Jump to content

Epidemija koronavirusa (Covid-19 / SARS-Cov2) - dnevne aktuelnosti iz zemlje i sveta


djole
Message added by Eddard

Dragi forumaši, molimo vas da u vreme ove krize ostanemo prisebni i racionalni i da pisanjem na ovoj temi ne dođemo u situaciju da naudimo nekome. Stoga:

 

- nemojte davati savete za uzimanje lekova i bilo kakvu terapiju, čak i ako ste zdravstveni radnik - jedini ispravni put za sve one koji eventualno osećaju simptome je da se jave svom lekaru ili na neki od telefonskih brojeva koji su za to predviđeni.

- takođe - ne uzimajte lekove napamet! Ni one proverene, ni one potencijalne - obratite se svom lekaru!

- nemojte prenositi neproverene informacije koje bi mogle nekoga da dovedu u zabludu i eventualno mu načine štetu. Znamo da je u moru informacija po pitanju ove situacije jako teško isfiltrirati one koje su lažne, pogrešne ili zlonamerne, ali potrudite se - radi se o zdravlju svih nas. Pokušajte da informacije sa kojekakvih obskurnih sajtova i sumnjivih izvora ne prenosite. Ili ih prvo proverite pre nego što ih prenesete.

- potrudite se da ne dižete paniku svojim postovima - ostanimo mirni i racionalni.

- aktivno propagiranje naučno neutemeljenih (između ostalih i antivaxxerskih) stavova i pozivanje na nevakcinisanje bazirano na njima nećemo tolerisati.

 

Budimo dostojanstveni u ovoj krizi, ovakve situacije su ogledalo svih nas. 

Hvala na razumevanju.

 

Vaš tim Vox92

Vakcinacija  

193 members have voted

  1. 1. Da li ste vakcinisani protiv Coronavirus-a i kojom vakcinom?

    • Pfizer/Biontech
    • Sinopharm
    • Sputnik V
    • Moderna
    • AstraZeneca/Oxford
    • Johnson & Johnson
    • Nisam i ne želim da se vakcinišem
    • Nisam još sigurna/an da li ću se vakcinisati
    • Preležao/la sam Covid-19, pa čekam da vidim da li i kada ću da se vakcinišem


Recommended Posts

5 hours ago, marejosip said:

 

Rekli su da ne moze, pitali smo. Jos mi imamo jedan stan koji je prazan, gde bi on bio potpuno sam, ali nisu dozvolili...


Čekaj bre, jel to postoji neki zakon, uredba, naredba, šta god, kojom se oduzima sloboda osobi koja je pozitivna? Ne bi li trebalo da ti, tj. tvoj otac kao pacijent, ima pravo da raspolaže svojim zdravljem i kaže - more terajte se, odoh ja kući da se tamo izolujem?

 

3 hours ago, Crni Bombarder said:

vrlo sam alergican na to kada mi neko ko je otisao odavde sa namerom da se nikada ne vrati, soli pamet i govori mi sta ja treba da radim i kako da se ponasam u ovom drustvu.


Sad su mi neke stvari jasnije 😉

Link to comment
Share on other sites

26 minutes ago, Azazelkg said:

Toliko o tome da bi ovde u Srbiji sasvim dovoljna bila preporuka 😉...

Posledica čega? Prvog otvorenog vikenda, nakon nekoliko uzastopno zatvorenih?

 

Posledica cinjenice da smo pobedili koronu u 48 sati i da o njoj nema price bar do izbora. 

Struka je svoje odigrala, da ne smeta sada bar do jeseni. 

Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, ras kass said:

 

Posledica cinjenice da smo pobedili koronu u 48 sati i da o njoj nema price bar do izbora. 

Struka je svoje odigrala, da ne smeta sada bar do jeseni. 

Tako je, nastupaju izbori... Jedino što bi se mi juče pitali i mi odlučili kad će da je pobedimo da cela Evropa nije odlučila da je od danas virus na kolenima ;)...

Link to comment
Share on other sites

...e moj Vjeko,prvo je je bila jedna zamjenica gradonačelnika na čelu Stožera Zagreba,pa onda druga,

a onda dolazi "deux ex machina" Bandić i rezultati su takovi.Kad bi malo bolje

pogledao i katedrala je sada nakon onih problema nakon potresa sređena,samo još

nije za svo pučanstvo vidljivo.Znaš i sam da  državni Stožer samo sabire ono što im

dojavljuju županijski stožeri.

On "dela",i jbg vjerujmu mu.Možda će ti demag reći više.Moja mala,čujemo se svaki dan,

već nekoliko tjedana ne izlazi iz stana.Možda se i drugi tako ponašaju.

Nego,da li su ovi zadnji zaraženi u Osijeku,rezultat dolaska one ekipe naših dragih

gastarbajtera koji su došli pred nekoliko dana.Znam da su dvoje ostali u Vt,jedan otišao

prema tebi a jedan prema meni.Kod mene još ništa.

 

Link to comment
Share on other sites

40 minutes ago, Eddard said:


Čekaj bre, jel to postoji neki zakon, uredba, naredba, šta god, kojom se oduzima sloboda osobi koja je pozitivna? Ne bi li trebalo da ti, tj. tvoj otac kao pacijent, ima pravo da raspolaže svojim zdravljem i kaže - more terajte se, odoh ja kući da se tamo izolujem?

 

eh pa...
Čuj sloboda 🙂

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, NMX said:

Očekuješ da se epidemiolog izjasni oko fašističkih falangi? Zaista? I za 20:05 niđe veze ali može da kaže da je aplauz lekarima iskvaren (nemam bolji termin) jer je početkom lupanja u šerpe zaista pao u zapećak i predstavlja akt reda radi. Što i jeste. Aplauz od 20ak sekundi. Sa čime nemam problem btw, jer je akcija bzvz ali nije tema sada. 

 

Za fašističke falange ima pravo da se oglasi koliko i za bilo koje drugo čisto političko pitanje. 

 

Ocekujem da se epidemiolog ili:

 

1) Uopste ne izjasnjava oko politike nego samo komentarise kakva je situacija i kako bi koje mere uticale na povecavanje/smanjivanje smrtnosti i popunjenosti bolnickih kapaciteta.

 

ili:

 

2) Izjasni o svemu losem sto moze da utice na javno zdravlje, a vezano je za politiku.

 

Jednostavno, nista nije crno ni belo i zato smeta kada se proglasi kao aksiom da je neko ispravan i onda se svi dogadjaji izokrecu i intepretiraju tako da se uklope u narativ nepogresivosti odredjenih osoba. Pa bio to Kon, Nestorovic, Vucic, Djilas ili bilo ko deseti. 

  • Like 11
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Ako koga zanima, nakon dnevnog pretraživanja i pozivanja trgovina sa zaštitnom opremom (te obilaska gomile farbara) našao sam FFP2/N95 maske kod Inex Zaštite u Jagodini i naručio par komada. Jedino to imaju na lageru, valjda imaju sad redovno snabdevanje tog modela, sve ostalo je out of stock. FFP 3 ni za lek ne može da se nađe. Navodno mogu nekoliko puta da se upotrebe uz čišćenje alkoholom što je dobro jer malo deru sa cenom za takav tip maske. Bar da promenim zilion puta prane FFP1 molerske maske koje teško da više od ičega štite. A iz Kine naručene maske čekam već mesec i po dana i još ih nema. Stići će valjda taman za drugu turu epidemije (ako je bude, a bar kod nas vidim dobre šanse za to).

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Constantin said:

Ja nisam siguran ni da smo ga kod nas ugasili.....ali će biti da ćemo "ugasiti"..

Ne znam, totalno me je uhvatila apatija, možda zbog izolacije, možda što tek sada vidim neke stvari još jasnije i bolje. Nema nam spasa. Ne samo Srbiji, mi smo kap u okeanu, pa i ako nestanemo  neće biti štete. Kako je zlo i ono u svetu o ono u ljudima uspelo tako lako da odnese pobedu, kako nismo uspeli da iz ovoga izademo jači kao ljudska vrsta? Prodavci magle, prodavci neistine, prodavci ljudske gluposti i oholosti, prodavi gramzivosti, prodavci ludila, prodavci ljudske krvi....Prodaju nas bukvalno deo po deo i bukvalno i metaforički. I mi za uzrvat kupujemo to ludilo, i na kraju nikom ništa. Nećemo mi nikada da pobedimo virus, protiv njega se nismo ni borili, iluzorno je kao boriti se sa vetrom. Pobedili smo sami sebe, pobeđujemo u nečiju drugu korist, a pritom od njihovih pobeda i naših poraza se nikada nećemo oporaviti.....

 

  • Like 4
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

 

Sve to moze da te uopste ne dotiče ako prestanes da govoris o sebi u mnozini, a drugo, sve o čemu govoriš traje već dosta duže nego što je to početak pandemije, i u stvari je rec o ratu rusije i kine protiv evropske civilizacije. To se iz srbije ne vidi bas jasno, ali zato citav civilizovani svet tacno zna o cemu se radi, i zna ko je pravi neprijatelj. Bez brige, ne mogu oni da pobede, zato sto su su sustini atavizam :wicked:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, urosg3 said:

Šta ću? Tačno isto ono kao da imam rukavice na rukama. Uzdržavati se, kao da rukavice štite od kontakta sa licem i očima.
Ili ih dodirnem ili ne, sa rukavicama ili bez, potpuno je svejedno.


Znaš šta je najgora pretnja, otkad brice ne rade narasla nam kosa, posledično nervira me na glavi, pa nesvesno stalno sklanjam dlake sa mesta na kojima ne bi smele da budu.
A tu rukavice ne da ne pomažu nego nisu faktor.

i to je početak i kraj svake priče o profilaksi i lockdown.
Pa kako pa kako 🙂

Ja sam testirala vise puta - izadjem sa rukavicama pa onda bez i uvek problemi sada sam nasla resenje - nosim pri ruci stalno sa sobom malu flasicu gela - dezinfekcije, i kako nesto dodirnem izvadim gel iz tasne ili dzepa stavim na ruke, vratim gel i idem dalje, tako milion piuta dnevno sad sam se navikla.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Priča jednog momka, rukometaša, iz Kikinde. Onaj nulti pacijent, iz Italije, što je došao sa porodicom posle terapije koju njegov sin prima već godinama. Vratili su se negde krajem februara iz Italije, posle one konferencije. I zvao je lekare zbog temperature (tada još uvek blage) koju su imali svi iz porodice, znao je šta se dešava i hteo je da ih testiraju, da bi mu doktorka koja mu se javila rekla da nije to sigurno i da će proći. Preko njega su umrli komšija, najbolji prijatelj (kog je posetio u bolnici, zato što je prijatelj tih dana saznao da boluje od raka) i on. I porodica mu je bila jako loše, ali na svu sreću su sada dobro.

  • Tuzno 5
Link to comment
Share on other sites

 

Quote

The government is using the pandemic to transfer key public health duties from the NH S and other state bodies to the private sector without proper scrutiny, critics are warning.

Doctors, campaign groups, academics and MPs raised the concerns about a “power grab” after it emerged on Monday that Serco was in pole position to win a deal to supply 15,000 call-handlers for the government’s tracking and tracing operation.

They said the health secretary Matt Hancock has accelerated the dismantling of state healthcare and that the duty to keep the public safe is being outsourced to the private sector.

https://www.theguardian.com/business/2020/may/04/uk-government-using-crisis-to-transfer-nhs-duties-to-private-sector

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, Vjekoslav said:

 

5/956/1

...

kod mene

4/83/0

...

 

i ajd sad, u Osijeku 4 novozarazena, a u ostatku Hrvatske, ukljucujuci i Zagreb, samo jedan? pa i taj jedan nije iz Zagreba, vec iz Splita? ne znam, ili je Kronos uistinu poceo koristiti onu svoju haubicu, ili tu neko malkic mulja i s testovima i s brojevima.

 

...

 

nego jedan info, vezan za topik, ali se tice sahrana u ovo osajdareno vrijeme. umro stari od mog frenda u petak, nije od covida, umro covjek od starosti. i sutra, dakle u utorak  sahrana. u krugu najuze obitelji, uz mjere socijalne distance, na sluzbenim stranicama groblja nema datuma, itd. itd. ok, sve to smo znali i ranije. medjutim, lijes ce biti zatvoren. zasto? takvi su propisi. ali zasto su takvi propisi ako neko nije umro od covida? nista, zvrcnem ja jednog frenda koji radi bas u mrtvacnici, i on srecom dezuran, i evo objasnjenje: nemamo posebne hladnjake za covid umrle, vec samo pregrade, ergo, svi umrli u KBC-u Osijek idu u vrece i zavarene limenke, i onda u lijes. tako rade od samog pocetka epidemije.

 

bas divno.

spacer.png

:s_d:

Link to comment
Share on other sites

Jedno istrazivanje iz Singapura, kad ce pandemija zavrsiti, po drzavama, (svetu) . Nadam se da mozete procitati. Ovo je originalni link.

 

https://www.protothema.gr/world/article/1002633/koronoios-ereuna-pote-teleionei-i-pandimia-i-imerominia-exodou-gia-tin-ellada/

 

Ja sam dobio ovaj vec preved link na Francuski, na chrome mogu da prevedem originalni grcki na engleski, ali kad hocu da kopiram ne da mi prevedn text kao ovaj dole na francuskom, uvek bude samo original.

koristim os x mozda zato nije isto koristiti chrome na os x i na windows

 

https://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=fr&prev=search&rurl=translate.google.com&sl=el&sp=nmt4&u=https://www.protothema.gr/world/article/1002633/koronoios-ereuna-pote-teleionei-i-pandimia-i-imerominia-exodou-gia-tin-ellada/&usg=ALkJrhiCY6EpMwY3JJ_yVibgGrgD2w5tsA

Edited by I, Ja Sam Laki
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Stuaciju sa maskama i rukavicama ne treba gledati kao "da li će to mene zaštititi ?" nego su to mere koje smanjuju broj zaraženih a to je od krucijalnog značaja na velikim brojevima. Znači ako pođemo od podatka da bi u Srbiji bez ikakvih mera obolelo 5 miliona ljudi onda na tu cifru skinemo 10% na masku, 10% na rukavice, 50% na pranje ruku, 10% na samo-izolaciju, 10% na policijski čas + X% zbog Y razloga = 10k obolelih.

 

Znači na pojedinačnom slučaju može da deluje kao beznačajno ali na nivou država ili kontinenata su izuzetno važne.

 

Što se tiče rukavica i ja sam mislio da su bespotrebne ali nije tako. Jer rukavice vas štite 100% od toga da ćete preko vaših ruku dobiti kovid. Ukoliko ne koristite rukavice i perete ruke to pranje ruke smanjuje 50% šanse da se zarazite ali i dalje ste ugroženi. Kod rukavica jedino treba znati pravilno ih skidati jer ako ih skidate nepravilno onda nema nikakve koristi od istih.

Link to comment
Share on other sites

13 minutes ago, vilhelmina said:


A sta ja da kazem? Svedsku razvukli do kraja oktobra ☹️.

 

19 minutes ago, Sunshine State said:

@I, Ja Sam LakiLaki

 

Slavisa, ne dopada mi se 😄

Kako/zasto misle da ce u NL zavrsiti kasnije nego i u Belgiji i u US?

 

Ne znam, ni meni se ne svidja, Francuska je 5. Avgust, valjda ce ranije biti mogucnost za putovanja.

Link to comment
Share on other sites

13 minutes ago, Klotzen said:

Jer rukavice vas štite 100% od toga da ćete preko vaših ruku dobiti kovid. Ukoliko ne koristite rukavice i perete ruke to pranje ruke smanjuje 50% šanse da se zarazite ali i dalje ste ugroženi. 

 

cek malo kolega, odakle ti onih 50%? :classic_biggrin: 

 

ako dezinficiras ruke nakon svakog kontakta sa svakom inficiranom povrsinom, ne mozes se inficirati. dakle to nije 50% nego 100% zastita od infekcije putem inficiranih ruku. ako pak cijeli dan nosis jedan ili maksimalno dva para rukavica, nema sanse da se ne inficiras. to je dakle 0% zastite od infekcije putem inficiranih rukavica. po mom skromnom misljenju, najbolje je kombinirati.

 

...

 

tocno je ovo sto govori Angelia u vezi ljepljivosti, al ljepljiv ostanes i nakon maramica. posebno ako su ti ruke prljave. ima raznih dezinfekcijsko-virucidnih sredstava za ruke, neki od njih nisu ljepljivi. tj. ruku na srce, manje su ljepljivi. evo ovaj npr. nije ljepljiv

 

dezinfekcija.jpg

 

s desne strane moj najbolji lega u ovim teskim vremenima, mala bocica koju uvijek nosim u lijevom dzepu. razvili smo odnos slican (ako ne i isti) onom Bilba Bagginsa i njegovog prstena.

 

...

 

nego, stize ljeto, sve smo vise u kratkim rukavima, a taman naucili sve raditi laktovima; od paljenja svjetla i otvaranja vrata do ukucavanja sifre na interfonu. i ajd sad, kako dalje? pa ne mogu prati laktove 700 puta na dan, zavrsit cu na ortopediji. 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Eddard featured this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...