BattleBender Posted Tuesday at 10:44 PM Posted Tuesday at 10:44 PM On 5/5/2025 at 4:44 PM, Alek The Great said: Pa Samsung i Iphone su uvek negde u slicnom cenovnom rangu sto se tice najboljih telefona, a i Xiaomi je tu negde. Cene variraju zbog memorije. Nisam nikad imao iphone, ali volim da ispratim vesti. Oni su u poslednje 3-4 godine znacajno unapredili njihovu veliku boljku prethodnih godina - autonomija baterije. A i koliko sam ispratio i kvalitet video zapisa im je jos uvek najbolji. Ostalo je uglavnom na strani Samsunga. Naravno da nista ne moze da zameni fotoaparat sto se tice funkcije fotografisanja, ali ajd ti razgovaraj ili cetuj sa njim?!! Ovo sto danas mogu telefoni je za vecinu ljudi sasvim dovoljno da zameni taj fotoaparat. Sve se u zivotu vrti na to kakav je use case. I to je u 80% slucajeva kljucna stvar. Ali ja ne vidim mnogo znacaj kamere na telefonu ako imas manje od 25,26 godina. Klinci kace stalno storije, rade te lajvove, slikaju se, snimaju se... celokupno njihov socijalni zivot se vodi preko socijalnih mreza. Muvaju se preko multimedija itd itd. Mi "matori, kad pa mi palimo kameru telefona. Slikam bastu, hranu, nekad kad odem negde van grada i sl. To su bukvalno sve situacije kad mozes i da poneses kameru. Kapiram da je nezgodno uvek da nosis kameru sa sobom. Ali za ove nase potrebe nije bas ni frka. Najjace mi kad vidim matorce, npr moje roditelje, odemo negde, neki vodopad i izvade telefon da ga snimaju. Imaju telefon od 300-400 evra, taj vodopad snimali na taj isti nacin jos zilion njih, i okacili na internet. Bukvalno gledaj tudje snimke sa bolljih telefona onda 😄 Jos kad ih vidim da okrecu telefon, kao da uhvate sve 🤦♂️ Sto se tice kvaliteta snimka i fotografija na iPhone-u vs ostali... cisto tehnicki nije to mnogo velika razlika, gotovo beznacajna. Apple je samo mnogo vest sa softverskim smart defaults. Npr oni znaju da default white balans snimka u 2025oj godini, kada je trendi da sve bude warm, zuckasto itd, ce da naginje ka toplom white balanse-u. Ostali ce da se vode time da postave onaj totalno neuttralni kao default, ono sto kao skolski treba da bude. Takav da kad uperis u beli papir on jeste stvarno najprilbizniji #ffffff-u. Ali to je... naivno. I igraju na kartu "Imate mogucnost ne samo u video editoru, nego vec i kod nas da promenite temperature". Ljudi to ne zele, a jos bitnije stvore iluziju da je neka kamera bolja i lepsa jer ima bolje postavljen white balance. Moja verenica, koja snima njen kontent, i ima neki background knowledge (sa mnom slusala neke tutoriale i kurseve) pa i dalje ima trenutke da ne kapira da joj se neki snimak vise svidja samo zato sto je odmah podesen white balance da ide ka toplim notama. "Ne svidja mi se kako ovo snima". I dzaba ti kazes "ali to sto si dobila tu, mozes i ovde samo promenis bukvalno tempreature". Ostali brandovi fulaju na tim sitnicama, Apple je tu uvek korak ispred, ne samo zato sto su vesti nego zato sto imaju najvecu moc da strateski ravijaju ukus i awareness customera. Stil i ono sto name se svidja je jako cesto plod sistematski sugestije. Apple je to shvatio jos odavno. Taj Cinametic mode koji ima iPhone, i sa kojim su kao napravili mini revoluciju za telefone, je samo hack resenje da se napravi fokus, bokeh i blur na telefonu bez koriscenja apperture. Telefon ima neki nacin da prepozna objekte, dubinu, onda feather-uje obode objekta, njemu malo poveca sharpness i npr pozadinu zamuti digitalnim blur-om (ne optickim). I fora je sto se jako cesto to vidi, daj eto taj prljavi bokeh blur. Ali povrh svega, najveca pobeda je sto oni uspeju da izguraju da se ljudima to svidja. Jer je deo masovne kulture. Masovna kultura, i moc sugestije dodjose dotle da se sad brutalizam vratio na sva zona kao kul i lep stil. Mislim moze biti kul, ali brate brutlizam... 14 hours ago, Knipex said: Ćerka ima iphone, njena želja, svi ostali u porodici imamo android telefone (Sin, supruga i ja). Jedna stvar me užasno iritira kod iphone-a, prebacivanje podataka sa računara i na računar. Užasno komplikovano bez ikakve potrebe. A je l probala da instalira iCloud app na racunaru? To moze i na Windows-u i na Macbook-u. Odlicno radi i jako dobro resenje. Brzo tu cak radi i kad prebacis nesto na jednom device-u, pa ovaj sync-uje. A valjda kazu i da je instant tranfer kad radis preko kabla u iCloud-u...
Knipex Posted yesterday at 06:06 AM Posted yesterday at 06:06 AM Upravo tako, umesto kao što ralunar prepoznaje android telefon kao memorijski prostor i kopiraš, brišeš, prebacuješ kako hoćeš i šta hoćeš. Prebaciti muziku na iphone je egzibicija.
Recommended Posts