Jump to content

Politics UK


...

Recommended Posts

4 hours ago, Div said:

 

E, pa jebeš civilizaciju u kojoj sve mora da ostane isto, ja sam, nekako, zamišljao da u pravoj civilizaciji i čistač cipela može radom da se pomeri na lestvici, da ne mora i on i njegovi potomci doveka da čiste cipele, takođe da i privilegije stečene rođenjem mogu i da se izgube i da zakoni važe za sve jednako.

Toga obično i ima u razvijenom kapitalizmu. Gomile poznatih i bogatih potiču iz običnih porodica.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Pa sad ovakva Britanija tesko da nesto moze da predvodi. Nekad je bila siletina danas je ono na bicikli, a kraljica izgleda je umrla na vreme da ne gleda sta tek sledi sa ovom wanna be Iron Lady koja ne zna ni osnovnu geografiju i koja je klasican politicki kameleon, npr 1980tih Trus je bila protiv Tacerke 😉

 

Elem ne znam da li videste vest da im je drugi nosac aviona od 4milijardi dolara uspeo da sjebe propelersko vratilo i to u britanskim vodama. Da li je udario o neki greben ili je fals kvalitet* videcemo.

 

Zato i napisah da je Britanija ono na bicikli danas, ali zbog likova ko BoJo se tripuju da su i dalje neki faktor.

 

*prvi nosac pisao je morsku vodu pa su morali da imaju kofe i da svako malo je izbacuju a bilo je jos fuseraja.

Edited by MeanMachine
Link to comment
Share on other sites

Njihova stvar, nego zanimljivo iz onih podataka, u zemljama bivših mrskih kolonizatora, ogromna većina građana su ljubitelji slobode, i zabole ih tuki da drugima nameću kako će živeti, čak i pored toga što su u mrskoj UK za vreme kraljice Viktorije vešali čak i zbog džeparenja, zbog lomljenja mašina, i zbog milion stvari, ožeži, ožeži.  A kod ovih bivših ugnjetenih, osim Slovenije i Češke, većina sve sam degenerik i wannabe ugnjetavač. E onda nisu dovoljno bili ugnjetavani. Temeljnije je to trebalo, i treba još uvek. Dok ne zavole.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Britanija i SAD, za razliku od npr. očekivanih nordijskih zemalja, zatim Holandije, Švajcarske, Nemačke, Francuske, Slovenije, Kanade, Japana i Češke, nisu među prvih 20 zemalja po pitanju društvene pokretljivosti, tj. mogućnosti da neko promeni socijalni status u društvu.

 

18B6riH.png

https://en.wikipedia.org/wiki/Global_Social_Mobility_Index (lista se nastavlja)

 

Srbija je inače na 41. mestu, ispred Kine, koja je na 45.

 

Indija je tek na 76. mestu od 82 rangirane zemlje.

Edited by erwin
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

18 hours ago, DJ_Vasa said:

 

U osnovnoj i srednjoj školi se učilo o jednom papirčetu po imenu Magna carta libertatum ('Velika povelja sloboda') koju je davne 1215. godine potpisao kralj Džon Bez Zemlje (John lackland), a naši seljački istoričari ga zovu Jovan Bez Zemlje. U tom papirčetu je jasno naznačeno da je monarh razvlašćen i da ima protokolarnu/ceremonijalnu ulogu. U praksi, to znači da monarh mora da sluša šta mu kaže parlament, a teorijski mora da potpiše i sopstvenu smrtnu presudu. Mnoga ovlašćenja su i zakonski delegirana drugim instancama. Vrhovni komandant oružanih snaga UK je upravo postao kralj Čarls III, a ovlašćenja za rukovođenje vojskom su na premijeru i državnom sekretaru odbrane, koji to u praksi obično poveravaju profesionalnim oficirima. Ne znam šta frizerka Milojka ili kozmetičarka Živka znaju o njenim krađama, ali mogle bi da pitaju zaovu Rodnijeve svastike ili komšinicu Delbojevog pašenoga kada su je videle kako džepari po autobusu ili krade torbe po londonskom metrou. Ne znam šta kažu fejZbuci o njenoj vladavini, a za tnjitere i instagrama sam još manje siguran. Možda nešto ima na tik-taku, ali ne trošim ja ovo navedeno.

 

Pa odbranite to što vam oduzimaju. Uzmite lepo puške, izvol'te na Kosovo, možete i do susednih zemalja, ali mi se čini da će vas isprašiti kako dolikuje. Meni zaista nije jasno u čemu je razlika u tome da li Maxi pripada Miškoviću, Delhaizeu ili nekom desetom jer taj novac ionako ne ide meni i sasvim me zabole da li zarađuje neki Mišković iz Beograda ili Mišel iz Brisela. Ono što je moje je moje, a ne očekujem da mi neko pokloni svoje.

 

Što ti onda smeta Vučić? 

 

18 hours ago, DJ_Vasa said:

 

Kraljica je bila simbol civilizacije, pisala je o tome Cybe

 

😂

Bila je simbol paljenja, ugnjetavanja, pljačke i otimanja tuđe kulturne baštine.

 

Ako vam je Elizabeta ok, zašto vam smeta Putin i agresija na Ukrajinu?

16 hours ago, Cyber said:

 

Zasto ovako zajedljiv ton i zasto ovako intelektualno neposteno prenosis samo rekla-kazala-twitt-trt deo price? Zasto ne pomenes i izuzetno relevantnu i, sto je najvaznije, proverenu informaciju da mu je pocivsa majka Elizabeta tim povodom oduzela sve vojne titule i da ga je trajno razresila svih javnih (kraljevskih) duznosti. Klik! Izopstila ga. Konsekventno ga pretvorila u javnog Nikogovica, izbrisala ga kao gumicom. To je vrlo snazan gest i statement. Anatemisan je i tesko da ce ga Charles pomilovati. Sam pao sam se ubio. Sta je jos trebalo uraditi sa porodicnom crnom ovcom da bi se sitne dushe napojile satisfakcijom?

 

Izopštila ga je jer je iznad svega slika o njima koja se mora održati. Svako ko se izdvajao u toj porodici je na neki način kažnjen, ovaj je još i najbolje prošao a bio je najgrđi. 

Drago mi je što se forumaši kvazi-demokrate otkrivaju na ovakvim temama. Brani se Elizabeta čašću i krvlju ako treba, kraljica koja je bila simbol pljačke, krađe i otimanja tuđih kultura i zemlje. Ali smeta Putin, ne zbog onog što radi nego zbog toga što nije na strani "prozapadne civilizacije" - inače bi i on bio dobrodošao u svačiji dom, šta god radio. 

  • WOW 1
Link to comment
Share on other sites

Just now, Eddard said:


Ovo je sramna relativizacija 🤢

 

To nije relativizacija jer sam ja svakako protiv Putina ali i protiv jednog od najvećih agresora u svetskoj istoriji - UK. Tako da ne podmeći mi relativizaciju nego bolje da se uvažene kolege prodemokratske orijentacije odluče šta bi da propagiraju ovde.

  • Ha-ha 2
Link to comment
Share on other sites

https://rs.n1info.com/svet/dan-zalosti-u-indiji-zbog-smrti-kraljice-elizabete-druge/

 

Dragulj u britanskoj kruni se oprasta od kraljice, hm zanimljivo bas povodom ove rasprave o kolonijalizmu. Doduse cinici ce reci polako vec su vecina u Londonu sto se tice imovine (Hindu i Paki) dakle mozda Indija merka da u buducnosti postane i evropska zemlja 😄 

 

  • Like 1
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

54 minutes ago, DameTime said:

To nije relativizacija ...

Naravno da nije. To je takozvana slobotomija. Ali nije to ništa čudno, jer drugačije nije ni moglo za one koji za drugo osim slobizma i srbizma i ne znaju. Mada ima nade, za neke od njih.

 

Spoiler

Slobotomija je hirurška intervencija na mozgu kojom prilikom se centri zaduženi za poštovanje progresa, znanja, rada, reda i zakona ireverzibilno odstranjuju. 

 

Buduci da je ta hirurška intervencija na mozgu vrlo specificna, traje godinama i izvodi se kombinacijom TV programa, turbo folka, masom nerešenih ubistava, neprestanom konfrontacijom sa svetskim liderima, krotkim cekanjem u redovima, itd, vidljivih tragova na prvi pogled nema i pacijent nije ni svestan da je bio podvrgnut operaciji. 

 

Pacijent, tacnije subjekt, potom nastavlja normalno da živi i funkcioniše, savršeno nesvestan toga da je slobotomiran. Interesantno je da efekti ove intervencije jacaju sa protokom vremena, bez obzira na to što je originalni autor ove metode odavno na zasluženom odmoru, gde ce trajno i ostati (u međuvremenu su ga donelj sa nogama napred).

 

Svoj prezir za sve ono što je napredno u današnjoj civilizaciji pacijent, tacnije subjekt, smatra necim potpuno prirodnim, spontanim, autenticno svojim.

 

Karakteristicno za subjekta je prisustvo beskrajnog prezira prema svim institucijama, vera da je opšta korumpiranost prirodno stanje, odricanje sopstvene odgovornosti, nesposobnost za toleranciju bilo cega razlicitog, izuzetna svadljivost i konstantna bezrazložna uvredenost. 

 

Za posebno uspele intervencije je karakteristicna vrlo specificna i dosad nedovoljno istražena pojava, koja se sastoji u divinaciji, iliti obožavanju kultova i mitova sopstvene etnicke grupacije, do kojih subjektu, istovremeno i potpuno paradoksalno, nije ni najmanje stalo! 

 

Osnovno što ih karakteriše može se sumirati kao - destruktivni prezir prema postojecoj civilizaciji. Ako postoji nešto što ih lako i brzo odaje, to je vecita sumnja u zvanicnu verziju.

 

4 minutes ago, Helena said:

Ali osmi put-zašto u Brazilu :smiley13:

Pa verovatno oni znaju zasto. Mozda da neko pita mejlom ambasadu.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 

Dobro, a da li mogu i ja da pitam nešto? Ovi pojedini, kako ne vidite da je sve to naprđivanje samo hipster - fenseraj i besmisleno drvljenje o "nepravdama ovog sveta"? Koja je svrha toga osim naprđivanja radi naprđivanja? Istorija sveta je istorija imperija. Da nisu bili "Englezi" bio bi neko drugi. Oni su samo bili najbolji u tome, i najveći. Kao što smo rekli, najveća i jedina imperija u istoriji sveta u kojoj Sunce stvarno nikada nije zalazilo. Zar vam to nije veličanstveno? 


Zašto ne razmislite malo o onome što je Cyber napisala, eto samo o tom doprinosu zle britanske imperije, a ima ih onoliko? Pa onda primenite ono što su rekli u South Park-u o svetu iz mašte:


Sve je stvarno. Razmislite o tome. Nisu li Luk Skajvoker i Deda Mraz uticali na vaše živote više nego najstvarniji ljudi u ovoj prostoriji? Mislim, Isus, bio stvaran ili ne, ima veći uticaj na svetu nego bilo ko od nas ovde. I isto se može reći za Duška Dugouška i Supermena i Hari Potera. Oni su promenili moj život, promenili način na koji postupam. Ne čini li ih to na neki način "stvarnim." Možda su izmišljeni, ali su važniji nego većina nas ovde. I biće ovde mnogo pošto mi umremo. Na neki način, te stvari su stvarnije nego bilo ko od nas.


Niko ne kaže da ovo ne važi i za doprinos ostalih, jer važi, ali ovo nije tema o ostalima. Evo, meni je veličanstveno na primer to što kad je objavljena knjiga Agate Kristi "Zavesa" u kojoj Puaro umire, Njujork Tajms je na naslovnoj strani objavio prvu i poslednju umrlicu književnom liku "Umro je Herkul Puaro". Zar nije veličanstveno? A ovo što je sad postala moda da hipster fenseri smaraju, to je ono što je Bukovski pisao, kad su oni deca bili na aeromitingu, i videli tamo šta su videli, i onda je Henri zaključio: "Taj dan je bio čaroban. A moj otac je imao posao, i to je njemu bilo čarobno".


Poenta je, nja-ka-nje.
 

Edited by Milenko Puzigaca
  • Like 2
  • Love 1
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, DameTime said:

Što ti onda smeta Vučić? 

Evo ovako: Vučić je imao davnog pretka u Engleskoj. Čovek po imenu Robert Wolsey je imao dva sina blizanca: jedan se zvao Thomas Wolsey i bio je čuveni kardinal koji je držao mnog konce u svojim rukama, a drugi, manje poznati Alexander je živeo u senci svog brata, čuvenog kardinala, i zarekao se da će biti jači od njega. O kardinalu se takođe učilo u mračnim lagumima obrazovnog sistema, ima ga na Vikipediji za one koji vole skraćenu verziju, a o kardinalovom bratu Aleksandru se nije znalo gotovo ništa. Nesrećni Alexander nije znao šta da radi jer je mesto glavnog bilo zauzeto. I tako, krenuo je on da luta po bespućima kišne Engleske i stigao do jedne šume. Beše noć, a mladi Alexander Wolsey nije imao gde da spava. Video je jednu kućicu u daljini u kojoj se nazirala svetlost sveće i zakuca. Vrata mu je otvorila stara veštica i rekla: „Uđi, momče, znam šta te muči. Znam da zaslužuješ i više od onoga što želiš. Sačekaj da napravim čarobni napitak koji treba da popiješ, a onda će se tvoje želje ostvariti.” Veštica je uzela razne sastojke i skuvala napitak, ali su joj od sastojaka nedostajali latica runolista i mošnice slepog miša. Čim je napitak bio gotov, reče ona njemu: „Slušaj, momče, ovako stoje stvari: nisam našla dva sastojka za ovaj napitak, tako da magija neće funkcionisati u potpunosti. Nećeš zameniti svoga brata jer nisi kardinal, ako ostaneš ovde, popove neće j*bavati ni 5%, a čak i da ti sredim da postaneš kralj nećeš moći da se k*rčiš kako hoćeš jer je onaj nesposobnjaković Džon potpisao Magna Carta Libertatum. Nisam mogla da sredim da ostaneš ovde, ali mogu da te liferujem u neku drugu zemlju gde će to biti moguće.” „A gde ću ja to biti vladar?”, upita mladi Alexander Wolsey. „Nećeš ovde, jer kao što rekoh, možeš da naj*beš kao pop, a i kao kralj. Ovaj Henri će da secka glave popovima, posle će se pojaviti neki Oliver Krompir, ovaj... Kromvel koji će isto raditi s kraljevima, oni Francuzi će nešto kasnije izmisliti neku sekiru zvanu giljotina kojom će tako isto seckati kraljeve... Čekaj da vidim šta kaže kristalna kugla... E, našla sam nešto što ne izgleda loše. Biće kroz 500 godina neka zemlja u kontinentalnoj Evropi, neće imati kralja, već će te birati narod. Moći ćeš da ih zezaš koliko hoćeš, ali oni će te i dalje birati.” „Bako, to zvuči mnogo dobro. Šta treba da uradim da se to ostvari?” Veštica se zamisli i reče šta želi, ali to neću navesti jer nije politički korektno. Dok je veštica uzbuđeno dahtala u krevetu, rekla mu je ovako: „Kad ovo popiješ, rodićeš se u drugoj zemlji i govorićeš drugim jezikom, mada ćeš engleski naučiti kasnije. Ime i prezime će ti biti malo drugačiji u skladu sa novim jezikom, ali i dalje ćeš biti Alexander Wolsey. 'Ajde pij to i živ mi bio."

 

Ako pitaš zašto smeta, problem je što su Alexander i Thomas bili blizanci i nisu delili vlast.

3 hours ago, DameTime said:

Bila je simbol paljenja, ugnjetavanja, pljačke i otimanja tuđe kulturne baštine.

Učio ih, učio
od srede do petka,
al se nisu odmakli
dalje od početka.

Nije bilo uspeha
učiteljskom trudu,
cela muka njegova
ostade zaludu.

Ništa više ne nauči
pačurlija ta,
nego što je i pre znala
Ga, ga, ga, ga, ga!

 

3 hours ago, DameTime said:

Ako vam je Elizabeta ok, zašto vam smeta Putin i agresija na Ukrajinu?

Zbog sira i vojne muzike.

  • Thanks 1
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Helena said:

Ali osmi put-zašto u Brazilu :smiley13:

 

Zato sto je predsednik Bolsenaro populista i podilazi plebsu koji se pali na britansku monarhiju. Kupovina socijalnog mira u kartonskim gradovima. Brazil je inace bio portugalska kolonija. Ali ne mora sve da bude logicno kad su simpatije u pitanju. Eto na primer, Mozambik koji nikada nije bio u britanskom posedu je na svoju inicijativu postao clan Commonwealtha. I Kamerun koji je samo delimicno bio u britanskom posedu se samoinicijativno prikljucio. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Quote

Two protesters who expressed republican sentiments have been arrested at events proclaiming the accession to the throne of King Charles III.

A man said he was arrested for shouting, “Who elected him?” when the proclamation was read out in Oxford.
Symon Hill, 45, said he had come across the event by chance as he walked home from church. The history tutor said that after he shouted the words, some people nearby told him to “shut up” and he responded by saying: “A head of state has been imposed on us without our consent.”
Three security guards approached him before police intervened, he said. Hill said he was taken to a police van, despite the protestations of others, who defended his right to free expression. (...)
In Edinburgh, a woman holding a sign saying, “Fuck imperialism, abolish monarchy” was arrested moments before the reading of the proclamation. The incident took place outside St Giles’ Cathedral, where the Queen’s coffin is due to lie on Monday.


https://www.theguardian.com/uk-news/2022/sep/11/republican-protesters-arrested-king-charles-proclamation-events

Edited by erwin
Link to comment
Share on other sites

Smanjite doživljaj ljudi. To što neko kritikuje monarhiju, ne znači da automatski kritikuje demokratske tekovine Engleske. Takođe, ne razumem zašto je tabu tema kritikovati mračnu stranu Engleskog imperijalizma. Da ne bude zabune, mnogo cenim Englesku kulturu i drago mi je da živim u zemlji koja je praktikuje. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

30 minutes ago, Darko said:

Smanjite doživljaj ljudi. To što neko kritikuje monarhiju, ne znači da automatski kritikuje demokratske tekovine Engleske. Takođe, ne razumem zašto je tabu tema kritikovati mračnu stranu Engleskog imperijalizma. Da ne bude zabune, mnogo cenim Englesku kulturu i drago mi je da živim u zemlji koja je praktikuje. 

 

Jedina stvar sto demokratija i monarhija bas ne idu ruku pod ruku 😄 

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Darko said:

Smanjite doživljaj ljudi. To što neko kritikuje monarhiju, ne znači da automatski kritikuje demokratske tekovine Engleske. Takođe, ne razumem zašto je tabu tema kritikovati mračnu stranu Engleskog imperijalizma. Da ne bude zabune, mnogo cenim Englesku kulturu i drago mi je da živim u zemlji koja je praktikuje. 

 

Ma Darko naravno da se sve moze kritikovati, Nije tabu tema mracna strana imperijalizma, ali sve je to proslost i Henri VIII i anticka Grcka i anticki Egipat - oni su harali hiljadama godina (Egipat 5.000 godina, ehej nece niko da ih stigne i prestigne im rekord.. Englezi su amateri za njih a tek Amerikanci..) otkud - nego kakve to sad veze ima sa dansnjim vremenom osim da otvaramo novu temu ISTORIJA pa da se siti izrazgovaramo o imperijama od pocetka civilizacije, od Sumera, pa udri.

 

Nego sto se bivsih kolonija i kolonijalista tice - meni izgleda da se Srbi mnogo vise brinu o bivsim kolinijama nego same kolonije tih imperijalista. Sami dolaze da zive kod svojih bivsih kolonijalista, neki im (gore navedeno koji) se pridruzili komonveltu iako nisu bili Engleske kolonije, evo i moja Holandija - 3 bivse kolonije + jos 3 sa posebnim statusom, se same prijavile onomad da hoce da ostanu pod holandskom krunom. I sta sad? Valjda Srbi bolje znaju od njih sta je njima u interesu? Sta se pa Srbi loze na tu pricu?

Edited by Jezebel
Link to comment
Share on other sites

On 9/10/2022 at 3:39 PM, Marko said:

...Antiljudski Monarhizam, Trgovina Robljem, Kolonijalizam... Da mu je stalo toliko do pomenutih nedela i zločina, potrudio bi se navesti konkretno, nešto povezati logički, i tako kritikovati na istorijskoj osnovi.

Ali za to je potrebno znati nešto više i o kolonijalizmu od parola iz radne sveske iz samoupravljanja. Jer cilj tog nauka NIJE razumevanje ili kritikovanje kolonijalizma nego dnevno-političko trućanje ispred dragstora - kad god se u bilo kojem kontekstu pomene Britanija (ili ako se ne pomene, nego ako se priča o ratu na Kosovu i NATO intervenciji, ti je pomeni) pljuni i reci "kolonijalizam", kad se pomene Amerika reci "Indijanci" ili "crnci" i to je početak i kraj svog znanja i o kolonijalizmu i o Indijancima i o bilo čemu drugom.

 

A kolonijalizam i doba istraživanja sveta je velika istorijska tema iz koje se može mnogo i danas relevantnih stvari naučiti. Recimo minimalno razumevanje cene i posledica kolonijalizma (koje su uglavnom bile negativne i po kolonizatore - npr. Španija, nekada najbogatija zemlja sveta, se vekovima oporavljala (neki bi rekli da se još nije oporavila) od ekonomske i civilizacijske propasti nastale zbog osvajanja Amerike; VB je ekonomski procvat doživela TEK nakon što joj se najbogatija kolonija (Amerika) otcepila itd...) je moglo sprečiti rat u Ukrajini, komparativna analiza institucionalnog nasleđa britanskog i španskog kolonijalizma (pa zatim turskog na balkanu i bliskom istoku itd...) u dobroj meri može da objasni razlike između Južne i Severne Amerike, a komparativna analiza njihovog organizovanja i finansiranja može imati dalekosežne posledice za buduće istraživanje i kolonizaciju svemira, itd, isl...

 

...ali, kažem, ispred dragstora (ništa protiv dragstora, to je u Srbiji akademska i medijska disciplina) se NE diskutuje kolonijalizam nego se iskazuje mržnja prema Velikoj Britaniji, izvorno u hladnoratovskom kontekstu, kao singularnoj kolevci ljudskih prava (uključujući, suprotno onome što je navedeno u tekstu, i ukidanje ropstva: svi su kroz celu istoriju trgovali i koristili robovlasništvo - Britanci su ga ukinuli!), kapitalizma, demokratije, ekonomskog rasta (što je najznačajniji događaj u ljudskoj istoriji, na velikoj skali), naučnog racionalizma i svih dobrih stvari koje su proistekle iz toga...Tužna stvar za Srbiju je da su njima u 21. veku Britanci najveći neprijatelji, iako je u 19. veku delovalo da to ne mora biti tako (u Londonu su bile i česte demonstracije podrške Srbima i Crnogorcima u borbi za oslobođenje od Turaka, na kojima je učestvovao i Čarls Darvin, i pisao lepo o tome).

 

  

21 hours ago, erwin said:

Britanija i SAD, za razliku od npr. očekivanih nordijskih zemalja, zatim Holandije, Švajcarske, Nemačke, Francuske, Slovenije, Kanade, Japana i Češke, nisu među prvih 20 zemalja po pitanju društvene pokretljivosti, tj. mogućnosti da neko promeni socijalni status u društvu.

Ovo nije tačno, taj indeks ne meri mogućnosti da neko promeni bilo šta u svom životu, bilo u apsolutnom ili relativnom (u odnosu na druge ljude) smislu. U njega ulaze stvari koje sam detaljno nabrojao ovde, a naravno ima i na njihovom sajtu (gornji desni ćošak, "select index component", tu ima i kratko objašnjenje ili izvor).

Edited by bohumilo
  • Thanks 4
Link to comment
Share on other sites

Evo jednog slučaja gde se Kraljica umešala u državne poslove, doduše u korist vlade. Naime kada je bio referendum u Škotskoj za nezvisnost, Kameron je zamilo kraljicu da podrži ostanak Škotske u uniji "makar trepnite" . Ona je dva dana pre izbora izašla u posetu nekoj crkvi i tamo u razgovoru sa jednom ženom izjavila, a što su preneli svi mediji :

 

"“You have an important vote on Thursday. I hope people will think very carefully about the future.”"

 

I to je jedini način kako je ona uticala na odluke svoje vlade. Slično je mogla da radi i protiv neke odluke ali to nije zabeleženo. Doduše i ovo se saznalo dobrano posle tog događaja pa možda u narednim godinama ispliva još sličnih primera.

 

Slobodno kritikujte kraljicu samo lepo sročite to. Optuživati nju za kolonijalizam a ona većini kolonija potpisala nezavisnost i ni jednu novu koloniju nije uzela nije na mestu, da ne pričam koliko je pogrešno porediti je sa Putinom.

 

Već sam pominjao da se suprotstavila Bleru, takođe postoji priča da se suprotstavila Tačerki kada nije htela da uvede sankcije Južnoj Africi. Navodno je njen savetnik za štampu ispričao to ali bez odobrenja kraljice no priča je otišla i svima je bilo jasno da ga je ona poslala da ne bi moglo da se kaže da se ona meša u politiku. Taj savetnik naravno nije smenjen.

 

Takođe i njen otac koji bio kralj tokom njihovog "finest hour" se spominje samo u jednoj instanci tokom ww2. Da oni igraju veću ulogu valjda bi ga isticali za pobedu u WW2. Nema ga ni u jendoj istorijskoj knjizi iz prostog razloga što se i nije pitao za mnogo šta. Pominje se samo u jednoj instanci kada je zabranio Čerčilu da se iskrca u Normandiji tokom prvih dana desanta i to je sve. U Čerčilovim memoarima vidimo da ga je Čerčil reodvno izveštavao ali da se on nikad nije mešao u vojne i civilne odluke vlade.

Link to comment
Share on other sites

Sve se desava u nekom kontekstu i zato stvari treba smestiti u odgovarajuci kontekst da bi se bolje sagledale. Perspektive radi treba podsetiti na to da je Elizabeta rodjena 1926. Od tada do sada prodje jedan vek a u jednom veku se puno toga desi. U vreme njenog rodjenja je britanska imperija tek izlazila iz svog zenita, ali je i dalje bila teritorijalno dominanta svetska sila. Njen deda George V vladao je cetvrtinom zemljine povrsine a burni Vestminsterski parlament je bio centar moci retko vidjenog tipa (britanski parlament je i dan danas sui generis).

 

Kada je 1952. stupila na tron, Britanija je jos uvek bila velika sila koja je izazivala strahopostovanje. Kraljevska mornarica je bila superiorna a Churchill je bio simbol pobednicke borbe slobodarskog sveta protiv nacizma. Uz to, ona je tada bila em vrlo mlada, em zena na tronu u doba kada su se svim ”vaznim” poslovima bavili iskljucivo stariji muskarci u frakovima. Na prvi pogled je bila percipirana kao olicenje globalne kolonijalne sile, ali kad se bolje razmisli ona je de facto bila kraljica imperije u procesu transformacije u multietnicku drzavu blagostanja. Dakle, moze se reci da je Elizabeta olicenje deimperalizacije a njen signum je downsizing & soft power. Neko je ranije pomenuo da je ona prihvatala realnost. Za njenih 70 godina na prestolu naravno da se puno toga neizbezno promenilo. Nista cudno. Svet se menja vec 300 generacija. Od britanske imperije je ostalo samo jos 14 britanskih prekomorskih teritorija, od kojih cetiri nemaju stalno stanovnistvo. Ostale oblasti, koje uzivaju unutrasnju autonomiju, toliko su male da tesko mogu uopste postojati kao punopravne drzave. Bermuda, Gibraltar i Foklandska ostrva su, primera radi, glasali da ostanu pod Krunom, ali ako stanovnistvo pozeli, moglo bi da se otcepi bez frke kao i drugi koji su napustili tu pricu. Ne postoji nijedan drugi primer vladara koji je tako mekano i dostojanstveno ”vladao” jednim od najvecih, uslovno receno, ”kolapsa” imperije u svetskoj istoriji. Ako se to posmatra kao gubitak – mada ja to vidim kao istorijsku nuznost i civilizacijski napredak – onda se tesko moze naci sef drzave koji je za tako kratko vreme ”izgubio” toliko teritorije uz vaznu napomenu da se sve to desilo za pregovarackim stolom (izuzeci su Kenija i Malezija). Zato ja umesto ”raspada” vidim transformaciju imperije u Commonwealth (naziv je recit). Ove drzave niko ne tera da budu deo ove zajednice. Ljudi medjusobno trguju umesto da ratuju. Evo ima ovde zvanicnih podataka o tome. 

 

Davno je bilo kad su monarsi u Bakingemskoj palati imali neku (politicku) moc. Elizabetina moc je lezala u njenom nacinu i u iskustvu nakupljenom tokom 70 godina a koje se tesko moze preceniti. Gde sve nije bila i koga sve nije srela, pa naravno da je simbol jednog vremena i objedinjujuca figura za veliki deo domace i svetske populacije. Opisana razvojna putanja je bila i jeste moguca zahvaljujuci jakoj demokratiji. I upravo to je mera i kvintesencija svega pomenutog. Britanci ce da rese svoje politicke i monarhisticke whatabouts, sve(t) propasti nece. Velika je steta sto predpoliticka (ne)svest nema kapacitet da to razume i da nesto nauci. Psi laju, karavani prolaze. 

 

Ranije sam pomenula britansku popularnu kulturu jer je ona neka zajednicka referentna tacka ljudima diljem planete. Da se cuti i procitati da se Elizabetina vladavina poklopila sa nevidjenom kulturnom ekspanzijom u savremeno doba. Uzmimo samo za primer engleski koji je danas prvi jezik za oko 400 miliona ljudi, a ako se uracunaju svi ostali koji ga tecno govore, to bi ukupno bilo najmanje 1,5 milijardi govornika. Engelski je odavno postao obavezan skolski predmet u skoro svakoj zemlji slobodnog sveta. Drugim recima, engleski je postao lingua franca. Malo li je? Kad sam ja odrastala islo se u Brajton preko leta na kurs engleskog. Britanska citaonica u Beogradu je bila mesto susreta otvorenog uma sa ostrvskom kulturom. Kupovale su se ploce u Londonu. Svet nam je bio otvoren i zeleli smo da ga istrazimo. Intelektualna radoznalost je bila norma a ne izuzetak kao danas. Transformacija u inferirornu ksenofobicnu zajedljivost je zapanjujuca. Zinuo kulturoloski jaz pa mu sve pena izlazi na usta. Tragicna regresija. Kad nas je tacno snasla ta, sada vec uveliko normalizovana, koagulacija glupila i duhovnog siromastva?

Spoiler

A u biti tog inferiornog nasrtanja i zapenjenih invektiva je zapravo ovo. 

 

 

Edited by Cyber
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

17 hours ago, Baby said:

 

Jedina stvar sto demokratija i monarhija bas ne idu ruku pod ruku 😄 

Pa nisam baš siguran da je to baš tako. U praksi se pokazalo da, makar u Evropi, monarhije imaju veći demokratski potencijal.

Koja evropska monarhija nije demokratska? Engleska, uz sve mane, je pojam demokratije u odnosu na mnoge države.

Sve je to relativno 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

45 minutes ago, Don Juan said:

Pa nisam baš siguran da je to baš tako. U praksi se pokazalo da, makar u Evropi, monarhije imaju veći demokratski potencijal.

Koja evropska monarhija nije demokratska? Engleska, uz sve mane, je pojam demokratije u odnosu na mnoge države.

Sve je to relativno 

 

Monarhija i demokratija kao vrsta drzavnog uredjenja ne idu jedno uz drugo. Druga je stvar sto se doslo vremenom do umanjivanja apsolutne vlasti monarha pa su preovladale domokratije i drzave dovele do konstitucionalne monarhije. 

U nekim drzavama koje imaju i dalje monarhiju, vise su je zadrzali zbog tradicije i ceremonialno, nego zbog vladavine. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...