Jump to content

Pokušaj puča u Rusiji


Henry Chinaski

Recommended Posts

3 minutes ago, Don Juan said:

Sve ovo budi sećanje na februarsku reboluciju, posle koje je abdicirao car.

U svakom slučaju ne znam koliko je Wanger srećno rešenje umesto Putina.

Možda je paradoks, ali ovo najmanje odgovara Amerima. Videćemo koje će biti njihove reakcije, ali imam utisak da će više braniti Putina od Wagnera, nego Ukrajinu od Rusije.

 

Ovo više lici na Cezara i Rubikon. Ustvari paralele su neverovatne. Senat zahteva od Cezara da raspusti legiju posle krvave pobede ko što Kremlj od Prigoržina zahteva da Vagner se utopi u regularnu vojsku a leševi njihovih saboraca se nisj ni ohladili u Bahmutu. Cezar kreće na Rim Prigoržin na Moskvu iako su im šanse ns papiru smešne.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ovo mora da su pripremali već neko vreme. Znao je to i Putin, zašto bi inače krenuo na njih oružjem... Što preuzimaju slavu ruskoj vojsci? Bullshit. 

 

Nisam sklon da poverujem da je Vagner sposoban da se samo jednog jutra odluči na ovo, i da naprave ovoliku frku za pola dana. Toliku da "face" iz Kremlja zapale na "sigurniju" lokaciju... 

 

Prigožin ima nečiju podršku, sad da li nekoga spolja ili nekoga unutar samog Kremlja, a možda i oboje...

 

Pojma nemam kako će se ovo završiti, ali Prigožin i da uzme vlast sutra, sigurno nema kapacitet da "sređuje" stvari u onolikoj Rusiji, a da istovremeno ratuje u Ukrajini...

 

Ako ode Putin, mislim da je povlačenje iz Ukrajine pitanje dana ili nedelje, bar privremeno.

 

A one nade rusofila da je ovo samo navlakuša za Ukrajince da pomisle kako je raspad, pa da krenu all-in i da ih ovi izpoklapaju... Pa misim šta reći... :smiley53:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Spekulise se ... kako god, sezona je, neko je mozda otisao na letovanje. 

 

[qote] There have been numerous reports that Vladimir Putin’s presidential plane took off from Moscow’s Vnukovo airport at 2.16pm local time (1216 BST) and then headed north-west.

According to data from the FlightRadar tracking website, the plane reached the Tver area – about 110 miles from Moscow and where Putin has a residence – before disappearing from the system. >>> [/quote]

 

 

Link to comment
Share on other sites

Naidjoh na jedno alternativno objasnjenje ---> zli gnom je igrac Zapada. 🤣

 

"Putin je kao kupljen doveden. Samo talking head ruskog aparata koji je dan Zapadu, u zamjenu za integraciju u zapadni biznis i žestoki rast standarda.

znači Zapadu je od 2000-2014 razvijenija Rusija bila u svakom slučaju veliki interes, ali dovoljno slaba da mu samo služi kao takva malo razvijenija.

kako bi se gazdama osiguralo da će Rusija zauvijek ostati na razini razvijenosti kakva im je trebala (sweet spot za Zapad), pokrenut je joker Krim/Ukrajina/Majdan 2014.
Putin i kamarila dakle i dalje samo odrađuju...prvo ono što je trebalo i Rusima i Zapadu, a od 2014. samo ono što treba Zapadu (limitirana Rusija), a naravno Rusiji ne treba nikako.
Da je Putin htio Rusiji zaista dobro, reformirao bi je žestoko, de-putinizirao i de-kremljizirao. Tek bi time postala moćnija i zajebanija. Ovako je goli kurac bila i ostala.
Ali ništa nije mogao promijeniti, jer mu je Gazda dogovorio još davno koju putanju generalnu želi."

Brogan

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

40 minutes ago, MeanMachine said:

 

Ovo više lici na Cezara i Rubikon. Ustvari paralele su neverovatne. Senat zahteva od Cezara da raspusti legiju posle krvave pobede ko što Kremlj od Prigoržina zahteva da Vagner se utopi u regularnu vojsku a leševi njihovih saboraca se nisj ni ohladili u Bahmutu. Cezar kreće na Rim Prigoržin na Moskvu iako su im šanse ns papiru smešne.

Što je bio i početak kraja Rimske republike. E sada problem je što niko i ne može da nasluti šta bi bilo sa raspadom Rusije ili transformacijom, a najveći broj scenarija nije dobar.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Jos par bisera sa B92:

 

"Pazi samo komentare, šou.
Vi stvarno mislite da Putin ima razloga da beži, da se krije od nekoga? Od koga, zbog čega??
Ko zna o čemu je ovde reč. Ali deluje kao da je neka vrsta dogovora da se Ukrajinci izvuku i krenu u napad i onda sa se završi sa njima. Baš “čudno” da se Zelenski odmah oglasio i stao na stranu Prigožina."

 

"Kreira se atmosfera za dodatnu mobilizaciju nakon koje pada "pomirenje" sa Vagnerom a onda sve to ide na Ukrajinu. Jesi Rusi mnogo slabiji nego sto se mislilo ali nisu ni amateri.
Veca verovatnoca je da je sad Putin sa Prigozinom negde na sastanku nego da od njega beži..
Tuzno je sto se ovoj krvavoj igri ne nazire kraj i sto strada narod."

 

"Sve gore i gore po Ukrajince. Samo im još fali da vojna hunta dođe na vlast u Rusiji. Odmah proglašavaju rat, mobilišu koga stignu i pripreme nuklearke za lansiranje. Putin će im posle toga delovati kao humanitarac. A NATO posle svih izdataka mora da skrpi vojnu opremu i za sebe same, jer ovi novi nemaju za cilj Ukrajinu. Mada Rusi umeju da budu ludi, možda je sve ovo farsa baš da bi se zapad zamislio šta će ako umesto Putina stvarno dođe neko još gori i luđi."

 

"Klasična ruska maskirovka."

 

"Deco,ne lozite se previse. Putn je igrac vise klase. Ona koju niko.od vas ne moze zamisliti. Sad ste vi pametniji od njega hahaha,ok. Sve je ovo lako resiti,nije Prigozin ne znam ko,i njega se lako moze resiti ali mu on odgovara,da njegovi ginu a ne vojska Rusije. Kao i Ceceni. Ali sta je problem Putin da resi jednog Prigozina,kao i ne tako davno Cecene? Smirite se malo i razmislite dva puta da li je Putin laik i da mu vi objasnite sta i kako da radi."

 

"Nista cudno i vec nije vidjeno…standardni nacin borbe zapada za nasilnu promenu vlasti…ali pazite i razmislite, ako ovo ne prodje kako su planirali oni koji su izveli unutrasnji napad i ruska vojska se konacno otarasi spijuna i onih koji je potkopavaju, ruska vojska ce izaci jos jaca i motivisanija…u tom slucaju da nisam u kozi ukraincima koji se tu nesto raduju trenutno. Zapad vise ne moze da pomaze ukraini a i pitanje je posle svega koliko je nato cak i sposoban da ratuje sa istocnim svetom… kako god u narednih par nedelhe desice se neke tektonske promene i zaokreti…videcemo u ciju korist…"

 

 

  • Like 1
  • Ha-ha 2
Link to comment
Share on other sites

FzZIQI8XoAIfKSE?format=jpg&name=medium

Rasporedjivanje branioca Moskve duz autoputa  predgradje Moskve. Pa cekaj zar Vagnerovci ne koriste drustvene mreze i ne znaju da se ovi postavljaju na ovoj lokaciji pa ce da upadnu u zamku. Pa  stvarno mislim hahahahaha.

Edited by suptil
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

42 minutes ago, Clash said:

Na kraju ce Nato morati da dodje u Rusiju i da budu mirovne snage da obezbede mir ruskom narodu.

Jedino sto NATO brine je ko kontrolise nuklearni arsenal, a po nekim izvorima deo istog se nalazi u rostovskoj oblasti.

Link to comment
Share on other sites

Just now, momohyoideus said:

Ne razumem zasto se nasladjujete, put poraza Rusije u Ukrajini je da nastave da rade ovako kako su do sad radili, a ne da jos veci ludak dodje na vlast u Rusiji.

 

Tesko je (bar meni) predvideti cak i za sutrasnjicu, a kamoli dalju buducnost, posledice ovog samoubilackog pohoda Prigozina.
Kazem samoubilacki, jer zaista deluje kao da ide u sopstvenu smrt, svoje i svoje vojne hunte. Ne znam sta pokusava co'ek, al' ne znam ni sta je Putin pokusavao vec 18 poslednjih meseci. Traziti logiku u odlukama ruskog vrhovodstva je kanda uzaludna stvar.

 

Jedno je pak sigurno, a to je da ce ovo samo dodatno oslabiti i destabilizovati zemlju i valda se tome ljudi vesele. Pojma nemam.

 

@attolini , ako li nadjes vremena, neizmerno bih cenio kad bi dao neki izvestaj : )

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

12 minutes ago, medobrundo said:

Koja je fora, zašto ih iz vazduha ne izrokaju, jel vojska otkazala poslušnost ili nešto drugo

Svi smo to ocekivali u roku od pola sata, ali izgleda da vojska nece da puca na svoje ljude I ucestvuje u gradjanskom ratu. A Prigozin govori od jutros kako obicni vojnici staju uz njegovu privatnu armiju.

Link to comment
Share on other sites

10 minutes ago, medobrundo said:

Koja je fora, zašto ih iz vazduha ne izrokaju, jel vojska otkazala poslušnost ili nešto drugo

 

Ovo se i ja pitam. Navodno je Prigožin imao sastanak sa nekim predstavnicima vojske, pa je možda pao neki dogovor. Mada i dalje mislim da je ovo dugo planirano i da nije klasična samoubilačka misija... Možda je ipak nekim ljudima iz Kremlja došlo iz dupeta u glavu, pa su odlučili da se reše zlog psihopata...  Iako deluje kao SF, kao i sve od jutros uostalom... Bar za sad...

 

Vagner na pragu Moskve skoro bez ikakvog otpora je baš wtf. Nikako ne ide u prilog Putinovom mitu o nedodirljivosti i veličini...

Link to comment
Share on other sites

  • fancy changed the title to Pokušaj puča u Rusiji
  • fancy locked this topic
  • fancy unpinned this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...