Jump to content

Recommended Posts

Posted
On 8/13/2025 at 7:44 AM, McLeod said:

Odgovor je prost - dosta je kad se svi taoci puste. Hamas je jedini krivac kad moze da gleda svoju decu koja umiru od gladi, njima je cilj da sto vise ljudi umre kako bi ih slavili kao mucenike u svojoj bolesnoj interpretaciji bajke od pre hiljadu i po godina.

Sudeci po izjavama koje daje Bibi to odavno vise nije dosta, on sve vise taj sukob pretvara u kartu za opstanak na vlasti.

• Like 1
Posted (edited)

Ovo ide u spoiler, double tap bombardovanje bolnice gde su pobijeni radnici hitne pomoći:

Spoiler

U istom napadu, ubijeno pet novinara iz Reutersa, APa, i drugih stranih agencija.

Edited by Darko
  • Ruke su vam krvave! 1
Posted (edited)
On 8/13/2025 at 8:39 PM, Barkley#34 said:

Već dugo čitam i nikako da privedem kraju Sibag-Montefjoreov "Jerusalim - biografija" i poprilično mi je šokantan taj beskrajni niz klanja i etničkih čišćenja, koji kao da potvrđuje ono Rat je prirodno stanje, mir zaključujemo na određeno vreme. 

Dakle, bojim se da će se pisanje još jednog bogatog poglavlja u budućoj knjizi o tom delu sveta nastaviti još neko vreme.

Verovatno i sledecih  6000, 7000 godina koliko postoji Jerusalim. Na toj teritoriji nema nevinih, svima su ruke krvave, svi su, u nekom periodu trajanja vrsili genocid nad onim drugim narodima i konfesijama, pljackali, palili, satirali do temelja. Bar su temelji ostali pa pomenuta izvanredna knjiga pociva na arheoloskim dokazima od 5 milenijuma pre nove ere pa nadalje. Samo krv, znoj i suze. Paradigma sveukupne istorije covecanstva sa malom razlikom da su u drugim delovima sveta razdoblja mira bila malo duza sto je pogodovalo nekakvom razvoju, nekakvom pomeranju na bolje u civilizacijskom smislu.

Ne pratim ovu temu pazljivo, bolna je za nekog ko je isplakao reku suza nad sudbinom Jevreja. Pa decu sam podigla citajuci im price za decu Isaka Basevijasa Singera, knige Efraima Kisona su me dizale iz depresije, hvatala sam za gushu svakog ko je zucnuo nesto protiv Izraela, u istoriji tog naroda sam nalazila opravdanje za sve sto nisam mogla da poreknem kao pogresnu politiku. I sad ovo, da zrtva postane dzelat?

Ne verujem da Izrael nije znao sta Hamas radi, da se naoruzava, da kopa kanale ispod gradova. Zrtvovali su svoje gradjane u onom pokolju od 7 Oktobra2023 da bi imali povod za ovo sto sad rade. Dobro isplaniran genocid. Konacni obrracun. Samo sto na toj teritoriji konacnog obacuna nema. 

Ono sa cim se jos teze  mirim je cutanje ostatka sveta. Cinjenica da smo postali civilizacija kanibala. I, da citiran jednu baku koja je nedavno, komentarisuci desavanja u Sviji u kameru rekla "Bolje da sam umrla nego sto sam ovo dozivela". Za generaciju baby boomers svet je postao nepodnosljivo surov a zivot besmislen. Nekad je dobro i umreti na vreme.

Edited by Pletilja