Bugl Khan Posted March 2 Posted March 2 36 minutes ago, berti said: Alpaka mrzi Zvezdu zbog šipkaša i njihove priče i to je ok. Samo, da li isto tako i toliko mrzi recimo Hajduk i Dinamo jer se na njihovim tribinama vrlo često čulo i čuje ustaška retorika? Na utakmicama Hrvatske reprezentacije takođe. Tamo je publika telima pravila kukasti krst, na Poljudu bese na terenu svastika. Pa ako je neko dosledan, valjalo bi da bude uvek. Lično mi je Zvezda za sto koplja iznad reprezentacije i nivo stresa kod pracenja je neuporedivo veci. Zato mi je totalno nevazno ko igra za Zvezdu. Bio Turcin, Albanac, Hrvat...apsolutno nebitno. Te fore oko toga ko je srpskiji klub poticu iz stare Juge. Pričao je Nele Karajlic o tome, ko je u Bosni navijao za koga, ko se identifikovao kroz klubove sa srpstvom, hrvatstvom... Tako je bilo tada, sada je besmisleno uopste pricati o tome. Isto tako su isle nekakve glupave price o tome ko je avangarda, ko slusa koju muziku, pa su kao navijaci Partizana pankeri i slucne idiotarije. Bili je price da su Delije iznele 5. oktobar, a to su gluposti. Bilo je tada navijaca svih klubova. Tako i danas je medju protivnicima rezima navijaca svih klubova i sada tu praviti nekakvu drugaciju pricu jeste budalastina. Svako normalan jedva ceka da ovi zglajznu. A to sto je Marko Vuckovic u dlilu sa sns ili sto Prela visi po sns mitinzima... Zabole me. Valjalo bi. Ali to je vrlo rijetko tako. Daleko od toga da on jedini ima dvostruka mjerila (MPT vs BMK npr) 1
Barkley#34 Posted March 2 Posted March 2 10 hours ago, Molina23 said: A sami grobari(i dobar deo onih kežualaca) baštine srBstvo, RS, Kosmet, a decenijama pre otvorenu Šešelj radikalštinu na tribini itd. Tu skidam kapu kako je komšiluk u kratkom roku uspeo da predstavi sebe kao staere liberale u očima drugih. Ili su svi zagledani u ove bedne DS-DB troglodite i razna šovinistička majmunisanja, ubedili sebe da je preko puta dosta zelenija trava. No to je već posebna priča. Nalupao si se poprilično ovde ali nije da nismo navikli. 5
SteveFrancis#3 Posted March 2 Posted March 2 7 hours ago, Bugl Khan said: Ja s tim nemam nikakav problem. Nisam govorio o tome što je moguće u budućnosti. To bi bilo zdravo i normalno. Ja govorim o navijačkim grupama danas. A Domagoj i Roko danas nemaju što tražiti na Dogodine u Kninu tribini, čak i ako KKP i FKP rade svim silama na tome da ih privuku. Nismo mi ništa umjereniji, čak imam prilično dobar primjer koji pokazuje da je suprotno. Za vrijeme Juge su u velikoj četvorci postojala 2 ekstremno nacionalistička kluba, a uz njih su postojali Partizan i Hajduk (iako je Torcida i,onda bila ovo što je danas, ne znam od kuda zabluda da su se promjenili na gore) za koje su navijali svi. To nike tajna, i to maltene znaju svi. Tu si u pravu. To se 90ih promjenilo i svi su postali isti po tom pitanju (da li je to kod vas zbog toga što ste morali nešto dokazivati kako kažeš, ne znam). Kod nas je isto dosta klubova imalo potrebu nešto dokazati pa su stavljali H ispred NK. Kod nas dugo postojalo neko mišljenje da su navijači Partizana, kako bi to rekao, EKV i Heineken, a navijači Zvezde Lepa Brena i šljivovica. To je bila jedina razlika u tome kako smo vas doživljavali. Što se tiče Ace i Hezonje, Aco vjerojatno pamti Partizan iz Juge, prijatelj je s Divcem. Hezonja vjerojatno simpatizira Partizan iz Vujoševićevog vremena. Upravo nisam pisao o organizovanim navijackim grupama koje imaju gazdu i svoje interese koji egzistiraju sasvim odvojeno od interesa kluba, odnosno vaskolikog fenbejza. Takodje, folklor koji se siri sa tribine je odraz nekog opsteg stanja u drustvu i od toga se ne moze pobeci. Moze neka grupa da baci pelcer, ali on mora da se primi i kod ostalih i u tom smislu ne abolira i ostale, obicne navijace. To ne sporim. Kao sto si napisao, u periodu zajednicke drzave Partizan jeste bio percipiran kao klub koji nije nuzno ekskluziva ni za jednu naciju ili konfesiju i za koji su navijali sa svih strana. To je stvorilo nekakav obrazac koji se preneo i opstao u odredjenoj meri i tokom ovih 30ak godina i preneo se i na sadasnji trenutak. Zbog toga tradicionalno npr. veliki broj Goranaca ili Bosnjaka u Srbiji navija za KKP, jer on nema nuzno taj srpski ili svesrpski kvalitet, odliku. Ovo sto si naveo pominjuci Hezonju, Duleta ili Acu i Divca je upravo dalja elaboracija na moj prethodni post - postoji neki attachment na osnovu figura koje su ranije nosile barjak KKP, kao sto sam i sam naveo. 2
Kronostime Posted March 2 Posted March 2 2 hours ago, uncletima said: Nista od dece niste naucili. Samo bi da se delite! Mozemo i da te mnozimo. 1
Molina23 Posted March 2 Posted March 2 4 hours ago, Barkley#34 said: Nalupao si se poprilično ovde ali nije da nismo navikli. E
Kooineeperk Posted March 3 Posted March 3 On 3/1/2025 at 10:18 PM, СтелаРоса said: Navijaci Zvezde su picketine i to tako treba da se nazove. I slobodno neka se generalizuje, i treba nas zvati sendvicarima iako smo protiv vlasti. On 3/1/2025 at 10:34 PM, СтелаРоса said: Mislim na ljude koji su redovni na utakmicama, da se razumemo Sreca da sam propustio poslednje dve... inace bih te reportovao za vredjanje 😛 Pitanje za moderaciju, da li je sada ovo iznad isto za ban? Fora je u tome da kada se frljamo s ovakvim etiketama, budemo precizni a ne da generalizujemo. Ja sam posle utakmice napisao sta mislim u nimalo finom tonu, ali bio konkretan, na koga mislim (Dileje Sever). Alpaka, kao i StelaRosa su generalizovali. Alpaka je mogao da prodje i sa upozorenjem. Ja licno se ne prepoznajem ni u njegovoj prozivci ni u StelaRosinoj, ali ipak dajte malo to konkretnije. Nisam "Dileja Sever", nikada se s tim nisam srodio, nazivao sam se "navijacem Zvezde", i sta sada, koji novi naziv mi sebi da damo, da ne bi bili etiketirani? 🙂 Bili smo i "semenkari", "simpatizeri"... Ukratko - batalite sa generalizacijama kada se pisu ovakvi postovi. Budite konkretni. Alpaki zelim povratak iako se oko mnogih stvari ne slazemo 👍 3
СтелаРоса Posted March 3 Posted March 3 Ja sam bio vrlo konkretan. Svi mi koji smo redovni na Zvezdinim utakmicama i cutimo kao zaliveni smo picke. Nismo sendvicari bukvalno, ali komsije treba da nas trpaju jer je cutanje znak odobravanja. Ako se u martu mesecu 2025. godine, kada je citav narod konacno ustao protiv vlasti, mi i dalje plasimo 10-ak huligana koji bi potencijalno dosli na X tribinu da biju ostale navijace onda smo sta drugo nego picke? 2
Son_of_a_gun Posted March 3 Posted March 3 31 minutes ago, СтелаРоса said: Ja sam bio vrlo konkretan. Svi mi koji smo redovni na Zvezdinim utakmicama i cutimo kao zaliveni smo picke. Nismo sendvicari bukvalno, ali komsije treba da nas trpaju jer je cutanje znak odobravanja. Ako se u martu mesecu 2025. godine, kada je citav narod konacno ustao protiv vlasti, mi i dalje plasimo 10-ak huligana koji bi potencijalno dosli na X tribinu da biju ostale navijace onda smo sta drugo nego picke? Hito sam da napišem ovako nešto ali je sad zanimljiviji dio sezone da bi se ljetovalo po banovinama. Ako nemate slobodu da se izražavate na svojoj tribini kako želite, na kraju krajeva niko vas ne prisiljavate da budete tu. Kod nas u začetku pederovanja su tukli po tribinama ali kad smo uzvratili prestali su da nas maltertiraju. Tako da ko hoće nađe način. 2 1
JPM Posted March 3 Posted March 3 @Son_of_a_gun Moje neko mišljenje je da se interes Partizanove navijačke grupe samo slučajno podudara u nekoj meri sa interesom građanstva da se ova vlast smeni. Interes građanstva je da se ova koruptivna vlast smeni i dovede manje koruptivna ili nekoruptivna. Interes navijačke grupe je da nova vlast krene njima da daje građevinske poslove. Pritom uopšte ne sumnjam u stavove običnih navijača Partizana za koje stalno ističem da su ispravni. Pričamo o organizovanim navijačkim grupama. 4
Son_of_a_gun Posted March 3 Posted March 3 6 minutes ago, JPM said: @Son_of_a_gun Moje neko mišljenje je da se interes Partizanove navijačke grupe samo slučajno podudara u nekoj meri sa interesom građanstva da se ova vlast smeni. Interes građanstva je da se ova koruptivna vlast smeni i dovede manje koruptivna ili nekoruptivna. Interes navijačke grupe je da nova vlast krene njima da daje građevinske poslove. Pritom uopšte ne sumnjam u stavove običnih navijača Partizana za koje stalno ističem da su ispravni. Pričamo o organizovanim navijačkim grupama. A što pričamo uopšte o navijačkim grupama? Ali ako već moramo, misliš li da Partizanova navijačka grupa nije profitirala od ove vlasti kao što ne bi, i neće, ni od jedne druge? Možda nisu dobili kranove ali su dobili ko zna šta drugo, dilovanje droge, obezbjeđivanje skupova i pojedinaca, razbijanje protesta, eliminaciju i zastrašivanje političkih protivnika, a to je samo ono što znamo. I oni bi tukli za svoj interes nemoj da misliš da ne bi, samo kad bi mogli. Jebe mi se za njihov interes iskren da budem. 3 1
Djirona Posted March 3 Posted March 3 Simpatizeri Zvezde su se jasno oglasili na derbiju kada je grmelo skandiranje. Čulo se i u Berlinu npr. Mislim da niko nema uopšte dilemu da je i u crno i crveno beloj Areni baš velika većina na pravoj strani. Ko odlučuje koliko je tačno puta potrebno da se skandira i kače transparenti da bi se razlikovalo "ćutanje" od "nećutanja", to već ne znam... Da bih voleo da se češće čuje, bih, kakav god da rizik to nosi (jer, ne možemo da poredimo navijačke grupe, njihovu brojnost, organizovanost i koliko su spremni jedni i drugi daleko da idu...), ali tu borbu primarno vodimo na ulicama... 6
Kooineeperk Posted March 3 Posted March 3 2 hours ago, СтелаРоса said: Ja sam bio vrlo konkretan. Svi mi koji smo redovni na Zvezdinim utakmicama i cutimo kao zaliveni smo picke. Ja sam redovan, a ne cutim. Ne cutim ni ovde na forumu, ni na drugim virtuelnim mestima, ali sto je jos vaznije ne cutim ni kod kuce, ni u svom okruzenju, a ni u siroj non-virtual javnosti (setam kad mogu, aktivan sam u organizovanju nekih stvari u lokalu, odem do svog fax-a da buducim kolegama ostavim nesto sto im treba)... I ne cutim ni na tribini. Ali, nazalost, retke su prilike za to. Kao sto sam rekao, sreca sto nisam bio protiv Zalgirisa. Izgoreo sam samo gledajuci, kako li bih tek tamo... A istomisljenika na tribini ima, samo su u strahu od organizovane kriminalne grupe zvane Dileje Sever. Jer za razliku od komsijske, ova nije razbucana, pohapsena, jer se utalila sa bratijom... I nije onda lepo da tako generalizujes stvari. 1
prolup Posted March 3 Posted March 3 (edited) On 3/2/2025 at 10:35 AM, Bugl Khan said: Valjalo bi. Ali to je vrlo rijetko tako. Daleko od toga da on jedini ima dvostruka mjerila (MPT vs BMK npr) У којој су васиони исти Томпсон и Баја Мали Книнџа? Чак и да оставимо музику по страни, на овим темама се увијек водила дискусија колико је дно дна да Лукица, Далић, Чилић, сад рукометаши, инсистирају да искључиво им Томпсон пјева на дочеку. Имаш ли игдје изјаву спортисте из Србије да неће да дочек ако му Баја не пјева? Ово правдање хрватских спортиста је не дегутантно, него не знаш да ли да плачеш или се смијеш. Edited March 3 by prolup
Bugl Khan Posted March 3 Posted March 3 (edited) 1 hour ago, prolup said: У којој су васиони исти Томпсон и Баја Мали Книнџа? Чак и да оставимо музику по страни, на овим темама се увијек водила дискусија колико је дно дна да Лукица, Далић, Чилић, сад рукометаши, инсистирају да искључиво им Томпсон пјева на дочеку. Имаш ли игдје изјаву спортисте из Србије да неће да дочек ако му Баја не пјева? Ово правдање хрватских спортиста је не дегутантно, него не знаш да ли да плачеш или се смијеш. Da. U pravu si. Jedino što nitko ne pravda hrvatske sportaše. Jer nitko ovdje ne vidi problem u tome. Edited March 3 by Bugl Khan 1
Bugl Khan Posted March 3 Posted March 3 2 hours ago, Son_of_a_gun said: A što pričamo uopšte o navijačkim grupama? Ali ako već moramo, misliš li da Partizanova navijačka grupa nije profitirala od ove vlasti kao što ne bi, i neće, ni od jedne druge? Možda nisu dobili kranove ali su dobili ko zna šta drugo, dilovanje droge, obezbjeđivanje skupova i pojedinaca, razbijanje protesta, eliminaciju i zastrašivanje političkih protivnika, a to je samo ono što znamo. I oni bi tukli za svoj interes nemoj da misliš da ne bi, samo kad bi mogli. Jebe mi se za njihov interes iskren da budem. Profitiranje vodećih ljudi u grupi od vlasti, obavljanje poslova za vlast, policiju, službe isl. automatski tu skupinu diskvalificira od nazivanja sebe navijačkom grupom. Jednako kao uzimanje jednog eura od kluba. Bilo za gostovanja, koreografije bilo što. Ako pare ne idu iz džepa navijača, to znači da s klubom ide iz koristi. Pričam hipotetski. Kad bi takva grupa postojala.
Barkley#34 Posted March 3 Posted March 3 4 hours ago, Kooineeperk said: ali sto je jos vaznije ne cutim ni kod kuce Kojneperka dok čita ovo 11
Dropkick Murphys Posted Thursday at 09:45 PM Posted Thursday at 09:45 PM Nadam se da zaključavate forum od ponoći, kao prošli put, zbog generalnog štrajka. Ionako sutra ništa bitno nema od sporta. 10
Don Dusko Posted Thursday at 10:19 PM Posted Thursday at 10:19 PM 33 minutes ago, Dropkick Murphys said: Nadam se da zaključavate forum od ponoći, kao prošli put, zbog generalnog štrajka. Ionako sutra ništa bitno nema od sporta. Ajaoooo hahahahahahahahahahhahaha.... Uz dozvolu brace grobara.
Barkley#34 Posted Thursday at 11:04 PM Posted Thursday at 11:04 PM Podržavam. Sve što je bilo za uživanje bilo je večeras. Sutra samo neka patnja. 1 1 4
bergkamp bcd Posted Friday at 12:09 AM Posted Friday at 12:09 AM On 3/2/2025 at 1:08 AM, SteveFrancis#3 said: Sa ovim imam problem. KKP je nastao u onoj drzavi i uglavnom bastinio vrednosti tog jugoslovenskog pristupa - inkluzivno za svakoga, bez obzira na veru, etnicku pripadnost, boju itd. Ceo narativ preteranog nacionalisanja je dosao sa opstim politickim talasom i klimom devedesetih i prakticno je nametnut, kako opstoj populaciji, tako i Partizanu. Tako se i na nasim tribinama i u diskursu navijaca pocelo pojavljivati ultra srbovanje, a dodatno je to bilo pojacano onim poturica sindromom - da su navijaci Partizana morali dokazivati da su veci Srbi od ostalih, posebno navijaca CZV. Morao se oprati i okajati Tudjman i slicne stvari. U svakoj diskusiji i svadji sa navijacima Zvezde u detinjstvu kao ultimativni argument se isticalo da mi zapravo ni nismo srpski klub, nabrajale legende fudbalskog ili kosarkaskog kluba koji uopste nisu Srbi, sto je naravno uzasno i degradirajuce i dodatno potkrepljuje tu tvrdnju da smo strani klub. Koliko desetina puta sam cuo da je nas partizanovce neko nazvao ustasama, siptarima i slicno. To jeste neka opsta slika kod zagrizenih. Daleko od toga da su navijaci KKP bezgresni ili da u Areni sede iskljucivo akademici liberali i perjanice progresivne misli. Ima tu bas svacega. Medjutim, sigurno je da postoji razlog zasto Hezonja ili Nurkic gotive KKP. Ili neki muftija. Ili Coa Trica dolazi na tekme. Mislim da je ta tradicija uz konkretna imena i figure koje predstavljaju KKP kroz godine glavni razlog za to. Uz to, klub je poslednjih godina poceo nesto stidljivo da radi na temu "vracanja korenima" i to je po mom sudu za pohvalu. Ja to ne vidim kao podvalu, nego kao sasvim prirodan pokusaj da se nastavi tamo gde se stalo i vrati na put sa koga se zastranilo, u zelji da se napravi globalni brend. Svi su dobrodosli i prema svima se sire ruke. Evo sasvim konkretno, Bugla da pitam - zasto se ne bi poslala poruka nekom Domagoju ili Roku da su dobrodosli da sa nama vole i bodre taj KKP? Zasto on ne bi bio jednako i njihov, koliko je i Barkleyev i moj? KKP je samo SPS prica, dakle Jugoslavija bez nekog srpskog nacionalizma, ali kojom bi se upravljalo iz Beograda. Otud i dalje nostalgija da se od Vardara pa do Triglava navija za Partizan, a ne vidim zasto, ljudi su se izborili za svoje drzave i treba da navijaju za klubove iz svojih drzava, a ne klub iz Beograda. Vazi i za Hrvatsku i za CG i za Makedoniju i za Sloveniju, pa i za BiH. Mozemo mi da diskutujemo koliko su dobili svi ti narodi i ljudi raspadom Jugoslavije, da li je to bila dobra odluka, cinjenica je da to (na samom pocetku) bila pobuna protiv SPS i Milosevica kojeg i nije toliko interesovalo srpstvo, koliko da pomocu cetiri glasa iz predsednistva namece sebe svima ostalima. Eto, da je CG ostala u zajednici sa Srbijom imala bi Vucica za gospodara i imala bi Partizan i Crvenu zvezdu koji bi harali fudbalom i kosarkom i Buducnost koja bi se uopste ne bi pitala ni za sta (jer koga je briga za njih, Crna Gora cela je crno bela). OK, KKCZ jeste nacionalisticka srpska prica, ali to je iz ugla i drugih naroda, a bogami i navijaca lokalnih klubova (dakle ne, onih kojima je simpatija na strani lokalnog kluba, a srce obojeno u "dve boje" kluba iz Beograda) prica koja se svodi na isto kao i KKP. U sustini, mi smo veliki, vi ste mali i nebitni, mozete da nam se pridruzite i budete deo the pokreta, a mozete da ostanete bedni i malobrojni cudaci koji su izabrali da celog zivota navijaju za nebitne klubove. Dakle, rec je o sukobu dve ideologije koje se iz ugla nekih ljudi svode na isto, jer nema ideologije koja ce da prizna da je Beograd izgubio primat u regionu, da vise nije bitan grad, da se ne okrece sve oko njih i da i drugi imaju prava da upravljaju sami sobom i da navijaju i za luzere, ali luzere koji su iz okoline, a ne za "velikana" koji je negde tamo daleko.
bergkamp bcd Posted Saturday at 01:00 AM Posted Saturday at 01:00 AM 18 hours ago, JPM said: Šta si ti po nacionalnosti? Izjasnjavam se kao pripadnik srpske nacionalnosti (zbog porekla i jezika koje govorim, kao i vecina na ovom forumu). Zasto je to bitno? Sustina je da se raspad SFRJ desio jer su u Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji i kasnije BiH, na kraju i u CG zeleli da budu nezavisni od zvanicnog Beograda. Ne vidim sta je poenta nezavisnosti ako ce se ljudima tamo nuditi klub iz Srbije, odnosno Beograda da navijaju za njega, kao u dobra stara vremena. Dakle, po KKP nenacionalistikoj prici trebalo bi da ljudi koji se izjasnjavaju kao Hrvati, Slovenci, Makedonci, Crnogorci i Bosnjaci navijaju za klub iz Srbije, ali da zato niko od ljudi koji se izjasnjavaju kao Srbi i zive u Beogradu ne navija za neki klub iz Hrvatske, CG, Slovenije ili BiH. Na primer, sta to gradjanima Podgorice i CG uopste porucuju te dve, naizgled, razlicite price. Navijaci CZ kazu nesto otprilike ovako: "Vi ste svi ionako Srbi koji iz nekog razloga to negirate. Prirodno je da navijate za najveci srpski klub iz Beograda, a mozete i da imate simpatije prema Buducnosti, Sutjesci ili nekom trecem, ali se navija za Crvenu zvezdu". Navijaci Partizana kazu nesto otprilike ovako: "Bilo bi bolje da mi i vi zivimo u zajednickoj drzavi u kojoj bi sve narodnosti i narodi bili ravnopravni, ali se podrazumeva da ako zivite u Podgorici da navijate za Partizan protiv Buducnosti, a ako zivite u Beogradu ili bilo gde u Srbiji da navijate za (pazi sad!) - dramska pauza - Partizan protiv Buducnosti. Recimo, u Spaniji postoje katalonski i baskijski identiteti koji su razliciti od spanskog i ljudi koji zive u tim regijama, cak i ako jesu deo zajednicke drzave podrzavaju klubove iz tih regija, a ne Real.
Bugl Khan Posted Saturday at 05:15 AM Posted Saturday at 05:15 AM Pa slobodan je Partizan nudit što god želi, kome god želi. Može i Dinamo pozvati Srbe da dođu i navijaju za Plave. Kako Borussia ima Žuti zid, tako mi imamo Crni zid.
Recommended Posts