Jump to content

Vox Populi - Vox Dei

MetalHead

Recommended Posts

Moj otac 90tih bio Milosevicevac, znaci ne SPS nego Milosevic hard core ride or die, a sad demokrata, cita Danas i Direktno, nije bas neka pro EU prica ali je za pomirenje medju narodima ("pa i taj Albanac, sta ce, obican covek kao ja, mora da radi i zaradi"), protiv je ruske agresije u Ukrajini, jos se i setio da se kao mlad uvek izJasnjavao kao Jugosloven ("ma ja nisam ni znao sta je to Srbin do vojske"), i jasno je sta misli o aktuelnom trenutku. Ne znam kad se taj prelom desio, al mi je mnogo kul. Majka je uvek bila liberalnijih stavova, to je druga prica. 

Edited by Prijatelj Mitar
J
  • Like 11

12 hours ago, duško matić said:

Moj isto gleda sarumanovo trojstvo pink-hepi-informer, ne mogu da odem kući a da se ne pokačimo. izderemo jedan na drugog i onda sledeći put jovo nanovo

Keva ih mrzi od maltene prvog dana. Jer ona ne prasta bahatost, i dzulovsko ponasanje. Jos od pocetka je bila u fazonu "Ma sve i da rade dobar posao, ne mogu da ih gledam". A i car je. Ako joj objasnim nesto lepo, uvek pomno slusa, i uvek ostavlja prostor da smo mi pametniji od njih, jer imamo kontekstualnije znanje.
Cale je hc mrzitelj Slobodana i Seselja. Bio. I sad je. I mrzeo je radikale. I kaze da ne voli Vucica, ali...
I 4 sec je dovolno da upoadnemo u tu vatru.
A ja sa mojim ocem sam upadao ceo zivot u vatre (iako najmladji clan porodice, mnogo puta vise sam se svadjao sa njima nego ostali zajedno), cak i za mnogo trivijalnije teme i situacije. Evo povoda za smejanje, ali on je ako slican McLeod-u, nekakva bumerska verzija njega. Nekad imam utisak da on izvlaci najgore iz mene, i ja iz njega, kada se pokrene neka diskusija, svadje itd...
Letos je moja verenica odlucila da ipak ne moze da se natera da ide na more sa mnom. Ne voli ga, previse provodila vreme na njemu kao mala, i nece. Ja usled potrebe da iskuliram, ali jos vise usled prolazenja kroz neku egz krizu, razmisljanja o prolaznosti zivota itd, pitam moje roditelje da sednemo u kola i da idemo na more. Konj u 35 godina seo u kola i ide na more sa svojim roditeljima. Obilazi plaze, istrazuj razlicite zabacene plaze i predele. Skripta za nekakav jeftinu kopiju neke lektire, ili neke Kamijeve novele. Pa za mesec dana ponovo sa njima.
I za tih 12,13 dana nisa imao ni 2 minuta svadje, niti upadanja u vatru.

Jednostavno let them be. Ne mozemo da ih promenimo, van domena nase kontrole je. Ako i postoji sansa da ih promenis, mors prvo da se potrudis da ih razumes, Tj da razumes njihovu perspektivu i pozadinsku kompleksnost. Koja uvek postoji. Na kraju dana, uvek postoje neki razlozi.
Pre par godina sam to shvatio za sve u zivotu, i vise se ne trudim da nekog ubedjujem u nesto, pogotovo ukoliko u toku diskusije stignu da pobiju zakone logike zarad sopstvenih "argumenata". Kad vidis da nema poente sa nekim nesto se ubedjivati... ne pricaj mu sta mislis... postavljaj mu pitanja, ili ces doci do toga da mozes da razumes sto tako misle, pa da seo nda lakse boris protiv toga, ili ces MOOOOOZDA uspeti pitanjima da ga navedes da se preispita.  Tacnije da dobije zelju da se preispita. Na kraju dana, promene u zivotu, ovde stavova, ne dolaze zato sto ti je neko rekao nesto, nacrtao ga ti je. Promene u savovima dolaze kad sam dobijes ideju da ih promenis. Ljudi vole da promena bude njihova ideja, a ne da ih neko drugi opravio...

6 hours ago, PorodicneVrijednosti said:

Ne znam za vas al kad mene na Linkedinu doda neko kome stoji da je Digital Content Creator il takvo neko zanimanje, automatski pocnem u sebi psovati sve sto mi u tom trenutku padne na pamet. 

4 hours ago, DameTime said:

Napusti objekat 😄 

A i ovaj što lajkuje sa tobom 😜 Imaju i "moderna" zanimanja, koja izbijaju u prvi plan sa porastom društvenih mreža, svoju svrhu i tu rade neki inteligentni ljudi. Nisu svi debil kao Istok Pavlović.

Content je buducnost. Content ce biti kralj.

Content, ce pre svega zbog ovog AI boom-a da bude mngoo bitan. Za pocetak, uvek je bio. Ali novonastala stvorena bitnost, ce dovesti do toga da ce se pojaviti 20-30 rola/pozicija za content. A to ce dovesti i do potrebe za  sistematskim pristupom, a to znaci da ce se pojaviti i metodologija. A samim time i nekakav inzenjering u tom domenu.
Higher Intelectual/Moral Ground likovi, pre svega devovi i slicni tech likovi ce probati da ignorisu to, omalovazaju, ali ce na kraju morati da prihvate to, i cinjenicu da ce content biti kralj u buducnosti. Bice im tesko verovatno, jer neretko oni misle da su oni jedini koji rade nekakav inzenjering u ovom svetu, da su svi ostali ili automatizovani operativci, administrativci ili nekakvi hoax scammeri ili bulshit-ovci (to uglavnom misle za busines/marketing/sales/design)

Nama trebaju price, narativi, inspiracije... Kontent ce biti tu da nam da ne samo edukativni sadzraj vec i senzibilitetom asocijativni sadrzaj koji ce nam obezbediti interpretaciju, racionalnu, iracionalnu, emotivno, neemotivnu, onu sa kojom se slazemo, onu sa kojom se pronalazimo, onu sa kojom se ne pronalazimo, onu sa kojom se delimicno pronalazimo, onu za koju sumnjamo da se mozemo zaprqavo pronaci. Onu koja nas inspirise, ili challenge-uje. Da ne navodim dalje, svakako kompleksan spektar. Svakako content je uvek imao svoj filozofosko-psiholoski mehanizam, moze se reci inzenejring. Tek ce ga imati. Embrace it.

Content nije tu samo da bude racionalan i logican. Nama to ne treba, niti ga zelimo nuzno. Niti zelimo da je savrsen. Uspeva AI da napravi zaista dobar content on its own. Ali to ljudima nije potrebno. Jeste na nekom generickom, mediocre nivou i domenu, koji u narednoj tehnolosko-kulturoloskoj iteracije izbrise.
Ja inace radim kao product designer. Radim na strategiji dizajna, UX-a, informacione arhitekture itd za tech producte, SaaS-ove. Uglavnom su to neki dashboards, crm, cms itd.
Svakodnevno sam ukljucen u tech proces, mnogo redje u biznis/marketing. A razmisljam se da se doprofilisem u pravcu da bude content creator. I proucavam tu metodologiju, od storytelling-a, do gradjenja relatable aspekta, pa na kraju i do grafickih aspekata (dizajn, video itd... dobro to je sve srodno i sa onime sa cim sam imam iskustava). 
Kao sto sam davno nekad znao da ce morati da postoji spona izmedju tech dela (npr frontenda) dizajna i biznisa. I da ce neko morati da bude placen da holisticki razmislja o interfejsu, tako sam sad siguran da ce Content biti king. Zivot nam postaje prekomplikovan i overwhelming za ovih nasih posranih 24h koliko nam traje dan. Tih 24h nikad necemo moci da promenimo. Zato ce nam biti neophodno da svu tu zguzvanost prozivljavamo uz kontent koji ce da nas zasiti.

________

Inace da se vratim na pricu sa Linkedin i Twitter. Linkedin je bas toksican u picku materinu 😄 
Metabolizam, i kultura LI-a je pretoksicna, nebintno koja je nisa u pitanju. Principi i praksi su isti. Uglavnom pun djavo likova koje nemaju sram, ili zele da impresioniraju druge. Na instagram kacis sliku svog tela/selfija, ili jos gore frejm tvog zivota, kako bi natrljao drugima kako imas lep i kvalitetan zivot. Linkedin radi isto, samo sto pokusavas da impresioniras ljude, izmanupilises ih i lazes o tome kako si nesto pametan, sposoban i kvalifikovan...

Ja Twitter volim, bas zato sto se tviter kao mreza izgradio na tome sto su tviter pioniri ljudi koji su konstatovali toksicno poput tih na LI. Selfpromocije naravno ima, ali tviter nekako nedozvoljava da si bullshiter. Dozvoljava, cak i pospesuje, polarizaciju, pristrasnost, agende itd. Ali tesko prolazi to da bude  cak i fejk sa agendom.

• Like 4
  • Thanks 3

18 minutes ago, BattleBender said:

Jednostavno let them be. Ne mozemo da ih promenimo, van domena nase kontrole je. Ako i postoji sansa da ih promenis, mors prvo da se potrudis da ih razumes, Tj da razumes njihovu perspektivu i pozadinsku kompleksnost. Koja uvek postoji. Na kraju dana, uvek postoje neki razlozi.
Pre par godina sam to shvatio za sve u zivotu, i vise se ne trudim da nekog ubedjujem u nesto, pogotovo ukoliko u toku diskusije stignu da pobiju zakone logike zarad sopstvenih "argumenata". Kad vidis da nema poente sa nekim nesto se ubedjivati... ne pricaj mu sta mislis... postavljaj mu pitanja, ili ces doci do toga da mozes da razumes sto tako misle, pa da seo nda lakse boris protiv toga, ili ces MOOOOOZDA uspeti pitanjima da ga navedes da se preispita.  Tacnije da dobije zelju da se preispita. Na kraju dana, promene u zivotu, ovde stavova, ne dolaze zato sto ti je neko rekao nesto, nacrtao ga ti je. Promene u savovima dolaze kad sam dobijes ideju da ih promenis. Ljudi vole da promena bude njihova ideja, a ne da ih neko drugi opravio...

:Hail: Jedan od najboljih paragrafa koji sam pročitao na forumu.

To sam i ja shvatio ne tako davno. Mada mi je malo teže staviti u praksu, ovaj forum je najbolji primer toga :classic_biggrin:

• Like 3

Ne moze se nekome "isprati mozak" sipajući u njega nešto što već nije bilo unutra, nego se taj kome je navodno "ispran mozak" samo može podstaći da bez stida, ako ga je ikad u njemu bilo, počne da se ponaša u skladu sa svojom pravom prirodom.

Oni koji idu pa "glasaju" za suprotno od opcija koje im preporucuju deca/unuci itd, to ne rade zbog poverenja u vučiće, miloševiće i slične, i vere da će njihovi kandidati uraditi nešto dobro, nego to rade da bi namerno i svesno napakostili boljima od sebe. Dakle, radi se o lošim ljudima, ljudima slabim, povodljivim, ljudima bez karaktera, tj o zlikovcima. Takvi kad im se pruži prilika vrše ratne zločine, ili podržavaju direktne izvršioce ratnih zločina.

Niko ne tvrdi da treba gubiti vreme na pokušaje da se takvi preobrate. Religije u tome nisu uspele hiljadama godina. Takve treba suzbijati, i zato postoje sistemi i zakoni. Takvi to na neki način znaju, i u toj zemlji zato pakosno, namerno i svesno, ali naročito pakosno, sa zlobom, likujući,  decenijama biraju opcije koje nikad neće u nju uvesti sistem i insistirati na držanju zakona "kao pijani plotova". Što ih čini samo običnim zlikovcima.

Da, ponekad deluju staro, uplašeno, zbunjeno, patetično, možda čak prevareno itd, i lako ih je žaliti, ali to je pogrešno. Jer se radi o sujetnim zlikovcima do srži opsednutim samima sobom. O neljudima. Onaj ko ide protiv sopstvene dece ne može biti drugo do nečovek, i kao takav, opravdano odbačen i prezren od svih koji nisu ogrezli u (palanačkoj) pakosti i zlobi kao on.

Edited by Dr. Blockhead
  • Like 1
  • Thanks 1

29 minutes ago, Dr. Blockhead said:

Onaj ko ide protiv sopstvene dece ne može biti drugo do nečovek, i kao takav, opravdano odbačen i prezren od svih koji nisu ogrezli u (palanačkoj) pakosti i zlobi kao on.

Može, može i onaj koji ide protiv svojih roditelja, koji je za čišćenje, eliminisanje. U ime napretka su i konclogori stvarani, nepopravljive, manje vredne , treba ukloniti da ne kvare čistu, jedino ispravnu ideju, nacisti se nisu zanosili iluzijama, znali su ko je rođen zao, zlo su uništavali uništavanjem nosilaca, komunisti su malo naivniji, pokušavali su da poprave zalutale ovčice, i uspevali su u tome, samo, kako su koga popravilo on umre od popravljanja.

Dok su roditelji koji su na strani svoje dece, poput, Mitrovića, Panića, Terzića, Momirovića, pravi, uvek na strani mladih i progresa. Uspeli su da vaspitanjem i podrškom naprave ljude po sopstvenom liku, moja majka nije, glasala je za Miloševića dok je mogla da ide na biralište, i par puta dok sam je vozio, kad sam isfolirao da ne mogu da je vozim, imao sam grižu savesti, otac malo drugačije ali ne verujem da smo ikad glasali za istu opciju,  glasali su pogrešno ali ih unuci i danas obožavaju, dedu posebno, s pravom. Vrednije je to nego da su ispravno glasali a bili loši baba i deda.

• Like 3

2 hours ago, Dr. Blockhead said:

Ne moze se nekome "isprati mozak" sipajući u njega nešto što već nije bilo unutra, nego se taj kome je navodno "ispran mozak" samo može podstaći da bez stida, ako ga je ikad u njemu bilo, počne da se ponaša u skladu sa svojom pravom prirodom.

Nije da toga uopšte nema, ali se ne slažem da je dominantan faktor.

Imho, ljudi i njihovo unitrasnje stanje su uglavnom stanje sopstvenih investicija. Ljudi se najvise vezuju za njih, i mnogo im je stalo do toga.

Investicije nisu suštinski finansijsko-materijalna stvar, investicije su pre svega stvar alokacije naših raspoloziv resursa, i tu spada mozda najvise naša emergija, pažnja i ukoženo vreme u nešto.

Kada provedeš vreme, investiras sviju paznju u nesto često i dosta, stvaras obavezu premam samom sebi da opravdas tu investiciju. Defanzivni mehanizam svih nas je takav da cemo braniti smislenost naseg ulozenog vremena, i relativnost tog fenomena nam daje prostora da se tendeciozno hvatamo za razloge kojima opravdavamo tu investiciju. Mnogo je teze da sebe varamo za investicije koje imaju uniformu i definisanu metriku i evaluaciju. Kupio si stan, promasio si pokaciju, preplatio kvadrat u donosu na alternativu koja ti je bila opcija. Tesko da sam sebe ubedjujea, mada i tu ljudi nadju nacim da se ubede da im je tu lepse.

Investirano vreme može biti najveća zamka. I to je tako jer na globalu, kriticko razmisljanje je retkost.

i isto tako je retko da ljudi konstatuju da su spucali vremena u neku glupost i obmanu. Čak i kad se to desi, to se desi kad se to dovede do nekog absurda, kad vise nemaju kud, i mozda cak i direktno ma svojoj kozi osecaju posledice toga.

• Like 8

Za ovih 20+ godina na ovom forumu (ukljucujuci i prethodnu inkarnaciju, naravno) ovo je ko zna koji put da citam isti pricu o mladji vs stariji. Tome bih mogla da dodam i godine pre foruma, kad se ”forumasilo” za kafanskim, kancelarijskim i ostalim stolovima. U medjuvremenu sam i sama presla iz prve u potonju kategoriju, ali nisam postala konzervativnija, mozda samo malo realnija i opreznija. Sto me ipak nije navelo da glasam za sns, naprotiv. Uvek sam glasala za istu gradjansku i proevropsku opciju, s tim sto je to ranije bilo iz dubokog uverenja da su promene moguce, a danas vise iz principa. To je sva razlika.

Sa svojim roditeljima, dok su bili u zivotu, nikad nisam morala da ukrstam stavove, bili smo na istoj liniji i svesrdno su me podrzavali dok sam bila politicki aktivna, sto nije bilo bas prijatno u malom gradu u kom smo tih kasnih devedesetih ziveli. Eh, ali bio je jedan period kasnih dvehiljaditih kad sam cupala kosu jer su mi rodjena deca, tada u kasnijem tinejdzerskom uzrastu, pod uticajem okoline pocela da srbuju i baljezgaju o komunizmu koji nisu ni omirisali. Onda su odrasli i sve doslo na svoje, sad se lepo slazemo 😀.

Nije dakle problem u mladji vs stariji nego u nedostatku politicke kulture u Srbiji. Partije nastaju i nestaju, prelece se na sve strane, od neke politicke stabilnosti ni s. Vise je to neka kladionica gde ljudi pokusavaju da pogode pobednika i glasaju za onog koga u tom trenutku percipiraju kao jaceg. Kad im se DOS ucinio dovoljno jak jedva su docekali da sklone Milosevica. I s ovima ce biti isto i samo se nadam da ce tada biti vise pameti da se spreci da se kasnije u nekom obliku opet vrati. 

Znaci, pustite to mladji i stariji, nije u tome stvar. Ima i danas solidan broj mladih, hint kapuljaca, ko ti placa penziju i nedamokosovo. Njima se mozak pere na youtube i po stadionima, starijima na Informeru, ali rezultat je isti i generacijski pravilno rasporedjen. Taman po liniji partijskog zaposljavanja i sticanja privilegija po istoj toj partijskoj liniji, a tu nema bas mnogo starijih, zar ne? Sve u svemu, godine tu ne igraju veliku ulogu. Onaj ko ima izgradjen politicki stav po svoj prilici ce ga zadrzati i kad bude stariji. Ostali, a bojim se da je to velika vecina, uvek ce se okretati prema onom sto im se s raznih strana i na razne nacine sugerise, i to nema veze s godinama. 

• Like 11
  • Thanks 4

@Dr. Blockhead Nije baš tako, mislim da su većina tih starijih ljudi koji podržavaju ovu nakaradnu vlast u suštini dobri ljudi, samo su naivni i prostodušni, naučeni da poštuju autoritete i veruju televiziji i novinama jer im je to jedino sredstvo informisanja. Često žive sami, nemaju sa kime da progovore, nisu sposobni za samostalan život i žive u nekom svom svetu u svoja 4 zida sa televizorom potpuno odvojeni od realnosti. Prosto nemaju dodira sa realnim životom, ne mogu da razumeju zašto se ljudi bune i kao takve ih je lako izmanipulisati. 

• Like 1

Ma to sve stvarno vrti na "Mir, stabilnost. Vucic".
To im je bio ozbiljan demagosko-populisticki inzenjering.

Starije generacije na ovim podrucjima su hronicno, da ne kazem genetski, preplasene i istraumirane zbog svakakvih ratova, turbulencija itd.
Ako nisu oni sami, njihovi roditelji jesu, pa i roditelji njihovih roditelja. To je bio sveprisutan model na Balkanu. Stanje predostroznosti, istraumiranosti, napetosti i tenzije...

I sad se stvarno plase da ce biti drasticnih promena, nekakvih katastrofa ako se nesto promeni. "Ma bolje i ovako, barem znamo..."
Ako su pro-russian, onda se plase da ce neko novi da skroz okrene ledja Rusima, a to znaci da Putin moze da nas kazni.
Ako su pro Evropa, plase se da ce neko vise da nas kaznjava sa zapada.
I na kraju dana, 12-14 godina (koliko vec) su ovi na vlasti, nije bilo nekog bas rata. Poverovali da je to zbog njih.

Vucic je zicnuo nacionalsticku zicku na tacan nacin. Vise puta sam to pokusavao da objasnim. Vucica zamisljam kao osobu koja ima nekakav fiktivni range slider (znato ono kad birate cenu, kad filtrirate po sajtovima), i na slajderu imas left-right. I on svaki dan skenira, ujedno i projektuje atmosferu u naredu, tako da uvek moze da kontorlise i da zna kako ce taj dan da taj range-slider postavi. A potreban mu je da zasiti tu svoju kriticnu masu, pogotovo nemnogo mislecu kriticnu masu. Sa odredjenom kradjom glasanja, ucenama, penzosima itd.... to je njemu bilo dovoljno.

Na to dodaj, da se ovde generacijski suludo veruje da penziju dobijas jer ti je drzava daje kao njen gest dobre volje, bez te aktuelne vlade je ne bi imao.
+ mediji, gledaju tv (tu ide ona prica sa investiranim vremenom)

Imamo mi Srbi istorijski ozbiljnu podlogu da budemo nemisleca, a gorda, stoka. I sa time moramo da se suocimo, cak i mi koji mozda i nismo to.
I to je bilo i pre Slobodana, i pre Tita...

Tu platformu je iskoristio Vucic, I eto ti ovoga....

• Like 8

32 minutes ago, BattleBender said:

Imamo mi Srbi istorijski ozbiljnu podlogu da budemo nemisleca, a gorda, stoka. I sa time moramo da se suocimo, cak i mi koji mozda i nismo to.
I to je bilo i pre Slobodana, i pre Tita...

Upravo. Pri čemu, mislim da je, uprkos preovlađujućem mišljenju da su Srbi ponosan i prkosan narod, poniznost i strah od vlasti, da ne kažem podanički mentalitet, dominantniji sentiment. Pa jebote trebalo nam je 500 godina da nas Turci dovedu do stanja ustanka. Ja na to ne bih bio posebno ponosan. 

Karikiram malo, ali "ćuti, dobro je" ili "ćuti, može i gore" je glavni razlog zašto se ne glasa protiv vlasti. Pri čemu, to prožima svaku sferu društva. Samo da se nekom ne zameri.. Evo banalan primer - svojoj majci je moja žena zakazala pregled preko bivših kolega sa fakulteta kod najbolje profesorke neurohirurgije u Beogradu za taj konkretan problem. Njena prva reakcija je bila - jao praviš mi problem kod moje doktorke, mi pripadamo Nišu, izgubiću pristup u Kruševcu i Nišu zbog tebe. 

• Like 5
  • Thanks 1

29 minutes ago, Eddard said:

Upravo. Pri čemu, mislim da je, uprkos preovlađujućem mišljenju da su Srbi ponosan i prkosan narod, poniznost i strah od vlasti, da ne kažem podanički mentalitet, dominantniji sentiment. Pa jebote trebalo nam je 500 godina da nas Turci dovedu do stanja ustanka. Ja na to ne bih bio posebno ponosan. 

Ih sad, razumem sta si hteo da kazes, ali mislim da mesas podanicki mentalitet sa zeljom za cvrstom rukom, usled odsustva prosvetiteljskih procesa kada ih je bilo u ostatku Evrope. 

Sto se tice ustanaka, zanimljiva opservacija, ali moram da dodam jos jednu korekciju.

Pedesetak godina nakon Kosovskog boja, imali smo Dugu vojnu, 1442, tj. ''krstaski rat'', gde je Djuradj sa Madjarima oslobodio teritoriju sve do Sofije, ali to propada godinu dana kasnije jer je Djuradj pristao na Segedinski mir, dok su Madjari i Hunjadi hteli i dalje da ratuju i tu smo se razisli. Steta.

Onda imamo ustanak banatskih Srba 1594. godine koji krece iz Vrsca i zbog cega su Turci spalili Svetog Savu na Vracaru.

Fun fact, prilikom opsade Vrsacke kule, turski zapovednik poziva naseg na ferku, i tu mu ovaj nas odsece glavu, ali se tako zavrsi opsada i dosta zivota ostane postedjeno. 

Nakon toga dolazi i Veliki turski rat, gde se Srbi dizu na ustanak kada su hriscanske vojske presle Savu i Dunav. Posto Francuzi napadaju Habsburge s ledja, oni moraju u rikverc a sa njima i Arsenije koji je pozvao na ustanak i tako dobijamo Seobu Srba 1690.

I poslednji ''protoustanak'' do 1804. je Kocina Krajina, 1788. gde Srbi oslobadjaju teritoriju od Smedereva do Krusevca. 

Od pada Smedereva do svadbe u Orascu ima cca 350 godina, dogadjaj u Maricevica jaruzi je nama poznat i znacajan zato sto nakon toga vise nema nazad, nema vracanja na nulu. Prvi je osnova za Drugi, nakon cega dolaze autonomije, ustavi, smene, i tako sve do Berlinskog kongresa. 

• Like 12
  • Love 1
  • Thanks 1

51 minutes ago, Eddard said:

Karikiram malo, ali "ćuti, dobro je" ili "ćuti, može i gore" je glavni razlog zašto se ne glasa protiv vlasti. Pri čemu, to prožima svaku sferu društva. Samo da se nekom ne zameri.. Evo banalan primer - svojoj majci je moja žena zakazala pregled preko bivših kolega sa fakulteta kod najbolje profesorke neurohirurgije u Beogradu za taj konkretan problem. Njena prva reakcija je bila - jao praviš mi problem kod moje doktorke, mi pripadamo Nišu, izgubiću pristup u Kruševcu i Nišu zbog tebe. 

Kada čujem te priče o ponosu, junaštvu i sličnom, dobijem nagon za povraćanjem ili da odem u WC. Ukratko, od toga mi se kenja. Gomila tih gluposti se razvlači na konto ona dva ustanka i dva svetska rata, a u istoriji su ratovali svi mogući narodi, i to od pećinara do danas. A šta je bilo pre ili posle tih ratova?

I pre i posle turskog osvajanja običan svet je ratovao za feudalce. Jeste da nisam baš bio prisutan za vreme Nemanjića niti za vreme Osmanlija, ali pretpostavljam da je tamo nekom srednjovekovnom Peri bilo važnije da ore svoju njivicu nego da ratuje za tuđe zemlje i da ga je bolelo spolovilo da li plaća reket, ili srpski/turski rečeno danak ili harač nekom Nemanjiću ili nekom Muratu jer kako god okrene, jedan od njih dvojice će ga očerupati. A gde su u svemu tome bilo obrazovanje i građanska klasa? Nigde. Kada je Nemanja postao župan, Univerzitet u Bolonji je usvojio Constitutio habita, prvi dokument koji je garantovao akademske slobode. Potomci Kraljevića Marka su i dalje orali drumove.

Nekoliko vekova kasnije, srpska država uvozi pismene Srbe iz Austrougarske, angažuje i neke strance, ali ih mnogo i ne ferma. Nije uzalud Dositej govorio ono o zvonima, praporcima i knjigama, niti je Karađorđe iz čistog hira kažnjavao one koji nisu hteli da sade krompir. KOliko sam čitao, crkva ga je nazivala đavoljim semenom i katoličkom podvalom.

Fast forward do 21. veka... Iako je sada obrazovanje dostupno, a do određenog doba čak i obavezno, plus što se o mnogim temama dosta toga može lako saznati, neki i danas veruju u bajke da su svi oni koji se bune protiv režima strani plaćenici, a kao katolička podvala se uzimaju i famozna Noć veštica (protiv čega se inače i mnogi katolički sveštenici bune) ili Crni petak, koji veze ni sa kakvom religijom nema, već je u pitanju obična trgovina.

Ukratko, stigli smo do prvog uzroka problema, a to su neobrazovanost i zatucanost.

Drugi uzrok bi bio nemogućnost kritičkog rasuđivanja, za šta verujem da je povezano sa onim podacima o prosečnom IQ.

Ukoliko se ova dva uzroka spoje, jasno je zbog čega mnogi smatraju da im neko 'daje' penzije. Penzija se zarađuje uplaćivanjem u penzioni fond. Tačka.

Isto važi i za plate u državnom sektoru, bilo da govorimo u sudijama, tužiocima, o prosveti, opštini, državnom preduzeću i slično. Plata može da se zaista daje za fiktivna ili nepotrebna radna mesta, ali činjenice su sledeće:

- Sudija koji radi svoj posao, provodi vreme nad predmetima, čita zakone i slično je svoju platu pošteno zaradio.

- Učitelj koji radi svoj posao, učenike nauči nečemu i zalaže se na poslu je svoju platu pošteno zaradio.

- Čistačica koja je oribala opštinske kancelarije, školu ili poštu je svoju platu pošteno zaradila.

Niz može da se nastavi, ali za sve ostale poslove važi da niko nikome nije dao platu, već da je ta plata zarađena. Tačka.

Ukoliko neko misli da država ne može da funkcioniše bez jednog čoveka, onda ili ima problema sa inteligencijom, ili je ta država toliko nesposobna da ne bi trebalo ni da postoji.

U prilog nedostatku inteligencije mi mnogo govori primer koji je na ovoj temi naveden nekoliko dana ranije: kada podržavaoce SNS-a pitate zbog čega Đilas (ili neko drugi) nije uhapšen, a stalno se govori da su lopovi, dobija se odgovor da 'žuti' drže pravosuđe. Ako bi neko upitao zbog čega onda niko iz SNS-a nije uhapšen ili osuđen, pa makar i nepravedno, odgovora nema.

Još jedan primer kolektivnog nedostatka inteligencije je i padanje na Šapićeve priče da stari most treba srušiti jer su ga izgradili nacisti. Baš me zanima da li se neko zapitao kakva bi trebalo da bude sudbina Kalemegdana, pošto su ga gadili i Turci i Austrougari, ili šta treba uraditi sa mnogim drugim tvrđavama koje nisu autentično srpske.

Ima toga još, ali ja u neku veliku inteligenciju tzv. naroda baš i ne verujem.

• Like 10
  • Thanks 1

8 minutes ago, DJ_Vasa said:

Isto važi i za plate u državnom sektoru, bilo da govorimo u sudijama, tužiocima, o prosveti, opštini, državnom preduzeću i slično. Plata može da se zaista daje za fiktivna ili nepotrebna radna mesta, ali činjenice su sledeće:

- Sudija koji radi svoj posao, provodi vreme nad predmetima, čita zakone i slično je svoju platu pošteno zaradio.

- Učitelj koji radi svoj posao, učenike nauči nečemu i zalaže se na poslu je svoju platu pošteno zaradio.

- Čistačica koja je oribala opštinske kancelarije, školu ili poštu je svoju platu pošteno zaradila.

Niz može da se nastavi, ali za sve ostale poslove važi da niko nikome nije dao platu, već da je ta plata zarađena. Tačka.

Ono što je po meni najveće zlo SNS-a je urušavanje sistema vrednosti jedne zajednice i ustoličavanje novih vrednosti.

Tj. nisu to više ni vrednosti nego urušavanje osnovnih civilizacijskih normi na kojim počivaju zajednice.

Imali smo niz: Kradeš- Lopov si- Ako te uhvate ideš u zatvor. SNS je to promenio u Kradeš- Snašao se čovek- i bleja.

Tako da nije vise samo da je kraduckanje prihvatljivo nego se kradja smatra skupom pozitivnih veština.

I onda dolazimo do kategorije koju nisi naveo ovde a nažalost ne da nije zanemarljiva nego je masovna pojava:

SNS balvan je dobio svoju stolicu u nekom javnom preduzeću, ne radi ništa i svoju platu je pošteno zaradio jer je lepio neke plakate nekad, doneo 50 sigurnih glasova a i ponekad je nekoga iznabadao.

I to je postalo normalno. 

Oni kojima to smeta u većini slučajeva slegnu ramenima, jebiga tako je.I onda kao društvo klizimo u još dublje ponore.

Ovde mislim i na sebe, ništa ja nisam bolji što serem na forumu a efekat toga je ništica.

• Like 13