Smrtokapa Posted 11 hours ago Posted 11 hours ago Evo i snimka za još bolji ugođaj: Svega mi, ponekad pomislim da je Tramp dvorska luda čovečanstva, pajac nam zapravo sve vreme pokazuje istinu o svetu, samo na njemu svojstven način.
DameTime Posted 9 hours ago Posted 9 hours ago U Beogradu osvanuo mural posvećen umerenom fašisti, na kom je prikazan u košarkaškom dresu, sa sve srpskim grbom. Sekta nas blamira na doslovno svakom koraku. 1 3
Angelia Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago 6 hours ago, Helena said: Jel postoji nekakva zakletva koju polažu rođeni Amerikanci? Ako je odgovora da, da li postoji MAGA zakletva posebno? Ne I ne. Naturalizovani gradjani prolaze kroz ceremoniju. Ako se nesto nije promenilo od kako sam ja dobila gradjanstvo, tako je barem bilo za mene. Nesto slicno kao sto predsednik radi, samo ne na Bibliji. Ne secam se vise detalja, jer je bilo davno ali kao zakletva zastavi koju skolska deca u USA rade od prve godine skole. Veoma uobicajeno, mislim da slicno postoji i u UK i Canadi. Jedna ruka gore, jedna na grudima .... danas kad postajem pionir....podrzavam i branim zakone i Ustav USA...
robespierre Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago (edited) 8 hours ago, freethrow said: Amerika je bila zemlja koju je gurala napred nauka i koja je gurala nauku napred. Bila je zemlja koja je davala istinske slobode i koja je othranila pola Evrope i celu Rusiju nekoliko puta kada su ih njihovi politički i vojni eksperimenti dovodili do gladi. Bila je zemlja koja je decenijama bila kišobran nad Evropom, često i nepopoularnim i preteranim metodama, koja se obrušavala na realne i percipirane opasnosti sa Istoka (istorijski povezano sa levicom, danas ta podela nema smisla) i u krajnjoj liniji omogućila da EU postoji ovakva kakva je danas ili kakva je barem bila do skoro - kao verovatno najbolje političko uređenje na svetu. Pri tome je decenijama nesebično primala najbolje i najgore iz celog sveta, ali i ugrožene, LGBT, politički progonjene, izbeglice, intelektualce i radnike, sirotinju i bogate. Bila je nosilac štafete umetnosti i slobode izražavanja. Bila je, nekoliko decenija, zaista GREAT. Problem je što ekipa koja maše crvenim kačketima danas nosi samo još veće i smrtonosnije doze otrova koji je pojeo Ameriku i ceo svet, na različite načine, poslednjih godina. Pojednostavljeno gledanje na stvari kroz ružičasto staklo od naočara. U tim decenijama kada su bili GREAT vršili su nedozvoljene i nepopravljivo štetne medicinske eksperimente nad sopstvenim građanima bez njihove dozvole (MK Ultra), uvozili kokain na tone u sopstvenu državu ne bi li finansirali ludake po Južnoj Americi i u toj Evropi oko koje su se toliko brinuli u okviru operacije GLADIO finansirali i organizovali sve moguće ekstremno desne i otvoreno nacističke i fašističke pokrete i organizacije 1) kao branu komunizmu (u smislu odbrane od sovjetske invazije, gde bi delovali kao sleeper cells) 2) da vrše false flag operacije pod parolom komunističke borbe i tako teraju evropske države na represiju ka levici. Što naravno ne znači da nisu bili GREAT, samo što u okviru tog grejtnesa uvek ide standardan paket gadosti koji je pre pojave interneta spavao u miru u arhivama CIA. Edited 7 hours ago by robespierre 1
Mina D. Harker Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago Ameriku gotivim kroz kulturu koju nam je izvezla, a to su muzika i filmovi. Budući da sam anglofil, licemjerno bi bilo da joj negiram tu ulogu u ličnom životu i razvoju. Što sam starija, manje pozitivno gledam na njihovu geopolitičku ulogu u svijetu, kao i izvoz tzv. kulturnih ratova (bejzikli frst vrld problems i luksuzna vjerovanja) u Evropu i ostatak razvijenog svijeta. Sad je taj moj pogled na istorijskom minimumu.
Chaos Is Me Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 8 hours ago, freethrow said: Zapravo potpuno suprotno. Nažalost uobičajeni sindrom većeg katolika od Pape (hispano populacija koja dopliva sa Kube i onda glasa za najrestriktivnije moguće propise kada je u pitanju emigracija, slično sa našom malom dijasporom u Italiji itd). Potreba za dokazivanjem. Amerika je bila zemlja koju je gurala napred nauka i koja je gurala nauku napred. Bila je zemlja koja je davala istinske slobode i koja je othranila pola Evrope i celu Rusiju nekoliko puta kada su ih njihovi politički i vojni eksperimenti dovodili do gladi. Bila je zemlja koja je decenijama bila kišobran nad Evropom, često i nepopoularnim i preteranim metodama, koja se obrušavala na realne i percipirane opasnosti sa Istoka (istorijski povezano sa levicom, danas ta podela nema smisla) i u krajnjoj liniji omogućila da EU postoji ovakva kakva je danas ili kakva je barem bila do skoro - kao verovatno najbolje političko uređenje na svetu. Pri tome je decenijama nesebično primala najbolje i najgore iz celog sveta, ali i ugrožene, LGBT, politički progonjene, izbeglice, intelektualce i radnike, sirotinju i bogate. Bila je nosilac štafete umetnosti i slobode izražavanja. Bila je, nekoliko decenija, zaista GREAT. Problem je što ekipa koja maše crvenim kačketima danas nosi samo još veće i smrtonosnije doze otrova koji je pojeo Ameriku i ceo svet, na različite načine, poslednjih godina. 36 minutes ago, robespierre said: Pojednostavljeno gledanje na stvari kroz ružičasto staklo od naočara. U tim decenijama kada su bili GREAT vršili su nedozvoljene i nepopravljivo štetne medicinske eksperimente nad sopstvenim građanima bez njihove dozvole (MK Ultra), uvozili kokain na tone u sopstvenu državu ne bi li finansirali ludake po Južnoj Americi i u toj Evropi oko koje su se toliko brinuli u okviru operacije GLADIO finansirali i organizovali sve moguće ekstremno desne i otvoreno nacističke i fašističke pokrete i organizacije 1) kao branu komunizmu (u smislu odbrane od sovjetske invazije, gde bi delovali kao sleeper cells) 2) da vrše false flag operacije pod parolom komunističke borbe i tako teraju evropske države na represiju ka levici. Što naravno ne znači da nisu bili GREAT, samo što u okviru tog grejtnesa uvek ide standardan paket gadosti koji je pre pojave interneta spavao u miru u arhivama CIA. You know what? Somehow, you are both right. 2
ters Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago (edited) 11 hours ago, Angelia said: vecina legalnih imigranata podrzavaju sta ja pricam. Ovo je isto na osnovu razgovora sa onim jednim Kubancem, koji je vecina? KFF 2025 Survey of Immigrants (nationally representative of immigrants): A majority of immigrants (57%) oppose efforts to deport more people living in the U.S. illegally, and 61% of lawfully present immigrants said they worry about being detained or deported. 64% of voters preferred giving most undocumented immigrants in the U.S. a pathway to legal status Gallup 2025: Hispanic adults (a group that includes both immigrants and naturalized citizens) are less supportive of mass deportations than U.S. adults overall (23% vs. 38%) and more supportive of a path to citizenship. Edited 6 hours ago by ters
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago 3 hours ago, Mina D. Harker said: Ameriku gotivim kroz kulturu koju nam je izvezla, a to su muzika i filmovi. Budući da sam anglofil, licemjerno bi bilo da joj negiram tu ulogu u ličnom životu i razvoju. Što sam starija, manje pozitivno gledam na njihovu geopolitičku ulogu u svijetu, kao i izvoz tzv. kulturnih ratova (bejzikli frst vrld problems i luksuzna vjerovanja) u Evropu i ostatak razvijenog svijeta. Sad je taj moj pogled na istorijskom minimumu. Velike imperije su uglavnom imale slican put u geopolitickoj ulozi sveta. Jos je Amerika u tome ispala jedna od boljih zato sto je imala progrme (koje su sad ukinuli) koji su im donosili soft power. Ostale imperije su bile mahom osvajacke. Britanska, Mongolska, Rimsko carstvo su se mahom zasnivale na vojnom osvajanju teritorije.
ciao Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 1 hour ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said: Velike imperije su uglavnom imale slican put u geopolitickoj ulozi sveta. Jos je Amerika u tome ispala jedna od boljih zato sto je imala progrme (koje su sad ukinuli) koji su im donosili soft power. Ostale imperije su bile mahom osvajacke. Britanska, Mongolska, Rimsko carstvo su se mahom zasnivale na vojnom osvajanju teritorije. Slazem se donekle ali nije da se ameri nisu bavili vojnim osvajanjem teritorija samo na malo drugaciji nacin, njihove vojne baze su takoreci posvuda a i sa domorocima indijancima nisu bas bili soft ako cemo da pocnemo od istorije
freethrow Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 6 hours ago, Angelia said: Ne I ne. Naturalizovani gradjani prolaze kroz ceremoniju. Ako se nesto nije promenilo od kako sam ja dobila gradjanstvo, možda jedino državljanstvo... 5 hours ago, robespierre said: Pojednostavljeno gledanje na stvari kroz ružičasto staklo od naočara. U tim decenijama kada su bili GREAT vršili su nedozvoljene i nepopravljivo štetne medicinske eksperimente nad sopstvenim građanima bez njihove dozvole (MK Ultra), uvozili kokain na tone u sopstvenu državu ne bi li finansirali ludake po Južnoj Americi i u toj Evropi oko koje su se toliko brinuli u okviru operacije GLADIO finansirali i organizovali sve moguće ekstremno desne i otvoreno nacističke i fašističke pokrete i organizacije 1) kao branu komunizmu (u smislu odbrane od sovjetske invazije, gde bi delovali kao sleeper cells) 2) da vrše false flag operacije pod parolom komunističke borbe i tako teraju evropske države na represiju ka levici. Što naravno ne znači da nisu bili GREAT, samo što u okviru tog grejtnesa uvek ide standardan paket gadosti koji je pre pojave interneta spavao u miru u arhivama CIA. rekoh često i nepopoularnim i preteranim metodama
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 34 minutes ago, ciao said: Slazem se donekle ali nije da se ameri nisu bavili vojnim osvajanjem teritorija samo na malo drugaciji nacin, njihove vojne baze su takoreci posvuda a i sa domorocima indijancima nisu bas bili soft ako cemo da pocnemo od istorije Osim sto su osvojili Ameriku od Indijanaca, nisu osvajali teritorije dalje (Aljaska kupljena). Kasnije su se bavili osvajanjem rudnog bogatstva... Soft power je pomoc koju salju zemljama i tako stvaraju uticaj van granica. 1
ters Posted 35 minutes ago Posted 35 minutes ago (edited) 1 hour ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said: Osim sto su osvojili Ameriku od Indijanaca, nisu osvajali teritorije dalje (Aljaska kupljena). Kasnije su se bavili osvajanjem rudnog bogatstva... Soft power je pomoc koju salju zemljama i tako stvaraju uticaj van granica. Hajde da kazemo malo drugacije - teritorije koje su zauzeli u ratovima su stavili pod svoju kontrolu na drugaciji nacin - nakon privremene okupacije, uspostavljali bi lojalne lokalne rezime i zadrzali vojno prisustvo na njima - bez zelje da se dugorocno bave civilnom upravom kojoj relativno brzo daju autonomiju dok god su ekonomski i strateski interesi nekadasnje Amerike zasticeni.. Njemacka, Japan, Koreja... Kada su odstupili od tog modela, i predugo (vise od 10-tak godina) ostali uvuceni u civilnu upravu poceli su problemi - Irak, Avganistan, ili kada su drugi saveznici razvodnili njihove napore - Bosna, Kosovo... I zauzeli su teritorije Meksika ratom. Edited 34 minutes ago by ters
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted 17 minutes ago Posted 17 minutes ago 6 minutes ago, ters said: Hajde da kazemo malo drugacije - teritorije koje su zauzeli u ratovima su stavili pod svoju kontrolu na drugaciji nacin - nakon privremene okupacije, uspostavljali bi lojalne lokalne rezime i zadrzali vojno prisustvo na njima - bez zelje da se dugorocno bave civilnom upravom kojoj relativno brzo daju autonomiju dok god su ekonomski i strateski interesi nekadasnje Amerike zasticeni.. Njemacka, Japan, Koreja... Kada su odstupili od tog modela, i predugo (vise od 10-tak godina) ostali uvuceni u civilnu upravu poceli su problemi - Irak, Avganistan, ili kada su drugi saveznici razvodnili njihove napore - Bosna, Kosovo... I zauzeli su teritorije Meksika ratom. U pravu si, ja nisam htela da sirim pricu na sve pojedinacno, samo sam napravila poredjenje da su sve velike imperije radile gotovo identicnu stvar, a da je Amerika izuzetak samo iz razloga sto jeste pomagala drugim drzavama (bolesti, lekovi, glad, vakcine, novcane pomoci...) dok su druge pre nje bile iskljucivo imperijalisticke. Ako bas zelimo da gledamo razloge zasto su losi, pa eto, mozemo krenuti od skorasnje proslosti pa unazad i zasto Evropa pati pod ogromnom migracijom, mahom pokrenutom americkim ratovanjem. Sad se ocekuje da kopiraju trenutni sistem i krenu da love ljudi po ulicama, ukinu zdravstvena i ostale pomoci... tj. svi se opredele na krajnju desnicu kao jedinu ispravnu i ovi tangerinini vrse nevidjeni pritisak na ostatak evorpe i sveta i to samo u jedonm cilju, da par kompanija podeli svetski kolac na ravne casti.
Recommended Posts