Jump to content

VN SINGAPURA 30.09-02.10.2022


Juan Pablo Montoya

Recommended Posts

spacer.png

 

Nakon pauze od tri nedelje, prouzrokovane izbacivanjem Velike nagrade Rusije, vraćamo se trkanju na uličnoj stazi Marina Bay u Singapuru.

 

Staza je imala svoje vatreno krštenje 2008. godine kada je spletkom čudnih a kasnije dokazano ne toliko čudnih okolnosti Fernando Alonso zabeležio pobedu u Renou, nakon što se njegov klupski kolega Nelsinjo Pike slupao u odgovarajućem trenutku za Nanda, kako bi ovaj sa 15. pozicije uzeo prvu pobedu za taj tim te godine.

 

Od tog dana do danas, trka je održana ukupno 20 puta a najviše pobeda ima uskoro penzionisani Sebastian Vettel, ukupno 5. Zadnje dve sezone ova trka nije bila u kalendaru zbog pandemije, te će sada doživeti svoj, nadamo se moralniji od prvog, ponovni povratak u kalendar. 

 

Po podacima sa sajta Formule 1, rekord staze drži ni manje ni više nego Kevin Magnussen i to iz 2018 godine u vremenu 1:41:905. Voziće se ukupno 61 krug na stazi koja za uslove ulične trke pruža solidan broj mogućnosti za preticanje posebno pred krivinu 7 i nakon uske krivine 13, gde slabiji izlazak iz iste često predstavlja veliku opasnost za onoga ko poziciju brani.

 

Pireli će za ovu priliku koristiti tri najmekše varijante pneumatika, što je i logično za uličnu stazu.

 

spacer.png

 

Satnicu vikenda možete pogledati ovde.

 

Spremite se za novu jurnjavu ulicama Singapura. Lično mi je ova staza prilično simpatična. Nije tipična uska ulična, pruža mogućnosti za preticanje pa čak i za poneku grešku. Nadamo se da neće biti novih "Pikea", kao i da će Ferari smoći snage da ipak učini završnicu sezone malo gledljivijom, jer ovo što smo dobili nije ni blizu onoga što je sezona obećavala na startu.

 

Uživajte.

 

Edited by Sam B
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Koliko ja razumem RB je dao papire gde se kaže da su ispod, FIA misli da neke stvari treba da se računaju u cap i da su preskočili. Ferrari i Mercedes vrše pritisak da dobiju veliku kaznu dok RB i FIA pregovaraju sad i objašnjavaju se jedni sa drugima šta se tu desilo 

Link to comment
Share on other sites

24 minutes ago, Knipex said:

Kaže ćera samo se vozaš u krug na ovoj petlji autoputa iznad staze i uživaš u trci :classic_biggrin:

 

Pusti joj neki oval na Indy car šampiionatu da vidimo šta će da izjavi.

2 hours ago, Miki28 said:

Nema od toga nista.

 

Maksu titulu uzeti neće sigurno. Možda bude neke kazne za RB ali nebitne, ionako su bili drugi u šampionatu. To ti je tako kad se pravila rastežu. Ili postoje ili ne postoje, ovo je smešno.

Link to comment
Share on other sites

Ne slažem se. Kazne postoje da bi ti jasno stavile do znanja šta smeš a šta ne smeš. Ako možeš da kršiš pravila, koje god prirode, i da prođeš relativno neoštećen, kakve su to kazne i kakva su to pravila.

 

Po meni, ovde mora da bude drakonska finansijska kazna, plus uslovno oduzimanje svih bodova ako se ponovi u narednih 5 godina.

Link to comment
Share on other sites

Prize money koji Red Bul dobija kao šampion čini pozamašan deo njihovog budžeta. Oduzimanje toga bi im bila primerena kazna i opomena ostalim timovima. 

 

Oduzimanje bodova može u slučaju kršenja sportskih ili tehničkih pravila.

 

Generalno, ograničavanje budžeta je od početka besmislena priča jer imamo najveći broj trka u istoriji po sezoni gde se nije vodilo računa o putovanju pa nemamo kao nekada američku, evropsku i azijsku turneju nego se vozi kako gde je kome bilo po volji. 

 

O najskupljim motorima u istoriji tek da ne počinjem priču. Toliko o praznim pričama o održivosti...

Link to comment
Share on other sites

Svake kvalifikacije treba da se voze na stazi koja se susi (go Berni, go prskalice!) 🙂

 

@ogranicenje budzeta - budzet je kauzalan sa performansama, performanse kauzalne s rezultatima. Koja je funkcija ogranicenje ako se krse? Onaj ko ga ne krsi je... Budala? Ne kazem da je ogracavanje dobra ideja, ali ako je tako, a nasao se jedan prepametan da ga krsi - treba ga odrati kao musa jarca, gde ga najvise boli (a to nisi pare). Koliko sam citao, ovo je hard cap, ne NBA fora sa multipliciranjem penala za prekoracenja, tako da seca usiju mora da padne...

S druge strane, i da kazne RB, Ferari bi sve sjebao i Meca bi uzela titulu, tako da cisto navijacki, uz pre svega brigu o sopstvenim zivcima, neka ne diraju nista...

 

Link to comment
Share on other sites

Pa ne bih napravio proporciju između performansi i budžeta. Da je tako Tojota bi se naosvajala titula za sve milijarde koje su spucali u ekipu. Međutim oni nisu ni jednu jedinu pobedu ostvarili. 

 

Naravno da ih treba kazniti ali ne rezultatski nego isključivo finansijski. 

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Sam B said:

 

Pusti joj neki oval na Indy car šampiionatu da vidimo šta će da izjavi.

 

Maksu titulu uzeti neće sigurno. Možda bude neke kazne za RB ali nebitne, ionako su bili drugi u šampionatu. To ti je tako kad se pravila rastežu. Ili postoje ili ne postoje, ovo je smešno.

bukvalno to. Jedva su mu namestili titulu, a sad da mu oduzmu jer je cela ekipa varala vodila kreativno računovođstvo. Pa ne ide to.

 

Elem, jedina nada je da se Ferari ozbiljno probudi i pobuni i upotrebi sav svoj uticaj. A što se kazne tiče, ako je deo onih glasina tačan, onda minimum diskvalifikacija za prošlu godinu, ovu godinu, a boga mi i sledeću. Naravno, ništa od toga. Na kraju će biti neki behind-the-closed-door deal gde će Ferari i Mercedes dobiti nešto tajno, a FIA će izdati neko debilasto saopštenje o integritetu sporta.

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Romantik said:

Kakva stea za Maxa, savrsen tajming, oduvao konkurenciju i na kraju zbog toga ostao praznih rukava. Konacno greska stratega bikova.

 

Neobično mi je da su Maxu naredili da ode u box zbog nedostatka goriva. Zar ne bi bilo logično da završi krug pa da se parkira čim prekorači cilj i ugasi motor? Ne bi morao da odveze cooldown lap i potroši dodatno gorivo.

Link to comment
Share on other sites

Misliim da pravilo glasi da se mora dovesti na sopstveni pogon do boksa i imati dovoljno goriva u rezervoaru za uzorak, u suprtonom diskvalifikacija iz kvalifikacija i samim tim start iz pit line-a.

 

Kljuc je bio sto su mu pretposlednji krug rekli da odustane, a taj bi uprkos gresci sigurno bio za top 3, a mozda i pol, ovako se preracunali i ostali praznih ruku.

Link to comment
Share on other sites

Ma kisa je stala odavno. Redari cetkaju startni pravac i sklanjaju vodu. Ali ajde, mozda je bolje i to nego da startuju iza SC vozila. Ne bude li padala ponovo vec posle 15-20 kruga mozemo da ocekujemo prelazak na gume za suvo. Moglo bi da bude zanimljivo s obzirom da se nije ocekivalo puno preticanja na stazi.

Link to comment
Share on other sites

Postoji mala sansa da bude jos kise, ali verovatno je nece biti. Logicno je da svi krenu na gumama za promenljive uslove i onda na gume za suvo. Tesko da ce biti vise od jednog stajanja za ove vodece. Nekako mi se cini da ce na I terati do 20-25 i onda na belim do kraja. Ako se staza bude brzo susila onda nas ocekuje veca zabava.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...