Drug Crni Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 5 minutes ago, SteveFrancis#3 said: Ima li veceg patriotizma od pravljenja uspesne i stabilne drzave za sve gradjane koji u njoj zive? Naravno da nema Ali u tome je i jedan od srži problema: mi smo tažnju za unutrašnjim (demokratskim) razvojem zamenili težnjom za teritorijama. Rezultat je razvaljena država i narod koji biološki nestaje.
robespierre Posted 51 minutes ago Posted 51 minutes ago 31 minutes ago, SteveFrancis#3 said: Sasvim je tacno, da ne moze biti tacnije da bi stvari izgledale bitno drugacije da je politicko rukovodstvo zemlje u kojoj zivimo bilo bar malo manje imbecilno, nesposobno, pohlepno. Pre svega mora da se sruši narativ koji se ovde godinama gradi, a evo provlači se i kroz ovu diskusiju, da su komunisti bili neki super sposobni i nadasve pošteni likovi koji su gradili pravednu zemlju. Evo šta kažu dva random odabrana skoro deklasifikovana izveštaja CIA o komunističkom političkom vrhu u Jugoslaviji. Depeša od 20. jula 1954. godine: https://www.cia.gov/readingroom/docs/CIA-RDP80-00810A004500370009-6.pdf Quote ...Tito je impulsivni autoritarac, impulsivan, površan, sebičan i nemilosrdan prema svojim neprijateljima. nema formalno obrazovanje. njegove mane su: pijanstvo, žene, nakit, luksuz i ekstravagantna odeća Quote ...Ranković nema formalno obrazovanje. Bio je učenik Berije i ima kontrolu nad obaveštajnim službama. Nije upućen u komunističku doktrinu. Nije dobar govornik i izbegava diskusije i govore zbog svog kompleksa inferiornosti. Plaše ga se i poštuju zato što je na čelu UDB-a. Sva izvršna vlast nad partijskom organizacijom i administracijom koncentrisana je u njegovim rukama. Poseban izveštaj o Đilasu od 15. februara 1954, koji ujedno razbija i bajku o jednima kao koljačima a drugima kao borcima za slobodu: https://www.cia.gov/readingroom/docs/CIA-RDP80-00810A003600330005-0.pdf Quote Sam Đilas je predložio Ostrošku rezoluciju koja je zahtevala nemilosrdnu likvidaciju nacionalističkih lidera u Crnoj Gori. Ova rezolucija je odobrena i sprovedena. Đilas i Moše Pijade su lično odgovorni za masakr 373 nacionalista u Kolašinu, kao i za strašne posledice masakra. Đilas je naredio da se iznad masovne grobnice žrtava postavi znak sa natpisom ''Groblje pasa''. Ironično - i kakva užasna ironija - psi su zaista iskopali plitki grob i razbacali ostatke žrtava. Sve isto kao i danas, ratni zločinci, korumpirani, neobrazovani i partijski podobni su vodili državu.
Drug Crni Posted 41 minutes ago Posted 41 minutes ago Na samom početku epizode, naratorka kaže da "Jugoslavija nije bila idealna, verovatno ni pravedna, ali je bila funkcionalna država". Ja mislim da je to prilično tačna ocena.
Helena Posted 14 minutes ago Posted 14 minutes ago A šta to tačno čini CIA merodavnom za jedinu i pravu istinu o Jugoslaviji?
Recommended Posts