Jump to content

Canada - Looking for the summer

Recommended Posts

Posted
  On 1/3/2023 at 10:14 PM, ters said:

Rijesimo se i dizela i benzina i nema brige. Izgleda da je buducnost brza nego sto sam mislio: 

Norveska - 80% automobila prodanih u 2022 su elektricni 

chart.png

https://www.reuters.com/business/autos-transportation/hitting-record-electric-cars-sales-norway-near-80-2022-2023-01-02/  

Expand  

Norveska ti nije relevantna zemlja oko EA.Zasto? Pa zato sto je energija sva od vode i najznacajnije zato sto su date ogromne subvencije. Samo da nbrojim neke. Nije se placao porez na auta, dzabe putarina, dzabe trajekt, dzabe registracija, dzabe parking i struja jeftina (bila). E sad dosla skupa struja, mora se placati pola parkinga, pola trajekt itd,itd...Ima jos toga oko struje ali o tom drugi put.

Posted
  On 1/5/2023 at 1:03 AM, ters said:

A citav Nunavut ima stanovnika kao Negotin… 

Expand  

Jes vala i to što veliš, ko ih suneti kad ih nema ni za pun autobus...obustaviti dostavu dizela pa nek vide šta će😶...nego i kod nas je pola godine debeli minus, a i nema nas baš mnogo, moš' svi da stanemo u jedan  Beograd, pa šta onda da radimo? Jal da gasimo bušotine i selimo u tople krajeve ili nešto drugo?

Posted
  On 1/5/2023 at 2:33 AM, Kolbas said:

Jes vala i to što veliš, ko ih suneti kad ih nema ni za pun autobus...obustaviti dostavu dizela pa nek vide šta će😶...nego i kod nas je pola godine debeli minus, a i nema nas baš mnogo, moš' svi da stanemo u jedan  Beograd, pa šta onda da radimo? Jal da gasimo bušotine i selimo u tople krajeve ili nešto drugo?

Expand  

Jok bolan, treba ih pustiti da trose dizel jer su medju onih 10-15% koji bez dizela srvarno ne mogu… Za vas iz krajeva gdje je pola godine debeli minus- snaci cete se nekako jer svakako necete moci kupiti nove neelektricne automobile vec za 12 godina… Bolje navijaj da se sto vise elektricnih automobila vozi u podrucjima sa umjerenijim klimatskim uslovima i da se kroz njihovu siroku upotrebu sto vise problema otkrije i rijesi do 2035… 

• 4 months later...
Posted

Kad je vec ters spomenuo klimu, malo razonode.

Preselio Mujo iz BiH u Kanadu i počeo voditi dnevnik...

12. avgust. Uselili smo se u našu novu kuću u Kanadi. Tako sam uzbuđen! Ovdje je tako lijepo! Planine su prekrasne. Jedva čekam da ih vidim prekrivene snijegom!

14. oktobar. Kanada. To je najljepša zemlja na svijetu! Lišće je poprimilo sve one divne nijanse žute i narandžaste boje. Vozio sam kroz prirodu i vidio par jelena. Tako su graciozni! To su najljepše životinje na svijetu! Ovo mora da je raj. Volim Kanadu. 

11. novembar. Dan sjećanja (Kanadski državni praznik). Lov na jelene će početi uskoro. Ne mogu da zamislim da neko može ubiti tako divnu životinju. Nadam se da će uskoro snijeg! Tako je divno. 

2. decembar. Noćas je pao prvi snijeg. Ustao sam i vidio sve pokriveno bijelim pokrivačem. Izgleda kao najljepša razglednica! Izašli smo napolje, očistili stepenište i prilazni put a onda se grudvali (ja pobjedio!). Kad je prošla grtalica morali smo ponovo očistiti kapiju. Koja divna zemlja! Volim Kanadu! 

12. decembar. Noćas opet snijeg. Opet prošla grtalica i zatrpala kapiju. Ovdje je zaista prekrasno! 

19. decembar. Noćas opet snijeg!! Nisam mogao izvesti auto da odem na posao. Ovdje je zaista divno, samo sam malo umoran od lopatanja. Opet j****a grtalica! 

22. decembar. Ovo bijelo govno opet padalo cijelu noć. Dobio žuljeve od lopatanja i leđa me bole. Ovaj majmun sa grtalicom kao da se krije iza ćoska i samo čeka da ja očistim ispred kapije. Papak! 

25. decembar. NESRETAN Božić! Još malo usranog snijega. Ako mi ikad dopadne šaka ovaj majmun što vozi grtalicu - ubiću ga! 
Mater im j**** što ne posipaju više soli po cesti pa da se prije otopi. 

27. decembar. Noćas opet snijeg. Ne izlazim već tri dana sem što čistim snijeg kad god prođe grtalica. Ne mogu nigdje ići, auto se zaglavilo u brdu snijega ispred kapije. I hladno je! Kažu da ce noćas pasti novih 30 centimatara ovih govana. 

28. decembar. Pragnoza je bila loša. Palo je pola metra. Ako ovako nastavi, neće se otopiti do ljeta. Grtalica se zaglavila i taj papak došao kod mene da traži lopatu. Rekao sam mu da sam već slomio šest lopata čisteći ta govna sa vrata sto ih je on nabio i zamalo da sam mu je slomio od glavu. 

4. januar. Najzad sam izašao iz kuce! Otisao do prodavnice da kupim nešto hrane i kada sam se vraćao udario sam jelena kolima. 3.000 dolara štete na kolima. 
Te j****e nemani trebaju biti ubijene. Svugdje ih ima! Što li ih lovci sve ne pobiše jesenas?! 

3. maj. Odvezao kola kod mehaničara. Nevjerovatno koliko su zahrđala od j****e soli što je posipaju svuda. 

10. maj. Selim na Floridu !!!!! Pun mi je k**** svega! Ne mogu zamisliti kako neko normalan moze živjeti u toj j*****j Kanadi.

• Ha-ha 3
Posted
  On 5/16/2023 at 7:05 PM, DJORDJE said:

A sta fali Floridi i Trampo se tamo preselio.

Expand  

Reveal hidden contents

• Ha-ha 2
Posted
  On 5/15/2023 at 4:39 PM, Dragan said:

Kad je vec ters spomenuo klimu, malo razonode.

Preselio Mujo iz BiH u Kanadu i počeo voditi dnevnik...

12. avgust. Uselili smo se u našu novu kuću u Kanadi. Tako sam uzbuđen! Ovdje je tako lijepo! Planine su prekrasne. Jedva čekam da ih vidim prekrivene snijegom!

14. oktobar. Kanada. To je najljepša zemlja na svijetu! Lišće je poprimilo sve one divne nijanse žute i narandžaste boje. Vozio sam kroz prirodu i vidio par jelena. Tako su graciozni! To su najljepše životinje na svijetu! Ovo mora da je raj. Volim Kanadu. 

11. novembar. Dan sjećanja (Kanadski državni praznik). Lov na jelene će početi uskoro. Ne mogu da zamislim da neko može ubiti tako divnu životinju. Nadam se da će uskoro snijeg! Tako je divno. 

2. decembar. Noćas je pao prvi snijeg. Ustao sam i vidio sve pokriveno bijelim pokrivačem. Izgleda kao najljepša razglednica! Izašli smo napolje, očistili stepenište i prilazni put a onda se grudvali (ja pobjedio!). Kad je prošla grtalica morali smo ponovo očistiti kapiju. Koja divna zemlja! Volim Kanadu! 

12. decembar. Noćas opet snijeg. Opet prošla grtalica i zatrpala kapiju. Ovdje je zaista prekrasno! 

19. decembar. Noćas opet snijeg!! Nisam mogao izvesti auto da odem na posao. Ovdje je zaista divno, samo sam malo umoran od lopatanja. Opet j****a grtalica! 

22. decembar. Ovo bijelo govno opet padalo cijelu noć. Dobio žuljeve od lopatanja i leđa me bole. Ovaj majmun sa grtalicom kao da se krije iza ćoska i samo čeka da ja očistim ispred kapije. Papak! 

25. decembar. NESRETAN Božić! Još malo usranog snijega. Ako mi ikad dopadne šaka ovaj majmun što vozi grtalicu - ubiću ga! 
Mater im j**** što ne posipaju više soli po cesti pa da se prije otopi. 

27. decembar. Noćas opet snijeg. Ne izlazim već tri dana sem što čistim snijeg kad god prođe grtalica. Ne mogu nigdje ići, auto se zaglavilo u brdu snijega ispred kapije. I hladno je! Kažu da ce noćas pasti novih 30 centimatara ovih govana. 

28. decembar. Pragnoza je bila loša. Palo je pola metra. Ako ovako nastavi, neće se otopiti do ljeta. Grtalica se zaglavila i taj papak došao kod mene da traži lopatu. Rekao sam mu da sam već slomio šest lopata čisteći ta govna sa vrata sto ih je on nabio i zamalo da sam mu je slomio od glavu. 

4. januar. Najzad sam izašao iz kuce! Otisao do prodavnice da kupim nešto hrane i kada sam se vraćao udario sam jelena kolima. 3.000 dolara štete na kolima. 
Te j****e nemani trebaju biti ubijene. Svugdje ih ima! Što li ih lovci sve ne pobiše jesenas?! 

3. maj. Odvezao kola kod mehaničara. Nevjerovatno koliko su zahrđala od j****e soli što je posipaju svuda. 

10. maj. Selim na Floridu !!!!! Pun mi je k**** svega! Ne mogu zamisliti kako neko normalan moze živjeti u toj j*****j Kanadi.

Expand  

Ovom tekstu se svaki put nasmijem, jer mada zivim u jedinom gradu Kanade u kojem je snijeg rijetkost, gledao sam slicnu metamorfozu na drugim pitanjima kod onih koji od neke pocetne ushicenosti i odusevljavanja malim stvarima prelaze u drugu krajnost gdje im sve smeta i gdje u Kanadi nema apsolutno nista dobro (ali ipak ne pomisljaju da sele odavde - ni u Srbiju, ni u Bosnu, ni na Floridu...)

• Like 1
Posted

Ima puno tih gastarbajterskih prica. Jedna od njih:

Ortak se odselio u Ameriku, i kao i svaki Srbenda sa manjkom višeg obrazovanja, uhvatio se jedinog poštenog posla koji je tada mogao da nađe.

I nije mu bilo lako, iskreno. Ali otišao je sa razlogom, i imao je jasno zacrtan plan.

U prvo vreme, nekih godinu, dve je živeo u crnačkom kvartu. I trudio se da se aklimatizuje, ali mu nešto baš i nije išlo. Prenstveno zbog preglasne muzike, nije mogao mučenik da se odmori od basova i hip hopa.

I zato je štedeo. Strpljivo.

Prvi neki malo veći novac koji je imao uložio je u kućno ozvučenje.

I tri dana bez prestanka je na maksimumu slušao SAMO I ISKULJUČIVO pesmu

GARA, GARA, GARIŠ LI SE SADA!

Posle tri dana mu neko kuca na vrata, on otvara, vidi crnca tu iz kraja koji ga gleda i kaže

- Brother, PLEASE NO MORE GARA!

I tako nastade mir.

• Ha-ha 8
Posted
  On 5/17/2023 at 6:55 PM, Eddard said:

To sa Floride je nastavak čuvene grtal’ce iz Kanade:

Expand  

Pa da, eno @Dragan je postavio originalno pismo iz Kanade, pa reko, nisu se tu putesestvija zavrsila... Ima i 3 deo

Reveal hidden contents

• Like 1
  • Ha-ha 3
Posted

Justin Trudeau - covjek koji je na unutrasnjem planu uprskao jako mnogo, ali koji vodi ispravnu spoljnu politiku:

• Like 3
Posted

Spisak stvari koje su federalni liberali zabrljali na unutrašnjem planu je jako kratak. Izborna reforma je jedna od stvari koje su ispalili (ja sam svakako protiv). Ima još, ali ne mnogo. Baljezgarije koje PP baca na stranu, vrlo često su stvari koje se prebacuju federalnoj vladi u ingerenciji provincija, i na njih federacija nema uticaj.

A u odnosu na PP, čak je i O’Toole bio primer moralnosti, ličnog integriteta i pre svega znanja. Nekad se pitam da li stvarno PP ima shvatanje ekonomije na nivou osnovca, ili namerno uglupljuje svoju retoriku da bi ga prosečna konzerva razumela.

Posted (edited)
  On 5/22/2023 at 3:45 PM, Maharaja said:

Spisak stvari koje su federalni liberali zabrljali na unutrašnjem planu je jako kratak. Izborna reforma je jedna od stvari koje su ispalili (ja sam svakako protiv). Ima još, ali ne mnogo. Baljezgarije koje PP baca na stranu, vrlo često su stvari koje se prebacuju federalnoj vladi u ingerenciji provincija, i na njih federacija nema uticaj.

A u odnosu na PP, čak je i O’Toole bio primer moralnosti, ličnog integriteta i pre svega znanja. Nekad se pitam da li stvarno PP ima shvatanje ekonomije na nivou osnovca, ili namerno uglupljuje svoju retoriku da bi ga prosečna konzerva razumela.

Expand  

Ipak ima malo vise stvari koje je zabrljao i obecanja koja nije ispunio, a meni licno je problematicna i bahatost sa kojom je pristupio nekim pitanjima:

- flip-flopping sa izgradnjom naftovoda u roku od par sedmica nakon izbora je po meni totalna katastrofa, kao i sve sto je obecao u oblasti ciste energije (ukljucujuci i ukidanje subvencija za fosilna goriva, izgradnju mreze od 5000 charger-a za elektricne automobile duz svih autoputeva u Kanadi, smanjivanje emisije CO2...)

- reforma zdravstvenog sistema u kojoj je obecavao da ce obezbijediti dovoljan broj porodicnih ljekara za sve Kanadjane - a sada je situacija gora nego sto je bila

- poostrene mjere za kontrolu oruzja  

- zabrana conversion therapy koju je obecao se nije desila

Ne poredim ga sa PP, O'Toole-om, Harperom... Nego samo naspram onoga sto je sam obecavao.

Edited by ters
Posted

Ali reformu zdravstvenog sistema ne može da izvrši federalna vlada, barem ne u onom obliku kao u evropskim zemljama koje nemaju ovakvu federaciju. Ogroman deo ingerencije za zdravstvo je na provincijama.

Ostalo ok. Ja mislim da je kontrola oružja morala da ode pet koraka dalje, ali o tome se može debatovati.

Posted (edited)
  On 5/22/2023 at 10:00 PM, Maharaja said:

Ali reformu zdravstvenog sistema ne može da izvrši federalna vlada, barem ne u onom obliku kao u evropskim zemljama koje nemaju ovakvu federaciju. Ogroman deo ingerencije za zdravstvo je na provincijama.

Ostalo ok. Ja mislim da je kontrola oružja morala da ode pet koraka dalje, ali o tome se može debatovati.

Expand  

I ja mislim da je kontrola oruzja trebala otici mnogo dalje kao sto je obecavao ali nije uradio nista. Sto se tice zdravstva - nema direktne ingerencije, ali ima direktnu kontrolu nad sredstvima za zdravstvo - health transfer..

Edited by ters
  • Like 1
  • 2 weeks later...
  • 2 months later...
Posted

Gledam jutros na BBC-u izdata naredba za evaukaciju Yellowknife-a . Poslednji put sam tamo bio pre skoro 20 godina i osim aerodroma ne vidim drugi nacin da se ljudi evakuisu. Postoje neki lokalni putevi koji vode nigde i jedan koji povezuje sa jugom ali je cesto neprohodan iz raznih razloga. Verovatno se u medjuvremenu jos toga izgradilo ali taj narod moze lako da bude odseceno od sveta i bez mogucnosti da bilo gde ode.

Posted
  On 8/19/2023 at 4:40 PM, DJORDJE said:

Gledam jutros na BBC-u izdata naredba za evaukaciju Yellowknife-a . Poslednji put sam tamo bio pre skoro 20 godina i osim aerodroma ne vidim drugi nacin da se ljudi evakuisu. Postoje neki lokalni putevi koji vode nigde i jedan koji povezuje sa jugom ali je cesto neprohodan iz raznih razloga. Verovatno se u medjuvremenu jos toga izgradilo ali taj narod moze lako da bude odseceno od sveta i bez mogucnosti da bilo gde ode.

Expand  

Air Canada i vojska su napravili vazdusni most, a i evakuacija se vrsi putem ka jugu - ljudi voze od 12 pa do 20 sati... Veliki dijelovi Okanagana su takodje evakuisani, ili cekaju naredbu za evakuaciju. Gori sve i svuda...

https://firms.modaps.eosdis.nasa.gov/usfs/map/#d:2023-08-20..2023-08-21,2023-08-20;@-101.8,59.2,4.3z

• Like 1
  • Tuzno 3
  • 1 month later...
Posted (edited)

Ukrajinski SS-ovac predstavljen u kanadskom parlamentu kao borac protiv Rusa i dobio stojeće ovacije.

Yes, because the 98 year old "veteran" is Yaroslav Hunka, who fought for the 14th division of the Waffen SS.

Expand  

Edited by erwin
  • Ha-ha 1
  • Tuzno 1
Posted
  On 9/24/2023 at 9:36 PM, erwin said:

Ukrajinski SS-ovac predstavljen u kanadskom parlamentu kao borac protiv Rusa i dobio stojeće ovacije.

Expand  

eh kako ide ono za heroje i zlikovce, ova skotina je ocigledno dovoljno pozivela da postane heroj

• Like 1
Posted
  On 9/24/2023 at 9:36 PM, erwin said:

Expand  

Katastrofa ako je stvarno bio u SS-u. Ovo je za ne poverovati.