Jump to content

Recommended Posts

Posted

Moj prijatelj i njegova zena vracaju svojim kolima studente iz Beograda. Kaze da su deca ozbiljno istraumirana ovim od juce, iako su ispesacili ozbiljnu kilometrazu dolazeci prethodnih dana u BG. 

Posted
2 hours ago, suptil said:

Dan posle mogu samo reci da je juce u Beogradu postojala kriticna masa na ulici. Ko je to i zasto zaustavio pitanje je za opoziciju. Umesto odgovora na delu imamo objavljivanje bajkovitih slika sa protesta.

Postojala je brojčano kritična masa, ali među kojom je veliki broj (usudiću se da ekstrapoliram na bar polovinu, ako ne i više, na osnovu kontakta sa ljudima na protestu) došao potpuno nepripremljen. Nisu imali ni bilo kakvu zaštitu protiv suzavca, o čemu mi pričamo? 

Kritična masa koja nije spremna za bilo kakav vid konfrontacije se lako razbija. Ne zaboravi da su sa druge strane likovi sa pendrecima, suzavcem, kamenicama i zvučnim topom.

Da je bilo ko naseo na njihov plan, koji je sprečen samo njihovom nekoordinacijom i briljantnom reakcijom studenata redara (❤️), najebali bi na suvo.

Bravo @McLeod za postove, treba ih staviti na vrh ovog topika. Pogotovo deo da su studenti sinoć spasili mnogo života.

2 hours ago, nemanjaol said:

Slažem se. Plus je malo neumesno lamentiranje ljudi koji ni ne žive u Srbiji i nisu bili na ulici što se juče 'ništa konkretno nije desilo'

+1

Već duže vreme se ujedam za tastaturu da ovo ne napišem, jer ne želim nikog da uvredim, ali stvarno malo ide na ganglije.

• Like 7
Posted
52 minutes ago, Clash said:

Citam sad da su neka deca redari imali markerom ispisane telefone roditelja na jednoj ruci a na drugoj krvnu grupu.

Sasvim pametno i logicno i ajmo reci nesto iz osnova preporuka  za eventualna masilna desevanja.

I ja se sad  ponovo raspadam samo tako.

• Like 9
Posted (edited)

Da, i zamolio bih vas sve ovde da izbegnemo bilo kakve polarizacije ili prozivanja. Nema ovde nikoga sa losim namerama, to prosto govori ono ljudsko iz njih, reaguje se i pod emocijama, kroz strah, prirodno je da se javljaju razocaranje i druge ekstremnije senzacije. Neko je vise, neko manje strpljiv, neko je u stanju da vidi nesto sto drugi nisu, neko ce do neke spoznaje doci kasnije... Samo vas molim da izbegavamo da odapinjemo strelice i iskljucujemo iz diskusije ljude koji imaju malo defetistickiji stav i/ili gledaju sa strane. Nemojte da se ovo pretvori u sta se javljas ti picko, ti si pobego. Budimo ljudi.

Edited by SteveFrancis#3
  • Like 25
  • Love 8
  • Thanks 4
  • Pumpaj! 1
Posted
5 minutes ago, SteveFrancis#3 said:

Da, i zamolio bih vas sve ovde da izbegnemo bilo kakve polarizacije ili prozivanja. Nema ovde nikoga sa losim namerama, to prosto govori ono ljudsko iz njih, reaguje se i pod emocijama, kroz strah, prirodno je da se javljaju razocaranje i druge ekstremnije senzacije. Neko je vise, neko manje strpljiv, neko je u stanju da vidi nesto sto drugi nisu, neko ce do neke spoznaje doci kasnije... Samo vas molim da izbegavamo da odapinjemo strelice i iskljucujemo iz diskusije ljude koji imaju malo defetistickiji stav i/ili gledaju sa strane. Nemojte da se ovo pretvori u sta se javljas ti picko, ti si pobego. Budimo ljudi.

Sladak si 🫶

Ništa, ako se pitamo ko posle nenadležnog, Frensise, osnivaj politički pokret 😁

• Ha-ha 1
Posted
34 minutes ago, Maharaja said:

Ako 10% ljudi koji su juče bili na ulici odluči da se konačno uključi u politiku, Vučić nema šanse. Kad bi 30 000 ušlo u opozicione stranke, pokrila bi se cela Srbija i stvorila masa za promene. Ma stvorila bi se masa za ozdravljenje društva u narednih 10 godina.

Lepe su šetnje, izgledaju lepo na storijima, ali bez aktivnog volontiranja u politici nema šanse da ikad bude bolje.

A Vučić je maestralno uspeo da ogadi politiku.

Zvuči lepo samo u teoriji. U praksi vidiš da ni sami opozicionari više ne znaju ni u svojim strankama ko je Vučićev/službin spavač i tu je skoro svaki čist i nov čovek kao na streljani. Jedina realna šansa su mali lokalni pokreti poput LF koji deluju direktno na terenu i pumpaju kritičnu masu. Kraljevo, Šabac, Kragujevac, Čačak su pokazali da to jedino radi i deluje.

Bolesnik je ne samo ogadio nego i obesmislio i ugasio politiku, ona i ne postoji kako demokratski sistem zapoveda. 80% stranaka posle njegovog pada mora na đubrište, možda neka posluži kratkoročno jer neko mora biti vlast međutim tu nema više realne konekcije i poverenja sa narodom. 

• Like 1
Posted

Ic nau or nevr za opoziciju. Na njima je da rade upravo ovo što je danas počeo Srđan Milivojević, da zagrizu ovu zvučni udar situaciju kao pitbulovi i više je ne ispuštaju. Da organizuju svedočenja i tužbe, pritisak na tužilaštvo, pokrenu postupak za veštačenje/arbitražu meɗunarodnih eksperata, da uključe EU u ovo kako znaju i umeju.

• Like 30
  • Thanks 1
Posted

Seoba Srba sa Carnojevicem - neke procene su oko 150.000 ljudi bezalo od Turaka

Albanksa golgota - 170.000-200.000 ljudi sa vojskom bezalo u Prvom svetskom ratu

Oluja - oko 250.000 ljudi izbeglo u Srbiju

15. mart 2025. - preko 300.000 ljudi se okupilo da hulji pokazu da je najveca pošast Srbije od kada postoji... 

• Like 8
  • Love 1
Posted

Meni je veličanstveno to kako to studenti rade i onaj momenat kad redari skidaju prsluke i označavaju da protest više nije njihov zbag nasilja predstavlja nešto što nikad nisam videla i verovatno nikad neću ni videti u životu.

I da (opet) parafraziram jednu rečenicu iz moje fav knjige

Kako živeti bez silne snage slabih, blagih i nežnih...

• Like 3
  • Love 6
Posted
4 hours ago, nemanjaol said:

Hvala puno na svemu što radite ovih meseci!

Ako ti nije teško napiši nekad nešto i o tome kako se vi poljoprivrednici organizjete među sobom za sve ovo.

Nismo se razumeli. Nisam ja poljoprivrednik, već moji prijatelji. Ja sam bio tu da ih podržim. 🙂

Ne mogu govoriti u njihovo ime, ali jako su dobro organizovani i usko sarađuju sa studentima, pre svega Agrifa. Traktori im od početka ovih protesta stoje kod njih.

Ali svakako zaslužuju velike komplimente na svemu što rade i trudu i vremenu koji ulažu u ovo.

• Like 7
Posted
2 minutes ago, Xpert said:

Nismo se razumeli. Nisam ja poljoprivrednik, već moji prijatelji. Ja sam bio tu da ih podržim. 🙂

Ne mogu govoriti u njihovo ime, ali jako su dobro organizovani i usko sarađuju sa studentima, pre svega Agrifa. Traktori im od početka ovih protesta stoje kod njih.

Ali svakako zaslužuju velike komplimente na svemu što rade i trudu i vremenu koji ulažu u ovo.

A Ja dala srce za paora :classic_laugh:❤️

• Love 1
  • Ha-ha 5
Posted
9 minutes ago, Kooineeperk said:

Seoba Srba sa Carnojevicem - neke procene su oko 150.000 ljudi bezalo od Turaka

Albanksa golgota - 170.000-200.000 ljudi sa vojskom bezalo u Prvom svetskom ratu

Oluja - oko 250.000 ljudi izbeglo u Srbiju

15. mart 2025. - preko 300.000 ljudi se okupilo da hulji pokazu da je najveca pošast Srbije od kada postoji... 

Jos nesto, ovaj post me je podsetio na to. Jako je bitno naglasiti da ovo nije pokret i protest Srba, nego gradjana Srbije. Nikada nije bilo bitnije da se zaborave sve verske i etnicke razlike. Snaga ovoga lezi u sveobuhvatnosti i konacno u ukljucivanju i onih drustvenih grupa koje su vecito iz nekog razloga marginalizovane i osecaju se ostrahovano, odbaceno. Izabrali su za jednu od himni onu pesmu sa stihom

Ovo je zemlja za nas
Ovo je zemlja za sve naše ljude
Ovo je kuća za nas
Ovo je kuća za svu našu decu

Kljuc je da se probudi osecaj pripadnosti i kod ljudi koji nisu ili se ne osecaju kao da su deo srpskog etnosa, da im se iskomunicira da je ovo bez ikakve sumnje, dileme ili bili kakvog ogranicenja i njihova zemlja. Da se posalje poruka da ce sutra konacno ziveti sa, a ne pored vecinskog naroda. Tu lezi velika snaga i potencijal kako da se izgura ova borba, tako i da se sutra izgradi bolje drustvo, po meri svih koji ovde zive. Tako se dobija drustvo kome je stalo, koje je emocionalno involvirano i stoga ne moze i nece da bude puki posmatrac. U tom smislu su upravo studenti polozili kamen temeljac svojim akcijama i poduhvatima. Treba nastaviti slagati cigle.

• Like 22
  • Love 1
  • Thanks 6
Posted

Nemojte mi se smejati, ali da li je psiho toliko glup i lud da je pomislio da neće niko snimiti trenutak puštanja zvučnog topa za vreme tišine zato što svi drže podignute telefone sa upaljenim svetlom?! Pa da onda može da pravi narod ludim kao po običaju.

Posted

Jeste imali prilike da pricate sa ljudima koji su na 'onoj strani', da li se nesto promenilo?

Ja pitao drugaricu kojoj je cale, inace doktor nauka, za Vucica. Kaze nema promene, mada ga vise i ne pita, uvek se zakace.

Posted (edited)
5 minutes ago, nemanjaol said:

Jeste imali prilike da pricate sa ljudima koji su na 'onoj strani', da li se nesto promenilo?

Ja pitao drugaricu kojoj je cale, inace doktor nauka, za Vucica. Kaze nema promene, mada ga vise i ne pita, uvek se zakace.

No way Hose.

Nista se kod mog nije promenilo ...

Edited by Don Dusko
  • Like 1
  • Tuzno 1
Posted

Moju babu smo konvertovali, koja bi pre godinu dana mene licno prodala da Vucic ostane na vlasti sto duze. Trazila je da joj se uvede SBB da moze da isprati N1.

Od tog momenta nemam trunku sumnje da cemo da izguramo ovo do kraja.

• Like 4
  • Love 4
  • Pumpaj! 12
Posted
6 minutes ago, nemanjaol said:

Ne staj mi na muku...

Ranije pominjana tasta, izmedju ostalog, kaze:

- zvucni top je laz;

- Djokic se prodao za premijersko mesto;

- Ruzic i Djokic su ljubavnici;

- studenti su glupa masa, korisne budale.

Nisam danas sasvim svoj posto sam cuo isecke razgovora sa mojom suprugom...

• Ha-ha 1
  • Pumpaj! 2
  • Ruke su vam krvave! 2
Posted
6 minutes ago, Čvarkov said:

Nemojte mi se smejati, ali da li je psiho toliko glup i lud da je pomislio da neće niko snimiti trenutak puštanja zvučnog topa za vreme tišine zato što svi drže podignute telefone sa upaljenim svetlom?! Pa da onda može da pravi narod ludim kao po običaju.

Pisao sam danas, kada se pogleda unazad zadnjih nedelju dana, počev od osnivanja Ćacilenda, dovlačenja gomile protuva u njega (mislim na one sa maskama i kačketima), ostavljanja kamenja i palica po centru grada, najava strašnog nasilja itd, mišljenja sam da je oni išao ciljano da izazove fizičke sukobe većeg obima i nerede koji bi mu dali adut za uvodjenje vanrednog stanja,  u tom svetlu gledam i upotrebu topa ...

Sada, zašto mu se plan nije ostvario,verovatno zato što na suprotnoj strani ima mlade ljude dovoljno inteligentne da ne upadaju u njegove zamke što su više puta do sada pokazali ...

Ovako, desio se najgori scenario po njega, gradjani nisu pali na provokacije,umesto razočarenja zbog ogromnog potencijala skupa koji je mogao (po koju cenu?) možda i da sruši vlast sinoć, svi govore o jebenom topu i besni su više nego ikad ...dodao je ozbiljnu količinu "goriva" daljim protestima ...

A kao što ranije napisah, vreme curi i podrška mu se polako a nepovratno kruni ...

Zato,malo strpljenja ljudi, proces njegovog pada je počeo,ali neće se desiti preko noći ..

• Like 3
  • Love 1