Jump to content

Vox Populi - Vox Dei


MetalHead

Recommended Posts

1 hour ago, Perkos2 said:

Istraživanja pokaqžu ono što žili naručilac, sve je usmereno  da se daju odgovori koji se žele. 

1 hour ago, Perkos2 said:

[...] ne ne verujem ni jednom istraživanju, iskustvo mi to govori

 

Ovo neka bude Schlagwort za osvrt na vrlo rasprostranjen forumski fenomen, koji sve vise uzima maha. Kvotovano je skolski primer induktivnog zakljucivanja, koje polazi od licnog (ogranicenog) iskustva/zapazanja na osnovu cega se izvlace zakljucci o stvarima koje prevazilaze ovo licno iskustvo. Ko to radi? Oni koji nemaju razvijenu sposobnost apstraktnog razmisljanja, koje je hipoteticko-deduktivno, tj. pomaze nam da mentalno obradimo informacije. U ovome se ogleda glavna razlika izmedju percepcije i razmisljanja. Percepcija se odnosi na culne utiske (kao gore kvotovano), ne na razmisljanje. Razmiljanje/promisljanje se odnosi na obradjivanje informacija i razumevanju pomenutih utisaka a sto ukljucuje artikulisano i utemeljeno misljenje. Ta licna percepcija se ovde u svojoj sirovoj ignorantnoj snazi vazda suprotstavlja promisljanju. Zato odgovorno tvrdim da je opisana razlika izmedju percepcije i promisljaja glavni uzrok neslaganja izmedju forumskih oponenata, a NE razlike u misljenju oko cega se uzaludno biju koplja na znamo kojim topicma. Jer, da bi se uopste moglo govoriti o razlikama u misljenju, potrebno je da misljenje postoji a ne da se prica napamet i intuitivno "diskutuje". Zato se za induktivne iskaze moze reci da vredjaju inteligenciju. O nepoverenju u intelektualni svet je bilo ovde. E tako je to! Ko moze da dokaze suprotno - neka izvoli, rec je slobodna. 

Spoiler

A sada, neka se svako nosi tamo gde zasluzuje, ukljucujuci i mene. 

 

Edited by Cyber
  • Like 7
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

36 minutes ago, zoran59 said:

 

Perkose, ohladi malo.

I budi odgovoran za svoje postupke ili razmisljanja.

 

Ja imam 63 godine. Moj deda je bio predratni (pre WW2) komunista, kad je to bilo jos posteno i napredno. Inace, mada dobricina, bio je teski primitivac. Otac je bio SKOJ-evac u mladosti, a posle "disident" i "otpadnik"  od samoupravnog socijalizma. Ja sam bio Titov pionir. Ne stidim se toga, to je bilo normalno i posteno.

Ali sam kasnije odrastao i poceo da mislim svojom glavom. Ne dugujem nista ni dedi ni ocu. Odgovaram za svoje postupke, a necu ih ni ostaviti deci.

Naprosto, pokusavam da budem svoj covek.

 

Zato ne razumem tvoje pisanje.

Iz njega provejava da si Srbin sa Kosova.  To nije lose - a nije ni dobro, tj. ne bi trebalo da znaci nista.

 

Svojem detetu zelim da se greje ili hladi, vec prema prilikama, a ne da vodi (citiram) "ideolosku borbu."

 

 

U tvojem pisanju, zalis se zbog propasti "srpstva" i za nedace optuzujes komunizam. Ma, odjebi, covece. Za sve sta nam se danas desi nece biti ni krivi ni zasluzni preci koji su ratovali 1389.  A recept za najbolju kajganu nam nisu dale ni tvoja ni moja baba - nego ga mozes naci na internetu, napisao neki covek iz Indonezije.

 

Ta tehnologija, koju jedva pratimo mi matoriji, je lepota i napredak. A srpstvo, ideologije i bitke pre  X godine - ma, odjebite.

 

 

Puno toga si napisao i uglavnom demantovao sam sebe. Rečnik ne moram da komentarišem to je već stvar vaspitanja ili odgoja. Poštujem svaku porodicu pa i tvoju iako je totalno nepotrebno da ih uvlačiš u ovu priču. Komunizam je baš tamo gde sad živiš odavno proglašen za zlo i ne moram ja tu šta da dodam. Pišeš da si bio pionor titov( i ja sam nažalost) pa me zanima kako gledaš i ti a i ostali na tu zloupotrebu dece? Jel nas neko pitao hoćemo li da budemo pioniri? Jel putao malog Albanca, Makedonca, Slovenca hoće li da bude pionir? Konstatuješ da sam Srbin sa Kosova pa onda kao nema veze to ne znači ništa, šta ki si hteo da istakneš ostaje misterije. Evo da ti dam exluzivu, nisam Srbin po nacionalnosti, živeo sam na Kosovu sa svim mogućim nacijama verama i to smatram normalnim. Eto da i tebi pojasnim. 

Link to comment
Share on other sites

11 minutes ago, shonke said:

Ne znam za forum, nemam "originalni" izvor (zaista ne poznajem ni jednog Albanca koga bih pitao) da mi kaže šta je uvredljivo a šta prihvatljivo, SA NJIHOVE TAČKE GLEDIŠTA. 

 

 

Često se stavlja paralela između Romi/Cigani sa tim Šiptari/Albanci, s tim što je Albancima taj naziv u zvaničnim dokumentima.

Spoiler

E sad, naravno da kod nas taj izraz koriste kako bi nekako uvredili tu naciju, samo što taj izraz apsolutno nema negativno značenje osim što si nekome rekao da je to što jeste, pripadnik jednog naroda.

Wikipedia kaže ovako (neki delovi):
 

Spoiler

Usled negativne konotacije, termin „Šiptari” se smatra uvredljivim u srpskom,[3] makedonskom[4] i drugim južnoslovenskim jezicima.

 

U samom albanskom jeziku, pojednini varijantni oblici naziva za sopstveni narod upotrebljavaju se i sa negativnim predznakom, u smislu pogrdnog, odnosno uvredljivog značenja. U sklopu socijalnog raslojavanja i diferencijacije, među urbanizovanim Albancima iz gradova je postojao običaj da se za sopstvene sunarodnike iz seoskih oblasti sa podsmehom kaže su "Šiptari", a istovetno pogrdno značenje su imali i varijantni oblici "Šiptarhana" i "Šiptarela" koje su Albanci koristili među sobom.[13][14] Iako je upotreba uvredljivih pojmova "Šiptarhana" i "Šiptarela" ostala ograničena na međusobnu komunikaciju samih Albanaca, ona je vremenom dovela do razvoja posebne vrste osetljivosti, koja se mehanizmom "transfera" prenela i na "druge" sa posebnim fokusom na upotrebu opšteg pojma "Šiptari" od strane pripadnika drugih naroda.

 

Nakon nemira na Kosovu u proleće 1981. godine, došlo je do ubrzanog pogoršavanja srpsko-albanskih odnosa, koji su nakon 1990. godine prerasli u otvoreni politički, a kasnije i u oružani konflikt. U tom razdoblju, međuetnička netrpeljivost je dovela do sve češćeg pominjanja Albanaca u negativnom kontekstu, neretko uz ukazivanje na opasnost od stvaranja Velike Albanije. Usled sve izraženije radikalizacije, u delu javnosti je došlo do pojave govora mržnje, usmerenog prema albanskim političkim činiocima koji su se zalagali za otcepljenje Kosova i Metohije od Srbije i priključenje Albaniji. U to vreme, razni pojmovi koji su se odnosili na Albance često su upotrebljavani sa negativnim prizvukom, što nije ostalo bez posledica. Pojedini autori stoga smatraju da je termin „Šiptari“ postao politički nekorektan, pošto je opterećen teškim nasleđem iz vremena kosovske krize, dok drugi smatraju da je pojam „Šiptari“ postao ne samo nekorektan, već i uvredljiv, odnosno pogrdan, ne samo u srpskom,[15][16] već i u makedonskom[17][4] jeziku. Međutim, čak ni najoštriji kritičari upotrebe ovog pojma ne tvrde da je isti imao negativnu konotaciju u ranijim razdobljima, na primer u vreme kada je službeno upotrebljavan od strane Titovog režima.

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, DameTime said:

 

Na osnovu čega ti to tvrdiš? Klasična teorija zavere. 

 

Radila sam gomilu istraživanja, učestvovala u metodologiji istih i dalje to radim bez da nam ih je iko naručio.

 

Edit: Mani me Ipsosovih istraživanja javnog mnjenja pred izbore i sl.

Znači to da veruješ samo svojim istraživanjima? Verovatno i ja kad sprovedem neko svoje istraživanje verovaću da je najbolje. O tome da se istraživanja ne naručuju ne znam šta da kažem, sem da zvuči naivno. Ipsos naravno radi naručena istraživanja i ne samo oni.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, berti said:

 

Ne moze samo direktno pozivanje na nasilje da bude problematicno.

Nekada ni nasilje nije problematicno, recimo kada Bjelogrlic zvekne Antonica.:classic_smile:

 

1 hour ago, zoran59 said:

Ja imam 63 godine. Moj deda je bio predratni (pre WW2) komunista, kad je to bilo jos posteno i napredno. Inace, mada dobricina, bio je teski primitivac. Otac je bio SKOJ-evac u mladosti, a posle "disident" i "otpadnik"  od samoupravnog socijalizma. Ja sam bio Titov pionir. Ne stidim se toga, to je bilo normalno i posteno.

Ali sam kasnije odrastao i poceo da mislim svojom glavom. Ne dugujem nista ni dedi ni ocu. Odgovaram za svoje postupke, a necu ih ni ostaviti deci.

Naprosto, pokusavam da budem svoj covek.

Eto mi smo tu negde, ja sam ipak malo mladji ,:classic_biggrin: ali smo zavrsili skole u istoj epohi. Kako je izgledalo  ucenje dece o toleranciji u to vreme? Moje je secanje da ga uopse nije bilo, osim nekih idividualnih gestova ucitelja, profesora, koji su bili striktno idividualni i jako retki. U isto vreme, deca od sedam godina su medju prvim stvarima ucila kako je Broz cuvao krave , bio neverovatno spretan i pametan.

Neko ce reci da nije bilo nasilja i dikriminacije prema manjinama , sto naravno nije tacno, jedina je razlika u tome sto se nije javno govorilo o takvim ispadima, gurali su se pod tepih. U mojoj osnovnoj skoli bilo je dosta romske dece koja su redovno bila predmet ismejavanja od druge dece , cesto i od samih nastavnika. Isto je vazilo i za decu koja su imale neke nedostatke, govorne ili jos gore fizicke. Obrazovni sistem nije nista uradio za tu decu u smislu njihovog integrisanja u okolinu, islo se valjda na kucno obrazovanje, a kakvo je ono najbolje se vidi po smecu koje je svuda osim u kontejneru.

 

Edited by DJORDJE
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Dropkick Murphys said:

ima li neki konkretan izvor za ovu tvrdnju pošto se često uzima zdravo za gotovo, pa je i na forumu kažnjivo koristiti taj izraz? 

Pa u parlamentu je narodni poslanik  Šaip Kamberi upozoravao Vulina da ne koristi tu reč zato što je to u danasnje vreme uvredljivo za Albance, i sa Kosova, i iz Srbije. Neka bude da je to zbog devedesetih, svejedno. 

 

To je sve isto kao u South Park epizodi F word. Nije ni vazno sta rec znaci i kako je nastala i sta je ranije znacila, ono sto se racuna je danas, i sad je to uvredljiva reč. To sto je nekad rec "Šiptar" bila zvanicno u upotrebi u SFRJ, kao "Arnautin" pre toga, bilo, pa vise nije. Eto, Ivo Andric je pisao o "humanom preseljenju" "Arnauta" u Tursku, a u SFRJ više nije koriscena ta rec, osim u narodnim pesmama.

 

Drugi primer, ni 1988 pesma One in a million (GNR) nije bila baš PC, ali je objavljena na ploci. 2018 ili 2019 je izbacena sa ponovnog izdanja. Meni je u plejlisti kad setem kuče, ali je danas niko ne bi objavio. To je isto kao za ovo.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, shonke said:

Ne znam za forum, nemam "originalni" izvor (zaista ne poznajem ni jednog Albanca koga bih pitao) da mi kaže šta je uvredljivo a šta prihvatljivo, SA NJIHOVE TAČKE GLEDIŠTA. 

...

 

 

Imao sam prilike da pitam pre izvesnog vremena i dobio sm sledeće objašnjenje: naziv 'Albanac' se smatra ispravnim jer se tako na srpskom naziva narod koji živi u matičnoj zemlji koja ima ime istog korena, dok je naziv 'Šiptar' postao pogrdan, što je već i napisano. Kao analogiju sam dobio primer da u albanskom postoji pogrdan naziv za Srbe, koji glasi 'škija' ili nešto slično. Cela priča se otprilike svodi na razliku Cigani/Romi.

 

1 hour ago, DJORDJE said:

...

Eto mi smo tu negde, ja sam ipak malo mladji ,:classic_biggrin: ali smo zavrsili skole u istoj epohi. Kako je izgledalo  ucenje dece o toleranciji u to vreme? Moje je secanje da ga uopse nije bilo, osim nekih idividualnih gestova ucitelja, profesora, koji su bili striktno idividualni i jako retki. U isto vreme, deca od sedam godina su medju prvim stvarima ucila kako je Broz cuvao krave , bio neverovatno spretan i pametan.

Neko ce reci da nije bilo nasilja i dikriminacije prema manjinama , sto naravno nije tacno, jedina je razlika u tome sto se nije javno govorilo o takvim ispadima, gurali su se pod tepih. U mojoj osnovnoj skoli bilo je dosta romske dece koja su redovno bila predmet ismejavanja od druge dece , cesto i od samih nastavnika. Isto je vazilo i za decu koja su imale neke nedostatke, govorne ili jos gore fizicke. Obrazovni sistem nije nista uradio za tu decu u smislu njihovog integrisanja u okolinu, islo se valjda na kucno obrazovanje, a kakvo je ono najbolje se vidi po smecu koje je svuda osim u kontejneru.

 

 

Ja sam još mlađi, ali sam se takođe školovao u SFRJ. Pošto sam odrastao u NBGD blizu Fontane, imao sam prilike da budem u veoma šarolikoj, jugoslovenskoj sredini. Stanovi u okolnim zgradama su dodeljivani radnicima najrazličitijih firmi, a bilo je i onih komercijalnih (da, i tada su se kupovali stanovi, a u takvom sam i odrastao). Iako je moje okruženje bilo uglavnom srpsko, bilo je komšija i školske dece praktično svih naroda. Osim toga, pošto se dešavalo da u jednom ulazu žive npr. inženjer, pilot, prodavac u Robnoj kući i građevinski radnik, bilo je normalno da se njihova deca druže, tako da nije bilo odvajanja ni po tom osnovu. Mislim da me je odrastanje u takvoj sredini obogatilo i formiralo, a na tome sam zahvalan.

 

Naravno, u školi se učilo o bratstvu i jedinstvu, ali moram priznati da nisam shvatao zbog čega jer je bilo sasvim normalno da se ode u drugu republiku na odmor ili da u odeljenju imamo nekoga ko je poreklom iz Slovenije, Makedonije, Hrvatske, Bosne ili Crne Gore. S druge strane, bilo je nešto diskriminacije prema romskoj i albanskoj deci, ali nije bila mnogo vidljiva. Sećam se i da je nastala neka frka kada je moj drug iz odeljenja udario nekog klinca Albanca, tj. da nije u pitanju sukob na nacionalnoj osnovi. Srećom, potukli su se oko fudbala i obojica su se izvukla samo sa roditeljskim grdnjama.

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Dropkick Murphys said:

ima li neki konkretan izvor za ovu tvrdnju pošto se često uzima zdravo za gotovo, pa je i na forumu kažnjivo koristiti taj izraz

 

To je prvenstveno necivilizovano.

 

2 hours ago, Dropkick Murphys said:

 

  Reveal hidden contents

E sad, naravno da kod nas taj izraz koriste kako bi nekako uvredili tu naciju, samo što taj izraz apsolutno nema negativno značenje osim što si nekome rekao da je to što jeste, pripadnik jednog naroda.

Wikipedia kaže ovako (neki delovi):
 

  Reveal hidden contents

Usled negativne konotacije, termin „Šiptari” se smatra uvredljivim u srpskom,[3] makedonskom[4] i drugim južnoslovenskim jezicima.

 

U samom albanskom jeziku, pojednini varijantni oblici naziva za sopstveni narod upotrebljavaju se i sa negativnim predznakom, u smislu pogrdnog, odnosno uvredljivog značenja. U sklopu socijalnog raslojavanja i diferencijacije, među urbanizovanim Albancima iz gradova je postojao običaj da se za sopstvene sunarodnike iz seoskih oblasti sa podsmehom kaže su "Šiptari", a istovetno pogrdno značenje su imali i varijantni oblici "Šiptarhana" i "Šiptarela" koje su Albanci koristili među sobom.[13][14] Iako je upotreba uvredljivih pojmova "Šiptarhana" i "Šiptarela" ostala ograničena na međusobnu komunikaciju samih Albanaca, ona je vremenom dovela do razvoja posebne vrste osetljivosti, koja se mehanizmom "transfera" prenela i na "druge" sa posebnim fokusom na upotrebu opšteg pojma "Šiptari" od strane pripadnika drugih naroda.

 

Nakon nemira na Kosovu u proleće 1981. godine, došlo je do ubrzanog pogoršavanja srpsko-albanskih odnosa, koji su nakon 1990. godine prerasli u otvoreni politički, a kasnije i u oružani konflikt. U tom razdoblju, međuetnička netrpeljivost je dovela do sve češćeg pominjanja Albanaca u negativnom kontekstu, neretko uz ukazivanje na opasnost od stvaranja Velike Albanije. Usled sve izraženije radikalizacije, u delu javnosti je došlo do pojave govora mržnje, usmerenog prema albanskim političkim činiocima koji su se zalagali za otcepljenje Kosova i Metohije od Srbije i priključenje Albaniji. U to vreme, razni pojmovi koji su se odnosili na Albance često su upotrebljavani sa negativnim prizvukom, što nije ostalo bez posledica. Pojedini autori stoga smatraju da je termin „Šiptari“ postao politički nekorektan, pošto je opterećen teškim nasleđem iz vremena kosovske krize, dok drugi smatraju da je pojam „Šiptari“ postao ne samo nekorektan, već i uvredljiv, odnosno pogrdan, ne samo u srpskom,[15][16] već i u makedonskom[17][4] jeziku. Međutim, čak ni najoštriji kritičari upotrebe ovog pojma ne tvrde da je isti imao negativnu konotaciju u ranijim razdobljima, na primer u vreme kada je službeno upotrebljavan od strane Titovog režima.

 

Pa tekst koji kvotujes upravo potvrdjuje da taj izraz ima negativno znacenje. U tom tekstu je najvaznija informacija i putokaz ovo: ”Usled negativne konotacije, termin „Šiptari” se smatra uvredljivim u srpskom, makedonskom i drugimjužnoslovenskim jezicima.” To si trebao da boldujes. Evo i zasto. U svim jezicima se desava da reci vremenom dobijaju nove konotacije, jer jezik zivi i menja se. To sto si boldovao kakvi su obicaji u koriscenju te reci postojali (proslo vreme!) medju urbanizovanim Albancima iz gradova je etimologija (nauka o istorisjkom poreklu reci i razvoju jezika) a sto (u istom tekstu) ilustruje opisani istorisjki razvoj reci ”nakon nemira na Kosovu u prolece 1981.” Dakle, to nije argument (zasto to boldujes?) kojim se upotreba ove reci moze opravdati a price o politickoj korektnosti u ovom slucaju su dobar nacionaliaticki apetit ali losi zubi. To bi bilo isto kao kad bismo pokusali da ”operemo” upotrebu pogrdne reci ”kopile” pozivajuci se na to da je termin nastao u znacenju koje se nekada koristilo kao tepanje nezeljenom detetu. Da ne nacinjem sada kompleksnu temu o vezi izmedju jezika i misli, sto ovi primeri jasno potvrdjuju. Rec koju ti neutemeljeno promovises je u navedenim jezicima postala uvredljiva, kako ti tekst koji kvotujes veli, ”usled negativne konotacije” koju je, da se ne pravimo ludi, vremenom dobila. Sto rece nastavnica iz onog nadasve poucnog teksta: „Važno je da razmisliš o tim stvarima“. Ako ikako mozes. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

44 minutes ago, DJ_Vasa said:

Ja sam još mlađi, ali sam se takođe školovao u SFRJ. Pošto sam odrastao u NBGD blizu Fontane, imao sam prilike da budem u veoma šarolikoj, jugoslovenskoj sredini. Stanovi u okolnim zgradama su dodeljivani radnicima najrazličitijih firmi, a bilo je i onih komercijalnih (da, i tada su se kupovali stanovi, a u takvom sam i odrastao). Iako je moje okruženje bilo uglavnom srpsko, bilo je komšija i školske dece praktično svih naroda. Osim toga, pošto se dešavalo da u jednom ulazu žive npr. inženjer, pilot, prodavac u Robnoj kući i građevinski radnik, bilo je normalno da se njihova deca druže, tako da nije bilo odvajanja ni po tom osnovu. Mislim da me je odrastanje u takvoj sredini obogatilo i formiralo, a na tome sam zahvalan.

 

Naravno, u školi se učilo o bratstvu i jedinstvu, ali moram priznati da nisam shvatao zbog čega jer je bilo sasvim normalno da se ode u drugu republiku na odmor ili da u odeljenju imamo nekoga ko je poreklom iz Slovenije, Makedonije, Hrvatske, Bosne ili Crne Gore. S druge strane, bilo je nešto diskriminacije prema romskoj i albanskoj deci, ali nije bila mnogo vidljiva. Sećam se i da je nastala neka frka kada je moj drug iz odeljenja udario nekog klinca Albanca, tj. da nije u pitanju sukob na nacionalnoj osnovi. Srećom, potukli su se oko fudbala i obojica su se izvukla samo sa roditeljskim grdnjama.

Nisam  ni mislio na diskriminaciju po nacionalnoj osnovi ili bilo kakav oblik nacionalizma. To se kaznjavalo tako sto bi se prvo obilo roditeljima o glavu, pa su oni od malih nogu ucili decu kako se ponasa i sta sme da se kaze. I kod mene u skoli je bilo puno dece iz drugih republika, posto su u okolini bile i vojne zgrade. Druzilo se bez obzira na poreklo, mada su cesto ta deca bila ismevana zbog nekog lokalnog dijalekta sa kojim su dosli, brzo bi ga izgubili pod pritiskom sredine. Romi su u toj prici bili izuzetak.

Pre svega sam mislio na one mutave,  bangave , copave i kako ih sve deca nisu jos nazivala. O tome se malo vodilo racuna i  ta su  deca patila bukvalno svakodnevno, jer bi se uvek nasao neko da ih ismeva. Bilo je cak i nastavnika koji su znali da prave nesuvisle komentare. Mogu samo da zamislim kroz kakvu bi torturu neko prosao da se deklarisao kao gay ili trans.

Opet, pricam o sezdesetim i sedamdesetim , kada cak i na Zapadu nije postojala tolerancija u danasnjem obliku, gde je rasizam bio javno ispoljavan, da ne govorim o homofobiji. Rekao bih da je ceo svet napredovao za ovih 50 godina, a i mi sa njim.

To sto sada imamo institucionalizovan sovinizam je prica za sebe.

Edited by DJORDJE
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

7 minutes ago, Cyber said:

 

 

Pa tekst koji kvotujes upravo potvrdjuje da taj izraz ima negativno znacenje. U tom tekstu je najvaznija informacija i putokaz ovo: ”Usled negativne konotacije, termin „Šiptari” se smatra uvredljivim u srpskom, makedonskom i drugimjužnoslovenskim jezicima.” To si trebao da boldujes. Evo i zasto. U svim jezicima se desava da reci vremenom dobijaju nove konotacije, jer jezik zivi i menja se. To sto si boldovao kakvi su obicaji u koriscenju te reci postojali (proslo vreme!) medju urbanizovanim Albancima iz gradova je etimologija (nauka o istorisjkom poreklu reci i razvoju jezika) a sto (u istom tekstu) ilustruje opisani istorisjki razvoj reci ”nakon nemira na Kosovu u prolece 1981.” Dakle, to nije argument (zasto to boldujes?) kojim se upotreba ove reci moze opravdati a price o politickoj korektnosti u ovom slucaju su dobar nacionaliaticki apetit ali losi zubi. To bi bilo isto kao kad bismo pokusali da ”operemo” upotrebu pogrdne reci ”kopile” pozivajuci se na to da je termin nastao u znacenju koje se nekada koristilo kao tepanje nezeljenom detetu. Da ne nacinjem sada kompleksnu temu o vezi izmedju jezika i misli, sto ovi primeri jasno potvrdjuju. Rec koju ti neutemeljeno promovises je u navedenim jezicima postala uvredljiva, kako ti tekst koji kvotujes veli, ”usled negativne konotacije” koju je, da se ne pravimo ludi, vremenom dobila. Sto rece nastavnica iz onog nadasve poucnog teksta: „Važno je da razmisliš o tim stvarima“. Ako ikako mozes. 

Sam izraz Šiptar nema ništa loše u sebi i nije ništa negativno, na to sam mislio. Sam taj naziv im stoji u ličnim dokumentima, kao što vidimo. 

Ovo sa Wikipedie je bilo naknadno pojašnjenje (i sebi), kako se vremenom promenila konotacija, pošto sam u prvom postu pitao da li ima neka činjenica da Albancima smeta taj naziv. Ovo sa Wiki nije bio nastavak argumentacije zašto nije uvredljivo, već zapravo suprotno, da sam u međuvremenu i našao odgovor na svoje prvobitno pitanje. 

 

Mada, opet, nije mi uopšte jasno zašto je to postalo negativno i zašto su naši ljudi tu reč prekrstili u loš termin. U srpskom i makedonskom je uvredljiv, u ostalim jezicima nije i oni ga mogu koristiti. Verovatno im je reč Albanac previše lepo zvučala, pa kao hajde da ih uvredimo da ih stalno zovemo Šiptari, to je nekako zvučnije i ružnije. 

 

Možda ima sličnosti sa rečju seljak. 

Link to comment
Share on other sites

Ovo za Albance se pravilno izgovara Šćiptar. Šiptar je u početku bio naziv koji su okolni sloveni koristili ali je danas dobio negativnu konotaciju i smatra se uvredom. Ako su rekli da ih to vređa a mi imamo ime za njih koje ih ne vređa onda je jasno da svako ko insistira na tom imenu želi da vređa Albance.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Naravno. Samo je malo glupo/bez veze da nekome smeta kada ih tako zovu 2-3 naroda, a ok im je za sve ostale (ako je ovo sa Wiki tačno). Mada pretpostavljam da ih tako i ne zove niko sem ta 2-3 naroda koja žele da ih uvrede. 

U svakom slučaju ne koristim taj izraz, više sam filozofski pitao. 

Edited by Dropkick Murphys
Link to comment
Share on other sites

16 minutes ago, Klotzen said:

Pa neka govore Šćiptar i neće im zameriti ništa. Mada ako ih ceo svet zove Albanci i mi imamo to kao oficijelno ime onda tu nema šta da se pitamo.

Šć_iptar....najpravilnije....mada ova crtica označa glas koji mi ne koristimo i Vuk nije predvideo slovo za taj glas. Ja malo slabije čitam i pišem, ali poprilično dobro se služim Albanskim, manje onim književnim koji se govori u Tirani, a više ovim "katundarskim" kosovarskim.

19 minutes ago, ters said:

Da li je  realno da nas neko u 2022 godini pokusava ubijediti da nema nista lose u koristenju naziva za narode kojima oni ne zele biti nazivani od strane drugih naroda, grupa ili pojedinaca? 

 

 

Kao što ja ne volim kad kažu da sam Srbijanac....?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Malo mi je neverovatno da je tolika neobaveštenost oko naziva za Albance i kosovske Albance. Glavni problem je u tome što Srbi, Makedonci i još po neko iz ex-Yu  pogrdni naziv koristi isključivo za Albance sa Kosova i Makedonije dok ljude iz Albanije oduvek zove Albancima. To je kod ljudi na Kosovu i Makedoniju doživljeno kao pogrdno i uvredljivo i tu treba svaka polemika da prestane. Ako njih to vređa pristojan čovek neće više koristiti taj izraz. Na Kosovu je bilo još par izraza kojima su vređano Albanci a isto je i sa njihove strane bilo za Srbe. Od pre nekoliko godina na medijima na Kosovu ne dozvoljavaju te uvredljive izraze za Srbe mada Kurti koristi lukavo da ih nazove kriminalcima-švercerima i dilerima jo valjda će i to jednog dana prestati.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Perkos2 said:

Znači to da veruješ samo svojim istraživanjima? Verovatno i ja kad sprovedem neko svoje istraživanje verovaću da je najbolje. O tome da se istraživanja ne naručuju ne znam šta da kažem, sem da zvuči naivno. Ipsos naravno radi naručena istraživanja i ne samo oni.

 

Verujem empiriji. Dakle ne samo svojim istraživanjima, jer su mi neka bila manje ili više metodološki manjkava i još uvek radim na tom znanju. Ali se krećem u akademskom okruženju i nama zaista niko ne naručuje istraživanja, nego se zbog svog zanimanja bavimo istraživanjem psiholoških, socioloških fenomena i sl. Pa mi ti kao teoretičar zavere reci da sam "naivna", a bukvalno dolazim iz te sfere.

 

Ipsos je privatna kompanija koja se bavi istraživanjima, uglavnom javnog mnjenja, anketama, i to je nešto potpuno drugo. Ali, veliko ali - i njihova istraživanja počivaju na (uglavnom valjanoj) metodologiji.

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, DJORDJE said:

Nisam  ni mislio na diskriminaciju po nacionalnoj osnovi ili bilo kakav oblik nacionalizma. To se kaznjavalo tako sto bi se prvo obilo roditeljima o glavu, pa su oni od malih nogu ucili decu kako se ponasa i sta sme da se kaze. I kod mene u skoli je bilo puno dece iz drugih republika, posto su u okolini bile i vojne zgrade.

.....

 Majko mila, tako se ucilo "bratstvo i jedinstvo."

 

I ja sam u osnovnoj imao neke "manjine" u odeljenju. Zajebavali smo ih, mi "vecinski" -ali nije bilo ostracizma. Svi smo se igrali zajedno. A lepota razlicitosti je bila u tome sto su majke i babe pravile razlicite kolace, pa su posete bile zanimljive. Nismo znali puno o bogovima i religijama, ali smo savrseno poznavali sopstvena usta...

Link to comment
Share on other sites

spacer.png

 

Nego ovi drugačiji jevropejci sa ove slike očigledno nisu po volji superheroju Vucicu koji sve kontrolise, zato ih mediji ignorišu. A vidi kakvi su slatki, sve drugačiji jevropejac do drugačijeg jevropejca. Tačno se vidi da su neki od njih zbog života u gradu prilično zadrigli, jer više nisu morali da jedu pačja govna umesto dudinja, kao u zavičaju, i da brišu dupe koprivama, ali su ipak nula generacija "from poor white trash", sto bi rekao Hanibal Lekter. Mada bi ipak bilo bolje da je njihov deda nastavio da opasuje kozu kako je bio navikao, nego što je ove izrodio, pa su se dovukli u gradove. Ali nisu došli da prihvate gradski način, pa da žive gradski, nego su došli da u gradove zato što su im neprijateljsko okruženje, dovlače običaje iz džungli, koje su ovakvima prirodno okruženje, i da te gradove upropašćavaju. Doduše, to je možda ovo o čemu stalno tule - vraćanje korenima. Jer da im nisu bili Turci, ovakvi ne bi ni imali te gradove, nego bi i dalje živeli u šumama, prirodno.

 

Očigledno je da je iza kokodakanja ovih beskorisnih trošitelja resursa drug putler, koji pokušava da izazove nasilne sukobe u Srbiji pomoću raznih izdajnika koje je potkupio, i za koje kad krene naplata dugovanja neće biti mesta na točkovima aviona. Pa možda svi oni komplet i njihovi kolovođe nisu videli kartu drugačije Jevrope i šta je oko njih. Možda ne znaju da ima onih koji jedva čekaju da počne naplata duga nastalog u toku ovih 30 godina. I to naročito ovakvima, sa kamatom. Pa hajde putlerovi plaćenici i kolovođe, oni će se snaći, nego na koje točkove će se ovakvi penjati kad danas - sutra počne ta naplata?

 

Dobro, nisu ovi po volji supervucicu, i zato se njihovo luđenje krije. Ama drug Tita ovo ne bi trpeo ni dva minuta, kao ni drug Milosevic, koji isto pet para nije davao na komuniste iz Kremlja. Pa zasto onda legendarni Vucic koji je tu iza svega ovo ne razbuca, kad vec niko osim slucajnih prolaznika ne zna za taj hepening? Možda nije video da se onom popu koji poziva na ubistva i koji zbog toga već treba da je u keliji gde ga neki tetovirani baki u svakoj pozi suočava sa prošlošću, polako pridružuju i druga kostimirana paščad u zift aljinama, koja isto počinju da kevću, kad su videla da vođa čopora nije dobio nogom. Šta se čeka? Još nije završen utovar peska u kamion? I kakav mi je to supermanipulator koji ne zna da se čopor paščadi koja kevću rasteruje tako što se vođa čopora iscaka nogom, eventualno kamenjem ili motkom, a onda se ostali razbeže.

 

More pendreči to pa da zapevamo. Uznemiravaju javnost, remete red i mir, ugrožavaju saobraćaj i tako dalje. Gde postoji volja (za pendrečenjem) postoji i način.

  • Like 1
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

Mislim da je jako bitno da se ovaj Europrajd odrzi i da sve bude bez ikakve mrlje.

Pa ako treba i po Milenkovom receptu, pendrecenjem protivnika prajda, da  svaki ucesnik  ima po jednog policajca da ga cuva.

Ovo nam je trenutno jedina veza sa Evropom i naznaka da bi mogli nekako nekada da se iskobeljamo od Rusije.

Trenutno je LGBT pokret glavna brana protiv ruskog uticaja iliti samo peder Srbina spasava od Rusa.

Ovo je na simbolickom nivou ali i politika je postala slika i lajk i retvit pa tako i neka ne puno bitna stvar  moze dosta da doprinese. 

 

 

  • Like 3
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

25 minutes ago, Clash said:

Mislim da je jako bitno da se ovaj Europrajd odrzi i da sve bude bez ikakve mrlje.

Pa ako treba i po Milenkovom receptu, pendrecenjem protivnika prajda, da  svaki ucesnik  ima po jednog policajca da ga cuva.

Ovo nam je trenutno jedina veza sa Evropom i naznaka da bi mogli nekako nekada da se iskobeljamo od Rusije.

Trenutno je LGBT pokret glavna brana protiv ruskog uticaja iliti samo peder Srbina spasava od Rusa.

Ovo je na simbolickom nivou ali i politika je postala slika i lajk i retvit pa tako i neka ne puno bitna stvar  moze dosta da doprinese. 

 

 

Održaće se bez većih problema, ovi šetači možda još jednom naprave neku šetnju i eto kao pokazali svoj stav. AV odavno kontroliše sve grupe koje bi mogle da izazovu veće incidetne po bilo kom povodu a on ima pametne savetnike koji će mu sigurno objasniti da je Europrajd njegov kec iz rukava za zapadni svet. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Bas ce organizovanje prajda da nam pomogne mnogo. To ce se oznaciti kao ulazak u kvalifikacije koje omogucavaju kvalifikovanje za zavrsne pregovore o eventualnosti otvaranja jebes li ga kojeg poglavlja. Necemo mi nikada uci u EU, niti nas neko tamo zeli, niti zasluzujemo to. 

Ovo ce samo psihopati na vlasti biti vetar u ledja i nista vise. 

Link to comment
Share on other sites

  • fancy locked this topic
  • fancy unlocked this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...