Jump to content

Recommended Posts

Posted

Ne znam kako je kod vas, ali kod mene u okruzenju kada bih skupio 20-30 ljudi (uza i sira porodica, bliski prijatelji i malo manji prijatelji) situacija bi otprilike bila 50-50 sto se tice izbora. Tj 50% bi dalo glas studentskoj listi, ostalih 50% ne bi ni izaslo, a neki cak govore da ako bi morali da bi pre dali glas SNS-u nego ovima sto blokiraju (mada im to ne uzimam za ozbiljno). I to su ljudi koji apsolutno nikakve veze nemaju sa vlascu niti su bilo kakve povlastice u zivotu dobili od drzave, rade postene poslove za prosecne ili minimalne novce, po nekim mojim kriterijumima spadaju u normalne ljude, ali prosto ljudi nece da daju glas studentima koliko god ih ja ubedjivao da je to pogresno i da su go*na zbog toga. Mora se uzeti u obzir da je i to realnost i da takvih slucajeva ima mnogo, mozda cak i vise nego sto mislimo. E sad kada se na jednu takvu situaciju nadoveze druga strana sa svojim podanicima, placenicima i citavom logistikom laznih i ucenjenih glasova, koje su nam zaista sanse na izborima? Iskreno, da se vratimo 3-4 meseca unazad mislim da bi situacija bila znatno povoljnija, ali mi je utisak (opet kazem bar u mom okruzenju) da se nakon onog 15. marta dosta toga promenilo u glavama upravo ovih ljudi koji su se do tada lomili i nisu bili sigurni za koga su, ili za koga nisu. 

Posted

Drustvo je polarizovano do maksimuma. Postoje oni, postojimo mi. Bilo kakva podela onih koji nisu oni je katastrofa. Imamo iskustva, to je pokazao 5. oktobar. Tada je SPO palamudio i prosao kako je prosao. 

Ko bude minirao jedinstvanu listu, on je Vucicev, ma kakve razloge iznosio za to. Podrazumeva se da se Milosu Jovanovicu ni u snu ne dozvoli da bude na zajednickoj listi

• Like 15
  • Thanks 1
Posted
9 hours ago, Drug Crni said:

Oni će dobiti njihovih standardnih između 2,2-2,4 miliona..ići će na tih 2,4 i to svima treba biti jasno. Da li mi možemo do 2,5? Jako teško. Dakle, kako se zna i ume, moramo im štrpnuti nešto njihovih.

Ne znam o kojih 2.4 miliona pričaš, najviše što je Vučić osvojio je 2.2 miliona 2022. na predsedničkim izborima. Na parlamentarnim su standardno oko 1.7-1.8 miliona i da računamo glasove za SPS, radikale i Nestora kao njihove opet nemaju više od 2.2 miliona a verujem i da bi deo Nestorovih glasača glasao za studente. Svakako i dalje je to ogroman broj glasova i biće mnogo teško animirati ljude da izađu na izbore u tolikom broju i glasaju za studente. Treba nam ubedljivija pobeda od nekih pola miliona glasova razlike da bi stvarno bio kraj. Jedino što vidim kao rešenje je da ih SPS proda.

• Like 2
Posted

Na Bele Preletacevice, Milice Zavetnice, i ostale Jovanovice opozionare se jednostavno mora racunati, i na podrivanja pravih opozicionih aktivnosti preko takvih ubacenih elemenata ciji je jedini zadatak cepanje i raslojavanje opozicionog fronta, razvodnjavanje intenziteta protesta, i rasipanje glasova. Na te i takve smo se do sada, nadam se, navikli i naucili da ce takvih jednostavno uvek biti - sve dok je korumpiranih i polu-odmetnutih sluzbi bez jasnog komandnog lanca i mimo potpune institucionalne a ne partijske kontrole.

Ono sto je po meni najveci problem je kontrola samog toka glasanja - to jest nedostatak iste - na samim glasackim mestima. Preko (ne)odgovornosti birackih odbora u prosirenom sastavu se vrse najrazlicitije i najcesce kradje, ali isto tako i kradje koje je najlakse osujetiti, prepoznati, spreciti - naravno pod uslovom da su opozicioni clanovi u tim odborima ispravno i profesionalno obuceni, i sa dovoljno integriteta i autoriteta da se suprotstavljaju svakom pokusaju kradje na licu mesta. Svaka nepravilnost se mora registrovati, a cesto se desava da primedbe "opozicionih" posmatraca i kontrolora budu verbalne, ili oni ne istraju da iste budu unesene u zapisnik.

Osim toga, meni nije jasno kako neko ko je izabran da kontrolise tok glasanja ispred opozicije dozvoli sebi da potpisuje biracke zapisnike sa glasackih mesta na kojima su stelovani podaci, sa matematickim greskama koje ni djaci prvaci ne bi sebi dozvolili. I sad su u Kosjericu opozicioni kontrolori potpisivali zapisnike gde je stajalo da je vise glasova dodeljeno strankama nego sto je lica glasalo. A pricamo o Kosjericu, gde je u nekim mestima izaslo da glasa po par desetina ljudi. Kako to opozicioni clanovi odbora i kontrolori dozvole sebi, to mi je enigma. I sve dok je tako, moci ce kradikali na vlasti sebi da dozvole da nam se u lice smeju dok pobedjuju sa 40 ili 50 glasova razlike, opet, i ponovo...

Dakle, prvo i osnovno je izbor lica od autoriteta i integriteta za kontrolu izbornog procesa na licu mesta, koji moraju biti i hrabri da se suprotstave vecini, koja je pritom bezobzirna i agresivna u svojim namerama. Takvo "telo" onda treba dobro obuciti i opremiti, oni moraju biti umrezeni i koordinasani tokom celog procesa. Nijedan zapisnik na kojem je upisano da je ukupno glasalo 150 ljudi a onda ispod zbir dodeljenih glasova tj. preprojanih glasackih listica bude 155 jednostavo ne smeju biti potpisani jer taj potpis je pristanak na kradju i tu prestaje svaka dalja prica o "njihovoj" kradji. Tim ljudima konacno treba neko da objasni da tim svojim potpisom oni postaju saucesnici u kradji i da su podjednako odgovorni za istu. Znajuci gde zivimo, ne iskljucujem i da tu ima ubacenih elemenata...

Ne znam dakle ko i kako bira te ljude, da li uopste neku proveru integriteta prolaze pre toga, ali Kosjeric je poslednji primer toga i to jednostavno mora prestati. Na zalost ja ne vidim da se na tome iskreno i ozbiljno radi, cak i od strane "studentskog fronta".

• Like 4
  • Thanks 2
Posted (edited)

Ma kakve bre dve kolone, studenti su ti koji su pokrenuli ogroman deo naroda, i sad deo opozicije bi da preuzme kormilo i po običaju sve upropasti. A i ta njihova kolona bi se već na prvom sastanku popičkala oko broja poslanika, oko ministarskih fotelja. Nema tu mrsomuđenja, ukazala se šansa i svako ko iskreno želi da smeni ovaj monstruozni režim podržaće studente. 

Edited by Volter
  • Like 3
  • Thanks 1
Posted

Ko su AV trojanci među opozicijom dosta dobro  otkriva njihov tretman na Happy, Pink i Informeru. Oni koji imaju relativno slobodan pristup tim medijima (čak i kada ima "kritike") su većinom AV trojanci, a ostatak su irelevantni klovnovi i politički potrošeni materijal čija je svrha da se stvori privid, kod dovoljno naivnih, da ti mediji "omogućavaju da se čuju obe strane".

Da je Miloš Jovanović AV trojanac moglo se videti i u "prošloj turi" kada su vrhunac napada sns mašinerije na njega i avetnicu bile, relativno benigne, parole "Miloš francuz" i "Milica lažljivica". Nije bilo sistematske kampanje blaćenja kao protiv svoh koje je AV video kao iole bitnu opoziciju sns.

• Like 5
Posted

Valjda ie svima koji prate politiku od kada su studenti zatrazili izbore i najavili svoju listu jasno da od zajednicke liste nema nista tj od prvobitne ideje studenata da oni sastave listu da da ih ostali podrze i ne izlaze sa svojim listama

DS je jedino podrzao 100%
Ostali nisu eksplicitno odbili da podrze ali bilo je kuknjave tipa:sta smo bogu zgresili? a kako vreme odmice sve vise izlaze u javnost sa jasnim stavom da ce i oni izaci na izbore.

Onaj sastanak od pre neki dan je samo to potrvdio.
Nece izaci DS i mozda Kreni-promeni.

• Like 1
Posted

With all due respect, ljudi koji nakon svog terora i izivljavanja koji se desio u ovih 8 mjeseci i dalje govore "ovi sto blokiraju" i seru po njima na bilo koji nacin su klasicna govna i licno ne bih imao nikakvog razumijevanja za njih taman mi najrodjeniji bili. To su ljudi koji indirektno pomazu terorisanju i zlostavljanju djece i ljudi na ulicama. Ako roditelji ne vide ili ne zele da vide za sta im se djeca bore i sta njihovoj djeci radi ovaj mentalni bolesnik (i sta ce tek raditi ako opstane nakon svega ovog) onda smo mi svi ovdje kao drustvo u mnogo vecem kurcu nego sto uopce mozemo zamisliti. 

• Like 10
Posted (edited)
13 minutes ago, Zvezdarac said:

Valjda ie svima koji prate politiku od kada su studenti zatrazili izbore i najavili svoju listu jasno da od zajednicke liste nema nista tj od prvobitne ideje studenata da oni sastave listu da da ih ostali podrze i ne izlaze sa svojim listama

Ostali nisu eksplicitno odbili da podrze ali bilo je kuknjave tipa:sta smo bogu zgresili? a kako vreme odmice sve vise izlaze u javnost sa jasnim stavom da ce i oni izaci na izbore.

Dokaz je to kome je stalo do promena u Srbiji. Samo studentima. Opozicija, odnosno svi politicari, rade zbog interesa vlastitih. Jebe se njima za stanje u drzavi. Imaju sve privilegije. Da sada neko pita opozicione politicare: Da li biste vise voleli da se ova vlast smeni, a da vi ne budete u novom sazivu skupstine ili biste vise voleli da Vucic i dalje vlada, a da ste vi i dalje deo palamenta... Mislim da je odgovor sasvim jasan.

Edited by berti
  • Like 2
Posted
15 minutes ago, Zvezdarac said:

Ako je tako, utoliko bolje. Ocigledno da je vreme  da se na politickoj sceni ustupi mesto mladima.  Postojeci ionako nisu ni za sta. 

Posted (edited)
23 minutes ago, Ludi za Poli said:

With all due respect, ljudi koji nakon svog terora i izivljavanja koji se desio u ovih 8 mjeseci i dalje govore "ovi sto blokiraju" i seru po njima na bilo koji nacin su klasicna govna i licno ne bih imao nikakvog razumijevanja za njih taman mi najrodjeniji bili. To su ljudi koji indirektno pomazu terorisanju i zlostavljanju djece i ljudi na ulicama. Ako roditelji ne vide ili ne zele da vide za sta im se djeca bore i sta njihovoj djeci radi ovaj mentalni bolesnik (i sta ce tek raditi ako opstane nakon svega ovog) onda smo mi svi ovdje kao drustvo u mnogo vecem kurcu nego sto uopce mozemo zamisliti. 

Pa jeste tako. Postoji taj jedan procenat "neutralnih ali koji naginju sns-u" koje su proletos studenti probudili i privukli na svoju stranu. Ali to je za njih izlazak iz zone komfora. Celokupna propagandna mašinerija, pljuvanje po "blokaderima" i slično, ima za cilj da ih vrati u tu poznatu zonu komfora, u način razmišljanja na koji su se navikli.

Ima onaj jedan ulični intervju sa jednim od posetilaca sns skupa kome je ćerka student i koji na pitanje "šta biste vi radili da vaša ćerka protestuje i neko je udari kolima" odgovara sa "ja bih tom čoveku čestitao". E pa takvih je nažalost više nego što bismo voleli, samo je taj bio pripit pa je rekao ono što stvarno misli. Većina te populacije, u dubini duše, nesvesno, mrzi sebe, svoj život, svoju zemlju i svoju decu.

Problem je to što i takve delom treba privući da bi se izbori dobili. Na neki način moraju biti prevareni, kao što su bili tokom onih velikih studentskih šetnji po Srbiji, prevareni da ne budu onakvi kakvi jesu već neka malo bolja verzija sebe.

I to je takođe preteško, jer je tu Vučić na domaćem terenu, navikli su da on bude taj koji ih laže i farba. I vole to.

P.S. Izvinjavam se na ovom depresivnom rantu, pregoreo sam juče zbog količine komentara "ako, i treba" na vest da će devojka koja je gazila studente u Jurija Gagarina biti pomilovana.

Edited by Smrtokapa
  • Like 11
  • Love 2
  • Thanks 2
  • Ruke su vam krvave! 2
Posted
19 minutes ago, Zvezdarac said:

Kod opozicije postoji i jedna bitna stavka koju treba uzeti u obzir. Mnogi glasaju za opoziciju samo zato što su protiv kartela, ali ne i za (celu) opoziciju kao takvu, tj. da na opoziciju gledaju samo kao na sredstvo za ispunjenje cilja. Kada bi svaka opoziciona stranka išla samostalno, mnoge od njih ne bi prešle cenzus, a one koje ga i pređu ne bi imale baš mnogo poslanika. Ne znam koliki je broj birača koji glasaju zapušenog nosa i smatraju da je opozicija nesposobna, a za to imaju sasvim pristojne argumente. Verujem i da su mnogi rešili da budu apstinenti upravo zbog toga, da ima mnogo onih koji ih smatraju saradnicima režima, ili da su isti kao i režim. Studenti nemaju ovaj balast, a činjenica je i da su bili mnogo aktivniji poslednjih meseci i da su za to vreme uspeli da pridobiju više ljudi nego što je to učinila ijedna stranka u poslednjih 13 godina. Imajući u vidu da im se aktivnosti svode na neka glupa saopštenja i nekoliko fotografija u javnosti, kao i to da ih mrzi da se prošetaju i do Borče, studenti imaju ozbiljne šanse da ih oduvaju na izborima samo tako i da cela opozicija dobije veoma mali broj mesta, otprilike kao SPS.

Posted
14 minutes ago, Smrtokapa said:

Ima onaj jedan ulični intervju sa jednim od posetilaca sns skupa kome je ćerka student i koji na pitanje "šta biste vi radili da vaša ćerka protestuje i neko je udari kolima" odgovara sa "ja bih tom čoveku čestitao". E pa takvih je nažalost više nego što bismo voleli, samo je taj bio pripit pa je rekao ono što stvarno misli. Većina te populacije, u dubini duše, nesvesno, mrzi sebe, svoj život, svoju zemlju i svoju decu.

Problem je to što i takve delom treba privući da bi se izbori dobili. Na neki način moraju biti prevareni, kao što su bili tokom onih velikih studentskih šetnji po Srbiji, prevareni da ne budu onakvi kakvi jesu već neka malo bolja verzija sebe.

I to je takođe preteško, jer je tu Vučić na domaćem terenu, navikli su da on bude taj koji ih laže i farba. I vole to.

Mislim da ljudima koji bi podrzali da im neko pregazi, polomi ili ubije rodjeno dijete jer isto protestuje protiv Vucica nema pomoci i da se takve ne moze okrenuti. To je jedan poseban nivo patologije i puno je veca sansa da bi takvi sutra dobrovoljno pristupili masovnim egzekucijama kad bi vodja naredio nego da ih se okrene na pravu stranu. 

• Like 4
Posted
12 minutes ago, Smrtokapa said:

Postoji taj jedan procenat "neutralnih ali koji naginju sns-u" koje su proletos studenti probudili i privukli na svoju stranu.

Koga to? Mislim da je nemoguce.

Ovo je dobra ilustracija mulja u kojem se nalazimo. Rudimentarni ljiudi, humanoidne zivotinje, koje su na tom nivou prvobitne ljudske zajednice, sa dva zuba u glavi -eventualno- pricaju isto pijani, trezni, jer oni imaju samo jedan nivo, takvi kakvi su, nedoradjeni. 

( @DameTime je postavljala grafikon na drugoj temi, mi se od zivotinja ni najmanje ne razlikujemo na toj prvoj ili prve dve lestvice, ono sto se svrstalo u psiholosko - bioloske potrebe) 

Problem je to što i takve delom treba privući da bi se izbori dobili.

Jos nismo nista naucili...izbori su tu sano kao legit izgovor da svoja prava trazimo na ulici. Kao 2000. Da nije bilo bagera, ovih onih u Skupstini, sto se kaze " pojeo vuk magarca" . 

P.S. Izvinjavam se na ovom depresivnom rantu, pregoreo sam juče zbog količine komentara "ako, i treba" na vest da će devojka koja je gazila studente u Jurija Gagarina biti pomilovana.

Ne izvinjavaj se za to. Zna se kakava "biljka" cveta u ovom ambijentu. 

Inace super post, ljudski, emoušnal, sto svako lhudsko bice mora sa postuje i uvazi. 

Ziv mi bio 200 god :heart:

30 minutes ago, Chaos Is Me said:

Mi vs On(i).

Veoma opasno svrstavanje.

Ujedno i pokazatelj gde se nalazimo kao drustvo u XXI veku. 

• Thanks 1
Posted
8 minutes ago, Ludi za Poli said:

Mislim da ljudima koji bi podrzali da im neko pregazi, polomi ili ubije rodjeno dijete jer isto protestuje protiv Vucica nema pomoci i da se takve ne moze okrenuti. To je jedan poseban nivo patologije i puno je veca sansa da bi takvi sutra dobrovoljno pristupili masovnim egzekucijama kad bi vodja naredio nego da ih se okrene na pravu stranu.

Postoje slojevi.

Ima tih što su okej da im neko gazi rođenu decu. To nije ciljna grupa za konverziju. Bolje da ne pišem za šta mislim da jeste.

Ima onih što su okej da se gaze tuđe deca. Ni oni nisu prioritet.

Ima i onih kojima se ne sviđa baš to gaženje, ali misle da "nije baš način da se blokira i ne da ljudima da idu na posao". I njih bih najradije oterao na izvesno mesto, ali tu ipak već počinje sloj gde može i treba da se buši ova nakazna struktura.

• Like 6
Posted (edited)
1 hour ago, Ludi za Poli said:

Koliko god se svi mi osećali tako na momente, ipak mislim da ni ovo nije skorz istina.

Moramo da pokušamo da razumemo da je ogroman broj ljudi u Srbiji u političkom smislu na nivou deteta od 4 godine i kao što ne možeš da se ljutiš na dete kad nešto sjebe tako ne možeš da se ljutiš ni na ove. Jer je vlast u poslednjih 13 godina uložila ogromne resurse da ih napravi da budu takvi.

Što kaže Smrtokapa moramo da ih 'prevarimo' da budu bolji nego što jesu.

Zato mislim da ovaj model gde se studenti konforontiraju direktno Vučiću u ovim akcijama nije dobar. To radi kod istih onih ljudi koji su već i bili protiv Vučića i koji godinama protestuju i glasaju protiv. Previše podseća na ono što gledamo već godinama i teren je na kome Vučić već godinama pobeđuje.

Najviše uspeha su imale akcije koje su pokazivale da su studenti dobri, a vlast loša. Npr ono prekrečavanje kurčeva u cveće, takve stvari pale kod svih. 

Tako da iako se većina nije složila ponavljam. Na jesen promovisanje liste, nazvati je nešto kao Za normalnu Srbiju, ili Da ponovo živimo u normalnoj zemlji. I samo furati najbasic poruke koje će pokazivati koliko su ovi izopačeni, a kako su studenti i da lista da budu normalni i da vrate situaciju u normalu. Da se ljudi bave svojim životom, a ne da prate nebuloze i građanske ratove na televiziji konstantno.

Edited by nemanjaol
  • Like 2
Posted
6 minutes ago, nemanjaol said:

Moramo da pokušamo da razumemo da je ogroman broj ljudi u Srbiji u političkom smislu na nivou deteta od 4 godine i kao što ne možeš da se ljutiš na dete kad nešto sjebe tako ne možeš da se ljutiš ni na ove. Jer je vlast u poslednjih 13 godina uložila ogromne resurse da ih napravi da budu takvi.

Al tu se upravo vracamo na ovo sto napisah da smo svi generalno, ne samo Srbija, u generalno mnogo mnogo vecem kurcu kao drustvo nego sto smo inicijalno mislili. 

Posted

Evo malo i optimističnih vesti

https://www.danas.rs/vesti/politika/studentska-lista-vucic-izbori/

Da se danas održavaju izbori, u scenariju u kojem na izbore izlaze samo studentska lista (lista profesora, radnika, poljoprivrednika, stručnjaka, podržanih od strane studenata), pokret na čelu sa Aleksandrom Vučićem (SNS, SPS, Zavetnici) i stranke manjina, 54.8 odsto građana Srbije bi glasalo za studentsku listu, dok bi za Vučićevu listu glasalo 42,1 odsto.

Takođe, ukoliko bi celokupna opozicija (građanska i „desna“, Kreni-promeni, dr Milić i dr Nestorović) izašla ujedinjena na izbore, osvojila bi 10,2 odsto, studentska lista – 45,9, a pokret na čelu sa Aleksandrom Vučićem još manje nego u prvoj varijanti – 41,4 odsto, pokazuju najnovija istraživanja u koje je Danas imao uvid.

Naime, agencija Sprint Insight uradila je od 23. juna do 5. jula ove godine istraživanje javnog mnjenja, metodologijom „lice u lice“ sa 1.458 ispitanika u Srbiji. Fondacija Better Future for Serbia je naručila ovo istraživanje kao deo šire “crowdfunding” inicijative koju predvodi srpska dijaspora.

Prosečna starost ispitanika bila je 49 godina, a istraživanje je u obimu obuhvatilo 61,6 odsto gradsku, a u 38,4 odsto ruralnu sredinu. Tako da je četvrtina ispitanika iz Beograda, sličan procenat je i iz Vojvodine, kao i iz ostalih delova Srbije.

Po ovome je on na konopcima, u nastavku 'samo' treba biti pametan i ne dozvoliti mu da se povrati.

Jedino što nemamo pojma šta su najbolji potezi za dalje kada oni signaliziraju da nikako neće da raspišu izbore

• Like 2
Posted

Nisu ti ljudi politički na nivou dece nego je Vučić katalizator koji je uspeo da iz ljudi izvuče ono najgore i dao im je osećanje da je to potpuno u redu.

Ako nekom smetaju blokade u Beogradu a ne smeta mu što je srušen jedan most, što neće raditi tramvaji i što se mesecima ne može proći ispred Skupštine to nema veze sa političkom infantilnošću nego sa dobrovoljnim zatvaranjem očiju i prihvatanjem zla. 

Naravno, postoji onaj treći sloj iz Smrtokapinog posta koji će suštinski i da pretegne.

• Like 2
Posted (edited)
8 minutes ago, nemanjaol said:

Evo malo i optimističnih vesti

https://www.danas.rs/vesti/politika/studentska-lista-vucic-izbori/

Po ovome je on na konopcima, u nastavku 'samo' treba biti pametan i ne dozvoliti mu da se povrati.

Jedino što nemamo pojma šta su najbolji potezi za dalje kada oni signaliziraju da nikako neće da raspišu izbore

Ovo mi je bas podmetnuto istrazivanje i nije relevantno. Ima za cilj da se opozicija kandiduje, ostane ispod cenzusa i Vucic profitira. Plus i sami kazu da je dominantno radjena u gradovima i 1/4 u Beogradu, znamo da on u Beogradu sa sve SPSom nema 40%

Edited by McLeod
  • Like 1
Posted
4 minutes ago, Barkley#34 said:

Nisu ti ljudi politički na nivou dece

Dobar (veći) deo populacije Srbijr nije u stanju da pojmi iole kompleksnije pojmove od deteta starog 3 godine. Slušam danas lika koji "nije za Vučića" ali zna da je "sve ovo posledica kapitalizma" i "tako je svugde u svetu, svugde ima puno korupcije i mafije".

• Like 6
  • Tuzno 2
Posted
4 minutes ago, McLeod said:

Ovo mi je bas podmetnuto istrazivanje i nije relevantno. Ima za cilj da se opozicija kandiduje, ostane ispod cenzusa i Vucic profitira. Plus i sami kazu da je dominantno radjena u gradovima i 1/4 u Beogradu, znamo da on u Beogradu sa sve SPSom nema 40%

Ne ulazim u ove druge stvari, pošto stvarno nisam siguran.

Ali ovo u vezi sa time gde je rađena studija, pa to je valjda reprezentativan uzorak. Blizu 1/4 stanovnika Srbije živi u Beogradu (tj sve ono što je zvanično Beograd)

Kao i odnos urbano ruralno. Mada imamo na forumu i ljude koji se profesionalno bave time, pa neka oni kažu decidno

• Like 1