Volter Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Ja vala volim mnoge pesme od Šabana, pa i od Sinana Sakića, čak i neke pesme od Mileta Kitića, Mitra Mirića, Jašara...Nadam se da Dajm, Smrtokapa i Barkli neće sada promeniti mišljenje o meni i smatrati me neopevanim đubretom. 3 1
berti Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 14 minutes ago, robespierre said: Pa rokenrol je bio dominantan muzički pravac od Vudstoka sve do pada Berlinskog zida kada je pobeđen svuda u svetu (glasom AV-a), što će reći baš u vreme propasti one države. S obzirom da je ogromna većina eks-ju roka neautentična kopija nečeg što je već popularno na zapadu, morao je propasti i ovde. Interesantno bi recimo bilo videti kada (ako) se jednom otvore arhive državne bezbednosti da li je u Jugoslaviji rokenrol guran sa te strane kao svojevrstan izduvni ventil za srednju klasu. Par godina posle pada Berlinskog zida Metalika izbacuje Black album, jedan od najboljih albuma ikada. Pojavili su se svih ovih godina sjajni bendovi. Naravno da su devedesetih rok veterani posustajali, ali propast rokenrola je mnogo izrazitiji kod nas. Vrlo verovatno je rokenrol bio guran od strane drzave.
McLeod Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 16 minutes ago, robespierre said: Pa rokenrol je bio dominantan muzički pravac od Vudstoka sve do pada Berlinskog zida kada je pobeđen svuda u svetu (glasom AV-a), što će reći baš u vreme propasti one države. S obzirom da je ogromna većina eks-ju roka neautentična kopija nečeg što je već popularno na zapadu, morao je propasti i ovde. Interesantno bi recimo bilo videti kada (ako) se jednom otvore arhive državne bezbednosti da li je u Jugoslaviji rokenrol guran sa te strane kao svojevrstan izduvni ventil za srednju klasu. Ovo je vrlo povrsan pogled na stvari. Iz danasnje perspektive, MTV unplugged je ubio rokenrol u najsirem smislu, ali ti izvodjaci jedni sa drugima nisu imali veze i mi rokenrol nemamo jos mnogo pre tog Vudstoka, ili to oznacava nesto mnogo sire od same muzike, poput na primer hipi pokreta. Ako gledamo tako, rokenrol nikada nije umro, samo vise nije mejnstrim. Postoje vrhunski bendovi, kvalitetniji od mnogih legendarnih bendova 70ih i 80ih, cija je citava diskografija izbacena u 21. veku. 1
JPM Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 12 minutes ago, DJORDJE said: Poplava prostakluka nije pocela sa raspadom drzave nego jos 82-83ce, sa Brenom i Minimaksom. Brena je prodala milione ploca u "rok drzavi", da ne spominjem Sabana, Zoricu Brunclik i ostale. Diskos Aleksandrovac je u to vreme tirazima ubijao sve ostale kuci, zato ne zivite u utopiji da je nekada bilo sjajno , a sada propast. Sva sranja 90tih su napravile te "prosvecene" generacije, ne ovi danasnji klinci. Verujem. Imam i pitanje vezano za to. Da li je šund ovoliko potenciran i reklamiran kao sada? Recimo, pustim detetu neke dečije pesmice na youtube, i u pauzi između dve krenu da mi ridaju neki turcizmi i autotjunovi, zgadi mi se život.
Chaos Is Me Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 1 minute ago, berti said: Par godina posle pada Berlinskog zida Metalika izbacuje Black album, jedan od najboljih albuma ikada. Pojavili su se svih ovih godina sjajni bendovi. Naravno da su devedesetih rok veterani posustajali, ali propast rokenrola je mnogo izrazitiji kod nas. Vrlo verovatno je rokenrol bio guran od strane drzave. Možda jedan od najpopularnijih albuma ikada, ne najboljih - samo Metallica ima 4 bolja albuma od tog, a oni su samo vrh ledenog brega. 1
Ludi za Poli Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Plavi Orkestar i slicna smeca od bendova su gori od svih Rasti, Jali, Bubi, Nuccija, Cobyja i slicnih ovog svijeta. Dobar dio tog do neba nahajpanog ex yu roka je epsko smece od muzike u samo drugacijem formatu od ovog sto je danas popularno. 2
Smrtokapa Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 2 minutes ago, Ludi za Poli said: Plavi Orkestar i slicna smeca od bendova su gori od svih Rasti, Jali, Bubi, Nuccija, Cobyja i slicnih ovog svijeta. Muzika se osjeća u noći Ne voli te niko kao ja Jorgani su otvorili oči Vesela je naša postelja Ko li nam to kuca u po' noći? To nas tvoja mati siluje Tvojoj majci iskopat ću oči Nek' je dobri otac miluje 3
McLeod Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Neki ovde znaju, meni je Minimaks bio ajde ne bas rodjak, ali druga supruga njegovog oca mi je neko deveto koleno cini mi se, ali u zivotu mi je bila mnogo bliza i znacajnija. U svakom slucaju znao sam ga licno i devedesetih je mojoj porodici i meni licno mnogo pomogao. Bio je privatno mnogo drugaciji covek, ozbiljan, mozda cak i mracan, nosio je dosta u sebi. Bio sam klinac i nisam to razumeo, ali danas bi narod rekao da je prodao dusu djavolu za sigurnost i bogatstvo u tom trenutku. Da li je imao zadatak kao sto danas ima Informer ne znam, znam da je njegov otac bio u Sumadiji relativno bitan lik u KPJ, ali da Minimaks nije koristio taj uticaj da se probije, mozemo reci da je cak bio disident u mladosti. Kada se desio prilaz DBa ne bih znao, verujem da jeste, ali ono sto znam je da je taj dzet set milje drzao podalje od privatnog zivota.
JPM Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 4 minutes ago, Chaos Is Me said: Možda jedan od najpopularnijih albuma ikada, ne najboljih - samo Metallica ima 4 bolja albuma od tog, a oni su samo vrh ledenog brega. Ovo je poenta, postali su ozbiljno popularni onog trenutka kada su se "prodali". Dakle, Black album iako dobar ima mnogo manje veze i sa Metalikom i sa thrash metalom, nego li prethodni. Kill em all Ride the lightning And justice for all Master of puppets Sve mnogo bolji albumi od crnog. Ali to je i upravo poenta. Popularnost stičeš ulaskom u mejnstrim.
Ludi za Poli Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 1 minute ago, Smrtokapa said: Muzika se osjeća u noći Ne voli te niko kao ja Jorgani su otvorili oči Vesela je naša postelja Ko li nam to kuca u po' noći? To nas tvoja mati siluje Tvojoj majci iskopat ću oči Nek' je dobri otac miluje Mislim da bih do sutra mogao nabrajati tekstove tog smeca od benda koji izazivaju metastaze na mozgu
JPM Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Ja sam, recimo, obožavaoc Pantere, kasnijeg opusa naravno, ne glam Pantere. Kad sam čuo band Exhorder, kojeg je lično Phil Anselmo naveo kao njihove uzore, oduševio sam se. A verujem da skoro niko nije čuo za njih.
McLeod Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Bijelo Dugme, 10 mesta prazno, Crvena Jabuka, 5 mesta prazno, onda Plavi Orkestar.
DJORDJE Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) 10 minutes ago, JPM said: Verujem. Imam i pitanje vezano za to. Da li je šund ovoliko potenciran i reklamiran kao sada? Recimo, pustim detetu neke dečije pesmice na youtube, i u pauzi između dve krenu da mi ridaju neki turcizmi i autotjunovi, zgadi mi se život. Nije mogao da bude reklamiran kao sada jer su postojali samo drzavni mediji. Mada, lokalne radio stanice u to vreme su bile manje pod kulturnom stegom partije, pa su pustale sta hoce. Radio Sabac, prepodne zelje i pozdravi , poslepodne pozdravi i zelje. Dok nisi otisao u JNA imao bi neku iluziju o rock drzavi, onda bi ti Boasanci probili usi sa narodnjacima. Edited 1 hour ago by DJORDJE
Stiletto Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Ma rok se slušao u centru Beograda i ostalih većih gradova, čim makneš do Kaluđerice i Borče narodnjaci su treštali 99% A tek kad uđeš u zonu radio Šapca, radio Valjeva i ostalih radio Pičkamaterina... Pa na Kalemegdanu smo imali Poselo 202 sve do devedesetih i to izrazito posećeno. O kakvom rokenrolu mi pričamo? Korni grupa, Bijelo Dugme, Čola, Bajaga, prvi sarajevski talas (Teška industrija, COD...) drugi sarajevski talas (Plavi orkestar, Valentino, Crvena jabuka...) sve sponzorisala država, opijum za mladež u nedostatku crkve. Valjak, Sklonište, Čorba, Kazalište... prvih par albuma i jeste rokenrol, posle preuzima država i odoše u gorenavedeni opijum. Pankrti, KUD IdIjoti, EKV, Buldožer... par stotina ljudi u publici. 4
Chaos Is Me Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Suština cele priče je da ovde nisu klinci ništa drugačiji nego bilo gde na svetu, sve te Raste, Bube i Jale su samo balkanske verzije raznoraznog belosvetskog smeća koje je trenutno popularno. Neće svet propasti zbog toga, ionako su najbolje stvari uvek rezervisane za probranu ekipu a ne za mejnstrim. Mi smo ovde uvek bili na periferiji svetskih dešavanja i uglavnom (loše) kopirali svetske trendove. Postoji jedan jedini globalno bitan ex-Yu izvođač, kojeg ja pri tome uopšte nisam fan ali to je činjenica - u pitanju je Lajbah. Sve ostalo što se ikada očešalo o popularnost je ili čisti džiberizam ili neka umivenija varijacija na temu. 3
JPM Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Just now, DJORDJE said: Nije mogao da bude reklamiran kao sada jer su postojali samo drzavni mediji. Mada, lokalne radio stanice u to vreme su bile pod manjim kulturnim stegom partije, pa su pustale sta hoce. Radio Sabac, prepodne zelje i pozdravi , poslepodne pozdravi i zelje. Dok nisi otisao u JNA imao bi neku iluziju o rock drzavi, onda bi ti Boasanci probili usi sa narodnjacima. Verujem da su ti malobrojni kanali ipak imali neku vrstu etičke komisije, ili kulturne komisije koja je brinula o kvalitetu onoga što će servirati građanstvu. A građani će gutati što im se daje, oni nisu u obavezi da imaju ni znanje ni dobar ukus za kulturu. Javni servis svakako jeste.
Ludi za Poli Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Dugmetu se znala i omaci neka dobra pjesma, Plavom Orkestru ni slucajno. Od sarajevskih grupa Indexi se pisaju po svima otprilike. EKV je generalno nenadjebiv, a moj licni favorit osim njih je jos Igra Staklenih Perli.
DJORDJE Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 34 minutes ago, robespierre said: Interesantno bi recimo bilo videti kada (ako) se jednom otvore arhive državne bezbednosti da li je u Jugoslaviji rokenrol guran sa te strane kao svojevrstan izduvni ventil za srednju klasu. Mislis da posle 40 godina nesto originalno i dalje postoji u toj arhivi? Mada opaska je sasvim na svom mestu, najveci broj rock zvezda su bili deca pukovnika i funkcionera, valjda bili talentovaniji od ostalih. Nije ni tajna da su mnoge pesme pisane po narudzbi partijskih organizacija,ili su davane izvodjacima od strane istih. Ona cuvena Balasaviceva je jedna od tih.
McLeod Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Evo da navedem samo neke bendove koji bi bili neki progressive/hard rock ako bi ih klasifikovali, svi prvi album posle 2000. i svi vrhunski - Alter Bridge, Unleash the Archers, The Warning, Mastodon, da ne nabrajam sad recimo i neke koje bismo mozda nazvali i mejnstrimom i svima su poznati tipa Linkin Park, System of a Down, Killersi itd. Ma sta mislio o tim bendovima pojedinacno, mogu da se svrstaju u rok i osnovani su u poslednjih 25 godina, znaci mnogo posle "umiranja" rokenrola. 1
berti Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 16 minutes ago, Chaos Is Me said: Možda jedan od najpopularnijih albuma ikada, ne najboljih - samo Metallica ima 4 bolja albuma od tog, a oni su samo vrh ledenog brega. Bolji su Ride, Master i Pravda za sve. Pobij ih sve bas i ne. Black album postuju fanovi Metallice, a sebe smatram bas velikim fanom. Njihova navodna prodaja je usledila kada su izbacili Load. Mada, ja se ne bih slozio sa time, ali ajde.
Stiletto Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 3 minutes ago, DJORDJE said: Mada opaska je sasvim na svom mestu, najveci broj rock zvezda su bili deca pukovnika i funkcionera, valjda bili talentovaniji od ostalih Nope, nego su jedini imali para za instrumente i bili "podobni" da dobiju gaže. Još od šezdesetih i Zlatnih dečaka, SIlueta, Crnih bisera (Džetov ćale bio podpredsednik grada Beograda, ej) pa naovamo. 1
robespierre Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) 14 minutes ago, DJORDJE said: Mislis da posle 40 godina nesto originalno i dalje postoji u toj arhivi? Mada opaska je sasvim na svom mestu, najveci broj rock zvezda su bili deca pukovnika i funkcionera, valjda bili talentovaniji od ostalih. Nije ni tajna da su mnoge pesme pisane po narudzbi partijskih organizacija,ili su davane izvodjacima od strane istih. Ona cuvena Balasaviceva je jedna od tih. Uopšte ne mislim da se radilo o tome da je neko gurao svoju decu, verovatnije je postojala direktiva da je to žanr koji se treba nametnuti srednjoj klasi kao dominantan, da se omladinci ne bi bavili, jelte, nacionalizmom. Kad je sedamdesetih počelo nacionalističko ludilo u Hrvata, a sa druge strane stajao slon u sobi Jasenovca, odjednom Bulatovićev Ljudi sa četiri prsta dobija NIN-a, roman u kom su glavni negativci ustaše koje iz Nemačke terorišu jugoslovenske emigrante i pokušavaju da sruše Jugoslaviju , a kojima je šef viševekovni vampir engleskog porekla, sa sve ideolozima Pavelićem i Luburićem. Čisto da im se objasni sa koje pozicije nastupaju. Edited 54 minutes ago by robespierre
McLeod Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) 8 minutes ago, Ludi za Poli said: Dugmetu se znala i omaci neka dobra pjesma, Plavom Orkestru ni slucajno. Od sarajevskih grupa Indexi se pisaju po svima otprilike. EKV je generalno nenadjebiv, a moj licni favorit osim njih je jos Igra Staklenih Perli. Gostovao Losa u nekoj emisiji pre neku godinu, pricao svasta, nebitno, i sad rekao i da za malo nije postao muzicar, ali je valjda poceo u gimnaziji i osnovao prvi bend jer nije uspeo da prodje u glumackoj skoli. Tabloidi naprave "vest" Da li ste znali da je ovaj poznati muzicar mogao da se bavi necim sasvim drugim?" gde su rekli da je za malo upisao glumu i onda ne bi bilo Plavog orkestra. Top komentar na FBu na to je bio - Nisam znao i sto je ne upisa jebem li ti mater! Plakao sam od smeha. Edited 1 hour ago by McLeod
DameTime Posted 54 minutes ago Posted 54 minutes ago 27 minutes ago, Ludi za Poli said: Plavi Orkestar i slicna smeca od bendova su gori od svih Rasti, Jali, Bubi, Nuccija, Cobyja i slicnih ovog svijeta. Dobar dio tog do neba nahajpanog ex yu roka je epsko smece od muzike u samo drugacijem formatu od ovog sto je danas popularno. Sve njihovo je smeće osim pesme Simpatija 🤗 neopisivo je volim. 33 minutes ago, Volter said: Ja vala volim mnoge pesme od Šabana, pa i od Sinana Sakića, čak i neke pesme od Mileta Kitića, Mitra Mirića, Jašara...Nadam se da Dajm, Smrtokapa i Barkli neće sada promeniti mišljenje o meni i smatrati me neopevanim đubretom. Spoiler Smatraćemo te opevanim đubretom 😁 Brate moj, valjda si do sada skontao kako sam ja maksimalno liberalna po tom pitanju. Da uđeš u moje plejliste bio bi frapiran šizofrenijom, red Iron Maidena, red Stoje i Jane. 😁 1 1
Mina D. Harker Posted 53 minutes ago Posted 53 minutes ago Bosanski (mejnstrim) pop-rok je stvarno gno, kompletno. I ko reče da mu je od trepa fizički loše, same same. 1
Recommended Posts