Jump to content

Rat u Ukrajini


Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

 

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

 

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

 

Moderacija Politike

Recommended Posts

@Klotzen

 

Raskinuli su ugovor za Su-57 jer im je bilo jasno da Rusima ce trebati decenija da naprave ono sto su im obecali. Inace Indiji je veliki problem sto njihog Su-57 nije se desio jer nemaju stelt lovce a Kina uskoro ce imati vise teskih steltova nego Amerika i svi su novi. 

 

Indija je odlucila da ulozi pare u razvoj svog stelta i ocekuju da ce prvi da poleti 2026. AMCA program.

 

Inace Su-57 se zapalio tokom demonstracije za indijsku delegaciju 😄

 

 

 

Edited by MeanMachine
Link to comment
Share on other sites

24 minutes ago, Darko said:

?

 

1971 Indija je podrzala nezavisnost Bangladesa (tadasnji istocni Pakistan) a zapadni Pakistan (danas Pakistan) je istu pokusao da ugusi u krvi i planirali su intelektualni genocid Bangladesa nesto ala sece knezova kod nas. Indija je onda napala pakistansku vojsku a posto je ista bila dobrim delom i Bangladesu (zarad plana da intelektualnog genocida) gde se narod pobunio protiv nje, stvari su isle vrlo lose po pakisansku vojsku, postojala mogucnost da u Pakistanu indijska vojska se probije do vecih gradova (Pakistan nema stratesku dubinu) to bi onda dovelo do pada vojne diktature i dolaska opozicije na vlast koje je SSSR podrzavao.

 

A to Amerika ne sme da dozvoli pa je Nikson naredio da borbena grupa nosaca aviona Entepriz uplovi u bengalski zaliv i ako treba izvrsi nuklearnu udare po indijskoj vojsci u nastupanju a ako to ne zaustavi Induse da se baci bomba na New Delhi!?!

 

Sovjeti naredjuju da njihove raketne krstarice takodje krenu ka zalivu, ali Ameri racunaju da stizu pre i da ce moci da pritegnu Indiju pretnjom atomskim udarima, a prethodnica americke flote su britanski brodovi, isti uplovljavaju u zaliv i brze bolje isplovljavaju saljuci informaciju americkoj floti Sovjeti su vec tu, konkretno sovjetske raketne podmornice koje su namerno stvarale buku da bi se znalo da su u zalivu. 

 

Elem SSSR je ujedno i poslao upozorenje da bilo koji nuklearni napad na Indiju ce smatrati napadom na SSSR sto je dovelo do pregovora i kraja tog rata.

  • WOW 1
Link to comment
Share on other sites

On 9/17/2022 at 4:05 AM, DJORDJE said:

Ne bih rekao. Domace zlo se pojavilo dok je Putko taksirao po Lenjingradu kako bi zaradio za tushonku. Tada se zaklinjalo u  Zirinovskog, svako malo bio u Beogradu, slike mu visile po trafikama, a onda otisao u 'Rvacku i orodio se sa Prkacinom i Djapicem.:roflmao:

 

Pa dobro, tad se pojavilo, ali je dugo bilo maskirano, a tek ga je puki potpuno razotkrio. Tada su ti sa Žirinovskim bili neki čobani, nebitni, služili su za podsmeh. Nije tad bilo 80-90% "građana" koji se otvoreno stavljaju na stranu protiv civilizacije, a naročito to nije radila tadašnja omladina i studenti. Pre će biti da je tada bilo 80% onih koji su mislili da su za integrisanje u civilizaciju.

 

Samo što su oni mislili da to znači, sedneš, zabiješ u dupe ruke pune džabe para, zineš a pečene ševe ti same uleću u usta, i onda uzmeš da se penješ na astale, dižeš ruke uz neku kretensku "muziku", i raduješ se danu, a ostalo se ništa ne promeni.

 

Onda kad su videli da integrisanje u civlizaciju u stvari znači prihvatanje stvarnog sveta, i ohoho štošta ostalo, malo su glumili, nekih 20ak godina, oće kaki, neće kaki, sedenje na 4 stolice, điha, điha, 4 dilda, sva četiri kruta... I taman su lepo uživali u tom tantričkom jahanju, planirajući da odlažu vrhunac do beskonačnosti, kad je putler počeo da lomi i ludi, i time primorao čak i takve kao oni da se opredele. E, tek onda su se potpuno razotkrili, videlo se to naročito ovih poslednjih nekoliko nedelja.

 

Što je dobro u stvari.

Edited by Milenko Puzigaca
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 

Zarobljen T-90M, bogami ovaj "ruski land-lease" bi mogao ukrajincima da donese još jednu tenkovsku brigadu koliko su opreme zarobili. Inače rusofili se razočarali sad će zapadnjaci da uzmu našu tehnologiju a unutra pola delova sa zapada 🙂

 

 

Rusi se hvale da su povratili Kupjansk, čime su potvrdili da su Ukrajinci stvarno prešli reku. Ako je tačno obzirom da je dosta brzo to odrađeno to znači da su Ukrajinci prešli reku samo sa izvidnicama.

Link to comment
Share on other sites

Sistematsko razaranje Bahmuta :

 

 

 

Ako ga ovako budu osvajali možda tamo negde sledeće leto uđu u njega. Ovo je ulaz u grad iz pravca gde su Rusi već dva meseca.

 

 

U subotu u Hersonu velika pucnjava. Rusi objaviše par videa, kažu uništavanje Ukrajinskih diverzanata. Vrlo brzo se pročulo da je u stvari pucanjava bila između Rusa u nekom kafiću gde su se ponapijali. Rusi demantuju i kažu da su to ukrajinci bili u kafani, valjda diverzanti svratili da popiju po koju posle posla. Danas je ovaj njihov hersonski kvisling Kiril Stremousov priznao da nema veze to sa Ukrajincima nego da je incident izazvala "grupa idiota sa malo naoružanja" šta god to značilo.

 

 

Edited by Klotzen
Link to comment
Share on other sites

On 9/18/2022 at 2:33 PM, erwin said:

Finci javljaju da po satelitskim snimcima Rusi premeštaju PVO iz okoline Pitera u Ukrajinu, a pojavili su se i usavršeni pečati za vojne knjižice onih koji neće u Ukrajinu s natpisom koji kaže "DEZERTER! Sklon IZDAJI".

 

 

 

Neka ide Putler u tri lepe. Oteraće iz Rusije svakog iole pristojnog čoveka/ženu. Vidim već ozbiljne ruske kolonije u Srbiji, a u Turskoj su zbog ruske potražnje cene nekretnina dramatično skočile od marta (kao i u Srbiji, uostalom). Ako izuzmemo one, koji se samo zbog održavanja posla sele a inače nemaju problem sa Putlerom i njegovim ratom, dobiće na ostalima i Srbija i Turska na kvalitetnim ljudskim resursima. U slučaju Srbije bar dok ne shvate da i nisu baš ostvarili neki pomak pa krenu dalje

Edited by Akiro
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Klotzen said:

Stigao je video koji potvrđuje vest od pre neki dan da su Ukrajinci oslobodili Bilohorivku kod Lisičanska.

 

 

Vrlo neprijatno za Ruse jer bi južno od sela sada mogli da okruže Ruse koji mesecima napadaju Verhnokamjanske i Spirne.

 

Ukrajinci su zauzeli to selo najmanje dva dana pre ove objave. Nama vesti kasne, dva dana sigurno, mozda i vise. Danas je stigla potvrda za Jarovu, a vec se uveliko prica da su pod ukrajinskom kontrolom Oleksandrovka, Krimki i Jackivka. Borbe se vode za sela Rubci i Korovij Jar, mada mene uopste ne bi iznenadilo da su i ta dva sela vec oslobodjena. Kljucna bitka na limanskom frontu vodi se u selima Novoselivka i Dobriseve. Mislim da ce prica oko Limana i celog tog fronta biti gotova za 4-5-6 dana.

 

Rusi uporno ponavljaju kako su povratili istocni Kupjansk (do juce su pricali da ga nikad nisu ni izgubili). Medjutim sami su dali dokaz da to nije bas tako. Danas su snimili video koji treba da pokaze da su i dalje u istocnom Kupjansku, ali taj video je snimljen u selu Kislovka, koje je bar 20 kilometara istocno od istocnog Kupjanska. Oni cak nisu ni krili lokaciju jer je video snimljen pored natpisa sela. Cuju se eksplozije i zvuci borbe, to znaci da su Ukrajinci otisli vec dosta daleko od Kupjanska. 

 

Stvari  se za Ukrajince odvijaju dobro ili solidno na svim frontovima, osim na Bahmutskom frontu. Tu je situacija za Ukrajince prilicno losa. Rusi su udarili svim snagama juzno od Bahmuta i napreduju vec nekoliko dana. Sporo, ali ipak se krecu napred. To je jedini front gde Rusi imaju realnu ofanzivu. Imaju jalovu inicijativu i kod Soledar, Avdivke, Marinke i na juznom Donjeckom frontu ali bez ikakvog progresa. Deluje da je Rusima potreban neki uspeh po bilo koju cenu i da su primetili da bi to moglo biti kod Bahmuta pa su bacili sve sto imaju tamo u vatru. Tamo su Vagnerovci i Ceceni. Nije mi bas najjasnije zasto to Rusi rade jer je taj pravac dosta izgubio na strateskoj vaznosti. Verovatno pokusavaju da nateraju Ukrajince da prebace deo vojske na taj front, sa frontova gde imaju inicijativu i na taj nacin olaksaju situacija na limanskom ili oksilskom frontu. Da sam na mestu Ukrajinaca, ja to ne bih radio. Cilj proboja limanskog i fronta na reci Oskil je upravo to, da dodju iza ledja upravo tim formacijama koje napadaju Bahmut, Soledar i Bahmutku. 

 

 

 

 

 

  • Like 3
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Prisajedinjenje Rusiji, inkorporacija u Rusiju, onda Rusija ukrajinske ofanzive okarakterise kao napad na terotoriju Rusije, i op: masovna mobilizacija? 

Priprema vojske i grebanje tehnike sa dna kace do proleca, kad ide finalni push sa obe strane, pa tek neko razresenje pocetkom 2024?

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, AgroLaki said:

Prisajedinjenje Rusiji, inkorporacija u Rusiju, onda Rusija ukrajinske ofanzive okarakterise kao napad na terotoriju Rusije, i op: masovna mobilizacija? 

Priprema vojske i grebanje tehnike sa dna kace do proleca, kad ide finalni push sa obe strane, pa tek neko razresenje pocetkom 2024?

 

Ja sam misljenja da ovo dpr-lnr lideri bacaju loptu nazad Rusiji, zeleci da se osiguraju da ih ruska vojska nece ostaviti kao one u Harkivu. Eto mi smo sada Rusija, vi morate da nas branite. Ovo je sada momenat  vracanja okupiranih podrucjarolu.pod ukrajinsku kontrolu. Referendumi su potez ocajnika. Nazalost deluje neizbezno da ce sa vracanjem Donbasa nastupiti i kolone ruskih civila  koje idu u Rusiju. Isto kao u Harkivu sto je bilo. Najbolje sto ruska populacija moze da dobije je neki erdutski sporazum o mirnoj reintegraciji. Ali to Martici ala Pusilin ne mogu sebi da priuste. To za njih znaci zatvor

Link to comment
Share on other sites

16 minutes ago, ras kass said:

 

Ja sam misljenja da ovo dpr-lnr lideri bacaju loptu nazad Rusiji, zeleci da se osiguraju da ih ruska vojska nece ostaviti kao one u Harkivu. Eto mi smo sada Rusija, vi morate da nas branite. Ovo je sada momenat  vracanja okupiranih podrucjarolu.pod ukrajinsku kontrolu. Referendumi su potez ocajnika. Nazalost deluje neizbezno da ce sa vracanjem Donbasa nastupiti i kolone ruskih civila  koje idu u Rusiju. Isto kao u Harkivu sto je bilo. Najbolje sto ruska populacija moze da dobije je neki erdutski sporazum o mirnoj reintegraciji. Ali to Martici ala Pusilin ne mogu sebi da priuste. To za njih znaci zatvor

Ne znam koliko je realno da oni sami to urede bez podrške odozgo. Prva faza je bila da se od jnih naprave nezavisne države, koje priznaju samo Rusija, druge fantomske države, i koliko se sećam, Severna Koreja i Sirija. Druga faza, koja podrazumeva prisajedinjenje Rusiji, miriše na ono što je AgroLaki već napisao. Ukoliko se to desi, Putler će imati određene ruke za opštu mobilizaciju. Ne znam koliko će se običnim Rusima to svideti jer ima dosta onih koji veruju u Putlerovu propagandu, ali s druge strane, svakako će biti i onih koji nemaju nameru da završe kao topovsko meso. Ukrajini će biti potrebno mnogo više pomoći, a ne znam da li će kremaljski ludak biti u iskušenju da pritisne crveno dugme.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Putinu ne treba ništa za mobilizaciju. On nju može da objavi kada god želi. Problem je što je rat nepopularan i ovo neće rešiti taj problem u Rusiji. Takođe po ruskim zakonima rezervisti i oni koji služe rok ne mogu biti slani u inostranstvo. Tako da bi posle mobilizacije morali da potpisuju ugovore sa njima da su profesionalci a to bi mnogi odbili pa bi nastao haos za njegov rejting. Dakle mora da objavi rat Ukrajini, a objava rata je praktično priznanje da ste krivi za zločin protiv mira i zbog toga niko ne objavljuje rat nikome već decenijama.

 

Samo će dodatno pogoršati položaj Rusije u svetu jer će ako Ruska Duma prihvati prisajedinjenje to biti dokaz da Rusija otima tuđu teritoriju i da je zbog toga ušla u rat. Praktično vuče Rusiju zajedno sa njim u provaliju da nekom ne padne na pamet da smenom njega izbavi Rusiju iz ovog ćorsokaka. 5 dana je propisano zato što će im to biti dobar alibi za visoku izlaznost. Da je jedan dan to bi se lako proverilo po broju ljudi u Donbasu kolika je moguća izlasnost. Ovako na 5 dana oni mogu da kažu za ove što ne žive više tamo da su doputovali, glasali i vratili se kući. U ovom scenariju bi Putin mogao da izvrši mobilizaciju i pošalje rezerviste na front ali kao što sam već napisao šteta po državu i njegov rejting ostaje. Osim ako ne mobiliše tamo po onim nedođijama u Sibiru jer njima u principu ne treba mnogo ljudi, 200-300k bi bilo sasvim dovoljno.

 

Drugo je pitanje da li Rusija ima vremena da ih istrenira i opremi ? Ja sumnjam da oni imaju dovoljno modernog oružja da opreme toliki broj ljudi a čekati da se proizvede/opravi/modernizuje par hiljada tenkova, transportera i kamiona je proces koji bi potrajao godinama.

 

Po meni ovo je samo politički manevar da se ostavi utisak da sledi eskalacija rata i ništa više. Jedan manevar koji bi trebao malo da ojača njegovu pregovoračku poziciju. Da li će ga Ukrajinci uvažiti videćemo po tome da li će doći do nekog dogovora u narednim mesecima.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Erdogan najavio da neće poštovati referendume u Donbasu. Mogli bi referendumi još jednu turu zemalja da okrenu protiv Rusije.

 

Ameri šuškaju da će Putin proglasiti neki vid mobilizacije, izvor Saliven. Traže da se pripremi zakon po kom će se zaplenjena imovina Rusije predati Ukrajini.

 

Makron je sad u problemu sa njegovom politikom "dajte šansu Putinu". Posle ovoga će morati da se okane tih bajki, Putin mu danas odbio poziv ako Rusi ne lažu.

 

Ono što sam zaboravio da spomenem je da samim prisajednjavanjem Putin može da koristi ove na odsluženju roka na tim teritorijama. To naravno vuče za sobom nova nezadovoljstva u narodu no to je nešto što mogu odma da iskoriste za razliku od rezervista za šta treba vreme. No da sačekamo to obraćanje, već je dva puta pomerano, zadnja vest je da će sad u 21h da se obrati.

 

Rusi spaljuju selo :

 

 

 

 

  • Tuzno 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...