Jump to content

KK Crvena zvezda 2018/2019.


MetalHead

Recommended Posts

Nisam hteo ništa sinoć da pišem dok su glave bile još vruće. Pre svega, osvojena je titula, trofej koji ne znači mnogo ali ipak znači makar malo. Billy Baron je zaslužio da bude heroj jer je to bio tokom cele sezone svojim stavom, ponašanjem, igrama (čak i na poziciji koja prevazilazi njegove kompetencije većim delom sezone) a i vratilo mu se za neke nesrećne poteze koje nije zaslužio. Koraci su bili očigledni u poslednjem napadu, to ne može da se ospori. Bezveze, jer je već napravio prednost nad Jankovićem i taj dodatni korak mu suštinski nije ni trebao. Ali, bili su. Međutim, kada kukanje dolazi od strane jednog KKP - tu onda nemam nikakvu empatiju. Sad kad bismo analizirali svaki polazak u dribling, svaki prodor, svako pivotiranje - došli bismo u situaciju da je vrlo malo situacija knjiški čisto. Ne znam da li bismo mi trebali da kukamo za plansko izbacivanje naše centarske linije iz igre na samom startu meča gde smo posle 3 minuta imali 5 faulova, nisu Faye i Ojo naročito neki high IQ igrači ali nije ni Đorđe Gagić Shaq. Suđenje je u ovom finalu završeno na onaj način na koji se odvijalno čitavim tokom - očajno, uz strah, kompenzacije, nesigurnost pa i elementarno odsustvo osećaja za igru u nekim situacijama. Izgubila je košarka time, a bogami nije nešto dobila ni predstavom igrača na parketu, dva grogirana protivnika od kojih jedan bolje vođen ali šuterski sakat, a drugi oslonjen na improvizaciju i šut, na ivici fizičkih mogućnosti. Pa i u takvim uslovima, ovaj drugi tim je sinoć imao više asistencija, doduše, ne znam kako jer je naša igra bila skandalozno banalna, posebno u prvom poluvremenu. Hoće to kad ukupno 3 igrača na rosteru znaju da udare loptu o parket.

 

Sezona je završena antiklimaksom zvanim KLS. Očigledno je da su odnosi Zvezde i Partizana duboko zatrovani i da će još mnogo vode rekama proteći dok se ne dovedu na neki normalan i iole civilizovan nivo. Šta je tu je, to je odraz stanja u državi. Šampioni smo zasluženo, mada sam iskreno mislio da i ovako sakati možemo da rešimo ovo finale na lakši i manje neizvestan način. Neću da se bavim Trinkijerijem, interesantna je pojava ali se sve više pokazuje da je vrlo loš gubitnik i često pajac koji dodaje ulje na vatru umesto da, kao neko iz civilizovanog sveta, smiruje tenzije. Tomić itekako ima svojih mana ali se uvek ponašao u granicama nekog elementarnog dostojanstva, verovatno je i njemu pun kurac svega pa odatle ona infantilna RSB style izjava nakon jučerašnjeg meča - da bi se ponašao kao Gregg Popovich, pa jbga moraš da budeš Pop, ma koliko i za njega neke stvari bile ljomberske ponekad.

 

Biće vremena da se naširoko priča o budućnosti i rekapituliše, sezona je de facto uspešna kad se podvuče crta a nadam se da ćemo sledeću iskoristiti da se dodatno izdignemo iz ove KLS kaljuge i igrom i manirima.

  • Like 19
  • Tuzno 1
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, dee jay said:

 

ima kod onog novinara u pokusaju usporeni snimak. meni se cini da su i tada prilicno jasni koraci.

ko ovde bese sudija, drakon? ajde prokomentarisi, ako imas vremena

Edit: Triple post.

Edited by drakon1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, dee jay said:

 

pa mislim da sam ja jasno napisao da pricam o 2+1. sad jos samo drakon da se izjasni 😄

drakonu forum baguje pa postuje vise puta... sorry.

 

Ja sam stvarno mislio na poslednji napad. 2+1 situaciju nisam ni cestito video ni komentarisao, ali komentar bi bio slican. O koracima vec pricamo duze vremena. Uzme igrac kod sredine terena loptu pri preuzimanju, pa se okrena, pa povuce jednu nogu, pa namesti drugu, pa pocne tek onda da tapka loptu. To se pusta. Koraci se gledaju vrlo pedantno kod situacije 1:1 kad kroz najmanji nepravilni pokret noge dolazis do prednosti nad odbrambenim igracem. Isto se ocima sokolovim gleda pod kosem (sviralo se jednom ili dvaput, ispravno, N. Jankovicu).

 

Kod "trokoraka" se sudije cesto zaborave i ne sviraju, a kod smusenih dvokoraka duvnu u pistaljku bez razloga. Ima ocigledno i do "umetnickog" dojma...) A ponekad ima i kompenzacija za neki sitni faul pri 1. koraku koji ne sviraju pa puste akciju sa trecim korakom. Sve uglavnom: KO CE GA ZNATI STA IM JE SINOC BILO U GLAVI!?

 

Ovo Baronovo na kraju se trebalo suditi, a nije. Situaciju protiv Zagorca nisam video, ali princip je isti.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Kosjan Willavić said:

Nije da branim sudije, jeste bila katastrofalna greška, ali sam ubeđen da je cela hala, pa čak i oni, više bila koncentrisana na preostalo vreme te da se taj jedan korak potkrao. Na snimku su se videla dva lika iz publike koja su tražila korake i dobro pazila na času. 😄

Meni je malo bilo sumnjivo kako je Billy protutnjao pored Jankovica, ali sam molio Boga da ga ovaj ne stigne otpozada da mu zalepi bananu. Kad je ovaj polozio i poceo da bezi, a svi Partizanovci osim Jaramaza poceli da tuguju i ne protestuju, rekoh Bog i nas progledao u jednoj zavrsnici...

 

Kad gledas snimku tog prodora u stvari ne vidis da Barron u jednom trenutku grli loptu i nosi je. Sa ugla kamere ja sam imao percepciju da ju je on jos jednom odtapkao, ali prc Milojka...:)

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Stondisha said:


Cela hala veze nema s pravilima, Belošević je jedno vreme cream of the crop bio...  i na kraju krajeva to im je posao za koji su plaćeni.

Moja filozofija je da su ljudi pustili koraka da bi se ovo mučenje završilo i na tome im hvala.

Belosevic je od sve trojice imao najlosiju poziciju u ovoj akciji (koliko sam mogao da vidim). Nikolic je bio pod kosem, Obrknezevic je pratio akciju s te strane. Belosevic je bio pored Trinchierija. Nikolic je to morao da vidi. Mada ako je "preuzeo" Barrona kasnije (jer je ovaj krenuo sa napadom visoko kod linije za tri poena), onda je vrlo lako da nije znao koliko je Billy do tada koraka vec napravio...:)

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, drakon1 said:

Belosevic je od sve trojice imao najlosiju poziciju u ovoj akciji (koliko sam mogao da vidim). Nikolic je bio pod kosem, Obrknezevic je pratio akciju s te strane. Belosevic je bio pored Trinchierija. Nikolic je to morao da vidi. Mada ako je "preuzeo" Barrona kasnije (jer je ovaj krenuo sa napadom visoko kod linije za tri poena), onda je vrlo lako da nije znao koliko je Billy do tada koraka vec napravio...:) 


ako nije video 3 od 4...  onda nek vrati pištaljku.

Jedno smo mi gledaoci, ispred TV-a ili u Hali, pa se gužvamo, emotivni naboj frka panika i ludilo... pa ko će da gleda biliju u noge 2 sekunde pre kraja... al rodjače tebi je čovek započeo dvokorak na trojci, a skočio je na ziceru, a pri tom ti reket otvoren ko pekara u 6 ujutro...

Nebitno na kraju, ali skroz, sve je ovo suviše mučno i ružno da bi se sad lomila koplja na nekom sudiji Nikoliću, al ne bi imao ništa i da se slome kola na njemu...

Link to comment
Share on other sites

Just now, Nate said:

Drakone, da li je bilo osnova za faul na prvom koraku. Billy je vec prosao jankelu ovaj mu ulazi levom rukom?

To se ne svira na kraju sigurno. U drugom trenutku utakmice mozda, mada bi i to moglo da se tumaci pod seckanjem igre i preterano. Za mene nije faul.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Njima je Bili u zadnjih 6o sekundi tri puta prodao istu foru i dao sedam poena. Posle switch-a ostaje na visokom igracu i resava oba Jankovica i Zagorca. Za razliku od kupa gde je zavrsavao takve situacije sutem.

Ozbiljan fail od "nismo porazeni ali smo izgubili" trenera.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

26 minutes ago, medobrundo said:

 

Sve to stoji, samo je pitanje da li je to pobednička košarka. Zvezda nije bila ni blizu vrhunca, ni po pitanju energije, ni forme, ni volje, pa ni taktički. Ipak je ovo finalne bilo otaljavanje i dovršavanje posla, a ubacila je u dva meča i po 95+ poena, kao i 25+ poena u poslednjim četvrtinama tri od četiri utakmice. Na sve to je Zvezda igrala bez prvog pleja i bez korektne izmene na centru.

 

U prevodu, iznenađujuće je u kojoj meri KKP nije bio u stanju da pritegne -- makar minimalno -- odbranu. Novica jeste izvukao iz naftalina opet neke dobre partije, ali je u odbrani uglavnom igrač manje (Novica je u svakom meču imao negativan +/-), a Trinkijeri nije ni pokušao da uklopi Jankovića kao neku defanzivnu opciju -- skočnu i pokretljivu.

 

Tako da, to mi ostaje misterija.. Koliko je Trinki u stanju da skocka defanzivu i da ima kontrolu na toj strani terena. KKP je u ovoj seriji ubacivao manje više sve, pa čak i u veoma bitnim trenucima -- ali nije uspevao da napravi bilo kakvu prednost, jer odbrana curi na sve strane.

 

Što se tiče napadačkih setova, samopouzdanja igrača, smislenosti poteza.. to je stvarno solidno izgledalo. Naročito je Jaramaz probuđen -- igrač sličan Nedoviću (po stilu), i definitivno je opcija za zadržati dogodine.

Ustedi mi redove pisanja pa se prebacih ovde jer zelim da se osvrnem vise na nezadovoljstvo Zvezdinom igrom dato u nekim postovima.

Sve je stvar percepcije. Kada napada Jaramaz, Renfro i Nikolic na Covica onda je to iskusno koristenje slabosti protivnika od strane trenera, a kada se Novica napada sa Davidovcem na cetiri onda je Davidovac caca. A taj Davidovac je tako igrao jos od polufinala ABA, sto ga ne rijesi Trinkijeri.

 

Kod nas propast sto ne mozemo da iskoristimo Odza i Ristica unutra i to je krivica trenera, a zasto Zagorac izgleda kao bivsi kosarkas, sta je igrao Stefan Jankovic cijele sezone ili Gagic, onda su oni bolidi. 

Ko je najbolji igrac serije? Beron. Bice da je sve sam, nije ga ekipa nimalo podrzala i radila za njega.

 

O odbrani si sve napisao za broj poena ukupno i u zadnjim cetvrtinama. 

 

Svima je jasno da ovo u kls nije bila dobra kosarka, ali iz nje izvlaciti neke zakljucke tipa biti manje los, a opet izgubiti je bolje nego pobijediti, izvlaciti jos iz toga neke zakonitosti o sezoni je nesto s cim se ne slazem. Moze biti tacno, ali i ne mora. I takvi zakljucci su za mene prilicno pristrasni vec zauzetim stavovima.

 

  • Like 11
Link to comment
Share on other sites

Zavrsena je i ova sezona.

 

Celni ljudi u kosarci bi morali ozbiljno da stave prst na celo i da vide da li i dalje treba ovako. Potpuno besmislenih 10 meceva u grupi u kojima se i pre pocetka znao poredak. Najgore od svega je sto takav sistem ugrozava najbolje klubove. Jedino se ABA liga zavrsava izmedju poslednjih kola regularnog dela evrolige i utakmica cetvrtfinala.

 

Treba takmicenje svesti samo na polufinalne i finalne serije ucesnika ABA lige i pomeriti zavrsnicu ABA lige za kraj maja i pocetak juna.

 

Crvena zvezda je opet osvojila titulu, sto znaci da je opet bolja od Partizana. Vreme je da se stavi tacka na sezonu koja se zavrsila. Sve cestitke strucnom stabu i igracima na osvojenim trofejima i izborenoj evroligi, a u evrokupu i skoro svim gostovanjima smo videli da moze i mora mnogo bolje da se radi.

 

Za klub su u zavrsenoj sezoni nastupala sedmorica stranih igraca, sto je najvise u istoriji i osmorica domacih.

 

Od stranaca najbolji utisak, po mom misljenju, ostavili su Faye, Ojo, Perperoglu i Baron. Senegalac i Nigerijac su igraci koji predstavljaju silu pod kosem, ne traze mnogo lopti, daju sve od sebe, suprotnost od stetne uloge koje su mali Clark i Bitadze u Buducnosti. Perperoglu je svojim iskustvom i kvalitetom sam dobijao teske utakmice i sam nas je drzao u igri i u nekim porazima. Baron je fenomenalan suter i raduje vest da je produzio ugovor.

 

Ragland je zrtva kompozicije rostera. Odlican igrac, ali ne i za evroligaske izazove. Rivers je dosao u zavrsnici prelaznog roka i nije skoro nista ni pokazao. Nepotreban igrac, doveden da bi se reklo da je klub nekog doveo. Ni u KLS ne bi bio licenciran da smo mogli da racunamo na sve igrace. Zirbes je bio bleda senka nekadasnjeg sebe, ali je imao nekih dobrih partija i mogao je da bude dobro pojacanje za osrednji klub iz evrokupa, sto smo mi bili u zavrsenoj sezoni.

 

Od domacih igraca, Davidovac se kasno upalio, ali kada se upalio to je zaista izgledalo odlicno. Dobric je znao da iskoristi prostor iz drugog plana i da zaspe protivnika trojkama. Lazic je opet imao losu sezonu. Ono sto on najbolje radi ne moze da prodje sa ovakvim saigracima. Simanic je napravio iskorak. Covic nije resenje za ekipu koja zeli da se takmici u evroligi. Ristic, Radanov, Nenadic, Keselj, bolni pokazatelji lose kompozicije sastava i cinjenice da su samo cetvorica domacih igraca imala bitniju ulogu u osvojenim trofejima.

 

Za sledecu sezonu klub mora resiti veliku guzvu na spoljnim pozicijama. Tu mora biti najmanje pet odlazaka i jedan dolazak. Keselj, Radanov, Nenadic, Rivers uz Lazica i Perperoglua su visak. Ostaju Baron, Davidovac, Dobric, Perperoglu/Lazic i ako bi dosao Jenkins to bi mogla da bude dobra spoljna linija. Dovesti dva komplementarna i dobra plejmejkera, prvog centra, videti sta dalje sa Fayeom, Ojom, Simanicem, Jovanovicem i Risticem.

 

Ne treba sedeti na lovorikama, cinjenica je da su najveci rivali opasno podbacili i da je malo sta kod njih funkcionisalo nevezano za nase predstave u medjusobnim susretima.

Zavrsena je i ova sezona.

 

Celni ljudi u kosarci bi morali ozbiljno da stave prst na celo i da vide da li i dalje treba ovako. Potpuno besmislenih 10 meceva u grupi u kojima se i pre pocetka znao poredak. Najgore od svega je sto takav sistem ugrozava najbolje klubove. Jedino se ABA liga zavrsava izmedju poslednjih kola regularnog dela evrolige i utakmica cetvrtfinala.

 

Treba takmicenje svesti samo na polufinalne i finalne serije ucesnika ABA lige i pomeriti zavrsnicu ABA lige za kraj maja i pocetak juna.

 

Crvena zvezda je opet osvojila titulu, sto znaci da je opet bolja od Partizana. Vreme je da se stavi tacka na sezonu koja se zavrsila. Sve cestitke strucnom stabu i igracima na osvojenim trofejima i izborenoj evroligi, a u evrokupu i skoro svim gostovanjima smo videli da moze i mora mnogo bolje da se radi.

 

Za klub su u zavrsenoj sezoni nastupala sedmorica stranih igraca, sto je najvise u istoriji i osmorica domacih.

 

Od stranaca najbolji utisak, po mom misljenju, ostavili su Faye, Ojo, Perperoglu i Baron. Senegalac i Nigerijac su igraci koji predstavljaju silu pod kosem, ne traze mnogo lopti, daju sve od sebe, suprotnost od stetne uloge koje su mali Clark i Bitadze u Buducnosti. Perperoglu je svojim iskustvom i kvalitetom sam dobijao teske utakmice i sam nas je drzao u igri i u nekim porazima. Baron je fenomenalan suter i raduje vest da je produzio ugovor.

 

Ragland je zrtva kompozicije rostera. Odlican igrac, ali ne i za evroligaske izazove. Rivers je dosao u zavrsnici prelaznog roka i nije skoro nista ni pokazao. Nepotreban igrac, doveden da bi se reklo da je klub nekog doveo. Ni u KLS ne bi bio licenciran da smo mogli da racunamo na sve igrace. Zirbes je bio bleda senka nekadasnjeg sebe, ali je imao nekih dobrih partija i mogao je da bude dobro pojacanje za osrednji klub iz evrokupa, sto smo mi bili u zavrsenoj sezoni.

 

Od domacih igraca, Davidovac se kasno upalio, ali kada se upalio to je zaista izgledalo odlicno. Dobric je znao da iskoristi prostor iz drugog plana i da zaspe protivnika trojkama. Lazic je opet imao losu sezonu. Ono sto on najbolje radi ne moze da prodje sa ovakvim saigracima. Simanic je napravio iskorak. Covic nije resenje za ekipu koja zeli da se takmici u evroligi. Ristic, Radanov, Nenadic, Keselj, bolni pokazatelji lose kompozicije sastava i cinjenice da su samo cetvorica domacih igraca imala bitniju ulogu u osvojenim trofejima.

 

Za sledecu sezonu klub mora resiti veliku guzvu na spoljnim pozicijama. Tu mora biti najmanje pet odlazaka i jedan dolazak. Keselj, Radanov, Nenadic, Rivers uz Lazica i Perperoglua su visak. Ostaju Baron, Davidovac, Dobric, Perperoglu/Lazic i ako bi dosao Jenkins to bi mogla da bude dobra spoljna linija. Dovesti dva komplementarna i dobra plejmejkera, prvog centra, videti sta dalje sa Fayeom, Ojom, Simanicem, Jovanovicem i Risticem.

 

Ne treba sedeti na lovorikama, cinjenica je da su najveci rivali opasno podbacili i da je malo sta kod njih funkcionisalo nevezano za nase predstave u medjusobnim susretima.

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...