Jump to content

Recommended Posts

Posted
1 minute ago, McLeod said:

Ovo je isto istrazivanje koje je serovano na prethodnoj strani.

Izvinjavam se, nisam ga primetio na vreme. Danas sam se odvalio od posla i osećam se kao da sam pao s Marsa. Neka moderacija slobodno briše.

• Like 1
Posted
1 hour ago, melankolic said:

45 % za Istok, 18 % za Zapad. Pametnom dosta.

Netačno iako je daleko od toga kako bi trebalo da bude:

Na pitanje, ako razmišljamo o svetu kao podeljenom u dve grupe zemalja, jednu vođenu Kinom i Rusijom, a drugu vođenu Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom, gde biste želeli da Srbija svojom politikom pripada – 16,7 odsto se opredelilo za Istočni blok, dok se njih 28,5 odsto izjasnilo za nesvrstanu poziciju, ali bližu Istoku,a za onu bližu Zapadu čak deset odsto manje -18,5 odsto

Takođe, boldovani deo ukazuje na:

(1) Problem u metodologiji istraživanja ili

(2)Problem u reportaži iste

Pretpostavljam da je 2, to jest, da list nije izbacio podatke koliko njih se izjasnilo za nesvrstanu opoziciju bliže Zapadu. 16.7 + 28.5 + 18.5 = 63.7%, što znači da je 36.3% za nesvrstanu opoziciju bliže Zapadu (valjda je to i jedna od opcija).

Posted
26 minutes ago, Darko said:

Netačno iako je daleko od toga kako bi trebalo da bude:

Takođe, boldovani deo ukazuje na:

(1) Problem u metodologiji istraživanja ili

(2)Problem u reportaži iste

Pretpostavljam da je 2, to jest, da list nije izbacio podatke koliko njih se izjasnilo za nesvrstanu opoziciju bliže Zapadu. 16.7 + 28.5 + 18.5 = 63.7%, što znači da je 36.3% za nesvrstanu opoziciju bliže Zapadu (valjda je to i jedna od opcija).

Ja citam onu recenicu kao 18.5% je za nesvrstanu politiku blizu zapadu - dakle nedostaje politika koja je zapadna, a ne nesvrstana (kao pandan onih 16.7% za istocni blok)

Ima i 25.6% - ne znam.

To ostavlja 11% za dva preostala izbora:

1) poziciju u zapadnom bloku i

2) poziciju koja je potuno nesvrstana i nije bliza ni jednom bloku.

• Like 1
Posted

Na pitanje, ako razmišljamo o svetu kao podeljenom u dve grupe zemalja, jednu vođenu Kinom i Rusijom, a drugu vođenu Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom, gde biste želeli da Srbija svojom politikom pripada – 16,7 odsto se opredelilo za Istočni blok, dok se njih 28,5 odsto izjasnilo za nesvrstanu poziciju, ali bližu Istoku,a za onu bližu Zapadu čak deset odsto manje -18,5 odsto.

Jasno je gde bi se (velika većina) okrenula… sa studentima ili ovima do sada, svejedno.

Uz još anti-EU retoriku i jedne (proruski mediji i elita vođena iz Kremlja sa rukom u novčaniku EU) i druge strane (EU kriva jer podržava Vučića), pitanje je i da li bi ih bilo i 18,5 % do trenutka raspisivanja izbora.

Pročitajte, uostalom, najnoviji intervju profesora Nikole Samardžića za podgoričku “Pobjedu” :

https://www.pobjeda.me/clanak/dukanovic-je-2020-srusen-kako-crna-gora-ne-bi-usla-u-eu

Mislim da se objektivno osvrnuo i na pojavu nasilja prema studentima, što nikada ne smemo smetnuti s uma bez obzira na sve kritike upućene njima.

Posted
1 hour ago, ters said:

Ja citam onu recenicu kao 18.5% je za nesvrstanu politiku blizu zapadu - dakle nedostaje politika koja je zapadna, a ne nesvrstana (kao pandan onih 16.7% za istocni blok)

Ima i 25.6% - ne znam.

To ostavlja 11% za dva preostala izbora:

1) poziciju u zapadnom bloku i

2) poziciju koja je potuno nesvrstana i nije bliza ni jednom bloku.

Mislim da si u pravu, promakao mi deo o 25.3% koji nisu dali odgovor. U svakom slučaju, nije baš toliko loše kako Melankolic tvrdi ali je daleko od poželjnog. Takođe prikazuje naše "novinarstvo", ne umeju ni rezultate da prenesu kako treba. Mada se takođe pitam kakve su opcije bile na tom pitanju.

• Like 1
Posted
6 hours ago, melankolic said:

Pročitajte, uostalom, najnoviji intervju profesora Nikole Samardžića za podgoričku “Pobjedu” :

Nacionaliste i staljiniste preuzeo je Dobrica Ćosić; građanska, kvazi liberalna struja pripala je Latinki Perović. I jedni i drugi neprijatelji su evropske civilizacije, liberalizma i individualizma, kapitalizma i glamura.

Samo da boldujem ključne reči, mogu dosta toga da kažu o govorniku i njegovim vrednostima. :classic_biggrin:

• Like 1
  • Ha-ha 2
Posted

Profesor Nikola Samardžić koji je 1991 zdušno bio za Karlobag, Ogulin, Virovitica  granice kao etničko pravo serbskog življa?

Ili je neki drugi, često je ime i prezime. 

• Like 1
  • Thanks 1
Posted
15 minutes ago, Clash said:

Profesor Nikola Samardžić koji je 1991 zdušno bio za Karlobag, Ogulin, Virovitica  granice kao etničko pravo serbskog življa?

Ili je neki drugi, često je ime i prezime. 

potrčko kod mila đukanovića sad se opet setio da pametuje u Srbiji 

Posted (edited)
3 hours ago, Perkos2 said:

potrčko kod mila đukanovića sad se opet setio da pametuje u Srbiji 

Milo Đukanović je uradio nešto što nijedan političar u Srbiji nije uradio - sišao sa vlasti nakon poraza na izborima.

Da ne govorim da je dok je vladao dozvolio Amfilohijevcima, litijašima i onoj sekti od Crkve Srbije da slobodno izražavaju mržnju prema samostalnosti svoje države i crnogorskom narodu (kojeg ne priznaju).

A ono što mu srpskisvet-sekta nikada neće oprostiti je što je uveo CG u NATO.

I molim da se ne zaboravi jedna izuzetno bitna činjenica: dok su glave srpskih opozicionih političara bile stavljene na listu za odstrel (‘90-ih, posebno u vreme najcrnjeg srpskog fašizma tokom 75 dana NATO intervencije), jedino ih je Milo Đukanović primio i zaštitio. Kada su se vratili dobili smo pokušaje atentata i ubistvo premijera.

3 hours ago, Barkley#34 said:

Da, to je taj NS.

Jedan od džuboks kvazianalitičara. Nema potrebe ozbiljno ga analizirati.

Možemo da diskutujemo o tome gde greši (recimo, nisam saglasan sa stavom da su Dobrica Ćosić i  Latinka Perović jednake štetočine; ideologija srpske krvi i tla Dobrice Ćosića vladala je i vladaće Srbijom i nakon naše smrti, dok Latinkina politička teorija u praksi nikada i nikada neće imati šanse da dobije ni redak u novinama a kamoli nešto više) a gde je u pravu ali zanimljivo je slušati ga i razmišljati fenomenološki o tome.

Srbija je tu gde je jer nema pluralizma mišljenja iako neki doživljavaju UM kao nekakvu alternativu Telekomovim Sauronima.

Veruj mi, građani Srbije uopšte ne znaju šta znači sloboda mišljenja odnosno pluralizam. To spoznaš kada počneš da živiš u nekom slobodnom društvu i onda me uhvati očajanje kada se suočim sa činjenicom da jedino na srpskom jeziku iz Srbije ne mogu da čujem, pročitam, pogledam nešto što se i približno poklapa sa mojom vizijom slobodnog, zapadno orijentisanog društva.

Evo jedan primer iz mog života.

Održavaju se izbori u Norveškoj i ja kao levičar/soc-demokrata prvi put u životu se susrećem sa porazom moje opcije u nekoj drugoj zemlji u kojoj sada živim. 
I sad, kao po automatizmu (koji nosim sa sobom iz Srbije), uhvati me očajanje kao da je to sve isto gde se dešava. Krenula desničarska vlada da vlada i ja shvatam da se suštinski u smislu pluralizma, društvenih smernica, ništa nije promenilo. Promenili su se zakoni po pitanju ekonomije i migracija ali po pitanju ljudskih prava i sloboda- ništa.

I onda shvatim da je to što želim i Srbiji- društvo koje zna kojim putem ide, koja pravila se poštuju bez obzira ko dođe na vlast. A mi se možemo saglasiti ili ne oko stope poreza, socijalnoj politici ili migracijskoj politici. Ali spoljnu politiku, slobodu medija i mišljenja i ljudska prava niko ne dira.

Edited by melankolic
  • Thanks 1
Posted
20 minutes ago, melankolic said:

Milo Đukanović je uradio nešto što nijedan političar u Srbiji nije uradio - sišao sa vlasti nakon poraza na izborima.

Tadić, "vidimo se u drugom filmu" - ništa? 

Bogami, brzo se ovdje zaboravlja 🙂

• Like 10
  • Thanks 1
Posted (edited)
21 minutes ago, melankolic said:

Boris Tadić.

Mina brža.

Edited by Clash
  • Like 1
Posted

Ulazak Crne Gore u EU pod mafijašem i diktatorom Milom bi bio negacija svih vrednosti koje bi dotični ulazak trebalo da nosi sa sobom.

• Like 6
Posted
10 hours ago, Darko said:

Mislim da si u pravu, promakao mi deo o 25.3% koji nisu dali odgovor. U svakom slučaju, nije baš toliko loše kako Melankolic tvrdi ali je daleko od poželjnog. Takođe prikazuje naše "novinarstvo", ne umeju ni rezultate da prenesu kako treba. Mada se takođe pitam kakve su opcije bile na tom pitanju.

Upravo to. Ponuđeni odgovori na ovim pitanjima moraju biti takvi da "iscrpe" sve opcije.

• Like 1
Posted
28 minutes ago, melankolic said:

Da ne govorim da je dok je vladao dozvolio Amfilohijevcima, litijašima i onoj sekti od Crkve Srbije da slobodno izražavaju mržnju prema samostalnosti svoje države i crnogorskom narodu (kojeg ne priznaju).

A ono što mu srpskisvet-sekta nikada neće oprostiti je što je uveo CG u NATO.

I molim da se ne zaboravi jedna izuzetno bitna činjenica: dok su glave srpskih opozicionih političara bile stavljene na listu za odstrel (‘90-ih, posebno u vreme najcrnjeg srpskog fašizma tokom 75 dana NATO intervencije), jedino ih je Milo Đukanović primio i zaštitio. Kada su se vratili dobili smo pokušaje atentata i ubistvo premijera.

Sve ovo ne potire činjenicu da je neosuđeni ratni zločinac, direktno odgovororan za bombardovanje Dubrovnika i zločine nad hrvatskim stanovništvom u Konavlima i dubrovačkom zaleđu.

• Like 2
Posted (edited)

U zapadnom društvu jako je necivilizovano, uvredljivo i prostački jednu legitimnu i istorijski definisanu crkvu i njene vernike nazivati sektom i bagrom nižeg reda. To kako šatro prosvećeno-liberalni balkanoid projektuje svoj ukorenjeni komunjarski ostrakizam iz kog ne može pobegne, u zapadna društva koja redom počivaju na antikomunizmu i verskoj toleranciji, to ne postoji nigde osim u ličnoj fantaziji. 

Nešto slično kao što je pomenuti udbaški kriminalac, zločinac i ubica iz Nikšića molio Nato pakt da ratuje sa  crkvom i narodom u svojoj zemlji. Naravno ismejan od svih samo je brzo zapečatio sudbinu političkog i antidemokratskog idiota i tiranina sa dna kace. 

Edited by Molina23
  • Like 2
Posted (edited)
31 minutes ago, Mina D. Harker said:

Tadićevci i dan-danas spore Nikolićevu pobedu i krive bele glasove za svoj poraz.

Da ne spominjem da je Tadić i dalje politički aktivan (SD) i prisutan povremeno u medijima dok se Milo povukao i iz svoje stranke sa predsedničke funkcije.

Edited by melankolic
Posted
9 minutes ago, Mina D. Harker said:

ma bitno je da se veliča milo, koga briga za činjenice da su mnogi političari u Srbiji sišli sa vlasti bez da su pravili oprštajni govor a ne gurali policiju da ih sačuva na vlasti 

Posted
10 minutes ago, Mina D. Harker said:

Zato im i jesu "svi isti". Jer se zaboravlja. Ti žuti, kako je sad popularno zvati vlast Demokratske stranke, su barem 5 puta bolji od SNS vlasti. To nije nikakva pohvala ali to jeste bila demokratija za razliku od ovoga danas.

• Like 4
Posted (edited)
38 minutes ago, melankolic said:

A ono što mu srpskisvet-sekta nikada neće oprostiti je što je uveo CG u NATO

7 minutes ago, melankolic said:

Tadićevci i dan-danas spore Nikolićevu pobedu i krive bele glasove za svoj poraz.

Da ne spominjem da je Tadić i dalje politički aktivan (SD) i prisutan povremeno u medijima dok se Mili povukao i iz svoje stranke sa predsedničke funkcije.

Legenda Milo bre, mi takvog vladara nikad nismo imali...

Što se tiče bolda, udžbenički primer zamene teza. To šta tadićevci pričaju je nebitno, Boris Tadić je (uz neobaveštenog Koštunicu) poslednji koji je mirno otišao s vlasti i priznao prihvatio poraz na demokratskim izborima.

Edited by DameTime
  • Like 5
Posted
5 minutes ago, melankolic said:

Da ne spominjem da je Tadić i dalje politički aktivan (SD) i prisutan povremeno u medijima dok se Mili povukao i iz svoje stranke sa predsedničke funkcije.

Lol 😉 Mili ima sreće da nije dopao robije, nevermind stranka i funkcija. 

Posted
2 minutes ago, JPM said:

Zato im i jesu "svi isti". Jer se zaboravlja. Ti žuti, kako je sad popularno zvati vlast Demokratske stranke, su barem 5 puta bolji od SNS vlasti. To nije nikakva pohvala ali to jeste bila demokratija za razliku od ovoga danas.

Ne zaboravlja se Tadićevo pomirenje sa ratnim zločincima iz SPS-a, kao i njegovo poklanjanje NIS-a KGB-u, njegovo kosovarenje i medijsko urušavanje / ukalupljivanje preko Đilasovih oglasnih prostora (što se samo nastavilo na još  brutalniji način), a šta tek reći o kadrovima DS-a koji sada žare i pale u SNS-u. 

• Like 2