Jump to content

Drago

Član foruma
  • Posts

    667
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Drago

  1. Sudeći po ovoj sezoni u Evropi Zvezdin nivo je Liga Konferencija, Liga Evrope je prejaka. Ostali naši klubovi nisu zaslužili ni da priđu grupnoj fazi LK, da nas dodatno ne blamiraju.
  2. Ovo vukljanje po stazi gledamo već 10 godina zbog čuvanja energije u baterijama. Nije mi jasno da ako je ovakvo sporo kretanje po stazi taktika tima kako to da trkački inženjer ne prati situaciju na stazi tj. na monitoru i ne upozori svog vozača da je neko iza njega na brzom krugu kako bi se ovaj sklonio na vreme?
  3. Drago

    Vesti

    Bolje da naprave MEGA tim sa Alonsom i Norisom i da im daju odrešene ruke. Prštalo bi samo tako. Pjastriju svaka čast ali mene nije oduševio do sada. Ako ga Noris dobije i ove sezone to bi bilo to. A i Sainc je slobodan za 2025.
  4. Drago

    Vesti

    Domenikali i Ben Sulajem stalno iskazuju "zabrinutost" zbog situacije u Red Bulu, a u stvari je ovo taman dobra priča koja će svima skrenuti pažnju sa još jedne bulja sezone. Svi F1 portali i mediji pišu samo o ovome, niko da napiše da je ovo još jedna propala sezona iz aspekta trkanja i takmičenja.
  5. Drago

    Vesti

    Jel Jos Maksov menadzer? Koja je njegova titula u ekipi?
  6. Pa i nije baš isto. Konstrakta je razbila Saru u glasovima publike (44000 naspram 21000). Večeras je Breskvica razbila u glasovima publike ubeljivo ali nije pobednica.
  7. https://www.motorsport.com/wec/news/wec-qatar-qualifying/10581752/ Penske Porše nastavio gde je stao na Dejtoni. Sutra ujutru u 9:00 start.
  8. Onda se nađemo tamo negde oko pete, šeste pozicije 😉
  9. Mnogo mi vi Tifozi kukate, bar ste na podijumu. Pogledajte nas, čemu mi da se nadamo...
  10. https://www.motorsport.com/wrc/news/wrc-to-abandon-hybrid-powered-rally1-cars-from-2025/10580831/ Hibridni pogon u WRC propo, neka se spremi F1. 😁 Kažu jedan od razloga je i mali broj proizvođača, u trećoj sezoni hibrida se takmiči jednak broj istih, Tojota, Hjundai i Ford i brže bolje ukidaju taj pogon. Šta tek reći za krunu autosporta koja je za 10 (deset!) sezona hibrida privukla samo 4 proizvođača.
  11. Drago

    Vesti

    Za pobedu je potrebno imati mašineriju, a Lando je baš i nije imao u rukama ovih godina. Imao je svega dve dooobre prilike za pobedu, u Monci kada ga je pobedio nadahnuti Ric i u Sočiju kada je krenula ona pljuščina. Tada je tom gubitku prve pozicije kumovala njegova odluka da ne ode u boks po kišne gume iako ga je pitwall pozvao. Gledajući naše vozače u poslednjih 20 godina sigurno je rame uz rame sa Kimijem, Luisom i Fernandom. I pored ugovora i plate bojim se da će on put Mercedesa 2025. Može da padne neka kompenzacija otkupa ugovora od Mclarena u vidu cene pogonskih jedinica koja nije za zanemariti. Vezali smo se za Merc do 2030...
  12. https://autoblog.rs/blog/auto/vesti/2023/12/19/nemci-ukinuli-subvencije-za-kupovinu-elektricnih-automobila Prema prvim rezultatima prodaja EV u Nemačkoj je znatno opala od ukidanja subvencije. Sigurno je imalo uticaja na ovu odluku Mercedesa.
  13. Sećam se A1 koji je ugašen brže nego što je osnovan. Zbog toga sam naveo IndyCar koji je šampionat sa istorijom i tradicijom i naravno imenom. Imao je potencijal da ugrozi F1 pre tridesetak godina pod tadašnjim imenom CART ali posle raskola dobro da je išta ostalo od Openwheel trka u SAD. E sad, gledajući ogroman rast popularnosti F1 u SAD investitori bi mogli da se nađu za Indy. Takođe, u Andretiju pa i GM verovatno nije ostalo previše ljubavi prema F1 nakon nekoliko sramnih odbijanja. Ne bih se iznenadio da on bude inicijator razvoja Indija u totalno drugu dimenziju. Od prodaje starih F1 bolida nekim F2 timovima nema ništa jer ovi hibridni pogoni koštaju nenormalno puno i zahtevaju stalnu fabričku podršku. P.S. ja se nisam još autobanovao od F1 ali se postepeno prebacujem na Endurance i IndyCar. Odgledao sam Daytonu, a jedna čekam WEC sezona da počne, više nego F1.
  14. Dolazimo do zaključka da je jedino rešenje konkurentski šampionat koji bi prihvatio sve one kojima su vrata F1 zatvorena ili kojima trenutna pravila ne odgovaraju. Za sada takav potencijal ima IndyCar ali bi morao da odustane od standardne šasije i dopusti razvoj bolida svakoj ekipi. Uz to bi trebali proširiti kalendar van Severne Amerike sa akcentom na Evropu. Ima puno staza koje se ne voze više u F1 poput nekoliko staza u Nemačkoj, Italiji, Francuskoj, Engleskoj uz dodatak Sepanga i Fudžija kao Grade 1 staza.
  15. Drago

    Vesti

    https://www.planetf1.com/news/f1-issues-statement-christian-horner-allegations F1 vrši pritisak na Red Bull da se slučaj što pre završi kako se priča ne bi otegla do početka testiranja ili početka sezone i zauzimala sve naslove.
  16. Ova ekipa je izgubila svoju prvobitnu svrhu, a to je razvoj mladih vozača. Jedan vozač je veteran koji je jednom nogom u penziji, a drugi je zaista mladi talenat kojeg ne misle da promovišu u glavni tim. Verovatno ga drže u ekipi dok je Honda tu, marketing jelte. Sada su debelo komercijalizovali tim sa novim imenom raskidajući vezu sa Toro Roso danima plus ovaj Red Bull RB19 će obezbediti bolji plasman na kraju šampionata i više novca od F1. Izgleda presušila pipa...
  17. https://www.motorsport.com/wec/news/aston-martin-begins-test-programme-for-valkyrie-lmh-racer/10569750/
  18. Drago

    Vesti

    Totu telefon mora da se usijao u ovim danima ali ne od novinara nego od gomile menadžera i njihovih vozača bili pod ugovorom ili ne sa svojim timom. Zabavno je zamišljati ko bi mogao da sedne u taj automobil 2025. Bilo bi bomastično da potpišu Alonsa, a još jače bi pukla vest da vraćaju Vetela iz penzije 🙂. Ko zna, možda ćape Drugoviča od Aston Martina ili uzmu Alexa Palua iz Indija... Bojim se da će na kraju da ćape Norisa od nas. Iako ima dugogodišnji ugovor sa nama mi ne znamo kakve klauzule za raskid se nalaze u njemu. Većina top vozača ima klauzule vezano za: poziv od tima koji je bolje rangiran u prošloj sezoni, performanse automobila ili broju pobeda u tekućoj sezoni (a Meklaren ih ima 0 još od onog čuda u Monci) i slično tome.
  19. Zaboravih peto predviđanje: 5. Rikardo će na predstavljanju vozača u Las Vegasu izjahati na konju sa kaubojskim šeširom i mamuzama.
  20. 1. Red Bul predstavlja RB20. 2. Ostali timovi predstavljaju kopije RB19 (hvala Perezu što je omogućio da ceo svet vidi pod tog automobila u Monte Karlu 2023.) 3. Max nastavlja da dominira. 4. F1 organizacija pizdi zbog smanjenja gledanosti uzrokovane još jednom dominacijom i naprasno u avgustu 2024. donosi promenu pravila za 2025. koja će ciljano pogoditi Red Bul i vraća Mercedes i Ferari u igru...
  21. Novi Lambo! Voziće u WEC uz delimičan program u IMSA. Nažalost neće voziti Daytonu...
  22. Sebičnjak neviđeni. Može komotno da gleda drugo poluvreme sa klupe. Ništa nije pokazao...
  23. WEC sa ovim velikim gridom za sada izgleda jako zanimljivo i definitivno će biti moj prvi izbor za praćenje autosporta u 2024. (pored MotoGP-a). Hypercar klasa će biti jako konkurentna uz puno različitih proizvođača koji će da voze sa vozilima koja izgledaju potpuno različito i sa različitim pogonima, a ne da izgledaju kao jaje jajetu kao u onom jednom Svetskom šampionatu 😁. Sviđa mi se što su u GT klasi ograničili da jedan proizvođač može da ima maximalno 2 automobila tako da sada grid ima čak 9 proizvođača prijavljena za celu sezonu i svi su praktično fabrički i nezavisni! Ima malo trka, samo 8 ali su na pravim trkačkim stazama mada ko zna, ako se sledeća sezona pokaže kao pogodak možda privuku još staza za 2025. Upada u oči nedostatak Monce i Silverstona kao i jedne staze u Nemačkoj, Hokenhajma ili Nirburgringa. Naravno tu je i IMSA iz koje ću definitivno ispratiti one "jače" trke poput Sebringa pa će se kalendar lakše popuniti.
×
×
  • Create New...