Jump to content

Recommended Posts

Posted
40 minutes ago, melankolic said:

Ja sve vreme govorim da su mladi govna i da nam se svima crno piše pored njih takvih komformista.

Bolje da se nisi vraćao na forum.

• Ha-ha 1
Posted
19 minutes ago, melankolic said:

Je ne govorim da su govna zato što su mladi nego se to odnosi na njihovu radnu etiku, brigu za drugog, empatiju.

Tek kada osete muku na svojoj koži, tek onda dižu glas. Pa nije “nadstrešnica” dovela do blokada nego kada su sami ispendrečeni a pre toga se normalno studiralo kada su ubijena ona deca u školi, Sava mala i sve ove godine korupcije, pelena na radnim mestima, zatrovana voda i vazduh, hrana napunjena otrovima, kriminala, divljanja huligana, pretnji LGBT, NVO i novinarima. I onda me uhvati muka kada ih vidim na blokadama kako igraju odbojku i kartaju se, igraju kolce kao na svadbi a tamo u NS 16-oro izgubilo živote. 

Nemoj da se ljutiš ali ovo je klasično

images?q=tbn:ANd9GcRWanChSFwffdFiw4o4zWM

Mladi bre treba da se zajebavaju, da putuju, da se vole i da se druže, da piju i da se drogiraju...biće vremena za šljaku, dobar deo života će provesti rmbajući. Svako radi onako kako može, ako oni mogu da se zajebavaju bez prihoda neka bude tako. Tebi ako ne odgovara - pa daj i ti otkaz. Ako si u mogućnosti.

Mladi (makar ovaj deo studenata koji je aktivan u blokadama i celoj ovoj priči) su ubedljivo najzdraviji, najlepši i najbolji deo ovog društva, uz sve svoje mane koje uglavnom dolaze iz mladosti. Niko se nije rodio sa mozgom 40-godišnjaka.

• Like 14
  • Love 1
  • Thanks 1
Posted (edited)
30 minutes ago, melankolic said:

Je ne govorim da su govna zato što su mladi nego se to odnosi na njihovu radnu etiku, brigu za drugog, empatiju.

Tek kada osete muku na svojoj koži, tek onda dižu glas. Pa nije “nadstrešnica” dovela do blokada nego kada su sami ispendrečeni a pre toga se normalno studiralo kada su ubijena ona deca u školi, Sava mala i sve ove godine korupcije, pelena na radnim mestima, zatrovana voda i vazduh, hrana napunjena otrovima, kriminala, divljanja huligana, pretnji LGBT, NVO i novinarima. I onda me uhvati muka kada ih vidim na blokadama kako igraju odbojku i kartaju se, igraju kolce kao na svadbi a tamo u NS 16-oro izgubilo živote.

Jes' vala, šteta je što nije imao ko da ih nauči tim vrednostima, starije generacije nisu mogle jer su se ubile od sekiracije za druge i empatije.

Edited by Smrtokapa
  • Like 6
Posted
28 minutes ago, melankolic said:

Tek kada osete muku na svojoj koži, tek onda dižu glas. Pa nije “nadstrešnica” dovela do blokada nego kada su sami ispendrečeni a pre toga se normalno studiralo kada su ubijena ona deca u školi, Sava mala i sve ove godine korupcije, pelena na radnim mestima, zatrovana voda i vazduh, hrana napunjena otrovima, kriminala, divljanja huligana, pretnji LGBT, NVO i novinarima.

Šta tek onda reći za starije generacije, kojima je bilo potrebno da ih dvadesetogodišnjaci dižu iz decenija učmalosti i naučene bespomoćnosti. A ko emituje empatiju u srpskom društvu ako ne studenti, da nisu ovi koji prodaju glas dupe za 3000 i flašu ulja? Čuj studenti konformisti, oni su upravo sve suprotno od toga.

• Like 8
Posted
9 minutes ago, Chaos Is Me said:

najzdraviji, najlepši i najbolji deo ovog društva

I da dodam, nivo društvene svesti koji iskazuju je fascinirajući.

Posted
4 minutes ago, Chaos Is Me said:

Nemoj da se ljutiš ali ovo je klasično

images?q=tbn:ANd9GcRWanChSFwffdFiw4o4zWM

Mladi bre treba da se zajebavaju, da putuju, da se vole i da se druže, da piju i da se drogiraju...biće vremena za šljaku, dobar deo života će provesti rmbajući. Svako radi onako kako može, ako oni mogu da se zajebavaju bez prihoda neka bude tako. Tebi ako ne odgovara - pa daj i ti otkaz. Ako si u mogućnosti.

Mladi (makar ovaj deo studenata koji je aktivan u blokadama i celoj ovoj priči) su ubedljivo najzdraviji, najlepši i najbolji deo ovog društva, uz sve svoje mane koje uglavnom dolaze iz mladosti. Niko se nije rodio sa mozgom 40-godišnjaka.

Ne znam za tebe ali ja sam matorac samo po godinama i kondiciji.

Lično, ne osećam neku žešću promenu u stavovima (nisam postao “konzerva”), niti idem sa vršnjacima na književne večeri, operu i na šah.

Pratim sve što se novo pojavi u muzici, na filmu, prosečno upoznat sa novim tehnologijama, društvenim mrežama, trendovima među mladima, i i dalje idem na žurke, koncerte pa i još nešto pride.🤪

U mom slučaju, ta kritika upućena mladima se pre svega odnosi na njihovu etiku i moral, osećaj griže savesti, prioritete u životu, ali to ne znači da ne cenim to što žrtvuju godine studija za više dobro, da ne trpe pretnje i batine i da su komplet nesolidarni. Naravno da ima mnoštvo pozitivnih primera ali poenta moje priče je da se studenti i generalno mladi ljudi predstavljaju kao božanstva a što mislim da je pogrešno.

Posted
15 minutes ago, Chaos Is Me said:

Potpis. Dobro, samo bez droZe, to ne preporučujem nikom 😄 

Ali da, kao neko ko je morao da radi i da se snalazi od prve godine studija, danas bih volela da sam imala više prostora da se zezam i budem bezbrižna. Vreme brzo prolazi, valja ga maksimalno iskoristiti. 

Volela bih da svojoj deci (ako ih budem imala) jednog dana omogućim da ne brinu egzistencijalne brige (koje sam ja morala, a moram i dalje), a da se paralelno uče tim nekim vrednostima i da budu pošteni.

• Like 1
Posted
9 minutes ago, DameTime said:

Šta tek onda reći za starije generacije, kojima je bilo potrebno da ih dvadesetogodišnjaci dižu iz decenija učmalosti i naučene bespomoćnosti. A ko emituje empatiju u srpskom društvu ako ne studenti, da nisu ovi koji prodaju glas dupe za 3000 i flašu ulja? Čuj studenti konformisti, oni su upravo sve suprotno od toga.

Starije generacije su ubijene u pojam. To vidim (i osetim) na svakom koraku kad tamo posetim staro društvo. Ali tu se ne radi o tome da treba neko da ih diže iz učmalosti nego su upregnuti do maksimuma i istrošeni od svih ovih godina bezuspešnih revolucija.

Isto tako neki od njih ne vide sebe u kolu, niti su oduševljeni pevanjem “Kukavice”. Ipak su neki od nas odrastali uz neke druge roll-modele, ako razumeš šta hoću da kažem. 
Meni nije mahanje zastavom, šajkača s kokardom i troprstašenje donelo bilo kakvu slobodu od represije. Upravo suprotno. A ako oni misle da je to nevažno, da je bitno samo da ae skloni Ovaj i njegova klika da bi Građani (a ne samo Narod) živeli bolje, onda vam svima sa srećom.

Ja sam se i onako dobrovoljno odrekao svog prava glasa kada sam napustio zemlju. Što ne znači da sam se odrekao i mišljenja po raznoraznim temama.

• Like 2
Posted

Danasnja omladina, studenti i srednjoskolci su kud i kamo nesebicniji i vise sebe daju i zrtvuju nego danasnje srednje generacije koje su se bunile devedesetih , kojoj i sam pripadam. Mi smo protestvovali, ako cemo iskreno, sa pola srca. Otpistimo i odemo kuci  u toplo, na maminu sarmu i da spremamo ispite. Ovde neka deca nedeljama ne vide bliznje, tucena su, hapsena, maltretitrana. Omladina devedesetih, uopsteno govoreci,  nije bila spremna na toliki rizik, necemo da se lazemo.

• Like 1
Posted
1 minute ago, Kenozoik said:

Danasnja omladina, studenti i srednjoskolci su kud i kamo nesebicniji i vise sebe daju i zrtvuju nego danasnje srednje generacije koje su se bunile devedesetih , kojoj i sam pripadam. Mi smo protestvovali, ako cemo iskreno, sa pola srca. Otpistimo i odemo kuci  u toplo, na maminu sarmu i da spremamo ispite. Ovde neka deca nedeljama ne vide bliznje, tucena su, hapsena, maltretitrana. Omladina devedesetih, uopsteno govoreci,  nije bila spremna na toliki rizik, necemo da se lazemo.

Omladina ‘90- ih je u priličnoj meri mobilisana i slata na ratišta. Tek da se ne zaboravi dok se danas viče policiji “idite na Kosovo”, “ustaše” i sl.

Posted (edited)
7 minutes ago, melankolic said:

Isto tako neki od njih ne vide sebe u kolu, niti su oduševljeni pevanjem “Kukavice”. Ipak su neki od nas odrastali uz neke druge roll-modele, ako razumeš šta hoću da kažem. 

Meni je skroz ok da starije generacije imaju neke druge role modele. Nek svako ponese šta hoće na protest (sem fašističkih i nacističkih simbola i sl), neka sluša muziku koju hoće... Volim da naučim i čujem nešto novo. Jer ovo distanciranje kao da su jedni "bolji" od drugih zato što ne pevaju Kukavicu je potpuno promašen fudbal.

7 minutes ago, melankolic said:

Ja sam se i onako dobrovoljno odrekao svog prava glasa kada sam napustio zemlju. Što ne znači da sam se odrekao i mišljenja po raznoraznim temama.

Haha ovo sam već pročitala pre izvesnog vremena, na istom topiku (ili onom drugom). I kao što sam njemu odgovorila - alergična sam na ovo pametovanje izdaleka. Super, vi ste se odrekli svog prava na glas (da ne kažem odustali), iz svojih razloga u koje ne želim da ulazim jer na njih imate potpuno pravo, onda imajte toliko empatije da nas pustite da se borimo kako znamo.

Btw, 25 godina ovde nije bilo nikakve revolucije, upravo su srednje generacije (gde spada i moja keva, koja je 90ih bila mlada) prihvatile ovu sektu na vlasti.

Edited by DameTime
  • Like 2
Posted
2 minutes ago, Smrtokapa said:

Ne smem ni da zamislim kakvi će tek smarači da budu sadašnji studenti kad omatore i krenu da pripovedaju o slavnim danima svoje mladosti.

8x3rol.gif

• Love 1
  • Ha-ha 1
Posted
11 minutes ago, melankolic said:

Omladina ‘90- ih je u priličnoj meri mobilisana i slata na ratišta. Tek da se ne zaboravi dok se danas viče policiji “idite na Kosovo”, “ustaše” i sl.

Pricam o drugoj polovini devedesetih

Posted (edited)
14 minutes ago, Smrtokapa said:

Ne smem ni da zamislim kakvi će tek smarači da budu sadašnji studenti kad omatore i krenu da pripovedaju o slavnim danima svoje mladosti.

To je svojstveno svakoj generaciji i na to se treba navići.

Ja tek sad u ovim godinama kada zahvaljući pisanim, audio i video zapisima analiziram vreme o kojem su mi roditelji govorili u superlativima, shvatam koliko je to sve relativno.
Ja sam mislio da u njihovo vreme nije bilo ničeg ekscesnog, niti skaradnog što je bilo u vreme kada sam bio mlad a pogotovo danas. 
Isto tako kada gledam te neke francuske filmove koji su inspiraciju tražili u ‘68.-oj, vidim tu dosta snobizma i fejkovanja (kod Delona i Belmonda npr.). Bilo je i tu dosta poze, oko rata u Vijetnamu, borbe za alžirsku nezavisnost…

Bilo je i među tim mladima razmažene dece roditelja iz viših srednjih i visokih slojeva društva koji su se “sezonski” bunili a ostatak vremena provodili po svojim jahtama i vilama, ne znajući šta da rade sa svojim priličnom monotonim i ispraznim životima (zato se i dan-danas oduševljavam “Diplomcem”) .

Edited by melankolic
  • Like 2
Posted

Samo na trenutak da zamislimo situaciju da se studenti nisu latili svega ovoga. Da li bi uoste bilo nekoga ko bi nam davao nadu?

Opozicija? Tupadzije koje cekaju prvi u mesecu da namlate masne plate i kao svadjaju se. Vrsni dramoserski analiticari koji na YT kanalima analiziraju kosmicke teme i kopanje rovova po ukrajinskim gudurama, dok mrcina samo sto konc logore nije napravio. Studenti vuku ovu zemlju, kako znaju i umeju. Imaju energiju, znaju sta nece, ali jos bolje znaju sta hoce. To je ono sto brine i vlast i deo opozicije.

• Like 2
Posted
51 minutes ago, melankolic said:

Ne znam za tebe ali ja sam matorac samo po godinama i kondiciji.

Lično, ne osećam neku žešću promenu u stavovima (nisam postao “konzerva”), niti idem sa vršnjacima na književne večeri, operu i na šah.

Pratim sve što se novo pojavi u muzici, na filmu, prosečno upoznat sa novim tehnologijama, društvenim mrežama, trendovima među mladima, i i dalje idem na žurke, koncerte pa i još nešto pride.🤪

U mom slučaju, ta kritika upućena mladima se pre svega odnosi na njihovu etiku i moral, osećaj griže savesti, prioritete u životu, ali to ne znači da ne cenim to što žrtvuju godine studija za više dobro, da ne trpe pretnje i batine i da su komplet nesolidarni. Naravno da ima mnoštvo pozitivnih primera ali poenta moje priče je da se studenti i generalno mladi ljudi predstavljaju kao božanstva a što mislim da je pogrešno.

Drago mi je ako se dobro držiš i zabavljaš, ali tvoj stav na koji sam referisao zvuči suprotno. Mlade niko ne predstavlja kao božanstva (niti treba) ali za mladost je karakteristična jedna osobina koja nam je svima ovde bila preko potrebna - oni idu srcem, možda naivno, ali ipak im je to srce na pravom mestu. Oni su toliko zbunili orkove (i ne samo njih već i mene u jednom momentu npr) tom osobinom - kako to da neko nešto radi i pokušava da uradi za opšte dobro, bez ličnog interesa?! To je nešto što orkovi ne mogu da dokuče jer su naučili ceo život da imaju čizmu za vratom i da se bave isključivo oportunizmom. Ja inače nemam iluziju da bi studenti mogli uspešno da vode državu - naravno da ne bi mogli, nit imaju znanja nit imaju iskustva i taktičnosti za tako nešto. Ali zato ove proteste vode najbolje što mogu u datim okolnostima i na tome im skidam kapu i sada, a i sutra kad budu odrasli (i pokvareniji) ljudi.

Prioritet u mladosti treba da bude zabava, a usput da se ipak ne ispuste neki drugi tokovi (pre svega obrazovanje) jer život ima i druge etape - ne samo mladost. Zato ja imam nemerljivo više razumevanja za mlade čak i kad se gadim njihovog ponašanja, imaju alibi za razliku od matorih prdonja koji provedu ceo vek kao kromanjonci.

A inače, sebe ne smatram matorcem ni po godinama (punim tek 40 ove godine), ali svakako nisam ni mlad, mogu samo sebe da lažem. Radim sve isto što sam radio i sa 20 godina, samo malo sofisticiranije i sa (mnogo) više posledica po organizam. 😛

• Like 6
  • Thanks 1
Posted
1 hour ago, Smrtokapa said:

Šta, išao si peške po snegu do škole? Ja išao do Niša. Drugar pedalao do Strazbura. Eeeeee, to su bila vremena...

Posted
7 minutes ago, Barkley#34 said:

Šta, išao si peške po snegu do škole? Ja išao do Niša. Drugar pedalao do Strazbura. Eeeeee, to su bila vremena...

Moj ćale je pripovedao priče o ćuranu koji ga je napadao na putu od kuće do škole i nazad.

Ovi ima da pripovedaju kako ih je napadalo stvorenje po imenu Dragan J. Vučićević i niko im neće verovati.

• Like 1
  • Ha-ha 10
Posted
18 minutes ago, Chaos Is Me said:

Drago mi je ako se dobro držiš i zabavljaš, ali tvoj stav na koji sam referisao zvuči suprotno. Mlade niko ne predstavlja kao božanstva (niti treba) ali za mladost je karakteristična jedna osobina koja nam je svima ovde bila preko potrebna - oni idu srcem, možda naivno, ali ipak im je to srce na pravom mestu. Oni su toliko zbunili orkove (i ne samo njih već i mene u jednom momentu npr) tom osobinom - kako to da neko nešto radi i pokušava da uradi za opšte dobro, bez ličnog interesa?! To je nešto što orkovi ne mogu da dokuče jer su naučili ceo život da imaju čizmu za vratom i da se bave isključivo oportunizmom. Ja inače nemam iluziju da bi studenti mogli uspešno da vode državu - naravno da ne bi mogli, nit imaju znanja nit imaju iskustva i taktičnosti za tako nešto. Ali zato ove proteste vode najbolje što mogu u datim okolnostima i na tome im skidam kapu i sada, a i sutra kad budu odrasli (i pokvareniji) ljudi.

Prioritet u mladosti treba da bude zabava, a usput da se ipak ne ispuste neki drugi tokovi (pre svega obrazovanje) jer život ima i druge etape - ne samo mladost. Zato ja imam nemerljivo više razumevanja za mlade čak i kad se gadim njihovog ponašanja, imaju alibi za razliku od matorih prdonja koji provedu ceo vek kao kromanjonci.

A inače, sebe ne smatram matorcem ni po godinama (punim tek 40 ove godine), ali svakako nisam ni mlad, mogu samo sebe da lažem. Radim sve isto što sam radio i sa 20 godina, samo malo sofisticiranije i sa (mnogo) više posledica po organizam. 😛

Saglasan sam sa mišljenjem koje je jednom izneo Igor Brakus a to je da čovek ne treba previše da zahteva od studenata dok su neformalna grupa ali kada prerastu u aktivan politički činilac na izborima, tu treba biti određen prema svim političkim pitanjima a ne samo kritikovati opoziciju i govoriti “srcem”.

Iz mog iskustva, ne poklanjam “srce” nikome, pa ni studentima. 
Poželjno je angažovati se ali moraš imati jasno određen politički program za “Dan posle”. Ne prihvatam stav da ih ne zanima odnos prema EU nego “daj da mi prvo uredimo državu a posle ćemo videti” (što zapravo ništa ne znači jer nije Srbija neko usamljeno ostrvo pa da može da vodi politiku bez da se neko drugi pita).

Ako sve vreme kritikuješ EU a ideš im (biciklima i trčanjem maratona) pred noge tražeći podršku onda to nema smisla. Pri tome, nemaš sredstva koja možeš da im ponudiš (projekti i oružje za Ukrajinu npr.). To, uostalom, radi i opozicija samo što su pasivni.

Time što kao politički činilac (!) mašu ruskim imperijalnim zastavama i šetaju se s kokardama, pevaju pesme žene ratnog zločinca koja je bila uhapšena u akciji “Sablja” zbog podrške ubicama premijera i dovode na svoje skupove nacional- šoviniste ipak ima određen cilj u političkoj areni, i nije nešto nebitno (ako s druge strane zabranjuješ zastave EU).

• Like 1
Posted
On 7/15/2025 at 3:14 PM, Cyber said:

Btw, ste culi nekad da neko moze da bude pomilovan unapred? 

bajdenara pomilovao sve ucesnike one afere u iraku ili bese avganistanu unapred.

Posted
1 hour ago, Smrtokapa said:

Lako je ovoj deci danas sa Danilom i Vukanom, mi smo skidali ludog Acu eeej 'naaš ti štaeto brte moyy.