Jump to content

Vox Populi - Vox Dei

MetalHead

Recommended Posts

13 minutes ago, McLeod said:

Sad pitali Rihu na N1 sta vi mislite o ovome, kaze iskreno mislim da njemu nije dobro 😄

Meni je delovao prilicno lose dok je bio u RS, videh neke meme snimke sa Dodikom i ima kadrova sa Vucicem jasno se vidi da kad Dodik prica u fazonu ma koji protesti da Vucic slaze face, jednostavno ovo je otislo predaleko za njega i on ne zna kako da ovo hendluje i verovatno razmislja samo da mi se jos nesto ne desi...

Edited by MeanMachine

2 hours ago, Pletilja said:

Nisat licno, samo....ja ne bih vise da shetam ja bih, recimo, da blokiram gradiliste Expo izlozbe, to bi nenadleznu instituciju zabolelo bas, bas...samo kazem...

I ja bih, apsolutno se slazem. Ja sam odavno rekao da bih blokirao i auto-puteve i medjunarodne saobracajnice.

1 hour ago, McLeod said:

I ti si mogao da se javis znas

Veruj mi ni ja ni zena se nismo nikom javljali jer nam je mali pod ant. ostavili ga da spava kod babe i sa dedom sisli dole na dva sata i tjt. 

Ni u Novi Sad nismo isli jer je opet bio bolestan, tačno će da tempira formu za Niš.

Večeras na ARD,prvoj nemačkoj televiziji,u vestima u 20h prilog o velikim studentskim protestima u Srbiji.
"Zemlja u vanrednom stanju", reče novinarka u prilogu koji je dao celokupnu retrospektivu događaja koji su doveli do protesta. Takođe je dodala da su "protesti protiv korupcije i autokratskog režima predsednika Vučića"
Išao i prilog iz Kragujevca

PUMPAAAJJ

• Like 4
  • Thanks 2

Puno utisaka. Kragujevac je stvarno prelep grad. Bio sam, odnosno prolazio dok sam još išao u gimnaziju, ali ne sećam se ničeg od tada, verovatno nisam ni bio trezan. Oduševljen sam. Ne poznajem grad uopšte, pa ne znam kako da procenim koliko je bilo ljudi, ali bilo je zaista puno, puno. Ljudi su iz cele Srbije dolazili. Pored BG, video sam dosta drugih tablica, puno Čačana, Kraljevčana, Nišlija...

Sve u svemu, lep dan u srcu Šumadije, skup dobra, u odnosu na to šta da je bilo tačno u mučenoj, ni za šta krivoj Mitrovici.

4 hours ago, DJ_Vasa said:

Vidim da ima dosta kritika na proteste, njihov sadržaj i organizaciju, pa ću probati da navedem ono što sam video i da predložim rešenja:

Pojava: Studente dočekuju seljaci u šajkačama.

Kritika: Uaaa, četnici, nacoši!

Rešenje: Neka seljaci nataknu sombrero.

Pojava: Seljaci u šajkačama koji dočekuju studente su spremili halal hranu za one iz Novog Pazara.

Kritika: Uaaa, ustaše, šta ima da prave halal hranu!/Uaaa, četnici, nacoši!

Rešenje: Neka seljaci spreme ono što nije halal./V. prethodnu stavku.

Pojava: Seljaci (bez šajkača) studente dočekuju pečenom prasetinom.

Kritika: Uaaa, prasocid! Nećemo ubijanje prasića!

Rešenje: Dočekati studente veganskim specijalitetima.

Pojava: Neko govori na skupu.

Kritika: Uaaa, ne valja govornik, to je politikant!

Rešenje: Niko ne govori na skupu.

Pojava: Niko ne govori na skupu.

Kritika: Uaaa, dosadno, treba neko da govori!

Rešenje: Neko govori na skupu.

Pojava: Beogradski taksisti dolaze po beogradske studente.

Kritika: Uaaa, voze samo svoje!

Rešenje: Pozvati užičke taksiste da razvoze beogradske studente, niški bi mogli da razvoze one iz Novog Sada, a po potrebi pozvati smederevske taksiste ukoliko bude dovoljno šabačkih studenata.

Bravo, odličan upis.

• Like 1

I ja odradih ovu turneju. Kod onog mosta sa suncem na vrhu smo bili oko 11h i bio je poprilično pun taj bulevar skroz do te raskrsince što ste videli na slikama i dronovima. Pretpostavljam da je i iza raskrsnice bilo dosta ljudi, kada sam kasnije šetao i tamo je bilo puno do iza parka kao i sam park gde je spomenik vojnicima. 15 minuta odradih kod Supernove i bulji sam u ove dronove ali ne mogu sebe da identifikujem na tim snimcima 🙂

Tamo negde oko 1h smo otišli u centar koji je na nekih 10 minuta od te centralne raskrsnice, tu smo u nekom kaficu popili piće i malo se ugrejali sa jednim našim kolegom iz KG. Zatim smo se vratili i odradili turu do tog parka koji sam već spominjao. E tu leži zec oko procene koliko je bilo ljudi. Na samom Lepeničkom bulevaru ja bih rekao da je bilo do 30k ljudi ali od tog bulevara imamo još jednu ulicu koja vodi ka trgu u centru koja je takođe bila puna. Zatim smo zalutali na neki mali trgić (kod DDOR zgrade) koji je takođe bio pun. Sve ostale ulice u centru su bile prilično popunjene (nije bila gužva, ali obzirom da su to dosta dugačke ulice defintivno je i tu bila gomila ljudi. Ja bih rekao da je bilo do 50k ljudi u peak-u kada se sve sabere a ukupnu cifru je nemoguće reći jer ljudi stalno idu i dolaze, isto kao u NS.

Ogroman problem je bio naći mesto u kafiću ili restoranu. Na kraju smo jeli u nekoj old school pljeskavičarnica (nema ništa drugo osim pljeske 🙂 ) mislim da se zvala Lepenica. To je bilo na južnoj strani reke gde je za divno čudo bila mnogo manja gužva pa smo tu proveli nekih sat u šetnji. Zatim smo krenuli u grad da nešto popijemo i ugrejemo se ali to je bila nemoguća misija. Na kraju smo otišli dalje od protesta nadajući se da ćemo tamo biti bolje sreće i otišli do ulice Grada Sirena ali tamo su lokali bili zatvoreni. Na kraju smo se vratili u centar i našli mesto napolju u bašti Draft Paba, pošto je teška zavetrina bilo je ok tu sedeti, ali kada je pao mrak i zahladilo pobegli smo odatle.

Na kraju smo otišli na Trg Narodnog Fronta gde je bila ok atmosfera i provalili smo radnju nedaleko odatle tu smo sačekali ekipu, pošto smo se u jednom momentu podlili na dve grupe i oko 19:30h smo krenuli nazad. Definitivno odlična stvar pogotovo što sam ja redovan u BG na većim protestima pa mi je već dosadio, iako sam crkao od umora bila je uživancija otkrivati KG. U KG sam bio samo jednom i to službeno tako da ništa od grada nisam video.

Definitivno planiramo i Niš da odradimo no videćemo da li će se svima poklopiti taj termin  i da li će uopšte biti tog protesta. Imam nešto slika ali sam mrtav umoran pa ću sutra okačiti.

• Like 12
  • Thanks 1

Cisto da vam kazem da ste dosta srece imali i dobra mesta uboli. Lepenicu drzi Goranac i nije se promenila verovatno 50 godina, domace meso nabavlja, samo osnovni dodaci (obavezno kad se ide na utakmicu u Jezero), Draft je isto ok. Da ste se zavukli malo u bocnu ulicicu naisli biste na craft beer bar Sputnjik. I posto si bio kod Supernove, stajao si bar u jednom momentu na 5 metara od mene. 😉

Edited by McLeod

Doživesmo mi komunjare i da nas ova vlast označi kao neprijatelje :lol_2:

spacer.png

19 minutes ago, McLeod said:

Cisto da vam kazem da ste dosta srece imali i dobra mesta uboli. Lepenicu drzi Goranac i nije se promenila verovatno 50 godina, domace meso nabavlja, samo osnovni dodaci (obavezno kad se ide na utakmicu u Jezero), Draft je isto ok. Da ste se zavukli malo u bocnu ulicicu naisli biste na craft beer bar Sputnjik. I posto si bio kod Supernove, stajao si bar u jednom momentu na 5 metara od mene. 😉

A koja je bezbedna udaljenost? :classic_laugh:

• Ha-ha 4

Juče sam bio na skupu podrške studentima u Pragu, nije nešto extra brojan ali je dobro osmišljen i organizovan, prikupljeno je desetine kilograma čokolade i na svaku nalepljena poruka studentima i poslate za Srbiju.

Na jednom transparentu je pisalo: Pragujevac, nisam ga uslikao.

IMG-5ba7ad8070c2dbb097d1276d406cf3cb-V.j

IMG-20250215-121356.jpg

IMG-20250215-123714.jpg

Edited by Div
  • Like 11
  • Love 6

Juce se protest razlio po celom gradu. Oko 7, pola 8 sam bio na dnu glavne ulice gde je bilo krcato, a onda mi je drugar koji se spustio odozgo rekao da je puna do vrha, sto mi je bilo neverovatno. To je otprilike oko 1km duzine. Neverovatno mi je bilo jer to uopste nije bila lokacija okupljanja, verovatno se spontatno nakupilo ljudi. Uglavnom gde god sam posao bilo je dosta ljudi, daleko od toga da je skup bio koncentrisan na lepenicki bulevar, kao sto deluje po snimcima sa drona. Tacan broj nikada necemo saznati, kao ni u Novom Sadu. Slazem se sa Romantikom da je mozda trebalo da bude neko vreme kada ce se svi okupiti na jednom mestu da se vidi koliko je to ljudi otprilike, ali mozda se ne treba ni opterecivati toliko egzaktnim brojkama, masovnost je svakako istorijska. Mada jeste lepo i mocno kada vidis ogromnu masu ljudi na jednom mestu, kao ono sa Slavije.

Edited by Del Piero
  • Like 1

Dejan Ilić na temu prodaje SBB-a. Briljantan, kao i uvijek: 

Redom izlaze novinari N1 i Nove (televizija, portala, novina) i obećavaju, zaklinju se da će, što se njih tiče, sve ostati isto, da će oni i dalje (dobro) raditi svoj posao kao do sad. Drage kolege, niko u vas nijednog trenutka, od juče ujutru kada je pukla vest o prodaji SBB-a i sportskih kanala (kaže se prava na prenose, ali su u stvari otišli čitavi programi) United Grupe/Medie (čega god) – nije posumnjao. Nije stvar u sumnji, mi strepimo za vas. Ako čitalac, moj vršnjak, pamti kako je propao B92, onda mu sve ovo oko SBB-a i Sport kluba, a zapravo N1 i Nove vraća mučne uspomene.

Uz sve to, ne plašimo se samo za novinare i urednike United Medie, brinemo za sebe.

Predstavnici vlasnika – a to nisu ni novinari ni urednici – kažu da se posao dogovarao odavno, i baš sad se došlo do najbolje ponude. Što se može čitati i kao priznanje da je zbog pobune studenata i žitelja Srbije porasla vrednost SBB-a. A odatle sledi jednostavan izvod – United Group nije prodao samo SBB, sportske kanale, nego i studente i žitelje Srbije, barem one koji su iz puke privrženosti sa sobom vukli ugovore s SBB-om (a zbog N1 i Nove) i kada su drugi nudili mnogo povoljnije uslove.

• Like 15
  • Thanks 1

Bilo je veličanstveno juče u Kragujevcu. Teško preneti atmosferu i koliko je bilo ljudi i kako je sve to izgledalo, stvarno je trebalo doživeti.

Kragujevčani su bili neverovatni domaćini. Toliko je bilo štandova sa hranom, pićem, bilo je u ponudi sve od peciva, pasulja, palačinki. Vrhunska organizacija, neverovatno kako ljudi mogu da se organizuju i kako sve funkcioniše kada postoji čist entuzijazam.

Nemam pojma koliko je bilo ljudi, to bi možda neko iz Kragujevca mogao da proceni, ono što smo mi videli je da je praktično ceo grad bio pun. Kojom god ulicom da kreneš bilo je mase. Meni je kad smo stigli palo na pamet isto što i Romantiku, da bi bilo dobro da je postajao neki centralni momenat, da se prebrojimo, ali sam onda skontao da bi to bilo van koncepta celog događaja. I tek polako shvatam koliko je genijalno sve ovo što se radi.

Ovi događaji su i pravljeni tako da izazovu interakciju i povezivanje među ljudima, to je glavni program skupa. Da ljudi vide jedne druge i da razmene osmeh, koju reč, 'podele koru hleba'. Neračunajući odavanje pošte, sva ostala dešavanja na glavnoj bini su vrlo kratka i tu čisto da daju neku minimalnu strukturu događaju.

Malo možda preterujem, ali deluje mi kao da je sve pokazna vežba kako bi ovo društvo zapravo moglo da funkcioniše. Ljudi su fini, poštuju se pravila i slušaju se redari, nema nervoze i bezobrazluka, čisti se, nema đubreta, nadam se da će ljudima to pomalo i ostati i preliti se i na druge odnose i događaje.

Edit: I da PUMPAAAAJ 😄

Kako se zajebancija sa reddita prelila na celo društvo i koliko dobro radi masu, to je neverovatno.

Naravno video sam i soliter i čuo se sa Mekom, ali nismo uspeli da se organizujemo i da se sretnemo, ali biće prilike u drugim gradovima 😄

Edited by nemanjaol
  • Like 14
  • Love 12

Ja bih voleo, da se organizuje prikupjanje nekog fonda, sredstava da se bolje snime protesti, pre svega dronovima.

Bukvalno kombi squad, produkcija, 6,7,8 dronova. Post produkcija, simhronziovano snimanje.

I da se prave filmovi, koji bi se slali nekim inostranim indie festivalima.

I za Kg juce, i za Niš pre 2 nedelje, snimci nisu prikazali jasnu sliku. Kragujevac nije nakzgodniji da se ljudi okupe na jednom mestu, niti je Niš dovoljan za tako nesto.

Osim da se svi ljudi organizuju u tvrdjavi.

Svakako videcu sa nekim momcima, koji snimaju dronovima i sl, da ih pitam da se bolje organziju i medjusobno sinhronizuju.

Dronovi se ne koriste najbolje, mogu bokji snimci, moze bolji editing da se uradi.

• Like 1
  • Love 1

32 minutes ago, Darko said:

I kakav ti je utisak, je su li devojke veličanstvene kao što se pričalo u legendama?

Ако мене питаш, и боље од тога. Мада ја можда и нисам неко мерило, код мене је то и за НС важило.😁