Jump to content

goldberg

Član foruma
  • Posts

    7,948
  • Joined

Recent Profile Visitors

5,064 profile views

goldberg's Achievements

Grand Master

Grand Master (14/14)

  • Conversation Starter Rare
  • Dedicated
  • Reacting Well
  • First Post
  • Posting Machine

Recent Badges

7.1k

Reputation

  1. Sprint 1. Ver 2. Nor 3. Ham Kval 1. Ver 2. Sai 3. Per
  2. Najjace je sto u PRL Sever postoji klub pod nazivom "I came to play" koji je odigrao samo prvih sedam meceva.
  3. Gledao sam malo mec u Bergamu, Atalanta sjajno igrala, mogli su i do neresenog rezultata. Bas bih voleo da njih gledam u velikom finalu, kao nekakav simbol da je moguce iz sredine donjeg dela tabele domaceg takmicenja doseci fudbalske zvezde.
  4. Mozes ti da budes sarkastican koliko god hoces, nema sanse da je iko mislio da Zalgiris ima bolji tim od Virtusa ili Valencie.
  5. Sto bi rekao Boban Stojanovic, opozicija u Srbiji je zarobljena u vremenskoj petlji koju cine protesti, bojkot, protesti, izbori, protesti, bojkot, protesti,... Evo sad ce jos malo pa cetvrtina 21. veka i hajde da vidimo u sta je baceno poslednjih 5-6 godina: Krajem 2018, pocetkom 2019. godine dolazi do napada na Borka Stefanovica. Opozicija pod nazivom Savez za Srbiju (SSP, NS, DS, Dveri) organizuje velike proteste "Stop krvavim kosuljama". Ti protesti traju sve do nekog aprila ili maja 2019. (pisem po secanju, moze neko da proveri tacne datume), kada opozicija organizuje "veliki miting u Beogradu" na kojem se nista ne desava osim setnje i vatrenih govora politicara. Pricamo o vremenskom periodu u kojem su tadasnji ucenici u osnovnoj skoli sada vec studenti, u kojem su ljudi koji su tada imali 35, sada zagazili u 5. deceniju zivota, pricamo o necemu sto se dogadjalo pre pola decenije. Dalje slede izbori 2020. na kojem SZS proglasava bojkot, ali na izbore (neuspesno) izlaze PSG, NDSS, POKS, pokrete koje sada smatramo opozicijom, kao i tadasnju opoziciju u vidu SPAS, Zavetnika, UDS, da ne pricamo sad o LDP i SRS. Nakon te 2020. SNS i SPS imaju jedno 90%+ poslanika u parlamentu, SZS se raspada, nestaje ideja o opoziciji koja zajedno nastupa bez obzira na ideoloske pozicije. Slede opet protesti, pa ovaj put ipak izlazak na izbore, ali u vise kolona - NDBG u jednu sa EU i Zelenovicem, SSP-DS-NS-PSG u drugu kolonu, NADA kao treca kolona, izlaze sami i Dveri (+deo POKS) i Zavetnici. Medju gradjanskim strankama i glasacima vlada euforija kako Beograd pada i kako nece trebati desnica jer "su oni ionako isto sto i SNS", dolaze izbori, Vucic razbija konkurenciju, SNS pada na 43%, Beograd i dalje ostaje u rukama SNS i SPS, a razocarani gradjani ne mogu cudom da se nacude kako to da desnica zajedno ima skoro 15%. Nakon toga 2023. opet krecu protesti, cak i na ovom mestu se pisalo kako SNS pada i ne moze vise da ima takav procenat, opozicija opet izlazi na izbore, a da se ne zna ni ko je, a ko nije protiv SNS i sta je cilj (jer, kako objasniti pojave raznih strancica koje same izlaze na izbore?). Izbore lagano dobija SNS, Beograd samo miloscu Vucica nije opet izabrao naprednjacku vlast, no zato slede: 1. Izbori! Na kojima ce SNS i ostala ekipica od SDPS i DS preletaca pa sve do Seselja i Milice Zavetnice dobiti najvise glasova, nece imati vecinu, ali ce opet tu biti neki "zmajevi", "treci putevi" i njima slicni koji nikako ne mogu da ruse SNS, ali, kao ne mogu ni sa njima (ovo je ranije pricao SRS, kasnije Zavetnici). 2. Bojkot! Pravimo se da izbori ne postoje, zustro setamo i mrko ih gledamo, bude malo carki i spremamo se za 2027. kada ON sigurno pada.
  6. Nemam uopste poverenja ni u ovakvu Cedevitu ni u Megu da mogu da na racun opustenosti i leprsavosti nekako dobiju grogiranu i nervoznu Crvenu zvezdu. Mozda ce ovo zvucati kao jeres u odnosu na ovo sto sam pisao poslednje dve sezone (ili tri), ali bas bih voleo da KKCZ dodje do finala ABA lige jer to onda znaci da postoji nada da ce liga da dobije samo jedno mesto u EL sledece sezone. Ovako, nema sanse da Crvena zvezda sama sebe izbaci pre finala ako ce to da znaci igranje EC sledece sezone. No, ono sto je jasno je da se ABA liga u poslednje dve sezone pretvorila u cirkus, niko tu vise meceve ne shvata ozbiljno, a ne shvataju se mecevi ozbiljno bas zbog miliona evra od drzave i raznih namigivanja da ce EL da ugine od tuge ako neka sezona prodje bez najvelicansvenijeg moguceg duela ikada. Covece, kad se samo setim sa kolikom sam nadom ocekivao da pocne 5. mec u seriji prosle sezone, kad ono, kraj prve cetvrtine, rezultat 30:18, poluvreme 54:34, pa jadna Cedevita bi pruzila jaci otpor. Ovo ce tek biti mucno pratiti, to kao da u tenisu svima na Vimbldonu podele po 10 miliona funti nevezano za plasman i to stalno pozivaju iste tenisere, njih 30 (+2 osvajaca nekog manjeg turnira!) sa A licencama i onda gledamo revijalne meceve tokom turnira.
  7. Nema ova lista blage veze sa realnoscu. Hajde pogledaj malo bolje te brojke i reci mi svoje misljenje - u kom univerzumu je Zalgiris u boljem polozaju na pocetku sezone u odnosu na Valenciu, Bayern ili Virtus? Po cemu je to Virtus 16, pa nisu toliko losi da im neko pre pocetka sezone prognozira da ce da budu samo ispred Albe i ASVELa. I KKP i KKCZ su sastavili timove od igraca koji bi bili prve zvezde Virtusa, Baskonie, Zalgirisa, Valencie, Albe, Bayerna, ASVELa. Sa druge strane, ko bi to iz ovih ekipa uopste mogao da igra u prvoj petorci beogradskih projekata? Mozda Evans iz Zalgirisa, ali njega je Zalgiris i izbacio na kosarkasku mapu Evrope. KKP je ove sezone po kvalitetu igrackog sastava bio daleko blizi Efesu (koji se raspadao veci deo sezone), Fenerbahceu ili Maccabiju (sto neko napisa, hajde da vidimo gde bi bio KKP kada bi sve meceve igrao u Tel Avivu), nego poslednjih sedam ekipa. Tako da, znam da je tradicionalni sport u Srbiji "jurimo i jare i pare", ali ne moze. Ne moze i ogromno povecanje budzeta i proklinjanje Oca Mirotija sto nije prihvatio nasih posteno zaradjenih 3 miliona po sezoni i dovodjenje skupih igraca i pravljenje svih nasa budalama pricama kako je cilj bio da se nakako klub umuva u borbu za 10. mesto, kao da je to Radonjiceva Crvena zvezda sa sve Jovicem i Kuzmicem kao stubovima i Simonovicem kao prvim strelcem u pitanju.
  8. Aj ne, zna se ko bi trebalo da se preseli u EC sledece sezone. Sto se tice Play In, utisak je da je Baskonia sve podredila poslednjem mecu za koji se znalo da ce igrati kod kuce. Jednostavno su bili druga dimenzija u brzini u odnosu na potroseni Virtus i oduvali ih u trecoj cetvrtini. Kako god, fenomenalan uspeh Baskonie i Duska Ivanovica, ali pre svega kluba koji pociva na guranju manje poznatih evropskih kosarkasa od Baltika do Egejskog mora i od Pirineja do Kavkaza. Mnogi poznati kosarkasi koji sada blistaju u drugim klubovima su u svojim pocetnim evroligaskim godinama nastupali bas za ovaj klub. Na primer, Shengelia, Voigtmann, Causeur, Hanga, Bertans, Polonara, Giedraitis, Marinkovic, CMM, Howard, Sedekerskis, Poirier, James, Adams... Sto se tice Efesa, nisu imali trenera pa je cak i ovo 10. mesto na kraju za njih uspeh. (ili 9. ako gledamo kraj regularnog dela sezone). Para imaju, morace da promene pola tima i da privuku zvucno ime na klupu.
  9. Otuzno sve ovo izgleda oko ABA lige ove sezone, igra sa tek toliko da se otalja posao. Prakticno jedino pitanje je da li ce finale biti vredno gledanja (ako samo prvak ABA lige igra EL) ili ce biti revijalno kao i prosle sezone gde se u svih pet meceva gost nije ni potrudio da bar malo podigne puls navijacima domaceg tima. A to sto se ne zna ko igra EL je tek posebna sramota ove organizacije i tako iz sezone u sezonu. Crvena zvezda - Studenstki centar: Uzas od meca, bukvalno sam se osecao kao da gledam Real - Crvena zvezda, kao da domacinu ni ne treba pobeda nego igraju revijalno. Na kraju sam bio siguran da ce na +10 za SC Derby 5 i po minuta pre kraja da najpre bude egal 2 minuta pre kraja i onda ce domacin da ubaci dva suta za pobedu i to ce biti to. Cak i da su gosti dobili, razlika u kvalitetu je ogromna i rezultat bi bio totalno nerealana. Sto znaci da bi ili Crvena zvezda razvalila SC Derby u 2. i 3. mecu ili su vec sad dobili mig od EL da je ABA liga nebitna pa se sezona otaljava. U svakom slucaju, klasicna "a ponadali ste se" utakmica u kojoj se za sve pitala Crvena zvezda. Partizan - Igokea: Ne znam ni kome je u interesu da se ova serija uopste igra? Promasaj je bio plasman 7. i 8. ekipe u cetvrtfinale, nema ABA liga vise od 4-5 ekipa koje imaju za koga da igraju, ostalo su Igokea, Mornar, dve filijale i Mega. Buducnost - Zadar: Tuzan kraj dve price koje su obecavale - sa jedne strane, Buducnost je svoju prvu i poslednju pobedu u sezoni u ovom sastavu ostvarila bas protiv Zadra, jos jednom se izborivsi da sluzi kao dzak za udaranje bilo KKP bilo KKCZ u polufinalu. Zadar je na kraju digao ruke od ABA lige, prebacili su se na mnogo manje zahtevno takmicenje forsirajuci nosioce protiv Alkara u hrvatskoj ligi. Izgubili su i od Borca i od FMP i od Partizana i na kraju posluzili kao lagan trening za Buducnost. Kazem tuzan kraj, zato sto ova dva kluba deluju kao jedina koja imaju potencijal da u blizoj ili daljoj buducnosti podignu pehar regionalnog takmicenja. Mega - Cedevita Olimpija: Kad se primi 120 poena u cetvrtfinalu ABA lige onda je jasno da tu ni E ekipe nema. Sto se tice kluba, mislim da sledi polagano gasenje ovog mrtvorodjenog projekta koji je imao jednu dobru sezonu u EC sto je premalo za sva nadanja i ulaganja. Mega je samo simbol raspada regionalne kosarke i klubova u njoj - ako izuzmemo tri kluba koja od svojih drzava dobijaju nepristojan iznos, sampion bi bila ekipa koja igra skoro sa juniorima i uopste nema takmicarske ciljeve nego sluzi za razvoj talenata.
  10. Nelogicno bi bilo da klubovi iz Beograda igraju u unutrasnjosti Srbije, jedino da se ti klubovi kompletno presele, "fuzionisu" sa FK Loznica i FK Timok, pa da imamo nove superligase. No, tu je problem sto niko ne zeli da se seli u Loznicu, svi bi u Beograd, taj Cukaricki koji bi sebe preimenovao u Loznicu bi se raspao, ne bi vise imao omladiiski pogon, kroz 2-3 sezone to bi stvarno bila FK Loznica koju bi presisali Vozdovac, Zemun, Zvezdara ili BSK. Nema u Srbiji mnogo potencijala za profesionalizam - samo Vojvodina, Radnicki iz KG i Radnicki iz Nisa, eventualno Spartak i Napredak i to je to. Problem je sto sve sto ova vlast radi je da sminka mrtvaca da izgleda kao da je ziv i zdrav pa tako imamo beogradske klubove koji nisu smetnja FKCZ i FKP + projekte iz malih mesta koji ni u ludilu ne mogu da racunaju na neku evropsku perspektivu ili bilo sta vise osim par sezona u eliti i nakon toga, gasenje kluba. Ovih pet klubova koje sam pomenuo nemaju gde da igraju, nece ni imati gde da igraju, nikoga nije briga gde igraju i svi zajedno mogu da ispadnu u trecu ligu i niko ne bi ni primetio. Jer, lepo je videti Radnicki i Vojvodinu na pozicijama 4 i 5 u srpskom fudbalu, ali sta to vredi kada ce evropske meceve morati da igraju u Beogradu ili po nekim selima?
  11. Problem je sto nisu knap, upravo zbog nelegalnih radnji rezima. Na stranu ideoloska cistunstva koja kazu da samo centar i levo od centra dolaze u obzir ako pricamo o protivnicima SNS (dakle, nista desnica, "njima je prirodno mesto u savezu sa vlascu") i Zika Gojkovic i njegov deo POKS i Zavetnici nikada i nisu bili iskreni deo opozicije i to ne zato sto su kupljeni ili ucenjeni nego zato sto Gojkovic i Djurdjevic - Stamenkovski nikada i nisu imali ambicije da budu ista vise od "malih koalicionih partnera koji dobija svoj deo kolaca". Nestorovic je SNS covek, bio je deo staba za vreme pandemije, on i ljudi oko njega su malo bolja verzija SRS i nista vise. Na proslogodisnjim izborima SNS+ su dobili skoro 40% glasova, SPS+ oko 5% glasova, Mi-GIN 5,50%, sve zajedno nesto preko 50%. Opozicione koalicije su zajedno imale 41,5%. Ostatak otpada na NO (pola - pola) i 2,6%, NS + SDS + DjB su na 3,7% i oko 2% imaju SNS privesci od krajnje gradjanskih do krajnje nacionalistickih pokreta. Dakle, opozicija u Srbiji prvo mora sama sebi da prizna da bi bilo kakva njihova vecina u BG bila prava senzacija, a ne nesto sto je zdravo za gotovo pa se dozvoljava raznim Jeremicima, Tadicima i Radulovicima da opusteno tvrde da su opozicija, a da izlaze samostalno na izbore. NS je morao da se ugura u NADA koaliciju, a SDS u SPN, svi ostali koji nisu hteli je trebalo mesecima prozivati da su saradnici rezima, a ne nekakve "trece opcije" i slicne nebuloze.
  12. Meni se cini da je DP dosta blizi HDZ, dok je Most blizi SDP. Sve ce zavisiti od toga da li ce HDZ ponovo skrenuti udesno i postati nesto kao PP u Spaniji ili konzervativci u UK. Njihova sadasnja pozicija je slicna poziciji nemacke CDU ili grcke ND, liberalni desni centar. Ako ostanu na toj poziciji, nemaju koalicionih partnera, Mozemo, IDS i SDP svakako ne mogu sa njima (to je 10+2+42 = 54 mandata), Most je populisticka i konzervativna stranka i ne mogu sa ovakvim HDZ (11 mandata), DP moze da se ugasi ako udje u koaliciju sa korumpiranom strankom koja je blize centru nego desnici. Dakle, postoje dva scenarija - HDZ+DP+5 odbornika nac. manjina ili novi izbori. Ovo drugo zato sto bi i desnica i levica morale u sire koalicije jer samo tako mogu do povecanja broja mandata u Saboru. Par zanimljivosti: - Hrvatski gradjani prilicno plemenski glasaju - vec 20 godina je to ili SDP ili HDZ, bez obzira ko je na celu stranke. Evo, sada smo imali socijaldemokrate (SD) sa 17-18 poslanika u Saboru kao jednu frakciju SDP koja na izborima nije dobila ni 1% glasova. - Neke stranke su definitivno proslost jer su prodale svoju ideologuju i birace za malo vlasti. Kako objasniti da je HNS na listi HDZ, sta te dve stranke imaju zajednicko? HSLS je takodje bio velika i uticajna stranka, kao i HSS ili HSP. - Sve u svemu, politicka scena u Hrvatskoj malo podseca na grcku - tamo takodje postoji konzervativna, populisticka i nacionalisticka desnica koja je prilicno udaljena od ND i jedini nacin da ND ode u opoziciju je upravo koalicija partija levice i ekstremne desnice.
  13. Mislim da je pogresan stav da "Putin zeli Donbas" isto onako kao sto je Hitler zeleo prisajedinjenje Sudetenlanda. Interes Putina i Rusije su prijateljske poludemokratske vlasti na njihovim granicama, nesto sto je Staljin inplementirao kada je instalirao komunisticke rezime u Poljskoj, Ceskoj, Slovakoj i DDR. Putinova ideologija se ne oslanja na rasizam ni na teoriju da je "ruski covek dominantan u odnosu na zapadne evropljane ili stanovnike USA". Njemu mnogo vise odgovaraju Ceceni koji su muslimani, ali su mu odani (oni koji su odani Kadirovu) nego pravoslavni Rusi koji ne dele njegov stav o "sferama interesa". Ukratko, Putin predstavlja arhaican nacin razmisljanja koji je bio u modi do WW1, nacizam u Nemackoj je kulminacija budjenja etnickih nacionalizama po Evropi od pre 100 do 150 godina.
  14. Da li je Plavsic za jednog drugog plejmejkera pisao da "deluje da igra u klubu samo zato sto je sin predsednika"? Jer, ako nije (a, nije), uzalud se sad prikazuje kako neko ko zagovara promene na bolje. Sto se tice ove druge rasprave, Crvena zvezda (a i Partizan kad Obradovic ode, a taj odlazak je sve blizi i blizi) su sad samo beogradske verzije Armanija. EL ih gura jer trose mnogo novca svake sezone, sistema nema, razvijanja novih mladih igraca nema, samo gomilanja zvezda bez ikakvog plana. Da sad iz vremeplova iskoci KKCZ iz 2030. godine, verovatno bi bilo puno ostrih reci upucenih klubu iz sadasnjice jer se vec godinama bukvalno nijedan igrac nije razvio u klubu i u buducnosti i nece biti nikog ko ce moci da se vrati u klub, eto te 2030. godine. Isto je i sa KKP - ko se uopste pominje kao pojacanje, Marinkovic (stvorio ga DV davajuci mu sansu sa 17 godina), Milutinov (videti pod Marinkovic), Lucic (isto, stvorio ga je KKP), Guduric (procvetao kada mu je Radonjic dao sansu), Kalinic (isto kao i Guduric), Jovic (ok, on je ipak preslab igrac za milionere iz ekonomskog tigra Evrope). Ne moraju to ni biti domaci igraci, mogu to biti i mladji stranci, ali ono sto je apsolutno nenormalno je da se, na primer, KKP ponasa kao Fenerbahce (sa sve Koprivicom kao srpskom verzijom Duveriogloua) ili Crvena zvezda kao Armani (sa sve placanjem miliona evra za Napiera jer ima se - moze se).
  15. Za koga mislis da je ultradesnicar, za Fica i Smer? Mislim da gresis, oni su levicari sa konzervativnom i nacionalistickom retorikom. Hlas je isto populisticka stranka, samo sto su malo desnije sto se tice ekonomije i nisu toliko optereceni nacionalizmom. Ekstremno desne stranke u Sloveniji su SNS (nekada bas ekstremna desnica, kasnije su postali umereni, da bi sad opet nastupali sa desnih pozicija), L'SNS (Kotleba i njegov gang neonacista, raspali se jer su bili previse ekstremni cak i za slovacke standarde) i Republika (umerenija verzija L'SNS). Tu je i Sme Rodina, ali oni su propali jer su previse bili u vlasti (steta sto ne mogu da uce od vrhovnog maga politike iz nase zemlje). Sto se tice odnosa prema Rusiji, Slovaci su definitivno mnogo vise naklonjeniji Rusiji nego zapadu u odnosu na Poljake ili Cehe. Sa Madjarima ih veze zajednicki anti-migrantski stav i konzervativizam. Inace su istorijski u pitanju neprijateljske nacije i do pre nekih 10 godina je slovacka ekstremno desnicarska SNS i njen lider Jan Slota vodila zestoku anti-madjarsku propagandu (tipa, "ima da udjemo sa tenkovima u Budimpestu" i tome slicno).
×
×
  • Create New...