DameTime Posted 23 hours ago Posted 23 hours ago 2 minutes ago, Chaos Is Me said: Mehanizmi jesu slični ali promašena je polazna osnova jer sa jedne strane imamo biologiju, a sa druge socijalni konstrukt i to najgori mogući - rasizam. Patrijarhat je takođe socijalni konstrukt.
Smrtokapa Posted 22 hours ago Posted 22 hours ago 57 minutes ago, Darko said: Anyway ... pozivitna diskriminacija je ipak diskriminacija. Nema tu ništa pozitivno. Pozitivnu diskriminaciju doživljavam kao alat, ona nije cilj sam po sebi. Mislim da joj vrednost treba ceniti od slučaja do slučaja. Ti si nju, tj. jednakost ishoda koji ona treba da proizvede, poistovetio sa ekstremnim feminizmom. Pozitivna diskriminacija se javlja i u mnogim drugim oblastima, ne samo u zastupljenosti polova. Ako si ih već poistovetio, ili makar istakao jednakost ishoda kao ključnu stavku iz koje slede ostale, pretpostavljam da misliš da po istom principu pozitivna diskriminacija dovodi do reakcije (poput manosfere kao reakcije na feminizam) i na drugim mestima i da je, ako ne isključivi, onda preovlađujući razlog za to. Smatraš li da pozitivna diskriminacija dovodi do porasta rasizma prema crncima u SAD? Ili Aboridžinima tamo kod tebe? U SAD imamo ovaj novi antimigrantski talas, da li je pozitivna diskriminacija glavni uzrok tome? Šta razlikuje sve te slučajeve, ima li tu još nekih uzroka sem puke reakcije? I misliš li da je postojeći pravni okvir "na zapadu", ako isključimo pozitivnu diskriminaciju, dovoljan za jednakost prilika koja će dovesti do maksimalne poželjne opšte jednakosti bez guranja jednakosti ishoda na silu? Šta mu eventualno fali? Postavio sam mnogo pitanja, ali hajde da ih svedemo na jedno glavno: misliš li da bi isključivanjem pozitivne diskriminacije sve postalo super i zašto ne?
Mina D. Harker Posted 22 hours ago Posted 22 hours ago Pozitivna diskriminacija pomaže i ljudima sa invaliditetima da nađu svoje mjesto u društvu i zarade za leba. 5 1
Amigdala Posted 18 hours ago Posted 18 hours ago 4 hours ago, DameTime said: Patrijarhat je takođe socijalni konstrukt. Postojao je i matrijarhat. A ni do danas niie potpuno iskorenjen, mada je veoma redak. Najpoznatiji primer je kultura Lepenskog Vira. A ima i drugih: https://www.google.com/amp/s/www.bbc.com/serbian/lat/svet-65788531.amp https://odknjigedoduse.com/2019/02/08/postoji-li-matrijarhat-u-21-veku/ https://6yka.com/svijet/kako-se-zivi-na-ostrvu-zena-posljednji-evropski-matrijarhat/
Angelia Posted 17 hours ago Posted 17 hours ago 4 hours ago, Smrtokapa said: Smatraš li da pozitivna diskriminacija dovodi do porasta rasizma prema crncima u SAD? Ili Aboridžinima tamo kod tebe? U SAD imamo ovaj novi antimigrantski talas, da li je pozitivna diskriminacija glavni uzrok tome? Šta razlikuje sve te slučajeve, ima li tu još nekih uzroka sem puke reakcije? Neces mi verovati ali da. Ne znam za Aboridzine, ali u US je direktno povezano. Probali smo pozitivnu diskriminaciju, I videli da samo steti, svima. Teoretski lepo zvuci, na papiru. U praksi unistava sve cega se dotakne. 4 hours ago, Mina D. Harker said: Pozitivna diskriminacija pomaže i ljudima sa invaliditetima da nađu svoje mjesto u društvu i zarade za leba. To je equality of opportunity a ne pozitivna diskriminacija. Niko ne zahteva da neko sa invaliditetom bude zaposljen zbog tog invaliditeta. Nego da imaju mogucnost da rade. 1
Darko Posted 14 hours ago Posted 14 hours ago 8 hours ago, Smrtokapa said: Smatraš li da pozitivna diskriminacija dovodi do porasta rasizma prema crncima u SAD? Ili Aboridžinima tamo kod tebe? U SAD imamo ovaj novi antimigrantski talas, da li je pozitivna diskriminacija glavni uzrok tome? Šta razlikuje sve te slučajeve, ima li tu još nekih uzroka sem puke reakcije? Da. 8 hours ago, Smrtokapa said: I misliš li da je postojeći pravni okvir "na zapadu", ako isključimo pozitivnu diskriminaciju, dovoljan za jednakost prilika koja će dovesti do maksimalne poželjne opšte jednakosti bez guranja jednakosti ishoda na silu? Šta mu eventualno fali? Da. 8 hours ago, Smrtokapa said: Postavio sam mnogo pitanja, ali hajde da ih svedemo na jedno glavno: misliš li da bi isključivanjem pozitivne diskriminacije sve postalo super i zašto ne? Bilo bi bolje. To odgovorno tvrdim.
Div Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago Možda je bolje da vrate robovlasništvo i svi budu zadovoljni.
Darko Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 1 hour ago, Div said: Možda je bolje da vrate robovlasništvo i svi budu zadovoljni. Daj ne seri.
Mina D. Harker Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 5 hours ago, Darko said: Daj ne seri. Argumentacija na nivou. Da se neko tebi ovako obrati, bi skočio da prijaviš, right?
JPM Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Poenta je da postoji jednaka šansa za zaposlenje na pozicije koje zasta mogu da rade ravnopravno žene i muškarci. To su uglavnom, 90%, kancelarijski poslovi, menadžment, administracija i slično. Iz iskustva vam mogu reći da niko neće zaposliti ženu na poziciji radnika u mašinskoj proizvodnji. Znate zašto? Jer se one neće ni prijaviti na ta radna mesta. Postoje poslovi koje žene generalno bolje rade, to su uglavnom poslovi vezani za ljude. Nasuprot tome, muškarci su i zainteresovaniji i bolji u inženjerskim poslovima, posebno onima koji zahtevaju hands on approach. Žene su jednake sa muškarcima u intelektualnom inženjerstvu kakav je IT sektor. Nikada neće biti dobro na silu održavati balans muškaraca i žena. Cilj je da se omogući jednaka šansa svima. Tako da equality of outcome samo generiše mržnju. Isto kao ekstremni feminizam, isto kao i Andrew Tate i takvi krelci. Oni jedni druge motivišu da budu veća govna, to je spirala bez kraja.
Mina D. Harker Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Već je rečeno da je izjednačavanje kriminalca Tejta i ostalih makroa/trafikera/generatora mržnje i nasilja nad ženama sa feminizmom, pa čak i tim mitskim "ekstremnim", ekstremno uvredljivo. Bar za nas feministkinje.
JPM Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Nije to nikakav mitski ekstremni feminizam. Bukvalno postoje žene koje mrze muškarce i to se jasno vidi. Naravno, nije mi želja da tebe iili nekog drugug vređam ali zaista jesam stava da ta dva suprotstavljena ekstrema generišu ogromnu mržnju i da su na neki način uzročno posledično povezani.
Amigdala Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 20 hours ago, Mina D. Harker said: Pozitivna diskriminacija pomaže i ljudima sa invaliditetima da nađu svoje mjesto u društvu i zarade za leba. Ovo je nacelno veoma.plemenita ideja i kao takvu je pozdravljam. Meni najbolji primer su papirne kese u AU Apoteke Beograd, papirne kese koje prave deca sa posebnim potrebama ( a koja su vezbana i placena za taj rad). Sa druge strane, osobe sa bilo kakvim invaliditetom ne vole da budu tretirane specijalno drugacije od fizicki potpuno zdravih ljudi. Vredja ih to. Moja prijateljica je teski dijabeticar, gubi vid rapidno i orkazuju joj bubrezi (mora na transpantaciju uskoro). Kada sam se postavio prema njoj kao da je od stakla (tokom setnje u prirodi se umorila i ponudo sam joj da je nosim, wtf!!) , tako mi je ocitala lekciju da cu je pamtiti do kraja zivota. Ispao sam takav kreten! Mnogo iritira taj termin pozitivna diskriminacija. Jer mi nista ne shvatamo. 1
Malkolm Brogdon Posted 50 minutes ago Posted 50 minutes ago 38 minutes ago, JPM said: Nije to nikakav mitski ekstremni feminizam. Bukvalno postoje žene koje mrze muškarce i to se jasno vidi. Naravno, nije mi želja da tebe iili nekog drugug vređam ali zaista jesam stava da ta dva suprotstavljena ekstrema generišu ogromnu mržnju i da su na neki način uzročno posledično povezani. Koja je tvoja definicija ekstremnog feminizma?
JPM Posted 44 minutes ago Posted 44 minutes ago 6 minutes ago, Malkolm Brogdon said: Koja je tvoja definicija ekstremnog feminizma? Napisao sam iznad, par stranica sse vrati.
Mina D. Harker Posted 43 minutes ago Posted 43 minutes ago 24 minutes ago, JPM said: Nije to nikakav mitski ekstremni feminizam. Bukvalno postoje žene koje mrze muškarce i to se jasno vidi. Ajde da probam primjerima koji su opipljivi ili jezikom koji je jasniji. Kakav reach ima neka takva feministkinja ili grupa njih, a kakav manosfera? To sam pokušala da ti kažem lakonski i u prethodnom odgovoru na tvoje objašnjenje šta je ekstremni feminizam. Ti, naravno, shvataš da je Tejtu i onima koji teže da postanu Tejt ovo posao i razrađena biznis šema? Dakle, oni zarađuju od sakera koji ih prate, vode onlyfans naloge kao moderni makroi, reklamiraju kockarnice, naplaćuju pristup svojim sajtovima i grupama. To je biznis, promovisanje mizoginije je side hustle. Problem je što ih prate tinejdžeri. Sjutra, ili već danas, odnosiće se prema vršnjakinjama kao njihovi online idoli. Vrijeđati, tući, kao zadnji korak - ubijati. Možemo li se složiti da je ekstrem ili fanatizam ono što dovodi do stvarnih posledica u stvarnim životu i ugrožava stvarne ljude? Ne akademski radovi, ne tekstovi nego djela, akcije. U istoriji feminizma samo je jedna osoba imala nasilnu akciju prema muškarcu (Endi Vorhol), a to je izvjesna Valeri Solanas. U ime svog brenda feminizma. Jedna. Do sad je izvedeno više incel-type ubistava, termin femicid i zločin iz mržnje je upotrebljen da se okarakteriše masakr inspirisan antifeminizmom počinioca u kanadskoj Politehničkoj školi: https://en.wikipedia.org/wiki/École_Polytechnique_massacre Koliko znam, ti si ateista. Neki religiozni ljudi vole da koriste termin militantni ateista za ljude poput Dawkinsa. Koliko "militantnih ateista" modernog vremena znamo a da su pokušali da ubiju Ruždija ili religiozni ekvivalent? Ne, ateisti imaju riječi i knjige i predavanja za krug istomišljenika. Vjerski fanatici, s druge strane.... Sticks and stones. E tako isto prolazi poređenje feminizma i manosfere. 2 1
Malkolm Brogdon Posted 36 minutes ago Posted 36 minutes ago On 3/20/2026 at 1:33 PM, JPM said: Ekstremni feminizam bi mogao biti tendencija da se umesto preuzimanja odgovornosti za svoj život, za sve loše svaljuje odgovornost na muškarce, to jest neki patrijarhat, pravi ili izmišljeni. Pri tome apsolutno se slažem da je jednakost ishoda teška budalaština. Tu mislim naravno na sve sfere života i sve profesije, i one gde su muškarci dominantni i oni gde su žene. I sta tacno predstavlja ekstremni u ovoj definiciji? Posto ovde opisujes jedan oblik ponasanja koji si ti primetio kod odredjenog broja zena, mada nisam siguran kako se tacno ispoljava bilo sta od ovoga i kako ovo moze da se uporedi sa ekstremima ostalih ideologija.
Darko Posted 34 minutes ago Posted 34 minutes ago 1 hour ago, Mina D. Harker said: Argumentacija na nivou. Da se neko tebi ovako obrati, bi skočio da prijaviš, right? Ne, nisam snowflake. Drugo, moj odgovor je apsolutno na nivou njegovog "argumenta". Strawman fallacy iz udžbenika. Veoma bezobrazan "odgovor" sa njegove strane. Otud i moj.
JPM Posted 30 minutes ago Posted 30 minutes ago Ekstreman je govor mrznje koji proizilazi iz frustracija i nesposobnosti da se preuzme odgovornost za svoj zivot. Naravno da sam pisao na osnovu svog iskustva, meni je to daleko verodostojnije od ideoloskih naglabanja. Naime, trebamo se pozabaviti onime sto se desava a ne onime sto je plod filozofiranja u slobodno vreme. Opisane grupacije su deo istog licemerja i jadnako su opasni po drustvo. Sto se tice Mininog upisa, hvala, jasno i koncizno objasnjeno. Mogu da duzim tu raspravu ali ne zelim jer je ovo napisano sasvim prihvatljivo.
Malkolm Brogdon Posted 28 minutes ago Posted 28 minutes ago 1 minute ago, JPM said: Ekstreman je govor mrznje koji proizilazi iz frustracija i nesposobnosti da se preuzme odgovornost za svoj zivot. Naravno da sam pisao na osnovu svog iskustva, meni je to daleko verodostojnije od ideoloskih naglabanja. Naime, trebamo se pozabaviti onime sto se desava a ne onime sto je plod filozofiranja u slobodno vreme. Opisane grupacije su deo istog licemerja i jadnako su opasni po drustvo. Sto se tice Mininog upisa, hvala, jasno i koncizno objasnjeno. Mogu da duzim tu raspravu ali ne zelim jer je ovo napisano sasvim prihvatljivo. S obzirom da je Mina lepo donela receipts, bilo bi lepo neko obrazlozenje na koji nacin su opisane grupacije jednako opasne po drustvo.
JPM Posted 22 minutes ago Posted 22 minutes ago I to sam napisao, zato sto kao povratna sprega generisu netrpeljivost. Iz muskog sovinizma nastaje feminizam koji prelazi u mrznju prema muskarcima koja pak generise otpor medju muskarcima pa dobijamo jos gore forme sovinizma i tako u krug. Resenje nije u tome da se kaze muskarci su krivi za sve, daj svu moc zenama vice super. Resenje je dogovor. Fizicka brutalnost nije forte zenskog pokreta pa se time i ne bave. Da imaju fizicku dominaciju ko zna sta bi bilo.
DameTime Posted 18 minutes ago Posted 18 minutes ago Uvreda za svaku ženu je direktno poređenje "ekstremnog" feminizma (koji se, videli smo, na kraju svodi na kvote za zapošljavanje!) sa manosferom. Lično nemam šta dalje da diskutujem sa osobama koje tu stavljaju znak jednakosti.
Malkolm Brogdon Posted 16 minutes ago Posted 16 minutes ago Znaci njihov ekstremizam se zasniva na cemu, na shit-talkovanju na tviteru? Jel imamo neki drugi primer ekstremne ideologije koji se ispoljavao na ovaj nacin a ne hiljadama ili milionima mrtvih?
JPM Posted 12 minutes ago Posted 12 minutes ago Svako svoju ideologiju gura sredstvima koja ima na raspolaganju. Nekima je to tviter nekima je nuklearno oruzje. Da svi imaju oruzje svi bi ubijali. To je u danasnje vreme i u skorasnjim dogadjajima veoma jasno. Nema razlike izmedju Putina, Trampa, Netanjahua ili one Iranske pokojne budale. Svi imaju ideologiju koju prodaju narodu, i svima od njih je njihova jedina ispravna.
Malkolm Brogdon Posted 9 minutes ago Posted 9 minutes ago 1 minute ago, JPM said: Svako svoju ideologiju gura sredstvima koja ima na raspolaganju. Nekima je to tviter nekima je nuklearno oruzje. Da svi imaju oruzje svi bi ubijali. To je u danasnje vreme i u skorasnjim dogadjajima veoma jasno. Nema razlike izmedju Putina, Trampa, Netanjahua ili one Iranske pokojne budale. Svi imaju ideologiju koju prodaju narodu, i svima od njih je njihova jedina ispravna. I kako ih to tacno cini jednako opasnim? Jel jednako opasno uci u beef sa babom na pijaci koja prodaje paradajz i sa clanovima gruzijske mafije? I baba bi ti isto odsekla glavu macetom samo da moze da se pokrene bez stapa. S tim sto, ne znam sta sprecava ekstremne feministkinje u USA da nabave oruzje i krenu u obracun, mada deluje da se to ne desava. Za razliku od druge strane koja je jednako opasna.
Recommended Posts