Darko Posted 19 hours ago Posted 19 hours ago U svakom slučaju, ovo je po meni prekomerna sila ko vrata.
DameTime Posted 15 hours ago Posted 15 hours ago Ne može se nazvati čak ni prekomernom upotrebom sile. Ako pucaš u nekoga 3 puta, može biti samo zato što želiš da ga lišiš života. Da sam državljanka USA, zapitala bih se zašto u rad sa civilima regrutuju likove koji su "oguglali" na ubijanje u Iraku i Avganistanu, pritom prolaze minimalnu obuku. 1
Darko Posted 13 hours ago Posted 13 hours ago (edited) 2 hours ago, DameTime said: Ne može se nazvati čak ni prekomernom upotrebom sile. Ako pucaš u nekoga 3 puta, može biti samo zato što želiš da ga lišiš života. Nadam se da će ovo doći na sud i da se tu odluči. Problem je što agenat ipak ima razloga da se oseća ugroženo i zakon mu u tom slučaju dozvoljava upotrebu oružja. Što ne opravdava ovo što se desilo, pucao je ne jednom nego tri puta, dva hica od kada je opasnost prošla. Inače, ceo ovaj slučaj je jedan primer za udžbenike šta NE treba da se radi, sa obe strane. 1. Ne blokiraj put agencijama za sprovođenje zakona (obstruction of law enforcement) 2. Kao agenat ICE, smanji tenziju. Ne eskaliraj. 3. Isto važi i za ženu od žrtve. Šta se kurči tu i približava agentu? 4. Drugi agenat ide da otvara vrata umesto da kaže žrtvi šta da radi 5. Agenat koji ju je upucao se šetka ispred auta 6. Žena od žrtve se dere "drive baby, drive", kada je agenat ispred auta 7. Agenat puca kada nije bio u velikoj opasnosti, i to ne jednom nego 3 puta 2 hours ago, DameTime said: Da sam državljanka USA, zapitala bih se zašto u rad sa civilima regrutuju likove koji su "oguglali" na ubijanje u Iraku i Avganistanu, pritom prolaze minimalnu obuku. To jeste problem. Ali jebi ga, kada pustiš milione ilegalnih migranata u 4 godine nemoguće je naći ljude da sve te ilegalce uhvate. Something's gotta give. Edited 12 hours ago by Darko
DameTime Posted 12 hours ago Posted 12 hours ago 50 minutes ago, Darko said: Ali jebi ga, kada pustiš milione ilegalnih migranata u 4 godine nemoguće je naći ljude da sve te ilegalce uhvate. Something's gotta give. Mda, zemlja sa preko 300 miliona stanovnika, ne mogu da se nađu ljudi koji će proći proper obuku i koji neće divljati po ulicama. Mislim da ni ti ne veruješ u ovo što si napisao.
Darko Posted 12 hours ago Posted 12 hours ago (edited) 8 minutes ago, DameTime said: Mda, zemlja sa preko 300 miliona stanovnika, ne mogu da se nađu ljudi koji će proći proper obuku i koji neće divljati po ulicama. Mislim da ni ti ne veruješ u ovo što si napisao. Verujem. Supply/demand. I žurba da se ta mesta popune. Edited 12 hours ago by Darko
nemanjaol Posted 12 hours ago Posted 12 hours ago @Darko Nemaj ni malo summje da se ceo ovaj cirkus sa ICE-om odigrava upravo onako kako ova administracija zeli. Jedino mislim da nisu racunali da ce neko nastradati kao ova zena, ali kad vide kako se zasada sve odvija verovatno racunaju da i to nije lose ispalo po njih. Jel se prica o Epstajn listi? Jel se prica o troskovima zivota? Jel se prica o rastu nezaposlenosti posebno medju mladjim populacijim?
Ludi za Poli Posted 11 hours ago Posted 11 hours ago Oni protiv ubice nece pokrenuti nikakav postupak pa ce onda bit cudjenja kad izbiju novi masovni protesti ko nakon ubistva George Floyda.
Barkley#34 Posted 11 hours ago Posted 11 hours ago 1 hour ago, Darko said: Inače, ceo ovaj slučaj je jedan primer za udžbenike šta NE treba da se radi, sa obe strane. 1. Ne blokiraj put agencijama za sprovođenje zakona (obstruction of law enforcement) 2. Kao agenat ICE, smanji tenziju. Ne eskaliraj. 3. Isto važi i za ženu od žrtve. Šta se kurči tu i približava agentu? 4. Drugi agenat ide da otvara vrata umesto da kaže žrtvi šta da radi 5. Agenat koji ju je upucao se šetka ispred auta 6. Žena od žrtve se dere "drive baby, drive", kada je agenat ispred auta 7. Agenat puca kada nije bio u velikoj opasnosti, i to ne jednom nego 3 puta Ne mogu se greške ili "greške" žrtava, navedene pod 1, 5 i 6. no u ludilu naći na istoj listi sa onim što su uradili agenti. U tom slučaju, svako, ali baš svako nepoštovanje zakona (a ne znamo da li je neki od agenata rekao da krene, što bi je potpuno oslobodilo i minimalne odgovornosti), koliko god sitno bilo bi moglo da se završi gaženjem tenkovima. Ovo nije neproporcionalna sila, niti prekoračenje ovlašćenja, ovo je obično ubistvo sa overavanjem. 3
Helena Posted 11 hours ago Posted 11 hours ago Bože blagi... Ovo prošlo obuku? A ludak priča da je pobedio u Minesoti oba puta.
Darko Posted 11 hours ago Posted 11 hours ago 29 minutes ago, Barkley#34 said: Ne mogu se greške ili "greške" žrtava, navedene pod 1, 5 i 6. no u ludilu naći na istoj listi sa onim što su uradili agenti. U tom slučaju, svako, ali baš svako nepoštovanje zakona (a ne znamo da li je neki od agenata rekao da krene, što bi je potpuno oslobodilo i minimalne odgovornosti), koliko god sitno bilo bi moglo da se završi gaženjem tenkovima. Ovo nije neproporcionalna sila, niti prekoračenje ovlašćenja, ovo je obično ubistvo sa overavanjem. Naravno, ne snose istu težinu ali jesu greške. Za boldovano, to treba ostaviti sudovima, iako imam slično mišljenje ko i ti.
Barkley#34 Posted 10 hours ago Posted 10 hours ago Ne treba mi sud da znam šta je overavanje sa bočne strane automobila, sa pola metra razdaljine. 9
Darko Posted 10 hours ago Posted 10 hours ago 21 minutes ago, Barkley#34 said: Ne treba mi sud da znam šta je overavanje sa bočne strane automobila, sa pola metra razdaljine. Znam. Problem je što kako će se zakon interpretirati. Pitao sam bivšeg policajca u Australiji mišljenje o ovome i isto je rekao.
Smrtokapa Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago Cela priča "šta su zakonska ovlašćenja" i "šta će sud reći" je zapravo nebitna i skretanje teme sa toga što je ubica hladnokrvno ženi pucao tri puta u glavu. U zakonu bi moglo da stoji i da službenik ima diskreciono pravo da odluči kada će nekome da prosvira mozak. Pa ako ste se zatekli napolju u prisustvu jedinke sa takvim ovlastima sami ste krivi, pošto je ICE agent razumom na nivou pume ili divlje svinje koja može da vam raspori creva ako vas sretne u šumi (za šta ste sami krivi, šta ćete u šumi uopšte?) 10
Ludi za Poli Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago O kakvom mi neovisnom pravnom postupku pricamo kad je bukvalno citava manijakalna administracija izasla sa pricom da je ICE terorista opravdano ubio zenu? Bilo kakvu osudjujucu presudu ubici na federalnom nivou bi Trump odmah ponistio pomilovanjem, a da drzava Minnesota sta pokrene ovi bi uradili sve da se osvete citavoj drzavi i uniste im zivot. 1
DameTime Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 2 hours ago, Darko said: Znam. Problem je što kako će se zakon interpretirati. Simpatično je što veruješ u reakciju zakona, u državi kojoj je predsednik osuđeni kriminalac.
SteveFrancis#3 Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 7 hours ago, DameTime said: Ne može se nazvati čak ni prekomernom upotrebom sile. Ako pucaš u nekoga 3 puta, može biti samo zato što želiš da ga lišiš života. Da sam državljanka USA, zapitala bih se zašto u rad sa civilima regrutuju likove koji su "oguglali" na ubijanje u Iraku i Avganistanu, pritom prolaze minimalnu obuku. Dotakao sam se toga samo ovlas juce, u vezi sa prospektom kaznjavanja ovog lika, ali zaista ovo jeste problem o kome se nije pricalo i koji je nekako potonuo u americkoj svakodnevici u godinama koje su za nama. Znamo da je verovatno izmedju 2 i 3 miliona Amerikanaca bilo u operacijama u Iraku i Avganistanu. 99% njih se vratilo nazad, ali niko se nije bavio time u kakvom stanju, mentalnom, psihickom, koliko njih je trajno psihicki obogaljeno, duboko traumatizovano, koliko njih se vratilo kao sociopate/psihopate nakon sto su imali prilike da 'daju sebi oduska' tamo. Ne treba zaboraviti na rad In The Dark projekta koji je dosao do skoro 800 slucajeva u ove poslednje dve operacije, od cega je cini mi se u oko 150 utvrdjeno da su se zlocini desili, a koji su obuhvatali preko 500 izvrsilaca. A i tu je tek nekolicina kaznjena i to sasvim smesnim, cak ni simbolicnim kaznama. Od ovih ostalih gde su kazne ili bilo kakvi postupci izostali, secam se da sam citao da su ih istrazitelji prosto odbacivali jer nije bilo nikakvog osnova da se gradi slucaj na rekla-kazala - recimo jer su vojnici po povratku govorili svojim partnerkama ili lekarima da su ubijali civile ili ratne zarobljenike... Da ne pominjemo koliko verovatno ima i nedokumentovanih slucajeva. Ti ljudi su se kao reintegrisali u svoje sredine, medjutim jasno je sasvim sada da nije uopste mali broj onih kojima samo treba nekakvo zaledje i formalno opravdanje da oslobode demona u sebi. Dolazak ovakvih unhinged likova kao sto su Trump i saradnici predstavlja upravo to ohrabrenje. Kao i kod nas, uniforme raznoraznim dubioznim likovima daju pokrice, osecaj sigrunosti koji daje priliku da taj kompleks boga (i raznorazne pridruzene mentalne probleme) ispolje. Ovakva klima je njima zeleno svetlo i zaista bih rekao ds treba misliti o tome mnogo vise. Mogu li gradjani Amerike imati poverenje u takve sluzbe i pristupati im bez zazora? Ne znam, kompleksno je jako... 4
Angelia Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 12 hours ago, Darko said: Bio je ne jednom, nego dvaput. Tu se slažemo. Pogledao sam malo oko ovoga - nije pratio protokol ali zakonski nema obavezu da ne bude ispred kola. Okrznula ga je kolima, to se i vidi i čuje. E sada, to po meni nije za 3 pucnja u glavu - pogotovo zadnja 2 kada ga je već prošla. U ovakvim slučajevima, zakon uglavnoj staje na stranu law enforcement officers - ako je u bilo kakvoj opasnosti (a može tvrditi da jeste jer je teško uočiti u sekundi da li neko ide na tebe ili na stranu u trenutku), zakon dozvoljava upotrebu vatrenog oružja. Mada ovde ima materijala za ubistvo ih nehata. Šta ga znam. Tesko, zvanicno su akciji, ona krsi zakon, pokrece SUV u njegovom pravcu, suvise brzo i cuje se da je nagazila gas. U tom trenutku SUV postaje oruzje. On ispaljuje 3 metka jedan za drugim, to je reflex a ne razmisljanje da li ga je prosla ili ne, on je vec udaren. U trenutku kad postoji potreba za koriscenje smrtonosne sile, jer je to jedina opcija, onda 3 metka nisu preterana sila, jer on ne zna da li je opasnost uklonjena. Ne pucas prvi kao upozorenje. Vidljivo blokiraju I provociraju, naoruzane agente. To nije zajebancija. I pogotovo ako je misljenje da nisu trenirani, super, skloni im se s puta. Umesto toga vidimo arogatno I agresivno ponasanje. Ne kazem da je trebala da umre, to je tragedija gde se situacija tako postavila. Potpuno je nebitno koliko su trenirani, ocigledno on jeste, 20 godina. Mozes da mislis da deportacije nisu u redu, da mrzis ICE (sto mi uopste nije jasno jer oni to rade decenijama), ali valjda ne mislis da ces da pobedis protiv naoruzane sile I zakona. Retorika kako su ICE kriminalci, mora da prestane. 1
Smrtokapa Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 8 minutes ago, Angelia said: Retorika kako su ICE kriminalci, mora da prestane. Or else tri metka u glavu refleksno. 8
Ludi za Poli Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago Retorika pravdanja mafijaskog ovjeravanja za metra udaljenosti mora da prestane. 3 1
nonick Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago 35 minutes ago, Angelia said: Mozes da mislis da deportacije nisu u redu, da mrzis ICE (sto mi uopste nije jasno jer oni to rade decenijama), ali valjda ne mislis da ces da pobedis protiv naoruzane sile I zakona. Retorika kako su ICE kriminalci, mora da prestane. Echo chamber is a bitch.
Nek grmi jako Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago (edited) Sudsko gonjenje Trampa i onaj njegov mugshot promenili su igru, a presedani i služe tome da kasnije postanu realnost. Pa će tako, kad padne ova vlast i ako bude političke volje za to, u mardelj i Tramp, i taj agent koji je pucao, i njegov neposredni šef, i Patel, i onaj Bonđino, pa će kada padne sledeća vlast u zatvor neki drugi njeni nosioci koji ukenjaju motku usput... I što više jedna vlast bude zatvarala pripadnike prethodne vlasti, to će sledećoj vlasti u tom smislu dati modus operandi da zatvara i njihove prethodnike, kao i punu legitimizaciju kod glasača i široke javnosti. I da, istina je da bi i Tramp hipotetički mogao da pomiluje čitav buljuk ljudi, poput Bajdena, ali ne bi mogao da ih baš sve spasi od budućih gonjenja. Nema tu previše mudrosti: ako demsi, kad pobede, krenu u otvaranje slučajeva, biće i zatvorskih kazni, a ako se budu pravili mrtvi kao u slučaju Epstajn fajlova, za koje ih niko nije sprečavao da ih otvore skroz na skroz pa ipak nisu to učinili, onda će oni za koje bi sud i mogao da dokaže da su krivi, i dalje šetati slobodno. Edited 6 hours ago by Nek grmi jako
Angelia Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago 9 minutes ago, nonick said: Echo chamber is a bitch. Zdrav razum. I da, ako nastave verovatno ce biti jos incidenata. ICE nece prestati da rade svoj posao, to je zakon. Samo ce biti jos agresivniji, jer su im zivoti ugrozeni.
nonick Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago (edited) 33 minutes ago, Angelia said: Zdrav razum. I da, ako nastave verovatno ce biti jos incidenata. ICE nece prestati da rade svoj posao, to je zakon. Samo ce biti jos agresivniji, jer su im zivoti ugrozeni. he-he, good one. Znam da znas da sam mislo na echo chamber u koji si upala. ICE je banda fasista i rastita a bogami i sadista koji su kupljeni od strane Tramp/Miller/Noem naci rezima. Secam se kad si 100 stranica ispisala protiv otpisanja studentskih kredita: Evo sta sadisti dobijaju - signing bonuses and incentives. The signing bonus is part of a robust package of federal law enforcement benefits designed to attract a high volume of new recruits: - Maximum $50,000 Signing Bonus: The bonus is often split and paid out over a period, such as three years. - Student Loan Repayment/Forgiveness: New hires may be eligible for up to $60,000 in student loan repayment and forgiveness options. - Premium Pay and Overtime: - 25% Law Enforcement Availability Pay (LEAP) for Homeland Security Investigations (HSI) Special Agents. - Administratively Uncontrollable Overtime (AUI) for Enforcement and Removal Operations (ERO) Deportation Officers. Ima hiljade ovakvih slucajeva, nije ovo anomalija ovo je standard, ne znam kao to ne vidis, a pricao si da mi ne vidimo krimanalne marifetluke Bajdene, hehe: Pastor Luke Harris-Ferree and the Rev. Michael Woolf were arrested Friday while trying to meet and pray with detainees. They call on Gov. JB Pritzker to answer for the excessive use of force by police who they say aided federal agents. edit: mogao i bih da postavim stotina slika, video zapisa, novinskih clanaka u vezi brutalnosti i izivljavanja ovih psihopata, jednostavno nije moguce da to ti ne vidis. Edited 6 hours ago by nonick
Nek grmi jako Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago (edited) Dva događaja, koji su svetlost javne pozornice ugledali u razmaku za manje od pola godine, klasičan su primer kako ljudi sa obe strane spektra primenjuju dvostruke standarde na osnovu svojih ideoloških uverenja. Pogledamo li, dakle, tvitove, vlogove, komentare i upise na forumima i mrežama, videćemo da ubistvo Čarlija Kirka i ubistvo žene u Mineapolisu povezuje identična rečenica sa obe strane spektra, koja glasi - to je i zaslužio ili to je i zaslužila - iako te dve strane deli zaleđeni okean ideologije (pri tome ne mislim na Angeliu jer ona nikad nije napisala da je žena to zaslužila i da joj je drago što je ubijena). Ovo dolazi iz kognitivne disonance: ako žrtva pripada suprotnoj strani, lakše je racionalizovati nasilje da bi se očuvala sopstvena ideologija. Na Tviteru tako vidim na hiljade postova gde levičari optužuju Kirka da je fašista i da je zaslužio smrt, dok desničari u hiljadama postova tvrde da je Good pokušala ubistvo i da je "FAFO" (fuck around and find out). I tu evidentno imamo hipokriziju u ljutnji sa osnovnim paradoksom – oni koji su slavili ili relativizovali Kirkovo ubistvo rekavši da je to karma ili neizbežno zbog njegove retorike, sad su besni na one koji relativizuju ubistvo u Mineapolisu rečima da je žena sama kriva što se suprotsavljala vlastima i onima koje je angažovala savezna država. Naravno, i obrnuto... Pa i sad bi, uz vremensku distancu, neko opravdao Kirkovo ubistvo jer je on fašista, iako nije ni optužen ni osuđen za bilo šta, a kamoli za fašizam, kao što će i za neko vreme i dalje biti glasni oni koji će opravdati ubistvo u Mineapolisu jer je bilo po nekakvim pravilima službe. Ovo je, ako se uzme u obzir da se opravdavaju dva hladnokrvna ubistva, klasičan tribalizam: nasilje protiv "naših" je uvek tragedija, dok protiv "njihovih" može biti opravdano, pa čak i korisno i kao tako - slavljeno. Naravno, relativizacija bilo čijeg ubistva može nekog da iritira jer erodira čovekolikost, ali ona najpre erodira pravdu: umesto fokusiranja na dokaze i istragu, sve postaje partijsko i tribalističko. Ljudi gube empatiju – vidiš postove gde se slavi smrt jedne strane, ali osuđuje druga, što dovodi do još više nasilja. I to ne da ne staje, nego se još i zahuktava, dobija forte i zaleće se nezadržvo ka novim danima i mesecima. Zato nije ni čudo da se sve više pominje mogućnost nekakvih građanskih sukoba u SAD, pa i oružanih. I onima koji to priželjkuju kada pominju kako bi drugoj strani radili ovo ili ono, mogao bih sa bezbedne udaljenosti samo da poručim - to vam je završeno, samo vam to još niko nije javio. Ali kada to počne, držte pantalone. Ili počnite da šijete kožne gaće... Edited 4 hours ago by Nek grmi jako
Eddard Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago Samo što je jednog ubio mentalno oboleli pojedinac, a drugu pripadnik zvaničnih organa reda ili kako god hoćemo da ih zovemo. Sitnica. 1 1
Recommended Posts