Jump to content

Vox Populi - Vox Dei

MetalHead

Recommended Posts

Spoiler

Četiri sam dana u Srbiji, najprije u Beogradu, sada i Novom Sadu. Razgovarao sam s desecima ljudi, naslušao se svakojakih sudbina, životnih priča za ispisati knjigu. I, iskreno, po prvi puta u novinarskoj karijeri ne znam što napisati. Ovo što se večeras događa u Novom Sadu nešto je potpuno nadrealno, nešto što nijedan članak ili televizijski prilog ne može opisati, jedan od onih trenutaka u povijesti kada šutiš i gledaš, osjećaš... Stigao sam u zabludi da Srbi ruše režim Aleksandra Vučića i da ću kao novinar izvještavati o padu jedne diktature. Putem sam shvatio da je to samo trun, zrnce priče o buntu u Srbiji. Ovdje mladi ljudi Vučića uopće ne doživljavaju. Nebitan im je (a to ga najviše boli). Njih nimalo ne zanima tko će biti predsjednik Srbije. Može to biti, kaže mi jedna studentica, Pink Panther. Bitno je da rade institucije. Da se poštuju zakoni. Da se za kazneno djelo ide u zatvor, a ne na visoku poziciju. Da se na ulicama gradova ne gaze ljudi drugačijeg mišljenja. Bitno je da svatko odgovara za svoj rad, za svoju riječ, za svaki svoj potez. Srbi se bune protiv sustava. Protiv bezakonja, protiv kriminala.  Ovo nije politička borba, da je tomu tako najbolje pokazuje da studenti nemaju lidera, nemaju politički stav, nimalo ih ne zanima pozicija ni opozicija. Nisu lijevo, nisu desno, što su!? E, to najviše plaši i one političare koji su na vlasti i one koji bi na nju htjeli doći. Jer vide da su ova djeca pametna, artikulirana, načitana i prije svega hrabrija i snažnija nego što je itko mislio. U nekom trenutku ovo će se morati maknuti s ulice i početi rješavati institucionalno. Ali kako? Kako kada ulica ne vjeruje nikome. Ulica traži lustraciju (nemam bolje riječi), katarzu, čišćenje od blata koje se nije nakupilo samo u Vučićevom desetljeću, nego i u onima prije. Studenti, srednjoškolci, mladi... Oni ne traže da Vučić ode, iako je to samo po sebi razumljivo. Oni traže korijensku promjenu, možda i utopiju, apsolutnu demokraciju, gdjekad i anarhiju. Oni traže novi, bolji svijet, bez nacionalizma, bez nepoštenja, bez nasilja. Jesu li u tome naivni? Naravno, klinci su, velikih srca, klinci koji istinski vole svoju zemlju i žele joj dobro. Hoće li svijet zbog njih preko noći postati bolji? Neće, naravno. Ali ako njihova poruka do svakog desetog čovjeka u Srbiji, u Hrvatskoj, bilo gdje na planetu, učinili su više nego svi političari ovih prostora zajedno u trideset, četrdeset, ma pedeset godina... I zato stariji plaču kada ih vide na ulicama. plaču jer vide da nada nije izgubljena, plaču jer su ih krvava stopala studenata podsjetila na snagu koju su i sami nekad imali. Plaču jer godinama nisu plakali, zarobljeni u beznađu i apatiji i razmišljanju kako je onako kako mora biti i mi tu ništa ne možemo.

Tomislav Kukec

I dalje iz Hrvatske.

Odličan!

• Love 8

Sto se tice tih pominjanja penzija o kojima zvalavi trabunja, bio je onaj jedan post na mrezama gde je kao prikazano procentualno povecanje, malo sam istrazivao jer ne verujem bas svemu sto se deli... nasao sam kredibilan izvor.

Ne tako davno, pre par meseci, o tome se pricalo i u OKO magazinu na RTS-u:

https://oko.rts.rs/ekonomija/5085735/kretanje-srpskih-plata-i-penzija-u-poslednjih-sedam-decenija-prica-o-usponu-sunovratu-i-oporavku.html

Ali su ovde kvalitetnije slike:

https://standard.rs/2024/07/07/kretanje-srpskih-plata-i-penzija-u-poslednjih-sedam-decenija/

Tekst je i o platama ali i o penzijama sto je mene zanimalo. A tu je najbitniji ovaj grafik:

OKO_Rast_realnih_penzija_JPEG_361x740.jp

Kada se kaze "realni rast" to podrazumeva da je nominalno povecanje (kao npr. ovih 11% koje se sada daje) uskladjeno sa inflacijom i rastom cena (sto u slucaju tih 11% zapravo smanjuje tih 11%). 

Mislim da se jasno vidi kada su penzije rasle a kada su padale ili stagnirale. 

• Like 1
  • Thanks 1

Rektorski kolegijum ga odjebo:

Rektorski kolegijum odbio Vučićev poziv na dijalog

Donabijanje posle one izjave studenata pravnog, live:

Rektorski kolegijum Univerziteta u Beogradu razmotrio je poziv na dijalog upućen od strane predsednika Republike Srbije 3. februara 2025. godine i, izražavajući jedinstvo Univerziteta, doneo odluku da pod ovakvim okolnostima poziv ne prihvati.

Saopštenje Rektorskog kolegijuma prenosimo u celosti:

„Niz nedoslednosti u javnim istupanjima predstavnika državnih organa ne uverava da je dijalog koji vodi ispunjenju studentskih zahteva moguć, a ni delotvoran ako se organizuje između dve strane koje nemaju mandat da o zahtevima raspravljaju i kojima zahtevi nisu ni upućeni.

Poziv na dijalog dolazi u trenutku kad su prekoračene sve moralne i zakonske norme, u atmosferi opšteg nepoverenja. Kao predstavnici Univerziteta i akademski građani dodatno smo obeshrabreni da je predloženi dijalog moguć zbog kontinuiranih napada usmerenih protiv akademske zajednice u medijskom prostoru, a još brutalnijih,nedopustivih, fizičkih napada u javnom prostoru.

Univerzitet u Beogradu još jednom insistira na ispunjenju studentskih zahteva od strane nadležnih institucija i podseća da se dijalog mora voditi u atmosferi uzajamnog uvažavanja između svih relevantnih aktera, sa poverenjem u institicuje i u okvirima pojedinačnih nadležnosti.

Univerzitet u Beogradu spreman je da studentima pruži ekspertsku podršku u cilju utvrđivanja ispunjenosti zahteva, da svoje dalje aktivnosti na uspostavljanju društvenog dijaloga usaglasi sa odlukama studenskih plenuma i time očuva jedinstvo Univerziteta. Smatramo da je dijalog ključno sredstvo u izgradnji demokratskog društva, te Univerzitet u Beogradu, kao predstavnik akademske zajednice, važan društveni akter i respektabilan sagovornik, stoji na raspolaganju javnosti i institucijama za svaku temu od društvenog značaja, u okvirima nadležnosti i stručnosti.

Zahvaljujemo na pozivu i uveravamo predsednika i javnost da sve dok radimo u skladu sa poverenim dužnostima i u okvirima naših nadležnosti i kompetencija, radimo za dobrobit univerzitetske zajednice, studenata i celokupnog društva. U tom duhu ostajemo otvoreni za razgovore, sa punom akademskom i ličnom odgovornošću.

U Beogradu, 04.02.2025. godine

Rektorski kolegijum Univerziteta u Beogradu“.

Rektorski kolegijum čine pet članova rektor Vladan Đokić, kao i prorektori Dejan Filipović, Zorica Vujić i Nebojša Bojović i generalni sekretar Marija Kostadinović.

• Like 16
  • Love 3
  • Thanks 1

3 minutes ago, Drug Crni said:

Živo me zanimaju njen doživljaj,kompoaracije sa studentskim protestima 1996/'97

Ovo što se danas dešava u Srbiji je daleko prevazišlo sve 96/97 pa i posle toga.

• Like 7
  • WOW 1

Tako to rade ljudi sa biografijama i integritetom. Da su se pitali profesionalci skupštinski, do sad bi bar 2-3 puta legli na kanabe, odigrali šahić i popili zero Kolicu. Koliko puta su ludaku dali legitimitet besmislenim dijalozima, pregovorima, javnim raspravama, a samo je trebalo reći prosto i jednostavno - odjebi bre budalo, nisi nadležan. 

Edited by Molina23
  • Like 13
  • Thanks 1

9 minutes ago, Perkos2 said:

ovo je takav šamar diktatoru da verovatno ima pritisak na 300

Mislim da nije, mislim da je on ovo ocekivao.

Mislim da je ovaj poziv bio onako, pucaj pa ako sta pogodis dobro i jeste. Ako mozes obrlati kog profesora da unese razdor i kupi malo vremena da se izgubi momentum protesta..

Sada ide spinovanje da je on za dijalog, mir i spasavanje delfina i foka a svi drugi ruse otadzbinu.

• Like 3

2 hours ago, DameTime said:

Ovim ljudima je potrebna podrška!

40 minutes ago, Clash said:

Nezamislivo je šta je ova porodica doživela. Katastrofa sa gubitkom deteta i brata, a na to im se na glavu sruči čitavo proklesto ovog društva - vlast ogrezla u kriminalu i bahatosti i ljudi, komšije, kolege...koji ih ne samo ostavljaju potpuno same u bolu i borbi, nego ih još osuđuju, zvižde im...Tuga i propast ovog društva in a nutshell.

Kada je Milovan svojevremeno izgovorio rečenicu "ja neću da trgujem mrtvim sinom", nisam odmah razumeo šta je tačno hteo da kaže. Na žalost, kada sam video šta su ova vlast i ovo društvo uradili nekim drugim roditeljima neke druge mrtve dece, veoma dobro sam shvatio protiv čega čovek mora da se bori.

Nadam se da će doći dan kada će ova porodica naći svoj mir, a mi da se potrudimo da njihova priča nikada ne bude zaboravljena. Jer, zato što smo ih ostavili same i imali važnija posla, ono što se desilo njima je nastavilo da se dešava i neka još veća katastrofa je, na žalost, izgleda morala da se dogodi.

• Like 18
  • Love 2
  • Thanks 11

2 minutes ago, Clash said:

Mislim da je ovaj poziv bio onako, pucaj pa ako sta pogodis dobro i jeste. Ako mozes obrlati kog profesora da unese razdor i kupi malo vremena da se izgubi momentum protesta..

Sada ide spinovanje da je on za dijalog, mir i spasavanje delfina i foka a svi drugi ruse otadzbinu.

Ma to je on pozvao na dijalog pro forme. Sa diktatorima se ne pregovara.

Just now, Arsenije Pesic said:

Nezamislivo je šta je ova porodica doživela. Katastrofa sa gubitkom deteta i brata, a na to im se na glavu sruči čitavo proklesto ovog društva - vlast ogrezla u kriminalu i bahatosti i ljudi, komšije, kolege...koji ih ne samo ostavljaju potpuno same u bolu i borbi, nego ih još osuđuju, zvižde im...Tuga i propast ovog društva in a nutshell

Pa evo onaj penzioner sto govori kako je penzija mala tj povecano 900 din a uzme se 300...Narod umesto da podrzi oni mu se smeju a tapsu velikom Aciki.

Jeste totalno druga situacija ali slicnost postoji.

• Like 2

Sad će "predmetna institucija mahom ceremonijalnih nadležnosti" da isforsira nove "izbore", pod izgovorom 

"čega se plašite kad ste tako jaki". Bitno je samo biti istrajan i nastaviti ignorisati ga. 

Dobrano su poljuljani, iako nisu naivni. Učiniće sve da preokrenu situaciju u svoju korist. 

• Like 1

5 minutes ago, Clash said:

Pa ne znam bas

ako my je to bila ideja, onda jos jedna y moru idiotskih

na ovaj nacin se namestio se na penal da mu se ovako odgovori, sa ovakvim odgovorom, ljudi su dobili dodatni boost (bar ja) jer mu sad i institucija i ljudi sa imenom i prezimenom govore odjebi budalo, nisi nadlezan.

Sad ocekujem da mu to uradi i neki sindikat koji se buni i onda nema kraja...

o spinu koji ce sad da ide naravno, pa on obilazi ranjenog u ns a studenti jel'te peku prase...

• Like 2

Uvek me oduševi kada neko hirurški preizno objasni ovoj vlasti neke osnovne lekcije, kao što su to uradili studenti pravnog i time ostavili zicer dekanskom kolegijumu.

Možda je i sa nedovoljno pažnje prošlo nedavno pismo prosvetnih inspektorki iz Zrenjanina, koje me je posebno oduševilo, pa ću sa zadovoljstvom da podsetim i na to. klik

Što bi rekli mi mladi, pumpaj!

• Like 4
  • Thanks 1
  • Ha-ha 1

3 minutes ago, Arsenije Pesic said:

Nezamislivo je šta je ova porodica doživela. Katastrofa sa gubitkom deteta i brata, a na to im se na glavu sruči čitavo proklesto ovog društva - vlast ogrezla u kriminalu i bahatosti i ljudi, komšije, kolege...koji ih ne samo ostavljaju potpuno same u bolu i borbi, nego ih još osuđuju, zvižde im...Tuga i propast ovog društva in a nutshell.

Kada je Milovan svojevremeno izgovorio rečenicu "ja neću da trgujem mrtvim sinom", nisam odmah razumeo šta je tačno hteo da kaže. Na žalost, kada sam video šta su ova vlast i ovo društvo uradili nekim drugim roditeljima neke druge mrtve dece, veoma dobro sam shvatio protiv čega čovek mora da se bori.

Nadam se da će doći dan kada će ova porodica naći svoj mir, a mi da se potrudimo da njihova priča nikada ne bude zaboravljena. Jer, zato što smo ih ostavili same i imali važnija posla, ono što se desilo njima je nastavilo da se dešava i neka još veća katastrofa je, na žalost, izgleda morala da se dogodi.

Ispod radara prolazi jos jedna velika tragedija, požar u staračkom domu.

Negde sam onako usput procitao, ne znam ni da li na medijima ili negde na mrežama da je još dvoje povredjenih preminulo.

Najvise sumnje unosi da nema objavljenih  imena stradalih.

Sumnje kod mene, jer znam konkretan slučaj gde je osoba prepisala nekretninu vlasniku staračkog doma za doživotno izdržavanje u domu.

Osoba koje ima dete u Kanadi, koje se složilo sa tim i sve je zakonski regularno.

Medjutim takodje znam i za šemu gde se oduzima poslovna sposobnost starim licima bez naslednika  a koji imaju vredne nekretnine za doživotni boravak u domu.

Takodje sve zakonski pokriveno  doktorima, socijalnim radnicima, sudijama, notarima.

Ne insinuiram ništa za ovaj slučaj konkretno ali previse nas je zmija ujedalo tako da se pazim od svakog guštera a to se najbolje demantuje čistom istragom i obaveštavanjem javnosti.

Dakle institucije da rade svoj posao.

• Like 14

18 minutes ago, Clash said:

Možda i jeste očekivao da će ga otkačiti, ali ovi su mu baš lupili šamarčinu. Nekoliko puta su spomenuli nadležnost i time saopštili da nije nadležan. Što rekoše u Lepa sela lepo gore, zavukli su mu ga baš profesorski.

• Like 2

Ja sam baš tvrd na suze ali ovo u vezi gospodina Milovana i gospođe Nele i njihove tragedije me baš duboko ganulo još onda, a posebno sad kad vidim da ti ljudi nastavljaju borbu do dana današnjeg. Grlo mi se steglo. Mora biti pravde za te dobre ljude, ako ne na ovom svetu onda na nekom lepšem od ovoga.

• Like 25
  • Thanks 2

33 minutes ago, Arsenije Pesic said:

Uvek ću pamtiti Milovanove reči koje je tada uputio neljudima - sve čovek do čoveka, sve karakter do karaktera... 

Ne može se dostojno opisati kroz šta su oni prošli, a sa čim žive i danas, jer će tuga koju nose biti sa njima sve dok su i oni na ovom svetu. Nezamislivo.

Edited by DameTime
  • Like 13
  • Tuzno 1

3 minutes ago, DameTime said:

Uvek ću pamtiti Milovanove reči koje je tada uputio neljudima - sve čovek do čoveka, sve karakter do karaktera... 

Ne može se dostojno opisati kroz šta su oni prošli, a sa čim žive i danas, jer će tuga koju nose biti sa njima sve dok su i oni na ovom svetu. Nezamislivo.

Mislim da je to najveći slom ovog inače slomljenog društva.Da kolege dođu da aplaudiraju direktoru ispred suda u postupku protiv nastradalog radnika/kolege i njegovog oca.Užas!

• Like 8
  • Tuzno 5