Jump to content

EUROLEAGUE 2022/23


Chaos Is Me

Recommended Posts

Evroliga se vraća, a sa njom i najbolja košarka u Evropi. Neki će reći da to nije ni do kolena kvalitetu NBA lige, a neki će preferirati ono što još uvek karakteriše evropsku košarku i pored novih tendencija koje favorizuju brzu i šutersku igru - jak intenzitet i borba za svaku pobedu. Ruski klubovi su do daljnjeg odstranjeni iz takmičenja, ali su njihova mesta popunile ekipe koje itekako imaju čemu da se nadaju sudeći po rosterima. Uz osvajača EC - Virtus, koji je ionako imao jaku ekipu, takmičenju su se preko wild card priključili Partizan i Valensija kao logičan izbor, jer su jedini preostali klubovi pored postojećih evroligaša koji imaju dovoljno novca, publike i tradicije da se pošteno pošibaju i budu konkurentni. Tako se kvalitativni jaz između EL i ostalih evropskih takmičenja još dodatno produbio. Imamo i neka nova lica u rukovodstvu takmičenja pa ćemo videti da li će biti nekih značajnih promena u vezi takmičenja u narednim godinama.

 

Rostere po tradiciji prezentujem tako da bude 12 igrača s tim da na svakoj poziciji budu barem 2 a da to ima nekog smisla, iako će to možda u praksi izgledati drugačije i iako neki timovi imaju znatno dublje sastave. Naravno, sve ovo je samo moje mišljenje sa kojim možete ili ne morate da se složite. Krećemo:

 

ALBA BERLIN

 

Maodo LO  /   Tamir BLATT  /  Jonas MATTISSECK

Jaleen SMITH  /  Marcus ERIKSSON  

Louis OLINDE  /  Yovel ZOOSMAN

Luke SIKMA  /  Yannick WETZELL

Ben LAMMERS  /  Johannes THIEMANN  /  Christ KOUMADJE

Coach: Izrael Gonzalez

 

Imam utisak da se kod Albe uvek ponavljam jer mi kod njih sve uvek izgleda po sistemu - ista meta, isto odstojanje. Roster je gotovo nepromenjen u odnosu na prošlu sezonu koju su završili sa skorom 12-16 ali realno bili bez šansi za PO. Alba ipak igra smislenu košarku, sa dosta trčanja i šutiranja i sa modernim konceptom igre koji je trener Gonzalez preuzeo od svog učitelja, legendarnog Aita. Možda će malo bolja sezona Smitha, malo manje povreda Erikssona ili malo prebacivanje očekivanja novajlije Wetzella podići Albi plafon, ali ja jednostavno ne vidim da ovaj sastav može bilo šta osim da ukrade par pobeda favoritima i da bude zanimljiv za gledanje ljubiteljima košarkaške taktike. 


 

ANADOLU EFES ISTANBUL

 

Shane LARKIN  /  Bugrahan TUNCER

Vasilije MICIĆ  /  Elijah BRYANT  /  Rodrigue BEAUBOIS

Will CLYBURN  /  Egehan ARNA

Achille POLONARA  / Amath M’BAYE

Ante ŽIŽIĆ  /  Bryant DUNSTON  /  Tibor PLEISS  

Coach: Ergin Ataman

 

Posle dosta turbulencija i ne baš sjajne igre većim delom sezone, Efes se ipak pregrupisao i na kraju drugi put uzastopno osvojio takmičenje. U ovu ekipu je utkan pobednički DNK i imaju šansu da ove sezone napadnu nešto što je pošlo za rukom samo Jugoplastici - da postanu trostruki uzastopni šampioni Evrope. Ovog puta su ipak osvežili ekipu i rashodovane delove poput Simona, Singletonea, Moermana zamenili novim igračima. Glavno pojačanje je svakako Will Clyburn od koga se očekuje da opravda ulogu jednog od najboljih igrača EL i da malo napadački rastereti udarni tandem Micić-Larkin. Tu je i Elijah Bryant koji je dosta doprineo dugoj tituli nakon što je angažovan u toku prošle sezone. Pozicija krilnog centra je kompletno renovirana, Polonara i M’Baye su moderni igrači koji imaju dovoljno i šuta i mesa da konkurentno pokriju poziciju. Ante Žižić će verovatno biti starter na centru, ali svoju ulogu i dalje imaju Pleiss koji je igrao odlično lani, te iskusni Dunston koji još uvek može da spusti roletnu protivnicima kad je najbitnije. Ova ekipa je pravljena da ostvari threepeat, videćemo da li će doći do zasićenja. Imaju i nekoliko solidnih turskih igrača tako da znaju šta rade po svim aspektima.


 

AS MONACO

 

Mike JAMES  /  Elie OKOBO  /  Matthew STRAZEL

Jordan LOYD  /  Yakuba OUATTARA

Alpha DIALLO  /  Jarron BLOSSOMGAME

John BROWN  /  Adrien MOERMAN  /  Yoan MAKOUNDOU

Donatas MOTIEJUNAS  /  Donta HALL  

Coach: Saša Obradović

 

Pregrupisanje u evropskoj košarci s obzirom na situaciju sa ruskim klubovima (a naročito redovnim učesnikom F4, CSKA) očito pokušava da iskoristi Monako, koji je pokupio svakog drugog atraktivnog slobodnog agenta na tržištu. Njihove ambicije su da osvoje takmičenje i ne zadovoljava ih puko učešće u PO kao prošle sezone. Ekipa je dinamična i atletična, imaju vrhunske strelce u Jamesu i Loydu, ali i vrhunske šljakere u Brownu, Diallou, verovatno i Blossomgameu. Po dva dobra igrača na poziciji, to je bila deviza prilikom sklapanja tima. Monako je i dosta slabiji igrao dobru košarku pod Sašom Obradovićem, a sada su stvarno jaki kao crna zemlja. Možda ne spadaju baš u najuži krug favorita, ali nisu ni daleko da ih proglasimo četvrtim timom na papiru po kvalitetu, iza Efesa i španskih “večitih”. Videćemo da li će jedna lopta biti malo i da li će svi biti zadovoljni ali ova ekipa je dobro složena i uloge mogu fino da se raspodele. F4 je imperativ.


 

CAZOO BASKONIA VITORIA-GASTEIZ

 

Markus HOWARD  /  Darius THOMPSON

Daulton HOMMES  /  Vanja MARINKOVIĆ  /  Arturs KURUCS

Rokas GIEDRAITIS  /  Dani DIEZ  /  Tadas SEDEKERSKIS

Matt COSTELLO  /  Sander RAISTE

Steven ENOCH  /  Maik KOTSAR

Coach: Joan Pennaroya

 

Bakonia već duže vreme nije među top evroligašima, najčešće jer u rosteru imaju 7 ozbiljnih igrača, a ostalo popunjavaju mediokriteti. Ovog puta je možda drugačije. Ovo je klub koji se nikad nije plašio da proba sa low risk high reward potezima pa su tako i ovog puta pribavili zanimljiva pojačanja. Ime broj jedan je skraćeni Markus Howard, koji je bio fantastičan strelac u svojim NCAA danima, a znao je da se zapali i tokom svojih garbage time partitura u Denevru. Njemu je komplementaran Darius Thompson, visoki i snažni plejmejker koji ima dobre overall fundamente. Dosta lopti će trošiti i Daulton Hommes, još jedan dobar strelac koji je do sada obitavao u Italiji i na two way NBA ugovorima. Gubitak Fontecchia je ozbiljan udarac ali će to Baskonia pokušati da nadomesti ovim igračima koji na papiru imaju “dosta poena u rukama”. Pod košem su stvari malo konzervativnije i tu nisu previše menjali, imaju od ranije stanje: jedan klasičan centar rollman - Enoch, dobra stretch petica/četvorka - Costello, a sad su dodali i Estonca Kotsara, američkog đaka koji je imao finu statistiku u Hamburgu. Ovo nije roster koji garantuje rezultat ali mogao bi da garantuje zabavu. Borba za PO je njihova realnost, a videćemo i da li je Joan Pennaroya trajno rešenje na klupi, čovek koji je vodio većinu ACB ligaša osim ona dva najveća.


 

CRVENA ZVEZDA 

 

Jaylen ADAMS  /  Stefan MARKOVIĆ  /  Nikola IVANOVIĆ 

Nemanja NEDOVIĆ  /  Branko LAZIĆ

John HOLLAND  /  Ognjen DOBRIĆ  /  Stefan LAZAREVIĆ

Ben BENTIL  /  Dalibor ILIĆ

Hassan MARTIN  /  Luka MITROVIĆ 

Coach: Vladimir Jovanović

 

Zvezdin roster je jedna velika papazjanija u vezi koje je stvarno teško reći ko će tu igrati i kakvu ulogu će imati. Pregled ovog konceptualnog haosa nije ni potreban jer se iz aviona vidi da su neke pozicije, posebno SG, tanke, a neke potpuno iracionalno pretrpane tako da je stvarno teško odgonetnuti ko će pokrivati pozciju centra od 5 (slovima: pet) dostupnih opcija, a ko će sezonu uglavnom provoditi u civilu i biti solidno plaćen za to. Deluje da su imena nabacivana po nekom random modulu, pa je jedino sigurno da se u klubu uzdaju u dobru sezonu i dobro zdravlje Nemanje Nedovića, kao i da je Jaylen Adams ime koje će se nametnuti kao dobar evroligaški igrač. Svoju sigurnu poziciju startera na PF ima za sada i Ben Bentil. Imali smo i ranije u evroligi neke disfunkcionalne timove (setimo se one poslednje evroligaške inkarnacije Himkija), međutim ovakav haos se retko viđa i nikako ne obećava. Ekipu će voditi neiskusni trener Jovanović koji je dobio u ruke igračku koju bi teško hendlovala i mnogo proverenija trenerska imena. Ostaje nada da se ovaj bućkuriš vremenom raščisti i da ekipa dobije neki koncept. U suprotnom, miriše na katastrofu i jednu sezonu na ivici živaca, pa i preko nje. Sve i da se stvari slože kako treba, pitanje je da li ovde ima potencijala za bilo šta osim počasnog učešća u EL.


 

EA7 EMPORIO ARMANI MILAN

 

Kevin PANGOS  /  Naz MITROU-LONG

Devon HALL  /  Billy BARON

Shavon SHIELDS  /  Giampaolo RICCI

Nicolo MELLI  /  Deshaun THOMAS  /  Luigi DATOME  

Brandon DAVIES  /  Kyle HINES  /  Johannes VOIGTMANN 

Coach: Ettore Messina

 

Od kada je Messina preuzeo Milaneze ozbiljnost ovog kluba se znatno podigla. Tu se vrzmaju stalno oko vrha, a prošle sezone nisu imali sreće da u PO nalete na novog-starog šampiona Efes. Nekim igračima poput Rodrigueza ili Delaneya je po mišljenju stručnog štaba istekao rok trajanja na elitnom nivou pa su zamenjeni dobrim i pametnim igračima. Kevin Pangos je prošlu sezonu igrački bacio u vetar pokušavajući da se nametne u NBA ali teško se zaboravljaju njegove bravure dok je boravio u St Peterzburgu, tako da u njemu imaju proverenog EL pleja za visoke domete. Mitrou-Long je kocka, on je kombo bek ali s obzirom da će lopta uglavnom biti kod Pangosa ili Shieldsa, konkurisaće Hallu i Baronu za kontigent šuteva. I pod košem je palo ojačavanje pa Brandon Davies ima šansu da se iskupi za toplo-hladno partije u Barsi, a Voigtmann da nastavi da radi ono što inače radi - rasteže odbranu u napadu, a cepa sekirice u odbrani. Sa Melliem i Hinesom kao osiguračima, teško je očekivati da Armani defanzivno posrne. Ovo je odličan tim koji ima kvalitet, iskustvo i IQ. F4 je realan cilj, a tamo je sve moguće.


 

FC BARCELONA

 

Tomas SATORANSKY  /  Nicolas LAPROVITTOLA

Cory HIGGINS  /  Rokas JOKUBAITIS  /  Kyle KURIC

Nikola KALINIĆ  /  Alex ABRINES

Nikola MIROTIĆ  /  Oscar DA SILVA 

Jan VESELY  /  Mike TOBEY  /  Sertac SANLI 

Coach: Sarunas Jasikevicius

 

Ovo je vrlo verovatno poslednja šansa za Šarasa da osvoji EL trofej sa Barsom. Ukoliko ga uprava istrpi uprkos još jednom neuspehu, smatraću da čovek ima 9 života. Barselona je godinama u samom vrhu, ako ne i na samom vrhu po kvalitetu rostera u Evropi. Nije bilo dovoljno svih ovih godina. Pojačanja su ponovo kapitalna - Satoransky, Kalinić i Vesely moraju odmah da krenu da isporučuju na nivou elitnih EL igrača, što jesu. Tobeya i Da Silvu bi verovatno većina evroligaša poželela u svojim redovima, a ovde će praktično biti epizodisti kad se Mirotić oporavi. Ovo je verovatno i poslednja šansa za Abrinesa da uradi nešto u karijeri pre odlaska u neku Mursiju, Pauli vreba svoju šansu. Higgins je konačno zdrav pa da vidimo i da li su najbolji dani nepovratno iza njega ili ponovo može da pravi razliku. Nema ovde mnogo filozofije, sve osim pehara za Barsu je neuspeh, pa da vidimo da li mogu opet nekako da razočaraju. 


 

FC BAYERN MUNICH

 

Cassius WINSTON  /  Corey WALDEN  / Žan Mark ŠIŠKO

Ognjen JARAMAZ  /  Andreas OBST

Vladimir LUČIĆ  /  Nick WEILER-BABB

Isaac BONGA  /  Paul ZIPSER

Freddie GILLESPIE  /  Augustine RUBIT  /  Othello HUNTER

Coach: Andrea Trinchieri

 

Bajern je neka zlatna sredina evroligaškog kvaliteta, a takva im je bila i prošla sezona, 50% učinka i ispadanje u PO od Barse uz dosta borbe. To je ujedno i lagodna pozicija jer je ovo definitivno solidna ekipa bez previše upitnika, ali i nezavidna pozicija jer za iskorak u F4 contendera treba dosta. Trinchieri je sjajan trener i dobro radi sa onim što ima na raspolaganju. I ovaj roster prati njegovu filozofiju, okosnica tima je zadržana, a taj željeni iskorak će pokušati da donesu novajlije - Winston je sitan ali dinamitan bek, Bonga je stopper i fizikalac, a Gillespie je ono što je Hunter bio pre nekoliko sezona - dobar atleta koji ne filozofira nego rilja pod košem. Ipak, bekovska linija ne deluje na papiru impresivno niti konkurentno ovim najjačim timovima, ali Trinchieri obično uradi što je do njega da Bajern bolje deluje kao celina nego kao prost zbir sastavnih činilaca. Treba ih očekivati u borbi za PO, ali mislim da prednost domaćeg parketa nije realan domet.


 

FENERBAHCE BEKO ISTANBUL

 

Scottie WILBEKIN  /  Nick CALATHES  /  Sehmus HAZER

Carsen EDWARDS  /  Marko GUDURIĆ  /  Melih MAHMUTOGLU

DyShawn PIERRE  /  Nigel HAYES-DAVIS

Jonathan MOTLEY  /  Nemanja BJELICA   

Tonye JEKIRI  /  Devin BOOKER  

Coach: Dimitis Itoudis

 

Košmarna sezona Fenera koju su završili bednim rezimeom 10-18 bila je znak za kompletnu rekonstrukciju. Popunili su se kombinacijom proverenih EL igrača u vidu Wilbekina, Jekirija i Calathesa (konačno u ulozi back upa što mu je možda i primereno u ovoj fazi karijere), te interesantnih hit or miss imena kao što su sitni prangijaš Edwards, te eurocup dominator Motley. Takođe će proveriti da li je kompetetivne košarke ostalo u nekadašnjem EL MVP-u, Bjelici, a i Hayes-Davis je korektna zakrpa ako ne tražiš od njega previše. Sve to će u celinu pokušati da stopi jedan od najcenjenijih evropskih trenera, Dimitris Itoudis. Dosta u ovoj jednačini ima nepoznatih ali na papiru je ovo sastav koji može i da osvoji EL ako sve klikne. Ne bih se baš kladio na tu opciju ali vidim ih kao sigurne učesnike PO, u suprotnom, ponovo će raditi metla u Istanbulu. 


 

LDLC ASVEL VILLEURBANNE

 

Parker JACKSON-CARTWRIGHT  /  Jonah MATHEWS   /  Antoine DIOT

Nando DE COLO  /  Retin OBASOHAN 

David LIGHTY  /  Paul LACOMBE  /  Charles KAHUDI   

Amine NOUA  /  Yves PONS

Joffrey LAUVERGNE  /  Youssoupha FALL  

Coach: TJ Parker

 

Asvel je prošle sezone igrao fizikalnu košarku a napadački je skoro sve bilo u rukama tandema Okobo-Jones. Pa opet, ni to nije bilo dovoljno za skor bolji od 8-20. Bekovski tandem je naplatio svoje dobre igre prelaskom u platežno moćnije klubove, Asvel je čak ostao i bez Wembanyame čija je budućnost svakako preko bare tako da će sa rekonstruisanim timom ući u novu sezonu, sa pozicije priličnog autsajdera. De Colo treba da pokaže da li je i dalje kadar da pravi haos protivničkim odbranama ili je već u veteranskoj fazi karijere, a slično važi i za često povređenog Lauvergnea. TJ Parker će na raspolaganju imati i nekoliko “mačaka u džaku”, teško je reći koji su dometi Jackson-Cartwrighta i Mathewsa, prvi deluje kao pass first plej i dobar trojkaš, a drugi kao korektan fizikalac, međutim reč je o igračima apsolutno nepoznatog plafona. Važnu ulogu bi trebalo da ima belgijanac Obasohan koji je dinamitan bek. Pozicija 4 je jako upitna jer Noua i Pons ne nude previše veštine. Suma sumarum, bilo bi iznenađenje da Asvel uzme više od 10ak pobeda ali bi mogli da zagorčaju život onima koji prospu bodove protiv njih ili pomisle da će se sami od sebe pobediti.


 

MACCABI PLAYTIKA TEL AVIV

 

Lorenzo BROWN  /  Wade BALDWIN  /  Yiftach ZIV   

Darrun HILLIARD /  John DIBARTOLOMEO

Austin HOLLINS  /  Bonzie COLSON

Jarrell MARTIN  /  Jake COHEN

Josh NEBO  /  Alex POYTHRESS  /  Roman SORKIN

Coach: Oded Kattash

 

Ako je neka ekipa sinonim za prelazni rok i promene iz korena, to je Makabi. Iako su imali pristojnu regularnu sezonu i završili petoplasirani, bili su lak zalogaj za oslabljeni Real u PO. Neko je odlučio u Tel Avivu da se opet stisne reset dugme i dovede novi kontigent Amerikanaca. Ovi su doduše sve proveren EL kvalitet. Ne znam kome je palo na pamet da upari na poziciji pleja Lorenza Browna i Wadea Baldwina jer je u pitanju potpuno isti tip igrača istog kvalitativnog nivoa. Ovako malo deluje kao overkill a opet nijedan od njih nije pouzdan šuter niti igra bez lopte. Hilliard će verovatno biti glavni potrošač, a na krilu su dodali atletike sa Hollinsom i Colsonom. Obojica mogu i da poentiraju po potrebi ali i da se posvete prljavim poslovima. Ako su se duplirali na pleju, isto su uradili i na centru gde jedan drugom konkurenciju prave dva skočka u liku Neba i Poythressa. Problem je što nijedan od njih nema domet izvan reketa niti poteze na niskom postu, ali bogami neće biti lako ući u reket Makabija bez da se izbegne smeč nekog od ove dvojice. Zanimljiva akvizicija je i Jarrell Martin koga ćemo prvi put gledati u EL, on poseduje i šut za 3 i krupno telo pa može biti i streč petica. Izraelci će popunjavati roster ali iskoristivi su to igrači. Kattash nije baš sam trenerski krem a čega ga dosta posla, međutim, što se kaže, ima sa čim da radi. Makabi je standardno ekipa koja može da iznenadi i prijatno i neprijatno, za sada ih vidim kao jednu od ekipa koje će se boriti za nastup u PO sa donjih pozicija.


 

OLYMPIACOS PIRAEUS

 

Kostas SLOUKAS  /  Thomas WALKUP  /  Michalis LOUNTZIS

Isaiah CANAAN  /  Giannoulis LARENTZAKIS

Shaquielle McKISSIC  /  Kostas PAPANIKOLAOU 

Sasha VEZENKOV  /  Alec PETERS

Moustapha FALL  /  Joel BOLOMBOY  /  Tarik BLACK

Coach: Georgios Bartzokas

 

Evo zato jedne ekipe koja deluje vrlo stabilno i kao da se Olimpijakos vratio na pobednički put. Nije mnogo nedostajalo da uđu u finale prošle sezone tako da je sasvim razumno i racionalno što su zadržali kompletan kostur tima. Ne samo to, već meni izgledaju još jače. Dorsey je krupniji i malo polivalentniji od Caanana, ali i ovaj mali je sklon da se zapali. Pozicija 4 im je sjajno pokrivena sa dve meke ručice, Vezenkov je imao sezonu karijere a Peters je ozbiljan snajper takođe. Sa Bolomboyem i Blackom su dodali atletiku pod košem, dok je Fall uvek opcija da igra na postu i maltertira niže čuvare. Ekipa je polivalentna i vrlo vrlo ozbiljna. Možda tu fali malo konstantniji strelac od Canaana pa da budu baš bombona. I ovako PO ne bi smeo da im izmakne, a i F4 je sasvim realan.


 

PANATHINAIKOS BC ATHENS

 

Nate WOLTERS  /  Paris LEE  /  Lefteris BOCHORIDIS

Marius GRIGONIS  /  Andrew ANDREWS

Mateusz PONITKA  /  Georgios KALAITZAKIS  /  Panagiotis KALAITZAKIS

Derrick WILLIAMS  /  Eleftherios MANTZOUKAS

Georgios PAPAGIANNIS  /  Arturas GUDAITIS

Coach: Dejan Radonjić

 

Nije bilo potrebno da budete Nostradamus da biste znali da PAO prošle sezone ništa neće uraditi. Em su bili neizbalansirani, em bez pravog rešenja na mestu plejmejkera, em su sredinom sezone već krenuli da igraju rekreativno. Ovog puta razloga za optimizam ima nešto više. Dejan Radonjić je u Atinu došao da uvede malo reda i birao je pojačanja po svom starom principu: a) da imaju visok basketball IQ, b) da je sa njima po mogućstvu već sarađivao. PAO deluje kao ekipa gde se uloge same po sebe nameću jer su starteri značajno bolji igrači od svojih zamena, osim na centru gde su Papagiannis i Gudaitis dva različita tipa igrača. Paris Lee i Andrews su neka iskra sa klupe, dakle ovde imamo praktično rotaciju od 8 igrača jer teško da će neko od ovih mlađih Grka dobiti previše šanse. Međutim, ovih 8 igrača su dobri igrači, zna se koliko Radonjić veruje Woltersu, a i Williams ima priliku da se presabere uz trenera za koga je igrao najbolju košarku u evropskom delu svoje karijere. Ponitka i Grigonis su igrači koje bi voleo svaki EL klub jer pored kvaliteta donose i smirenost. Neće PAO umirati u lepoti, to je sigurno, ali bi mogli da budu nagazna mina. Ima dosta ekipa koje bih pre njih video u PO, ali treba računati i na PAO ovog puta. Naravno, ako ludi Janakopulos da Dejanu prostora da radi, greši i napreduje.


 

PARTIZAN NIS BELGRADE

 

Dante EXUM  /  Yam MADAR  /  Aleksa AVRAMOVIĆ

Kevin PUNTER  /  Danilo ANĐUŠIĆ

James NUNNALLY  /  Ioannis PAPAPETROU

Zach LEDAY  /  Alen SMAILAGIĆ  /  Tristan VUKČEVIĆ

Mathias LESSORT  /  Balša KOPRIVICA

Coach: Željko Obradović

 

Povratak Partizana u EL posle dosta vremena ima i izvesnu romantičarsku komponentu. Pa još kad u sezonu ulaze sa veoma konkurentnim sastavom i još konkurentnijim trenerom, nije ni čudo što je euforija među navijačima ogromna. Prošlosezonska skromna rotacija na krilu je ojačana overkill kombinacijom Nunnally/Papapetrou, pa je utisak da se to možda moglo raspodeliti malo na pozicije koje su tanje. Partizan ima dosta poena u rukama od svojih bekova ali utisak je da punokrvni plejmejker ne postoji na ovom rosteru. Ideja je da što više polivalentnih igrača može da kontroliše loptu i inicira akcije, međutim bez igrača koji kontroliše ritam nije nemoguće očekivati dosta izgubljenih lopti. Znamo da u EL ove mid-tier ekipe moraju odbranom da prave razliku, elemenata za dobru odbranu ima ali dosta je novih lica i treba to uigrati. Pod košem bi moglo biti problema ukoliko Lessort svoje fizikalije ne upregne ne samo radi snalaženja u napadu već i boljom odbrambenom anticipacijom. Koprivica ima potencijal da bude odličan defanzivni centar ali je igrač manje u napadu ako ne prikucava servirano. Ako računamo da će Punter, Leday i Nunnally isporučiti svoje jer su već igrali EL godinama, x faktor bi mogao da bude Exum čiji je plafon ogroman, ali eventualno nesnalaženje vuče KKP ka dole jer je jako bitan igrač. Ne bi bilo nikakvo čudo videti ovu ekipu u borbi za PO na krilima izrazitog domaćeg terena, međutim ima ovde uigranijih timova koji ne praštaju neiznuđene greške ili oslonjenost na iso košarku. No nema sumnje da je makar ovaj sastav ispred Asvela, Žalgirisa, Albe ili Zvezde. Na papiru.


 

REAL MADRID

 

Sergio RODRIGUEZ  /  Sergio LLULL

Džanan MUSA  /  Alberto ABALDE    

Mario HEZONJA  /  Adam HANGA  /  Rudy FERNANDEZ  

Guerschon YABUSELE  /  Gabriel DECK

Walter TAVARES  /  Vincent POIRIER  /  Petr CORNELIE

Coach: Chus Mateo

 

Real je pokazao da ih nikada ne treba otpisati. Iako su bili u silnim problemima sa povredama na koje se naslonila misteriozna situacija sa sad već bivšim trenerom, trofejnim Pablom Lasom, dokopali su se rutinski final foura a i španske titule. Chus Mateo je time sebi kupio stalno mesto na klupi a uprava mu je standardno obezbedila moćan roster. Iako se i dalje šuška da je Real u potrazi za startnim plejmejkerom legendarni tandem Chacho-Llull će držati vodu. Na krilnim pozicijama Real ima pregršt rešenja - i strelaca, i defanzivaca. Van 12 bi mogli da budu igrači poput Causeura (ili ne), Randolpha ili Williams-Gossa, što su sve igrači koji bi dobro došli većini evroligaša. Musa deluje spremno za iskorak, a i od Hezonje se mogu očekivati atraktivne partije, možda ne tom konstantom kao u Uniksu. Pod košem je dodat francuz Cornelie kao meka ruka, komplementarna tandemu Tavares-Poirier koji teško da imaju premca na toj poziciji u EL. Dakle, Real k’o Real, popunjen sa po 3 dobra igrača na poziciji ide da proba da spreči Efesov threepeat.


 

VALENCIA BASKET

 

Chris JONES  /  Sam VAN ROSSOM  /  Jared HARPER

Klemen PREPELIČ  /  Jonah RADEBAUGH  /  Martin HERMANNSSON  

Xabi LOPEZ-AROSTEGUI  /  Victor CLAVER

Jasiel RIVERO  /  James WEBB  

Bojan DUBLJEVIĆ  /  Kyle ALEXANDER

Coach: Alex Mumbru

 

Svoje mesto u PO će svakako pokušati da potraži i Valensija. Roster je veoma dubok i polivalentan. Neki od ovih igrača nemaju EL iskustvo ali ih ne treba potceniti, pre svega su pod košem fino pokriveni, snažni i fizikalni - Rivero i Webb su odlično igrali za manje Endesa klubove. Imaju dosta rešenja i na bekovskim pozicijama, pa iako tu nema prave EL zvezde makar se na kvantitet uvek mogu osloniti. Omaleni plej Harper i šuter Radebaugh će pokušati da se dokažu kao EL igrači, ali bi za početak Jones i Van Rossom trebali da diktiraju igru. Trener Mumbru je bio namazani oportunista kao igrač, deluje da je to karakter koji može naterati igrače na fajt i da “ginu za njega”. Ovo je baš “dark horse” ekipa i sviđaju mi se više nego neki koji imaju istaknutija imena. Dobra stvar u EL je kad na parket možeš da pošalješ dve podjednako dobre petorke, intenzitet ne opada. Osim toga, Valensija će delovati iz drugog plana i tad bi mogli biti jako jako opasni. 


 

VIRTUS SEGAFREDO BOLOGNA

 

Miloš TEODOSIĆ  /  Daniel HACKETT  /  Nicco MANNION

Iffe LUNDBERG  /  Marco BELINELLI  

Isaia CORDINIER  /  Semi OJELEYE

Tornike SHENGELIA  /  Kyle WEEMS  

Jordan MICKEY  /  Mam JAITEH  /  Ismael BAKO

Coach: Sergio Scariolo

 

Još jedan legendarni klub se na velika vrata vraća u EL, pa iako bi zlobnici rekli da je njih to mesto čekalo bez obzira na rezultate, Bolonjezi su osvojili evrokup i tako i legalno i legitimno zavredeli učešće u eliti. Loša vest je letošnja povreda Shengelie koji je sigurno bio jedan od projektovanih nosilaca, ali i ovako Virtus ne bi trebalo da kuburi sa kvalitetom. Bekovska linija je spoj umetnika i radnika, a zajedničko im je da su većinom u pitanju iskusni igrači. Zanimljiv dodatak bi mogao biti krilni atleta Cordinier, do sad nedokazan na EL parketima, kao i NBA šifonjer ćoškaroš Ojeleye. Na centru su fino pokriveni, ali bi Mickey trebalo da bude glavna figura jer ipak zna mnogo više košarke od Jaiteha i posebno defanzivno orijentisanog Bakoa. Virtus ima i ozbiljnog čoveka na klupi, čije su deonice dodatno porasle pre koju nedelju. Ne treba sumnjati da će Skariolo znati da složi komplementarne rotacije. Virtus spada u grupu ekipa za koje je najrealnije da se plasiraju u PO, pa tamo ipak ispadnu od nekog od teškaša. Lepota sporta je u iznenađenjima, pa su ona kod novopečenih evroligaša još izvesnija. Biće ih zabavno gledati.


 

ZALGIRIS KAUNAS

 

Keenan EVANS  /  Lukas LEKAVICIUS  /  Mantas KALNIETIS

Ignas BRAZDEIKIS  /  Tomas DIMSA

Edgaras ULANOVAS  /  Arnas BUTKEVICIUS  /  Karolis LUKOSIUNAS

Rolands SMITS  /  Tyler CAVANAUGH  

Kevarrius HAYES  /  Laurynas BIRUTIS

Coach: Kazys Maskvytis

 

Žalgiris je imao lošu prošlu sezonu, koju su začinili ranim otkazom treneru Schilleru a Jure Zdovc nije uspeo previše da popravi utisak. Doduše, ni roster nije bio neki. Ovaj mi deluje nešto bolje, ali i dalje je to tanko za neke veće domete. Evans nije neko fringe NBA ime koje pokušavaju da vrate u život, bio je korektan u Makabiju lani ali def nije igrač koji pravi razliku. Tako bi glavni potrošač trebalo da bude Brazdeikis. Važna uloga čeka Rolandsa Šmitsa koji je čvrst igrač, suprotnost mekanom strečeru Cavanaughu. Na krilima su litvanski šljakeri Ulanovas i Butkevičius, zna se koliko oni mogu. Najproblematičnija je pozicija centra. Josh Nebo je bio retka svetla tačka prošle sezone, a sada će njega probati da odmeni Hayes iz Burse. On je defanzivan centar, jako limitiran u napadu, a da ne lažem forumaše, o Birutisu tek ne znam ništa. Žalgiris će probati sa fajterskom košarkom međutim mislim da im začelje tabele ne gine, uz poneki iznenađujući skalp u Kaunasu.

  • Like 39
  • Thanks 6
Link to comment
Share on other sites

https://www.b92.net/sport/kosarka/vesti.php?yyyy=2022&mm=09&dd=30&nav_id=2220942

 

Realno. Power ranking za Evroligu.

 

1. Real Madrid
2. Anadolu Efes
3. Barselona
4. Olimpija Milano
5. Olimpijakos
6. Monako
7. Fenerbahče
8. Bajern Minhen
9. Virtus Bolonja
10. Partizan
11. Makabi
12. Panatinaikos
13. Valensija
14. Baskonija
15. Crvena zvezda
16. Žalgiris
17. Asvel
18. Alba

Link to comment
Share on other sites

Ja bih napravio nekoliko tiera:

 

1. contenderi - Real, Barsa, Efes

2. malo nam za sriću triba - Olimpijakos, Armani

3. jaki ali nedokazani - Monako, Fener, Virtus, Makabi

4. mogu da iznenade - Bajern, KKP, Valensija, PAO, Baskonija

5. ne mogu da iznenade - KKCZ, Žalgiris, Asvel, Alba

  • Like 13
Link to comment
Share on other sites

Izbacivanjem Rusa i egzodus nekih sjajnih igrača baš je podigao kvalitet kod dosta ekipa. Biće opasno krljanje za PO. 

 

Nisam znao da je Baskonija postala Baltička reprezentacija 😀

 

Mislim da Zvezda, Asvel, Baskonija, Alba i Zalgiris nemaju nikakvih šansi za PO. A suprotno mišljenju većini nekako su mi i Bajern i Valensija pretanki za borbu za plej-of.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Pero_Cameron said:

Izbacivanjem Rusa i egzodus nekih sjajnih igrača baš je podigao kvalitet kod dosta ekipa. Biće opasno krljanje za PO. 

 

Nisam znao da je Baskonija postala Baltička reprezentacija 😀

 

Mislim da Zvezda, Asvel, Baskonija, Alba i Zalgiris nemaju nikakvih šansi za PO. A suprotno mišljenju većini nekako su mi i Bajern i Valensija pretanki za borbu za plej-of.

Potpuno se slazem, isto razmisljamo. Uz to bih dodao, da mislim da ni Pao nece daleko da dogura, uz svo postovanje prema Radonji

4 hours ago, Chaos Is Me said:

Ja bih napravio nekoliko tiera:

 

1. contenderi - Real, Barsa, Efes

2. malo nam za sriću triba - Olimpijakos, Armani

3. jaki ali nedokazani - Monako, Fener, Virtus, Makabi

4. mogu da iznenade - Bajern, KKP, Valensija, PAO, Baskonija

5. ne mogu da iznenade - KKCZ, Žalgiris, Asvel, Alba

Prebaciti slobodno Baskoniju iz kategorije 4, u kategoriju 5 po meni...tanak tim, a ni trener im bas nije slavan

 

I naravno jedno veliko hvala i svaka cast za Chaos-a, jako lepa analiza i nemalo ulozeni trud👍

Edited by Gudura
Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, Chaos Is Me said:

CRVENA ZVEZDA 

 

Jaylen ADAMS  /  Stefan MARKOVIĆ  /  Nikola IVANOVIĆ 

Nemanja NEDOVIĆ  /  Branko LAZIĆ

John HOLLAND  /  Ognjen DOBRIĆ  /  Stefan LAZAREVIĆ

Ben BENTIL  /  Dalibor ILIĆ

Hassan MARTIN  /  Luka MITROVIĆ 

Coach: Vladimir Jovanović

 

Zvezdin roster je jedna velika papazjanija u vezi koje je stvarno teško reći ko će tu igrati i kakvu ulogu će imati. Pregled ovog konceptualnog haosa nije ni potreban jer se iz aviona vidi da su neke pozicije, posebno SG, tanke, a neke potpuno iracionalno pretrpane tako da je stvarno teško odgonetnuti ko će pokrivati pozciju centra od 5 (slovima: pet) dostupnih opcija, a ko će sezonu uglavnom provoditi u civilu i biti solidno plaćen za to. Deluje da su imena nabacivana po nekom random modulu, pa je jedino sigurno da se u klubu uzdaju u dobru sezonu i dobro zdravlje Nemanje Nedovića, kao i da je Jaylen Adams ime koje će se nametnuti kao dobar evroligaški igrač. Svoju sigurnu poziciju startera na PF ima za sada i Ben Bentil. Imali smo i ranije u evroligi neke disfunkcionalne timove (setimo se one poslednje evroligaške inkarnacije Himkija), međutim ovakav haos se retko viđa i nikako ne obećava. Ekipu će voditi neiskusni trener Jovanović koji je dobio u ruke igračku koju bi teško hendlovala i mnogo proverenija trenerska imena. Ostaje nada da se ovaj bućkuriš vremenom raščisti i da ekipa dobije neki koncept. U suprotnom, miriše na katastrofu i jednu sezonu na ivici živaca, pa i preko nje. Sve i da se stvari slože kako treba, pitanje je da li ovde ima potencijala za bilo šta osim počasnog učešća u EL.

 

Hvala na postu, odlican uvod. Osvrnucu se na vas tim- nisam odgledao pripremne tekme, ali ne znam sto mislis da je toliko konceptualno los. U startnoj pozicije 3 4 i 5 bi trebalo da drze odbranu a pozicija 1 i 2 da trpa. Druga petorka sa Markovicem Ivanovicem Dobricem/Lazarevicem, Ilicem i Lukom/Raduljicom bi isto treba da ima balansiranu odbranu i napad (naravno kontam da ce cesto i razdvajati Adamsa i Nedovica). Slazem se da previse zavisi od Nedovica (njegovog zdravlja) i da je presmesno imati 5 centara pod ugovorom ali van toga ne deluje mi toliko disfunkcionalan/neizbalansiran tim.

Edited by Magia
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Kankkunen said:

ARAPI HOĆE TIM U EVROLIGI - NOVAC NIJE PROBLEM! Bodiroga odlučuje, sastanak u Beogradu je već održan!

https://mondo.rs/Sport/Kosarka/a1695408/Dubai-hoce-tim-u-Evroligi.html

 

bodiroga odlucuje u naslovu, dok u tekstu postoji nagovestaj realnosti:

 

"Novi predsednik elitnog takmičenja Dejan Bodiroga i klubovi vlasnici mogli bi u narednom periodu da održe sastanak baš na ovu temu i da razgovaraju u eventualnom priključku novog tima. Naravno, to se ne bi dogodilo ove sezone već neke od narednih, ukoliko klubovi na to pristanu."

  • Tuzno 1
Link to comment
Share on other sites

On 10/1/2022 at 12:31 AM, Magia said:

 

Hvala na postu, odlican uvod. Osvrnucu se na vas tim- nisam odgledao pripremne tekme, ali ne znam sto mislis da je toliko konceptualno los. U startnoj pozicije 3 4 i 5 bi trebalo da drze odbranu a pozicija 1 i 2 da trpa. Druga petorka sa Markovicem Ivanovicem Dobricem/Lazarevicem, Ilicem i Lukom/Raduljicom bi isto treba da ima balansiranu odbranu i napad (naravno kontam da ce cesto i razdvajati Adamsa i Nedovica). Slazem se da previse zavisi od Nedovica (njegovog zdravlja) i da je presmesno imati 5 centara pod ugovorom ali van toga ne deluje mi toliko disfunkcionalan/neizbalansiran tim.

 

Ja se slazem sa Haousom u ovom slucaju. Dvojka nam je tanka, trojka nam je tanka, ali zato jedinica i petica prenatrpane. Ogroman disbalans u ekipi, bice potrebno mnogo rotiranja pozcicija da se to sve pokrpi, a to je retko kad dobra stvar. Mi smo do sada od univerzalaca imali malte ne samo Davidovca, ostali su imali jasne pozicije. Malo se abortiralo sa Dobricem kao startnom dvojkom, to je sad ispravljeno, ali sad smo jako tanki na trojci. Ovom timu Zvezde treba jos jedan bek suter i to na ustrb velikog broja centara. Na centru treba da imamo prakticno samo Martina i Petruseva, jer po snazi tu komotno moze da uskoci i Bentil, pa cak i Ilic mada on jos mora da ojaca. Prosto je selekcija igraca losa. Oni sami po kvalitetu nisu toliko losi, ali je roster neuskladjen.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...