Helena Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago (edited) 31 minutes ago, fancy said: I žene piju i voze i umeju da budu agresivne u saobraćaju, nije to uopšte muška ekskluziva. ...ona je prva počela Perica odgovor. 31 minutes ago, fancy said: Ovo nema veze sa životom. Ali nikakve. Ni kod sebe ni kod ljudi s kojima sam u kontaktu apsolutno niko (nada, zero, nulla..) nije u tom fazonu. A što se prvog seksa tiče, niko (od učesnika) to niti najavljuje niti objavljuje tako da niko od roditelja i ne zna, a realno niti ih je briga da li su i kad su ga imali. Možda je negde u nekoj nedođiji još taj sistem vrednosti da se međugeneracijski gura nos u tuđa posla, ovde, u Beogradu, niko ne jebe dal se neko jebe ili se ne jebe. Tvoje zapažanje sam videla već nekoliko puta i pre i nije merodavno uopšte a još se čeka izvinjenje za seksistički fotku. I još upozoravaš za nazivanje anatomskih delova, glagoli su dozvoljeni? I treće, jel vama jasno u šta ste pretvorili ovu temu? Edited 4 hours ago by Helena
DameTime Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago 32 minutes ago, fancy said: I žene piju i voze i umeju da budu agresivne u saobraćaju, nije to uopšte muška ekskluziva. Da sam ja za volanom, jebavala bih svima sve po spisku, redovno, a jedno 5x dnevno bi radilo i aj napolje 1 na 1 ako smeš. Tako da je za sve bezbednije što sam, uglavnom, na zadnjem sedištu. 😁 Generalno, ovo da su žene lošiji vozači nije toliki problem, ima argumenata. Problem je kad se defoltno pretpostavlja da su žene loši vozači, a muškarci dobri, ili npr. da su muškarci loši kuvari a žene dobre kuvarice. U tim predrasudama je patrijarhat na delu. 32 minutes ago, fancy said: Ovo nema veze sa životom. Ali nikakve. Možda je negde u nekoj nedođiji još taj sistem vrednosti da se međugeneracijski gura nos u tuđa posla, ovde, u Beogradu, niko ne jebe dal se neko jebe ili se ne jebe. Sam si napisao - tvoje iskustvo je vezano za Beograd, tako da teško da Helenino pisanje "nema veze sa životom". Srbija nije samo Bg, a ni on nije pošteđen ovih konvencionalnih naklapanja, samo su slabije izražena, jer je urbana sredina u pitanju.
40Wins Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago 1 hour ago, Helena said: Niko nije dolazio u hitnu, to su bile saobraćajke na koje smo mi izlazili kao hitna. Valjda ne moram da objasnjavam da je ''dolazak u hitnu'' figure of speech. 1 hour ago, Helena said: Ali evo, dao si školski primer tretmana žena u društvu, požurio si sa odgovorom potpuno napamet, zaključio da su "oni bili pod gasom" ali i tako govoriš o muškom osećaju za kretnju i vožnju!?! Kako mogu biti bolji vozači ako piju i voze? Prvo, u slucajevima kad voze normalne osobe, ne pijani/izdrogirani orangutani, procentualno ce muskarci ce imati bolji osecaj i reflekse u neizvesnim situacijama koje nisu oni izazvali. Drugo, i zene piju i prave nesrece. 1 hour ago, Helena said: Pokušavam da se setim da li je nekad žena bila kriva i ne mogu, uvek su bili muškarci ==> Quote Zakazano suđenje producentkinji "Pinka" koja je pijana udarila dete na Voždovcu --- Drugo osnovno javno tužilaštvo je nakon nesreće saopštilo i da su u prethodnom periodu protiv Nine Kovačević podneta 33 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka zbog izvršenja prekršaja iz Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, a po kojim zahtevima je Prekršajni sud u Beogradu doneo 11 osuđujućih presuda. Da te inace podsetim na moj inicijalni post, gde uopste nisam pominjao ishode sa tezim posledicama, koje si ti dodala u tvom postu o hitnoj pomoci. 13 hours ago, 40Wins said: "Zene su losiji vozaci'' se cesto pomisli zbog manje sigurnosti ili opreznije/bezbednije voznje, koje u 99.9% slucajeva nisu uzrok nikakvih nesreca ili havarija
Mina D. Harker Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago Ova diskusija se udaljila od feminizma, a vidim da ima "mesa" da se nastavi. 😄 Možda splitovati, @fancy? 1
Helena Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago 1 minute ago, 40Wins said: Valjda ne moram da objasnjavam da je ''dolazak u hitnu'' figure of speech. Prvo, u slucajevima kad voze normalne osobe, ne pijani/izdrogirani orangutani, procentualno ce muskarci ce imati bolji osecaj i reflekse u neizvesnim situacijama koje nisu oni izazvali. Drugo, i zene piju i prave nesrece. ==> Da te inace podsetim na moj inicijalni post, gde uopste nisam pominjao ishode sa tezim posledicama, koje si ti dodala u tvom postu o hitnoj pomoci. ...tamo gde sam ja išla na teren, neću valjda pisati o celom svetu iliti figure of speech. I ponavljam ili pitam, kako želiš - da li smatraš da žene imaju jednak tretman u društvu, ne po zakonu, nego u stvarnosti? I da dodam, žene se ne samo u Srbiji, u celom svetu bore i dalje za svoje bolje. Ovde se uvode termini radikalne i ekstremne feministkinje. Zgodna stvar kad se raspravljaš sa nekim, uvek možeš nešto proglasiti ekstremno i radikalno, a granice toga da postaviš ti sam. I uvek si Win.
fancy Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago 5 minutes ago, DameTime said: npr. da su muškarci loši kuvari a žene dobre kuvarice. U tim predrasudama je patrijarhat na delu. Vidi, koliko čujem, a ne kažem da je istina, kažu da su muškarci bolji kuvari. Zezam se, nije kao da je bitno, baš kuvanje mislim da podjednako vole i u njemu uživaju i muški i ženski. 6 minutes ago, DameTime said: tvoje iskustvo je vezano za Beograd, tako da teško da Helenino pisanje "nema veze sa životom". Ja se s tim nisam sreo u životu, a nemam kristalnu kuglu da pogađam gde je to na delu. Zaista sam interesantan saznati gde se dešava priča: 1 hour ago, Helena said: Drugačiji odnos kad "mladunac privede" (ponosno), a "princeza je tako dobra, nikud ne mrda" (opet ponosno). Kad sin uđe prvi put u seks. odnos i kad to uradi ćerka nije isto. Ne kažem da nekad (kad?! pre 2. sv. rata?) toga nije bilo, ali brate, to je takav, ne znam, kliše da nemam reči. Verujem da su ljudi i "na selu" toliko emancipovani da ta priča više nije "the thing". Evo ti si, odakle beše, negde iz centralne Srbije - da li je to zaista (bilo?) tako? Mislim, halo... princeza ?!?! Ono, ajde kad devojčica ima 3-4 godine, mamina i tatina princeza, al zaboga, barely legal tinejdžerka ili tu malo starija devojka, pa da je "mamina princeza" i polaže račune mami i tati ili da joj neko gleda kad će, da li će i dokle da izađe... mislim... helou?! Ono prijatelja / prijateljica koje imam a koji imaju ćerke nikad nisu bili u fazonu da im nešto broje kad i dokle izlaze ili da im drže sveću da li su ili nisu s dečkom stupile u odnose. I kad sam se ja zabavljao u tim godinama, niko od mojih ili roditelja prijateljica / devojaka nije gurao nos u modalitete i sadržaj zabavljanja. Plus, ja stvarno ne znam kad je to bilo i gde da deca obaveštavaju svoje roditelje o svojim prvim seksovima?!?!? Evo ne znam...
Mina D. Harker Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago 5 minutes ago, fancy said: Vidi, koliko čujem, a ne kažem da je istina, kažu da su muškarci bolji kuvari. Oće odlično da kuvaju, kad im se za to plati. 😊 Daklem, profesionalno, ukući ih rijetko zanima. Aledžedli, ne kažem da je istina.
Malkolm Brogdon Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago (edited) Zenska seksualnost se svakako prakticno svuda dozivljava drugacije nego muska, i u urbanim delovima. Naravno da nije kao pre 100 godina, ali su i dalje slicna razmisljanja uvrezena u neki drustveni baseline. Edited 3 hours ago by Malkolm Brogdon
Chaos Is Me Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago (edited) Ovo sa vožnjom je baš loš primer. Ne mislim da tu ima bilo kakve adekvatne podele na "muške" i "ženske vozače". Postoji ta predrasuda da su žene lošiji vozači, čak i ja sam biased i kad neko ide sporo ispred mene ili kao da je sam na pisti kažem sebi 100% je neka žena, međutim kad pretičem vidim da je obično ili neki deda ili osoba bilo kog pola koja priča jebenim telefonom iako je danas većina kola opremljena bluetooth uređajima, al mora ovako džiberski. Edited 3 hours ago by Chaos Is Me 1
Angelia Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago Meni se ipak cini da se ovde na mnoge stvari gleda kroz odredjeni kulturni obrazac, koji je jos uvek prisutan u Srbiji, manje u urbanim sredinama, ali je prisutan. I onda se iz toga prave generalni zakljuchci. Pa se u corbu ubaci ono sto se desava u svetu, tipa manosfere, I donesu pogresni zakljuchci. To gledanje kroz odredjenu prizmu nije samo boljka foruma. Isto se desilo sa #metoo pokretom. Koji je uzeo nesto specificno za industriju zabave I napravio generalne zakljuchke. Naravno pogresne. I taj extremni feminizam stvara manosferu, u US. Ustvari #metoo pokret, je zatihnuo nakon javnog sudjenja Depp vs Heard. 1
Div Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 20 minutes ago, fancy said: Zezam se, nije kao da je bitno, baš kuvanje mislim da podjednako vole i u njemu uživaju i muški i ženski. Da, muškarci kucaju jer vole ili, jer su plaćeni, a žene i zato što moraju, takav je red, kakva je to žena koja ne ume da kuva. Muškarac, normalno, neće ili ne ume da kuva ali odlično vozi. Inače, čuo sam onoliko puta kolege, drugare, da se hvale kako sin već privodi, nijednog nisam čuo da se hvali da ćerka "privodi", na pitanje jel ima momka, jel izlazi nešto se promrmlja, i baš tada stigne SNS, mora da se pročita pa da se javi šefu, nešto je zapelo u firmi. 2 1
JPM Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 5 minutes ago, Angelia said: I taj extremni feminizam stvara manosferu, u US. Ustvari #metoo pokret, je zatihnuo nakon javnog sudjenja Depp vs Heard. I Heard je utihnula u isto vreme. Nakon sto je probala da iskoristi meetoo talas kako bi ocrnila Depa.
DameTime Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 32 minutes ago, fancy said: Vidi, koliko čujem, a ne kažem da je istina, kažu da su muškarci bolji kuvari. Ja sam takođe upoznala muškarce koji vrhunski kuvaju, verovatno bolje nego mnogo žena. Poenta je da se takvi muškarci hvale i dižu u nebesa, kao da rade u NASA u najmanju ruku, jer su eto muškarci koji kuvaju. Zato što to nije uloga koja se od njih očekuje prim.prev, dok se ženi implicira od rođenja. 32 minutes ago, fancy said: Ja se s tim nisam sreo u životu, a nemam kristalnu kuglu da pogađam gde je to na delu. To što se ti nisi sreo sa tim, ne znači da se ne dešava. Pogotovo što, respectfully, očigledno nisi imao dodira sa ruralnim sredinama. Ovo: 32 minutes ago, fancy said: Evo ti si, odakle beše, negde iz centralne Srbije - da li je to zaista (bilo?) tako? Mislim, halo... princeza ?!?! Ono, ajde kad devojčica ima 3-4 godine, mamina i tatina princeza, al zaboga, barely legal tinejdžerka ili tu malo starija devojka, pa da je "mamina princeza" i polaže račune mami i tati ili da joj neko gleda kad će, da li će i dokle da izađe... mislim... helou?! Ono prijatelja / prijateljica koje imam a koji imaju ćerke nikad nisu bili u fazonu da im nešto broje kad i dokle izlaze ili da im drže sveću da li su ili nisu s dečkom stupile u odnose. I kad sam se ja zabavljao u tim godinama, niko od mojih ili roditelja prijateljica / devojaka nije gurao nos u modalitete i sadržaj zabavljanja. Trenutno imam primer, veoma bliska osoba je u pitanju, neću iznositi detalje. Roditelji različito tretiraju nju i (mlađeg!) brata kad je reč o seksualnosti tj. odnosa sa osobama suprotnog pola. Mi smo tek počeli da upoznajemo žensko telo, pošto je i medicina (s)krojena za muškarce, dok dođemo do seksualnosti, ihaj...
Helena Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 14 minutes ago, fancy said: Vidi, koliko čujem, a ne kažem da je istina, kažu da su muškarci bolji kuvari. Zezam se, nije kao da je bitno, baš kuvanje mislim da podjednako vole i u njemu uživaju i muški i ženski. Ja se s tim nisam sreo u životu, a nemam kristalnu kuglu da pogađam gde je to na delu. Zaista sam interesantan saznati gde se dešava priča: Ne kažem da nekad (kad?! pre 2. sv. rata?) toga nije bilo, ali brate, to je takav, ne znam, kliše da nemam reči. Verujem da su ljudi i "na selu" toliko emancipovani da ta priča više nije "the thing". Evo ti si, odakle beše, negde iz centralne Srbije - da li je to zaista (bilo?) tako? Mislim, halo... princeza ?!?! Ono, ajde kad devojčica ima 3-4 godine, mamina i tatina princeza, al zaboga, barely legal tinejdžerka ili tu malo starija devojka, pa da je "mamina princeza" i polaže račune mami i tati ili da joj neko gleda kad će, da li će i dokle da izađe... mislim... helou?! Ono prijatelja / prijateljica koje imam a koji imaju ćerke nikad nisu bili u fazonu da im nešto broje kad i dokle izlaze ili da im drže sveću da li su ili nisu s dečkom stupile u odnose. I kad sam se ja zabavljao u tim godinama, niko od mojih ili roditelja prijateljica / devojaka nije gurao nos u modalitete i sadržaj zabavljanja. Plus, ja stvarno ne znam kad je to bilo i gde da deca obaveštavaju svoje roditelje o svojim prvim seksovima?!?!? Evo ne znam... Znam ja ( nimalo elegantno izbegavanje tvog izvinjenja). To princeza mislim da sam čak i na forumu pročitala, nije ni bitno. Roditelj, dobar roditelj bi trebalo da bude upućen i otvoren sa decom u tim stvarima, ovde se ( u selu) porodila pre par godina devojčica u 8. razredu. Dakle, ne ostala trudna, porodila! U oktobru, čim je krenula u osmi! U oktobru prošle godine smo vakcinisani osmake i govorili da su završili obavezni program i krenuli u priču o HPV vakcinama. Rečenicu nisam ni završila kad je jedan otac uleteo Da je njeno da pazi o sebi, on ima sina. Čak i da muškarci ne primaju ovu vakcinu, nimalo brige za devojčice jer eto, on ima sina. I nemoj mi reći da je to samo selo, toga ima svugde, bila sam na par seminara gde se nebriga o ženskim potomcima razlikuje u korist muških, gde se urla MUŠKOOOO.,. Ako ti to nikad nisi video ili prisustvovao, mi ne živimo u istoj državi. Mislim da je na ovoj temi bila priča o sestrama koje su se odricale nasledstva "po moranju" u korist braće i milion sličnih primera koji pokazuju kako su žene podređene, (ko što dejm reče) u Srbiji. Svakodnevna su zlostavljanja, fizička, psihička, finansijska, femicidi svako malo... Vi pričate o vožnji. 4
Malkolm Brogdon Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago Lagano mozemo do ujutru na nabrajamo primere, sve od suptilnih oblika diskriminacije do raznih ni najmanje suptilnih gadosti. I onda posle treba da diskutujemo o equality of opportunity.
Amigdala Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Ovo sto kaze @fancy vezano za voznju. dobar primer su ti mikro momenti, prebacivanje brzine, pustanje kvacila i momenat dodavanja gasa. Sro se, naravno, tesko vidi ako nisi bas u situaciji da je takva osoba ispred tebe u saobracaju ili ako nisi u istom autu. Ima i drugih momenata. Blokiranje raskrsnice. Uglavnom zene. Iz neznanja i blentsvosti. Kad su muskarci, a ima primera X, obicno je bezobrazluk i provociranje svadje. Ali ne neznanje, ili nedostatak osecaja za prostor. Samo cista bahatost. Dalje: Spora voznja u "brzoj" traci, blokiranje uslovne strelice su isti slucaj. Blentavost vs bahatost. Sto se tice kuvanja, obrnuta stvar. Ono sto vazi za zene vozace, vazi za muskarce u kuvanju. Barem u mom mikro-svetu. Uglavnom ne znaju/otaljavaju ili su u tome vrhunski. Ovo sto @Helena pominje u vezi odnosa drustva prema muskarcima i zenama u intimi, slazem se apsolutno. Muskarcima je dozvoljeno i carevi su za isto za sta se zene smatraju lakima, dr... ili ne znam cime. To je tako na Balkanu. Ono sto Helena pak ne vidi je da je i to pitanje zakona, sistematskog odnosa drzave prema nekom fenomenu ili problemu. Dobar primer je slucaj engleskih huligana koji su vazili za najgore u Evropi. Ostar zakon, dosledna primena i sada je atmosfera na fudbalskim utakmicama kao na zadusnicama. Paralelno obrazovni sistem, edukacija, podizanje drustvenih normi, kvalitet radio /tv programa.. sve to je deo sistematicnosti drzave ako imas dobar zakon koji se dosledno primenjuje i vazi isto za sve. I ako imas volju, naravno.
Recommended Posts