Jump to content

Grupa A (PHI, ITA, DOM, ANG)


Prolaz u narednu fazu  

24 members have voted

  1. 1. Ko ide u narednu fazu?

    • Filipini
      0
    • Italija
    • Dominikanska Republika
    • Angola

This poll is closed to new votes

  • Please sign in or register to vote in this poll.
  • Poll closed on 08/25/2023 at 08:00 AM

Recommended Posts

1. Filipini Philippines.png
2. Italija Italy.png
3. Dominikanska Republika Dominican%20Republic.png 
4. Angola Angola.png

Filipini 44298.png

Glavni domaćin ovog svetskog prvenstva u takmičenje kreće sa ambicijom da prođe u narednu fazu. Koliko je to realno, pa verovatno ne previše. Što zbog kvaliteta ekipe, što zbog toga što u grupi imaju dve ekipe koje su daleko ispred njih. Možda je u prvi mah delovalo da će moći Filipinci da se bore za drugu fazu, ali Dominikana je ipak osetno bolja ekipa, naročito sada sa Townsom. Ali biće zanimljivo ispratiti Filipine. Nema sumnje da će imati ogromnu podršku sa tribina, a na terenu će imati jednog dobrog NBA igrača, Jordana Clarksona. Poznato je da je Clarkson jako dobar strelac i u NBA okvirima i da se ne libi da šutira i kad pored sebe ima puno bolje saigrače od kolega iz reprezentacije. Tako da treba očekivati puno njegovih šuteva i možda i neku spektakularnu partiju jer je zaista dobar kada udje u seriju. Clarkson je igrao na dve utakmice u kvalifikacijama i ubacio ukupno 50 poena. Pored njega najvažniji igrač je verovatno Kai Sotto. Igrač koji je preko potreban Filipincima jer ima 221 cm. Motao se po G ligi pre par godina, ali nije izborio NBA ugovor. U kvalifikacijama igrao 4 meča i imao 13 poena i 9 skokova u proseku. Problem sa njim je taj što se priključio tek pre nedelju dana pripremama zbog povrede leđa. Takođe tu je i Dwight Ramos (plejmejker, 194cm) koji je jedini odigrao svih 10 mečeva u kvalifikacijama (niko drugi preko 6). Justin Brownlee je odigrao dve utakmice u QF i imao meč sa 41 poenom. Međutim on je naturalizovani igrač, pa je moralo da se bira između njega i Clarksona. Konačan roster jos nije poznat.

Neko iskustvo gledanja Filipina kaže da će biti očajni u odbrani i skoku, ali možda na domaći teren uspeju da dovedu nešto od toga na pristojan nivo. U kvalifikacijama je igralo brdo igrača, teško ih je i pobrojati i fali im kontinuitet u rosteru. Na tih 10 mečeva su šutirali 30% za tri poena i jasno je da će tu morati mnogo bolje ako misle da učine borbu za drugu fazu makar malo zanimljivom.

Filipini su na prošlom svetskom prvenstvu bili poslednji. Grupa vrlo slična kao i sad, tada smo bili mi umesto Dominikane. Poraz od Italije 46 razlike, od Srbije 59 i na kraju čak i od Angole nakon produžetaka. Najveći uspeh u istoriji bronza 1954. godine, a u poslednje vreme 21. mesto u Španiji 2014. kada su imali vrlo dobar nastup.

Italija 43835.png

PG - Spissu, Pajola
SG - Tonut, Spagnolo
SF - Fontecchio, Procida, Datome
PF - Polonara, Ricci, Severini
C - Melli, Diouf

Azzurri u odličnom raspoloženju dolaze na prvenstvo. Neporaženi su u pripremnom periodu, uz pobede nad Srbijom, Grčkom i Brazilom. 8 igrača sa prethodnog prvenstva je opet u sastavu, ali nijedan bitniji izostanak. Prošle godine su propustili veliku šansu u četvrtfinalu evropskog prvenstva protiv Francuske , ali je Fontecchio bio tragičar. Igrali su i četvrtfinale olimpijskih igara u Tokiju, pa se može reći da imaju neki kontinuitet. Zapravo na poslednjih 6 nastupa imaju 5 četvrtfinala, ali nijedno polufinale. Sada imaju pristojnu ekipu i dobar žreb. Na nešto stariju osnovu ekipe su dodali dva mlada i veoma dobra igrača, Spagnola i Procidu. Svi mi nažalost vrlo dobro znamo kako oni igraju, tako da nema potrebe da se piše nešto više o tome. Nadali su se Italijani da će NBA ruki godine Banchero igrati za njih, ali se na kraju odlučio za SAD. Nema dileme da bi Banchero digao Italijane na jos veci nivo i bio ozbiljno pojačanje. 

Italijani su izuzetno pametna ekipa, sa dosta inteligentnih igrača i šuterski jako potentna. Jasno je da mogu pa manje više svima da zagorčaju život, ali jasno je i to da žive i umiru od šuta za tri poena. Na klupi je Pozzecco koji ne zna za ništa drugo osim za totalno ludilo na klupi i spreman je da učini sve za pobedu. Čini se da su on i ekipa dobro kliknuli i da možda Italijani igraju preko svojih mogućnosti (a možda je i to samo naš utisak). Videćemo kako će to izgledati u Manili, imaju protivnike po meri i nije im potrebno neko preterano ludilo da stignu do završnice.

Zanimljivo je da Italijani u svojoj bogatoj košarkaškoj tradiciji nemaju medalju sa svetskog prvenstva. Najveći uspeh 4. mesto.

Dominikanska Republika 43783.png

Jedno od potencijalnih iznenađenja ovog šampionata. Dominikana ima vrlo dobru ekipu i bez Townsa. To su pokazali i u kvalifikacijama gde su bili drugi iza Kanade i u odlučujućem meču pobedili u Argentini i tako se plasirali na prvenstvo, pritom eliminisavši srebrne iz Kine. Liz, Montero, Feliz i Mendoza čine jednu prilično dobru bekovsku liniju, sa dosta poena u rukama. U kvalifikacijama Liz je imao 16 poena po meču, Montero 12 uz blizu 50% šuta za tri poena. Feliz i Mendoza su imali su takođe imali vrhunske procente u šutu za tri. Na visokim pozicijama Vargas, Angel Delgado sa double double učinkom. Delgado je malo proveo i u NBA nakon odlične NCAA karijere, a sada je prešao u Bešiktaš nakon dobre sezone u Karsiyaki. Dodatak je Lester Quinones koji je igrač Warriorsa na dvosmernom ugovoru i imao je 22/7/5 u G ligi ove sezone. I naravno Karl Anthony Towns. Ne najbolji visoki šuter u istoriji, kako je sebe nazvao, ali definitivno jedan od najboljih na svetu trenutno i granični NBA all star igrač. Poslednji put je igrao za svoju zemlju pre 10 godina i videćemo kako će sarađivati sa saigračima i kako će se snaći u FIBA košarci. Na papiru se čini kao dobar fit za ekipu koja igra dosta brzo, sa dosta šuteva za tri poena. Ostaje pitanje da li će malo poremetiti tu hijerarhiju u ekipi jer je ubedljivo najveće ime i najboji igrač, ali on bi morao da bude veliko pojačanje za njih. Učešće su otkazali Duarte i Al Horford. Duarte je odigrao par mečeva u kvalifikacijama i možda se očekivalo da on zaigra, ali na kraju ništa od toga.

Dominikancima će ovo biti treće učešće na svetskim prvenstvima i to treće uzastopno. 2014. su izgubili od Slovenije u osmini finala, a u Kini su takmičenje završili u drugoj grupi, grupi smrti sa Francuskom, Litvanijom i Australijom. Prethodno su izbacili Nemce u prvoj grupi.

Angola 43728.png

Najveći autsajder u ovoj grupi. Ubedljivo najzvučnije ime (ili jedino zvučno ime) je centar Atlanta Hawksa Bruno Fernando. Starteri na bekovskim pozicijama su visoki 1.67 cm i 1.78 cm, a Angola je kao ekipa šutirala 28% za tri poena u kvalifikacijama. Na osnovu ovih površnih informacija ne očekujem da mogu opet da dobiju Filipine.

Najveći uspeh na SP im je deveto mesto iz Japana 2006. Ovo im je deveto učešće i šesto uzastopno.
___________________________________________________________________________________________________________________________

Grupa A će se igrati u dve dvorane u Manili. Philippine Arena i Araneta Coloseum. Philippine Arena je najveća zatvorena dvorana na svetu i prima oko 55 hiljada ljudi. Prvobitno je bilo planirano da se tu odigra završnica, ali se iz logističkih razloga odustalo od toga, pa su organizatori ostavili prve dve utakmice u grupi A da se odigraju tu. Italija i Angola će otvoriti šampionat 25. avgusta u 10 sati, a kasnije tog dana će igrati Filipini i Dominikanska Republika. Ostale utakmice u grupi će se igrati u dvorani Araneta Coloseum kapaciteta 15 hiljada. Forum mi ne dozvoljava više da kačim slike, pa guglajte ako vas zanima.

Igrač za gledanje: Jordan Clarkson
Najzanimljivija utakmica: Filipini - Dominikana (čisto da damo malo kredita Filipincima, a i biće 55 hiljada ljudi na tribinama)

Edited by Del Piero
  • Like 12
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Nadam se da će Kai Sotto doživjeti jedno otrežnjujuće zlostavljanje protiv Italije i Dominikane, pošto su mu napunili glavu da je već NBA igrač, samo ga Amerikanci ne vole, pa zato nije dobio ni minut u summer league.

Edited by Beonegro
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Chaos Is Me said:

Childe Dundao, startni plej Angole, se vodi da ima samo 167 cm. Talijanima strpao 19 poena uz 50% iz igre.

Drugim recima, ima nade za nas (mene) niske. Sad jos da izdominira i jedan debeli i da se pokajem sto sam okacio patike o klin 😄

  • Ha-ha 5
Link to comment
Share on other sites

Nisam siguran koliko Dominikana može bolje od ovoga. Feliz i Montero su dobri igrači ali danas su odigrali preko svojih realnih granica. Mislim da je ovo povoljan rezultat za nas. 

 

Italijanima sledi borba za prolaz u utorak protiv 40k Filipinaca i jednog Clarksona.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

16 minutes ago, Manu said:

Nisam siguran koliko Dominikana može bolje od ovoga. Feliz i Montero su dobri igrači ali danas su odigrali preko svojih realnih granica. Mislim da je ovo povoljan rezultat za nas. 

 

Italijanima sledi borba za prolaz u utorak protiv 40k Filipinaca i jednog Clarksona.

 

Nema vise one velike dvorane, tamo se igralo samo prvog dana, tako da ce to biti ipak 15-20 hiljada Filipinaca.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, Romantik said:

 

Nema vise one velike dvorane, tamo se igralo samo prvog dana, tako da ce to biti ipak 15-20 hiljada Filipinaca.

 

E jebiga, šteta. Meni je bilo uživanje da gledam utakmice u toj atmosferi prvog dana. Mislio sam da se i ostale utakmice Filipina u prvoj grupi igraju tamo.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, Polivalentni Stevica said:

Opasno mi ide na ganglije kada Poceko počne da pravi cirkus sa isključenjem.

Prvi put,drugi put ti i bude simpatično,sada je baš iritantno.

 
Upravo ovo. 
3 tehnicke za 18 minuta, a uz to svaki faul svih pet italijana sire ruke i negoduju. 
 

Ipak su to igraci sa iskustvom na velikoj sceni, koji se dziberski ponasaju samo kada igraju za reprezentaciju.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...