Jump to content

Rat u Ukrajini

Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

Moderacija Politike

Recommended Posts

12 minutes ago, Klotzen said:

... Sada vidimo da dolaze i Severnokorejanci, očigledno tu fali ljudstva dobrano...

Da li postoji bar jedan dokaz da se severnokorejska vojska bori na frontu? Ja stvarno ne mogu da shvatim da neka vest moze tako da se rasiri i usadi bez problema. Pricamo o sukobu sa stotinama hiljada vojnika (na obe strane) koji su trenutno najiskusniji na svetu za ovakvu vrstu ratovanja (pre svega mislim na ucesce dronova). 

Ajde razmisli sta bi 8000 korejanaca koji nemaju iskustva radilo tamo? Mogu da sluze jedino da ukrajinci potrose dronove. Znaci ako su i dosli, nisu na frontu nego su dosli na obuku, kao sto dolaze i sa druge strane iz drugih drzava.

4 hours ago, feanorlfc said:

Moguce i da sam ih potcenio. Nisu bas toliki duduci kao sto sam mislio.

Pre 2014. sam relativno redovno putovao u Rusiju, povremeno i u Ukrajinu, ali ništa drugo. Kada je počeo rat 2014, to se dosta proredilo. Poslednji put sam u Rusiji bio 2018. (u Ukrajini krajem 2019. nije bitno, ali da pomenem) i tada sam proveo nešto duže tamo, malo manje od mesec dana, koliko nam viza dozvoljava. Tada sam se uverio u ovo što ti pričaš. Nije ruska država ni glupa ni nesposobna, samo je korumpirana. Pod utiskom Srbije sam mislio da je to neki raspad od lažne države, ali nije. Rusija je jaka država diktatorskog uređenja. Režimu je broj  jedan kontrola sopstvenog stanovništva i to odlično znaju da rade, taj nivo opresije i kontrole je jako ozbiljan i jak i ne može se lako rušiti niti režim olako uplašiti. Ogromna je razlika u odnosu na Srbiju, koja je država od papira. Utoliko mi je bilo gore kad je počela ova faza rata, 2022. Ozbiljno je to zlo, nikako i nikada nije za potcenjivanje.

Edited by Rex
  • Like 7

55 minutes ago, wrach said:

Da li postoji bar jedan dokaz da se severnokorejska vojska bori na frontu? Ja stvarno ne mogu da shvatim da neka vest moze tako da se rasiri i usadi bez problema. Pricamo o sukobu sa stotinama hiljada vojnika (na obe strane) koji su trenutno najiskusniji na svetu za ovakvu vrstu ratovanja (pre svega mislim na ucesce dronova). 

Ajde razmisli sta bi 8000 korejanaca koji nemaju iskustva radilo tamo? Mogu da sluze jedino da ukrajinci potrose dronove. Znaci ako su i dosli, nisu na frontu nego su dosli na obuku, kao sto dolaze i sa druge strane iz drugih drzava.

Polako to je samo početak, da se opipa puls zapada i vide reakcije. Ipak mi ovde pričamo o ulasku S.Koreje u rat. Ako reakcija bude mlaka poslaće novih 12k i tako redom. Da je do obuke to su mogli da urade u S. Koreji i da ne bude nikakvih problema.

Dokaz je to što Južna Koreja jako retko saopštava ovakve stvari jer svaki put kada to radi rizikuje svoje agente u S. Koreji. Do sada je jako retko grešila njihova obaveštajna služba. Drugi dokaz je da Rusi i S.Korejanci ne demantuju ništa. Dakle oni su tamo i spremaju se za front. Po nekim nezvaničnim informacijama ovih dana je prva njihova jedinica došla u okršaj sa Ukrajinskom vojskom no to niko osim Ukrjaniaca još nije potvrdio pa da sačekamo.

17 hours ago, Dragan said:

Mnogo agresivnije od 21% kljucne kamate ?

To sve je business as usual dok postoji koliko-toliko funkcionalno tržište, a u Rusiji je tržište za sada funkcionalno, bar ja nigdje nisam našao da postoji ulični kurs dolara ili eura, kao što postoji npr. u Nigeriji ili Egiptu.

U Turskoj je referentna kamatna stopa centralne banke trenutno 50% i svi kažu bravo majstori, tako treba, posebno zapadne banke i investicioni fondovi.

Meni je tesko da poverujem da ne postoji ulicni kurs. Uopste ne kazem da nisi u pravu, vec samo znam da, kada sam ja boravio na tom geografskom podruciju, sve je bilo ok sa politickom situacijom i ulicni kurs je postojao. To je period izmedju 2010 i 2015-te. U Belorusiji podrazumevano na ulici, a u Rusiji ako menjas malo veci iznos, uvek se islo "na ulicu". Kao sto rekoh, nisam od tada krocio tamo, samo pripovedam kako je nekada bilo

Edited by Dzoni_m

10 hours ago, wrach said:

Da li postoji bar jedan dokaz da se severnokorejska vojska bori na frontu?

Severnokorejska vojska je u Kurskoj oblasti i po svemu sudeci jos uvek nije dosla u okrsaj sa ukrajnskom armijom. Dosli su iz baza kod Vladivostoka gde su bili obucavani i uvodjeni u sistem ruske armije. Postoje snimci mobilnim telefonom, ali i oni napravljeni iz satelita koji to potvrdjuju. Ukrajnska armija je dostavila medijima i Pentagonu presretnute audio snimke izmedju ruskih vojnika koji rasporedjuju severnokorejske trupe u Kurskoj oblasti.

Dokaza je dovoljno, ali to se vise ni ne dovodi u sumnju. Pitanje je dana kada ce oni uci i u borbe, pobeda Trumpa sirom otvara vrata toj rusko-severnokorejskoj alijansi.

• Like 1

30 minutes ago, Dzoni_m said:

Meni je tesko da poverujem da ne postoji ulicni kurs. Uopste ne kazem da nisi u pravu, vec samo znam da, kada sam ja boravio na tom geografskom podruciju, sve je bilo ok sa politickom situacijom i ulicni kurs je postojao. To je period izmedju 2010 i 2015-te. U Belorusiji podrazumevano na ulici, a u Rusiji ako menjas malo veci iznos, uvek se islo "na ulicu". Kao sto rekoh, nisam od tada krocio tamo, samo pripovedam kako je nekada bilo

Ulicni kurs, devize, vize, ize, u tom fazonu? 

Pogotovo mi je cudan ovaj deo sa malo vecim iznosom na ulici. 

Edited by attolini

57 minutes ago, Beonegro said:

To sve je business as usual dok postoji koliko-toliko funkcionalno tržište, a u Rusiji je tržište za sada funkcionalno, bar ja nigdje nisam našao da postoji ulični kurs dolara ili eura, kao što postoji npr. u Nigeriji ili Egiptu.

U Turskoj je referentna kamatna stopa centralne banke trenutno 50% i svi kažu bravo majstori, tako treba, posebno zapadne banke i investicioni fondovi.

To jeste, samo sto u Turskoj nije ratna ekonomija, niti trose pola budzeta na slemove i cizme.

• Like 2

7 minutes ago, Dzoni_m said:

Da, ok ne bukvalno na ulici na trotoaru 🙂 Pozovem coveka (dobio kontakt od kolege) koji kaze dodji tu sednemo na kafu ja njemu devize on meni Rublje. 

Zasto jbt)))... Koliko je to moglo biti povoljnije, nisam ni znao da toga ima.. 

Do sankcija letos Moskovskoj Berzi, imas otvoren multivalutni racun preko nekog brokera, uglavnom preko neke banke, menjas bez komisije sa dva klika direktno na berzi. Bukvalno svako pismen je tako kupovao/prodavao valutu. 

Ulicne menjacnice postoje naravno, one po zakonu moraju da budu licenzirane, pa su to u vecini slucajeva ispostave malih i srednjih banaka. 

I u banci naravno, kad menjas veci iznos, ides kod sefa, on moze sam, ili pozove nekog viseg , i uglavnom dobijes povoljniji kurs. 

U ulucnim menjacnicama menjaju uglavnom turisti , ili kad ti nesto zatreba. Uglavnom se vrti rubalj. 

Obicno ovde pogledam ako mi zatreba, mada vec sam zaboravio kad sam poslednji put promenio u menjacnici nesto. 

https://www.banki.ru/products/currency/map/moskva/

Speaking about the devil 

bbc

North Korean soldiers have clashed with Ukrainian troops for the first time, Ukraine's top officials have revealed.

In an interview with South Korean broadcaster KBS, Ukrainian Defence Minister Rustem Umerov said a "small group" of North Korean soldiers were attacked.

Seoul, however, said it "does not believe [troops on both sides] engaged in direct combat", but that there was an "incident" involving a small number of North Korean soldiers "near the frontline".

In an interview with South Korean broadcaster KBS, Rustem Umerov confirmed this, saying he expects a "significant number" of the North Korean troops to be engaged in combat, though he added it was "so far just small contacts, not full-scale engagement".

Most of them are still undergoing training, he added.

"They're wearing Russian uniforms, they're undergoing tactical training, and they're being deployed under various commands of the Russian army on the front lines," Umerov said.

He said it was likely that five units, each consisting of around 3,000 soldiers, would be deployed across the battlefield.

He did not mention if there were any casualties.

In a daily video address on Wednesday, Zelensky called on Ukraine "together with the world... [to do] everything to make this Russian step toward expanding the war... a failure. Both for them, and for North Korea."

Reports of such a move by North Korea have also alarmed the South, raising tensions between the two sides.

Late last month, Seoul had summoned Russia's ambassador, seeking the "immediate withdrawal" of North Korean troops from Ukraine. It also warned that it was considering directly supplying arms to Ukraine.

Analysts have said that Pyongyang could be paid, or may be given access to Russian military technology in exchange for the troops.

On Wednesday, Russian lawmakers will vote to ratify a mutual defence treaty with North Korea, first proposed during Russian President Vladimir Putin's lavish visit to Pyongyang in June.

It pledges that Russia and North Korea will help each other in the event of "aggression" against either country.

Sjevernokorejci su publicity stunt, što više pričamo o njima to više ulazimo u paralelni univerzum putlerovske propagande, čiji je cilj da nas ubijedi da su njegovi resursi neiscrpni (ili ako baš ne neiscrpni, svakako neuporedivo veći od resursa Ukrajine i ukrajinskih saveznika).

• Like 2

2 hours ago, Beonegro said:

Sjevernokorejci su publicity stunt, što više pričamo o njima to više ulazimo u paralelni univerzum putlerovske propagande, čiji je cilj da nas ubijedi da su njegovi resursi neiscrpni (ili ako baš ne neiscrpni, svakako neuporedivo veći od resursa Ukrajine i ukrajinskih saveznika).

Ne razumem, koga to nas da ubedi i koji je smisao toga, šta se postiže time?

4 hours ago, Beonegro said:

Ne nužno. Ili ne nužno samo to. Putinov režim se sve vreme (manje više uspešno) dovija kako da izbegnu mobilizaciju ruskih kor teritorija (a pre svega Moskve i St.Petersburga) jer bi to generisalo velike društvene nemire i učinilo rat duboko nepopularnim. 

Umesto toga, rupe u redovima su popunjavali privatnim plaćenicima, zatvorenicima, tražili dobrovoljce nudeći poreske i druge novčane benefite, fokusirali se na mobilizaciju u manjim mestima, itd.

Severnokorejski "pripravnici" su samo još jedna stavka u nizu. 

• Like 3

3 hours ago, Impetus said:

koji je smisao toga

Evo da probam ja ovo sa dinosaurusima, mada mi nije jasno šta nije jasno. :classic_smile:

Znači imamo dva da kažem mišljenja, sa dosta prelaza između ali da se zadržimo na dva, jedno je da su Rusi u teškoj buli i da treba pojačati pomoć Ukrajini i nastaviti pritisak dok ne puknu, a drugo je da Rusi imaju previše rezerve te da treba pod hitno tražiti izlaz iz rata jer od ovoga nema leba. Putinu se više sviđa da se razmišlja na ovaj drugi način, te otuda severnokoreanci imaju ulogu u tome da kažeš "samo su nam još ovi falili na sve ove horde zombi Rusa, daj bataljuj ovo".

• Like 1

Da li Rusi imaju probleme sa ljudstvom ili ne, je manje bitno oni na frontu napreduju i sad imaju mogucnost da dovuku S.Korejance da rasterete pozadinu.

Poenta nije da Rusi probleme imaju vec da Ukrajinci imaju i to ozbiljne i to ne kazu likovi sa happyija vec Petagon:

Dakle za Pentagon manjak oruzija sada nije najveci problem Ukrajine vec manjak ljudi i procenjuju da za 6 do 12 meseci Ukrajina jednostavno nece imati cime da popunjava gubitke na frontu a ako je to tacno onda sledi kolaps dela fronta sto vrlo lako moze izazvati domino efekat.

Sa pobedom Trumpa mozda se to i ne desi, Zelenski ce imati sasvim opravadan razlog da potpise lose uslove za Ukrajinu ako Trump stvarno bude skratio pomoc Ukrajini, sam Zelenski kaze da imaju problem sa ljudstvom i sad jos ako nema oruzija pa kako onda zapad misli da se i dalje nose sa Rusima?

U tom slucaju potpisati sta im se stavi na sto ko mi u Kumanovu a onda traziti od EU ozbiljne novce da Ukrajina pokrene zaspalu sovjetsku vojnu industriju da bi imala kakvo takvo osiguranje od nekog narednog ruskog napada.

Ako pak EU nece da pomogne onda jbg reci mi se okrecemo Moskvi.

Edited by MeanMachine
  • Like 1
  • Ha-ha 1

13 minutes ago, Smrtokapa said:

Evo da probam ja ovo sa dinosaurusima, mada mi nije jasno šta nije jasno. :classic_smile:

Znači imamo dva da kažem mišljenja, sa dosta prelaza između ali da se zadržimo na dva, jedno je da su Rusi u teškoj buli i da treba pojačati pomoć Ukrajini i nastaviti pritisak dok ne puknu, a drugo je da Rusi imaju previše rezerve te da treba pod hitno tražiti izlaz iz rata jer od ovoga nema leba. Putinu se više sviđa da se razmišlja na ovaj drugi način, te otuda severnokoreanci imaju ulogu u tome da kažeš "samo su nam još ovi falili na sve ove horde zombi Rusa, daj bataljuj ovo".

Ниси одговорио на питање, само си поновио тврдњу која мени није јасна.

Зашто Путину/Русији одговара да ико размишља на други начин? Мислим, да ли заиста мислите да се западу одлуке заиста доносе на основу утисака које ствара руска пропаганда или на основу поузданих обавештајних података и стручних процена? Ако нека јефтина Руска пропаганда заиста утиче на стратешке одлуке запада тај запад боље сам себе да угаси и то одма, јер је то неозбиљно.

Odluke se na zapadu donose između ostalog i na osnovu toga kakav će to utisak da ostavi na nekog birača koji treba da za tog što donosi odluke glasa na sledećim izborima.

A ako neki npr. Nemac zbog vesti koje stižu sa istoka razmatra da glasa za AfD ili Saru Vagenkneht, eto poluge preko koje se vrši pritisak.

• Like 2

36 minutes ago, Smrtokapa said:

Odluke se na zapadu donose između ostalog i na osnovu toga kakav će to utisak da ostavi na nekog birača koji treba da za tog što donosi odluke glasa na sledećim izborima.

A ako neki npr. Nemac zbog vesti koje stižu sa istoka razmatra da glasa za AfD ili Saru Vagenkneht, eto poluge preko koje se vrši pritisak.

Слажем се са реченим и то је разлог зашто се урушава цео безбедоносни систем и зашто се Украјина незаустављиво приближава ивици.

Да ли се то уопште може назвати системом када стратешке одлуке зависе од дневно политичких прилика, избора и сличних тричарија када су у питању овако крупне ствари.

Ево нпр. сада је питање како ће избор Трампа утицати на Украјински рат. Па изем ти безбедоносни и били какав другу "систем" када безбедоносна судбина Европе па и шире зависи од изборне воље УСА и да ли ће бити изабран Курта или Мурта.

U sistemima gde postoje izbori se odluke donose u odnosu na javno mnjenje verovatno još od Rimske republike.

Odličan svežiji primer je debata u USA rukovodstvu povodom atomske bombe i jedan od razloga za, ako se ne varam od Henrija Stimsona, je da bi ih javnost rastrgla kada bi znali da imaju bombu i koliko je javnog novca koštala dok hiljade Amerikanaca ostavlja kosti na atolima veličine fudbalskog igrališta. 

Verovatno nekrekidno funkcionišu tajni kanali koji služe za neke pregovore, ali da bi do pravih pregovora došlo, potrebno je prilično dugo vremena od započinjanja inicijative.

Drugim rečima, pošto trenutno nemamo ni inicijativu koja barem liči na primamljiv početni korak, do nekakvih pregovora Ukrajina će da iskrvari do mere da Putin više i neće hteti da pregovara.

Ne znam, samo razmišljam glasno, ali ako je već utvrđeno da je u reonu Kurske oblasti došlo do nekakvog kontakta ili frikcije između ukrajinske i severnokorejske vojske, zašto ne bi neko sklopio sa Ukrajinom sporazum sličan onome koji Moskva ima sa Pjongjangom, pa poslao svoje trupe na ukrajinsku teritoriju koja je priznata u UN?

To nužno ne mora da bude u okviru NATO, mogu Poljaci, hipotetički, samostalno da se dogovore sa Ukrajinom, a da u to ne mešaju Brisel... Kao i baltičke države...

Uđu trupe preko Poljske u Ukrajinu i zauzmu položaje na ukrajinskoj teritoriji, kao što su severnokorejci zauzeli položaje u Rusiji. I kažu - mi ne napadamo Rusiju i nismo sa Rusima u ratu, nego smo, eto, ovde pod punom ratnom opremom da bismo vežbali gađanje.

Pa ne, najbolje da čekaju limun dok Putinu stižu sveže jedinice iz S.Koreje, koje će biti raspoređene na poslovima čuvanja granice.

Još valjda treba i da Kinezi počnu da dolaze u Rusiju, da pomognu strani koja ima prednost od 100 miliona stanovnika.  

Edited by Nek grmi jako

Pa Rusi odavno tvrde da Poljaci ratuju uz Ukrajince.

Na stranu njihova propaganda. Zvanican ulazak neke zapadne vojske u sukob je politicko samoubistvo. I to zapadni lideri znaju. Makron je pre par meseci samo pomenuo mogucnost slanja 2000 vojnika, nije ni recenicu zavrsio a 5 zemalja se oglasilo da nema govora da salju voljnike.

Teska istina je da svi na zapadu podrzavaju Ukrajinu, ali vecina i ne bi bas da njihovi vojnici idu tamo. A posto politicari gledaju samo sebe, ne silazi im se bas sa vlasti. A i takva odluka bi destabilizovala svaku zemlju. Ukrajina nije neki lokalni sukob ( iako su ga Rusi poprilicno sveli na Donbas) pa da se ide u mirovnu misiju. Tamo ko ide, postoji velika sansa da se ne vrati. Ipak je lakse slati novac i oruzje i davati poruke podrske.

Oni koji su hteli, otisli su dobrovoljno, a i takvih je sve manje, jer je tamo klanica kakva decenijama nije vidjena.