Jump to content

Recommended Posts

Konacno krece nova, jubilarna 78. sezona NBA lige. Denver Nuggetsi brane titulu. MVP je Joel Embiid

 

 

24. Oktobar – Pocetak sezone

3. Novembar – Pocetak In-Season Tournamenta

9. Decembar – Finale In-Season Tournamenta

8. Februar – Trade Deadline

16-18. Februar – All-Star Break

14. April – Kraj regularne sezone

16-19 April – Play-In Tournament

20. April – Pocetak playoffa

12. Maj - Lottery

6. Jun – Pocetak Finala NBA lige

27. Jun - Draft

 

 

Southeast Division

 

Spoiler

Atlanta Hawks

 

Jos jedna mediokritetska sezona Atlante je iza nas. U ovu novu ulaze sa novom dozom optimizma jer ce Snyder imati celu sezonu sa ovom ekipom (iako je i njegov skor bio blizu 50%), ali i sa kompletno novom ekipom asistenata, medju kojima su Ekpe Udoh i Igor Kokoskov izmedju ostalih.

Opet ce verovatno glavno pitanje biti kako ce funkcionisati Young i Murray. Prosle sezone su bili u manjem minusu u netrtg ako se gledaju zajednicki minuti. Na papiru deluje da bi trebali biti kompatibilniji nego sto su rezultati ili brojke pokazale. Ali, ocigledno da oba igraca imaju neke mane koje se moraju sto bolje maskirati. Ako Snyder nekako napravi od njih Conleya i Mitchella iz 2021. bilo bi idealno.

Konacno je nakon tri godine spekulacija trejdovan i Collins. Deluje da s njegovim odlaskom pozicija cetvorke skroz otvorena za nekoliko igraca. Jalen Johnson, Hunter i Bey su dva od tri igraca koji ce najverovatnije startovati na krilnim pozicijama. Manji problem moze predstavljati i nedostatak drugih opcija na krilu. AJ Griffin i Bogdanovic mogu pripomoci ali opet deluje kao da bi jos jedan igrac dobro dosao za rotaciju.

Snyder ce imati na raspolaganju dosta fleksibilan sastav i petorke. Tu ce njegove vestine kao jednog od boljih trenera u ligi najverovatnije doci do izrazaja. Napad bi trebalo u svakom slucaju da funkcionise odlicno, kao sto je to u ostalom i uvek bio slucaj sa Youngom na terenu. Veci problem ce opet biti odbrana. Ima tu svakako materijala bar za osrednju odbranu ali vrlo je tesko skloniti Younga negde gde se nece iskoriscavati njegova nemoc.

 

Roster:

Guards      -Young  Murray  Bogdanovic  Bufkin  GMatthews  Mills

Forwards  -Hunter  Bey  Johnson  WMatthews  Gueye  Griffin

Cenets      -Capela  Okongwu  Fernando

 

Deandre Hunter je SPREMAN

 

Licno ocekujem da ovo bude dobra sezona Hawksa, pre svega zbog Snydera. Kladionice daju granicu 43.5, sto verujem da ce prebaciti.

 

 

Charlotte Hornets

 

Jos jedna haoticna medjusezona za Hornetse. Taman kada se mislilo da se cela stvar oko Bridgesa smirilo, stupio je na scenu Kai Jones i resio je da ostane bez ugovora. Par dana nakon waivea, dosao je nalog za hapsenje Bridgesa, koji se predao, ali vec sledeceg dana trenirao sa ekipom. Nedelju dana nakon predaje, Hornetsi jos uvek nisu preduzeli nista povodom njegove situacije…

Sto se tice ekipe, vecinom je nepromenjena u odnosu na proslu sezonu. Ball bi trebao da odigra vise utakmica, a deluje, bar za sada, da ce isti slucaj biti i sa Bridgesom.

Draftovali su Brandona Millersa sa druge pozicije, ispred brace Thompson i Scoota. Imao je neke solidne sekvence na letnjoj ligi i u pripremnim utakmicama i videcemo da li su napravili dobru odluku sa njegovim pikom.

Washington je nakon nekoliko meseci nepoznanice ipak resio da uzme novi ugovor sa fransizom. Mark Williams deluje da ce dobiti mesto startog centra, Nick Richards ceka ko zapeta puska sa klupe. Hayward i Rozier su i dalje tu a Oubre je otisao.

Proslu sezonu su zavrsili kao najgori napad lige i to prilicno ubedljivo. Na iznenadjenje vecine odbrana je delovala sasvim solidno s obzirom na sastav ekipe. Novi-stari trener Steve Clifford izgleda jos uvek moze izvuci najbolje iz svojih igraca u defanzivi.

Napad bi trebao da bude mnogo bolji sa Ballom u ekipi. Njegov pnr sa Williamsom moze biti dosta jako oruzje, a bice i kome da dodaje na liniji za tri poena. Jos kada bi i Bridges zaigrao, bio bi to sasvim novi nivo napada u odnosu na proslu sezonu.

Osim Brandona Millera, draftovali su jos i Nick Smith jr. u prvoj rundi. On i Ntilikina bi trebali da se bore za back-up poziciju pleja. Reklo bi se da nema sanse da Smith jr. ne moze biti gori od Bouknighta ili Kai Jonesa (koje su Hornetsi draftovali sa 11. i 19. pozicije u 2021. draftu), ali nikad se ne zna, ipak su u pitanju Hornetsi.

 

Roster:

Guards    - Ball  Rozier  Ntilikina  Bouknight  Smith jr.  Sumner

Fowards  - Hayward  Bridges  Miller  Washington  Martin  Thor

Centers   - Williams  Richards 

 

 

Miami Heat

 

Jedan od najvecih luzera letnjeg prelaznog roka. Preigrali su se sa Blazersima i na kraju ostali bez Lillarda. Kako god HEAT CULTURE.

Licno sam mislio da ako ne dovedu Lillarda, da ce biti u dosta velikom problemu jer su ostali i bez dva solidna playoff rotacijska igraca ali sam onda pogledao roster i video da tu jos uvek ima dovoljno kvaliteta za playoff. Osim ovih igraca treba jos racunati da ce negde iskopati bar jos dva-tri solidna igraca tipa Dru Smith, Jamal Cain ili uvek neugodni Cole Swidler.

Pored toga, jos uvek ima prostora za neki manji trejd ili da se odluce za Hardena ako sezona ne krene kako su zeleli.

Jedno od glavnih pitanja je koliko ce Butler forsirati tokom regularne sezone. Poslednjih par sezona nije delovalo kao da se mnogo trudio dok nije dosao april. Verovatno ce tako biti i ove sezone, jer se i u playoffu videlo da kako odmice razigravanje on je sve vise i vise gubio snagu i korak i sut i da jednostavno ne moze da izdrzi taj ubitacan tempo. Herro i Adebayo bi trebali da budu glavni igraci, bar do all-star pauze.

Tesko prognozirati Heat jer deluje da svake nove sezone imaju neki novi flair u odnosu na prethodnu sezonu. Kada se konacno misli da ce biti dobra ekipa u regularnoj sezoni oni totalno podbace a kada se misli suprotno oni lice na nesto.

 Napad tu i tamo fukncionise, prosle sezone vise nije funkcionisao nego sto jeste, ali odbrana je nekako uvek bio na visokom nivou.

Odlaskom Vincenta bekovske pozicije su malo sumnjive. Tu je opet Josh Richardson koji moze da pomogne u odbrani, ali sut tesko da moze nadomestiti. I nije tu problem samo zameniti Vincentov sut nego i Strusov.

Da vidimo da li jos ima snage u Kevinu Loveu i da li Jaquez i Jovic mogu konstantno da pomognu ovoj ekipi.

 

Roster:

Guards     -  Lowry  Richardson  Herro  Smith  Jaquez

Forwards  - Butler Robinson  Martin  Love  Jovic  Highsmith

Centers    - Adebayo  Bryant  Robinson

 

 

 

Orlando Magic

 

Jos jedna ekipa koja nije uradila mnogo u prelaznom roku. Draftovali dva lutrijska igraca Anthony Black i Jett Howard, doveli veterana Inglesa i produzili Mo Wagnera. To je skoro pa celo leto Orlando Magica.

Ocigledno je da zele dati jos jednu sezonu Bancheru i Franzu da vide koliko mogu uraditi, pa ce posle vuci poteze.

Ekipa je solidno popunjena na svim pozicijama ali opet nema tu nekog preteranog kvaliteta za nesto vise od borbe za play-in. Fultz igra sve bolje, Suggs igra dobro u odbrani i trebalo bi da bude jos efikasniji kako je iskusniji, Wendell Carter bi takodje trebao da napreduje i za dobrobit ekipe bi bilo najidealnije da nije najbolji suter medju starterima.

Tu su jos i veterani Mo, Ingles i Garris. Svi znaju svoju rolu oko dva najbolja igraca i nova sezona bi trebala biti jos bolja. Najbolji defanzivac ekipe Isaac je najveca enigma. Nije igrao gotovo pa tri sezone zbog povrede kolena i promaje u glavi, ali kada igra i kada je spreman jedan je od najboljih defanzivaca lige. Deluje da je izgubio mesto starera i ne samo to nego u pripremnim utakmicama je zaredjao 8, 9 i 10 minuta, sto znaci da mozda nece biti u vecim planovima trenera Mosleya. Nadajmo se da je samo povreda u pitanju. Ekipu zatvaraju Gruzijski gargamel Bitadze i Chume Okeke koji je jos uvek u rosteru iz nekog razloga.

Sveukupno ekipa bi logicki trebala da napreduje u odnosu na proslu sezonu, odbrana je i jos solidna ali valjda ce konacno i napad zaliciti na nesto. Nisu imali top20 napad u ligi jos od 2012. Cenim da bi trebao biti glavni cilj ove sezone.

 

Roster:

Guards    - Fultz  Anthony  Black  Suggs  Harris

Forward  - Wagner  Banchero  Isaac  Ingles  Howard  Okeke

Centers  - Carter Jr.  Wagner  Bitadze

 

 

Washington Wizards

 

Cirkus Medrano stigao u Wizardse. Zapravo mozda nikad nije ni otisao…

Konacno su napravili monumentalni trejd Beala (zakasnili jedno tri sezone) i zamenili ga sa Pooleom. Odradili solidan celokupni posao oko Porzingisa i dobili Tyusa Jonesa i dva mrtva belca Muscalu i Gallinarija za njega.

Bice bez sumnje jedna od najgorih ekipa u ligi sa mozda i najgorom odbranom u ligi. Poole i Kuzma ce se smenjivati u napadu a kada im lopta slucajno ispadne iz ruku mozda ce Kispert, Avdija ili cak duh Johnny Davisa sutnuti na kos. Gaffordu ne preostaje nista drugo osim da hvata cigle i da tako postize poene.

Tyus Jones bi trebao da bude najnormalniji clan ekipe koji ce jedini imati nesto sto lici na bbiq i zbog toga ce ga Wizardsi vrlo verovatno trejdovati do februara. Ista sudbina ceka i Wrighta a Taj Gibson ce pre ili kasnije zaigrati za Knickse.

Bilal Coulibaly je mozda i jedini razlog zbog cega bi trebalo pratiti Wizardse narednih nekoliko sezona sledece sezone.

Puno srece Wes Unseld Jr.-u

 

Roster:

Guards      - Jones  Poole  Wright  Shamet  Davis

Forwards  - Kuzma  Avdija  Coulibaly  Kispert  Gallinari

Centers     - Gafford  Muscala  Gibson

 

 

 

Atlantic Divison

 

Spoiler

Boston Celtics

 

Vrlo turbulentno leto Celticsa. Stigao im je Jeff Van Gundy kao konsultant!

Osim toga napravili su trejdove koje mnogi ne bi imali muda da naprave ali Stevens je rekao ‘dosta’ losem napadu u playoffu i doveo Porzingisa. Kasnije im je u krilo pao i Holiday, pa bih rekao da imaju najjacu sestorku u ligi.

Niko zapravo jos ne zna na sta ce ovo liciti i da li se rizik isplatio. Poslednjih par sezona ih je krasila dubina a sada se igraju sa vatrom jer ne samo sto imaju manji broj kvalitetnijih igraca nego je nekolicina njih upitnog zdravlja.

Bilo je price da Mazzuli Smart i Grant Williams nisu bili omiljeni igraci i da je to jedan od razloga zbog cega su bili trejdovani. Brogdon je perpetualno nesretan u svojim ekipama a to je tek kulminiralo nakon onog propalog trejda u Clipperse. Tako da ako su vec morali da se otarase nekih igraca onda su to uradili sa onima koji su remetili hemiju u ekipi ili trenera. TimeLord ce faliti mozda i najvise ali i on je vise bio u odelu nego sto je igrao, tako da jos jedan dobar potez. Bar iz ove perspektive.

Mazzulla je osim trejdova doveo i nekolicinu novih asistenata koji bi mu trebali olaksati posao koji mu je bio dosta tezak prosle sezone.

Napad bi trebao da bude elitan. Porzingis kao centar-suter samo daje novu dimenziju vec odlicnom napadu. Gotovo da nema igraca koji ne moze da potegne za tri u ovom sastavu. To ce samo dati vise prostora do kosa i lakim poenima.

Odbrana ce mozda biti malo slabija cisto zbog manjka kvalitetnih igraca u rotaciji. Treba videti i da li ce biti toliko switchovanja kao pre Porzingisa.Do playoffa ce imati dovoljno uzorka da vide sta funkcionise a sta ne. Kao i koji rotacijski igraci mogu imati minute a koji ne.

Horford bi trebao da krene sa klupe, sto je nekako i najlogicnije resenje, ali zanimljivije ce biti ispratiti ko ce zavrsavati utakmice. Naravno najvise ce zavisiti od situacije na terenu i semaforu, kao i na matchup, ali Mazzulla ce imati nekoliko dobrih izbora na raspolaganju kada su svi zdravi.

 

 

Roster:

Guards      - Holiday  White  Pritchard  Mykhailuk  Banton

Forwards  - Tatum  Brown  Brissett  Hauser

Centers    - Porzingis  Horford  Kornet

 

 

Toronto Raptors

 

Raptorsi posle pet godina Nicka Nursea imaju novog trenera – Darka Rajakovica.

Van Vleet je otisao kao slobodan igrac i umesto njega su doveli MVP-ja Svetskog Prvenstva Dennisa Schrodera. Na prvi a bogami i na drugi pogled jasan downgrade.

Osim toga nista specijalno nisu uradili Raptorsi. Tu i tamo dali ugovore legendi Garrettu Templeu i Jalenu McDanielsu i to je to.

Draftovali su sutera Gradeya Dicka. Videcemo koliku ce minutazu dobiti. Otisao je Nurse, mozda starteri i nece igrati 40 minuta po utakmici pa ce i zaigrati redovnije.

Nekako niko ne obraca paznju na njih ali ima tu jos kvaliteta za top6 na istoku. Osim solidne prve petorke ima tu i korisnih igraca sa klupe – Trent jr., Otto Porter, McDaniels, Achiuwa, Boucher, Thaddeus…Duzine i odbrane nece zafaliti. Dobra stvar je da startna postava zna dati kos na postavljenu odbranu…

Siakam i Anunoby, mozda i dva najbolja igraca su u poslednjim godinama ugovora (OG ima PO), pa ce i to biti tema tokom cele sezone jer u slucaju Siakama, Masai izgleda jos nije spreman da mu izadje u susret i da mu da maksimalni ugovor na 4,5 godina. Bilo je tu i prepucavanja na startu media daya izmedju Masaia i Siakama tako da ce biti interesantno ispratiti ovu pricu do kraja. Ne bi bilo neko veliko iznenadjenje ako bi Kamerunac bio trejdovan. Valjda je Masai naucio neke lekcije iz odlazka Lowryja, Van Vleeta, Ibake, Leonarda….

Odbrana bi trebala da bude i dalje na visokom nivou. Napad je kriticniji deo, bar na papiru. Treba videti kako ce ekipa igrati sa novim trenerom i da li ce biti nekih velikih promena u filozofiji ekipe.

 

Roster:

Guards    - Schroder  Trent  Dick  Temple  Anunoby

Forward  - Barnes  Siakam  Porter Jr.  McDaniels  Achiuwa  Young

Centers   - Poeltl  Boucher  Koloko

 

 

 

New York Knicks

 

I u Knicksima je bilo relativnon mirno. Doveden je Donte DiVincenzo kao slobodan igrac a njegov drugar Josh Hart je produzio ugovor. Toppin otisao.

Polufinalisti istoka imaju vrlo dobru ekipu i sansu da ponove taj uspeh. Ekipa ima 10 legitimnih nba igraca i vodi ih odlicni Thibodeau.

Brunson je bio pun pogodak proslog leta, Randleu se opet igralo a pogodilo se i sa trejdom Harta. Rezultat -> pocisnjeni su sa lakocom uplaseni Cavsi. Ne vidim razloga zasto se ne bi ponovio slican rezultat. Draftovani igraci kao sto su Grimes, Quickley, McBride i ajde i Barrett jos jednu sezonu iskusniji i bolji.

Na iznenadjenje mnogih bili su cetvrti napad prosle sezone u regularnoj sezoni. Grindovali su napad kao niko drugi i to je davalo odlicne rezultate. Izolacija i skokovi u napadu bi opet trebali biti glavno oruzje ekipe u napadu. Sada su dodali jos i malo suta kroz DiVincenza.  

U odbrani se osloniti na Thibsa i to je to. Valjda ce Randle i dalje imati zelje da igra odbranu.

HCA nije nedostizan, pogotovo sto se Sixersi nalaze u situaciji u kojoj jesu.

 

Roster:

Guards     - Brunson  Quickley  DiVincenzo  Grimes  McBride

Forwards  - Randle  Hart  Barrett  Fournier 

Ceners     -Robinson  Hartenstein  Simms

 

 

 

Philadelphia 76ers

 

Snimak uzivo iz kancelarije Daryla Moreya:

 

this-is.gif

 

U ovom trenutku deluje da se Harden nece pojaviti na utakmicama Sixersa, kako je i obecao. Problem je sto su Clippersi i Sixersi daleko od dogovora. Ko ce prvi popustiti da li los start Clipeprsa konacno moze biti znak da im treba Harden i da ce se konacno osloboditi jednog fransiznog igraca kao sto je Terance Mann ili ce se Sixersi na molbu Embiida ili cak i njihovog loseg starta bez Hardena pa konacno uzeti taj pick i swap…Ovo drugo deluje nemoguce. Pre bih rekao da ce Morey istrpeti celu sezonu bez Hardena nego da ‘izgubi’ trejd, jer mu se to jos nikada nije desilo :yawn2:

Kako god, Embiid opet ima materijala za 7-8 meseci kukanja.  

I bez Hardena je ovo sasvim solidna ekipa, pogotovo sto imaju MVP-ja. Problem je sto ovo ne deluje da je dovoljno za Boston i Milwaukee. Cak ni sa Hardenom, Mannom ili drugim salary dump igracima.

Maxey bi trebao da napreduje jos jedan nivo. Neki cak predvidjaju i all-star sezonu ali sumnjam da je to moguce. Harris je i dalje tu, Tucker, Melton a dosli su i veterani Oubre i Beverley.  Playoff tj. top6 ne bi trebalo da se dovodi u pitanje.

Nick Nurse je novi trener umesto Riversa. Sigurno klasa iznad, hoce li to biti dovoljno za playoff da iznese Embiida (i Hardena) – videcemo. Nadam se da je Embiid spreman da igra 40 minuta po utakmici. I kada se moze ocekivati prvo pasivno-agresivno prozivanje izmedju trenera i mvpja.

Morey je vec najavljivao da je cilj da se sledeceg leta ima mesta za skoro pa dva max ugovora. Treba obratiti paznju i na to kod moguceg trejda.

 

Roster:

Guards      - Harden  Maxey  Beverley  Melton

Forwards  - Harris  Tucker   Oubre  Green  Korkmaz  House

Centers    - Embiid  Reed  Petrusev

 

 

Brooklyn Nets

 

Kada se pogleda u kakvoj su situaciji bili pretprosle sezone nakon trejda Hardena, ovo je sada raj. Zaradili su brdo pikova od Phoenixa i Dallasa a dobili su i dobre igrace.

Bridges je tu najbolji igrac ali da li ima kvalitet za vodju playoff ekipe? Prosle sezone su bili pocisceni od strane jos normalnih Sixersa. Takodje nisam siguran da moze odrzati jos onaj nivo nakon trejda.

Napredne brojke nakon trejda nisu bile idealne i realno ta ekipa nije imala sta da trazi u playoffu. Videcemo ove sezone, osim par igraca za rotaciju tipa Lonnie Walker i Dennis Smith jr. nije bilo nekih epohalnih dolazaka.

Simmons konacno deluje da je zdrav. U predsezoni je izgledao brz i odlucan, pitanje je ima li mesta za njega u startoj postavi. On i Claxton deluju kao losa ideja zajedno na parketu. Obojica nesuteri i losi izvodjaci slobodnih bacanja. Sa prisustvom DFS-a i O’Neala, iako im je odbrana oslabila, znaci da Simmons ne mora po svaku cenu da igra.

Napad ove ekipe ce biti na velikom upitniku. Mnogo su se mucili u napadu na postavljenu odbranu a nije da su se pojacali sa nekim izrazitim napadacima. Ako Bridgesu ne bude islo, vrlo tesko da ce izvuci pobede u takvim utakmicama. Odbrana je vec druga prica. Doveli su Smith jr.-a koji je prosle sezone igrao odlicno u odbrani i naravno uz njega ima jos nekolicina vrlo dobrih defanzivaca – pre svih Claxton. Tu vec ima dovoljno materijala da se non-stop igra vrhunska odbrana i da se tako pobedjuje, ali pre ili kasnije morace i taj napad da bude bar solidan ako se zele neki rezultati.

Mozda i poslednja sansa za Cam Thomasa da pokaze da li moze biti korisnog nba igraca od njega u buducnosti.

Ako bi neka ekipa mogla napraviti trejd za nekog all-star igraca to bi mogli biti Netsi. Mozda im taj jedan igrac fali za sledeci korak.

 

Roster:

Guards      - Dinwiddie  Bridges  Thomas  Smith Jr.   Walker IV

Forwards  - Simmons  Johnson  Finney-Smith  O’Neale  Watford

Centers    - Claxton  Sharpe

 

 

 

Central Division

 

Spoiler

Chicago Bulls

 

Nista specijalno se nije desilo ni kod Bullsa tokom leta. Vucevic, Dosunmu i White produzili ugovore, Drummond uzeo PO, a potpisani su Jevon Carter i Torey Craig. Na papiru solidna ekipica se okupila ali opet bez Lonzo Balla, tesko da se moze ocekivati neki poseban uspeh.

Jedno od najvecih iznenadjenja prosle sezone je bila cak peta odbrana u ligi tekom regularne sezone. Niko zapravo nije siguran kako jer osim Alexa Carusa u ekipi nema vrhunskog odbrambenog igraca, pa stoga najverovatnije najvise zasluge idu treneru Donovanu. Uz naravno sutersku srecu.

Ako se ista stvar ponovi i ove sezone (sreca onda vise nece biti izgovor), onda se Bullsi i mogu necemu nadati, bez toga, bice mnogo tesko dobijati utakmice sa (ne)iznenadjujucim limitranim napadom.

Uprkos svemu ovome bili su na dva minuta da u play-inu izbace vicesampiona lige. Dakle ima tu nekog kvaliteta ali konstantnost i kontinuitet je problem.

Coby White bi trebao da bude prvi plej ekipe u novoj sezoni sa Carterom kao backupom. Kao i za druge i za Pat Williamsa ovo moze da bude presudna sezona. Da li tu ima jos nekog posebnog napredka ili ce i dalje biti vecinom ono sto jeste iz ruki sezone. Ako nista drugo, poceo je da uzima veci broj trojki sa vrlo dobrih 40+ postotkom. Istice mu ugovor na kraju sezone, bice interesantno ispratiti njegovu situaciju.

Ako krene po zlu vec na pocetku, Alex Caruso moze biti jedan od igraca koji ce biti najzanimljivi za trejd. A mogao bi istu sudbinu da ima i DeRozan.

Preko drafta im je sa 35. pozicije stigao Justin Phillips, krilo sa Tennesseeja. Nije bas narocito duboka rotacija na krilu kod Bullsa, videcemo koliko ce Donovan dati minuta Phillipsu tokom sezone.

Vec dugo tapkaju u istom mestu Bullsi, ne vidim da ce se ove nove sezone situacija u mnogome biti bolja, pre mogu zamisliti raspad i rasprodaju nego neki poseban uspeh i dobijanje bar jedne runde u playoffu.

 

Roster:

Guards      - White  LaVine  Caruso  Carter  Dosunmu

Forwards  - DeRozan  Williams  Craig  Taylor  Phillips

Centers    - Vucevic  Drummond 

 

 

 

Detroit Pistons

 

Nova era pocela u Michiganu. Dwane Casey dobio otkaz sklonjen u office gore i umesto njega za tada rekordnu sumu za trenera stigao Monty Williams. Osim toga nema nista od nove ere, jer je ekipa ostala skoro pa ista.

Preko trejda stigli su Monte Morris i Joe Harris. Dobri igraci za rotaciju, da ekipa bude malo ozbiljnija u kreaciji i sutu. Stewart je produzio ugovor, sto bi znacilo da bi pored Durena on svakako trebao imati minutazu medju visokima.

Cade Cunningham se isto vraca zdrav za pocetak sezone. Samo njegovo prisustvo bi trebalo biti dovoljno da ne budu medju tri najgora napada lige kao prosle sezone.

Puno nade Pistonsi polazu u rukija Ausara Thompsona. Imao je dosta dobru predsezonu. Nije nemoguce da ce vec do kraja sezone biti drugi najbolji igrac ekipe. Ako nesto krasi njegovu igru to je bbiq, sto mnogo fali ovim slabijim ekipama u ligi.

Vrlo solidna ruki sezona i za Durena. Tu bi se trebao mozda ocekivati i najveci skok medju igracima. Bagley i Wiseman ce se tokom cele sezone boriti za sto vecu minutazu i mesto u timu za sledecu sezonu. Za sada deluje kao da je Bagley mnogo bolji i upotrebljiviji igrac.

Kao i kod Durena, i kod Iveya treba ocekivati lep napredak u novoj sezoni. Problem je sto jos nismo videli kako funkcionise sa Cunninghammom u ekipi a sada je tu i Thompson da uzme svoj deo u napadu ekipe.

Ekipu zatvaraju vecinom iskusni i veterani tipa Bojan, Joe Harris, Alec Burks i Monte Morris. Solidna ekipa oko ovih ekstremno mladih igraca.

Treba ocekivati jos jednu losu sezonu, ali ako se vidi napredak kod rukija i sofmora pre svega, bice ovo korisna prva sezona Monteya Williamsa u Detroitu.

 

Roster:

Guards       - Cunningham  Ivey  Morrris   Burks  Hayes 

Forwards   - Thompson  Harris  Bogdanovic  Stewart  Livers

Centers     - Duren  Bagley  Wiseman

 

 

 

Milwaukee Bucks

 

Pao je neocekivan trejd Lillarda u Milwaukee i za tih par dana su delovali kao veliki favoriti na istoku.

Posle nekoliko godina imaju novog trenera, dugogodisnjeg pomocnog trenera u Raptorsima Adriana Griffina – na molbu Giannisa Antetokounmpa. Poznat je vise kao defanzivni trener i specijalista, zbog toga je letos doveden i Terry Stotts da bude mozak ekipe u napadu, ali je on zbog navodnih nesuglasica sa glavnim trenerom napustio ekipu nedelju dana pre pocetka sezone.

Lillard ce pre svega morati da konacno resi problem napada Bucksa u playoffu kada je u nekim trenucima bilo evidentno mucenje i nedostatak ideja na postavljenu odbranu protivnika. Dodace novu dimenziju napada i otvoriti jos vise prostora za Antetokounmpa da napada kos. Middleton i Lopez ce najvise biti korisceni kao suteri kada su dva all-nba igraca na terenu.

Odlaskom Holidaya, ocekivano je mnogo oslabila odbrana na perimetru. Middleton izlazi iz povrede, Antetokounmpo nije bas idealan igrac da juri plejmejkere i manje bekove, tako da tu ostaje jos samo Connaughton i mozda Jae Crowder. Tu ce biti najveci znak pitanja, kako ce resiti konstatno targetiranje Lillarda u odbrani. Mozda ce jednostavno misliti da su twin towersi ispod kosa dovoljni da to izdrze i da ce im napad biti toliko ubitacan da Lillard u odbrani i nece biti toliki problem. Nesto kao Nuggetsi prosle sezone.

Osim Lillardove odbrane, posebno ce morati obratiti na paznju i na mozda dva najbolja igraca najveceg rivala. Kako ce izgledati match-up protiv vrhunskih krila. Ali, to je mozda tema za kasnije.

Klupa se pre svega sastoji od Portisa, Crowdera, Beasleya, Beachumpa i Paynea. Ne ulivaju mnogo samopouzdanja ali mozda ce biti tek toliko dovoljni da se prezivi do aprila.

 

Roster:

Guards       - Lillard Connaughton Payne  Beasley  Green

Forwards   - Middleton  Antetokunmpo  Portis  Crowder 

Centers     - Lopez  Lopez

 

 

 

Cleveland Cavaliers

 

Debakl u prvoj rundi proslogodisnjeg playoffa. Izgledali su bas nemocno protiv Knicksa gde je sam Mitchell Robinson unistio mladi obecavajuci par Mobley-Allen. A Koby Altman (kada nije bio hapsen zbog pijane voznje) je zbog toga reagovao i vratio nazad Tristana Thompsona.

Osim njega konacno su dovedeni i krilni igraci koji mogu sutnuti loptu. Strus i Niang mogu pripomoci tek toliko da se malo rasiri odbrana i napravi veci prostor mladim bekovima.

Nazalost i pre nego sto je pocela sezona, vec se povredio Jarrett Allen koji ce najverovatnije propustiti nekoliko nedelja na pocetku sezone. Osim njega van sastava je i Ricky Rubio koji je napustio ekipu da bi se vise posvetio svom mentalnom zdravlju. Jos nije jasno kada i da li ce se vratiti.

Cleveland je prosle sezone kada se gledaju napredne brojke imao najbolju odbranu u ligi i sveukupno su bili drugi u netrtg. Sto lagano ispadanje u prvoj rundi deluje kao jos veci krah.

Gledajuci predsezonu deluje da Mobley jos uvek nije spreman da pocne sutirati za tri poena. Sto naravno nije idealno jer bi sa bar nekim, cak i ispodprosecnim sutem mnogo pomogao napadu. Ovako je mnogo guzve sa njim i Allenom ispod kosa i moraju se vise oslanjati na lucidnost Mitchella i Garlanda. Bice takodje interesantno ispratiti ove utakmice gde Allen nece igrati a da ce (nadam se on a ne Thompson) Mobley igrati startnog centra. Kako ce to izgledati sematski na obe strane terena. Ako bude uspeha, nije nemoguce da ce se razmisljati i o trejdu Allena za nekog ozbiljnijeg krilnog igraca.

Mitchell je logicno odbio da produzi ugovor sada pre sezone. Zeli da vidi kako ce njegova druga sezona tu proci sa jos nedokazanim trenerom i mladim saigarcima. A usput ako saceka jedno leto moze uzeti vece novce sa plus godinom na ugovoru. Vec su pocele glasine oko njegovog odlaska, sto nikako nece biit prijatno za atmosferu u fransizi.

Dok ne pokazu suprotno ova ekipa vise deluje kao ekipa za regularnu sezonu a ne za playoff. Gledajuci o/u iz vegasa trenutno su treci favoriti na istoku.

 

Roster:

Guards     -Garland  Mitchell  LeVert  Cooper  Rubio

Forwards - Strus  Mobley  Niang  Okoro  Wade

Center     -Allen  Thompson  Jones

 

 

Indiana Pacers

 

Haliburton je odigrao verovatno i bolju sezonu nego sto je uprava Pacersa ocekivala. Dobro su poceli proslu sezonu, jedno vreme bili i medju cetiri najbolje ekipe na istoku ali onda povreda Haliburtona i sama cinjenica da nema preteranog kvaliteta osim par najboljih igraca doprinelo je do toga da zavrse jedno mesto ispod play-in turnira.

Zbog toga su imali osmog pika na draftu gde su uzeli obecavajuceg Jarace Walkera, PF, sa Houstona.

Doveden je sampion Bruce Brown na 1+1 za velike novce. Poslali Duartea u Sacramento a usput doveli preko trejda Toppina da izgleda, za sada, bude startna cetvorka ekipe.

Imali su jednu od najgorih odbrana u ligi. Cak ni Turner tu nije mogao mnogo toga da menja. Ekipa jednostavno nema dobre defanzivce. Brown bi trebao tu da pomogne malo ali Haliburton i ostali bekovi jednostavno nemaju kvalitet da igraju odbranu. Tu ce trebati najvise napredovati ako zele biti ozbiljnija ekipa i pretedent za playoff.

Napad sam sa Haliburtonom bi trebao dovoljno dobro da funkcionise. Brown moze biti sekundarni kreator a ekipa ima dovoljno suta da bude opasna i sa te strane.

Nekako ce morati da obrate paznju i na skok, jer su bili najgora skakacka ekipa u ligi. Turner poznat po tome da nije dobar skakac za svoju pozicju, Walker, Toppin i Brown ce tu morati posebno da se potrude.

Hield je zatrazio trejd tokom leta, ne izgleda kao da ima nekih zainteresovanih ekipa jos sada. To ce se najverovatnije prometniti tokom sezone.

Domet ove ekipe bi trebao da bude oko play-ina. Bice zabavni za gledanje ako nista samo zbog Haliburtona a i ruki Walker obecava. Druge sezone Nembharda i Mathurina ce isto biti zanimljive za pracenje.

 

Roster:

Guards      - Haliburton  Mathurin  Hield  McConnell   Nembhard

Forwards  - Brown  Toppin  Walker  Nesmith  Nwora

Centers    - Turner  Jackson  Smith  Theis

 

 

 

Pacific Division

 

Spoiler

Golden State Warriors

 

Neslavan zavrsetak prethodne sezone. Lagano su izbaceni od strane Lakersa, sto je samo dovelo do lakse odluke oko trejda Poolea. Vec od pocetka prosle sezone delovalo je da nece biti puno sansi da ponove uspeh iz prethodne sezone.

Osim onog udarca gde je Green poslao Poolea u Narniu, neverovatan kontrast ekipe na domacem i na gostujucem terenu, odsustvo Wigginsa i na kraju uzasna serija protiv Lakersa gde se jedino Curry pojavio.

U novu sezonu ulaze sa Paulom kao bekom umesto Poolea. Sa Saricem kao backup visokom opcijom i sa veteranima Gayom i Josephom. Draftovali su Podziemskog, beka, koji po recima skauta i upucenih ljudi deluje kao igrac koji ‘razume igru’ i ‘pravi igrac za sistem warriorsa’…

Nisam bio neki preterani fan ovog rostera nakon prelaznog roka ali kako sam vise razmisljao deluje da ovo moze opet biti ekipa koja ce biti u samom vrhu zapada.
Kuminga u predsezoni je bio najbolji igrac ekipe, sta ce se od toga preneti u sezoni – videcemo, ali je vec pravo vreme da i on nesto pokaze i da konacno dobije ozbiljnije minute. Moody je isto imao sasvim solidnih par utakmica, valjda i on dobije neke minute normalne kosarke.

Jedno od stvari sto ce biti najzanimljivije za pracenje je naravno Chris Paul u ovoj ekipi. Mnogo me interesuje kako ce funkcionisati napad sa njim u jednih od glavnih uloga. Hoce li Curry i Thompson samo trckarati dok on tapka loptu ili ce imati i on neku posebnu ulogu u kretnji i blokovima. Ima i dalje ubitacan spotup sut a i naravno mid-range sut nakon picka.

Takodje ce biti interesantno za videti kako ce izgledati pnr izmedju njega i Greena. Nekako deluje da ce njih dvojica ili kliknuti odlicno ili se nece podnositi iz nekog razloga. Nikad se ne zna sa njima.

Jos od trejda se spremao teren za Paula da bude prvi sa klupe. Kerr je nekako okolisao o tome u svojim izjavama bez da je konkretno rekao, Paulu je to bilo cudno da uopste i bude price oko toga, jer je naravno mislio da nema sumnje da ce biti starter. ‘Srecom’ po Kerra, ozbiljnije se povredio Green i bice out nekoliko nedelja pre pocetka sezone, sto znaci da dok se vrati bice dovoljno materijala za ovaj ili onaj izbor. Nekako mi se cini da ce Looney nastradati, ali posto je on tu covek sa ubedljivo najmanjim egom, valjda nece biti problema.

Thompson ulazi u poslednju sezonu ugovora, sta ce biti sa njim je jos uvek veliko pitanje. Fransiza ima novog GM-a, nema vise tu nekih sentimentalnih osecanja oko ranijih uspeha sa GM-om, sto samo moze znaciti da nece dobiti zeljeni ugovor. Partije Moodyja i Kuminge ce takodje biti bitne u ovoj odluci FO-a.

Ako je stvarno ta cela situacija sa Pooleom bila glavni razlog lose prosle sezone, onda sada vise nema izgovora.

 

Roster:

Guards      - Curry  Paul  Moody  Joseph  Podziemski

Forwards  - Thompson  Wiggins  Green  Kuminga  Payton  Gay

Centers    - Looney  Saric 

 

 

 

Los Angeles Lakers

 

Na prvi pogled odlicno leto Lakersa. Doveli su dobre, sa Jamesom kompatibilne igrace koji mogu izneti regularnu sezonu dok James igra pod kocnicom.

Zaista sirok sastav gde se mogu isprobavati razne petorke sa razlicitim idejama. Mogu igrati sa niskom petorkom sa Jamesom na petici, mogu sa visokom petorkom sa Jamesom na jedini…Sve je moguce i iz ove perspektive deluje da sve moze funkcionisati.

Od pridoslica mi se najvise svidja Prince. Deluje kao idealan saigrac za Jamesa. Pored njega medju krilima su jos i Hachimura i Vanderbilt. Dakle vrlo dobra rotacija iako mislim da je Hachimura precenjen igrac.

Na bekovima Russell, Reaves i Vincent bi trebali biti najvazniji i najbolji igraci. Ima tu dovoljno suta i kreacije. Odbrana je dosta veliki upitnik. Max Christie? Sta se od njega moze ocekivati u sofmor sezoni. Koliko ce uopste dobiti minute. Ima tu potencijala a i odigrao je solidno ove pripremne utakmice.

Jedino je centarska pozicija iza Davisa malo slabija od ostatka ekipe. Hayes i Wood nisu igraci u koje se neko moze pouzdati, pogotovo u ovog drugog.

Deluje da se mogu izvesti i jake odbrambene petorke (sa Vanderbiltom i Princeom) kao i jake napadacke petorke (sa Russellom i Reavsom) oko Jamesa i Davisa.

James vec tri godine poksava da preda stafetu Davisu da ovaj postane glavni igrac, hoce li konacno uspeti u tome. Hoce li Davis konacno odigrati skoro pa celu sezonu gde ce nesumnjivo biti najbolji igrac, gde se najvise od njega zavisiti...

Treba obratiti paznju na odbranu Lakersa kada Davis propusti utakmice. Moze tu doci do velikih problema.

Osim toga, njegov i Jamesov sut je mnogo klimav poslednjih sezona. Ako se to ne popravi u novoj sezoni, mogu nastati problemi, pogotovo za Jamesa.

Ham ce imati slatke muke oko sastava i taktike.

Samo da napomen i teoriju Billa Simmonsa po kome ce Irving zatraziti trejd u Lakerse i da su novi ugovori Russella i Hachimure idealni za to. Nadam se da je u pravu.

 

Roster:

Guards      - Russell  Vincent  Reaves  Christie  Hood-Schifino

Forwards  - James  Hachimura  Prince  Vanderbilt  Reddish

Centers    - Davis  Hayes  Wood

 

 

Sacramento Kings

 

Posle milion godina, Kingsi konacno imali uspesnu sezonu, gde su zavrsili kao treci u regularnoj sezoni i u sedam utakmica ispali u prvom kolu od Warriorsa. Miks povreda najboljih igraca i neiskustva je doprinelo tome da ne zavrse seriju pre nego sto je Curry sam resio da zavrsi seriju.

U novu sezonu ulaze sa istom ekipom plus nekoliko pojacanja zbog cega bi na papiru trebali biti jednako dobri kao prosle sezone, right?

MVP Evrolige Vezenkov je dosao da bude rotacijski igrac na krilu. Odradili su trejdove gde je u jednom dosao Duarte a u drugom otisao Holmes.

Duarte ce nakon slabije sezone u Indiani pokusati da povrati sut i da tako bude vazan deo rotacije, a Holmes je imao previsok ugovor, pogoto sto nije igrao jer su Len i Lyles bili ispred njega u rotaciji za back-up centra. A potpisan je i Mcgee, ako je to uopste i bitno.

Prosle sezone su ubedljivo imali najbolji napad (kao i u istoriji), ali odbrana je bila tek 24. Deluje da se sa novim igracima ne obraca puno paznje na odbranu nego ce zeleti odrzati taj ubitacan napad i da je to plan za dobijanje utakmica. Bar u regularnoj sezoni.

Sabonis je prosle sezone povredio prst i igrao ceo ostatak sezone kroz tu povredu. Fox je odigrao najbolju sezonu karijere, gde su mu do kosa mnogo pomogli suteri kao sto su Huerter i Monk.

Keegan Murray mnogo obecava, deluje da vec od ove sezone moze ciniti big3 sa dva all-stara.

Vezenkov, igrac koji bez driblinga moze da da 20 poena, takozvani Bugarsko-Grcki-Kiparski Klay Thompson, ako on moze da ostane na terenu i ako pogadja bice to mnogo tesko za protivnicke odbrane za odbraniti.

Kings skeptici (kao ja npr.) ce reci da ne samo da su Kingsi imali najvise srece sa povredama svojih igraca, imali su i dosta srece da se protivnicki igraci bas povredjuju pred utakmcama sa njima. Na to ako se doda i shooting luck% protivnickih ekipa kada su igrali protiv Kingsa i da ce Fox morati ponoviti svoju epsku clutch sezonu, tesko je nekako zamisliti da ce ponoviti uspeh iz prosle sezone i trece mesto.

Kako god, nadam se da ce svi biti zdravi i da ce ponoviti napad iz prosle sezone jer je bilo uzivanje za gledati. Nek im je Beam u pomoci.

 

Roster:

Guards      - Fox  Huerter  Monk  Mitchell

Forwards  - Murray  Barnes  Vezenkov  Duarte  Edwards

Centers    -Sabonis  Lyles  Len  McGee

 

 

Phoenix Suns

 

Do trejda Lillarda uradili su najveci posao leta – trejdovali su za Bela. Za njega su dali od igraca Shameta i Paula. Par dana kasnije su odradili dosta solidan posao sa potpisivanjem slobodnih igraca kada su doveli Eubanksa, Bates-Diopa, Metua, Watanabea i Erica Gordona. Vecinom igraci za klupu i za desetak minuta u playoffu.

Osim toga Damion Lee i Okogie su produzili ugovore. Trejdovali su i Paynea u Milwaukee za pik druge runde.

Par meseci nakon svega pao je i veliki trejd Lillarda gde su ukljuceni bili i Sunsi i gde su iskoristili sansu da se otarase Aytona i njegovog velikog ugovora. Za njega su dobili Nurkica, Nasir Littlea, Graysona Allena i Keona Johnsona. Po mom misljenju dobar posao Sunsa, pogotovo ako se zna koliko je Ayton bio neomiljen medju saigracima i trenerima a i generalno u klubu. Da li su mogli dobiti nesto vise za njega? Mozda, ali nije da je njegova dostupnost bila tajna pa da niko nije znao su Sunsi bili spremni da ga trejduju. Jednostavno niko nije preterano cenio njega i njegovu trazenu cenu.

Osim ovih transakcija najvaznija vest je i da su Sunsi Monty Williamsa zamenili Frankom Vogelom. Pre svega defanzivni trener ali i dalje vrlo solidan izbor. Da li je bolji od Williamsa videcemo, deluje da je i Montyju bilo dovoljno pustinje i cele fransize vec na kraju njegovog mandata.

Novi pocetak za Bookera i ekipu.

U sezonu ce krenuti bez klasicnog pleja. Booker i Beal ce pre svega uzeti tu ulogu. Uz Duranta i Gordona kao nekim sekundarnim ballhanderima, trebalo bi da bude dovoljno do playoffa. Playoff ce vec mozda biti druga prica, ne jednom se vec videlo da cak i vrhunske ekipe imaju problema kada u timu nema bar nekog pleja sa solidnim plejmejkingom.

Nurkic je dosta drugaciji centar u odnosu na Aytona. Nece zakukati ako ne dobije odredjen broj lopti u napadu, nece biti problem u svlacionici a pre svega nece dati sebi nadimak koji mu ne stoji. Tu ce biti zbog skoka (koji moze biti dosta veliki problem za ovu ekipu generalno) i zbog razigravanja kroz DOH, roll-a i slicno kao i da pravi blokove za tri vrhunska napadaca.

Ostatak rostera cine igraci uloge koji ce orbitirati oko velike trojke. Vecinom dobri suteri za tri i nekoliko solidnih defanzivaca. Najverovatnije ce svi tokom sezone dobiti dobre minutaze da Vogel vidi kome moze dati prostora u playoffu a kome ne. Okogie je jedini od ovih roleplejera koji za sada ima sigurno mesto u prvoj postavi i rotaciji.

Na prvi pogled deluje da ova ekipa trenutno bas i nema nekog igraca koji ce moci u odbrani bar malo da uspori igrace kao sto su Jokic i Davis.

 

Roster:

Guards      - Booker  Beal  Allen  Gordon  Lee  Lee

Forwards  - Durant  Okogie  Little  Watanabe  Bates-Diop  Johnson

Centers    - Nurkic  Eubanks  Metu

 

 

 

Los Angeles Clippers

 

Konacno posle nekoliko godina ulazimo u sezonu gde se Clippersi ne smatraju za jedne od glavnih favorita, nakon jos jednog playoffa propraceno povredama najboljih igraca – to je i ocekivano.

U odnosu na prethodne sezone prvi put na papiru ova ekipa ne deluje duboko kao ranije. Otisli su i Kennard i Gordon i Jackson i umesto njih tu su sada Westbrook i KJ Martin.

Deluje da se celo leto cekalo na neki trejd Clippersa gde dovesti plejmejkera. Prvo su pokusali sa Brogdonom, pa je to propalo zbog njegovog lakta, posle je Harden zatrazio trejd iz Sixersa a glavna zelja mu je bila ekipa iz Los Angelesa. Ipak nista se toga jos nije desilo. Brogdon je u medjuvremenu trejdovan u Portland kojem nije preterano potreban za buducnost, pa ga jos uvek imaju za osiguranje ako se posao sa Hardenom ne zavrsi na ovaj ili onaj nacin.

Prema vidjenom u predsezoni u ekipi vlada odlicna atmosfera. Leonard i George deluju zdarvo i spremno, Westbrooku prija igranje u ovoj ekipi a kako izgleda i Mann ima vazno mesto u ovoj ekipi.

Lue je izjavio da je pogresio prosle sezone sto nije dao vise prostora Covingtonu, tako da se moze ocekivati veca njegova minutaza. Morris je sa druge strane bio jedan od najgorih igraca i uprkos tome je igrao sve do par utakmica pre pocetka playoffa. Ipak za start nove sezone, Mann ce biti taj peti igrac u prvoj postavi.

Ostatak ekipe cine solidni roleplejeri uz jasno odredjene uloge. Puno ce se ocekivati od KJ Martina, on bi trebao da dobije Morrisove minute sledece sezone. On i Westbrook mogu biti ubitacan tandem u pnru.

Mesto plejmejkera i dalje izgleda kao najslabiji deo ekipe. Westbrook igra dobro, mnogo bolje nego u Lakersima, ali i dalje ima jasne limite. Hyland nije onaj klasicni plejmejker koji je potreban za playoff ekipu. Dakle, dolazak Hardena, Brogdona ili nekog drugog pleja moze mnogo da znaci ovoj ekipi kada bude najpotrebnije.

Lue je takodje rekao da ce u novoj sezoni konacno ozbiljnije shvatiti regularnu sezonu – Sta god to znacilo. I u tom kontekstu, kako ce ekipa reagovati i izgledati kada Leonard i/ili George propustaju utakmice ili neki odredjeni period. Da li ima jos dovoljno goriva u Westbrooku da sam protiv svih dobija utakmice u 2023. godini.

Ova ekipa i dalje ima mnogo kvaliteta i iskustva i jos od mehura nismo videli da izgubi zdrava u playoffu.

 

Roster:

Guards      - Westbrook  Hyland  Coffey  Powell  Boston jr

Forwards  - Leonard  George  Mann  Covington  Martin  Batum  Morris

Centers    - Zubac  Plumlee 

 

 

Southwest Division

 

Spoiler

Dallas Mavericks

 

Vrlo zanimljivo leto u Dallasu. Bili su aktivni tokom drafta i nakon nekoliko dogovora, izabrali su Derecka Livelyja, centra sa 12. pikoim i Omax Prospera, krilo, sa 24. mesta. Usput su preko tih trejdova doveli i Richuana Holmesa za centarsku rotaciju. Usput su se u ovim trejdovima otarasili i velikog ugovora Davisa Bertansa.

Irving je ocekivano potpisao skoro pa max ugovor, situacija gde bi i jedna i druga strana zelela nesto drugo ali nije bilo drugih opcija.

Trejdovali su i za Granta Williamsa zbog kojeg su ostali bez Reggiea Bullocka.

Seth Curry i Dante Exum su stigli kao slobodni igraci.

Ne bas najubedljivije pripremne utakmice za Maverickse. Osim toga, veci problem predstavlja i povreda Doncica koja je izgleda ozbiljnija nego sto se mislilo.

Verovatno najvaznije pitanje za novu sezonu je kao i uvek u timovima u kojima nastupa – Kyrie Irving. U poslednjih sest sezona je odigrao 48 utakmica po sezoni. Osim njegovih gluposti, nije uvek bio ni najzdraviji. Ono sto je obecavajuce je da kad god je igrao bio je na svom uobicajenom all-star nivou.

Na malom uzorku sa kraja prosle sezone on i Doncic su imali pozitivan (~ +3.3) netrtg zajedno na terenu. A ono sto je zanimljivo da je ekipa u tom periodu igrala mnogo bolje sa Irvingom na parketu nego sa Doncicem.

Grant Williams bi trebao da donese neku cvrstinu u ovu ekipu. Uz to je i jedan od boljih sutera iz kornera. Cini se da bi njegov fit trebao da bude idealan uz dva glavna igraca.

Derrick Lively bi trebao da bude startni centar. Bar to izgleda kao najpametnije resenje u ovom trenutku. Dwight Powell ceka ko zapeta puska, to je sigurno. Holmes nije dobio mnogo minuta u pripremnim utakmicama, pa ni ne ocekujem da bude drugacije na pocetku sezone.

Jaden Hardy i Josh Green ce biti vrlo vazni igraci za sledecu sezonu. Obojica sutirali 40% za tri u prosloj sezoni, to je ono sto je najvaznije ali pored toga Josh Green bi trebao da bude i jedan od vaznijih defanzivaca u ekipi.

Taj deo igre ce biti dosta klimav i veliko pitanje pred ulazak u novu sezonu. Kako ce Dallas igrati odbranu. Nije da imaju neke izrazite defanzivce, niti se Kidd proslavio po tom pitanju u prosloj sezoni.

Sveukupno gledano, ovo je jedna od ekipa gde ili sve moze da klikne ili sve moze da se raspadne i da bude cirkus na sve strane. Doncicu vec verovatno ponestaje strpljenja za desavanje u i oko tima, Kidd kako vreme odmice, izgleda sve pogubljeniji a Irving je Irving. Sa druge strane, Doncic je jedan od najboljih igraca u ligi i vec smo videli da je moguce da sam nosi ovaj tim kroz duzi vremenski period. Pitanje je da li ce zdravlje i Kyrie to dopustiti.

 

Roster:

Guards     - Irving  Doncic  Hardy  Exum 

Forwards  - Hardaway  Williams  Green  Kleber  Jones jr.  Prosper

Centers    - Lively  Powell  Holmes

 

 

San Antonio Spurs

 

Puno srece za Spurse na lutriji gde su dobili generacijskog talenta Wembanyamu. Da nije njega niko ne bi ni obracao paznju na ove Spurse. Cak i ako osim francuza imaju jos nekoliko zanimljivih mladih igraca.

Sochan ce biti startni plej ekipe, bar na pocetku sezone. Prevelik je talenat da bi ulazio sa klupe pa je Tre Jones morao nastradati. Ionako nije puno pokazao prosle sezone…

Vassell je dobio produzenje ugovora i nadajmo se da je povreda kolena proslost. Keldon Johnson je imao sezonu karijere i trebalo bi da nastavi u tom ritmu i u novoj sezoni. Jedino bi trebao da malo poboljsa procenat za trojke. Zack Collins ce biti startni centar. Spursi su odlucili da bar na pocetku sezone postede Wembanyamu od igranja centra.

Branham je pokazao neke dobre stvari pri kraju prosle sezone, videi se neki potencijal, trebao bi da ima veliku minutazu i ove godine. Tu su jos i Champagnie i Blake Wesley kao mladi igraci na koje bi isto trebalo obratiti paznju.

Ostatak rotacije nije bas sacinjeno od elitnih igraca. McDermott, Graham, Osman su tu spletom okolnosti. Imace minute na pocetku sezone, ali ocekuje se da kako sezona odmice da budu u trecem planu.

Popovich je produzio svoj ugovor na jos pet godina za rekordan novac za trenera.

Sve u svemu bice ovo jos jedna sezona Spursa sa mnogo poraza ali ce zbog francuskog freaka biti praceni vise nego neke playoff ekipe. Ludi Sochan, Vassell i Johnson su tu jos da malo zacine ovaj perspektivni sastav.

 

Roster:

Guards       - Sochan  Vassell  Jones  Branham  Graham 

Forwards   - Johnson  Wembanyama  McDermott  Osman  Champagine 

Centers     - Collins  Bassey  Mamukelashvili

 

 

Houston Rockets

 

Mozda i najaktivnija ekipa tokom letnjeg prelaznog roka. Dovedeno je brdo igraca i bar jos toliko bili u prici za dolazak. Imeju i novog trenera. Nemaju pika za sledeci draft tako da pobede mogu poceti!

Neki bi rekli da su preplatili gotovo sve igrace koje su doveli – i bili bi u pravu. Nisu imali druge opcije nego da preplate, jer u ovom trenutku nisu bas najpozeljnija destinacija u ligi. A kako je vec godinama FA sve slabija i slabija, morali su ici za neke manje kvalitetnije i interesantnije igrace i dati im pare koje ne mogu odbiti.

Na kraju kada se pogelda i nije mnogo strasna situacija. Neki igraci su dobili krace ugovore, nekima nije garantovan ugovor a na kraju krajeva nekako moraju potrositi novac.

Bili su na milimetar od dovodjenja Brooka Lopeza. Rekao bih srecom po Rocketse, taj potpis se nije realizovao. Sengunu su potrebni svi minuti koje moze da igra. Umesto Lopeza, ugovor je dobio Jock Landale.

Uprkos mnogim novim potpisima, navijacima Rocketsa ce najzanimljiviji biti Amen Thompson, cetvrti pik na draftu. Kao i njegov brat krasi ga veliki bbiq i dobra odbrana. Za ocekivati je da pre nego kasnije dobija mesto startera u ekipi na krilu pored Brooksa.

Proslogodisnji treci pik Jabari Smith jr. je imao dobar kraj prosle sezone. Pokazao je dosta potencijala i u letnjoj ligi gde je bio medju najboljim igracima. Kada vec pricamo o letnjoj ligi, ruki Rocketsa Cam Whitemore je bio MVP. Jos jedan veliki potencijal koji je zbog problema van terena kao i zbog problema sa povredma pao nisko na draftu. Rocketsi su bila prva ekipa koja je resila da rizikuje sa njegovim potpisom. Do sada deluje da nisu pogresili.

Dakle bez pika za naredni draft, ova ekipa bi trebala na svakoj utakmici da ide na pobedu. Sastavili su ekipu sa tim ciljem. Udoka se u Bostonu pokazao kao dobar trener gde je odbrana vazna kao i to da se u svakom trenutku igra pametno i cvrsto jer u suprotnom sledi klupa.

 

Roster:

Guards       - VanVleet  Green  Whitmore  Holiday

Forwards   - Brooks  Smith jr.  Thompson  Tate  Bullock  Eason

Centers     - Sengun  Landale  Green  Marjanovic

 

 

 

Memphis Grizzlies

 

Ne bas najslavnijih poslednjih par meseci u istoriji Memphis Grizzliesa. Silno neosnovano kurcenje je doslo na naplatu na razne nacine. Ja Wick je opet napravio sranje a pre toga su i neslavno zavrsili u playoffu. Usput je i nesrecni Brandon Clark pokidao ahilovu tetivu i najverovatnije ce propustiti citavu sezonu.

Sto se tice transakcija, preko trejda je stigao Smart umesto Tyusa Jonesa, a kao slobodan igrac je potpisan i Derrick Rose, verovatno vise kao mentor nego kao igrac.

Naravno ekipu je napustio i Dillon Brooks i to na kraju preko trejda gde umesto njega stigao Josh Christopher iz Houstona, koji se nije dugo zadrzao u Tennesseeju.

Desmond Bane dobio maksimalan ugovor a Tillman uzeo opciju i bice UFA narednog leta ako u medjuvremenu ne padne dogovor.

Pre dve sezone Memphis je izgledao odlicno bez Moranta, imali su 20-5. Tada su imali Tyusa Jonesa i Kyle Andersona da ga zamenjuju. Ponekad je pripomogao i Bane.
Vec prosle sezone na 22 utakmice bez Moranta skor je bio samo 11-10. Ni blizu uspesno kao sezonu ranije.

Smart nije klasican plejmejker kao Jones, niti je Anderson u ekipi. Desmond Bane ce preuzeti deo odgovornosti na pleju, kao i Rose u koje je valjda ostalo jos snage da se bar nekako izgura prva trecina sezone.

Grizzliesi su pod Jenkinsom uvek igrali ozbiljno i cvrsto regularnu sezonu. Prosle godine su imali 35-6 na domacem terenu, sto je bio najbolji skor u ligi. To daje optimizam za navijace da nece biti sve tako strasno dok se Morant ne vrati u ekipu.

Jackson jr. i Bane ce biti najbolji i najvazniji igraci. Prvi je DPOY a drugi jedan od najboljih bekova u ligi. Adams se vratio u ekipu i izgleda da je zdrav da pocne sezonu kao starter. Njegovi skokovi u napadu su bili ekstremno jako oruzje za sve sto su Grizzliesi radili. Ostatak petorke ce ciniti Smart i peto mesto je pod znakom pitanja. Deluje da ce odluka pasti izmedju Kennarda i Ziaire Williamsa.

Aldama, Big Body Roddy, Tillman, LaRavia, Lofton jr. cine najvazniji deo sa klupe. Kao i u slucaju Heata, i Grizzliesi su poslednjih sezona poznati po tome da trejduju dobro i da nalaze igrace sa ulice koji imaju jasan zadatak u ekipi.

Deluje da u novu sezonu ulaze pomalo potcenjeni, sto zbog Morantovog cirkusa, sto zbog loseg izdanja u proslom playoffu (gde su btw igrali bez dva vazna igraca i sa rovitim Morantom), ali ova ekipa i te kako moze biti opasna kada su svi na broju. Pokazali su to vec vise puta. Prosle sezone uprkos svim problemima na i van terena, zavrsili su kao cetvrti u netrg (4. odbrana i 11. napad).

 

Roster:

Guards      - Morant  Bane  Smart  Rose Kennard

Forwards  - Jackson jr. Konchar Williams Roddy

Centers    - Adams  Tillman  Aldama

 

 

New Orleans Pelicans

 

Nova sezona i novi problemi sa povredama kod Pelicansa. Ovoga puta nisu u pitanju ni Williamson ni Ingram vec Murphy, Alvarado i Nance jr. Dakle ne radi se o najboljim igracima ali su ipak u pitanju jako vazni igraci za tim.

Tri sezone zajedno u ekipi Ingram i Williamson i odigrali su manje od 100 utakmica zajedno na parketu. Moze se reci da jos uvek nismo videli kako Pelicansi izgledaju u najjacem izdanju. Sa McCollumom u ekipi, ova trojka je imala odlicne brojke u ne puno minuta na parketu. Murphy je tu bio idealan igrac u petorci jer ne samo sto je bio najbolji suter u ekipi nego i najbolji defanzivac. Sada ce na pocetku sezone njegovo mesto uzeti Herb Jones, koji je mozda i bolji defanzivac ali ni blizu dobar napadac ili suter.

Valanciunas ce i dalje biti starter. Treba opet obratiti paznju kako ce on i Zion delovati zajedno na parketu i kako ce kada Litvanac ode na klupu, Zion izgledati kao centar. To moze biti ubojito oruzje u napadu ali na zalost u odbrani ce retko koga zaustaviti na obrucu.

Prva petorka deluje solidno jako, ali nakon toga, klupa bez ove povredjene trojke, izgleda dosta sumnjivo. Kira Lewis, Dyson Daniels i Naji Marshall ce morati da budu glavni igraci. Neko od Ingrama, Ziona ili McColluma ce uvek morati biti na terenu.

Prosle sezone dok je jos Williamson bio zdrav, a bez Ingrama, Pelicansi su jedno vreme bili prvi na zapadu. Tek kada se povredio Zion, poceo je veliki pad u igri i na tabeli.

Valjda je doslo vreme da Zion odigra jednu sezonu zdrav sa bar 70 odigranih utakmica i da konacno vidimo sta zna i sta moze ovaj tim Pelicansa.

 

Roster:

Guards      - McCollum  Murphy  Alvarado  Lewis jr.  Daniels

Forwards   - Ingram  Williamson  Jones  Nance jr.  Marshall

Centers     - Valanciunas  Zeller

 

 

Northwest Division

 

Spoiler

Denver Nuggets

Sampionska sezona Denvera je iza nas a u sledecoj slede novi izazovi. Kako odrzati motivaciju i fokus i napredovati jer konkurencija nije sedela skrstenih ruku (pre svega Milvoki i Boston) a ambicija ce uvek biti titula dok god je ova srz ekipe na okupu.

 

Od 8 nosilaca igre iz playoffa, 6 je i dalje tu. Bruce Brown je gubitak ali je nazalost bilo nerealno da ostane s obzirom kakve je ponude dobio. Uncle Jeff je bio osmi covek i koliko god se nece toliko osetiti njegov nedostatak na terenu, bio je pravi glue guy i veteran koji je bio itekako zasluzan za sjajnu atmosferu u timu.

Ulogu Bruce Browna ce pre svega da nadomesti sophomore Braun koji ce dobiti ulogu sestog coveka. Odbrambeno ce itekako uspeti da ga odmeni i nece nedostajati hustle u napadu kod blokova i ofanzivnog skoka ali nece moci da nadoknadi secondary ball handling Browna koji je itekako bio vredan u playoffu. Taj ballhandling ce probati da nadomesti Reggie Jackson koga ce Malone probati da rehabilituje na neki nacin i da od njega izvuce produktivnih desetak minuta u playoffu. To bi resilo problem ali iskreno nisam optimistican ce biti dovoljno dobar da ne bude primarna meta u odbrani i kako ce se tu snaci. Ako se ne snadje, bice neupotrebljiv u playoffu. Moguc je neki trade tamo od Januara ako taj eksperiment ne uspe gde ce njegov ugovor, Nnanijev i (nazalost) Cancarev u biti nesto sto bi Booth mogao da iskoristi.

Postoji mala mogucnost da rookie Strawther iskoci u prvi plan i dobije mesto u rotaciji isred Reggija. Strawther je mnogo pokazao u predsezoni. U napadu je pokazao da poseduje raznolik repertoar - floateri, midrange, zavrsavanje na obrucu a pre svega sjajan sut za tri sa jako brzim izbacajem. Bice interesantno videti koliko ce Malone da mu da prostora u regularnoj sezoni.

Ulogu 'osmog' coveka bi mogli da podele Nnaji i mali Watson. Nnaji je ostalo na klupi u playoffu i prednost je dobio Green pre svega zbog iskustva i dobrog skoka koji je Nnanijeva boljka. Ako uspe da popravi taj segment i ako povrati dobre procente za 3 koje je imao do prosle godine mogao bi da dobije ozbiljniju ulogu. Payton Watson s druge strane je trenutno najveci 'prospekt' u ekipii neko u koga se polazu velike nade da ce biti ozbiljan deo ekipe u godinama koje dolaze. Pre svega ima strahovite fizicke predispozicije i potencijal u odbrani a tu su naznake i solidnog suta za 3 iz cornera i dobrog razumevanja sa Jokicem kod cutova po ceonoj liniji. Ocekujem nekih desetak minuta po mecu za njega i da mu se da prostor da napreduje.

 

Sto se tice prve petorke:

 

Jokic je prvi favorit za MVP titulu ove sezone i u medijima i u kladionicama i iskreno ne izgleda mi da mu nedostaje fokusa i zelje za pobedom. U predsezoni/na pocetku sezone smo videli da je nesto agresivniji u sutu nego sto je inace i ima naznaka da je to nesto na cemu je radio u medjusezoni. Agresivan i efikasan Jokic jednostavno priziva pomoc ili udvajanje a tu onda postaje najopasniji. Ocigledan je bio fokus na snazi i na tome da bude jos jaci pod kosem. Zelja je da se jos vise naglasi taj potpuni mismatch u reketu protiv prakticno bilo koga u ligi. Od njega ocekujem bar isti nivo koji je imao prosle sezone.

Murray je napokon imao prvo leto od kad je eksplodirao kao igrac koje je docekao potpuno zdrav i miran. Mislim da cemo po prvi put da gledamo playoff Murraya tokom regularne sezone. Pritom cemo mozda videti i povratak one eksplozivnosti koje je imao pre povrede kolena, vecina igraca koji su se potpuno oporavili od iste povrede se potpuno povratila u drugoj sezoni nakon iste. Jokic je imao zanimljivu izjavu gde je rekao da misli da je Murray daleko bolji igrac sada nego pre povrede i da ce se to tek videti. Ambicija mu je all-star i motivacije ne nedostaje.

MPJ je u slicnoj situaciji kao Murray. Napokon je imao leto koje je docekao zdrav i miran. Ono sto je pokazao prethodnih godina je da je veliki radnik (sto je potvrdilo mnostvo ljudi iz organizacije) i konstantno je napredovao u segmentima koji su mu prethodno nedostajali. Cinjenica da je odbrana bila ta koja ga je drzala na parketu u finalnoj seriji u kojoj imao katastrofalan sut govori mnogo kao i ogromna razlika u driblingu i prodoru koji su mu bili maltene nepostojeci pre 2 godine a koji su mu sada na vidljivo visem nivou. On je tek nedavno napunio 25 i odigrao je jako malo utakmica na koledzu i u NBA u poredjenju sa igracima iz iste generacije i ima jos dosta prostora za napredak. Uvek je tu strah od te povrede ledja ali ako ne bude imao problema i od njega ocekujem najbolju regularnu sezonu do sada, kao i od Murraya.

Od Gordona ocekujem sada vec standardnu ulogu i doprinos. Nasao je svoju idealnu ulogu pored Jokica, usao je u prime i ovo sto vidimo je ono sto se od njega ocekuje u naredne 3-4 godine uz mozda mogucnost da nastavi da radi na sutu za 3 i da ga podigne za koji procenat gore.
Od KCP-a se ocekuje isto kao i od Gordona. Vrlo definisana uloga koja je savrsena za 'Jokic ball'. Izuzetno bitan i zahvalan igrac na obe strane terena.

 

Sve u svemu, ocekujem bolju regularnu sezonu od ekipe na konto toga da se uigravanje desilo prosle godine i da su sada svi zdravi i spremi za razliku od pocetka prosle sezone. Sve je definisano, znaju svoje uloge i izgledaju kao jedna dobro kalibrisana masina. Tim je i dalje dosta mlad kada pricamo o nekoj tipicnoj ekipi koja je konkurent za titulu. KCP je najstariji u prvoj petorci sa 30, Jokic ima 28, Gordon 28, Murray ima tek 26, MPJ ima 25. To je ekipa koja moze da igra na istom nivou jos bar 3-4 godine, ako Denver bude imao novca da ih sve plati.

 

Roster:

 

Bekovi - Murray, KCP, Braun, Jackson, Strawther, Picket

Krila - MPJ, Gordon, Watson, Tyson, Cancar
Centri - Jokic, Nnaji, Jordan

 

 

Portland TrailBlazers

 

Glavni baja ofsezone je definitivno Joe Cronin. Imao je vestine i strpljenja da saceka pravi trenutak i za pravu ponudu posalje Lillarda u drugi tim. Za legendu fransize su u sustini dobili Aytona, Brogdona, TimeLorda i brdo pikova. Ocekuje se da trejduju i Brogdona a mozda i TimeLorda pa ce biti tu jos materijala za draft.

Osim ovoga dali su novi petogodisnji ugovor Grantu, a i matchovali su Dallasov ugovor Thybulleu.

Drugu sezonu za redom su imali srecu na draftu da im zapadne odlican igrac. Scoot Henderson je izabran sa trece pozicije i nisu navijaci morali cekati dugo na naslednika Lillarda.

Henderson, Sharpe i Simmons, tri beka za dve pozicije u startnoj postavi. Da li Sharpe moze na trojku pa da svi startuju zajedno, videcemo. Cak i ako nema nekih rezultatskih ambicija i onda bi bar neko morao da igra odbranu, a to u ovom trenutku ne moze ni jedan od trojice. Zato bi najlogicnije resenje bilo da Thybulle dobije minute na trojci a Grant i Ayton budu 4 i 5.

Napad bi trebao da ubedljivo najjace oruzje ove ekipe. Mlada trojka moze svakome da utrpa 20 poena bez problema. Sharpe i Henderson su vestiji na ulazu i zavrsavanju kod obruca a Simons je elitan suter za tri poena. Thybulle se preporodio u Portlandu gde je izgleda konacno naucio da sutira trojke. To ce dati totalno novu dimeziju njegovoj igri.

Ayton u sezonu ulazi sa mnogo samopouzdanja, mozda i sa previse a i imace sta da dokaze. Ko je na kraju bio u pravu on ili cela fransiza Sunsa…

Rob Williams, ako je zdrav je verovatno i kvalitetniji centar od Aytona. Problem je sto je retko zdrav. Hoce li Billups pokusati da ih igra zajedno na terenu u ponekim trenucima sezone? Trebalo bi, nema sta da se izgubi.

Osim Hendersona, Portland je draftovao jos i Kris Murphyja, krilo sa 23. pozicije, kao i Ryana Ruperta, beka, u drugoj rundi.

Nema tu mnogo filozofiranja, bice medju najgorim ekipama u ligi. Igrace se za razvoj igraca a usput jos moze i past trejd ili dva.

 

Roster:

Guards      - Henderson  Simons  Sharpe  Brogdon  Rupert

Forwards   - Thybulle  Grant  Murray  Walker  Knox

Centers     - Ayton  Williams  Reath

 

 

 

Minnesota Timberwolves

 

Vrlo vazna sezona Wolvesa je pred nama. Deluje da ce u slucaju neuspeha jedan od dva centara napustiti ekipu na kraju sezone.

Edwards je vec jasno glavna faca ekipe i fransize. Da li se sa time slaze Karl Towns, ostaje da se vidi.

Na papiru sastav deluje dobro i siroko. Ima svega od odbrane, ballhandlinga i razigravanja do suta i dobrog napada.

Mnogo toga ce zavisiti kako ce izgledati Towns i Gobert zajedno. Prosle sezone jedva da je i bilo prilike da se vidi imali tu materijala za uspeh. Zajedno na parketu za oko 600 minuta na parketu su bili skoro pa na nuli u netrtg. To ne deluje obecavajuce ali valjda ce u drugoj sezoni, i kako vreme odmice biti bolji.

Rotacijski igraci po imenima i skillu deluju dosta jako. McDaniels bi trebao da bude startna trojka, koji usput do pocetka seone ceka na novi, lukrativan ugovor (~20 miliona po sezoni), Alexander-Walker se odlicno pokazao za sada u Wolvesima, Shake Milton solidan backup Conleyu a tu je i naravno vec iskusni Kyle Anderson. Naz Reid je treci centar koji ce dobijati minute i na cetvorci kada je u petorci sa Gobertom. Jos jedan koristan igrac i pre svega svestran napadac.

Prince je neko ko im ce mozda nedostajati vise nego sto se misli. Njega su gotovo pa zamenili sa Lakersima za Troya Browna.

Predsezonu su odigrali bez poraza, dakle vibes je na nivou. Cak su i proslu sezonu zavrsili u solidnom izdanju i ako su izubili u pet utakmica od sampiona. Bilo je tu vrlo dobrih partija u poslednje tri utakmiece, kako individualno tako i timski.

Finch ima na raspolaganju vrlo dobar sastav sa zdravim igracima, tako da se dobri rezultati ocekuju.

 

Roster:

Guards       - Conley  Edwards  Milton McLaughlin  Nowell

Forwards   - McDaniels  Towns  Alexander-Walker  Anderson  Brown jr.

Centers     - Gobert  Reid  Garza

 

 

 

 

Oklahoma City Thunder

 

 

Konacno je stigla sezona gde vise nece biti ti mladi, simpaticni Thunderi nego ce se sada vec ocekivati i odredjeni rezultati. Glavni krivac toga je Gilgeous-Alexander i njegova neverovatna prosla sezona, gde je bio jedan od najboljih igraca u ligi.

Tu je sada i Chet Holmgren koji je nakon sto je presedao citavu proslu sezonu spreman da bude startni Centar ekipe. Jalen Williams deluje kao next big thing za ove Thundere.

Na sve ovo ako se doda i fantasticni Daigneault koji je preporodio ovu fransizu zajedno sa Prestijem, jasno je zasto se ocekuje borba za playoff.

Upravo je Daigneault jedan od razloga zasto ova ekipa deluje kao najdublja ekipa u ligi. Radi sjajan posao sa mladim igracima kada je razvoj u pitanju a i kada je u pitanju vodjenje utakmica. Prosle sezone su dosta vremena proveli u vrhu kada je defanziva bila u pitanju. To sve bez centra tj. igralo se sa stretch peticom gotovo cele sezone. Jasan pokazatelj da je ovaj mladi trener uspeo da ovaj mladi sastav natera da igra odbranu kroz mnogo pozrtvovanja i napora.

Sa Holmgrenom ce se stvari verovatno malo promeniti ali u sustini, moze da sutne za tri a ima i dovoljno pameti u odbrani za pravovremene kretnje i citanja protivnickih igraca uz brutalan osecaj za blokade.

Petorku ce najverovanije zatvarati kao i prosle sezone, Giddey i Dort.

Kako ce uticati pritisak na ovu ekipu i na trenera kada se vec ocekuju rezultati? Treba ocekivati i da ce protivnicke ekipe sa malo vise paznje posvetiti Thunderima.

Mora se reci da se ne mora bos po svaku cenu krenuti na sve ili nista kod Thundera. Imaju jako mladu ekipu i dovoljno materijala za trejd da vide i procene kako ce se ova sezona odvijati pa da po tome vuku sledece poteze. Jedan trejd o kome se pricalo i sto se meni svidja je trejd za Roberta Williamsa. Njegovih dvadesetak minuta iza ili cak uz Holmgrena bilo bi od velike pomoci.

 

Roster:

Guards        - Gilgeous-Alexander  Williams  Micic  Joe  Wallace  Mann

Forwards    - Giddey  Dort  Wiggins  Robinson-Earl  Dieng  Waters

Centers      - Holmgren  Williams  Sarr

 

 

 

Utah Jazz

 

Krenuli su u proslu sezonu silovito i neocekivano su pobedjivali sve redom. Markkanen je ni iz cega potsao all-star, pricalo se o play-inu, playoffu da bi u drugom delu sezone stali i na kraju zavrsili kao 12. u konferenciji.

Doveli su preko trejda Johna Collinsa da bude jos jedan visoki u rotaciji. Izgleda da je plan da Markkanen igra trojku a Collins cetvorku. Po vidjenom iz predsezone, Collins je ponekad zalicio na sebe iz Atlante gde je iz coska cekao na loptu. Ako ce to biti slucaj i u Utahu, verovatno su mogli naci neko jefitinije resenje od njega.

Draftovali su Keyonte Georgea, beka, sa 16. pozicije, kao i Bricea Sensabaugha, krilo sa 28. pozicije.

Osim ovih transakcija nije se mnogo promenilo u odnosu na proslu sezonu kada je roster u pitanju. Prema recima upucenih bili su i vise nego zainteresovani za Jrue Holidaya pre nego sto je bio trejdovan u Boston, tako da se iz toga vidi neka ambicija ove ekipe i gde Ainge misli da ekipa treba da se pojaca.

Zahvaljuci pre svega Minnesoti imaju dovoljno pikova da izvedu neki drugi trejd ako se ukaze takva prilika.

Ekipa nema nekog jasnog plejmejkera nakon odlaska Conleya u Minnesotu. Talen Horton-Tucker je tu preuzeo deo odgovornosti i imao dosta kvalitetne parije. Pored njega naravno tu su jos i Sexton i Clarkson koji su vise dvojke nego plejmejkeri ali dok ne bude neke promene oni ce voditi napade.

Walker Kessler je u poslednjih cetrdesetak utakmica prosle sezone u proseku imao 3 blokade po utakmici i cak cetiri puta je imao sedam zabelezenih blokada. Odigrao je mnogo bolje nego sto se i ocekivalo i niko u Salt Lake Cityju se vise ni ne seca onog Francuskog centra. Ako ovako nastavi i ako sam uspe da ugura ovaj sastav Jazz medju 10-12 najboljih odbrana u ligi, bice to veliki uspeh i mnogo ce pomoci da se ostvare jos i bolji rezultati nego prosle sezone.

Vise i nego dobar zavrsetak sezone je imao i Ochai Agbaji, od kojeg se takodje ocekuje da bude jedan od boljih igraca u novoj sezoni.

S obzirom da koliko je jak zapad, zaista je tesko ocekivati od ove ekipe Jazza da zavrse u prici oko playoffa, mozda ce upasti u play-in, ali bez obzira, nema nekih posebnih ocekivanja od njih, osim da ovi mladji igraci jos vise napreduju.

 

Roster:

Guards       - Sexton  Clarkson  Horton-Tucker  Agbaji  Dunn  George 

Forwards   - Markkanen  Collins  Fontecchio  Sensabaugh  Samanic

Centers     - Kessler  Olynyk  Yurtseven

 

 

Sretno svima i nek pobedi najbolji.

Edited by Guru
  • Like 22
  • Love 2
  • Thanks 9
Link to comment
Share on other sites

Očekivanje od sezone - da neko istambura Somborca i družinu. Valjda će Jokićevci da se dignu iz zimskog zna pre All-Stara, pošto tek tada stidljivo krenu tvrdnje kako imaju dinastiju jaču od Warriorsa. Do aprila će biti ploča kako liga gura WCF LAL-Warriors/Suns.

 

Šalu na stranu, pošto mi nećemo u PO tad se svrstavam uz Buckse, Sunse i braću iz Los Angelesa (samo zato što ih svi hejtaju). Nisam se oprostila od Dejma i nisam ništa pisala o ekipi, biće i toga uskoro. Anyhow, srećno svima i da najbolji pobedi šampione :classic_happy:

Edited by DameTime
Link to comment
Share on other sites

54 minutes ago, 40Wins said:

Pa jel imas one od prosli put?

Ja bih to na majicu furao.

 

pa treba da su na prosloj temi.

 

33 minutes ago, SteveFrancis#3 said:

Ne mogu da verujem da si u opisu Indiane North Staru posvetio tek jednu bednu liniju. Gorko ces se kajati.

 

ne znam ko je to ali sam siguran da ne zasluzuje vise.

  • Ha-ha 5
Link to comment
Share on other sites

Mislio sam da sacekam da predsednik navijacke grupe i Radalek prvo napisu nesto, ali nema se vremena.
Kasnila je tema, kasnilo se sa potpisima a kasni se i sa uigravanjem ekipe.
Pa u to ime, proglasavam ovo himnom predstojece sezone i pohoda na bek tu bek titulu 
s_d.gif
Nisam optimista.
Izuzetno tanka klupa.
Jedna ozbiljnija povreda i play in.
Kroenke čivut ne želi dinastiju.

A što se tiče lige i koliko im je bitan tim iz Kolorada, evo jedna sličica

b553e90a38dc147d1105256806fbb3f3.jpg
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Del Piero said:

@gggggggg

 

Je l' si Pokua zaboravio ili mislis da gubi mesto u rotaciji?

 

eto, kada sam poceo pisati o thunderu rekoh sebi da ga ne zaboravim kada pisem o rosteru i opet sam ga zaboravio. nije jedini sigurno

mislim da ce svi dobiti sansu i imace svoj run nekih desetak utakmica ali generalno bas ne vidim da ce imati neku veliku minutazu, sem ako odjednom ne bude bas koristan igrac u sistemu.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, gggggggg said:

 

dobar asset za buduci trejd.

 


Jel znaci nesto sto je rookie extension i ima li razlike sto se tice uticaja na prostor u kepu i poreze, kako to vec ide? Posto i meni deluje da je ovo pre svega potpisano zbog poklapanja plata za buduci trejd.
 

1 hour ago, Radalek said:

Pokazao je neke stvari u predsezoni zbog kojih sam optimista da bi mogao da bude backup C/PF sa solidnim minutama tokom regularne sezone. Videcemo na sta to lici uskoro.

Pokazao je i neke koje mi se uopste nisu dopale, ali videcemo ubrzo sve. 

Kad pises post o Denveru? Red je da te sacekam(o), kad je vec tako dogovoreno. Samo me svrbe prsti, a ionako imam vrlo malo slobodnog vremena :classic_biggrin:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...