Jump to content

Grupa C (USA, JOR, GRE, NZL)


Ko prolazi grupu?  

37 members have voted

  1. 1. Ko prolazi grupu?

    • Sjedinjene Američke Države
      33
    • Jordan
      1
    • Grčka
      29
    • Novi Zeland
      4


Recommended Posts

txhZ0Qhr9UWLZIaTaGyYYg.jpg?v=20230818173

 

 

Raspored utakmica:

 

26. Avgust:

  • 10:45 Jordan - Grčka
  • 14:40 USA - Novi Zeland

28. Avgust:

  • 10:45 Novi Zeland - Jordan
  • 14:40 Grčka - USA

30. Avgust:

  • 10:45 USA - Jordan
  • 14:40 Grčka - Novi Zeland

 

Sve utakmice će se igrati u Mall of Asia Areni kapaciteta 20,000 ljudi, u kojoj će se igrati i sama završnica prvenstva.

 

 

Sjedinjene Američke Države

 

image.thumb.png.48e95fab794d80ee8435bea633b7745b.png

 

Prvi favorit prvenstva će pokušati da vrati trofej tamo gde se od 2008. pa do 2019. neprestano nalazio. Iako po imenima ne naročito jača od ekipe koja se pojavila na prošlom šampionatu, pripremni mečevi pokazuju da je ova ekipa sposobnija za prilagođavanje FIBA košarci. Amerikanci su za ovaj šampionat doveli većinu svojih najvećih mladih talenata i igrača od kojih se očekuje da u narednom periodu budu nosioci svojih franšiza u NBA, pa su najstariji igrači Portis i Hart sa 28 godina, od kojih se ni ne očekuje da imaju veliku ulogu.

 

Po objavljivanju spiska, najveći znak pitanja je stajao pored Edvardsovog imena, a on je već u pripremama otklonio svaku sumnju i kao verovatno najkvalitetniji individualac ovde, preuzeo je ulogu lidera.

Ipak, ono što je nekarakteristično za timove koje šalju Amerikanci,a mogućnost ove ekipe je da dominiraju odbranom. Haliburton, Hart, Bridžis, JJJr i  Kesler su defanzivci protiv kojih bi i najveće NBA zvezde tražile switch, a ovde mogu da dele parket istovremeno. 

 

Za razliku od igrača, gde možda nisu doveli svakog koga su želeli, na klupi je situacija potpuno suprotna. Ker, Fju, Lu i Spolstra su neki od najvećih trenerskih umova trenutno i ozbiljna diskusija bi mogla da se vodi da li su ikako mogli da okupe bolje.

I pored svega toga, ova ekipa definitivno nije nepobediva. Nijedan od igrača odavde u svojoj karijeri i dalje nije uradio nešto veliko, pogotovo ne kao lider ekipe i ako neko uspe da održi egal sa njima do kraja, mogućnost da iskustvo presudi uopšte nije isključena.

 

Jordan

 

Širi spisak Jordana: Zaid Abas, Ahmad Al Dvairi, Ahmad Alhamaršeh, Mohamad Husein, Fredi Ibrahim, Amin Abu Havas, Sami Bzai, Malek Kanan, Jusef Abuvazaneh, Zane Alnajdavi, Hašem Abas, Ašraf Alhendi, Mahmud Hazajmeh, Fadi Kuarmaš, Ahmad Hamouri, Rondaj Holis-Džeferson, Emir Eid.

 

Glavni cilj Jordana u ovoj grupi je da dosadašnjoj jedinoj pobedi na prethodna dva prvenstva na kojima su učestvovali dodaju još jednu. Sve preko toga će biti senzacija u ovakvoj grupi. Prvi igrač ove ekipe bi bez dileme trebao biti Holis-Džeferson, bivši NBA igrač kome je karijera u padu i trenutno igra u Portoriku. Ono što je Džefersona držalo u NBA tokom 6 sezona je vrhunska defanziva, koju nikada nije uspeo da proprati ni pristojnim napadom. Na ovom nivou, to ne bi trebalo da predstavlja toliki problem, ali on definitivno neće biti čovek-tim kao što će biti slučaj sa naturalizovanim Amerikancima u nekim drugim ekipama.

Prvi pratilac bi mu mogao biti Ahmad Al-Dvairi, mnogima poznatiji po imenu koje je dobio uz turski pasoš, Ahmet Duverioglu, igrač Bursaspora koji je na prošlom šampionatu beležio 16 poena i 8 skokova u proseku. Pored njega, tu je i plejmejker Fredi Ibrahim koji se nametnuo kao glavni igrač tokom kvalifikacija.

 

Tokom priprema, Jordan je pobedio Portugal, Angolu, Meksiko i Venecuelu, dok su izgubili od Irana 81-73 i Gruzije 86-69, rezultati koji govore da teško mogu da se nadaju šansi za prolaz.

 

Grčka

 

image.thumb.png.bc49f61e5c6427133a6342a6af4a0ff1.png

 

I pored dugog čekanja i želje, Janis Adetokubo nije uspeo da se oporavi na vreme, a nisu se odazvali ni Slukas, Kalates i Dorsey, ali to ne znači da ekipu koju predvodi Dimitris Itudis treba otpisati. Grcima u ovom sastavu definitivno fali napadačkog potencijala ali ne treba potceniti mogućnost ove iskusne ekipe koja se međusobno odlično poznaje da uvuče bilo koju ekipu u svoj spori ritam gde se najbolje snalazi.

 

Oličenje takvog stila igre će biti glavom i naravno bradom Tomas Volkap, naturalizovani Amerikanac koji je jedan od najboljih defanzivaca i organizatora igre u Evropi. Uz njega, Grci mogu da se nadaju standardnim, ali ipak limitiranim učincima Papanikolaua, Papapetrua i Papajanisa. Zbog toga, rezultatski domet ove ekipe zavisi od mogućnosti Mitoglua, koji se vratio košarci nakon gotovo 500 dana zabrane bavljenja istom zbog korišćenja nedozvoljenih supstanci i Rogkavopulosa, novog igrača Baskonije da iskoče i pokažu kvalitet kao što su u nekim pripremnim utakmicama.

 

Već sad, gotovo sigurno se može reći da će ključni duel Grcima biti protiv Litvanaca u narednoj grupi, na radost svih ljubitelja hrkljuš košarke. Ukoliko tu pobede, dobar žreb im daje za pravo da se nadaju čak i ulasku u polufinale i drugoj medalji u istoriji, prvoj posle srebra u Japanu 2006.

 

 

Novi Zeland

 

Finn Delany, Telekom Baskets Bonn / NZ Breakers

Flynn Cameron, Melbourne United

Hyrum Harris, Hawkes Bay Hawks / Perth Wildcats

Isaac Fotu, Utsunomiya Brex

Izayah Le'Afa, Wellington Saints / NZ Breakers

Jordan Ngatai, Hawkes Bay Hawks

Reuben Te Rangi, Auckland Tuatara / S.E. Melbourne Phoenix

Shea Ili, Melbourne United

Taylor Britt, Canterbury Rams

Tohi Smith-Milner, Wellington Saints / Adelaide 36ers

Walter Brown, Canterbury Rams / Tasmania Jackjumpers

Yanni Wetzell, Alba Berlin

 

@McLeod-ovi favoriti i ovaj put dolaze bez svoje prve zvezde, Stivena Adamsa, mada je i pitanje koliko ga ima svrhe i dalje spominjati pošto i dalje u karijeri nijednom nije zadužio nacionalni dres. Takođe, neće biti ni braće Vebster. Trener im je legendarni Pero Kameron, a u maniru lokalnih sportskih radnika prvog pleja će mu igrati sin, Flin Kameron. Osnovu ekipe bi, za razliku od prethodnih nekoliko šampionata gde su dominirali braća Vebster spolja, ovaj put trebalo da predstavlja unutrašnja linija, gde se nalaze Fotu, Dilejni i Vetcel. 

 

Ekipa kojoj, ako ništa drugo, zbog hake treba pogledati bar jednu utakmicu će i ovaj put igrati brzu košarku bez mnogo odgovornosti što će verovatno biti recept za katastrofu protiv Amerike, ali ujedno može da zada ozbiljne probleme Grčkoj u borbi za prolazak. Za shvatanje mentaliteta ove ekipe je sasvim dovoljna izjava Dilejnija pred šampionat, u kojoj kaže da veruju u pobedu protiv SAD.

 

Edited by Don Dusko
  • Like 9
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, Beonegro said:

Šta radi ovaj lik sa nepunih 30 godina u Japanu, on je ledžit EC igrač, možda i EL rotacijski igrač...

Propo je Fotu, ne moze da se sastavi ni u Niponu, 11 poena prosek...

 

No ako mu i dalje verujes kao i ja imas ga na fantaziju po bagatela ceni od 250k. :default_coffee:

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, MrTripleDouble said:

Propo je Fotu, ne moze da se sastavi ni u Niponu, 11 poena prosek...

 

No ako mu i dalje verujes kao i ja imas ga na fantaziju po bagatela ceni od 250k. :default_coffee:

ne fantazišem, ali bih mogao da ga imam u vidu za neku kladionicu

Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, Del Piero said:

Grke bas poteralo
 

 

Ovo je baš čudno, u pitanju je prelom (ili čak naprsnuće, na engleskom piše fissure fracture) malog prsta na lijevoj ruci. To može da se bandažira i da se igra, pogotovo što je Mitoglu dešnjak. Sabonis je odigrao pola prošle sezone sa prelomom palca, što je mnogo nezgodnije. Meni liči da je među Grcima došlo do totalne svađe i rasula, možda na kraju McLeod ispadne dobar prognozer za Novi Zeland.

Link to comment
Share on other sites

48 minutes ago, delgado said:

@Miki28 @Dracarys @alpaka Bereta Sida

 

Odlican video i prakticno sve sto je nas brat odigrao u ovoj tekmi. Kakav je ovo majstor i bukvalno sve zna o kosarci na obe strane  a i publika to prepoznaje i sa velikim odusevljenjem pozdravlja svaki njegov potez. 

 

 

 

 

Mnogo dobar igrač. 52 miliona za 4 godine je kikiriki za igrača takvog kalibra.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...