Jump to content

Recommended Posts

Posted
1 hour ago, Eddard said:

Jel ovo gore neki scenario za novu sezonu Homeland-a? Mislim, dobre su ti šanse da ga prodaš Netflix-u.

Ne zajebavaj, dogovorili se da Madurovim saradnicima da ga prodaju za šaku dolara, ovo jedva dočekali, a Foke se ušetale u Karakas kao u Diznilend.

Veliki si šoumen, Tranpe!

Izgleda da nisu, da je bila duze spremana akcija, sa ucescem CIA. I ja sam prvo mislila da je neki dil, ili sa Madurom, ili njegovim okruzenjem. Mislim jos uvek moguce, ali sve vise izgleda stvarno. Kupili su saradnju nekih nizih vojnih zvanicnika. I ona akcija u Iranu je delovala nestvarno. 

Venecuela je koristila iranski odbrambeni sistem, sta je Bibi radio pre par dana na Floridi? Hamas I Hezbollah imaju kampove u Venecueli. 

Uz to, cemu tolika sila u regionu ako je show? 

Ne znam, pocinjem da sumnjam, ima povredjenih vojnika, I ima ostecen helikopter.

Uz to sad sam videla snimke konferencije za stampu, Trampovog tima, svi izgledaju iscrpljeno, kao da nisu spavali celu noc. Osim Rubia, on uvek izgleda sveze 😀 iritantno koliko covek izgleda uvek ok. Ali vibe koji odaju je olaksanje. Nije najcesci Trampov show.

Posted
1 hour ago, Eddard said:

Likovi koji su planove o bombardovanju Katara/Omana/Jemena/Jebemliga razmenjivali preko Whatsappa nisu u stanju da smisle tako sofisticiranu akciju. 

Ruku na srce, i da je u pitanju dogovor sa nekima iz Madurovog sistema opet je sofisticirano urađeno jer ništa nije procurelo i svi su šokirani. Koji god da je scenario u pitanju očigledno su ga smišljali i sprovodili oni koji znaju šta rade.

1 hour ago, nemanjaol said:

Što se tiče nafte, ne brinite, Amerikanci će i kad uđu u veneculeanske kompanije nastaviti da prodaju naftu svima kojima treba. Njihova strategija trenutno i jeste da tržišta fosilnih goriva preplave sa što više svojih jeftinih derivata (očekuje se veliki pad cene i na tržištu gasa). Time ubijaju cenu i direktno smanjuju ruske prihode, a istovremeno grade zavisnost u drugim državama i pružaju alternativu izuzetno jeftinim solarima, baterijama i električnim vozilima koji dolaze iz Kine.

Naleteo sam na priču da oporavak naftne industrije Venecuele da izbacuje ozbiljnije količine nafte na tržište neće biti ni jednostavan ni brz ni jeftin. Ne znam koliko je tačno.

Posted
7 hours ago, Eddard said:

Likovi koji su planove o bombardovanju Katara/Omana/Jemena/Jebemliga razmenjivali preko Whatsappa nisu u stanju da smisle tako sofisticiranu akciju. 

Pa ne smišlja Tramp akciju, on daje zeleno svetlo da se ona aktivira, naravno da Amerika ima najvece umove, pogotovo u vojnoj industriji...

Posted

Odusevljavati se sada efikasnošću Amera je detinjasto, da ne kazem nešto drugo. Isto tako se rusofilski mamlazi oduševljavaju baljezgarijana da ce Rusi opet ušetati u Pariz, mrsomude o nekakvim orešnicima. 

Imali su Ameri silme brljotine. Od Sonalije do toga da im bradonje spiče Njujork i Pentagon.

Ovaj je skroz izbušen iznutra i oni koji su morali da reaguju u ovakvim situacijama su znali šta se dešava i dozvolili su to. Jer da nije tako, bilo bi po Karakasu čerečenja kao po Mogadišu.

Posted (edited)

Staro pravilo kod ovakvih i sličnih akcija u 99% slučajeva je what you see is what you get, i to ne kažem ja nego ljudi iz ''obaveštajne zajednice''.

Priča da je ovo neka predstava za javnost je relevantna poput one rusofilske da to što nisu zauzeli Kijev za tri dana nije zato što su nesposobni, nego su baš eto hteli da krvare gaće u Donbasu evo već 4 godine. 

Uostalom Delte i Foke već 25 godina obavljaju ovakve operacije upadanja po objektima iza neprijateljskih linija pod okriljem noći, od Afganistana, preko Iraka pa nadalje. Jedinice koje u teoriji imaju sasvim druge namene su silom prilika doktrinu prešaltale baš na ovakav tip operacija. Ako neko ima know-how to su oni. 

Akcija je maltene 1:1 kopija hvatanja Bin Ladena, CIA radi logistiku, jedinica specijalizovana za noćne helikopterske desante (Night Stalkers) i Delte (Bin Ladena su radile Foke) mesecima vežbaju na kopiji objekta u koji upadaju, jedina razlika je što su ovde onesposobili rusku PVO tehniku (neke S300 i BUK-ove) i 7 uništenih Suhoja 30. 

Edited by robespierre
  • Like 1
Posted (edited)

Sve vise mi se dopada Tramp, kada vidim koliko rusofilska banda kukumavci, umesto da se prikljuce i pomognu braci u borbama za kokosinjce i wc solje, jer im to ide od ruke, doduse kada su tereni cisti i kada nema otpora. Za to su eksperti!

Ocekujem da se upadi u druge drzave i hapsenja nastave. Zajebi to, zapad ce da se igra demokratije dok banda radi sta im se prohte.  Na gamad se ne ide demokratijom i pozivanjem na medjunarodno pravo, vec samo jezikom i postupcima koju gamad razume i koje se plasi. 

Edited by Leo
  • Like 4
Posted
1 hour ago, robespierre said:

7 uništenih Suhoja 30. 

Ovo je bas jeben podatak, taj avion je deo 4+ generacije aviona, sami Rusi nemaju mnogo aviona 5 generacije tako da ovo su baš ozbiljni udarci( naravno nisu u letu otišli, ali opet to su uništeni vojni objekti visokog kvaliteta).

Šokantno je da Ameri imaju preko 4000 aviona pete generacije dok Rusi I Kinezi vrlo manje( manje od 100 zbirno).

Uskoro Ameri izbacuju prototip aviona 6 generacije uz Kineze, Rusi tu opasno kaskaju, dok zanimljivo je da Francuzi, Britanci i Japanci, zajednickim radom takodje izbacuju avion 6 generacije.

Posted
9 hours ago, Barkley#34 said:

Naleteo sam na priču da oporavak naftne industrije Venecuele da izbacuje ozbiljnije količine nafte na tržište neće biti ni jednostavan ni brz ni jeftin. Ne znam koliko je tačno.

To stvarno ne znam.

Ovaj paragraf koji si citirao je vise bio kao odgovor konstatacijama da ce Kinezi izgubiti snabdevače naftom.

Da se razumemo, oni svakako ne zele da kupuju od Amerikanaca ako ne moraju. Tako da ako zauzimanje Venecuele bude imalo posledice po ruske kapacitete, to moze da se prelije i na Kinu.

Ali moje razumevanje Trampove energetske politike na medjunarodnom nivou jeste da on želi da kroz povećavanje proizvodnje i izvoza fosilnih goriva ostvari svoju viziju ‘cheap and abundant energy’ i za SAD, ali i za svet. To znači i još jača pozicija SAD kao najvećeg izvoznika fosilnih goriva, a SAD žele da svoje proizvode plasiraju što više i u Kinu. Tramp između ostalog kroz izvoz energenata hoće da smanji i svoj trgovinski deficit, ali i da ostvari uticaj u međunarodnoj sferi.

I da pojasnim ono što sam rekao da Amerikanci žele da obore cenu energenata na međunarodnom tržištu, za to ima više razloga:

1. Je da SAD zapravo tek od relativno nedavno pojačavaju izvoz fosilnih goriva - za naftu ima i desetak godina, ali za gas stvarno od skoro. U momentu kada njihova domaća proizvodnja kreće da bude otvorena ka međunarodnom tržištu, to znači da se cena i u SAD sada sve više formira na osnovu globalne cene. A cene i gasa i nafte u SAD su bile dosta niže u odnosu na ono što se plaća u većem delu ostatka sveta. 

2. Žele da smanje prihod Rusima i oslabe njihovu poziciju.

3. Nafta mora da bude jeftina da bi se smanjila atraktivnost električnih vozila. Za mnoge zemlje globalnog juga kupovina nafte je jedan od vodećih razloga deficita platnog bilansa i prelazak sa benzina na struju za pokretanje transporta vide kao deo rešenja. Npr Etiopija koja je krajem 2024. zabranila uvoz benzinaca.

Posted

Mislim da si potpuno u pravu u vezi Trampovih namera, samo sto ce preuzimanje Venecuele imati minoran efekat na trziste. Zestoko se precenjuje uticaj koji moze da ima, kao sto je i citav narativ oko nafte prenaduvan, resurs 20. veka, nju "pumpaju" starci poput Trampa i Putina koji su odrasli u svetu nafte i oni koji plivaju u njoj i to im je glavni izvor prihoda.

To je mehanizam koji vidimo u mnogim oblastima, ali kod nafte je bas prominentan.

Posted (edited)
2 hours ago, Tex_Willer said:

Ovo je bas jeben podatak, taj avion je deo 4+ generacije aviona, sami Rusi nemaju mnogo aviona 5 generacije tako da ovo su baš ozbiljni udarci( naravno nisu u letu otišli, ali opet to su uništeni vojni objekti visokog kvaliteta).

Šokantno je da Ameri imaju preko 4000 aviona pete generacije dok Rusi I Kinezi vrlo manje( manje od 100 zbirno).

Uskoro Ameri izbacuju prototip aviona 6 generacije uz Kineze, Rusi tu opasno kaskaju, dok zanimljivo je da Francuzi, Britanci i Japanci, zajednickim radom takodje izbacuju avion 6 generacije.

Nije 4+ generacija to su prve verzije Su-30 kupljeni kad je Venecuela ekonomski dobro stajala. Mislim da u njima nije cak i radar koji se smatra standarnim za 4generaciju.

Amerika nikako nema 4000 lovaca pete generacije. Ne znam odakle taj info. Pa celo americko RV je mozda toliko.

Broj stelt lovaca kod Amera je solidno manji od 1000, Rusi jesu smesni ali Rusko RV je znatno manje od americkog nije to vise SSSR pa da ima politiku da se samo u vojsku ulaze. 

Kinezi pak su presli 300 stelt lovaca i tek se zahuktavaju. Kina je najslicnija Americi u drugom svetskom ratu. Nisu imali najbolju tehnologiju na svetu (Ameri) ali su imali proizvodne kapacitete da ti pamet stane.

Edited by MeanMachine
  • Thanks 1
Posted (edited)
1 hour ago, Tex_Willer said:

Šokantno je da Ameri imaju preko 4000 aviona pete generacije dok Rusi I Kinezi vrlo manje( manje od 100 zbirno)

Nije šokantno jer nije istinito, ne znam odakle ti ovi podaci. USA ima nešto više od 600 and Kina 300 i nešto. Takođe ovi kineski izgledaju opasno pošto su već korišćeni od strane Pakistana kada je bila ona borba oko Kašmira nedavno - oborili su bar 4 Indijska F-16 koliko me sećanje služi. 

https://aerospaceglobalnews.com/news/fifth-generation-fighter-jets-ranking/

Edited by Darko
  • Thanks 1
Posted (edited)
9 minutes ago, Darko said:

Nije šokantno jer nije istinito, ne znam odakle ti ovi podaci. USA ima nešto više od 600 and Kina 300 i nešto. Takođe ovi kineski izgledaju opasno pošto su već korišćeni od strane Pakistana kada je bila ona borba oko Kašmira nedavno - oborili su bar 4 Indijska F-16 koliko me sećanje služi. 

https://aerospaceglobalnews.com/news/fifth-generation-fighter-jets-ranking/

Nema Pakistan kineske steltove niti Indija F-16. Pakistan ima kineski J-10 (uvecani izraelski Lavi) i kineske rakete velikog dometa kojima su oborili nekoliko Indijskih lovaca, izmedju ostalog i Rafal. 

Kina ne planira da nikome proda svoj J-20 stelt, dakle ko F-22 kod Amera. Kina pak planira da prodaje J-35 koji sad je postao operativan i koji je slican F-35 koga Ameri takodje prodaju sirom sveta.

Edited by MeanMachine
Posted
50 minutes ago, nemanjaol said:

Ali moje razumevanje Trampove energetske politike na medjunarodnom nivou jeste da on želi da kroz povećavanje proizvodnje i izvoza fosilnih goriva ostvari svoju viziju ‘cheap and abundant energy’ i za SAD, ali i za svet. To znači i još jača pozicija SAD kao najvećeg izvoznika fosilnih goriva, a SAD žele da svoje proizvode plasiraju što više i u Kinu. Tramp između ostalog kroz izvoz energenata hoće da smanji i svoj trgovinski deficit, ali i da ostvari uticaj u međunarodnoj sferi.

Pričam o nečemu u šta se ič ne razumem nego nešto pokupim od informacija usput. Ostalo mi je u pamćenju od pre nekoliko godina da Amerima tskođe ne odgovara niska cena nafte jer neke kapacitete mogu da aktiviraju tek kad cena pređe tipa 80$. Ako ni nafta iz Venecuele ne može brzo da stigne na preradu u većim količinama taj plan će morati poprilično da sačeka.

Posted (edited)
3 hours ago, Leo said:

Sve vise mi se dopada Tramp, kada vidim koliko rusofilska banda kukumavci, umesto da se prikljuce i pomognu braci u borbama za kokosinjce i wc solje, jer im to ide od ruke, doduse kada su tereni cisti i kada nema otpora. Za to su eksperti!

Ocekujem da se upadi u druge drzave i hapsenja nastave. Zajebi to, zapad ce da se igra demokratije dok banda radi sta im se prohte.  Na gamad se ne ide demokratijom i pozivanjem na medjunarodno pravo, vec samo jezikom i postupcima koju gamad razume i koje se plasi. 

a do pre dva dana je bio "ruski špijun" i "putinova lutkica"

sad ozbiljno konkuriše za najefikasnijeg američkog predsednika u borbi za pravdu 

Edited by Perkos2
  • Like 4
Posted (edited)
30 minutes ago, MeanMachine said:

Nema Pakistan kineske steltove niti Indija F-16. Pakistan ima kineski J-10 (uvecani izraelski Lavi) i kineske rakete velikog dometa kojima su oborili nekoliko Indijskih lovaca, izmedju ostalog i Rafal. 

U pravu si, pobrkao sam lončiće. J10 i Rafal su bili u pitanju, ne J20, hvala na ispravci. Što se tiče ukupnog broja 5 generation lovaca, taj je tačan. Nemam pojma odakle njemu ona brojka od 4,000 za USa i 100 za Kinu, to je definitivno netačno. 

Edited by Darko
Posted
9 minutes ago, Barkley#34 said:

Pričam o nečemu u šta se ič ne razumem nego nešto pokupim od informacija usput. Ostalo mi je u pamćenju od pre nekoliko godina da Amerima tskođe ne odgovara niska cena nafte jer neke kapacitete mogu da aktiviraju tek kad cena pređe tipa 80$. Ako ni nafta iz Venecuele ne može brzo da stigne na preradu u većim količinama taj plan će morati poprilično da sačeka.

Moguće je da je to bio neki pogled pre više godina.

Sada je situacija dosta drugačija zbog razloga koje sam naveo. To ne znači da se to neće promeniti u budućnosti, poznata je taktika da se damping cenama preuzme tržište, pa da se posle diktiraju uslovi kada konkurencija propadne.

Amerikanci povećavaju proizvodnju nafte i planovi za naredne godine su da se to nastavi (drill, baby, drill). Cene nafte definitivno će padati narednih godina. Tu su dve stvari koje znamo trenutno da su tačne.

chart.png.7c3857fc5f537ccd10faa395139a8845.png

• Like 1
Posted (edited)
3 hours ago, Leo said:

Kako stoje stvari sledeca na redu bi mogla biti strasna diktatorka Mete Frederiksen. Danska vec dugo pomocu lego kockica svercuje drogu u drzave. Mislim odakle im toliko bogastvo, zaradili na kockicama kako da ne!

Edited by MeanMachine
  • Like 4
  • Ha-ha 1
Posted
14 minutes ago, MeanMachine said:

Kako stoje stvari sledeca na redu bi mogla biti strasna diktatorka Mete Frederiksen. Danska vec dugo pomocu lego kockica svercuje drogu u drzave. Mislim odakle im toliko bogastvo, zaradili na kockicama kako da ne!

To može samo podstaknuti ideju o federalizaciji Evrope.

Posted

Bukvalno jedina istina koju je žvala izrekao u poslednje vreme je ona "ko je jači, taj tlači" nakon one sednice za nacionalnu bezbednost gde dovodi keramičara i drugu svitu iz svog čmara da slušaju njegove besede. 

Da li je ovo što je Tramp izveo u Venecueli klasična primena sile i prava jačeg? Jeste. 

Da li mi je drago što je, za razliku od drugih slučajeva primene sile u međunarodnim okvirima, ova protekla bez nekih kolateralnih žrtava i uz lišenje slobode dokazanog kriminalca i diktatora? Jeste.

Da li mi je drago što sad i bez ikakvog uvijanja prelazimo na teren klasične sile u međunarodnim okvirima, koji manir pored istočnih despotija predvodi najbeskrupulozniji predsednik SAD koji i sam zaslužuje sudbinu Madura? Naravno da nije.

Da li bih bio srećan da nas našeg Madura (i malo brojnije svite) liše Delta odred, jupiterijanci ili white walkeri? Otvorio bih rakiju staru 50 godina.

• Like 8
Posted
1 hour ago, Perkos2 said:

sad ozbiljno konkuriše za najefikasnijeg američkog predsednika u borbi za pravdu 

Nema jace slasti od rusofilskog placa 😃

Posted

Izgleda da je ipak bilo zrtava u akciji i to samo Kubanaca

cnn

The attack on Venezuela appears to have already come at a heavy cost for Cuba, as President Donald Trump told the New York Post on Saturday, “You know, many Cubans lost their lives last night. … They were protecting Maduro. That was not a good move.”

The Cuban government, in a post on Facebook on Sunday, said 32 of its citizens were killed during the operation “in combat actions, performing missions on behalf of the Revolutionary Armed Forces and the Ministry of the Interior, at the request of counterparts of the South American country.” The government declared two days of mourning.

It would appear to be the first time in decades the former Cold War-era foes engaged in combat.

And it seems to confirm what has long been suspected: Maduro’s inner circle of bodyguards were Cuban.

Now, Maduro’s capture puts at risk a decadeslong alliance that saved Cuba from total economic ruin following the collapse of its former economic patron, the Soviet Union.

For years, first Chavez and then Maduro sent billions of dollars’ worth of oil to prop up the Cuban government in exchange for a seemingly never-ending stream of Cuban intelligence and economic advisers and health care professionals.

• Like 1
Posted
1 hour ago, Perkos2 said:

Šta češ, ložili su se tako neki i na Vučića i sve mu praštali kada je ovcama delovao jako i odlučno.

Posted
4 hours ago, Leo said:

A pravdi privodi lik koji je i sam zavredio da odsluži jednu jaču zatvorsku kaznu. Pri čemu ni ovo ne bi uradio da mu nije zinula guzica za tuđe resurse (naftu).

Ali nema veze, pošto se trenutno poklapa sa tvojim ideološkim stanovištem (pri čemu si zaboravio da je direktno išao na ruku Putinu i toj istoj "rusofilskoj bandi"), onda je dobar.