Jump to content

Recommended Posts

Posted

Nemojte porediti Aldi sa Maksijem ili Rodom/Ideom, to su različite klase lanaca supermarketa.

Po mom iskustvu, ako poredimo proizvode koji nisu na akciji, znači redovna cena, i Edeka ili Rewe marketi ovde su ipak za nijansu, tipa 20% skuplji nego Maksi/Idea.

• Like 1
Posted

Maksi i IDEA su skupi kao djavo.

U Kragujevcu imamo Trnavu koja je 15-20% jeftinija.

Sigurno svuda postoji nesto lokalno jeftinije.

Posted

Ja u Maksiju kupujem par stvari koje ne mkgu da nadjem u lokalnom marketu, ponekad hleb i toalet papir to je to.

Generalno ne kapiram kako je moguce da ljudi biraju da odu u Maxi, a imaju druge/jeftinije opcije.

Posted
4 hours ago, McLeod said:

Maksi i IDEA su skupi kao djavo.

U Kragujevcu imamo Trnavu koja je 15-20% jeftinija.

Sigurno svuda postoji nesto lokalno jeftinije.

Trnava je bogami pregazio sve trgovine u KG

Posted
9 hours ago, DameTime said:

Paaa da. Taj iPhone se često uzme na ugovor sa mobilnim operaterom. Putovanja na rate, namirnice na čekove... Život na kredit.

Ja 35 godina ne zivim u Srbiji ali cesto dolazim, a secam se i kako se zivelo sve do recimo kraja 60tih. Danas je standard u Srbiji visi nego sto je ikada bio, ali je visi i u celom svetu, ni u Albaniji vise ne grade bunkere i voze bicikle, sto bi se reklo nije neko cudo. Ono sto je sada slucaj je ogromno raslojavanje kojeg nekada nije bilo u toj meri. Imas milijardere i orodoksnu bedu, bas kao i u Americi , ali ono sto je meni najveci problem je klasa nedodirljivih, oni koji mogu da rade sta hoce i da za to ne odgovaraju. Rekao bih da je to daleko veci problem od standarda.

9 hours ago, McLeod said:

Za Nemacku od druga koji zivi negde blizu Hamburga znam da je skuplje nego ovde, ali ne kao nekad, Italija je neznatno skuplja ako gledamo supermarket, ako gledamo restorane u turistickom mestu vs Beograd, Beograd je skuplji.

Ja ne znam kako si dosao do toga da je Beograd ima skuplje restorane od Italije? Ja pre manje od mesec dana u Beogradu isao na veceru, nije elitni restoran gde vecerava Mira Skoric , ali nije ni buvara, relativno poznat. Teletina ispod saca 2000, pastrmka 1500, viski 400, vinjak 270. Za te pare nema sanse da u Italiji negde vecers, da ne spominjem Nemacku.

• Like 5
Posted

iskreno postoje proizvodi koji su kod nas jeftiniji ali generalno osnovne potrepstine su jeftinije u Londonu/Dubaiu gde zivim poslednjih 15 godina nego kod nas. meso je znacajno jeftinije u britaniji/UAE i kao sto rece edard i kad nije na akciji a mnogo puta su akcije raznih vrsta mesa i mesnih proizvoda. povrce je u supermarketima slicno kao i kod nas dok su cene u farmer marketima (njihove pijace koje su obicno samo vikendom ili jednom nedeljno) znacajno nize. povrce je takodje veoma jeftino a ima i dosta tropskog voca koje je takodje jeftino. kucna hemija je neuporedivo jeftinija (detoli, arijeli, persili...) a na akcijama je bas bas jeftino. gorivo je u britaniji malo jeftinije nego kod nas dok u dubaiu to nije trosak uopste. kucne rezije su recimo disproporcijalne u ova dva grada. london je uzasno skup i mesecne takse i rezije su minimum 300 do 350 funti za troclanu porodicu do 500 do 700 sto je mnogo realnije ako zivite u londonu. kirije su kost u grlu i tu je london nenadjebih dok dubai prihaja velikom brzinom ali kvalitativno dubai je jedno 100 godina ispred londona. kvalitet stanova, prateci sadrzaju (bazeni, teretane, saune, stiming sobe, igraonice) su nesto sto se retko nalazi u londonu, cak je i parking upitan. tu su minimum 3x skuplji od nas.

kao sto onaj nas belgijanac odgovorio coveku na pitanje zivota u belgiji za one koje interesuje droga je super jeftina u londonu i ima je svuda dok za kurve nema boljeg mesta od dubaia.

ono gde smo po meni konkurentni i daleko ispred oba grada su alkohol, restorani, nocni zivot. to je bas skup sport i london je tu bez premca, dubai koliko toliko podnosljiv dok smo mi opustencija. cigarete su paprene u britaniji, ok u UAE i bas bas jeftine kod nas. svi nasi po srpskim grupama na fejsbucima traze da im nasi koji mogu donose po dva boxa cigareta (toliko je dozvoljeno) jer su 5 do 10x jeftinije nego u UK. 

zaboravih odecu i obucu gde smo manje vise malo ispod dubaia ali ispred londona. veliku razliku za ova dva mesta su akcije i sezonska snizenja koja nisam video kod nas. tipa kupi jedne dobijes jos jedne patike, cipele ili masa kosulja, majci ili bluza na ogromnom snizenju. 

mnogo je bolje porediti ostatak britanije sa srbijom jer je london od 20 do 50% skuplji od ostatka britanije (kaunsil taksa, klopa, odeca, KIRIJA). na primer ista kafa koju redovno tamanim u starbaksu je 2.6 funti u londonu i 2.4 funti u brajtonu koji je prelep grad na moru. 

• Like 4
Posted

Primecujem da su sva poredjenja zivotnog standarda u Srbiji i drugim zemljama takva da idu u prilog uverenju da je u Srbiji gore nego sto jeste. Kome to treba i zasto, nemam pojma, ali znam da daje pogresnu sliku.

Npr kad se porede cene hrane koje u Srbiji jesu blizu evropskih, ispravno bi bilo napomenuti i da su u EU troskovi stanovanja i transporta najveca stavka u kucnom budzetu porodice. Pa bi umesto da pricamo o skupoj hrani u Srbiji isto tako mogli pricati i o jeftinom transportu i stanovanju, zar ne?

Jos je problematicnije poredjenje plata, gde se u slucaju Srbije uzima neto, a za EU bruto. Ili prosecno radno vreme gde se u Srbiji sve vreme provedeno na radnom mestu racuna u radno vreme, nema neplacene pauze za rucak, sto je uobicajeno na zapadu.

Dakle, poredimo babe i zabe. Ne sumnjam da bi i uz ispravne parametre Srbija zaostajala u standardu za razvijenim svetom, ali nemojmo preterivati.

• Like 1
Posted (edited)

Da u Srbiji sd zivi bolje nego pre 15g, ali ljudi konstantno ne zele pogledati kako se pre 15g zivelo u drugim zemljama i koji je tu rast napravljen. 

Da ne pričam u odnosu na pre 35 40g.

Inače nema nam vrhovnog obraćatora evo vec 4-ti dan...

Edited by Tex_Willer
  • Like 2
Posted
1 hour ago, vilhelmina said:

Primecujem da su sva poredjenja zivotnog standarda u Srbiji i drugim zemljama takva da idu u prilog uverenju da je u Srbiji gore nego sto jeste. Kome to treba i zasto, nemam pojma, ali znam da daje pogresnu sliku.

Kako znaš da daje pogrešnu sliku? 

Npr kad se porede cene hrane koje u Srbiji jesu blizu evropskih, ispravno bi bilo napomenuti i da su u EU troskovi stanovanja i transporta najveca stavka u kucnom budzetu porodice.

Pa i u Srbiji su najveća stavka u kućnom budžetu porodice, pogotovo ako su podstanari u Bg-u, gde su kirije otišle u nebesa. Nije ni prevoz jeftin, osim ako ne koristiš samo gradski, koji je populističkim potezom vlasti postao besplatan. 

Pa bi umesto da pricamo o skupoj hrani u Srbiji isto tako mogli pricati i o jeftinom transportu i stanovanju, zar ne?

Pričamo o skupoj hrani u Srbiji jer podaci pokazuju da prosečna plata nije dovoljna da pokrije prosečnu potrošačku korpu za četvoročlanu porodicu, i to sa bukvalno osnovnim namirnicama, bez nekog "bahaćenja".

Naravno da su neke druge stavke skuplje u inostranstvu, npr. kirije, suština je u odnosu tih cena sa prihodima u Srbiji. Mi ceh tog navodnog "standarda" plaćamo ovom inflacijom, koja se možda najbolje vidi u toj prosečnoj potrošačkoj korpi. Naravno da se u Srbiji danas živi bolje nego pre 30ak godina, ali u celom svetu je tako, pa je i nas malo povuklo napred.

• Like 6
Posted
23 hours ago, Volter said:

Trebali su uraditi isto ovo što i DS i kraj priče.

Ovo. 

I nije da se ne slažem sa dosta stvari u tekstu sa linka, naravno da se slažem, ali je trenutak u kome se plasira nekako...truo.

Drugo je što znam, iz ličnih kontakata, da ZLF pored sve vreme javne priče "opozicija, zajedno na listi (onaj pro EU deo opozicije), a bilo bi bolje da je sve zajedno sa studentima... "  konstantno rovari protiv budućih partnera na listi, i kao što su 2024 izdali dogovor o neizlasku na izbore radi borbe za pravedne i fer izborne uslove i zatim krenuli da prodaju priču "biram borbu" (inače pod striktnim ultimatumom nemačkih Zelenih da to urade - inače nema $$$) tako i sad očekujem od njih slične akrobacije i zato nemam nikakvo poverenje u njih i bilo šta u čemu oni učestvuju. 

Tekst koji sam citirao potpuno ignoriše činjenicu da izbori koje ćemo imati prvo moraju da skinu ovu mafiju s vlasti i zato moraju da animiraju najšire moguće biračko telo. 

Anti-populizam? Posle lustracije (za koju se ZLF inače ne zalaže i protiv koje je... "SNS ostaje politički faktor" - ostaje qr moj - ja)

• Ruke su vam krvave! 2
Posted

Jos je problematicnije poredjenje plata, gde se u slucaju Srbije uzima neto, a za EU bruto.

I kada se porede neto plate Srbija kaska za EU zenljama. Pritom, oporezivanje zarada u Srbiji nije uopšte toliko progresivno kao u drugim zemljama tako da su niže plate u Srbiji takođe značajno manje nego u EU.

Trošak stanovanja se razlikuje od grada do grada ali u najvećim gradovima, gde živi gro stanovništva, takođe je užasno visok u odnosu na platu. Drugim rečima, iznajmi ili kupi stan u BG ili NS pa ćeš da vidiš šta ti ostaje od plate. Komunalije su u Srbiji, rekao bih, osetno jeftinije.

Prevoz jeste jeftiniji ali je uglavnom loš. Isti je problem i sa hranom, koja je em skupa em upitnog kvaliteta.

Naravno, ne vršimo ovde naučno zasnovano poređenje života u Srbiji sa EU jer bi se moralo svašta uzeti u obzir, da ne pričam o regionalnim razlikama, koje su drastične i u Srbiji i u još nekim zemljama, uglavnom istočnim, samo iznosimo frustracije visokim cenama hrane, što je čak zvaničan podatak.

8 hours ago, DJORDJE said:

Ja 35 godina ne zivim u Srbiji ali cesto dolazim, a secam se i kako se zivelo sve do recimo kraja 60tih. Danas je standard u Srbiji visi nego sto je ikada bio, ali je visi i u celom svetu, ni u Albaniji vise ne grade bunkere i voze bicikle, sto bi se reklo nije neko cudo. Ono sto je sada slucaj je ogromno raslojavanje kojeg nekada nije bilo u toj meri. Imas milijardere i orodoksnu bedu, bas kao i u Americi , ali ono sto je meni najveci problem je klasa nedodirljivih, oni koji mogu da rade sta hoce i da za to ne odgovaraju. Rekao bih da je to daleko veci problem od standarda.

Ja ne znam kako si dosao do toga da je Beograd ima skuplje restorane od Italije? Ja pre manje od mesec dana u Beogradu isao na veceru, nije elitni restoran gde vecerava Mira Skoric , ali nije ni buvara, relativno poznat. Teletina ispod saca 2000, pastrmka 1500, viski 400, vinjak 270. Za te pare nema sanse da u Italiji negde vecers, da ne spominjem Nemacku.

Solidno si prošao. Naravno da je uglavnom skuplje u restoranima preko ali po centru BG umeju baš da deru, i na piću i na hrani.

• Like 4
Posted (edited)
49 minutes ago, fancy said:

Ovo. 

I nije da se ne slažem sa dosta stvari u tekstu sa linka, naravno da se slažem, ali je trenutak u kome se plasira nekako...truo.

Drugo je što znam, iz ličnih kontakata, da ZLF pored sve vreme javne priče "opozicija, zajedno na listi (onaj pro EU deo opozicije), a bilo bi bolje da je sve zajedno sa studentima... "  konstantno rovari protiv budućih partnera na listi, i kao što su 2024 izdali dogovor o neizlasku na izbore radi borbe za pravedne i fer izborne uslove i zatim krenuli da prodaju priču "biram borbu" (inače pod striktnim ultimatumom nemačkih Zelenih da to urade - inače nema $$$) tako i sad očekujem od njih slične akrobacije i zato nemam nikakvo poverenje u njih i bilo šta u čemu oni učestvuju. 

Tekst koji sam citirao potpuno ignoriše činjenicu da izbori koje ćemo imati prvo moraju da skinu ovu mafiju s vlasti i zato moraju da animiraju najšire moguće biračko telo. 

Anti-populizam? Posle lustracije (za koju se ZLF inače ne zalaže i protiv koje je... "SNS ostaje politički faktor" - ostaje qr moj - ja)

Najluđe u celoj priči je što mentori ZLF-a i PSG-a ne kapiraju da jedino što tim suludim potezima rade jeste da antagonizuju ljude ovde protiv ideja koje zastupaju. Jedno vreme sam mislio da su Barzini su projekat službe, a ustvari su Tatalje se politikom u Evropi nakon pada Berlinskog zida uglavnom bavi boranija kojoj ne bih dao dve nacrtane ovce na čuvanje, jer su ljudi koji su ambiciozni i sposobni prešli u druge branše. 

Edited by robespierre
  • Like 2
Posted (edited)
10 hours ago, DJORDJE said:

Tako sto sam u poslednje dve godine bio u Rimu, Bolonji, Riminiju i jos nekoliko manjih mesta u Emiliji Romanji.

Verovatno si nasao najjeftiniji restoran u Beogradu to sto si naveo sada nema ni u Kragujevcu.

Sad bas gledam, teletina 2500-2800, pastrmka na zaru kilogram nema ispod 2000. File u nekoj ekstra marinadi 200g u Wolteru 2800. Kragujevac.

Tako da svaka cast. Okacicu i neke od restorana gde sam jeo u Italiji da vidis cene posle.

Edited by McLeod
  • Like 2
Posted

Da se i ja priključim ovim ograničenim uvidima. :classic_biggrin:

Potvrđujem Mekovu priču, pre dve godine sam bio šokiran cenama u italijanskim restoranima (govorimo približno o istom regionu), koje se kreću u rasponu od "pa i nije toliko strašno" (centar Firence) do "džabe" (La Spezia). Neću da kažem da je Beograd u proseku skuplji, ali su cene vrlo, vrlo uporedive, za razliku od perioda pre desetak godina.

Što se tiče "ličnih kontakata", znam da u ZLF-u postoji više struja, jedna se zalaže za bezrezervnu podršku studentima slično kao DS, druga se opire, pa ćemo videti koja će prevagnuti.

Fancy izgleda ima previše kontakata iz SSP-a koji pokušavaju da prebace na druge odgovornost za fijasko 2024 :wink2: ali to je tema koji smo već prežvakavali ovde.

• Like 1
Posted (edited)

Jako je jednostavno, zapravo. Postoji opcija da se saberu svi sa ove kontra strane i kao deo zajedničke platforme uz minimum sinergije ishoduju promenu rezima, a sa tim, houpfuli (garancije nema, ali ostaje nada) i sustinsku promenu drustva nabolje, u narednih nekoliko decenija. Mogu da razumem sa ljudske strane neki poriv koji bi pokrenuo clanove i simpatizere nekih opo stranaka na ovakve clanke i postove - tacno je da je sada neminovno da bas svi budu trpani u isti kos, bez obzira na opravdanost ili objektivne kvalitativne razlike koje bez sumnje ipak postoje.

Medjutim, cinjenica da ovakve sentimente nisu u stanju da zadrze za sebe i privatne diskusije unutar organizacija i struktura kojima pripadaju, takodje govori nesto. Klasican sindrom uvredjene mlade i povredjenog ega koji ne dozvoljava da se ne propusti prilika da se bude pametan. Pritom je posebno zabavno, da ne kazem smesno kada to dolazi od ljudi koji pripadaju organizaciji koja vec ima (manje ili vise zasluzen, ali ipak zasluzen) label "busaca zajednickog cilja" iz nekih ranijih ciklusa. Mozda autor clanka nije bio za taj potez, mozda je bio clan manjine koja je tesno preglasana kada je donosena odluka o onim izborima, ali svejedno je deo te stranke i sada, te upravo sa ovim clankom brani njene interese. Odnosno, da budem precizniji, misli da to cini.

Koliko god da su mnogi pojedinci iz opozicije zrtvovali i podneli u proteklim godinama, toliki broj autogolova, gafova, pucnjeva u sopstvena kolena, nesposobnost da da se nadje zajednicki jezik i iskaze spremnost na kompromis zarad zajedničkog dobra, tolika neefikasnost i jalovost u toj "borbi", oduzeli su im pravo za kenjazu sa strane. Bila ona dobronamerna ili ne, nebitno je na kraju krajeva. Svidjalo se to opozicionarima, nama ovde na forumu ili bilo kome trecem, fakat zivota je da je u ovom trenutku samo jedan pokret, politicka snaga sa kapacitetom da donese promenu. U tom smislu je sve jako uprosceno i za glasaca, a i za same aktere. Ponovicu se, vec sam to pisao pre nekog vremena - opozicione partije imaju izbor da li zele da se prikljuce tome ili da ostanu van, sto ce sa sobom sasvim sigurno doneti konkretne posledice. Nema treceg, petog, sedmog puta. U tom smislu je sasvim nebitno sta oni zapravo zele - vreme i dogadjaji su ih pregazili i to je postalo sasvim irelevantno. Oni sada mogu da deluju samo reaktivno. Mozda to nije idealno, mozda se to ne svidja njihovim funkcionerima, clanovima, ili masi ljudi ovde na forumu koji su tog sentimenta, ali je prosto tako. Od stvarnosti se ne moze pobeci. Ili hoces da se skine trenutni rezim ili neces. Sve drugo su lazne dileme, mucenje vode i fantazirana. U ovom trenutku. Nadamo se da ce taj dan posle, kada dodje, doneti i aktuelizaciju svih ovih dilema, pitanja, zagonetki o buducem kursu zemlje i funkcionisanju uredjenog politickog sistema.

Naposletku bih se dotakao i ovog sto je robespierre pomenuo, u vezi sa mentorima i njihovim uticajem - saradnja sa evropskim partijama i telima je jako vazna, prirodna, narocito za te saveze partija istog kursa i opredeljenja. Medjutim, jasno je da sve partije ovde moraju imati neku svoju kicmu i delovati prema prilikama i interesima sebe samih, odnosno drzave ciji su deo. Saradnja, savetodavna uloga, umrezavanje i koordinacija u nekoj razumnoj i korisnoj meri, medjutim nikako da nase stranke budu puke ekspoziture nekih evropskih i da se na taster stisnut u Briselu, Berlinu, Amsterdamu, Rimu ovde donose dalekosezne odluke. Generalno je i to jedan problem o kome sutra itekako ima mesta razmisljati. Naravno, uvek postoji mogucnost da se jedna takva direktiva partnerskoj partiji u Srbiji ispostavi kao najpametnija i najbolja moguca stvar, ali je preveliki rizik od puke trgovine unutar interesnih sfera tih drugih evropskih zemalja. Kada bi vodece zemlje EU bile imune na tu trgovinu i gnjile kompromiseTM (props to magnificent Irena Joveva) i kada bi na povrsinu isplivali oni koji zaista imaju kapacitet da je adekvatno vode, a bez zrtvovanja osnovnih principa na kojima je sazdana, problem ne bi ni postojao. Ali, avaj.

Edited by SteveFrancis#3
  • Like 5
Posted

Ne kontam kako se doslo do konsenzusa da su ZLF i PSG busaci.

Bojkotovani su izbori nakon de facto opozicione pobede u Beogradu, a Niš je i pored bojkota mogao da bude uzet.

Da li vam nakon svega sto smo videli prethodne godine, bukvalno miliona ljudi na ulicama mesecima i SNS nikakav formalan ustupak nije dao.

A jos se misli da bi dali bolje izborne uslove nakon drugog bojkota u 3 godine. Nakon sto su prvi bojkot jos bolje prosli.

Za ostalo da se ne ponavljam, i ja se slazem da je opozicija morala da prepozna trenutak i podrzi zajednicki front i pored greske studentskog pokreta u pristupa.

• Like 1
Posted
33 minutes ago, nemanjaol said:

Ne kontam kako se doslo do konsenzusa da su ZLF i PSG busaci.

Bojkotovani su izbori nakon de facto opozicione pobede u Beogradu, a Niš je i pored bojkota mogao da bude uzet.

Nisu ''bušači'', nego rade na taster iz Berlina i Brisela. 

Na izbore su izašli jer im je tako dobronamerno savetovano, kao što sad ne izlaze iz skupštine jer im je isto tako dobronamerno savetovano.

Jedini rezultat - održavanje Vučićevog simulakruma demokratije radi očuvanja forme. 

Isto političko razmišljanje kao i zgražavanje nad narušavanjem teritorijalnog integriteta i suvereniteta Venecuele.  

• Like 1
Posted

Da li postoje istrazivanja za gradove, imam osećaj po broju ljudi koji su pobudjeni i broja onih koji vise nisu glasači sns u maloj Indjiji da je njegov ponor dublji nego što mislimo.

Mene nebi čudilo da je to nekih 65-35 u proseku u svim mestima iznad 40k ljudi, a Ns i Niš mi deluju i ispod toga za sns.

Takodje nama sada polako i 2008g dobija pravo glasa, to su baš problemi za vlast gde znaju da je tu omer 90-10, a sama izlaznost bice nikad veća( verujem barem 70%).

Posted

Parcijalni bojkot izbora je bio tezak fijasko za nasu opoziciju. Imali su dobar momentum, ali preglasavanje, nemogucnost da se zajedno donese jedna odluka i stoji iza nje, razjedinjavanje, merenje patke... Nikada nisam bio fan tvrdnje da opozicija gasi nesto (polet i energiju protesta, npr.), ali ovde nas je sve zestoko ugasila (ukljucujuci i veru puuuuno ljudi u njih, a vec su puuuuno ranije izgubili). Jako losa politicka odluka koja ima jasnu politicku cenu u mojim ocima...

I posle toga, njima svima (sem DS i KP) je i dalje logicnije da su 'zajedno' nego da podrze sansu da se obori SNS. Ne, ovo je cista borba za mandatete jednih, ili igranje po Vucicevom diktatu drugih. I olaksali su nam razmisljanje ko je taster, ko krtica, neka ih na gomili, tako smo najsigurniji!

A o uzdrzanosti amorfne mase zvane narod prema opoziciji mozemo nadugacko, al ja cu ukratko - Djiki prvi put s Acom na jutrenjem, slikanje kod Suleta, ranije 'macevanje' nekih sa Sandrom Bozic... Sto se tice ideologije, ako ZLF i PSG veruju da npr. SRCE ili Djiki prati EU vrednosti vise od studenata, onda su stvarno veverice...

Na kraju, studenti ne smeju (ali NE SMEJU) da dozvole npr. Djikiju da ucestvuje u donosenju odluka, taj proces je vec ionako tezak, a ovaj ima istoriju svojeglavosti i razjedinjavanja. Pak, ostavili su prostor 'podrzite nas', sto je good enough, ako mene pitatite. I rekao bih da ih mnogi i podrzavaju kroz zborove, ali glave stranaka ne....

Nego hajde da uzmemo da gresim, i da postoji (zajednicki) master plan...

Ver1. Da su u opoziciji svesni da ih se ogroman deo naroda gnusa (da, gnusa je prava rec), i da bi njihovim delovanjem smanjili sanse studentskoj listi za pobedu i da zato nisu uz nju iako su iskreni borci protiv Ace Srbina. Pak, neka njihova istrazivanja pokazuju da postoji segment drustva, dovoljno velik da se preskoci 3-5%, koji ne veruje studentima, a izrazito je opoziciono obojen (npr. Vasa) - i da se ide da se to uhvati. Posle ce zajedno sa studentskom listom da prave prelaznu vlast.

Ver2. Da od ranije postoji dogovor da ce predstojeci lokalni izbori biti korisceni kao lakmus papir kako sklopiti celu pricu (zajedno, odvojeno, samo podrska sa distance) i da ce ti rezultati biti korisceni kao stit u narednom delovanju.

Ver3. Da je ova pozicija pogodnija za delovanje, da ukrupljena opozicija moze biti sagovornik USA/EU i biti kao neki interfejs, a da ce podrska studentima leci vremenom.

Posted

Mnogo je tu kretenskih stvari bilo od pocetka te zajednicke price. Imali smo zajednicku platformu SPN na izborima, bilo je sta je bilo sa onim epizodama na Sajmu i dokumentovanim malverzacijama, pa je citava koalicija zahtevala ispunjenje tacno pobrojanih uslova, mesecima se pricalo da ne dolazi u obzir da se izlazi i reprizira isti scenario, da su izbori farsa. I onda nakon meseci ponavljanja tog jednog te istog i trubljenja kako ce svaka odluka biti zajednicka, dobili smo cepanje na ove koji "biraju borbu" i ove koji bi da ostanu kod kuce. Mozemo mi da raspravljamo o tome je li bojkot bio dobra opcija, ali je sustina bila da donetu odluku spovede ceo front, a ne da se "izdvajaju misljenja" i izlazi parcijalno. Potpuno je besmisleno da sve partije koje su bile deo te koalicije toliko dugo insistiraju na procesu sredjivanja izbornih uslova, prave nekakvi sastanci i sednice, daju tolike rezolutne izjave na tu temu, da bi se samo jednog jutra ustalo iz kreveta i reklo, jebiga, nece biti bolje svakako, ajmo mi ipak da skupljamo potpise. To je i prema biracima samim neodgovorno i neozbiljno, bukvalno cirkuska predstava. Sto se tice domasaja bojkora, slazem se da on nije neko sjajno resenje ni tad bio, ali ne slazem se da nije doneo nista. Onaj prvi je prinudio vlast na vrlo brzo raspisivanje novih izbora pod pritiskom Evrope i da su opo partije ostale konzistentne, siguran sam da krajnji rezultat ne bi bio nepovoljniji od ovog izlaska nekolicine partijica sa podrskom na nivou statisticke greske cak i u normalnoj izbornoj klimi. Ne bih da ispadne da sam se ostrvio na pojedine stranke, i SSP i Srce, Aleksic... svi su oni busili taj zajednicki cilj u nekom trenutku. Eto i u ovoj situaciji oko bgd izbora, dve strane medalje - moze se reci i da je SSP busio jer se nije priklonio misljenju dobrog dela koalicije koja je ipak optirala da se izadje, jer se moralo zadrzati jedinstvo i preduzimati akcije po sistemu ili svi ili niko.

Posted
2 hours ago, Smrtokapa said:

Fancy izgleda ima previše kontakata iz SSP-a

Nema ni jedan. 

Samo iz ZLF.

To da postoje struje u ZLF i da je članstvo na terenu uvek sa studentima nije nikakva tajna, ali politika stranke je Politika Stranke i to ti je to.

p.s. da pojasnim - nemam ni jedan kontakt iz bilo koje stranke opozicije osim (nešto više od) par ljudi iz ZLF.

• Like 1
Posted

Na početku svih ovih protesta studenti su bili svesni da im režim neće ispuniti zahteve. Al im je bilo važno nastaviti sa šetnjama i protestima kako bi pokrenuli ljude i probudili ih iz dugogodišenjeg dremeža. Većina ljudi koja podržava studente radi to zato što je iskreno zavolela te ljude, veruje im, što se najbolje vidi prilikom dočeka. Većina ljudi koja je prethodnih godina glasala za opoziciju, radila je to zapušenog nosa. Zato je ovo bila dobra prilika za sve iz opozicije da podrže studente i poprave sliku koju imaju u narodu. Delovi opozicije kao da su se potajno nadali da studenti naće imati svoju listu i da će na sledećim izborima podržati njih. Da se to desilo, istog momenta bih zaboravio na prošlost opozicije, imali bi apsolutnu moju podršku. Meni mi danas zaigra osmeh na licu kad vidim kakve se sve stvari zameraju studentima jer kao što sam već jednom napisao - sve to što se zamera studentima je zanemarljivo u odnosu na ono što radi režim svakog dana. Ne treba trošiti energiju i gubiti vreme na takve stvari.

Najviše se zakuvalo objavom studenata da traže izbore i da će imati svoju listu. Režim se uspaničio, morao je promeniti taktiku i predstaviti studente kao nasilnike, ludake, narkomane...jer konačno se pojavio neko ko ima veću podršku u narodu. Prva naznaka da menjaju taktiku je slanje batinaša u Kulu, Vrbasu i Bačkoj Palanci. To je bio početak pičvajza koji će kasnije još više narasti. Ako ste gledali Šarovićeve avanture videli ste i na njihovim protestima kako su njihove pristalice uglavnom miroljubivo pričale o studentima. Sve se to promenilo obajvom studenata da će imati svoju listu, režimski dresirani kerovi su pojačali svoj lavež, režim se konsolidovao, zlo se udružilo i brutalno je krenulo na drugu stranu. S druge strane DS pametno odlučuje da se stavi na raspologanju studentima, ostali iz opozicije valjda su živeli u nadi da će ih studenti pozvati i nekako se ugurati na njihovu listu. Jasno je da od toga nema ništa, svi ovi tekstovi u poslednje vreme kao da su njihov vapaj, molba da ih studenti prime i poruka ako se to ne desi da će sve propasti. 

• Like 2
Posted

Nema nikakve logike to sto pricate, jer opozicija je samo rekla da nema poente da se da blanko podrska necemu sto ne znaju sta je, a vide se naznake nekih retrogradnih stavova i objava od studenata.

Sto je validno i realno je i najveci problem sa studentima. Niko od njih osim Vucicevih trojanaca ne bi vodio kampanju protiv njih da toga nema. Mozda bi se kandidovali na izborima, ali sve sto dolazi od PSG i ZLF je posledica toga sto oni najsustinskije podrzavaju studente od svih, cak vise i od DSa, razlikuje ih samo ta odluka vrha stranke, a studenti se prema svima njima ponasaju kao prema smrdljivoj krpi.

To sto ih je DS podrzao nije promenilo stav studenata prema njima, tako da ne stoji ni to da bi podrska proevropske opozicije u celosti nesto promenila.

Studentima ne treba opozicija, niti bilo ko od njih treba da bude na studentskoj listi. Ali taj odnos prema pojedinim strankama je indikativan i pokazuje da dobar deo glasnih plenumasa ima anticivilizacijske stavove sto moze biti ogroman problem, a trenutno se gura pod tepih zarad neke sabornosti.

• Like 1
Posted

Nema potrebe ni za ovakvim ekstremima, koji su pride čiste logičke greške:

10 minutes ago, McLeod said:

Ali taj odnos prema pojedinim strankama je indikativan i pokazuje da dobar deo glasnih plenumasa ima anticivilizacijske stavove 

Ovo uopšte ne mora da sledi jedno iz drugog.

Na stav studenata, a i "naroda" prema opoziciji, direktno utiču gafovi koje su pravili svih ovih godina, čime su išli na ruku režima, mnogo više nego anticivilizacijski stavovi. 

• Like 1