Jump to content

Feminizam & renesansa: Žene će roditi revoluciju

Recommended Posts

Posted
2 minutes ago, Chaos Is Me said:

Mehanizmi jesu slični ali promašena je polazna osnova jer sa jedne strane imamo biologiju, a sa druge socijalni konstrukt i to najgori mogući - rasizam.

Patrijarhat je takođe socijalni konstrukt. 

Posted
57 minutes ago, Darko said:

Anyway ... pozivitna diskriminacija je ipak diskriminacija. Nema tu ništa pozitivno.

Pozitivnu diskriminaciju doživljavam kao alat, ona nije cilj sam po sebi. Mislim da joj vrednost treba ceniti od slučaja do slučaja.

Ti si nju, tj. jednakost ishoda koji ona treba da proizvede, poistovetio sa ekstremnim feminizmom. Pozitivna diskriminacija se javlja i u mnogim drugim oblastima, ne samo u zastupljenosti polova. Ako si ih već poistovetio, ili makar istakao jednakost ishoda kao ključnu stavku iz koje slede ostale, pretpostavljam da misliš da po istom principu pozitivna diskriminacija dovodi do reakcije (poput manosfere kao reakcije na feminizam) i na drugim mestima i da je, ako ne isključivi, onda preovlađujući razlog za to.

Smatraš li da pozitivna diskriminacija dovodi do porasta rasizma prema crncima u SAD? Ili Aboridžinima tamo kod tebe? U SAD imamo ovaj novi antimigrantski talas, da li je pozitivna diskriminacija glavni uzrok tome? Šta razlikuje sve te slučajeve, ima li tu još nekih uzroka sem puke reakcije?

I misliš li da je postojeći pravni okvir "na zapadu", ako isključimo pozitivnu diskriminaciju, dovoljan za jednakost prilika koja će dovesti do maksimalne poželjne opšte jednakosti bez guranja jednakosti ishoda na silu? Šta mu eventualno fali?

Postavio sam mnogo pitanja, ali hajde da ih svedemo na jedno glavno: misliš li da bi isključivanjem pozitivne diskriminacije sve postalo super i zašto ne?