Jump to content

Rat u Ukrajini


Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

 

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

 

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

 

Moderacija Politike

Recommended Posts

Soledar sam po sebi nije bitan, bitan je jer štiti bok Bahmutu. Ako ga zauzmu skroz onda mogu Bahmut da napadnu sa dve strane a to je dosta teže za braniti. Trenutno je Bahmut ugrožen samo sa juga i zato Rusi ne uspevaju ništa već skoro pola godine. Pitanje je samo kolike će gubitke Rusi imati dok završe Soledar i da li će uopšte biti sposobni da nastave napad sa tim jedinicama. Snage u napadu se jako brzo troše ima dosta videa kako su ih Ukrajinci poklapali ovih dana.

 

Ceo taj region Bahmuta je bitan jer posle njega više nema većih naseljenih mesta do Slavjanska. Doduše iza njega počinje brdski predeo koji je idealan za odbranu ali to je ipak lakši teren za napadanje od urbanih borbi u kojima Rusi imaju ogromne gubitke i zato Ukrajinci i insistiraju na njima. Uglavnom pad Bahmuta nije tako blizu kako neki pišu a šta će biti za par nedelja je teško predvideti jer zavisi i od Ukrajinske strane kako će da reaguju na ovu promenu situacije.

Link to comment
Share on other sites

Ne moze da se zna sta znaci pad jednog ili drugog mesta. Secate se kad je pao Severodonjeck, ja sam prvi mislio da ce Siversk biti sledeci u roku od par nedelja. Mapa je bila bas u Rusku korist. Ali eto Siversk je i dalje u Ukrajinskim rukama. Ono sto je sigurno je da pad oba mesta je takticka pobeda, nikako strateska. Dakle omogucava neku buducu ofanzivu na Kramatorsk, ali nikako nije dovoljno (gubitkom Izjuma Rusi su propustili taj voz). Opet s druge strane nije nemoguce da se desi neki raspad na Ukrajinskoj strani pa da linija fronta ode mnogo zapadnije. 

Link to comment
Share on other sites

27 minutes ago, sreta-steta said:

Za Archere je glupost. Nema Svedska toga za davanje. 

 

Шведска се обавезује да ће Украјини обезбедити артиљеријске системе Арцхер.

 

Шведски премијер Улф Кристерссон обећао је 9. јануара да ће Украјина добити самоходне артиљеријске системе Арцхер, након прошлогодишњих разговора о таквим залихама.

Кристерссон је рекао да је Шведска увек подржавала да се Украјини обезбеди овај напредни систем наоружања, а рад на том питању је у току.

„Јавићу вам се чим то завршимо“, рекао је.

На питање зашто системи Арчер нису укључени у пакет војне помоћи који је Кристерссонова влада одобрила у децембру, он је објаснио да они нису на врху листе жеља Украјине.

Шведска је 11. децембра одобрила нови пакет војне помоћи Украјини, који укључује системе противваздушне одбране, зимску муницију и посебан пакет помоћи који ће помоћи земљи да преживи зиму усред тешких руских напада на њену енергетску инфраструктуру.

Средином новембра, шведско министарство одбране објавило је нови пакет војне помоћи Украјини у вредности од 287 милиона долара, „већи пакет војне подршке од свих осам претходних пакета заједно“, каже Кристерссон.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Mislim, daj....kyev independent gde je PM izjavio nesto krajnje dvosmisleno. Archer je state of art sistem kome ne znam sta je trenutno pandan na trzistu. Mislim da je jedan od sistema sa najbrzom reakcijom posle ispaljivanja granata, plus sto mu je rate of fire nesto sumanut. Na sve to ima i 7.62 top koji j epotpuno automatizovan. Zasto nece biti isporucen?

- Ukupno je napravljeno 48 i sve je isporuceno Svedskoj. Jednostavno ih nema toliko i Svedska osim ako ne dobije neku kompenzaciju  tipa Caesara, PZKW2000 ili HIMARSa sile nema da se odrice glavnog artiljerijskog oruzja. A to koliko je moguce dok su van NATOa - ne znam. 

- Nije battle tested a Ukrajina je poslednje mesto gde zelis prvi put da testiras neko, pogotovo ovako sofisticirano oruzje. 

- Sistem je namenjen da bude integrisan a ne kao standalone oruzje. Opet uvodjenje jos jednog alata, treninzi, itd... 

- Koji ce im djavo? Imaju HIMARS/M-777 koji pokriva isti opseg. 

Ja bi Ukrajincima slao Noru/Zuzanu ili artiljeriju tog tipa koja vari oba standarda municije (valjda ne gresim), kudikamo jeftinija... ali opet: nisam siguran da njima treba artiljerije sada. Bredliji su mnogo bolja pomoc nego Archer. 

 

Link to comment
Share on other sites

Švedska je planirala samo 24 Arčer sistema ali je zbog otkazivanja Norveške preuzela i njihovih 24 komada. U novembru su isporučeni zadnji primerci i još tada je njihov ministar rekao da razmišljaju da daju 12 komada Ukrajini. Sa druge strane jedini potencijalni kupac je Švajcarska ali oni neće još odlučivati o tome tako da su i pogoni za proizvodnju novih trenutno slobodni.

 

Meni je veće iznenađenje ova saradnja sa Pakistanom koji je prilično dobar sa Rusijom i Kinom. Sad sam malo čitao i imaju odličnu saradnju već par decenija tako da je Pakistan odlučio da ispoštuje Ukrajinu.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Mislim da su Rusi iznenadili Ukrajince u Soledaru. Prodrli su u stambeni deo sigurno, samo je pitanje da li ce moci tu da se zadrze. Ako uspeju, Soledar pada za par dana sasvim sigurno jer nece moci da ga snabdevaju.

 

Ne slazem se sa ocenama gore, Soledar je ubedljivo najbitniji za odbranu Bahmuta, jer je na uzvisenju. Blagodatne, sa druge strane, potpuno nebitno naselje. Ukoliko padne Soledar, Rusi ce preseci 2/3 puteva koji snabdevaju Bahmut, a cak i onaj najzapadniji nece biti van dometa.

 

Bez Soledara, drzanje Bahmuta nije odrzivo na duze staze.

 

Ipak, znacajno je da Rusi trpe teske gubitke ovde i cak i ako konacno uspeju da zauzmu Bahmut, odnosno ono sto je od njega ostalo, to ce uticati na njihov napadacki potencijal na drugim delovima fronta.

 

Mislim da ako Ukrajina izdrzi negde do aprila, gledacemo slican scenario iz jeseni i vracanje na granice pre rata minus Krim, koji vrlo lako moze ceo da bude takodje oslobodjen.

 

Najteze ce biti oslobadjanje delova Donjecka koji su pod Rusijom od 2014.

  • WOW 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, koca popovic said:

Moze li neko da objasni malo o ovome Arcer sistemu.

 

Ako pricamo o haubicama, imas dve vrste: samohodne i vucne. Samohodne su one koje su nakacene obicno na gusenicara i nose 122 ili 152/155mm topove, obicno su potpuno ili delimicno oklopljene. Namena im je indirektna vatra, odnosno odgovor na artiljerijski napad. S druge strane imas vucne haubice koje su obicno prikacene na neki kamion i kao takve treba im prevozno sredstvo, dakle slabije su mobilne. Glavna namena - direktna vatra. Dakle kada procitas "artiljerijski duel" to je u principu napad gde strana koja se brani treba da otkrije odakle napad dolazi i odgovori na njega. Zbog toga se kod artiljerije ceni preciznost i mobilnost.

E sad, po definiciji samohodna artiljerija je mnogo bolja, ali mane su tezina i cena naravno. Zato se i dalje vucne haubice i dalje razvijaju i unapredjuju. 

Archer je uz Caesara trenutno najnaprednija vucna haubica. Ja sam licno bio impresioniran njom zbog brzine gde moze da ispaljuje granate nekom neverovatnom brzinom, mogucnoscu da je posada potpuno izmestena iz vozila (sto je bitno zzbog uzvratne vatre) i tim topom koji je potpuno robotizovan i moze da brani vozilo od dronova ili napada pesadije recimo. 

Ali ovaj rat je reality check za gomilu oruzja, zato je i ovo prvenstveno novinarska patka. Pogledajte Pzh-2000. To je po svemu najmodernija samohotka, ali je razocarala u praksi. Isto vazi i za M-777 koji se ispostavio previse lagan za upotrebu u ovom ratu. Zato i kazem - bacati ovako sofisticirano oruzje u ovako ozbiljan rat, bez mogucnosti da se rasporedi u nekoj cifri od 24 jedinice, uz dovoljno municije plus properly integrisanog - je besmisleno.

Krivo mi je sto nema informacija sa Ruske strane... recimo kako je Koalitsya-SV prosla ili cuveni Terminatori?   

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Indirektna vatra moze da bude i iz mitraleza, minobacaca, topa, nema to veze sa samohodnom ili vucnom verzijom. Haubice su namenjene za indirektnu vatru,  imaju lucnu putanju. Prednost samohodne artiljerije je mobilnost, a montiranjem na kamionsku sasiju se smanjuje cena iste, mada gubi na mobilnosti, ako se poredi  sa gusenicarima.

Link to comment
Share on other sites

Archer je dok se razvijao bio "wow" ali danas ima dosta artiljerije u tom rangu. U teoriji ona za 3 minuta zauzme položaj, ispali 21 granatu koliko ima u kupoli, sklopi se i spremni su za promenu položaja, odnosno put u pozadinu da napune municiju. Pri tome posada može da se izmesti od njega, što se ređe praktikuje, a o glavu sistemom može da upravlja i jedan čovek doduše morao bi da zna da obablja sva tri različita posla koja inače rade 3-4 člana posade. Ima odlične domete ali nije neko game changer oružje. Ukrajinci već imaju sličnih.

 

 

PZH 2000 se nije pokazao loše nego su Ukrajinci ispaljivali više od predviđenog broj granata pa su izraubovali cevi za par nedelja. U principu tu su više krivi Nemci što im nisu dali dovoljno rezervnih delova jer se znalo kako će ih ovi koristiti. Danas funkcionišu skroz ok kada je problem sa rezervnim delovima rešen. U međuvremenu je u Slovačkoj navodno otvorena servis za njih tako da ih redovno osvežavaju.

Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, Klotzen said:

...

 

Pitanje je samo kolike će gubitke Rusi imati dok završe Soledar i da li će uopšte biti sposobni da nastave napad sa tim jedinicama. Snage u napadu se jako brzo troše ima dosta videa kako su ih Ukrajinci poklapali ovih dana.

 

...

 

Posto citamo da jurisaju u talasima preko leseva, da li se negde pominje aspekt po kome su oni na nekim novim teskim sintetickim drogama.

 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

"preko leševa" je preterivanje ukrajinaca. Što se tiče drogiranja, obzirom da su to uglavnom wagner robijaši vrlo je moguće. Mada mislim da im je motivacioni faktor više ona slika kako su onom što se predao glavu razlupali maljem. 

 

Jurišali ne jurišali gubici strane koja napada naseljeno mesto su uvek ogromni. Jednostavno to tako funkcioniše u svim ratovima, ako je odbrana naseljenog mesta uporna ne ginu vam veliki gubici.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, alpaka Bereta Sida said:

Dolaze Leopardi 2 Ukrajincima. Masala. 

Sledece nedelje je konferencija u Ramstajnu na kojoj ce ucestvovati oko 50tak zemalja i tu ce se donositi odluke o tezem naoruzanju. Za sada su Finska, Poljska, Grcka, Britanija izrazile spremost da posalju tenkove. Izneneadjujuce je to da je  Pakistan ponudio slanje municije.

Juce je snimljen istovar preko 1000 borbenih vozila u Holandiji koja se vozovima transportuju prema Poljskoj i Litvaniji. Da li to pojacanje NATO trupama koje su tamo stacionirane ili je deo pomoci Ukrajini, za sada je misterija.

Link to comment
Share on other sites

On 1/10/2023 at 10:47 PM, sreta-steta said:

 

 

Krivo mi je sto nema informacija sa Ruske strane... recimo kako je Koalitsya-SV prosla ili cuveni Terminatori?   

 

O Terminatorima nije bilo vesti ovde bar 6 meseci, sto znaci da ih Rusi uopste nemaju dovoljno da ucine bilo sta znacajno ili su procenili da ce da ih pogube sve.

Link to comment
Share on other sites

On 1/10/2023 at 9:47 PM, sreta-steta said:

Krivo mi je sto nema informacija sa Ruske strane... recimo kako je Koalitsya-SV prosla ili cuveni Terminatori?   

 

Koalicija još nije uvedena u naoružanju verovatno neki problem ko sa armata familijom vozila možda koristi isti x motor koji je izgleda problem.

 

Bmpt (terminator) koriste ali ih imaju malo za sad nema uništenih i zarobljenih vozila a neka su viđena na opravci što potvrđuje da ne služe samo za slikanje inače možda i najbolje teško oklopno vozilo za ovakav vid rata npr javelin i nlaw znatno  su manje opasni kad se radi o bmpt.

 

Edited by MeanMachine
Link to comment
Share on other sites

Izgleda da je Surovikin postavljen na tu poziciju da pokupi loš odijum u javnosti zbog povlačenja iz Hersona. Sada kada je to odrađeno i kada očekuju neke uspehe na frontu stavljaju Gerasimova. Biće to zadatak u stilu "pukovnik il pokojnik". Ako ne uradi ništa posle ovoga ga više ništa neće spasiti.

Link to comment
Share on other sites

  • fancy locked this topic
  • fancy unlocked this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...