Jump to content

Recommended Posts

Posted

Logično je da ima više para nego 2000. godine. Evo i ja zarađujem oko 3 puta više nego 2020, ali ni jedno ni drugo nema veze sa nenadležnim. Jednostavno svetska ekonomija ide napred i, koliko god da nismo baš u korak sa tim svetom, morali smo i mi da se malko pomerimo napred. 

Dodatno, ima dosta keša koji se vrti, mnogo ljudi radi "na crno" i dobija novac na ruke. Sve te stvari se vide i po inflaciji cena, nažalost.

• Like 1
Posted (edited)
3 hours ago, melankolic said:

Studentska lista? Vrlo sam skeptičan kako će izgledati.

Nepopularno mišljenje: zapravo je nebitno ko će biti na listi jer:

1. Ako se pobedi na izborima, ti ljudi će preuzeti odgovornost i funkcije
2. Ako se ne pobedi, ti ljudi sigurno neće sedeti u skupštini

Ono što je bitno je ko će podržati tu listu i ko će biti spreman da dva meseca vodi tešku kampanju, kako će ona izgledati, koliko će se kontrolora obezbediti i sl.
"Ti ljudi" su oni koje su studoši već pitali da budu na listi.

P.S. i meni je drago što si se vratio
P.S.2 LSV je i dalje pro EU stranka

Edited by Drug Crni
slova
  • Like 1
Posted

Nema veze da li ima vise novcanica, taj novac nema ekonomskog pokrica. 

Mi zivimo na teret nasih praunuka, kao sto su nasi roditelji i njigovi roditelji ziveli na teret nas i nase dece. I nama je to ok...

• Like 2
Posted
9 hours ago, dali_man said:

100% tacno. Dva glavna razloga su:

1. Zanatlije i namajstoricavi ljudi koji su ostali u Srbiji i koji masno naplacuju svoje usluge, jer je Nemacka u poslednjih 10-ak godina lopatom utovarivala majstore balkance.

2. Mogucnost rada i zarade preko interneta.

3. Veliki broj stranih kompanija koje su ovde otvorile svoja predstavništva u poslednjih 10-15 godina. Pritom ne mislim na ove režimske fabrike koje su otvorene državnim subvencijama nego na legalne firme koje zapošljavaju visokokvalifikovane.

• Like 3
Posted
8 hours ago, DameTime said:

Logično je da ima više para nego 2000. godine. Evo i ja zarađujem oko 3 puta više nego 2020, ali ni jedno ni drugo nema veze sa nenadležnim. Jednostavno svetska ekonomija ide napred i, koliko god da nismo baš u korak sa tim svetom, morali smo i mi da se malko pomerimo napred. 

Dodatno, ima dosta keša koji se vrti, mnogo ljudi radi "na crno" i dobija novac na ruke. Sve te stvari se vide i po inflaciji cena, nažalost.

Bojim se da ima veze s nenadleznim, ili bar s klimom u drustvu koju sve ovo proizvodi. Nije normalno uvecati zaradu tri puta za samo pet godina, pod uslovom da si sve vreme radila puno radno vreme. To govori o ozbiljnom poremecaju na trzistu rada, koji ce verovatno nekad doci na naplatu, u bilo kom obliku. Ali u ovom trenutku cini da su ljudi oprezni i vecinski nisu spremni da mnogo rizikuju. Odatle i teskoce s organizovanjem generalnog strajka, a vise je nego potreban u ovom trenutku. Cak nisam sigurna kako bi se svi ti ljudi koji su osetili prosperitet u sopstvenom dzepu, pa makar po cenu toga da im je sef neki caci koji zlostavlja zaposlene, dakle kako bi se oni postavili da su sada izbori. Mislim na ljude koji iskreno zele slobodu i pravnu drzavu, ali mozda uz to ide i strah da se ne izgube sitne privilegije koje nisu trazili, ali su ih ipak zakacili zahvaljujuci nenormalnom vremenu.

Ovim se nadovezujem na prethodna dva forumasa koji situaciju prate iz dijaspore. Moj sud je na osnovu onog sto vidim kod prijatelja moje dece. Mnogi su ovih poslednjih godina svracali ovde i uglavnom se oduseve stvarima kojih u Srbiji nema (cistoca, ljubaznost, odrzavane fasade, javni prevoz…), konstatuju kako se u Srbiji sve raspada i tone u korupciju, a onda nastave za Brazil. Mi ostanemo da se cudimo kako, odakle pare i vreme?

Da ne bude da nisam razumena - ne zavidim im i mislim da treba da iskoriste trenutak ako im se vec moze. Ali, ako bih ja i moje kolege ili komsije ovde u swe resili da se zbog neceg pobunimo, stitili bi nas sindikati i pravna drzava. U Srbiji se za isto dobija otkaz, a bogami i zatvor ili batine; u tome je kljucna razlika. To je ta cena koja se vec sada placa i zbog koje vecina gradjana ne zeli da bas do kraja prati studente. 

• Like 7
Posted
2 hours ago, MarkoKep said:

3. Veliki broj stranih kompanija koje su ovde otvorile svoja predstavništva u poslednjih 10-15 godina. Pritom ne mislim na ove režimske fabrike koje su otvorene državnim subvencijama nego na legalne firme koje zapošljavaju visokokvalifikovane.

4. Otprilike pola miliona Rusa i Ukrajinaca, uglavnom vise klase koje su prenele svoje biznise jer rade sa ozbiljnim firmama sa 'kolektivnog zapada'. Ulozili u nekretnine, stanove, gradjevina je dozivela ogroman boom u jednom periodu, sada je to manje, ali samo se osvrnite oko sebe i recite koliko sada kranova vidite. Cena kvadrata je skocila x2-x5, negde i vise. Gradjevinski radnu snagu Kinezi na svojim projektima dovode iz jugoistocne Azije (videli smo to kod onog skandala sa Linglongom), a Turci dovode svoje ljude (to smo videli kad je onaj nesrecni Turcin naleteo na zaostalu kasetnu bombu), dakle nasi ljudi koji se bave tim poslovima su  davno otisli u Austriju i Nemacku, gde zaradjuju tri-cetiri puta vise od Vijetnamaca i Turaka koji rade u Srbiji. 

Vremena su se drasticno promenila od devedesetih i ranih 2000ih. Ekonomija stoji neuporedivo bolje, ono gde se raspadamo je pitanje korupcije, nejednakosti, kriminala, nepostojanja pravne drzave (zakona) i gusenja slobodnih misli i medija. A kad nema takvih vrednosti, onda posledicno dolazi do nadstresnica i slicnih manjih tragedija kakve cesto i ne vidimo jer smo okupirani nekim drugom stvarima.

• Like 4
Posted
2 hours ago, vilhelmina said:

Bojim se da ima veze s nenadleznim, ili bar s klimom u drustvu koju sve ovo proizvodi. Nije normalno uvecati zaradu tri puta za samo pet godina, pod uslovom da si sve vreme radila puno radno vreme. To govori o ozbiljnom poremecaju na trzistu rada, koji ce verovatno nekad doci na naplatu, u bilo kom obliku.

Jeste normalno, kad se uzme u obzir da sam krenula od plaćene prakse (koja nije bila ni full time ni part-time, nešto između), menjala pozicije tj. napredovala, menjala firmu, pa tamo napredovala, pa povišice, pa promenila tim itd. Naravno, ima i do toga što je ta prva plaćena praksa bila onako, ne baš potpuno fer u finansijskom smislu. 

Sve to nema nikakve veze sa njim, ali eto da pitaš moju kevu, ona smatra kako je meni danas dobro, pa što se onda bunim? Sa ostatkom posta se slažem, spomenula sam to mislim jednom, jako je teško očekivati da ljudi stave na kocku svoju egzistenciju ili te sitne privilegije. Nisam sigurna ni da mogu sve blanko da osuđujem, osim ako ne profitiraju direktno od sekte.

• Like 2
Posted

Tačno je sve ovo o čemu pišete. Zato sam ja pre već nekog vremena rekao prijatelju da nama nije dovoljno loše. Otuda se ljudi bave po meni sad perifernim temama- ko je govorio na kom protestu i sl. Da nam je lošije verujem da niko na to ne bi obraćao pažnju. Nije taj DOS 2000. bio nikakvo zlato nego je dogorelo do noktiju. Tad i nije bio problem štrajk, jer gomila državnih fabrija jedva da je nešto i radila, a i plata u njima gotovo da nije bilo. 

• Like 6
  • Thanks 1
Posted
15 minutes ago, DameTime said:

Sve to nema nikakve veze sa njim, ali eto da pitaš moju kevu, ona smatra kako je meni danas dobro, pa što se onda bunim? Sa ostatkom posta se slažem, spomenula sam to mislim jednom, jako je teško očekivati da ljudi stave na kocku svoju egzistenciju ili te sitne privilegije. Nisam sigurna ni da mogu sve blanko da osuđujem, osim ako ne profitiraju direktno od sekte.

Ovo je suština svega. Mene su više puta pitali zašto idem na proteste i zašto podržavam smenu vlasti kada dobro zarađujem i solidno živim. Pa na prvom mestu zato što želim da i mojoj deci bude dobro kao i deci mojih komšija, prijatelja, poznanika,... To što radim u stranoj kompaniji gde se zna red, koja radi po zakonu od prvog do zadnjeg slova i gde ni po jednom osnovu ne zavisim od vlasti, ne znači da ne vidim kako je većini sunarodnika koji su pod šapom i represijom tiranina. 

• Like 13
Posted

Da nije malo preterana cifra od pola miliona Rusa i Ukrajinaca?

Bilo bi stvarno nenormalno da ekonomija nije bolja u odnosu na devedesete i početak novog veka, kada je otprilike nismo ni imali. Dodao bih još neke faktore:

- tehnološki napredak u svetu, koji je omogućio rast IT industrije kod nas, što bi se desilo sa svakom vlašću, otprilike, a to je donelo devizni priliv i proizvelo novu klasu ljudi koji su u kratkom vremenskom periodu došli do solidnog standarda. Naravno, te pare se dalje okreću unutar zemlje. Tu treba dodati i ostale koji rade na daljinu i ostvaruju neki prihod;

- video sam podatak da se preko milijardu evra nelegalnih para (droga i slično) godišnje opere u Srbiji. To je prilična injekcija za ekonomiju;

- otvorene granice od 2009. su omogućile smanjenje pritiska na tržište rada, ali i doprinele razvoju ekonomije. Poklopilo se sa potrebama razvijenih država za radnom snagom i povratkom radikala pa se dosta ljudi iselilo a mnogi rade makar nekoliko meseci godišnje preko, na građevini, na moru, voze kamion i slično. Oko četiri-pet milijardi evra stiže na ime doznaka registrovano, a ko zna koliko se ne vidi u podacima. Ovde se može dodati i opšti svetski trend rasta turizma od čega smo i mi uzeli neko parče, kao i dolazak stranih kompanija;

- firme poput Leonija su u određenim oblastima, pod određenim uslovima i još nekim ogradama, unele kapital, zaposlile niskoobrazovanu radnu snagu u siromašnim krajevima i obezbedile makar neki prihod brojnim ljudima.

Sve u svemu, naprednjacima se dosta toga namestilo, što od svetskih trendova pa do otvaranja granica i pripreme za izgradnju infrastrukture odrađene pre njihovog dolaska na vlast. Otud i taj osećaj da se živi bolje, što je novčano iskazano tačno, ali podaci pokazuju da nam je rast bio lošiji nego u okruženju, što znači da nismo iskoristili sve što se moglo, a to pokazuje štetnost ove vlasti. Naravno, onome ko nije imao ništa i malo mu je super.

Postoji i druga strana medalje - realna vrednost (kupovna moć) najvećeg broja socijalnih davanja, uključujući penzije, je jako malo porasla u odnosu na period pre 2012. Ako bi se u obzir uzelo rast cena roba i usluga koje koriste siromašniji slojevi onda je čak i pitanje da li je uopšte bilo rasta kupovne moći u tom periodu. Inflacija je veća u odnosu na druge evropske države a da ne pričam o tome da mnoge stvari koštaju skuplje nego u drugim, bogatijim državama. Raslojavanje je veliko. Mi vidimo ljude koji idu na odmor ali veliki broj ljudi jedva preživljava. Zaboravio sam tačnu cifru ali reč je o desetinama hiljada dece koja su ispod granice siromaštva. Pitajte radnike u Maksiju na šta sve stavljaju zujalice.

O kvalitativnim stvarima kao što su raspad infrastrukture, sve lošiji zdravstveni sistem, javne i komunalne usluge... bi tek moglo da se priča. Tako da je dobar život u velikoj meri samo iluzija.

• Like 12
Posted
4 minutes ago, Knipex said:

Ovo je suština svega. Mene su više puta pitali zašto idem na proteste i zašto podržavam smenu vlasti kada dobro zarađujem i solidno živim. Pa na prvom mestu zato što želim da i mojoj deci bude dobro kao i deci mojih komšija, prijatelja, poznanika,... To što radim u stranoj kompaniji gde se zna red, koja radi po zakonu od prvog do zadnjeg slova i gde ni po jednom osnovu ne zavisim od vlasti, ne znači da ne vidim kako je većini sunarodnika koji su pod šapom i represijom tiranina. 

Pa to je ono o čemu smo pisali, nesposobnost da se sagleda šira slika, dalje od sopstvenog dupeta i koristi. U par reči - emocionalna nezrelost odraslih ljudi. 

Naravno, nisu pomenuti ljudi tek tako postali takvi... Pozvala bih se na Maslovljevu hijerarhiju motiva, koji kaže da tek kad ispunimo osnovne biološke potrebe, možemo napredovati u ovoj piramidi:

spacer.png

Zato je politika nenadležnog bila uspešna (nažalost). Jer deo društva konstantno drži u tom survival modu, što je bilo posebno prijemčivo kod generacija koje pamte 90te, a nisu u međuvremenu uspele da osiguraju svoje biološke potrebe. Odatle i 24/7 propaganda kako nam "ustaše i šiptari" rade o glavi, pa smo istovremeno i ekonomski tigar i mnogo nam je teško, pa bez njega svi ostajemo bez hrane i krova nad glavom itd.

1 hour ago, djura.net said:

4. Otprilike pola miliona Rusa i Ukrajinaca, uglavnom vise klase koje su prenele svoje biznise jer rade sa ozbiljnim firmama sa 'kolektivnog zapada'. Ulozili u nekretnine, stanove, gradjevina je dozivela ogroman boom u jednom periodu, sada je to manje, ali samo se osvrnite oko sebe i recite koliko sada kranova vidite. Cena kvadrata je skocila x2-x5, negde i vise.

Nije ta cifra od pola miliona Rusa i Ukrajinaca uopšte preterana, nešto slično sam čula i od poznanika ekonomiste, koji kaže da oni uglavnom kupuju nekretnine za keš.

• Like 3
Posted
10 minutes ago, Plavi Dres said:

Tačno je sve ovo o čemu pišete. Zato sam ja pre već nekog vremena rekao prijatelju da nama nije dovoljno loše. Otuda se ljudi bave po meni sad perifernim temama- ko je govorio na kom protestu i sl. Da nam je lošije verujem da niko na to ne bi obraćao pažnju. Nije taj DOS 2000. bio nikakvo zlato nego je dogorelo do noktiju. Tad i nije bio problem štrajk, jer gomila državnih fabrija jedva da je nešto i radila, a i plata u njima gotovo da nije bilo. 

Ako treba da bude loše kao što je bilo pred peti oktobar 2000. da bi većina ljudi shvatila da vlast treba mijenjati, Vučić će vjerovatno vladati do kraja života. Tada je zemlja bila iscrpljena ratovima, bombardovana, ekonomski uništena, izolovana... i čak i tada je mnogo ljudi podržavalo Miloševića i smatralo da on nije ništa kriv.

Oni koji se sada bune protiv vlasti su zapravo prosvijećena i glasna manjina koja možda ima šansu da pokrene letargične i neopredijeljene, eventualno pokoleba ili uplaši neke koji za vlast glasaju prosto zato što je vlast.

Ali, teško će to sve ići. Back in the day, išla je vrlo solidna logistika sa Zapada, ni sad bez toga neće ići. Jer, ne, mi ne možemo sami riješiti svoj problem.

• Like 2
Posted
11 minutes ago, DameTime said:

oni uglavnom kupuju nekretnine za keš.

Uglavnom, a moj prijatelj knjigovodja kome su Rusi i Ukrajinci 90% klijentele, kaze da sad vec ostvaruju i prava na kredite, jer im je biznis potpuno preseljen ovde.

Oni koji su imali ozbiljniji cash odmah po dolasku su kupili stanove (zavrsene ili u izgradnji) koje izdaju na dan, tako ostvaruju i pasivne prihode. U mom komsiluku je zavrseno novo naselje, a na svakom spratu ima 2-3 nova stana cini su vlasnici Rusi i koje, naravno, izdaju.

• Like 1
Posted
2 minutes ago, quentin said:

Ako treba da bude loše kao što je bilo pred peti oktobar 2000. da bi većina ljudi shvatila da vlast treba mijenjati, Vučić će vjerovatno vladati do kraja života. Tada je zemlja bila iscrpljena ratovima, bombardovana, ekonomski uništena, izolovana... i čak i tada je mnogo ljudi podržavalo Miloševića i smatralo da on nije ništa kriv.

Oni koji se sada bune protiv vlasti su zapravo prosvijećena i glasna manjina koja možda ima šansu da pokrene letargične i neopredijeljene, eventualno pokoleba ili uplaši neke koji za vlast glasaju prosto zato što je vlast.

Ali, teško će to sve ići. Back in the day, išla je vrlo solidna logistika sa Zapada, ni sad bez toga neće ići. Jer, ne, mi ne možemo sami riješiti svoj problem.

I ja se nadam da nije potrebno toliko da padnemo, a i ovi protesti u nekoj meri to dokazuju. Imajući u vidu i starosnu strukturu stanivbištva što reče Danilo Mandić ovo što se dogodilo je čudo. Tako da imajući u vidu i odnos Zapada jasni je koliko je sve drugačije nego 2000. godine. Zato smo sad u pat poziciji. Niti vlast više može kao do pada nadstrešnice, ali ni mi nemamo snage da je tako brzo oborimo.

• Like 3
Posted

Nije građevina doživela boom samo zbog Rusa i Ukrajinaca, oni su samo pojačali taj rast koji postoji već desetak godina. Prosto promenila su se vremena, mladi bračni parovi više ne žele da dele kuću sa muževim roditeljima i sve više kupuju/iznajmljuju stanove. A i mi generalno na Balkanu imamo usađeno to nasleđe iz socijalizma da su nekretnine najbolja investicija pa se svaka veća suma novca ulaže u kupovinu stanova.

Posted
10 minutes ago, MarkoKep said:

Nije građevina doživela boom samo zbog Rusa i Ukrajinaca

Naravno da nije, vec je bila pocela ekspanzija, ali te 2022/23, kad su cene stagnirale i cak isle na dole u celoj Evropi, kod nas (i na jugu Spanije) cene kvadrata su dodatno skakale i otvarale vrata daljim ulaganjima u gradjevinu.

Posted

xKPmLTq.png

Prvi komentar na mondo.rs koji mi je prošao još od pamtiveka. Da li još nisu skapirali da je ovo kritika režima ili tamo još radi po neko normalan.

Komentar je na vest o dizanju minimalca na 500 evra od oktobra.

Posted

Dizanje minimalca na 500 evra je totalno populisticki potez, pogotovo kad imamo u vidu da mnoge gazde i danas traze od radnika da im vrate deo para.

S druge strane, zaista verujem da vecina firmi moze da priusti sebi da plati radnike 500+ evra

Posted
15 minutes ago, Marvin said:

Dizanje minimalca na 500 evra je totalno populisticki potez, pogotovo kad imamo u vidu da mnoge gazde i danas traze od radnika da im vrate deo para.

S druge strane, zaista verujem da vecina firmi moze da priusti sebi da plati radnike 500+ evra

Ja mislim da je cilj jedne ovakve vlasti da preusmeri bukvalno sve ljude da budu uhlebe, jer takvi se ne bune. Ta manjina koja bi ostala u privatnom sektoru ne bi bila pretnja.

Da, populistički potez.

Što se tiče toga da većina može da plati 500+ evra, pretpostavljam da misliš na privatne firme. Slažem se da najverovatnije može, ali se mnogi ustezaju da to urade zbog raznih drugih nameta i troškova. Vrlo lako zglajzneš u minus ako ne paziš. U mojoj firmi plate stoje već više od godinu dana, nikome nije povećana, a razlika između najveće plate, direktora i najniže plate fizikalca je 116000-50000 = 66000. Dakle, uopšte nismo robovlasnici da kažeš da gazda sve uzima za sebe. Teško je biti privatnik u ovoj zemlji, posebno privatnik koji nema konekcije u vlasti.

• Like 1
Posted
49 minutes ago, JPM said:

xKPmLTq.png

Prvi komentar na mondo.rs koji mi je prošao još od pamtiveka. Da li još nisu skapirali da je ovo kritika režima ili tamo još radi po neko normalan.

Pa ovo im dodje ko kec na jedanaest, nova podela medju ljudima, na privatni i javni sektor, obicno nadju botove da na taj nacin vestacki prave podele.

Ne optuzujem, naravno, ja tebe da si bot, nego samo hocu da razmislis kog si trigerovao ovakvim upisom i zasto je moderaciji prihvatljiv.

Posted
4 hours ago, vilhelmina said:

Bojim se da ima veze s nenadleznim, ili bar s klimom u drustvu koju sve ovo proizvodi. Nije normalno uvecati zaradu tri puta za samo pet godina, pod uslovom da si sve vreme radila puno radno vreme. To govori o ozbiljnom poremecaju na trzistu rada, koji ce verovatno nekad doci na naplatu, u bilo kom obliku. Ali u ovom trenutku cini da su ljudi oprezni i vecinski nisu spremni da mnogo rizikuju. Odatle i teskoce s organizovanjem generalnog strajka, a vise je nego potreban u ovom trenutku. Cak nisam sigurna kako bi se svi ti ljudi koji su osetili prosperitet u sopstvenom dzepu, pa makar po cenu toga da im je sef neki caci koji zlostavlja zaposlene, dakle kako bi se oni postavili da su sada izbori. Mislim na ljude koji iskreno zele slobodu i pravnu drzavu, ali mozda uz to ide i strah da se ne izgube sitne privilegije koje nisu trazili, ali su ih ipak zakacili zahvaljujuci nenormalnom vremenu.

Ovim se nadovezujem na prethodna dva forumasa koji situaciju prate iz dijaspore. Moj sud je na osnovu onog sto vidim kod prijatelja moje dece. Mnogi su ovih poslednjih godina svracali ovde i uglavnom se oduseve stvarima kojih u Srbiji nema (cistoca, ljubaznost, odrzavane fasade, javni prevoz…), konstatuju kako se u Srbiji sve raspada i tone u korupciju, a onda nastave za Brazil. Mi ostanemo da se cudimo kako, odakle pare i vreme?

Da ne bude da nisam razumena - ne zavidim im i mislim da treba da iskoriste trenutak ako im se vec moze. Ali, ako bih ja i moje kolege ili komsije ovde u swe resili da se zbog neceg pobunimo, stitili bi nas sindikati i pravna drzava. U Srbiji se za isto dobija otkaz, a bogami i zatvor ili batine; u tome je kljucna razlika. To je ta cena koja se vec sada placa i zbog koje vecina gradjana ne zeli da bas do kraja prati studente. 

Jedna stvar većini kvari sreću- nepotizam (uz koju ide i korupcija, logično). 
Mene kada pitaju ovde zašto sam se preselio, odgovaram zbog toga što nisam želeo da se zaposlim i živim “preko veze”. Naravno, postoji bitan faktor političke vizije nekompatibilan sa stavovima većine (hajd’ probaj da u bilo kom- random- društvu staneš na stranu Ukrajine u agresiji Rusije na tu zemlju, pa ćeš videti reakciju).

I onda kada vidim na vestima prosvetare, profesore, razne glumce i glumice, pa vidiš njihove biografije i ko je kome sredio nameštenje, zaključiš da je sve to tačno što sam prethodno rekao.

• Like 1
Posted
11 minutes ago, djura.net said:

Pa ovo im dodje ko kec na jedanaest, nova podela medju ljudima, na privatni i javni sektor, obicno nadju botove da na taj nacin vestacki prave podele.

Ne optuzujem, naravno, ja tebe da si bot, nego samo hocu da razmislis kog si trigerovao ovakvim upisom i zasto je moderaciji prihvatljiv.

Uglavnom ne puštaju ovakve komentare, zapravo skoro nikad. Samo puštaju tipa "Bravo predsedniče, Srbija ide napred" i tako to. 

Posted
2 hours ago, Barkley#34 said:

Da nije malo preterana cifra od pola miliona Rusa i Ukrajinaca?

Pre godinu dana, po proverenim podacima iz Postanske, Rusi (bez Ukrainaca) su imali 200 000+ otvorenih racuna u Srbiji.
Tako da bih rekao da cifra od pola miliona nije preterana.

P.S. Kolicina novca na tim racunima je bila ekvivalentna kolicini novca na 2 000 000 racuna rezidenata - a nakon kupovine nekretnina, otvaranja biznisa itd.

• Like 2