Jump to content

NBA 2019/2020 - North remembers


Squabbit

Titula  

57 members have voted

  1. 1. Titula



Recommended Posts

3 hours ago, Chaos Is Me said:

Koji Portland, neće oni ni ući u PO, znam ja da je ljubav slepa, gubiš vid, al nemoj glavom kroz zid...

 

bacam hot prediction pre nego krenu tekme, šta fali 

 

jasno je da su la ekipe i hjuston + bucksi, raptors i 76ers favoriti 

 

mogao sam da bacim hot take i za denver jokers ali računam, ima ko 

Link to comment
Share on other sites

Just now, Asterion said:

 

Ali još uvek je malo donirao. Šta je to njemu 1,5 mio...

 

Nets’ Kyrie Irving has started a $1.5 million fund

 

kontam da ovo funkcionise kao neki startup, tj da nece samo on da zavali pare, nego daje neki kick za pocetak

ne mora bas da osiromasi da bi sproveo neku dobru ideju, ima jos milionasa u kraju 🙃

Link to comment
Share on other sites

Jokicu se nesto nije igralo? 1 sut iz igre i 0 poena.

 

Sto se Lejkersa tice, data sansa drugim igracima i okej su se pokazali.

Caruso, Waiters i JR ce imati znacajne minute u PO tako da raduju njihova izdanja.

 

Za Klipane dovoljan je Bogdan Sloboda, steta pa Lebron nije urgirao za dovodjenje Slobode

Link to comment
Share on other sites

malo sam procesljao najbolje ekipe da osvezim pamcenje. zaboravio sam mnogo toga sto se izdesavalo pre pola godine

 

Spoiler

Milwaukee Bucks

 

53-12   (1)

28-3 kod kuce; 25-9 u gostima

112.6 ortg (7)

101.9 drtg (1)

+10.7 nrtg (1)

1-4 skor u poslednjih pet utakmica

 

Milwaukee Bucksi su najjaca ekipa istoka i najveci konurent LA timovima za titulu. Predvodjeni, nadajmo se dvostrukim mvp-jem i glavnim kandidatom za defanzivca sezone, Antetokounmpom. Predstoji za njih vrlo vaznih nekoliko meseci za buducnost franise. Ugovor grka uskoro istice i iako nagovesteva da zeli zavrsiti karijeru u Milwaukeeju, u nba se nikad ne zna a i culi smo vec ovu pricu od igraca ranije.

Druga stvar je sto su kao ekipa dosta matori. Vecina najvaznijih ekipe osim Antetokunmpa je ili presla tridesetu ili se priblizava istoj a i ima igraca sa istorijom ozbiljnih povread. Pa nije nemoguce da u slucaju jos jednog neuspeha da se ekipa pretumba za sledecu sezonu.

 

Milwaukee igra istorijsku sezonu u odbrani. Imaju cak 3.3 def rtg prednosti ispred drugoplasiranih Raptorsa. Glavna snaga Bucksa u odbrani je odbrana obruca. Tu su ubedljivo najbolji u ligi. Dopustaju svega 29% suteva protivnika da bude na obrucu sa svega 50.7% uspesnosti, sto je cak 7% manje od drugoplasiranih Raptorsa.

Logicno je pomisliti da u ovoj eri kosarke gde dominiraju sutevi za tri poena, da ekipa koja brani taj sut najbolje u ligi da je medju najboljim odbranama u ligi. Ipak, nije tako jer uz Buckse koji su treca ekipa u ligi u dopustenim sutevima za tri poena, Raptorsi (druga odbrana lige) dele prvo mesto sa Heatom u dopustenim sutevima za tri poena, cak 43.6%.

Sto znaci da su najbolje odbrane one koje dopustaju protivnicima da sutiraju trojke sto je to vise moguce. Bucksi to mogu dopustiti sebi jer su kao ekipa jako dugacki i stizu svaki ugao terena .Tri igraca Bucksa su medju najboljim defanzivaca obruca u ligi. Braca Lopez i Antetokounmpo.  

 

Osim toga Bucksi su ubedljivo najbolja skakacka ekipa i jos ubedljivije najbolja defanzina skakacka ekipa (jedna od najboljih u istoriji). Logicno, Antetokounmpo je najbolji defanzivni skakac lige i cetvrti ukupno.

 

Iz ovoga nije tesko zakljuciti stil igre Bucksa cak i bez gledanja. Zastita obruca, dopustiti protivnicima sut za tri i ako oni imaju cak i prosecan sut za tri, nemaju cemu da se nadaju protiv Milwaukeeja.

U napadu dati loptu u ruke Grku i svi da se sklone (na liniju trojke) i bice poena na ovaj ili onaj nacin. Uprkos skoro 119 poena po utakmici, trojke sutiraju skromno ove sezone, sesnaesti su po procentu uspesnosti a sutiraju cetvrti najvise od svih ekipa. Dakle, cak ima mesta i za napredak.

 

Antetokounmpo najveci favorit za drugu uzastopnu mvp nagradu, igra jednu od najboljih sezona u poslednjih puno godina. Skoro 30 poena po utakmici, 14 skokova i 6 asistencija, po ukradena i blokada po utakmici i to za svega 31 minut po utakmici. Bio bi mvp sa najmanje odigranih minuta u proseku. Harrell, kandidat za sixth man of the year nagradu ima samo tri minuta manje u proseku od njega. Toliko su samo Bucksi bili dominantni ove sezone.

Grk napreduje iz sezone u sezonu ali tesko je zamisliti da ce odigrati bolju sezonu od ove.

 

Cak je poceo sutirati i trojke sa respektabilnih 30%. Nije uvek izgledalo lepo, ponekad bi zaredjao airballove ali za razliku od ranijih sezona nije se uplasio i nije gubio samopouzdanje pa je nastavio da ih uzima kada su ga protivnici provocirali sa nekoliko metara razmaka.

 

Kada igra centra (260 minuta ove sezone) Bucksi su cak +140 u plusminus kategoriji, netrtg od cak +23…Ovo su obicno petorke sa Middletonom na cetvorci i sa jos tri trojkasa. 

 Naravno u vrhu je gotovo svake napredne statistike koja postoji i kao sto rekoh bice skandal ako ne uzme mvp nagradu.


Mozda ce biti neizvesnije u trci za defanzivca godine ali ne tu ne bi trebalo nekog jaceg kandidata od njega.

 

Pitanje je sada koliko ce od ovakve igre moci preneti u playoffu i nakon ovolike pauze. Svi znamo kako je prosao prosle sezone u playoffu. Jeste, vrlo lako je moglo biti 3-0 u seriji protiv Raptorsa ali nije i jedan od glavnih razloga za to je presao u drugu konferenciju pa bar na to nece morati misliti jedno vreme. Toronto i Nurse svakako znaju i imaju recept kako da ga zaustave, pitanje je samo da li imaju i tela za tako nesto ove sezone. Kao sto rekoh bolji je nego prosle sezone, i ocekuje se da udje u finale kada nema neke jace prepreke ispred njega na istoku. Embiid je mozda jedini odgovor na Antetokunmpa u playoffu, ali to samo ostavlja prostora za Brooka da plodi sa posta protiv nizeg protivnika.

 

 

Middleton ove sezone postao drugi put all-star, takodje je imao najbolju sezonu karijere. Drugi najbolji strelac ekipe i odlican suter i za midrange i za tri (42% ove sezone). Primetna je razlika kada Bucksi igraju bez Antetokounmpa a sa njim u ekipi ali opet ekipa nije na gubitku, ni blizu. To samo znaci da su Bucksi kao ekipa brutalno dobro sklopljeni i vodjeni. Odlazak Brogdona nadomestili su two-way veteranom Matthewsom. George Hill sutira najbolje u karijeri, jedan deo sezone je sutirao preko 50% za tri ali sada sa samo 48%, istina, ne sutira puno, tri puta po utakmici. Brook je razocarao ove sezone sa sutem za tri (ispod 30%) ali je zato jedan od najboljih defanzivaca lige. Uprkos losem sutu cele sezone, nece odustajati da katapultira trojke sa 8-9 metara i tako da bude jedna od pretnji u playoffu. Mnogo je vazniji u odbrani gde sa Antetokounmpom cini najbolji defanzivni par lige.

 

Bledsoe je imao razocaravajuci playoff prosle sezone, jedan od glavnih krivaca i doslo je do toga da su se Bucksi zajebali sto su njega produzili a ne Brogdona. U trenutku potpisa ugovora cinilo se kao dobar posao ali posle losijeg playoffa, sada se vec postavljaju pitanja. Ovogodisnji playoff ce biti jos vazniji za njega i za fransizu. Da li juriti nekog drugog na kraju sezone i sta uraditi ako opet odigra dosta slabija nego u regularnoj sezoni. A u ovogodisnjoj regularnoj sezoni je igrao odlicno. Kao i vecina ekipe odlican defanzivac, jedan od najboljih na njegovoj poziciji, ali to nije deo igre gde ce biti najvazniji. Najpotrebnije ce biti da sutira ako nista bar kao tokom cele sezone (35% za tri) i nece biti previse problema.

 

Mozda su vec neki i zaboravili ali su pre trade deadlinea doveli Marvina Williamsa kao slobodnog igraca. Respektabilan trojkas i solidan defanzivac. Samo jos jedna opcija za Bud-a. Mirotic je prosle sezone razocarao i doslo je do toga da nije ni igrao u poslednjoj utakmici protiv Toronta. Williams za razliku od Mirotica igra odbranu i bice za ocekivati da ostane na terenu. Cak mozda i on kao i Mirotic u nekim petorkama bude zaigrao i trojku. A moci ce i da igra i centra. Jos jedno telo za Leonarda, Georga i Jamesa.

 

Ostatak skvadre nije za baciti svakako. Puno korisnih igraca koji mozda nisu velika imena ali rade posao kao sto se kaze. Osim Robina koji sa svojih petnaestak minuta izdominira u odbrani tu su jos i DiVincenzo, Brown, Connaughton, Matthews, Korver i naravno Ilyasova. Puno dobrih trojkasa i solidni ili bolji defanzivci.

Kako ih pobediti? Lako, treba dati puno trojki. Po mogucstvu 15+ komada. Jedino Pacersi i Lakersi su ih dobili sa losim sutem za tri ove sezone. Od rivala na istoku Miami ih dobio dva puta, Boston i Philadelphia jednom, protiv Toronta imaju 2-0. Bice istoku izuzetno tesko da ih dobiju ako Bucksi budu zdravi.

 

 

Pros

-          MVP Antetokunmpo kojeg je tesko zaustaviti u napadu a najbolji defanzivac u ligi

-          Najbolja odbrana lige

-          Puno kompetentnih sutera za tri

-          Puno kompetentnih odbrambenih igraca

-          Velika rotacija

-          Laka prva runda = vise utakmica za uigravanjem pred teske utakmice

 

Cons

-          Prosecan sut

-          Relativno neiskusni u playoffu za jednog contendera

-          Playoff Bud

-          Los ft Antetokunmpa

-          Nece imati domaci teren koji bi imali protiv citave lige

 

 

Spoiler

Toronto Raptors

 

46-18 (2)

23-9 ; 23-9

111.6 ortg  (13)

105.2 drtg  (2)

+6.4 nrtg (3/4)

4-1

 

Raptorsi su jedna od najvecih iznenadjenja ove sezone. Nakon odlaska dva startera oni nastavljaju da igraju vrhunski i to pre svega zbog brutalne odbrane.

Predvodjeni Nurseom, najvecim kandidatom za trenera godine, sa mnogo povreda, gotovo svih igraca u rotaciji, nisu stali tamo gde su bili prosle sezone u utakmicama bez Leonarda (17-5).

 

Odigrali su 64 utakmice ove sezone od toga Lowry odigrao 52, VanVleet 48, Siakam 53, Gasol 36, Powell 44, Ibaka 50, jedino je Anunoby odigrao skoro sve utakmice, 63. Dakle bas puno problema sa povredama ove sezone i uprkos tome, nisu gubili onoliko koliko bi se mozda ocekivalo. Kao i u slucaju Bucksa i kod Raptorsa je najjaca odbrana. I oni dopustaju puno suta za tri poena a primarni plan Nursea u odbrani je dopustanje suta iz cornera. Dopustaju ih najvise u ligi a medju boljima su u branjenju istih. Posle Bucska su najbolji u odbrani kod obruca. I Raptorsi kao i Milwaukee ima puno dobrih, dugackih i pre svega pametnih defanzivaca. Dakle ima dosta slicnosti u ove dve ekipe, jedini problem je sto Toronto nema superstara kao sto ga Milwaukee ima.

 

U napadu, najvise se oslanjaju na sutu za tri poena i poenima iz kontre. U obe kategorije su medju najboljima u ligi. Na papiru se ne cini da imaju nekog vrhunskog sutera za tri poena ali prema statistici imaju cak 7 vaznih igraca sa sutem preko 35% za tri. A Gasol, Powell i Ibaka sutiraju gotovo 40%. Velika i vazna stvar sto je gotovo citava ekipa sposobna da sutira.

 

U tranziciji su najjaca ekipa lige, naravno pre svega zahvaljuci nekoliko igraca kao sto Lowry, Powell, Anunoby, VanVleet i Siakam. Anunoby i Siakam se oslanjaju na fizicke karakteristike gde idu jako do samog kraja™, dok ostala trojka je pretnja i sa brzim sutem za tri poena.

 

Do proslog maja veciti loser i choker Lowry pokazuje da mu je samo bilo potrebno da ga vodi jedan vrhunski trener pa ce pokazati sta zna. Sposoban suter za tri, razigravac, lider, floper i odlican defanzivac uprkos godinama, kilometrazi i ficikom nedostatku. Vodi ligu zajedno sa Paulom kao najiritantniji igrac u ligi sa kukanjem kod sudija posle bukvalno svake situacije na terenu.

Trojke sutira daleko od najboljeg u karijeri ali s obzirom da ih sutira puno ima jedan od najboljih efg% u karijeri. U odbrani cini par minijaturnih bekova sa VanVleetom ali daleko od toga da nekompetentni. Oboje su fajteri i ne boje se nicega. Lowry ce uraditi sve da donese neku prednost svojoj ekip pa i po cenu da ga svi mrze. Srce sampiona™.

 

Siakam je poceo sezonu kao jedan od najboljih igraca u ligi. Od tada se malo primirio ali i dalje je po mnogima lider za b2b titulu most improved igraca. Preuzeo je stafetu od Leonarda kao najboljeg strelca i krilnog igraca tima. Sutira trojku za njega vrlo dobrih 36% na cak sest uzetih, sto je duplo vise nego prosle sezone, uopste uzima skoro dva puta vise suta nego prosle sezone. Jasan znak trenera da je sada on igrac koji ce najvise zavrsavati napade. Odbrana je i dalje vrhunska pa da vidimo da li je ovoga puta u stanju da zaustavi Antetokounmpa.

 

Kada bi se gledala on/off statistika igraca, delovalo bi da je Gasol najvazniji igrac ekipe. Bez njega ekipa je mnogo losija defanzivno a sa njim su najbolja moguce verzija. Ova slika bi trebalo da bude dovoljan pokazatelj koliko je spanac vazan za ekipu:

 

nyG8mmF.png

 

 

Dakle tri najcesce igrane petorke Raptorsa i u onoj u kojoj ga nema ima cak -5.5 net ratinga. Vredi napomenuti da je igrao samo pola sezone zbog povreda ali isto tako treba reci i da na pocetku sezone gotovo nije postojao u napadu i da uprkos tome, covek dominira. Delice minute na centru sa Ibakom koji sutira 40% za tri ove sezone.

Osim njih tu su je jos gomila ne previse iskusnih ali zato upotrebljivih igraca. Jedina dobra stvar u silnim povredama Raptorsa je da je vise igraca moglo doci do izrazaja. Bili su oni dobri i upotrebljivi i prosle sezone ali ove su napravili jos veci korak.

Powell je po mom misljenju jedan od kandidata za sixth man-a, iako realno nece biti ni u konkurenciji zbog manjka odigranih utakmica.

 

VanVleet je pokazao u proslom playoffu sta moze da uradi. Od utakmice broj 4 protiv Milwaukeeja pa do kraja finala sutirao je trojke 53% na 6 pokusaja po utakmici.

 

Anunoby nije igrao prosle godine u playoffu zbog povrede, sada je spreman da to vrati s kamatom. Igra odlicno, pre svega u odbrani, neki kazu da je i mozda najbolji defanzivac ekipe. Specijalac, koji ce na svakoj utakmici cuvati najboljeg protivnickog igraca. Naravno imao je i napadacki najbolju sezonu karijere pre svega jer je igrao gotovo svaku utakmicu dok ostatak ekipe nije. Sutirao je odlicnih 38% za tri, 60% za dva, jedino mu je problem kada ide sutira slobodna bacanja, i uprkos njima ima gotovo 60% TS-a.

 

Rondae Hollis-Jefferson je uprkos najavi Nursea na pocetku sezone da nece igrati uopste ako se ne pribere, odigrao vrlo dobro ovu sezonu. Jasno je da nije ovde zbog suta i zbog napada. Tu je da pomogne ekipi u odbrani i da zameni startere na nekoliko minuta. Igrao je najvise trojku ali pripomogao i na cetvorci.

 

Boucher i Terrence Davis su igraci za koje nisu mnogi culi pre ove sezone. Istakli su se zbog brojnih povreda saigraca i pokazali kako su Raptorsi mozda i najbolja fransiza za razvoj igraca i skauting. Davis bek-suter pre svega, sutira 40% za tri a Boucher igra centra ili krilnog centra i tu ce biti u slucaju novih povreda da bude 4-5 igrac u rotaciji.

 

Trenutno su drugi sa tri utakmice ispred Celticsa i tesko je zamisliti da u ovih osam utakmica mogu izgbiti to drugo mesto. Mada posto nema domaceg terena i nece biti toliko bitno jer jedna ekipa dobija Orlando a druga najverovatnije Indianu kao protivnika a posle toga ih ocekuje medjusobni duel. Taj duel je mozda i najiscekivaniji duel na istoku. Nema u ovom trenutku izrazitog favorita ali mnogo toga se moze promeniti do tog dvoboja.

 

Iskreno ne vidim kako Toronto moze da dobije Milwaukee u potencijalnom finalu konferencije. Cak i ako na neki nacin zaustave Antetokounmpa, opet ce ostati problem da nemaju nekog skorera kao prosle sezone koji ce redovno postizati 30-35 poena po utakmici. Siakam je nesto najblize tome ali Bucksi imaju tela™ da ga zaustave. Nije on tolika pretnja sa mid-range kao sto je Leonard bio prosle godine. Ako nista drugo faulirace ga.

 

 

Pros

 

-          Brutalna i pametna odbrana

-          COTY

-          Fleksibilnost i inovacija u odbrani

-          Champsionship iskustvo iz prosle sezone

-          Gotovo cela ekipa zna i u jednom i u drugom pravcu da igra

-          Bice zdravi kad repocne sezona

 

 

Cons

               

-          Nedostatak izrazitog™ poentera

-          Klimavi sa zdravljem

 

 

Spoiler

Boston

 

43-21 (3)

23-9; 20-12

112.9 ortg (5)

106.8 drtg (4)

+6.1 nrtg (6)

2-3

 

 

Konacno je svanulo Bostonu, otisao je Irving. Ako pitate navijace Celticsa, on je bio najveci krivac za sve sto se lose dogodilo u Massachusettsu jos od proslog veka. A bice sigurno krivac i u buduce.

Umesto njega stigao je Walker u zamenu za Roziera. Izmedju ostalih dosao je i Kanter da zameni Horforda. Marcus Morris je napustio tim a otisao je i Baynes u trejdu za pick u Phoenix.


Svi su padali u trans pred pocetk sezone zbog visine ugovora Browna kako decko nije zasluzio i sto se Ainge zajebao. Naravno nisu bili u pravu i Brown je odigrao sezonu karijere. Bukvalno je bio toss-up ko ce na all-star on ili Tatum.

 

Stevens je opet odradio odlican posao ove sezone. Gubitak Irvinga i Horforda nije lako nadomestiti, pogotovo sto su oba igraca otisla kao slobodni agenti.

Odlucili su se da ovo je sezona gde ce glavni likovi biti Tatum i Brown uz Walkera. Walker je odigrao onoliko koliko se od njega ocekivalo, zaigrao je na all-staru ali u poslednjih par meseci sezone Tatum je bio glavni igrac fransize. Od prvog januara do prekida imao je 26 poena po utakmici uz 43% za tri poena na cak 7.5 suta po utakmici. Postao je elitan suter. Imao je u ovom periodu nekoliko ludackih utakmica sa apsurnim sutevima i gde ga apsolutno nista nije moglo spreciti. Na primer u februaru je imao skoro 31 poena po utakmici uz 48% za tri (12 utakmica).

 

Sigurno je jedan od igraca koji najvise zale sto je doslo do prekida.

 

U odbrani se popravio, neke napredne statistike su ga tokom sezone svrstavale medju najboljma u ligi. Nisam siguran koliko je to bas tacno. Odlican je sa strane pomoci ali kao 1v1 defanzivac bolji su i Smart i Brown i kada dodje do takvih situacija u playoffu pre ce se njima okrenuti Stevens nego Tatumu.

Za razliku od prethodnih sezona, ove sezone je najvise proveo na cetvorci. Cak je u small-ball situacijama igrao centra. Sumnjam da cemo se nagledati takvih situacija u playoffu protiv najjacih ekipa.

 

Stevens sigurno i dalje zeli da Tatum uzme sto manje mid-range suteva, ali ovaj nikako ne moze da odoli. Kada usavrsi selekciju suta bice jos nezaustavljiviji.

Brown je imao odlicnu sezonu bez nekih velikih uspona i padova. Dobra odbrana uz dvadesetak poena po utakmici i dobrih 38% za tri.

 

Hayward je poceo sezonu odlicno i onda mu se desio peh sa lomom sake u devetoj utakmici   sezone. Nije igrao oko mesec dana, vratio se ranije nego sto je bilo ocekivano i polako se vratio u formu. Uz Walkera glavni razigravac od startera. Uz Walkera glavna meta protvnika u odbrani, to mu je uvek bila slaba tacka. Igra na nezgodnoj poziciji gde vecina timova ima elitnog igraca. Stevens ce ga sakriti na nekim slabijim napadacima.

 

Najveca strepnja zelenih fanova je levo koleno Kembe Walkera. Imao je problema sa time tokom sezone, odsustvovao je pre i posle all-star breaka gde je igrao utakmicu. Bilo je price da je to bila greska i da je tu pogorsao povredu. Izasla je i vest da nije sigurno koliko ce ucestvovati u predsezonskim i sezonskim utakmicama Bostona pre playoffa. Bez njega tesko da mogu bilo sta znacajnije uraditi bez obzira koliko je dobar Smart.

 

A bio je odlican. Naravno all-defence igrac, jedan od dva-tri najbolja beka defanzivaca koji ove sezone ima svu slobodu suta za tri poena. Procentualno je gori nego prosle sezone ali za razliku od prethodnih sezona protivnici ga vise postoju.

 

U odbrani je sve jasno, moze da brani sve, stretch-six kako je nazvao svoju poziciju i ulogu.

 

Odlaskom Horforda i Baynesa ostao je samo Theis kao upotrebljiv centar. Doveden je Kanter kao zamena ali je Stevens odlucio da koristi nemca kao prvog centra. Ne trazi previse lopti i mnogo je bolji defanzivac. Jedan od najboljih u ligi u zastiti obruca. Sve najbolje ovosezonske petorke su sa Theisom na petici. Moze se reci da je turcin i razocarao ove sezone. Nadigrao ga je nemac u svim segmentima igre.

 

 

Dve najvise koriscene petorke Stevensa su Walker – Brown – Hayward – Tatum – Theis i petorka Walker – Smart – Hayward – Tatum – Theis. Prva petorka je brutalna u napadu a druga brutalna u odbrani. Stevens ima puno izbora i moze da radi sta hoce sa svojom ekipom. Fleksibilni su i pametni. Od svih ekipa koje mogu ugroziti Buckse najbolja su suterska ekipa, nesto sto Bucksi dopustaju puno ove sezone. Problem je sto na drugoj strani niko ne moze da uspori Antetokounmpa. U proslosti to je cinio Horford…

 

Treca su najbolja ekipa u odbrani trojki i drugi po broju primljenih poena, iza Toronta u oba slucaja. Njihov dvoboj u drugoj rundi bi bio spektakl. I nadam se da ce se ostvariti uz zdrave sastave.

 

 

Pros

 

-          Jaka petorka

-          Odlicna odbrana

-          Stevens

-          Nema Irvinga

 

 

Cons

 

-          Timski prosecan sut za tri

-          Zdravlje Walkera

-          Ne bas dugacka klupa

 

 

 

Spoiler

Miami Heat

 

41-24 (4)

27-5; 14-19

112.7 ortg (6)

109.4 drtg (12)

3.3 nrtg  (8)

3-2

 

 

Heat je u velikom trejdu pre godinu dana doveo Butlera i Myersa Leonarda a ekipu su napustili Richardson i Whiteside. Jasan znak da Riley misli samo na prsten. To je pokazao i u februaru kada su trejdovali za Iguodalu, Hilla i Crowdera a pustili ove sezone vecito povredjenog Winslowa i Jamesa Johnsona koji je zbog problema sa ponasanjem igrao malo ove sezone.

 

Nema tu mnogo filozofiranja, vecina igraca u ekipi je u ozbiljnim godinama i Butleru kao najvecem imenu ove ekipe nije preostalo jos puno prilika za titulu. Riley ce na sve nacine pokusati da sastavi ekipu koja ce moci konkurisati najjacima. Nisam siguran da ova ekipa koja je mozda i iznenadila neke sa dobrom igrom, jos spremna da se macuje sa najjacima.

Heat Culture i Alfa muzijak Jimmy Butler su izgleda stvoreni jedni za drugog. Izgleda da je konacno nasao svoje mesto gde ce pokusati da dodje do prstena. Riley sigurno deli svoju viziju s njim a i Spoelstra je ako nista drugo imao vec posla sa divama i egotriperima, pa mu nece biti tesko da ishendluje i Butlera.


Prica sezone je iskopina dva odlicna igraca - Nunn (prosle sezone bio na rosteru Dubsa) i Duncan Robinson, sophomore koji je prosle sezone igrao vrlo malo. Vec sada se moze reci da je jedan od pet najboljih sutera u ligi. Sutira 45% za tri na 8.5 suteva. Apsurdna brojka, nesto najblize prime Curryju. Covek bukvalno da i ne sutira za dva (samo 1.1 sut po utakmici za dva). Sto znaci da mu je shooting rate za tri poena oko 88% sto ga cini najvecim u istoriji lige.

 

g6l3Z1u.png

 

 

Ima lucidnih 68% TS-a, jedini uz Georga Hilla da nisu centri u top10 ove sezone. Nema pozicije iz kojeg nece opaliti na kos, brz izbacaj, iz dotrcavanja, iz picka, spot-up, iz driblinga, iz tranzicije, u levo, u desno, iz coska sa 8, 9 metara…Po nekim naprednim statistikama je top 30 igrac ove sezone. I to za minimalac. Riley did it again. Heat je procentualno najbolja trojkaska ekipa lige i pola zasluge za to ide njemu. U odbrani nije nesto posebno ali bar je visok i ima dugacke ruke.

 

 

Nunn je poceo odlicno, opravdao je svoju ulogu startnog playmakera (nisam siguran da je Spoelstra tako planirao za citavu sezonu), Nakon dobrog pocetka, igra mu je padala da bi do prekida sezone vec bio i minus igrac. Ne bi trebalo da Spoelstra mnogo menja njegovu ulogu, izgleda da su svi zadovoljni kao Nunnom starterom i Dragicem kao prvim sa klupe.

 

Slovenac nakon prosle sezone gde se mucio sa povredama, konacno je zalicio na onog majstora od pre nekoliko godina. Odlicno sutira za tri poena, i dalje uzima dobar broj mid-rangera i naravno njegov prepoznatljiv ulaz gde je brutalan ove sezone. Izgleda da je zadovoljan sa novom ulogom i bice jedan od najvaznijih igraca ekipe u playoffu.

 

Adebayo je uz Robinsona verovatno najvece iznenadjenje ekipe. Planiran kao starter na centru, kasnije prebacen na krilnog centra, mozda je i najbolji igrac ekipe ove sezone. Najbolji defanzivac ekipe, moze da brani gotovo svaku poziciju. Brze noge, veste ruke i mozak, sve sto je potrebno za modernog defanzivca. Na drugoj strani je najjaci na obrucu, nazalost uzima i dobar deo mid-rangera koje mu nisu jaca strana a najveca mana su mu svakako sto ne sutira za tri i relativno slabo izvodjenje slobodnih bacanja. Mada sve to nadomesti odlicnim osecajem za dodavanjem i asistencijama.

 

Nece biti preterivanje ako se kaze da je Butler imao katastrofalnu sutersku sezonu. 25% za tri i ne mnogo boljih 37% sa mid-rangea. Da nije bio odlican u svim ostalim segmentima igre tesko da bi sezonu pamtio po dobrom. Ono sto mu vadi ovu sezonu u napadu to je abnormalan broj slobodnih bacanja sto je dobio. 68% free throw rate za sezonu ga stavlja medju igrace sa najvise izvedenih slobodnih bacanja u sezoni (Heat je timski prvi u ligi). Naravno, svima je jasno da je Butler jedan od igraca koje voli napredna statistika sto znaci da je igrac koji mozda na prvi pogled moze imati losu utakmicu ali zato je u svim ‘nevidljivim’ stvarima najbolji, pre svega u odbrani. Naravno ne treba zanemariti i njegove liderske sposobnosti. Kao i to sto je glavni kreator ekipe.

 

 

Ostatak rostera svakako nije za baciti, ima tu mnogo upotrebljivih igraca koje hvala bogu Spoelstra zna da iskoristi na najbolji nacin. Igraci na roster su prosli kroz test Rileya i Spoelstre pa nije ni cudo da gotovo uvek imaju ekipu koja je spremna na sve.

Olynyk, Herro, Leonard pa cak i Crowder pretnje sutem, Iguodala i Crowder ce odraditi posao i u odbrani, a ne moze smetati ni Derrick Jones Jr. sa ludackim fizickim kvalitetom. Tu je i KZ Okpala za kojeg uvek prvo pomislim da je neka nova vrsta africke antilope.


Heat je prvi u ligi u procentu za tri poena, prvi u ts%, medju prvima u efg%, procentu skokova, procentu asistencija i igraju posle Denvera najsporije u ligi.  Dakle napredna statistika ih voli, pitanje je kako ce se to pokazati kada bude najpotrebnije.

 

Tesko je reci kakve sui m sanse u playoffu jer se jos ne zna ni gde ce zavrsiti. Imaju neke teoretske sanse za trece mesto ali najizvesnije da ce biti cetvrti ili peti, sto znaci da ce najverovatnije igrati sa Sixersima. Tesko da mozemo zamisliti bolji par za prvu rundu. Jimmy vs Brown i Sixersi. Nisam siguran kome bih ovde dao prednost ako su svi zdravi, rekao bih Sixersi jer imaju najboljeg igraca u obe ekipe…

 

Osim Sixersa tesko mogu zamisliti da mogu ugroziti bilo koga od prve tri ekipe u konferenciji. Uprkos dobrom sutu po naprednim statistikama ipak nisam siguran da je to dovoljno ofanzive za moze se reci najbolje odbrane u ligi. Rekao bih da im fali jos jedan solidan igrac da bi mogli ugroziti najbolje.

 

 

Pros

-          Sut za tri

-          Odlicna odbrana

-          Nekoliko x-factor igraca

-          Solidna i dugacka klupa

-          Trener i pametna organizacija

 

Cons

-          Nemaju izrazitog i sigurnog skorera

-          Sut Butlera, mada ne moze gore right?

-          Neiskustvo u playoffu nekih vaznih igraca

 

 

 

Spoiler

Philadelphia 76ers

 

39-26 (5/6)

29-2; 10-24

110.4 ortg (17)

108.2 drtg (6)

+2.2  nrtg (12)

2-3

 

Dosta razocaravajuca sezona do sada za Sixerse. Ocekivao i tipovao sam ih za drugo mesto na istoku za kraj sezone. Osim Embiida koji je propustio dvadesetak utakmica bili su relativno zdravi. Dosao je Horford za maksimalac nakon trejda Butlera i to je trebalo znaciti da ce biti najbolja defanzivna ekipa lige.

Bar je u teoriji to tako trebalo da izgleda. Umesto toga imaju samo vrlo dobru odbranu, koja sigurno moze biti mnogo bolja i jos uvek tvrdim da kad dodje playoff, mogu biti i najbolji u ligi. Za to treba nekoliko stvari da se poklopi, pre svega da su svi na okupu i zdravi, da se nadje odgovarajuca uloga Horfordu i da Thybulle nekako igra a da se to ne oseti u napadu.

Richardson je takodje doveden jer je odlican, kompetentan defanzivac ali i da preuzme ulogu tapkaca lopte dok je Simmons na klupi.

 

Tesko je proceneti sta moze ova ekipa u playoffu. Svaki scenario mi je moguc od sedam utakmica protiv Bucksa do raspada i ranog ispadanja od npr. Heata.

 

Bili su najbolja ekipa kod kuce, samo dva poraza. Jedna od Heata i jedna od Dallasa bez Doncica. U gostima su gori i od Knicksa. Nuff said.

 

Jedan od razloga zasto je Horford doveden je to da Embiid ne mora da ga srece u playoffu. Jos dok je bio u Bostonu izjavljivao je da vise voli da igra cetvorku nego centra.

Doveli su igraca koji je odlican u odbrani a u napadu ne trazi puno lopti, ima sut za tri i zna da razigra.

Delovalo je da su odlican posao uradili. Problem je nastao sto mu Brown nije mogao naci idealnu ulogu, lopta je vecinom bila u rukama Simmonsa i Embiida, dakle vec je tu razlika u odnosu na igre u Bostonu gde je cesto dobijao lopte na trojci i onda dirigovao ekipom i nalazio prava resenja.

Sut za tri mu je opao, sut za dva mu je opao, slobodna bacanja takodje, u svakoj suterskoj kategoriji je losiji nego ranije a kolicina uzetih suteva gotovo ista. Asistancije su bar tamo gde su bile i ranije. Pokusavao je Brown da ga stavi na klupu i da vise igra kao rezervni centar ali vrlo brzo se vratio u startnu petorku zbog povrede Simmonsa.

 

Sada kada su svi zdravi, Sixersi su izjavili da ce se Al vratiti na klupu i da ce Milton na papiru biti play dok ce cetvorku ‘igrati’ Simmons. (fun fact: odigrali su tacno 0 minuta sa ovom petorkom u sezoni).

Morao je Brown nesto da uradi jer kada je trojka Horford-Simmons-Embiid na terenu imaju napad koji je dobar kao 29. u ligi Bullsi.

 

Embiid je takodje imao losiju sezonu nego prosle. Poeni su drasticno opali, naravno opet problem sa povredama a i u odbrani nije ono sto moze da bude a najbolji je defanzivac lige kada je priblizno 100%.

Prosli playoff je proveo u problemima sa stomakom i povredama. Cak i takav je bio mozda i najbolji igrac u seriji protiv Raptorsa koji su svi znamo kako izgubili.

 

Sixersi na sve nacine zele da njegov tandem sa Simmonsom profunkcionise onako kako su zamislili pre tri godine ali ove sezone im bas ne ide. Cak ekipi mnogo bolje ide kada je Embiid na terenu a Simmons ne igra. Zanimljivo je i da kada Embiid igra onda su ekipa sa najvise izvedenih slobodnih bacanja a kada ne igra onda su poslednji.

 

Harris je tu u petorci do pre ove izmene bio igrac koji jedini zna samo u napadu da igra. I kao takav on ce isporuciti svojih 25-30 poena ali nesto nisam siguran da treneri konkurenata gube san zbog njega. Uvek ce biti neki meh igrac koji zna samo jednu stvar. A da li je ta jedna stvar vredna max ugovora…

 

Simmons je verovatno i dalje najveci problem ove ekipe. Jednostavno odbijanje da baci loptu ka kosu kada je sam na trojci uzasno sputava ovu ekipu. Sve njegove vrline (a ima ih mnogo) ce uvek biti sklonjene na stranu ako ne nauci da sutira ili bar da se odluci da ih sutira kada ima priliku. Sto je gore je sto problem nije u treneru jer je Brown vise puta izjavljivao kako hoce da Simmons uzima trojke nego ovaj uporno odbija.

 

XXwRFlj.png

 

xWZnaW0.png

 

Moja procena je da ako (kada) ove sezone ispadnu da ce Brown leteti i da ce Simmons dobiti jos jednu godinu sa novim trenerom i da u slucaju novog neuspeha da ce biti trejdovan.

Kao sto rekoh vrlina ima puno. All-defensive igrac, pitanje samo jel prvi ili drugi tim, izuzetno pametan i vest, brze ruke i noge, moze da brani sve igrace osim najjacih centara. Vise puta ove sezone je imao defanzivne minijature u clutchu gde bukvalno dobija utakmice sa nekoliko ukradenih ili samo sa dobrom 1v1 odbranom protiv najboljeg igraca protivnicke ekipe.

 

Na obrucu retko gresi i naravno vrhunski razigravac.

 

Proslo je ispod radara da su doveli Glena Robinsona treceg i Aleca Burksa za neke pikove druge runde. Jedan od boljih trejdova ove sezone i boljih poslova Branda. Trebalo im je igraca jer kvalitetnu rotaciju gotovo da nisu ni imali. Korkmaz je tu da sutira, jedan od najboljih ruki defanzivaca u istorji Thybulle je tu da brani, Kyle O’Quinn da bude sporedni glumac u Thybulleovom vlogu…a ostali (?) takodje nesto da rade…

 

Uprkos reklo bi se losoj sezoni, siguran sam da ih i dalje svi ozbiljno svataju. Ipak imaju najboljeg centra lige i visok plafon™ koji ako dostignu mogu ici jako daleko. Zavrsili su kao sesti u odbrani a imaju potencijala da budu najbolji, dugacki su, pametni, kada je Embiid na parketu gotovo da niko ni ne prilazi kosu nego se sutiraju mid-rangeovi i trojke.

Osim kvalitetnog skoka u odbrani i branjenju picka nisu se istakli ni u jednoj naprednoj statistici ove sezone. Sto je ocekivano kada se pogleda kako su izgledali. I jedina kako-tako stvar koja im je isla na ruku ove sezone a to je domaci teren, nece ga biti u Orlandu.

 

Imaju mozda najboljeg stopera na istoku za Antetokuonmpa u vidu Embiida ali kao sto napisah kod Bucksa to ce samo pruziti priliku Lopezu na postu. Razbili su ih za bozic kada su dali 21 trojku ali to se nece dva puta dogoditi u playoffu tako da ce morati nesto novo da smisle. Imao je Brown dovoljno vremena da smisli sta i kako sa ovom ekipom. Prva ideja mu je da pocne sa petorkom koja nije odigrala ni minuta ove sezone…

Boston i Toronto su vec laksi zalogaj od Bucksa ali i iz ove perpsektive su autsajderi.

Moja prognoza je da idu u finale lige.

 

 

Pros

-          Odlicna odbrana koja moze biti jos bolja

-          Mvp level potencijal igrac Embiid

-          Trenutno svi zdravi

 

Cons

 

-          Nedostatak domaceg terena

-          Hemija u ekipi (?)

-          Questionable trener

-          Zdarvlje najboljih igraca moze samo da bude gore

-          Upitna rotacija

 

 

Spoiler

Ostatak Istoka

 

 

 

Mozda nije fer prema Indiani ali posle povrede Sabonisa i upitne spremnosti Oladipa nisam previse optimistican po pitanju njihovih sansi u playoffu. Da su zdravi siguran sam da bi nekome pruzili ozbiljan otpor i mozda i dobili rundu.

Sabonis ima povredu plantar fascilitis, povredu koju su imali Teodosic i to hronicnu, Brogdon prosle i Capela ove sezone. Povreda za koju treba dosta vremena da se zaleci redovno.

Oladipo je prvo rekao da nece igrati u Orlandu da bi zatim promenio misljenje ali nakon ove vesti Sabonisa, mozda opet promeni misljenje ili bar odigra manje utakmica jer bi i njemu dobro doslo da se sto bolje spremi za sledecu sezonu.

 

Lamb je u Orlandu ali nece igrati, i dalje se oporavlja od kidanja ACL-a.

Imala je Indiana odlicnu sezonu, McMillan je opet uradio dobar posao a GM i ekipa su uradili odlican posao sa dovodjenjem sjajnih pojacanja, samo opet su ih povrede sprecile da pokazu sta mogu u playoffu. Nadajmo se da ce sledece sezone konacno svi biti zdravi i onda vec imaju sanse za mnogo toga u playoffu.

 


Orlando, ‘domacin’ ovog eksperimenta.

Isaac i dalje nije spreman, Clifford rece da je i dalje 2-3 nedelje od povratka na teren zbog povrede levog kolena. Steta za njega, bio je kandidat za prvu odbrambenu petorku pre povrede.

Fultz je zadobio virus, verovatno ce igrati.

Osim njih svi bi trebali biti spremni.

Odigrali su slabiju sezonu od prosle i to je jedan od glavnih razloga zasto ih skoro niko ne shvata ozbiljno.

 

 

Da budem iskren uopste nisam vise u toku ko je od Netsa dobio virus, ko nije, ko ce igrati ko nece, znam samo da je vecina najboljih igraca out, i da ce igrati igraci koji nisu neki preterani kvalitet, tako da osim toga ni ne znam sta da napisem. Odigrace 12 utakmica u Orlandu i to je to.

 

 

Za Washington nece igrati dva najbolja igraca ove sezone. Beal i Bertans. Imali su ove sezone jednu od najgorih odbrana u istoriji lige ako ne i najgoru. Ove sezone su imali cetiri utakmice gde su im protivnici dali 150+ poena. Na zacelju su u nekoliko statistickih parametara tako da i nema smisla trositi reci na njih jer nista znacajno nece uraditi osim sto mozda treba obratiti paznju zbog kladionice.

 

 

 

Spoiler

Los Angeles Lakers

 

49-14 (1)

 

23-8; 26-6

 

113.0 ortg (4)

 

105.6 drtg (3)

 

+7.4 nrtg (2)

 

4-1

 

 

James u svojoj sedamnaestoj sezoni i kao 35 godisnjak i dalje ne gubi korak i i dalje je najbolji igrac lige. Odbranu je popravio dolaskom Vogela i Davisa i na pocetku sezone zalicio na Jamesa iz Heata.

Ima skoro 10.6 asistencija po utakmici po cemu je ubedljivi lider u ligi. Proizvod toga sto ove sezone igra playmakera. Osim toga je u svim ostalim parametrima kao i ranije, samo ima malo manje poena po utakmici zbog dolaska Davisa.

Propustio je tri utakmice ove sezone, minutaza mu je i dalje standardna, u odlicnom je stanju, izgleda kao da jos moze bar pet godina da igra na najvisem nivou. A ono najbolje od njega tek predstoji u playoffu.

 

Konacno je dobio drugog superstara u ekipu i opet je legitiman kandidat za prsten.

 

Davis je stigao u velikom trejdu sa Pelicansima. Do sada je opravdao ocekivanja. Najbolji je strelac ekipe i ubedljivo najbolji defanzivac i u konkurenciji za dpoy.

Mnogi su ocekivali da ce Davis kao mozda i najbolji pnr igrac u ligi i najbolji dodavac u ligi – James odigrati vise od ove akcije tokom sezone. Ne samo sto nisu igrali cesto nego su u poslednja tri u ligi po pnr akcijama (iako im je ppp iz pnr medju najboljima u ligi).

Sigurno postoji neko objasnjenje zasto se to malo igra, ali u teoriji izgleda gotovo neodbranjivo. Pogotovo sto James kao ball-handler imao trojicu ostalih igraca na trojci za lak sut. Ovo u petorkama kada Davis igra centra.

 

Nekarakteristicno za mnoge ekipe Lakersi i dalje igraju sa dva vrlo visoka igraca. Howard i McGee igraju centra po dvadesetak minuta po utakmici. Nije ni cudo da su Lakersi u vrhu lige po igri dole i po ofanzivnim skokovima. Ima trenutaka kada Davis igra centra i kada je sa Jamesom u timu to izgleda odlicno kao sto se i moglo ocekivati. Videcemo da li ce se takve petorke vise koristiti u playoffu.

Sutira mnogo vise mid-rangeova nego sto bi realno trebalo, pogotovo sto ga ne ide preterano dobro. Generalno Lakersi sutiraju lose sa te pozicije. Oni su ekipa koja i inace sutira manje trojki nego sto bi bilo idealno u danasnjoj kosarci.

 

 

Zive od ofanzivnog skoka, second chance poena, poena ispod obruca i poenima iz tranzicije.

Poslednjih par sezona Jamesa u Clevelendu strategija je bila da se ekipa napuni suterima za tri i da ce to biti napad. Lakersi su ove sezone tek 23. po sutu za tri po utakmici. Nije da nemaju kompetentne sutere ali ocigledno da im to nije prioritet.

 

 

Osim dva superstara ostatak rostera cine reklo bi se pre svega mediokriteti.

 

Ima tu dobrih igraca koji igraju svoju ulogu dobro a ima i onih koji vise smetaju nego sto pomazu.

Green, Caruso, Caldwell-Pope i Bradley su bekovi koji znaju ono sto je najvaznije u danasnjoj ligi. 3&d. Neko ima bolji 3 neko D, ali glavni problem je sto Bradleya nece biti u Orlandu. Mislim da ce faliti vise nego sto se misli.

Kada se na to doda da je Rondo polomio saku prvih dana kampa, onda je jasno da su bekovske pozicije dosta tanke i to im je najveci problem pred nastavak.

 

Doveli su Waitersa i JR Smitha ali oni vise od godinu dana nisu igrali ozbiljnu kosarku. Niko nije upoznat koliko su spremni za najvisi nivo. Pitanje je i koliko ce ih James trpeti. Ovo sve pod pretpostavkom da ce uopste i imati neke minute.

 

James – Green – Caruso – Calwdell-Pope – Daniels? – Cook? – Waiters ? – Smith ?... Ovako bi nekako izgledala bekovska linija bez Ronda i Bradleya. Mada ako odu daleko, Rondo bi trebao da se vrati za kraj playoffa…Ne izgleda pretarno ubedljivo.

 

Medju centarskim pozicijama Davis – McGeen – Howard – Morris? I Dudley kao neko ko ce zavisno od situacije dobijati i minute. Ako nista drugo da isprovocira i izbaci protivnickog superstara.

 

Tu je i Kuzma koji nazalost nije jedini na svetu koji veruje da je treci najbolji igrac u ekipi. U gotovo svim naprednim individualnim statistikama je medju tri najgora igraca u ekipi. Cak je i iza nekog lika za kojeg u zivotu nisam cuo. Sto je najgore treci je igrac ekipe po usage-u…

 

Pred prekid sezone, imali su dve pobede nad Bucksima i Clippersima. Dobili su veliku dozu samopouzdanja i onda usledio prekid. Mozda i nije lose da James sa kilometrazom koju ima da dobije odmor od par meseci ali to isto znaci da i vecito dtd duo iz Clippersa.


Zanimljivo je argumentovati na obe strane kada se gleda taj vec vidjeni duel protiv komsija. Na jednoj strani Clippersi imaju tri (sa Morrisom) odlicna ‘LebronStoppera’ a na drugoj Davis mozda bas redovno da ih maltretira, iako je Zubac imao odlicnu sezonu i Harrell dobrano popravio odbranu u odnosu na ranije sezone. Isto tako na drugoj strani nema puno igraca u rosteru koji mogu konstantno dobro da cuvaju Leonarda i Georga. Poslednjih godina James se ne bakce sa dobrim napadacima, cesto cuvajuci slabije igrace. Ako zeli da ih pobedi, morace da igra protiv jednog od dvojice. U tom slucaju ce verovatno ispastati njegova ofanzivna produktivnost.

 

Statisticki su vrlo izjednaceni, suterski Clippersi nesto bolji, u timskoj odbrani Lakersi. Kada se pogleda klupa, Clippersi bi opet trebali biti u prednosti sa duzom klupom gde ce biti i respektabilnih igraca bez preterane minutaze. Sto naravno znaci i da Clippersi imaju vise fleksibliteta kada su razne petorke u pitanju.

Takav luksuz tesko da Lakersi mogu sebi priustiti. Ali, Lakersi imaju Jamesa, jos uvek po meni najboljeg igraca lige i dok ga neko ne dobije u playoff seriji (Antetokunmpo, Leonard) tako ce i ostati.

 

Lakersi su bili najbolja gostujuca ekipa lige, nesto sto im moze (a i ne mora) pomoci dosta u Orlandu.

Da nije bilo ovog sranja u potencijalnoj utakmici protiv Clippersa imali bi gotovo sedam utakmica kod kuce.

 

 

Pros

 

-          James

-          Odbrana

-          Ofanzivni skok i second chance poeni

-          Tranzicija

-          Dobra hemija u ekipi

 

 

Cons

 

-          Tanki na bekovima

-          Slabi u sutu za tri

-          Osim Jamesa nema puno kreacije

-          Bradley

-          Kuzma?

 

 

Spoiler

Los Angeles Clippers

 

44-20   (2)

25-7; 19-13         

113.6 ortg (3)

107.2  drtg (5)

+6.4  nrtg (3/4)

4-1

 

 

Clippersi su po mnogima glavni favoriti da izadju sa zapada. Mix dobrog matchupa i duze klupe u odnosu na Lakerse je glavni argument za to.

 

Nekako se tokom cele sezone uvek postojao utisak da Clippersi ne igraju sa punom snagom. To se pre svega videlo u utakmicama ili cak cetvrtinama gde su stvarno izgledalali nepobedivo da imaju mnogo toga u rezervi.

 

Winger, Jerry West i Doc pre svih su odradili odlican posao proslog leta sa dovodjenjem dva superstara u svoju fransizu. Naravno, moze se reci da svega ne bi bilo da Leonard nije zeleo da dodje bez jos jedne velike zvezde. Dogovorili su se sa Thunderom i dali sedam pickova prve runde (21-26), zvezdu u nastajanju Shai Gilgeous-Alexandera i Danila Gallinarija. Da li je vredelo? Videcemo za 2-3 godine.

 

I pre toga, na kraju proslogodisnjeg trade deadlinea su napravili nekoliko fantasticnih poslova. Oslobodili se Tobiasa Harrisa da dobiju nekoliko pickova prve runde i pre svega Shameta. Nakon toga opljackali komsije koji su bukvalno za nista dali Zubca. Da bi na kraju zavrsili sa dovodjenjem Greena i Templea za Bradleya u dealu sa Memphisom.

U poslednjim trenucima ovosezonskog trade deadlinea su doveli Markusa Morrisa iz Knicksa a u suprotnom smeru otisao je redundantni clana rotacije Harklessa.

Osim njih potpisali su i Mcgrudera, Jacksona i Pattersona za rotaciju.

 

Lepo su sklopili ekipu za najveci plasman. Konacno su se u upravi Clippersa setili da oduzmu Rocu Diversu prava za sklapanje ekipe i da li Westu pozamasan ugovor da on preuzme stvari u svoje ruke.

Na papiru imaju sve. Sut, odbrana, iskustvo, velika rotacija, fleksibilnost i dva superstara od kojeg je jedan najbolji kada nije prva violina ekipe. Kako ce se to materijalizovati u rezultate ostaje da vidimo.

 

 

Kao sto je i ocekivano sa ovakvom ekipom u vrhu su u gotovo svim vaznim parametrima. Odbrana i napad sjajno funkcionisu, izvode puno slobodnih bacanja, jedino u trojkama bi morali biti malcice bolji.

 

Leonard je propustio svega 13 utakmica sto zbog povrede, sto zbog odmaranja. Na pocetku sezone nije bio bas u najboljem izdanju, sutirao je lose a i odbrana nije bila na prepoznatljivom nivou. Kako je sezona odmicala zalicio je na Leonarda iz pretposlednje sezone Spursa i mvp kandidata.

I dalje ne odustaje od svojih mid-rangeova ali on je jedan od retkih koji to mogu sebi da dozvole na veliko uzorku. Trojke i dalje sutira respektabilno a sa slobodnih bacanja ne masi i sto je najbolje izvodi ih puno.

 

Odbrana nije vise onako dobra kao u sezonama sa Spursima. Mnogo je vise lezerniji nego ranije, nije locked-in u svakom posedu. Malo povrede, malo stednja posto sada mnogo vise ima loptu u rukama, ali i dalje je medju najboljima kada je najvaznije. 0-2 i sezona Raptorsa se priblizavala kraju kada je preuzeo Antetokoumpa i ostalo je istorija.

Koliko ce biti odmoran i njegova spremnost bice od velikog znacaja za Clipperse. Bar se tako mislilo pre prekida. I prosle sezone u playoffu je bilo momenata kada je vidno sepao i jedva zavrsavao utakmice.  On je jedan od igraca koji sigurno nisu bili previse razocarani novonastalom situacijom.

 

Paul George se bas mucio sa povredama ove sezone. A i kada se vratio nije izgledao bas najbolje iako je trojke od pocetka sutirao odlicno. Odbrana i dalje odlicna, pogotovo 1 na 1.

Ipak, bez Leonarda na terenu a sa njim u petorci Clippersi imaju negativan net rating. Uprkos dugackoj klupi i kvalitetnim igracima, dok Leonard bez Georga ima cak +15 ntrg-a. Bez Leonarda ne mogu da igraju.

Na papiru dvojka, najvise igrao cetvorku. Bice zanimljivo videti da li ce Clippersi igrati small-ball kao Morrisom na centru i Georgeom/Leonardom na cetvorci. Bice to ultratrojkaska petorka. Nisu je previse igrali u sezoni.

 

Zubac je ove sezone imao svega 18 minuta po utakmici, no i to je bilo dovoljno da pokaze da je neizostavan clan ove petorke.

Cetvrti je u ligi iza velike trojke Bucksa (2x Lopez, Antetokunmpo) po najboljem procentu u branjeju obruca. Protivnici imaju svega 45.2% procenta suta kada cuva obruc.

Osim kada je najblize kosu, nije preterano opasan po kos protivnika, ipak obratiti paznju na njegov prn sa Leonardom.

 

Harrell glavni kandidat za nagradu najboljeg sestog igraca. I dalje je nemilosrdan sa Williamsom kada udju sa klupe. Prednost Harrella uodnosu na prethodne sezone je da sada ima vise kvalitetnih ball-handlera u ekipi sa kojima moze da zlostavlja protivnike.

Odbranu je popravio i nije vise toliki problem kao ranije. Cak je postao i solidan dodavac.

 

Pre dolaska u Clipperse, samporoklomovani LebronStopper, Marcus Morris je u Knickerbockersima sutirao trojke ludih 44% na cak 6 pokusaja po utakmici. Sada u 12 utakmica za tim iz LA, sutira mizernih 28%. Ako se ovako nastavi (a verovatno nece), tesko da ce im se trade isplatiti. Toliko je mogao da sutira i Harkless sa dobrom (verovatno boljom) odbranom.

 

Reggie Jackson je tu ako ludi Beverley napravi neku pizdariju ili ako se povredi kao sto je to cesto slucaj. Do njegovog dolaska bilo je i mozda problema da ekipa nema dovoljno ball-handlera, problem je mozda resen sa njegovim dolaskom. Videcemo da li ce uopste biti vazan igrac za njih kada dodje playoff.

Ostatak ekipe je kao i kod vecine contendera sacinjena od dobrih sutera i defanzivaca koji mogu igrati na vise pozicija. Shamet i Jackson kao dobri suteri a Beverley kao dobar defanzivac.

 

Ah da, tu je i Noah…

 

Nije bas izvesno da ce biti drugi, mogu teoretski da padnu i do cetvrtog mesta, sto bi bilo zanimljivo ali mislim da ce biti dovoljno ozbiljni da izbegnu Lakerse do finala konferencije. Kao protivnika u prvoj rundi mogu dobiti bilo koju ekipu od cetvrtog do sedmog mesta. Razlike su male pa je malo teze pricati o sansama protiv odredjenog protivnika. Sto se sigurno zna da ce biti favoriti ako ostanu zdravi. Kako sada stvari stoje, najvece sanse za sedmo mesto ima Dallas, protiv kojih imaju 2-0.

 

 

Pros

-          Dva forward two-way superstara

-          Vrhunska odbrana

-          Odlican napad

-          Dobar trener

-          Velika rotacija

-          Leonard

-          Broj slobodnih bacanja

-          Prave malo faulova – ‘clean odbrana’

 

 

Cons

-          Tranzicija

-          Nedovoljan broj sutnitih trojki po utakmici

-          Injury prone igraci

 

 

Spoiler

Denver Nuggets

 

43-32   (3)

25-8; 18-14

112.5 ortg (9/10)

109.5 drtg (13)

+3.0 nrtg (10)

2-3

 

Nekako uvek potcenjeni Nuggetsi su opet na vrhu zapadne konferencije. Brojke ne pokazuju tako ali su medju najboljim ekipama lige.

 

U proslogodisnjem playoffu su odigrali dobro ali su opet razocarali. Izgubili su game 7 kod kuce protiv Portlanda gde su kao ekipa odigrali katastrofalno. Kombinacija chokea i neuskistva je doprinelo da razocaraju i da propuste sansu da zaigraju protiv Warriorsa u finalu. Pre toga dobili onaj neubediv San Antonio isto u sedam utakmica.
Jedina konstanta tog playoffa bio je Nikola Jokic koji je dominirao na svakoj utakmici.

 

 

Nakon zavrsetka razocaravajuceg svetskog prvenstva Jokic je stigao u trening kamp Nuggetsa sa vidno prekomernom tezinom. Vise je licio na profesionalnog pikado igraca nego na profesionalnog nba igraca.

Pocetak sezone nije poceo najbolje, sutirao je lose i bio je onoj fazi kada odbija da gleda ka kosu iz samo njemu znanog razloga.

 

Kako je skidao kilazu tako je i igrao bolje, osim toga i ekipa je pobedjivala. Nastavljao je po starom i redjao tripladblove i odlicne utakmice.

Sada vec po mnogima najbolji visoki dodavac u istoriji lige i igrac sa najvise dodira ove sezone, opet je imao bar sedam asistencija po utakmici uz sada vec standardnih 20+10. Jedini veliki njegov problem ove sezone je bio sut za tri. Svega mizernih 31%. U poslednje dve sezone ih bas lose sutira.

 

Od prekida sezone se zarazio i usput smrsao dosta kilograma. Jedno od zanimljivijih stvari za pracenje je kako ce izgledati i kako ce se nositi protiv najboljih centara sa novim telom.

Naravno, sve brojke pokazuju da je i dalje i to ubedljivo najbolji igrac ekipe.

 

A ko je drugi najbolji igrac je odlicno pitanje. Ima nekoliko kandidata.

Murray je kao playmaker i neko ko ima puno lopti u svojim rukama glavni kandidat ali da li je stvarno tako? Ima gotovo identicne brojke kao prosle sezone, jedino mu je sut za tri losiji. Sto ne obecava puno za nastavak sezone i playoff. Neko ko je vec cetvrtu sezonu i koji je do sada svake sezone napredovao, stagnira i nikako ne uliva samopouzdanje da moze napraviti iskorak i jasno postati zvezda.

Jedino je nakon povratka posle povrede i do prekida sezone u nekih petnaestak utakmica igrao onako kako bi trebao da igra igra jedan mladi playmaker sa velikim potencijalom i ogromnom platom koju jos nije ni poceo da prima.

 

Veciti neprijatelj b92/vox foruma Will the Thrill Barton odigrao je najbolju sezonu karijere i to u 29. godini. Ne samo statisticki nego i na terenu se videlo da je mnogo bolji nego sto se to misli. Pogotovo u odbrani gde je bio mozda i najbolji krilni igrac ekipe ove sezone.
Trojke je popravio kao i asistencije i ako bi tako izgledao i u nastavku bilo bi to veliko pojacanje u odnosu na proslogodisnji playoff gde je blago receno bio uzasan.

Treceg kandidata gotovo da i nema.

 

Millsap je bio povredjen cetvrtinu sezone a kada je igrao nije igrao nista narocito, osim naravno u odbrani. Vredi napomenuti da trojke sutira 44% na samo 2.5 suta ali ipak dosta da bude velika pretnja. On ce biti najvazniji kada dodje playoff jer je tu najkorisniji sa iskustvom, bbiq-om i individualnom odbranom.

Gary Harris i ove sezone sutira gore nego sto se misli. Fg% 42%, 3pts 33%, ts 52%, efg 49%...Jedino sto obecava kod njegovog suta je da je pre prekida u poslednjih dvadesetak utakmica za tri sutirao 38%. Steta sto se prekinula sezona, ha…

Naravno u odbrani je odlican, to je jedino sto je pozitivno kod njega.

 

Porter Jr. je konacno dobio malo vise prostora i na trenutke ove sezone videlo se da tu ima jako puno potencijala. Njegov glavni neprijatelj da to ispuni je njegovo telo koje se cesto povredjuje.

Za dva sutira 54% a za tri 42%. Nisu veliki uzorci naravno, posto igra samo 14 minuta po utakmici ali je naravno obecavajuce da ce biti igrac kakav se mislio da ce biti pre 2-3 godine.
Pitanje je koliko ce mu verovati i koliko ce mu sanse davati u playoffu Malone. Ne bi me previse zacudilo da ima utakmica sa 0 minuta odigranih.

 

Bol Bol senzacija je krenula u mehuru. Zbog nedostataka igraca u Orlandu, na treninzima i na utakmici je igrao sve od SF do C. Blokade i trojke su najzanimljivije kod njega. I kod njega znak pitanja koliko ce igrati u playoffu.

 

Ostatak rostera cine dobri sljakeri koji najbolje funkcionisu timski. Nekoliko dobrih trojkasa, nekoliko dobrih drva koji znaju samo jedu stvar i Plumi.

 

Kao ekipa su posle Pacersa i Thundera playoff ekipa koja sutira najmanje trojki po utakmici, sto i nije preterano iznenadjenje jer osim donekle Portera nemaju nekog izrazito dobrog sutera.

 

Retko sutiraju slobodna bacanja, slabiji nego ocekivano skakaci i generalno nisu preterano dobri ni u jednoj stavci osim u clutchu. Iz nekog razloga imaju mnogo vise pobeda nego poraza u cluchu. 40 utakmica odigranih 26 pobeda. Sto je najbolje ni u clutch nisu izrazito dobri ni u cemu. Sto ce reci onako najjednosatvnije receno – Usralo ih je do sada.

Tesko im je proceniti sanse jer mogu zavrsiti na vise pozicija do kraja. Nece imati ni domaceg terena pa je to jos jedan minus da nesto vise urade. Jedino protiv Jazza mogu da ih vidim kao favorita.

 

Pros

 

-          Jokic

-          Kretnja lopte (Jokic opet)

 

 

Cons

-          Prosecan sut za tri

-          Malo suteva za tri

-          Neubedljivi drugi igrac ekipe

 

 

Spoiler

Utah Jazz

 

41-23 (4)

21-10; 20-13

112.6  ortg (8)

109.4  drtg (11/12)

+3.2  nrtg (9)

4-1

 

Teska i cudna je ovo sezona za Jazzere.

 

Prvo su trejdovali za Conleya, koji je blago receno bio los ove sezone. Jedan od najvecih razocaranja ove sezone. Kasnije doveli Bogdanovica koji je imao dobru sezonu ali se sada povredio i propustice ostatak sezone.

 

Ingles poceo sezonu sa klupe, odigrao losije nego ranijih sezona, posebno u odbrani kao i generalno citava ekipa.

Gobert i Mitchell su nekako bili konstantni tokom cele sezone, ali njihov problem je van terena. Bilo je mnogo nesuglasica izmedju njih tokom sezone a sve je kulminiralo kada se sezona prekinula.

Navodno Gobert nije (bio) zadovoljan sa ulogom u ekipi i trazio je vise lopti, sto je Mitchellu zasmetalo i doslo je do svadje.

 

 

Tokom cele sezone su igrali u serijama, lose su poceli pa onda napravili dobru seriju pobeda i utakmica, da bi posle toga opet gubili neke utakmice koje realno ne bi trebalo da gube.

Akarakteristicno su prosecni u odbrani. Prethodnih sezona su stalno bili u vrhu, ove sezone tek nesto bolji od proseka.

 

Conley vise nije onaj igrac od pre par godina u Memphisu kada je odbrana u pitanju, takodje i Ingles. Mitchell nikada nije ni bio dobar niti ce. Jedino su Royce O’neal i Gobert bili respektabilni defanzivci ove sezone. Cak nisu imali ni srece sa povredom Ed-a Davisa koji je propustio 2/3 sezone.

 

Jedino bas pravo i pozitivno iznenadjenje je bio Jordan Clarkson. Rekao bih da nisu bila prevelika ocekivanja od njega ali ispao je kao sjajan igrac sa klupe i predvodnik™ rezervi. U gotovo svim suterskim statistikama je sada najbolji u karijeri. Naravno u odbrani je i dalje ispodprosecan ali to i nije bila poenta njegovog dovodjenja.

Povredom Bogdanovica su bas mnogo izgubili. Najveci problem je sto nema ko da ga zameni, ni blizu. Niang, njihov najbolji trojkas ce dobiti njegove minute. Pitanje je da li kao starter ili ceka sa klupe a O’Neal ce ici startovati.

 

Conley je bas razocarao ove sezone. Poceo je katastrofalno. U prvih dvadesetak utakmica imao je bolji procenat za tri nego za dva. Bas nista nije mogao da uradi. Mid-Range mu je bio uzas, floateri i na obrucu neprepoznatljiv, bas bas neverovatno los.

Nakon toga dosla povreda i propustio je mesec i po dana, da bi kada se vratio bio vec mnogo bolji.

Jedina konstatna mu je bio odlican sut za tri poena. U odbrani vise nije onaj stari, stizu ga i godine, sporiji je i sa sve vise problema sa povredama. Zaista se nadam da ce bar biti na nivo pre prekida jer ga je uvek lepo gledati.

 

Kao sto rekoh defanzivno su bas podbacili i sto je ranije bila njihova mozda i jedina snaga i glavno oruzje sada tesko da mogu izvuci taj nivo odbrane opet. Realno nemaju ni igrace za tako nesto.

 

Iznenadjujuce bili su najbolji suteri u ligi za tri poena. Sada je problem sto drugog najboljeg sutera u ekipi nece biti zbog povrede tako da se ni na to ne mogu previse osloniti.

Zanimljivo da su u ukradenim loptama i blokadama 29. i 30. u ligi. Sto je do prosle sezone bilo nezamislivo.

 

Ne dajem im previse sansi u playoffu ni protiv jedne ekipe od 3-6 pozicija. Houston ih je redovno dobijao jos kad su Jazz bili bolji nego sada, Denver ima najboljeg igraca u tom dvoboju, mnogo mnogo bolju odbranu a i duzu klupu. Slicni su po paceu pa bi oni jos i odgovarali Denveru. Oklahoma bi bio zanimljiv match-up ali bih opet izabrao OKC zbog bolje petorke ili sestorke koliko bi oni realno koristili igraca u playoffu. Dallas je takodje favorit protiv njih po mom misljenju.

 

 

Pros

 

-          Sut za tri

-          Snyeder je jedan od boljih trenera

 

       Cons

-          Prosecna odbrana

-          Upitna hemija dva najbolja igraca

-          Izostanak bogdanovica

-          Kratka rotacija

-          Neiskustvo rezervista

 

 

Spoiler

Houston Rockets

 

40-24 (5/6)

22-10; 18-14

113.8 ortg (2)

110.2 drtg (15)

+3.6  nrtg (7)     

1-4

 

 

Po mnogima treci najveci favorit da izadje sa zapada.

 

Dva velika posla su uradili od moze se reci sramotno lakog ispadanja od Warriorsa u polufinalu zapadne konferencije.

Odlucili su da Chris Paul (konacno) mora otici i trejdom Georga u Clipperse otvorila su se vrata za dovodjenje Westbrooka. Morey to iskoristio i napravio blockbaster trade.

Druga stvar je trejdovanje Capele i dovodjenje Covingtona u tradeu u kojem su ucestvovale cetiri ekipe.
To je bio definitivan znak da Houston prelazi na ultramega smll-ball.

 

Do sada je Tucker sam izigravao centra kada je Capela bio na klupi ili nije igrao a sada mu se pridruzio i Covington.

D’Antoni je uvideo da nece puno postici ako u petorci ima dva igraca sa nepostojecim sutem (Capela i Westbrook), jer je tako manje kaznjivo udvajanje Hardena.

 

Iz novonastale situacije najvise je profitirao Westbrook sa skoro 32 poena po utakmici, ali Rocketsi nisu bas briljirali. Pocelo je dobro, lako izasli na kraj sa Lakersima u Los Angelesu u prvoj utakmici, zaredjali su nekoliko pobeda, ali onda je usledila serija od cetiri vezana poraza gde su cak izgubili i od Knicksa i Charlottea.

 

Nesumnjivo da igrati ovako moze imati svojih prednosti. Imati oslobodjenog Westbrooka kojem je skoro uvek otvoren put do kosa i ludog Hardena koji moze svakom utrpati 60 poena je pravi luksuz. Pored njih tu su jos i Tucker, Covington, Gordon, McLemore, Rivers, House i Jeff Green. Svi igraci mogu pogoditi trojku, to je cela poenta ove filozofije. Sutirati beskonacan broj trojki. Uostalom i vode u ligi po broju suta i pogodjenih trojki.

 

Udvoji se Harden sledi pas za Westbrooka ili nekog slobodnog trojkasa i to su obicno laki poeni. Skupiti na Westbrooku onda ovaj baci loptu nekom slobodnom igracu i to su opet laki poeni. Taktika izgleda nepobedivo, ali sta ako sut za tri zakaze. Sta ako Tucker ne moze na svakoj utakmici da sutira 43% iz levog kornera i 37 iz desnog? Sta ako Gordon i dalje nastavi da sutira losih 32% ove sezone (jos je i procenat dobar kako je poceo…).

 

Nije samo tu mana u ovoj filozofiji. Otkako je Capela otisao, Houston je najgora skakacka ekipa lige. Problem ce biti i ako/kada budu igrali protiv malo boljeg i vestijeg centra. Kako izaci sa njim na kraj u odbrani ili pokusati ga isterati napolje sa napadom koji ce ga kaznjavati zbog prostora ispod kosa? Malone zbog toga nece izbaciti Jokica, Goberta su vec oterali sa terena prosle sezone, Adams je takodje moguce da bude isteran ali isto tako je vrlo moguce da i on i Gobert zlostavljaju za glavu nizeg Tuckera.

U odbrani Tucker i Covington kao najbolji defanzivci preuzimaju najboljeg igrace i generalno kao ekipa se vracaju switcovanju do iznemoglosti, nesto sto su tokom prosle sezone izbegavali.

Harden je jedino dobar u odbrani na postu a Westbrook je jedino dobar da rizikuje i lovi pasove.

 

Kako ce izaci na kraj sa ekipama u odbrani ce verovatno biti presudna stavka jer povratka nema. Da vidimo koje ekipe ce se kako i koliko brzo prilagoditi njihovoj filozofiji. Sto duze traje playoff serija utoliko ce se protivnici navici na njihov stil igre. I sta ce biti Houstonov odgovor ako protivnik nadje soluciju za njihovu igru.

 

Harden je najbolji igrac u zapadnoj konferenciji koji ne igra u LA ekipama. To je jedan od razloga zasto svi visoko kotiraju Houston u playoffu.

Brojke su mu opale od pocetka revolucije ali i dalje je na 30 ppg. Trojke sutira najvise u ligi ali ih pogadja samo 35%

Cak 46% njegovih napada je izolacija, skoro duplo vise od drugoplasiranog u ligi Westbrooka. Generalno Rocketsi igraju izolaciju u svakom petom napadu. Duplo vise od Portlanda koji je drugi na listi. PPP im je 1.04 sto je najbolje u ligi. Donekle opravdava da se nastavi ovako igrati.

Ocekivano izvodi i najvise slobodnih bacnja u ligi.

 

I on je jedan od igraca kojima ce najvise koristiti ova pauza. Redovno se desavalo prethodnih godina da zbog trosenja tokom regularne sezone bude totalno izmoren i onda igra ispod nivoa u playoffu. Bar je to bila logicna pretpostavka poslednjih nekoliko sezona. Neki bi to nazvali chokeom, mozda dobijemo neke odgovore ove sezone.

 

 

Westbrook nije poceo dobro ovu sezonu. Sut mu nikada nije bio jaca strana, ali na pocetku ove godine se bas mucio. Trojke sutirao nekih 22% dok iz igre 41%. Apsolutno uzasno jos kad se na to doda i daleko ispod prosecna odbrana, pocelo se vec razmisljati da li su uradili pravu stvar sa trejdom Paula za njega.

Trener je odlucio da mu maksimalno olaksa posao trejdovanjem centra. Sada ako se Harden udvoji vrlo je velika verovatnoca da dobija puno prostora da strci sa loptom ka kosu i onda tu zavrsi na obrucu ili baci asistenciju. Napumpao je brojke i skoro totalno prestao da sutira trojke. Veliki uspeh strucnog staba sto su ga konacno ubedili da ih ne sutira.

 

Zarazio se virusom, kaze bio je asimptomatican osim zacepljenog nosa. Jos uvek nije jasno kako ce igrati igraci koji su bili zarazeni. Da li ce biti blizu 100% spremni i koliko ce se brzo umarati i slicno. Ako ne bude blizu najboljeg performansa, tesko Houstonu. Pogotovo sto su vec ostali bez Arize i Sefoloshe.

 

Covington je od dolaska u Houston i prekomandovanja na centra procvetao statisticki.

Postao je najbolji skakac ekipe i sa cak 2.5 blokade po utakmici. Uvek je bio poznat po dobroj timskoj odbrani a sada pokazuje da donekle moze i da brani obruc.

U napadu ima dva posla da ponekad pravi screenove ili da stoji iza linije za tri poena i ceka pas jednog od dvojice playmakera.

 

Tucker je jedan od najpotcenjenijih igraca polednjih nekoliko sezona. Uveliko uspesan za sjajne sezone i uspehe Houstona. Bez preterane pompe i price radio je sve sto se od njega trazilo. Undersized centar koji moze vrlo dobro da sutira iz uglova.

Naravno i jedan od najboljih defanzivaca kada se sve uzme u obzir. Ne treba mu lopta osim za 3-4 suta po utakmici iz coska i to je to. Uradio je svoj deo posla u napadu. Ironman koji je vec napunio 35. i ovo mu je verovatno poslednja sezona sa velikim ucinkom.

 

Mislim da je tesko zamisliti da prolaze bilo koji LA tim, pogotovo Clipperse. Osim toga su verovatno favoriti protiv ostalih ekipa, bar iz trenutnog ugla. Bice jako zanmiljivo pratiti kakve ce rezultate njihova igra doneti. Prvu utakmicu igraju protiv Dallasa koji zeli pobeci sa sedmog mesta.

 

 

Pros

-          Harden

-          Trojke

-          Slobodna bacanja

-          Odlican napad

 

 

Cons

-          Skokovi

-          Nemaju plan b

-          Ekipe imale nekoliko meseci za studiranje njihove igre

-          Izostanak solidnih igraca

-          Westbrook virus?

-          Istorija playoff chokea

 

 

 

Spoiler

Oklahoma City Thunder

 

40-24 (5/6)

20-13; 20-11

111.6 drtg (14)

109.1 ortg (10)

+2.5 nrtg (11)

3-2

 

Atipicna ekipa i sezona za Thundere. Ostali su bez dva najbolja igraca i dva supestara i umesto njih doveli Paula i brdo pickova za buducnost. Uprkos tome ostali su u playoff prici i uz Memphis su najvece iznenadjenje lige.

Najveca prednost a ujedno i najveci razlog zasto su ovako dobro odigrali ovu sezonu je njihova igra u clutch situacijama (poslednjih pet minuta utakmice sa 5 ili manje poena izmedju timova).

Odigrali su cak 42 dve od 64 utakmica u clutch-u. Skor u clutcu im je 29-13. Ubedljivo prvi i jedna od najboljih ekipa u ovoj kategoriji u istoriji.

 

Samo nekoliko statistickih podataka o njihovoj igri u clutchu:

 

- Net rating u clutchu ove 42 utakmice im je +30.2 (124o-93.8d) – sto je apsurdna brojka. Za poredjenje u sezoni ukupno imaju +2.5.

- Medju poslednjima su u broju asistiranih poena i generalno u statistikama za asistencije.

- U efg% i ts% su ubedljivo medju najboljima

- Izvode najvise slobodnih bacanja u ovom periodu dok njihovi protivnici izvode najmaje

- Teraju ekipe da gube lopte u velikom broju

- Najveci deo poena im dolazi sa mid-range i slobodnih bacanja a najmanje iz trojki i tranzicije

-  Protivnici sutiraju 40% fg, 30% za tri kao i 68% sa slobodnih bacanja.

- Gilgeous-Alexander sutira 57.4% fg, Paul 53.5%, Schroder 51.1%

- Skor 4-0 u produzecima

 

 Zakljucak? Donovan i Paul izvode neke woodoo magije na tajmautima. Drugo objasnjenje ne postoji za neke od ovih statistika. Moglo bi se reci da su imali puno srece, sto naravno nije nemoguce ali na uzorku od 42 utakmice…

 

 

Poceli su sezonu sa 6-11 i od tada imaju skor 34-13, sto je sam vrh lige.

Kao ekipa su 27 po broju uzetih suta za tri poena u ligi. Pored toga i malo asistiraju, sto je zanimljivo za videti kada u ekipi imaju tri playmakera i jedan od njih je Chris Paul. U vrhu su po izolaciji. Pre svega Paul i Gilgeous-Alexander a njih prate Schroder i Gallinari. I medju ekipama su koje uzimaju najvise mid-range suteva.

Njih cetvoro su i glavni strelci ekipe sa velikim kraterom do petog mesta Adamsa.

 

Cesto su igrali sa sva tri playmakera zajedno.

 

F2X89MH.png

 

Iz ovoga se vidi koliko su dobri kada svi igraju. A kada jedan igra onda je to katastrofa. Sto je logicno kada se uzme u obzir ko ih menja sa klupe.

 

 

Schroder se totalno preporodio i odigrao je najbolju sezonu u karijeri. Medju uzim kandidatima je za 6th man nagradu.

Da li je konacno odlucio da igra racionalnije i zrelije ili je to uticaj Chrisa Paula, rekao bih pre svega ovo drugo. Ima 19 poena po utakmici sa rekordima karijere u sutu za dva, tri i ukupno. 51%, 38% i 47%.

Nije mu se igra preterano promenila u odnosu na proslu sezonu, samo pogadja u vecem broju.

Ono sto je evidentno je i da je poboljsao i odbranu.

U clutchu je igrac sa najvecim net ratingom u ligi sa bar dvadeset odigranih utakmica u clutchu. +37.8 net rating uz 63.5% TS-a.

 

Mnogi su ocekivali da ce Paul odradjivati posao preko one stvari u OKC i da ce sto pre zatraziti trade, ali on se poneo kao pravi profesionalac i kao veliki borac odbio da gubi i igra za pickove, umesto toga je neocekivano uveo ekipu u playoff.

 I dalje je besprekoran u sutu. Jedan od najboljih u mid-rangeu cak i ako vise od pola suteva uzima sa te distance, u plusu je. Dobar je i u trojkama a i kada odluci da udje na ulaz, sto je bilo mozda jednom po utakmici, vrlo retko je gresio. Sa slobodnih bacanja i dalje je standardan.

Dovoljno je setiti se kako je izgledao na all-star utakmici. Igrao je kao da mu ugovor sa state farmom zavisi od ishoda utakmice. Ucinice sve da pobedi pa cak i da predje preko nekih imaginarnih fer plej linija zbog kojih nije previse omiljen.

 

Zaista je lepo videte da kao veteran vodi ovu ekipu i da je i dalje na najvecem nivou. Napunio je 35. i kada se pogleda njegove karijere, cesto se desavalo da ili ne igra ili igra vidno povredjen razne playoff serije.

Problem ove sezone je posto imaju nedostatak kvalitetnih krilnih igraca generalno ne samo u odbrani, on je primoran da kao najbolji mali odbrambeni igrac cuva krila protivnika dok Gilgeous-Alexander i Schroder cuvaju bekove. Potrosnja Paula ce biti velika u tim situacijama i sansa za povredu raste.

Kao i kod Houstona tesko da postoji neki plan B ako ovaj plan A sa tri playmakera zajedno ne uspe. Nemaju neke narocito dobre igrace sa klupe. Noel na centru, Ferguson kao bek ili krilo i Roberson kao back-up cetvorka. Uz Dorta koji ce najverovatnije startovati kao trojka. Posebnog kvaliteta ovde nema pa je tesko zamisliti da mogu uraditi nesto vise od mozda prolaska jedne runde. I to ako nekako ‘izvuku’ Utah, protiv njih imaju najvise sansi, match-up im odgovara.

Tesko da mogu nekoga iznenaditi igrom.

 

Pros

-          Clutch situacije

-          Najbolja mid-range ekipa

-          Ubitacna playmaker trojka

-          Liderstvo Chrisa Paula

-          Paul – Gilgeous-Alexander – Schroder – Gallinari - Adams

Cons

-          Factor iznenadjenja verovatno ne postoji

-          Kratka rotacija

-          Upitno zdravlje najvaznijih igraca

-          Los skor protiv ekipa iznad 50% -> 9-17

 

 

Spoiler

Dallas Mavericks

 

40-27

19-15; 21-12

116.7 ortg (1)

110.6 drtg (17)

+6.1 nrtg  (6)     

3-2

 

Najbolji napad u istoriji nba lige su malo iznenadjujuce ovogodisnji Dallas Mavericksi. I kao takvi su tek sedmi na zapadu. Navijaci Mavericksa nisu dugo cekali da nakon Nowitzkog dobiju novog ljubimca, i ovoga puta u pitanju je Evropljanin.

 

Po mnogo cemu Doncic podseca na Hardena pa samim tim i igra Dallas Mavsa. Puno suteva za tri i malo za dva, prosecna do losa odbrana i puno slobodnih bacanja.

Ono sto izdvaja Doncica i u cemu je mnogo bolji nego Harden jesu poeni na obrucu posle ulaza. Ove sezone ima perverznih 73% ucinka. Sto nemaju ni neki bolji centri. Npr Anthony Davis ima isti procenat.

 

Osim toga iznudjuje puno faulova i sutira 9 slobodnih bacanja po utakmici, po cemu je u vrhu lige.

 

Zaista, postoji dve opcije kada krene na ulaz: poentira (na ovaj ili onaj nacin) ili baci pas na trojku. Rekao bih da je druga opcija bolje za protivnike kada se uzme u obzir koliko je bio perfektan na obrucu.

Vrhunski razigravac. Ubedljivo najbolji u ekipi. Procenat asistencija mu je 45%, jedino je najbolji asistent lige James ispred njega. Sto i nije toliko iznenadjujuce jer je lopta stalno u njegovim rukama.

 

Kratko receno imao je 29-9-9, najbolju sezonu ikada za jednog dvadesetogodisnjaka u nba.

 

Jedina mana kod njega je procenat za tri poena, koji je dosta los i bolji timovi ce to eksploatisati.

 

Drugi najvazniji faktor u napadu Dallasa je trener Carlisle.

Sjajno je odradio posao sa petorkama. Tesko je reci ko je treci najbolji igrac na rosteru ali to nije bio problem za Carlislea da u svakom trenutku ima ucinkovitu petorku. Ima puno dobrih kombinacija gde su imali sjajne rezultate.

Jedan od pokazatelj toga je i da ekipa uopste nije losija kada Doncic ne igra.

 

l8gUGKZ.png

 

Jedino bi mozda Milwaukee bez Antetokounmpa mogao da ima ovakav rezultat ali ni kod njih nije ovako dobar.

 

Duo Doncic – Porzingis na centru je takodje ubitacan i bice zanimljivo za videti kako ce Carlisle postaviti ekipu bez Powella koji se povredio i Cauley-Steina koji je odbio da igra u Orlandu.

Sa Kleberom na centru to nije previse dobro funkcionisalo. Tu je Marjanovic ali on zavisi od match-upa, kao i Kidd-Gilchrist koji mozda moze zaigrati kao neki centar ali je opet pitanje koliko ce igrati.

Kada bude najvaznije sigurno ce Porzingis igrati na centru.

 

Veliki broj upotrebljivih igraca imaju koji mozda na prvi pogled ne izgledaju kao neki difference makeri. Kleber vrlo dobar defanzivac i finisher na obrucu. Vise nego solidan trojkas.

Hardaway, zna se, suter sa distance i ispod prosecan defanzivac.

 

Finney-Smith verovatno i najbolji odbrambeni igrac na perimetru u ekipi. Njegov zadatak ce da bude da preuzima najbolje protivnicke igrace. Koliko ce biti uspesan protiv najelitnijih igraca to je vec drugo pitanje. Tu lezi i jedan od najvecih problema Dallasa kao ekipe. Kako odgovoriti protiv jednog Leonarda ili Hardena.

 

Courtney Lee je dobio minutazu pri kraju sezone i odlicno ih iskoristio, sutira trojke 40%. Curry je jedan od najboljih sutera lige sa 45% za tri.

 

Delon Wright ce igrati vise nego ranije zbog izostanka Brunsona koji je operisao rame i nece igrati u Orlandu. Wright je uvek bio medju boljim defanzivnim playmakerima lige. I on je vrlo dobro pogadjao trojke ali ne u velikim kolicinama.

 

Dakle puno dobrih igraca koji mogu vrlo kvalitetno da odigraju svoju ulogu. Carlisle je lepo sklopio tim da funkcionise besprekorno u napadu. Steta je samo sto nemaju boljeg centra. Izostanak pre svega Powell ce biti veliki problem. Njegov pnr igra sa Doncicem je bila jedna od najboljih u ligi.

 

Gde su bili najslabiji ove sezone to su clutch situacije.

Pobedili su u svega 14 od 35 utakmica u clutchu. Sut iz igre im je bio 36.6% a trojke 22.4%. Prilicno mizeran ucinak a glavni ‘krivac’ za to je Doncic koji nije briljirao u tim trenucima.

32.3% procenat iz igre, 17% za tri i 65% sa slobodnih bacanja. Tesko da moze gore od ovakvih katastrofalnih brojki.

Samo je Detroit imao manje srece od njih. Po brojkama imali su sezonu za 45 pobeda umesto sadasnjih 40.

 

Bice ekipa koja ce igrati sa najvecim intenzitetom u ovih osam utakmica pre playoffa. Po svaku cene zele izbeci Clipperse koji ce skoro sigurno biti drugi. Imaju poprilican zaotatak za sestim mestom i morace imati vrlo dobar skor od mozda jednog ili dva poraza ako zele da budu bar sesti.

Rekao bih da osim dve najbolje ekipe, imaju prilicno dobre sanse protiv ostalih. Jedino jos protiv Houstona mogu biti slabiji. Taj match-up bi bilo fascinantno za gledati.

 

 

Pros

-          Najbolji napad lige…ubedljivo

-          Doncic

-          Dobri u skoku

-          Retko gube lopte

-          Retko dozvoljavaju protivnicima slobodna bacanja

 

Cons

 

-          Relativno neiskusni u playoffu

-          Losi u odbrani

-          Clutch

 

 

 

Spoiler

Ostatak zapada

 

 

Memphis je najvece iznenadjenje ove sezone a Morant ce biti ROY. Lepa prica predvodjena Tylorom Jenkinsom. Spletom srecnih okolnosti i svakako odlicnog rada trenutno imaju najvece sanse da zavrse kao osmi.

Trenutno su 3.5 utakmica ispred Portlanda. Ako razlika izmedju osmog i devetog tima bude manja od 4 utakmica, igra se play-in turnir, gde osmoplasirani mora dobiti jednu utakmicu a devetoplasirani dve da bi usli u playoff.

Tesko je sada proceniti ko ima laksi raspored ali jedno je sigurno, Memphis i Portland igraju medjusobno prve veceri.

Morant i Jackson Jr. vec sada rastu u nba zvezde. Morant je sve iznenadio spektakularnim igrama, pogotovo sto je na pocetku sezone ima restrikciju minuta zbog operacije kolena proslog leta zbog cega je i propustio letnju ligu. Kako je sezona odmicala igrao je sve bolje i sigurnije a fala bogu i lepo za gledanje.

Fun Fact: Trenutno je drugi u TS% sa 60% u clutch momentima u ligi sto je spektakularno za jednog rookieja. Antetokounmpo je npr. treci sa 56%.

 

Jackson Jr. sutira trojke 40% na 6 uzetih suteva za svega 28 minuta u igri, sto je cini se njegova najveca vrlina do sada.

Slabiji je u odbrani i za jednog igraca koji igra centra i krilnog centra skokovi su mu uzasni. Manje od 5 po utakmici.

 

Ostali glavni igraci su veteran Valanciunas, Dillon Brooks i jos jedan rookie Clark koji je takodje imao solidnu sezonu.

 

Winslow se opet povredio, ovoga puta kuk. Dosta su tanki u rotaciji jer su iztrejdovali neke igrace u februaru i u potencijalnoj seriji protiv Lakersa bi samo stekli potrebno iskustvo za naredne sezone.

 

 

Portland

 

Najvaznija vest sto se tice Portlanda je da se vratio Nurkic. I po sada vidjenom izgleda odlicno.

Cudno su izgledali ove sezone, pre svega zbog niza povreda ne najboljih ali vrlo vaznih igraca.

Bili su toliko ocajni da su doveli i Anthonyja.

Lillard je i dalje jedan od najboljih igraca lige i ako bude u pravom ritmu za nastavak, sve je moguce. Osim da dobiju Lakerse.

 

 

New Orleans

 

Liga, Espn i ostali bi najvise zeleli da New Orleans sa novim superstarom Williamsonom bude nekako osmi. Kao sto su i trebali imati da se sezona nije prekinula imace i u Orlandu najlaksi moguci raspored za nastavak.

 Jedino su Clippersi bolja ekipa od njih u  rasporedu, dok je Jazz vec diskutabilno.

Zdravi su, svi na okupu a kao takvi mogu biti vrlo neugodni.

Ocigledno je koliko su drugacija ekipa kada Williamson igra i kada ne igra. Pa ako on bude zdrav, verovatno imaju najvece sanse za osmo mesto.

Ostatak ekipe takodje nije los.

Ingram veliki kandidat za MIP nagradu, i izrastao u igraca koji sutira odlicno. Ball koji sutira sjajno ove sezone i sjajno deluje sa Zionom zajedno na terenu:

 

MXAgsZ9.png

 

Holiday all-defensive igrac uz naravno dvadesetak poena u rukama. Favors fantastican defanzivan centar i JJ Redick, zna se, trojkas.

Samo da budu zdravi i bice spektakularne kosarke od njih.

 

 

Sacramento

 

Mnogo problema za Sacramento ovih dana. Vise igraca se zarazilo virusom, oni koji nisu bili su kaznjeni jer su nagazili na liniju mehura, Fox se povredio, opet.

Nemaju mnogo sansi za osmo mesto tako da nema smisla pricati o njima

 

San Antonio

 

Da Aldridge igra pa da jos nekako i u domenu teorije vidim da mogu do bar devetog mesta, ovako samo bespotrebno trose resurse i liga rizikuje da se jedan od njihovih igraca povredi.

 


Phoenix

 

Dobro su krenuli u sezonu ako se neko seca. Cak je bilo i price da imaju sanse za playoff ali vrlo brzo su se smirile te price sa povredom Baynesa, drugog najboljeg igraca Sunsa.

 

 

  • Like 31
  • Thanks 4
Link to comment
Share on other sites

Sada kada je tu Bol, Plamli moze da pali. Eventualno moze ostati, ako zeli minimalac. 

 

Sto se tice podela priznanja, sumnjam da ce i MVP i DPOY ici Janisu, vec verovatno samo jedna od tih nagrada, verovatno MVP. Nekom drugom ce otici druga nagrada i to jednom od dvojca Lejkera kao vodeceg tima na zapadu, Bronu MVP ili AD DPOY. 

Edited by Drakaris
Link to comment
Share on other sites

  • nlavrnja featured and unfeatured this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...