McLeod Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) 1 hour ago, fedor said: Davne 2007me na mojoj prvoj godini fakulteta smo radili masovan test inteligencije i socijalni eksperiment. Rezultati testova su se uporedjivali po kategorijama na osnovu muzike, filma, hobija, citanja knjiga, primanja roditelja, obrazovanja roditelja i raznoraznih drugih stvari oko kojim smo morali da se odlucimo tj podelimo. Uglavnom narodnjaci i uzivaoci domacih filmova su nas, na nase zaprepascenje, zgromili. Mozda zato sto su 3 od 5 ubedljivo najpametnijih ljudi bili konzumenti istih, ali eto. Na kraju se ispostavilo da su rezultati toliko random da se po hiljaditi put pokazalo da ne postoji nikakva korelacija izmedju bilo cega, a pogotovo dobrog/loseg ukusa za kulturu i stvarne inteligencije i da je postavljanje samog sebe na pijedestal i gledanje nekog sa visine jer konzumiras kvalitetniji zabavni sadrzaj samo zabluda kojom tesis sebe da si bolji od drugh jer verovatno nemas nista opipljivije i realnije. Mali ti je uzorak onda. Postoji vise studija na tu temu i zakljucak je onaj koji je dao JPM, a imas i ovu studiju koja kaze da su ljudi koji traze jace senzacije u muzici (odnosno kako mi kazemo, koje "pogadja pesma"), overall manje inteligentni. Mada koeficijent inteligencije i nije relevantan pokazatelj inteligencije, jer sve vise saznajemo da inteligenciju ne mozemo tek tako kvantifikovati, jer zaista postoji vise vrsta inteligencije i snalazenje u jednom tipu situacija i resavanje jednog tipa logickih zadataka ne moze da da citavu sliku. Banalan primer je da napravis IQ test sa potpuno drugacijim tipom logickih zadataka na koje ljudi koji se testiraju nisu navikli, dobices veoma razlicite rezutlate, pa tako umesto prepoznavanja paterna i odredjivanjem odnosa u grafickim zadacima, mozes da resavas anagrame, rebuse ili indirekte. Veoma je malo verovatno da ce osoba da se isto snadje u obe stvari. Recimo, ja sam jako dobar u prepoznavanju grafickih paterna, ali sam ocajan na primer u slagalici. A povrh svega toga, sve to moze da se navezba, tako da cak i stvarno glupa osoba moze na testovima da ima rezultat za 30+ bolji nego sto bi imala da ne vezba, sto je i pretpostavka i poenta tih testova, merenje "sirove" inteligencije na kodifikovan nacin do kog smo dosli. Ali kada sam rekao da dosta govori o osobi, nisam uopste mislio na inteligenciju, nego sam mislio prevashodno na povrsnost. I tu postoji jaka i lako dokaziva korelacija izmedju ljudi koji su povrsni i nezreli kao osobe i sadrzaja koji konzumiraju. Te osobe ne moraju nuzno da budu i "glupe" (mada to nije iskljuceno) ali su mnogo verovatnije povrsne i nisu skloni analitici i dedukciji. Na primer, osoba koja zna napamet narodne pesme i peva ih bez razmisljanja o tekstu i poenti nikada nije dosla do spoznaje sta muzika moze da bude, vec samo slusa ono sto joj se servira. Osoba koja voli kafanu ili prica da voli kafanu najcesce nije sposobna da izmeri pros and cons odlazaka tamo, vec samo gleda "end game", da ce da se napije, opusti, da mu/joj bude lepo, i da ce da uradi nesto sa nekom osobom koja bude tamo, a koja mu je/joj trenutno interesantna. Slicno je i sa kockarima, oni nisu svesni svojih gubitaka, secaju se samo svog ili tudjeg trenutka ekstaze kad su dobili velike pare i zele da ponove taj osecaj, a sve ostale stvari koje ce ga kostati kao da su nepostojece. Nisu skloni racionalizaciji, posmatranju iz vise uglova, ili nemaju tu sposobnost, ili ih bas briga. Zato u kafani po pravilu mozes da nadjes mnogo kockara, i u kladionici mnogo kafanaca, ti skupovi imaju "debeo" presek. Zato to nisu glupi ljudi per se, nego povrsni. Povrsna osoba moze, a ne mora da bude glupa. Glupe osobe najcesce jesu povrsne, jer nemaju kognitivne sposobnosti za nesto vise. Edited 1 hour ago by McLeod 3 1
JPM Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) Bacio sam malo pogled na metodologiju i zaključke još par studija u međuvremenu. Uglavnom, nisu metalci toliko u vrhu, to sam fulao malo. Oni su ni tamo ni ovamo, ima ih i pametnih ali ima i glupih, ima tu puno podžanrova. Ostaje da su nainteligentniji oni koji imaju afiniteta prema Jazz muzici, prema klasičnoj muzici i generalno prema instrumentalima i ambijentalnoj muzici. Ostaje i ovo vezano da su obožavaoci rap, hip hop i gospel muzike najgluplji. Interesantno je da se pominje i ovo da su upravo oni koji su buntovnici ustvari najgluplji. TIpa sistem te laže, ne veruj šta ti kaže su...pa... imam loše vesti. Korelacija je nađena u emociji, emotivnoj inteligenciji koja se pak vezuje za preferenciju. Oduvek mi je bila interesantna metoda kojom te klasična muzika ume sprovesti kroz čitav arsenal emocija i raspoloženja, dok je folk, rap ili hip hip muzika bukvalno jednosmerna. Ima samo jednu temu. Balašević mi je tu fenomenalan. Tako prosti akordi ali melodija...auh... melodija peva. EDIT: Da ne menjam sad svaku reč, mislim da je @McLeod u pravu. Nisu to glupi ljudi nego površni. Oni možda i imaju kapacitet za više, ali im recimo muzika nije toliko bitna da traže dubinu. Bitno im je da je melodično, da ima neku svrhu. Ja tako gledam narodnjake, oni zaista pristaju svadbarskoj atmosferi, ali ja to nikad kući ne bih pustio. Edited 1 hour ago by JPM 1
Son_of_a_gun Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Što se inteligencije tiče imam da izjavim da su me zamalo oborili na regrutaciji kao nesposobnog iako sam zakucao test inteligencije na max. Samo zato sam pozvan kod psihologa na dodatni razgovor. Elem pokazalo se da sam emocionalno veoma nezreo pa sam bio prinuđen da odgovaram na aprijatna pitanja kao što su sise ili dupe, koliko često masturbiram, sanjam li majku i sl. Inače sam bio Vukovac do fakulteta, član sam Mense i dobitnik raznih priznanja sa republičkih i državnih takmičenja iz matematike, fizike i informatike. Navijač sam Partizana. 1 2 1 2
Elevator Operater Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Već vidim Žvalavog kako na sledećem saboru umesto Baje MK pušta malo breakfast Jazz, pa malo Wu Tang... i zapisuje rezultate.
JPM Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 1 minute ago, Elevator Operater said: Već vidim Žvalavog kako na sledećem saboru umesto Baje MK pušta malo breakfast Jazz, pa malo Wu Tang... i zapisuje rezultate. Rezultat će biti veća bežanija nego sa opštenarodnog skupa letos. A zamisli tek da nema po dve pljedže? Može i masakr da ispadne, zajebi ti to... 1
odupri se ludilu Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Davno mi je jedan lokalni redovni konzument alkohola za šankom rekao: Slušaj sine! Ja sam rano prešao sa metala na Kemala! Minja Subota je nedeljom ujutro djeci pevao Muzika je put do srca.... A humor je najbolji na svoj račun.
DameTime Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 19 minutes ago, McLeod said: Ali kada sam rekao da dosta govori o osobi, nisam uopste mislio na inteligenciju, nego sam mislio prevashodno na povrsnost. I tu postoji jaka i lako dokaziva korelacija izmedju ljudi koji su povrsni i nezreli kao osobe i sadrzaja koji konzumiraju. Te osobe ne moraju nuzno da budu i "glupe" (mada to nije iskljuceno) ali su mnogo verovatnije povrsne i nisu skloni analitici i dedukciji. Na primer, osoba koja zna napamet narodne pesme i peva ih bez razmisljanja o tekstu i poenti nikada nije dosla do spoznaje sta muzika moze da bude, vec samo slusa ono sto joj se servira. Osoba koja voli kafanu ili prica da voli kafanu najcesce nije sposobna da izmeri pros and cons odlazaka tamo, vec samo gleda "end game", da ce da se napije, opusti, da mu/joj bude lepo, i da ce da uradi nesto sa nekom osobom koja bude tamo, a koja mu je/joj trenutno interesantna. Imam deja vu na staru diskusiju, ponovo iznosiš izuzetno površan zaključak. Osoba koja napamet zna određene narodne pesme ih zna napamet jer ih je čula dovoljno puta. Da li je razmišljala o njihovom tekstu, poenti i koliko zna o muzici generalno ne možeš zaključiti iz toga. Čak i da osoba koja voli da ode u kafanu (a nije alkoholičar) ponekad to želi samo da bi se opustila, ne znači da je ta osoba površna. Kad smo kod ličnih primera, iako znam napamet gomilu Cecinih pesama npr, prekucala™ sam logičke i verbalne zadatke na svakom testu inteligencije koji sam radila.
McLeod Posted 56 minutes ago Posted 56 minutes ago (edited) 10 minutes ago, DameTime said: Imam deja vu na staru diskusiju, ponovo iznosiš izuzetno površan zaključak. Osoba koja napamet zna određene narodne pesme ih zna napamet jer ih je čula dovoljno puta. Da li je razmišljala o njihovom tekstu, poenti i koliko zna o muzici generalno ne možeš zaključiti iz toga. Čak i da osoba koja voli da ode u kafanu (a nije alkoholičar) ponekad to želi samo da bi se opustila, ne znači da je ta osoba površna. Kad smo kod ličnih primera, iako znam napamet gomilu Cecinih pesama npr, prekucala™ sam logičke i verbalne zadatke na svakom testu inteligencije koji sam radila. Au contraire, mon ami. Osoba koja napamet zna odredjene (narodne) pesme ih zna napamet jer ih je cula dovoljno puta je tacan, ali upravo povrsan zakljucak. Naravno da mogu, zato sto osoba koja ne oseca teskobu dok po milioniti put slusa Kafana je moja sudbina, posle cega ide Otisla je e pa neka, praceno sa Pukni zoro, gde Postelja od svile ne spasava situaciju, apsolutno sigurno, logicki i cinjenicno ne zna dovoljno o muzici, niti je ista zanima, jer je nemoguce da osoba koja nije povrsna moze psihicki to da izdrzi i da zeli jos. Cak i da ti muzika ne predstavlja vise od pozadinske buke i ne trazis nikakav smisao u pesmama, nemoguce je da osoba koja nije povrsna i poseduje sposobnost opazanja i inspekcije moze da izdrzi konstantan napad istog ritma, banalnog teksta i copy/paste kompozicija. Ovaj drugi deo nije nesto o cemu sam pricao, jer je jasno da ne mislim na nekoga ko "ponekad" ode u kafanu ili kladionicu. 90% srpskih muskaraca je otislo nekad u kafanu i/ili kladionicu, to ne znaci da su svih 90% alkoholicari ili kockari. Edited 53 minutes ago by McLeod 1
le piaf Posted 54 minutes ago Posted 54 minutes ago 5 minutes ago, Barkley#34 said: @DameTime @ScepanScekicSto Bacih pogled da vidim ko organizuje i na prvu pročitah Tijana Ajfon Reko Barkli, jel moguće 😶 1
Clash Posted 51 minutes ago Posted 51 minutes ago Ovo kao na daći u RL. Prvo o pokojniku (figurativnom, pu, pu, daleko bilo) sve najlepše, onda pljuc po njegovim dušmanima i na kraju ko kakvu muziku sluša. 8
Son_of_a_gun Posted 50 minutes ago Posted 50 minutes ago 16 minutes ago, Ne sam Safete said: Ja sam čuo da Žvalavi samo fusion fura. Fura psihodelik rok.
Placebo Lone star Posted 46 minutes ago Posted 46 minutes ago 20 minutes ago, Son_of_a_gun said: Što se inteligencije tiče imam da izjavim da su me zamalo oborili na regrutaciji kao nesposobnog iako sam zakucao test inteligencije na max. Samo zato sam pozvan kod psihologa na dodatni razgovor. Elem pokazalo se da sam emocionalno veoma nezreo pa sam bio prinuđen da odgovaram na aprijatna pitanja kao što su sise ili dupe, koliko često masturbiram, sanjam li majku i sl. Inače sam bio Vukovac do fakulteta, član sam Mense i dobitnik raznih priznanja sa republičkih i državnih takmičenja iz matematike, fizike i informatike. Navijač sam Partizana. Pre neki dan procitam umro neki covek zove i preziva isto kao ja. Zainteresujem se i procitam tekst do kraja. Zavrsio medecinski fakultet i radio na istom kao profesor. Bio padobranac u vojsci. Ima ne znam koliko medalja sa takmicenja u dzudou. Spasio x zivota. Dva sina kao jabuke jedan zavrsava Hardvard drugi ima firmu sa 3000 zaposlenih worldwide. Zena bila miss Makedonije visoka 185 ogromne grudi isto radi kao profesor. Sedim pijem kafu gledam moje ukucane ovaj ne zna kad ide u skolu ovaj drugi me zove da mu upalim komjuter,zena stalno nezadovoljna a ja jos nisam stavio zimske gume kod kuma su mi u Mostanici. I shvatim ja bem ti zivot zavidim mrtvom coveku. 8
DameTime Posted 43 minutes ago Posted 43 minutes ago 12 minutes ago, McLeod said: Osoba koja napamet zna odredjene (narodne) pesme ih zna napamet jer ih je cula dovoljno puta je tacan, ali upravo povrsan zakljucak. Naravno da mogu, zato sto osoba koja ne oseca teskobu dok po milioniti put slusa Kafana je moja sudbina, posle cega ide Otisla je e pa neka, praceno sa Pukni zoro, gde Postelja od svile ne spasava situaciju, apsolutno sigurno, logicki i cinjenicno ne zna dovoljno o muzici, niti je ista zanima, jer je nemoguce da osoba koja nije povrsna moze psihicki to da izdrzi i da zeli jos. Ti ovo iz ličnog iskustva?
McLeod Posted 42 minutes ago Posted 42 minutes ago 4 minutes ago, Son_of_a_gun said: Fura psihodelik rok. Vucic se u drustvu fura da slusa prve albume BG Sindikata, a kod kuce Smitse i Beka. 1 minute ago, DameTime said: Ti ovo iz ličnog iskustva? Ne, mada mogu da udjem u neku kafanu po prvi put i pogadjam mnogo bolje nego inace sledece pesme jer je sve isti k.
ScepanScekicSto Posted 18 minutes ago Posted 18 minutes ago Devojke i momci... nocas da oderemo grlo i pokazemo ko smo i sta smo... ako nas neko kupi za par pobeda i Lasa/penjaroju na klupi, posle svega, nismo ni za bolje... a za komsije, koji ovde danima ubedjuju u raznorazne teroije, kad bi samo uradili zoom out, shvatili bi da ce na duzi rok i njima biti samo gore... no ko sam ja da njima otvaram oci... 1
SteveFrancis#3 Posted 15 minutes ago Posted 15 minutes ago Rap je toliko sirok, sa toliko podzanrova i pravaca, temtaskih, stilskih, lirickih i muzickih varijacija da je nemoguce pricati o jednosmernosti. Imas Public Enemy, Gang Starr, 2Paca, OutKast, ATCQ, Nasa, Roots, Wu Tang, Dooma, Aesop Rocka, Jpegmafiu, Lil Ugly Manea... To ne da je lepeza, nego su razlike throughout i specificnosti ogromne.
NikadProtivKaline Posted 4 minutes ago Posted 4 minutes ago jel zna neko sta zelimir slusa? sam cu izaci
DameTime Posted 2 minutes ago Posted 2 minutes ago 1 minute ago, NikadProtivKaline said: jel zna neko sta zelimir slusa? 1
Golijat Posted just now Posted just now Najjace mi je sto mi komentarisemo klub, stvari koje su aktuelne oko kluba, a Scepan i par drugih forumasa komentarisu nas jbt 😂
Recommended Posts