Jump to content

UEFA Europa Conference League


Xpert

Recommended Posts

Ogromna pobeda Olimpijakosa. Vidi se da im je stalo da igraju finale u Atini. Fiorentina iscupala pobedu, ali nece se Briz predati. Pola-pola mi je tak dvomec. Oly ne hi trebao da ima problema u revansu.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Drug Crni said:

Mizeran nastup A.Vile..trener Olija (Španac,ex-Sevilja) poništio Emerija.
Osim Panatinaikosa ( :furious: ) ne sećam se da li je jedan grčki klub igrao finale nekog evro-kupa? :smiley33:

 

Ni jedan osim PAO 1971. i Olija sada.

 

PAO ima i polufinale Kupa Šampiona 1985. i 1996. AEK Atina polufinale Kupa UEFA 1977. To je to što se tiče, da kažemo, većih uspeha grčkih klubova u Evro kupovima.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Juce sam u razgovoru sa nekim grkom rekao da ce biti 1:0 za njih a da bukvalno nista nisam ispratio ConfL ove sezone 🙂

 

Rekoh mu "ma daj, mi smo tu Fiorentinu tukli 5:0 u Srbiji, mozete i vi u Atini, bice 1:0" 😄  Malo se nervirao i negodovao nesto, ali kapiram da je sada srecan i da se seca sta sam mu rekao. 😄 

 

Cak sam i pogledao celo drugo poluvreme i produzetke. Cist penal nije sudjen za Oly (ruka), ne znam kako su ono sudije procenile da je ruka bila uz telo. Bilo bi reseno mnogo ranije. Inace, prilicno los fudbal, bolje je izgledalo cetvrtfinale U17 nase repke nego ovo (na stranu golovi). Kapiram da su oba tima bila prilicno stegnuta jer je to finale. I Bari '91. je bila ruzna utakmica pa smo sad srecni 🙂 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Baš veliki uspeh Olimpijakosa i grčkog fudbala. I Darka Kovačevića čiji je dolazak na mesto sportskog direktora okrenuo njihovu sezonu. Jedan od prvih poteza mu je bilo dovođenje Mendilibara za trenera.
Takođe,ova tiutula Olija je pokazatelj da u Ligi konferencija i klubovi sa manjim budžetom mogu da odu do samog kraja.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Drug Crni said:

Takođe,ova tiutula Olija je pokazatelj da u Ligi konferencija i klubovi sa manjim budžetom mogu da odu do samog kraja.

 

Ja sam vazda govorio na CZV temi da bih voleo da malo igramo Evropu i u aprilu, pa makar i u Ligi konferencija. I uvek bio mucki i nezasluzeno napljuvan.

 

Mislim, jeste lepa musema, Siti, atmosfera... Ali brate mili, hocu da gledam Evropu na prolece, a ne stalno zajeban niz Cukaricki-Spartak-Javor, i da cekam sledeci jul

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Po meni osvajanje ovog takmičenja je kao i kada AEK osvoji Fiba LŠ, nebitno i nešto čega će se samo domaći navijači sećati.

 

Mislim dobro je za koeficijent i možda najveća dobit je što klubovi iz slabijih liga mogu da igraju više jačih utakmica i razviju taj pobednički mentalitet, ali samo takmičenje ne donosi nikakav legacy klubu. Poznavajući UEFA-u za deset godina UCL verovatno neće ni postojati. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

S obzirom na to da će timovi van liga petice samo slučajno moći da uđu u završnicu LŠ i LE, ovo takmičenje će im doneti dodatni takmičarski naboj, a i nešto para. Problem je što je ukinut prelaz između liga za slabije plasirane u LE, što će spustiti kvalitet LK, ali će proširiti krug onih koji mogu da se nadaju završnici.

 

Ako ga Uefa ukine to će značiti korak dalje u zatvaranju Evro takmičenja. To je malo verovatno jer s obzirom na to da za izbor vođstva Uefe glasaju svi savezi, teško da će se složiti da glume ikebanu dok se deset klubova igra lopte.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

LK na prvu deluje kao neka humana priča u načelu da se i sirotinja malo zabavi. Međutim delim mišljenje da će je Uefa u nekom trenutku likvidirati. Čim izlaz bude veći od ulaza. Bili su neki TV share-ovi i tu se takmičenje kotira katastrofa, baš se slabo gleda čak i završnice. Prosto previše je fudbala od reprezentacija naniže. 

 

U svakom slučaju osvajanje i takvog utešnog takmičenja nije za bacanje. Olimpijakos je baš iskrvario i zaslužio. Izbaciti Fener u Turskoj i išamarati Vilu takođe u gostima, malo li je. Pehar je pehar, pisaće se u almanasima fudbala.

 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

U tom slučaju če Uefa na drugi način morati da pomogne malima, a i ne samo malima, nego i srednjima, tipa Grci, Hrvati, mi i slični.

 

LK, Liga nacija, proširenje EP i prolazak na takmičenje timova iz nižih kategorija LN su ustupci da bi se obezbedila pobeda na izborima za šefa Uefe. Čak i da bude finansijski neisplativa LK, pre mislim da će se prelivati novci iz LŠ ili Uefe u celini nego da će je ukinuti. 

 

Da postavim stvari ovako: Zašto bi bilo ko od vas, da je na Džajinom mestu ili na mestu predsednika saveza Grčke, Slovačke, Češke, zatim Moldavije, Farskih Ostrva ili Velsa glasao za nekog ko će im reći da nema ništa od njihovih klubova u Evropi ili reprezentacija na EP, a mogu da se uteše gledajući šest Engleza ili Italijana?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Konferencija mora što duže da opstane, tu nema priče. To je piksla malim  savezima koji su klasična glasačka mašina za svakog Platinija i Čeferina i tu su svi dobri. Problematika je kako je napraviti relevantnom a gledljivom na duži rok. I kako motivisati klubove iz lige 5 da igraju a ne otaljavaju ili čak preskaču. 

 

Naročito uz LŠ i LE u ovom novom liga formatu oni će tek držati pažnju. Eto i jedna prosek Fiorentina je dala šmek i solidan značaj finalu. Dok bi npr. Oli-Briž ili Fenerbahče-Plzenj bila totalno druga priča. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Pitanje je koliko je piksla i podmićivanje manjih saveza, a koliko posledica globalizacije fudbala koja traje dugo, a poslednjih 5-6 godina baš ubrzava. Napravljen je eko sistem gde je nerealno da zatvoriš/proširiš samo LŠ, a to je uglavnom i prioritet, jer tu čuči lova. Želiš najkomercijalnije i najreputabilnije ekipe da se takmiče međusobno. Morali su nekako da nađu rešenje da ne bude revolta.

 

Liga Nacija je zamišljena kao zamena za tonu besmislenih prijateljskih utakmica, kao win-win scenario gde reprezentacije imaju bolje i kompetitivnije provere, a UEFA ima monetarni benefit.

 

Možda sam ja preterano skeptičan prema tom narativu da se pikslaši i tali, čini mi se da su poslednje promene odrađene tako da većina bude zadovoljna. Podmirio si sebe (UEFA) i jurenje profita & targeta, dobio si dužu, izjednačeniju LŠ, sa više jakih ekipa, a pritom si otvorio i dva fronta gde nominalno slabije ekipe mogu da se takmiče i nešto zarađuju.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...