Jump to content

Bliski Istok


A sad

Recommended Posts

1 hour ago, Pacino said:

Tacno, nisam tim rijecima, ali jeste uvijeno u fin papiric, spakovano u kutiju, oblozeno ukrasnim papirom i stavljena masnica preko sa sve porukicom da budemo zivi i zdravi. 

 

Da li bih mogao ljubazno da te zamolim da nam svima učiniš uslugu i kvotuješ takve postove?

Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, Stiletto said:

 

Da li bih mogao ljubazno da te zamolim da nam svima učiniš uslugu i kvotuješ takve postove?

Gdje je moj interes tu? Samo sam se malo zgrozio. 
Cujemo se na sportu. 

Link to comment
Share on other sites

Nemacka fregata gadjala americki dron u crvenom moru, kvar na raketama je spasio dron inace rakete americke proizvodnje:

https://www.dw.com/en/german-navy-almost-shot-down-us-drone-over-red-sea-reports/a-68400595

 

Nezvanicno Huti su navodno dron kasnije oborili, vrlo moguce da je obaranje izmisljeno da bi se celu vest ucinili jos zanimljivijom. Najmodernija nemacka fregata gadja Amere, americkim raketama koje kostaju 2 milion dolara po komadu (moguce i vise) i koje se kvare i onda Huti prackom ga obore.

Edited by MeanMachine
Link to comment
Share on other sites

14 hours ago, Tezej said:

Previse ne znam, ali nesto malo znam, npr. da je pre Balforove deklaracije bilo prilicno malo Jevreja u Jeruzalimu, a jos manje u danasnjem Izraelu. Na tom prostoru su tada ziveli drugi. Posle svakog rata, Izrael je sirio svoju teritoriju (i naseljavajuci je), osim kad su Egipcani vratili Sinaj pod svoju kontrolu.

Ono sto sam siguran jeste da mira nece biti ili dok ne dodje do dogovora ili dok ne ociste teritoriju od Palestinaca. To je gore i McLeod pomenuo paralelu sa Srbima - Hrvati su ocistili svoju zemlju i nema vise problema. U ostalim zemljama i dalje mozemo ocekivati sukobe, posto uglavnom nije doslo do konacnog dogovora, a teritorija nije ociscena od onih drugih.

Hm da egipat "vratio Sinaj pod svoju kontrolu" ili je mozda Izrael vratio sinaj Egiptu za sporazum? Kako onda egipat nece Gazu? A nutkali ih vise puta...

9 hours ago, Kronostime said:

Analogija Varsavskog geta je u tome da su i jedni i drugi prisiljeni da zive u istima - i Jevreji u WWII i Palesitnci u Gazi.

Nemaju mogucnost izbora ni jedni ni drugi, jedino zajednicko im je koncept Konacnog resenja njihovog pitanja - samo su promenjeni predlagaci istog.

Koji izbor se daje Palestinicima danas i kroz istoriju od strane Izraela? Da semirno isele i nestanu sa te teritorije gde su ziveli?

Kako se to naziva u civilizovanom svetu i da li je to jedino resenje?

Da li je empatija toliko degradirala da zavisi od toga koje je ko vere, nacije, rase, grupe....... ili smo svi, u sustini, isti?

U mom sistemu vrednosti nisu- sva bica su jednaka, ma kako ih trpali u klasifikacije !

Drugacije bih pogazio svoje principe, a to mi je bitnije od svega  - ne postoji neko koga mogu da mrzim.

:default_coffee:

 

Analogija koju pravis je krajnje neprimerena, i koristi se veoma otvoreno od strane anti-semita da bi se Jevreji sto vise povredili, poredjenjem sa nacistima niti je Izrael ikad imao koncept konacnog resenja. Palestincima su stalno nudili mir. Nemam pojma koji izbor treba Izrael da da Palestincima, osim da ostave Izrael na miru. Zasto bi im Izrael davao izbor? 

Dali su im izbor pre skoro 20 godina da sami vladaju, i oni izabrali terorizam. Ko im je osim ponegde nekog desnicara, trazio da se isele sa teritorije gde zive? Pa niko, samo su im trazili da ne bacaju rakete, i da ne napadaju Izrael.

Koliko je para uslo u Gazu mogli su da budu Monako, ali jbga izabrali krvolocnu ideologiju.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Selina said:

Na primer ovo:

Iraqi Islamic Scholar Fares Al-Azawi On Hamas TV: The Killing Of Six Million Jews In The Holocaust Is A Myth; The Nuremberg Trials Were A Sham; The Zionists Colluded With The Nazi

 

https://www.memri.org/tv/iraqi-islamic-scholar-azawi-hamas-holocaust-denial-myth-nuremberg-trials-zionist-plot-collusion

 

 

 

 

 

Ovo je strasno u svakom smislu medjutim nije odgovor na moje pitanje da mi se da relevantan link za ovo:

 

I danas se udžbenicima (UNRWA finansiranim) u Gazi slavi treći rajh i politika nacista i njihov način "rešavanja jevrejskog pitanja".

Link to comment
Share on other sites

23 minutes ago, Ozu said:

 

Ovo je strasno u svakom smislu medjutim nije odgovor na moje pitanje da mi se da relevantan link za ovo:

 

I danas se udžbenicima (UNRWA finansiranim) u Gazi slavi treći rajh i politika nacista i njihov način "rešavanja jevrejskog pitanja".

https://www.ynetnews.com/magazine/article/hyfsoqo0q

https://icjw.org/about-icjw/international-representation/unrwa-stop-teaching-hate/

https://www.timesofisrael.com/unrwa-textbooks-still-include-hate-antisemitism-despite-pledge-to-remove-watchdog/

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Ozu said:

 

ovo je vec nesto. hvala!

Ako potrazis naci ces mnogo vise, ovo sam ja izguglala za 2 min. Kako su dokazi izlazili, UNRWA se potrudila da ukloni dokaze online. Verujem da kad IDF konacno izadje iz Gaze, da ce biti mnogo dokaza.

Uopste ne treba da te iznenadi, UNRWA u Gazi, su lokalci, dosta njih clanovi Hamasa. Ili su im clanovi familije u Hamasu. Slicno je u WB, Fahat samo deluje umereno, vise sto se plase da ih Hamas ne likvidira, pa kao balansiraju izmedju Hamasa I Izraela. Videli smo sta se desilo u Gazi kad je Hamas dobio vlast. 

Mozemo mi da zmurimo na cinjenice, ali to ne menja cinjenice

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

On 2/28/2024 at 2:53 AM, Angelia said:

I zasto biras da verujes Hamasu o 10,000 dece? Ne kazem da nije moguce, vojni experti kazu da jeste moguce, ali cifre dovode u pitanje. Ti onako olako prenosis Hamasovu propagandu kao da je cinjenica.

 

A čiju vi propagandu prenosite gospođo ? Koje su vaše cifre i iz kojih izvora ?

Možda je i ovaj ekspert, nedovoljno obavešten za vaše visoke kriterijume.

Nemci su ubijali sto za jednoga, Bibijevi standardi su mnogo viši.

 

Više od 25.000 palestinskih žena i dece ubijeno je u vojnoj kampanji koju Izrael sprovodi u pojasu Gaze od početka rata 7. oktobra, rekao je danas šef Pentagona, američki ministar odbrane Lojd Ostin.

On je to rekao parlamentarnom komisijom odgovarajući na pitanje o tome koliko je žena i dece poginulo u ratu koji je Izrael pokrenuo kao odmazdu zbog napada paletinskog islamističkog pokreta Hamas na izraelsko tle.

Ministarstvo zdravlja Hamasa ranije danas je saopštilo da je više od 30.000 ljudi ubijeno u izraelskim vojnim operacijama u Gazi od početka rata.

Taj crni broj dostignut je u vreme kada zemlje posredici SAD, Egipat i Katar pokušavaju da ugovore primirje u borbama pre početka Ramazana, koji počinje uveče 10. ili 11. marta.

https://n1info.rs/svet/pentagon-vise-od-25-000-palestinskih-zena-i-dece-ubijeno-u-gazi-od-pocetka-rata/

 

Evo i ovi "hamasovci" iz EU se nešto bune umsto da se informišu na ovom forumu.

https://n1info.rs/svet/borel-uzasnut-sam-jos-jednim-pokoljem-u-gazi/

https://n1info.rs/svet/video-foto-izraelske-snage-ubile-vise-od-100-palestinaca-koji-su-bili-u-redu-za-hranu/

 

Naravno ima i Izrael svoju verziju, koja je vrlo kredibilna i verodostojna i u koju verujem bez zadrške.

Hebiga, približili se gladni teroristi previše izraelskom tenku, a ovi šta će, poslužili su im ono što su imali.

Ostali su se bacili pod točkove kamiona sa hranom jer su bili nestrpljivi i na taj način uštedeli trud i municiju Izraelcma.

A sad nastavite da "rokate"...

  • Like 4
  • Ha-ha 2
Link to comment
Share on other sites

Quote

‘No Other Land’ Director Received ‘Death Threats’ After Calling for Gaza Ceasefire at Berlinale

 

“No Other Land” co-director Yuval Abraham announced he is receiving death threats after calling for a ceasefire in Gaza onstage during the 2024 Berlinale closing ceremony.

Abraham, who co-directed documentary “No Other Land” alongside Basel Adra, Hamdan Ballal, and Rachel Szor, pointed to the different experiences between himself and Adra due to their ethnicities. While Abraham is Israeli, Adra is Palestinian and living under military occupation in the West Bank; according to Abraham, despite living only a half-hour from one another, their political rights vastly vary.

 

“We are standing in front of you. Now, we are the same age. I am Israeli, Basel is Palestinian. And in two days, we go back to a land where we are not equal,” Abraham said onstage at Berlinale while accepting the Best Documentary Award alongside Adra. “I am under civilian law; Basel is under military law. We live 30 minutes from one another but I have voting rights. Basel does not have voting rights. I am free to move where I want in this land. Basel, like millions of Palestinians, is locked in the occupied West Bank. This situation of apartheid between us, this inequality, has to end.”

 

Abraham later tweeted the Berlinale clip, writing, “Our film ‘No Other Land’ on occupied Masafer Yatta’s brutal expulsion won best documentary in Berlinale. Israel’s channel 11 aired this 30 second segment from my speech, insanely called it ‘anti semitic’ — and I’ve been receiving death threats since. I stand behind every word.”

 

“No Other Land” follows Palestinian activist Adra, who additionally co-directed, as he fights against the Israeli occupation of his town, Masafer Yatta. Co-director Abraham, also a subject of the documentary, is an Israeli journalist who joins Adra in documenting the destruction of Masafer Yatta’s Palestinian community as soldiers destroy civilian homes.

 

Respect za gospodina :Hail:

https://www.indiewire.com/news/festivals/no-other-land-director-death-threats-after-berlinale-speech-1234957370/

  • Like 1
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, knight rider said:

 

A čiju vi propagandu prenosite gospođo ? Koje su vaše cifre i iz kojih izvora ?

 

 

Niciju, posto nemamo pouzdane cifre ne bavim se kukanjem nad njima. Vojni stratezi kazu da IDF primenjuje sve standarde da zastiti civile, ustvaru kazu da su extra pazljivi, vise nego bilo koja vojska u uslovima urbanog rata. A realnost rata je da civili ginu u ratu. Nazalost.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

 

Stigla je poruka iz Tunela

 

A message from Hamas’s Gaza leader Yahya Sinwar arrived, arguing that despite the tactical losses, Hamas had the upper hand. International pressure would force Israel to end the war, he argued, and the four battalions in Rafah were prepared for the likely IDF ground assault on the border city.

It is unclear how fully Sinwar understands the reality on the battlefield, as he is thought to be hiding in tunnels, likely under Khan Younis. Egyptian officials cited in the article think “he has lost touch with reality.”

 

...licno mislim da nije izgubio dodir sa realnoscu bez obzira sto zivi u vec poznatom mracnom stanju svesti. Glavno oruzje Sinwara je izazivanje humanitarne katastrofe i oslanjanje na medjunarodni pritisak.

 

Inace, izjave koje stizu od strane Teroristickog Ministra Zdravlja nisu relevantne, ali svet kao da se bas za te izjave hvata kao za slamku spasa, ne od Hamasa vec za Hamas. Dobro, postoji uvek spremna gomila antisemita svih religija a pogotovo najvece, koja omogucava Sinwaru da se nada......

 

 

Link to comment
Share on other sites

On 2/29/2024 at 8:18 PM, Pacino said:

Silom prilika sam usao ovih dana na ovaj dio foruma (dosadno na poslu, pa reko hajde da vidim sta ima na sportu, ali kosarka blokirana kada nisi ulogovan pa zavrsih citajuci politiku) i ostao sam zaprepascen posebno na ovoj temi. Koliko god dalek i tezak ovaj sukob bio nikako mi ne moze biti jasno da se na istom forumu koji citam svaki dan opravdava, pa cak i podrzava unistenje i ugnjetavanje civilnog naroda.

 A koje te to sile, osim dosadjivanja na poslu, prisiljavaju da boravis na ovom pdfu i jos da citas neistomisljenike?

 

On 2/29/2024 at 8:18 PM, Pacino said:

Nije mi jasno da moze neko da prica o dobru i zlu i da kaze ovo je dobro a ovo je zlo kada ni strucnjaci ne znaju vise sta je sta.

 

  Kako onda ti znas da je to zlo kad su i strucnjaci za dobro i zlo, strah me da pitam koji su ti, presusise sa mudroscu? Na osnovu kog referentnog okvira se ti 

  pozivas na dobro i zlo da bi osudio ovde ispisane stavove koji su te zgrozili kad kazes da ni strucnjaci nemaju vise odgovore?

 

On 2/29/2024 at 8:18 PM, Pacino said:

Zaista mi nije jasno da ovakav narativ moderacija dozvoljava.

 

 

Tako sto modeacija ne interpretira slobodu govora kroz totalitarnu prizmu koja bi bila neophodna da se sprovede takva cenzura koju ti ovde indirektno sugerises.

 

On 2/29/2024 at 8:18 PM, Pacino said:

Samo cu reci jedno, iskreno se nadam i zelim da se nikome ovde ne desi ono sto se desava civilnom palestinskom i ukrajinskom narodu kao ni odredjenom civilnom izraelskom i ruskom.

 

 Veoma lepo od tebe. Dobices orden za moralni post godine cim komisija strucnjaka ponovo otkrije sta je dobro a sta zlo. 

  • Like 2
  • Thanks 1
  • Ha-ha 1
  • Tuzno 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, boxcube said:

 Veoma lepo od tebe. Dobices orden za moralni post godine cim komisija strucnjaka ponovo otkrije sta je dobro a sta zlo. 

Hvala puno, znacice mi za CV.

Link to comment
Share on other sites

...iz knjige Noa Tishby "Izrael-Jednostavni vodič kroz najneshvačeniju zemlju na svijetu" na str. 97:

 

"Britanski popis stanovništva iz 23. oktobra  1922. navodi 13413Arapa,14699 krščana i 33971 Židova u Jeruzalemu."

(https//archive.org/details/PalestineCenzus1922/page/n3/mode/2up.)

Link to comment
Share on other sites

On 2/29/2024 at 8:18 PM, Pacino said:

Silom prilika sam usao ovih dana na ovaj dio foruma (dosadno na poslu, pa reko hajde da vidim sta ima na sportu, ali kosarka blokirana kada nisi ulogovan pa zavrsih citajuci politiku) i ostao sam zaprepascen posebno na ovoj temi. Koliko god dalek i tezak ovaj sukob bio nikako mi ne moze biti jasno da se na istom forumu koji citam svaki dan opravdava, pa cak i podrzava unistenje i ugnjetavanje civilnog naroda. Nije mi jasno da moze neko da prica o dobru i zlu i da kaze ovo je dobro a ovo je zlo kada ni strucnjaci ne znaju vise sta je sta. Zaista mi nije jasno da ovakav narativ moderacija dozvoljava. Samo cu reci jedno, iskreno se nadam i zelim da se nikome ovde ne desi ono sto se desava civilnom palestinskom i ukrajinskom narodu kao ni odredjenom civilnom izraelskom i ruskom.

Ja cak ni silom prilika ne ulazim na fudbal ili kosarku jer me to jednostavno ne zanima, a i ne znam ko je ko i sta je sta.

Ne bih se ni sada ovde javila, ali me je zaprepastilo tvoje misljenje o strucnjacima koji odredjuju sta je dobro, a sta zlo

jer do malopsre nisam znala da to moze da postoji, a i ne bih znala definiciju ni za dobro ni za zlo pa onda ni takvi strucnjaci

ne mogu da postoje jer ono sto je za mene dobro za tebe je mozda zlo i obrnuto.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Kako je Hamas zgrabio milijarde

Vodstvo islamističke terorističke skupine ponosno je na svoj masakr u Izraelu.

Ono živi daleko od bijede Pojasa Gaze - i uspjela je tiho i potajno zgrnuti bogatstvo.

 

Spoiler

Prvi pokušaj. SMS poruka glasnogovorniku Hamasa, terenskog ureda u Libanonu. Beirut je jedan od rijetkih gradova u kojima islamistička teroristička skupina još uvijek ima ured. “Draga moja”, piše Walid Kilani natrag, glasnogovornik, naravno, nema problema, Osama Hamdan iz Politbiroa dostupan je za intervju. Detalji bi uslijedili.

Zvuči konspirativno, ali nekako razumljivo s obzirom na izraelsku prijetnju dronovima. Baš početkom siječnja jedan od najvažnijih ljudi u politbirou Hamasa u Bejrutu ubijen je dronom.

Sljedećeg dana, Kilani piše da dođe u "Fantasy", što u Bejrutu može značiti dvije stvari: "Fantasy Super Night Club" ili "Fantasy World", zabavni park za djecu. "Zgrada pokraj Fantasy Worlda", objašnjava Kilani. Dakle, ne noćni klub.

 

Skriven iza djece

U lunaparku se vrte vrtuljke i bljeskaju neonske lampice. Na suprotnoj strani ulice, na četvrtom katu stambene zgrade, nalazi se libanonski ogranak Hamasa. Hamas se ovdje može osjećati sigurno, tri kata iznad dječjeg vrtića. To što se Hamas krije iza djece nije ništa novo na Bliskom istoku.

Ljudi koje možete sresti ovdje u Bejrutu ideolozi su Hamasa. Oni ne namjeravaju umrijeti boreći se protiv Izraela. Vaše oružje su: riječi. Hamas je uvijek bio dobar u podjeli rada. Postoji političko krilo i naoružane Qassam brigade. A tu su i ljudi koji vode računa o financijama.

Kao nijedna druga organizacija prije njega, Hamas je shvatio kako se teror može financirati u 21. stoljeću – te vile i luksuzne živote njegovih vođa. Onaj tko želi pratiti put novca, pronaći će tragove do Bejruta i Istanbula, Irana, Katara i Njemačke. Dolari, euri i šekeli pronalaze svoj put do Gaze preko donacijskih računa i mjenjačnica, teku kao kriptovaluta i ponekad su jednostavno transportirani u koferima.

Hamasovo bogatstvo ima mnogo veze s lažnim tvrtkama i paravanima. I s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, koji je namjerno pomogao Hamasu da zaradi još više novca.

Prema izraelskim podacima, vjerovalo se da je oko 30.000 boraca prije rata pripadalo Hamasu. Prije 7. listopada, kada su Hamasovi teroristi probili graničnu ogradu s Pojasom Gaze, ubijali izraelske kibuzije i priredili židovskoj državi najgori dan u njezinoj povijesti.

 

Bogatstvo u siromašnom dijelu svijeta

Ponosni su na ovaj 7. listopada, Hamasovce na četvrtom katu koji trenutno stoje u kuhinji. Vaš libanonski ured mora da je nekoć bio stan. Press soba je u dnevnoj sobi; nekoliko novinara iz arapskih medija sjedi na plišanim sofama i bulji u svoje mobitele.

Govornik Kilani pozdravlja vas kao starog prijatelja. Intervju? Govornik Kilani žali. Bar ne danas. Ne u Bejrutu.

Ljudi definitivno imaju pitanja za Hamas koja nadilaze rat u Gazi. Kako je Hamas mogao izgraditi stotine kilometara tunela i toliko raketa u svom siromašnom obalnom pojasu? Samo u tjednima nakon 7. listopada otpustio ih je oko 12.000. Kako to da njihovi lideri žive u vilama i skupim hotelima u Bejrutu, Istanbulu, Kataru? Oni sada gladuju na vrhu dok izraelske bombe padaju, ali u Hamasovim tunelima ima dosta zaliha hrane. Kako teroristička organizacija može zgrnuti takvo bogatstvo u jednom od najsiromašnijih područja na svijetu?

U nedjelju krajem siječnja progovorio je Basem Naim, član Politbiroa Hamasa. Trenutno je u Istanbulu, gdje vole boraviti i Hamasovci. Oni iz gornjeg ešalona, čelnici, koji još uvijek donekle slobodno lete regijom, četiri mjeseca nakon 7. listopada i samo nekoliko tjedana nakon što je šef izraelske vanjske tajne službe Mossad izričito upozorio da će svi biti progonjeni, ne važno gdje.

Basem Naim šalje WhatsApp poruku: "Poslat ću vam lokaciju za sat vremena."

 

Tjelohranitelj na ulazu

Rano poslijepodne, vožnja vas vodi od centra do predgrađa, gdje grad izgleda čisto i pobožno, pomalo poput Katara. Široke ulice, luksuzni stambeni kompleksi s bazenima, mnoštvo džamija.

Područje se zove Basaksehir, ovdje živi mnogo bogatih Arapa, a mnogi natpisi za trgovine i restorane su turski i arapski. Naimov tjelohranitelj čeka na ulazu u dogovoreni kafić. Tjelohranitelj je vjerojatno neophodan. Ne samo u Libanonu, već ni u Turskoj više nije previše sigurno biti član Hamasa: u siječnju je turska policija uhitila 34 osobe koje su navodno bile povezane s Mossadom, izraelskom stranom tajnom službom.

Tjelohranitelj koji bi trebao čuvati Naima je povjerljive sorte, bez provjere vas dovodi do stola svog šefa, 61-godišnjeg gospodina u vunenoj jakni s palestinskom zastavom na reveru. Naim je bio ministar zdravlja u Pojasu Gaze. Do 2012. Danas, kao član Politbiroa, međunarodnom tisku objašnjava zašto je za sve kriv samo Izrael.

A zločini Hamasa? Prebacuje se unutar nekoliko sekundi. Liječnik koji se brine za svoju obitelj postaje čovjek koji je ponosan na napad 7. listopada. Naim zapravo donosi pozitivan zaključak. Nakon ubijenih Izraelaca, nakon višemjesečnog rata u Gazi, nakon svih patnji, svih razaranja.

U međuvremenu on je u punom propagandnom modu, ovdje u kafiću, okružen obiteljima koje jedu slatke deserte. "7. listopada trebao bi im biti lekcija", kaže, Izraelcima, Zapadu. “Nitko ne može ignorirati Palestince.” Masakr, potpuni uspjeh? “Nažalost, to tako funkcionira”, kaže. „Okupacijske vlasti nisu dobročinstva. Odlaze tek kada im to zanimanje postane preskupo.”

Naim misli na ilegalna izraelska naselja na Zapadnoj obali. U svakom slučaju, kaže, Izrael više ne može sklapati mir s arapskim zemljama zaobilazeći Palestince. To je ono što je izraelski premijer Netanyahu imao na umu: već je sklopio sporazum s Ujedinjenim Arapskim Emiratima i s Bahreinom. Izraelci su se nadali da će Saudijska Arabija uskoro biti spremna. Država koja se prije uvijek smatrala zaštitničkom silom Palestinaca. U Hamasu su, kaže Naim, mislili: "Ako sada ništa ne poduzmemo, uskoro ćemo biti potpuno zaboravljeni."

 

"Kako mislite na civile ovdje?"

Što je Naimu prošlo kroz glavu kada je vidio slike i filmove masakra? Oklijeva na trenutak, ne zadugo. “Da budem iskren, bio sam ponosan.” Hamas je svojim borcima naredio da ne ubijaju civile. “I usput,” kaže Naim, “što ovdje znači civil? U Izraelu su svi od 18 do 55 godina vojnici, bilo aktivni ili kao rezervisti.”

Tako je to s terorizmom: u borbi za tobože sveti cilj za sve postoji opravdanje. Čak i za ubijanje ljudi koji plešu u izlazak sunca. Basem Naim svakim slogom udara o stol: "Sada nas nitko ne može ignorirati." Izrael to konačno mora shvatiti. Inače će za nekoliko godina sve ispočetka. Tako je na Bliskom istoku već desetljećima.

Tako je to ovdje. Desetljećima. U čemu Hamas igra odlučujuću ulogu. Naim to kaže ovako: “Hamas je dio strukture društva. Ima nas posvuda." To je ono što je želio njihov utemeljitelj, Sheikh Yasin, čovjek po kojem su nazvali protutenkovski projektil. Ni Yasin nije bio borac, više ideolog, dugo je sjedio paraliziran u invalidskim kolicima.

Vođen mržnjom prema Izraelu, osnovao je Hamas 1987. godine, u godini prve Intifade, prvog velikog palestinskog ustanka.

 

Islamska država

Yasin je želio da se svi muslimani bore protiv židovske države. Svoje ciljeve zapisao je u osnivačkoj povelji Hamasa: prvo uništenje Izraela, zatim islamske države na području između Sredozemlja i Jordana. Taj se slogan, "od rijeke do mora", danas čuje posvuda na propalestinskim demonstracijama.

Danas bi se reklo da je Hamas imao jasan temeljni brend: nacionalnu palestinsku agendu u kombinaciji s islamizmom. To je bilo prikladno za to vrijeme, u Afganistanu su se mudžahedini borili protiv Sovjeta, au Libanonu je Hezbollah rastao. Diljem Bliskog istoka politički islam je bio u usponu. Upravo je Hamas poslao prve bombaše samoubojice u Izrael.

Kada je palestinski vođa Yasser Arafat 1993. odletio u Oslo i pristao na mirovni sporazum s izraelskim premijerom Yitzhakom Rabinom, Hamas je bio izostavljen - nije se želio uključiti u dogovor s Izraelom. Slično političaru s izraelske strane koji je prvi put postao premijer 1990-ih: Benjamin Netanyahu. Jedanaest godina kasnije umro je Arafat, bezbožni socijalist iz Hamasove perspektive. Arafatov nasljednik, blijedi Mahmoud Abbas i njegova stranka Fatah nisu imali nikakve šanse protiv Hamasove propagande, a od nadanja iz Osla jedva da je išta ostalo. Godine 2006. Hamas je pobijedio na palestinskim parlamentarnim izborima. Ostalo je povijest.

 

Razina zemlje u razvoju

Ono što je jasno jest da su se Fatah i Hamas mrzili gotovo jednako koliko su mrzili Izrael. I da je Hamas krvavo istjerao Fatah i njegove sljedbenike iz Gaze. Od tada ona vlada obalnim pojasom, a Abbas upravlja Zapadnom obalom. Nikad više nije bilo izbora. Ratovi redovito. 2008., 2012., 2014. godine.

Čak i između dva rata, gotovo da nije bilo tiho. Hamas je bombardirao Izrael svojim sve boljim raketama, a izraelske zračne snage odgovorile su noćnim bombardiranjem. Zbog svoje neučinkovitosti i korupcije, Hamas je ubrzo postao gotovo jednako omražen među ljudima u Pojasu Gaze kao i njegov neprijatelj, Izrael. Ljudi u Hamasu uvijek su voljeli borbu protiv Izraela. Barem se još uvijek bori, ili su mnogi u Gazi mislili dok su živjeli u bijedi.

Nakon godina pod Hamasom, stopa nezaposlenosti u Gazi nedavno je bila gotovo 50 posto, a bruto domaći proizvod po stanovniku, oko 1250 dolara godišnje, bio je na razini najsiromašnijih zemalja u razvoju. No uz svu skupu terorističku infrastrukturu, svo oružje i rakete, Hamas je stvorio i vojsku civilnih zaposlenika. Oni ovise o Hamasovoj blagajni kako bi prehranili svoje obitelji – i stoga su dužni biti lojalni.

Dakle, razgovarajmo o Hamasovom novcu, g. Naim. Odakle dolazi? Svatko tko zaroni u svijet Hamasovih financija uskoro će imati dojam da rade u portfelju multinacionalne korporacije, a ne islamističke terorističke skupine. Prema dokumentima koji su dospjeli u ruke izraelske tajne službe 2018., posjeduje investicije vrijedne nekoliko stotina milijuna dolara, od rudarskih i cestovnih tvrtki u Sudanu do nebodera u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i developera nekretnina u Alžiru.

Kruže slike šefa Politbiroa Ismaila Hanije koji posjeduje vilu u blizini plaže u Kataru i godinama nije kročio u Pojas Gaze. Slike ga prikazuju u privatnom avionu. Na drugima se vidi njegov sin Maaz kako pozira s prijateljima na pozlaćenim krevetima, a priča se da se izdanci vodstva Hamasa vole zabavljati pijući u klubovima.

Novčani kolaps: Izraelske dnevne novine Haaretz procjenjuju da je godišnji proračun kojemu je Hamas imao pristup prije 7. listopada bio do 2,5 milijarde dolara. Koliki je iznos pretpostavlja i izraelski stručnjak Yitzhak Gal. Hamas ima dvostruku ulogu: na Zapadu je uvršten kao teroristička organizacija, u Gazi je država. I, kao svaka vlada na svijetu, kontrolira proračun. Spomenute milijarde su ovaj proračun.

Prije svega, tu su resursi palestinskih vlasti. To je struktura pod predsjedanjem Mahmouda Abbasa, koja je u jednom trenutku trebala postati država. To je bila ideja još u Oslu, kada je čovječanstvo još vjerovalo u rješenje bliskoistočnog sukoba. U svakom slučaju, Abbas službeno dobiva financijsku pomoć iz inozemstva, iz SAD-a, iz Europske unije, iz Saudijske Arabije – da se sve ne uruši na palestinskim područjima. Dio tih sredstava odlazi u Gazu, gdje Hamas na kraju odlučuje što će s njima.

Čak i ako nas EU uvjerava da njezin novac nikad nije financirao terorizam. Stručnjaci su manje sigurni može li se to točno znati u Bruxellesu.

 

Novac teče

Novac autonomne vlasti vjerojatno je najveća stavka u proračunu Hamasa. Odmah nakon toga dolaze porezi koje Hamas ubire u svojoj ulozi vlade. Osim toga, Hamas ima i novac koji mu pritječe iz inozemstva, primjerice iz Irana ili Katara. A novac teče. Sredstva iz Katara i Irana sljedeća su velika stavka u proračunu, bez njih Hamas vjerojatno ne bi preživio godine prije 7. listopada.

Stiže li novac i sada? "Iranci nas nastavljaju podržavati", uvjeravao je Basem Naim. U slučaju Katara je drugačije, Zaljevski emirat je zaustavio isplate. To je zbog načina na koji su te isplate donedavno završavale u Gazi. Ne o skrivenim mjenjačnicama u Istanbulu i drugdje. Ne, o Izraelu, službeno.

 

Netanyahuov plan

“Izraelci su znali sve”, kaže Basem Naim. "Dobili su popis imena i mogli su uložiti veto ako ga ne žele." To je bilo u interesu obje strane. Ili bolje: u interesu Hamasa iu interesu Benjamina Netanyahua. Plan je svom kabinetu predstavio 2018., prema kojem bi Hamasu također bilo dopušteno isplaćivati izravnu pomoć siromašnim obiteljima.

Netanyahu je vjerovao da će stvari u Pojasu Gaze ostati tako mirne. Ne bi se više morao nositi s prijetnjom Hamasa, koji ne bi bio dovoljno jak da ugrozi Izrael. U isto vrijeme, međutim, bila je dovoljno jaka da nije ostavljala mjesta autonomnoj vlasti pod Mahmoudom Abbasom.

Netanyahu je vjerovao da se može udobno smjestiti. Njegov stav: među Palestincima jednostavno nema partnera za mir. U javnosti su se Hamas i Netanyahu zaklinjali na međusobnu mržnju. Dugo su šutke podržavali jedno drugo. Upravo je tako i bilo, priča Katar u hotelu Sheraton. Do 7. listopada.

Zar nitko nije vidio što dolazi u Gazi? Zašto nitko nije ništa poduzeo po pitanju financijskih tokova? Ako tražite odgovore na ovo, naići ćete na Udija Levija. Izraelac za kojeg se i kroz video razgovor može vidjeti koliko je ljut. Levi je nekoć bio čovjek koji je bio zadužen za isušivanje Hamasovih financijskih resursa u ime izraelske države.

Levi je 60-godišnji ćelavi muškarac. Zanima ga kako su proveli novogodišnju noć. “U Izraelu”, kaže Levi, “umjesto vatrometa bilo je raketiranja.” Nerad zapadnog svijeta ga pogađa. Kao i pogreške njegove vlastite vlade. Uvijek stavlja ruku na srce kada se žali na sve što je pošlo po zlu. Netanyahuovu odluku da svjesno pusti da novac teče Hamasu naziva "najgorom političkom odlukom u izraelskoj povijesti".

 

“Dopustili smo”

Levi je više od pola života proveo radeći za izraelsku tajnu službu. Od 2001. nadalje vodio je posebnu jedinicu “Harpun” za Mossad, skupinu stručnjaka iz obavještajnih službi, porezne vlasti, središnje banke i policije. To je bilo jedinstveno u svijetu. Nije bilo lako na početku, poreznici, agenti, bankari, došli su iz različitih svjetova. Ali tijekom godina, Levijevi ljudi uspjeli su iskrvariti Hamas. Financijski. Polako ali postojano. Bili su nešto poput izraelske financijske vojske. Čak i danas, Levi je još uvijek čovjek s kojim morate razgovarati ako želite znati kako Hamas dolazi do novca.

U video pozivu Udi Levi priča kako je tada upozorio Benjamina Netanyahua. Katarski novac za Gazu? Levi kaže da je sumnjao da cijeli svijet više neće učiniti ništa u vezi s Hamasovim transakcijama. Europljani i Amerikanci rekli su: "Ako mašete novcem iz Katara, zašto bismo vam mi pomogli?" Na kraju je i Mossad više-manje financijski prepustio Hamasu. Ovako se Hamas razvio u čudovište. „Dopustili smo to“, kaže Udi Levy.

Kako se čudovište može pobijediti? Stručnjaci poput američkog istraživača terorizma Matthewa Levitta opisuju kako je Zapad mnogo godina gledao na drugu stranu. Važniji su bili drugi teroristi, posebno IS koji je prijetio i Europi. Prema Levittu, njegovo se financiranje borilo svim mogućim sredstvima, uključujući i lokalno u Iraku, u malim razmjerima, u mjenjačnicama i s predstavnicima sustava hawala. To se sada mora dogoditi i s Hamasom. Udi Levi također poziva na to: "Moramo izvršiti pritisak na Tursku i Katar", kaže on.

 

Hamasova sreća

A što misli Hamas? Basem Naim, službenik koji je svratio u Istanbul, mora odmah otići; njegov vozač čeka ispred kafića. Netanyahu se, kaže, trenutno bori protiv skorog kraja svoje političke karijere u Gazi. Hamas će također preživjeti ovaj rat.

S jedne strane, Palestinci nisu imali sreće u geografskom smislu jer žive u susjedstvu Izraela. “Ali u isto vrijeme”, kaže on, “imali smo i sreće”: Europljani, Ujedinjeni narodi, brinuli su za Izrael. “Oni žele mir na Bliskom istoku. Prije ili kasnije doći će u Gazu." Svijet će, kaže, ponovno izgraditi Gazu.

Siguran je da će novac opet poteći.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Selina said:

Ja cak ni silom prilika ne ulazim na fudbal ili kosarku jer me to jednostavno ne zanima, a i ne znam ko je ko i sta je sta.

Ne bih se ni sada ovde javila, ali me je zaprepastilo tvoje misljenje o strucnjacima koji odredjuju sta je dobro, a sta zlo

jer do malopsre nisam znala da to moze da postoji, a i ne bih znala definiciju ni za dobro ni za zlo pa onda ni takvi strucnjaci

ne mogu da postoje jer ono sto je za mene dobro za tebe je mozda zlo i obrnuto.

Hajde ponovo procitaj citavu recenicu. Jer si bukvalno ponovila ono sto sam napisao i pitala se isto pitanje. 

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Angelia said:

https://www.timesofisrael.com/liveblog_entry/hamas-source-to-cnn-no-hostage-deal-without-agreement-to-end-war/

 

Veoma jasno da za bilo kakvu sansu da Gaza bude deradikalizovana ovo zlo treba unistiti.

Hamas jeste zlo, ali nece se unistiti na ovaj nacin. Ponavljam opet da dok god se ne nadje dovoljno dobar dogovor, nece se resiti pitanje. Na mesto Hamasa ce doci jos vece zlo - imas primer Talibana i Islamske drzave, koji su ih zamenili, a zatim se prvi vratili na velika vrata. Verovatno ce se vratiti i ovi drugi. Stav Izraela i represija koju oni koriste, nece resiti situaciju. Edukacija, otvaranje radnih mesta, i podizanje standarda zivota je put koji moze spreciti radikalne pokrete.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Tezej said:

Hamas jeste zlo, ali nece se unistiti na ovaj nacin. Ponavljam opet da dok god se ne nadje dovoljno dobar dogovor, nece se resiti pitanje. Na mesto Hamasa ce doci jos vece zlo - imas primer Talibana i Islamske drzave, koji su ih zamenili, a zatim se prvi vratili na velika vrata. Verovatno ce se vratiti i ovi drugi. Stav Izraela i represija koju oni koriste, nece resiti situaciju. Edukacija, otvaranje radnih mesta, i podizanje standarda zivota je put koji moze spreciti radikalne pokrete.

Nista od toga sto ti pominjes ne moze da se uradi dok zlocinci kontrolisu i pare i prostor. Prosto.

Link to comment
Share on other sites

Znaci Hamas je odbio da da kompletnu listu koliko od 130 taoca su jos uvek zivi, I Izrael se nije ni pojavio za pregovore. Mogu da predpostavim zato sto je veoma mali broj prezivelih, I da bi time izgubili pritisak na Izrael. Sa druge strane Kamala izigrava idiota, osudjuje patnju ljudi u Gazi pred sastanank sa Gantzom, valjda je to neki pritisak jer misli da je Gantz protivnik Bibija pa je kao protiv rata. Racunaju da je levicar, mislim da ce se iznenaditi, jer nije Gantz prihvatio mesto u vladi zato sto misli da Hamas treba da opstane.

S obzirom da Hamas postavlja sulude zahteve za prekid rata, imam osecaj da se IDF gadno primakao vodjama u Gazi. Zasto - znam da zvuci nelogicno, ali jedini razlog zasto ne daju spisak I recimo ne nude 6 nedelja prekid vatre (kako se pricalo da je US predlozila) recimo za 50 taoca (kako se pricalo), je zato sto znaju da nakon toga vise nemaju cime da zaustave unistenje Hamasa, pa je ovo all or nothing.

Nadam se da je vise prezivelih taoca ali plasim se da sad pricamo o nizim dvocifrenim ciframa. 

Naravno ovo je moje licno misljenje, cista spekulacija.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, Tezej said:

Hamas jeste zlo, ali nece se unistiti na ovaj nacin. Ponavljam opet da dok god se ne nadje dovoljno dobar dogovor, nece se resiti pitanje. Na mesto Hamasa ce doci jos vece zlo - imas primer Talibana i Islamske drzave, koji su ih zamenili, a zatim se prvi vratili na velika vrata. Verovatno ce se vratiti i ovi drugi. Stav Izraela i represija koju oni koriste, nece resiti situaciju. Edukacija, otvaranje radnih mesta, i podizanje standarda zivota je put koji moze spreciti radikalne pokrete.


O da, unistice se na ovaj nacin. Nema stajanja!

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...