Jump to content

Recommended Posts

Posted

Delim misljenje da prinuda nije resenje. Nikakav pozitivan pomak ne moze doneti masovni izlazak ljudi koji to cine preko svake volje, nezainteresovani, samo da odrade kako ne bi platili masnu kaznu. To bi se svelo sustinski na gomilu dzanka, belih listica koji znamo sta znace. Kljuc je u razvijanju svesti kod gradjana i stvaranju osecaja da zaista koriste neko svoje pravo, privilegiju i da to ima svoju tezinu jer na taj nacin oblikuju sopstvenu sadasnjost i blisku buducnost. Pri takvom pogledu na stvari ne treba niko da te izvlaci na biraliste, ti sam ides trcecim korakom. 

Posted (edited)

Ma ko će iz dijaspore, realno, da se potrese bilo kakvim kažnjavanjem neizlaska na izbore?

Oni koji su 10+ godina ili su se odrekli srpskog državljanstva zarad stranog ili su uzeli dvojno i boli ih patka. U oba slučaja ih štiti nova domovina.

Ovi koji su na privremenoj dozvoli boravka bi se još i odazvali (kao i oni prvi sa državljanstvom) ali i oni ako im se zapreti radije biraju da ostanu tu gde su i čekaju trajnu dozvolu ili državljanstvo.

Ja mislim da ljudi u Srbiji ne kapiraju da mnogi među onima koji su otišli nemaju nameru da se vraćaju onome od čega su pobegli. Stvorili su sebi novi život bukvalno od nule i sada će neko i dalje da ih cima. Kako da ne.

Edited by melankolic
  • Like 1
Posted
13 minutes ago, melankolic said:

Čoveče, pa vama od marta meseca stoji Ćacilend ispred skupštine a ti si se našao ovlašćenim da meni nešto prebacuješ dok upravo ti ratuješ na internetu a živiš tamo.

Nemoj da te mrzi nego prvo sve ove krimose sve lepo da razjuriš a, onda, ne moraš ni to nego sedi na ulicu i ne pomeraj se dok se ne ispune svi uslovi.

Puno tražim? 

Ne znam ko si ti da uopšte bilo šta tražiš od ljudi ovde.

Koliko shvatam, niti (više) živiš u Srbiji, niti želiš da glasaš (daleko ambasada je samo mlako opravdanje) da doprineseš ovdašnjoj borbi za slobodu. 

Tako da, tražiš i previše. Koliko mi je pun klinac ćacija, toliko je i ljudi koji od drveta ne vide šumu, nego im je lakše da sa strane pljuckaju na sve i svja, dok oni sami ne doprinose ni na koji način. Whatever floats your boat, samo nemoj da se ljutiš što neće svako da baci lajk na ovu priču.

Posted (edited)
11 minutes ago, DameTime said:

Ne znam ko si ti da uopšte bilo šta tražiš od ljudi ovde.

Koliko shvatam, niti (više) živiš u Srbiji, niti želiš da glasaš (daleko ambasada je samo mlako opravdanje) da doprineseš ovdašnjoj borbi za slobodu. 

Tako da, tražiš i previše. Koliko mi je pun klinac ćacija, toliko je i ljudi koji od drveta ne vide šumu, nego im je lakše da sa strane pljuckaju na sve i svja, dok oni sami ne doprinose ni na koji način. Whatever floats your boat, samo nemoj da se ljutiš što neće svako da baci lajk na ovu priču.

Vidim, sve mreže su pune lajkova, snimaka svih gadosti koje se rade tamo a vi 13 godina pod Vučićem, opozicija bliža diktatoru nego ijedna pre njih, i dalje se gusla o Kosovu, predajete se Rusiji kao mlada deva koja se divi bully-u, postali ste pravoslavna džamahirija, a onda vam pored sveg zla u kojem živite smeta neko ko sve to gleda sa strane i prikazuje vam sliku i priliku te vaše strane.

Kao što vam smeta EU koju, vidi molim te, treba da zanima pre svega Srbija a ne to što im se ruski nacisti gomilaju na granicama i preleću ih avionima dok skoro 90 % građana i dalje podržava Rusiju a one građane nezavisnog Kosova koje biste da bude vaše nazivate pogrdnim imenima.

Tražim previše iako smatram da grad od 2 miliona ljudi može sam da ukloni deponiju iz svog centra.

Edited by melankolic
Posted
22 minutes ago, SteveFrancis#3 said:

Delim misljenje da prinuda nije resenje. Nikakav pozitivan pomak ne moze doneti masovni izlazak ljudi koji to cine preko svake volje, nezainteresovani, samo da odrade kako ne bi platili masnu kaznu. To bi se svelo sustinski na gomilu dzanka, belih listica koji znamo sta znace. Kljuc je u razvijanju svesti kod gradjana i stvaranju osecaja da zaista koriste neko svoje pravo, privilegiju i da to ima svoju tezinu jer na taj nacin oblikuju sopstvenu sadasnjost i blisku buducnost. Pri takvom pogledu na stvari ne treba niko da te izvlaci na biraliste, ti sam ides trcecim korakom. 

To prisiljavanje na glasanje je teška glupost, a koliko sam čitao, jedine evropske zemlje gde postoji su Grčka i Belgija, s tim da su obe prestale da to ozbiljno shvataju i kažnjavaju. Koliko znam, čak i u takvim sistemima postoji mogućnost da se odabere opcija da se ni za koga ne glasa. Ima ljudi koji ne žele da glasaju i to je njihovo pravo, naročito ako su se političari pokazali kao nesposobni, korumpirani i slično.

Što se tiče razvijanja svesti kod građana, to mogu da učine isključivo političari. Na primer, ako bi neka stranka izgubila izbore, mogla bi da bude prisutna tako što bi organizovala npr. besplatnu pravnu pomoć za ugrožene, humanitarne akcije, tribine i slično. Tako bi mogla da zadobije poverenje i da glatko dobije neke buduće izbore ako vlast ne uradi ono što je obećala. Odličan primer za to je dala Dijana Hrka kada je Marinika Tepić došla da pokupi malo poena, a ona je lepo podsetila da se tek godinu dana nakon tragedije prvi put pojavljuje pred njom.