Jump to content

Rat u Ukrajini


Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

 

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

 

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

 

Moderacija Politike

Recommended Posts

7 hours ago, Eddard said:


Mene tast već dva dana smara sa tim, kaže - “vidiš, majku im jebem američku, kako su pravili te silne laboratorije u Ukrajini, da pobiju Ruse! Jebaće njima Putin majku.”

 

Razmišljanja prosečnog Srbina. 
 

Dobro, bar mu ćerka nije na njega… 

 

Istraživanje na uzorku = tast, utvrdili smo šta su Razmišljanja prosečnog Srbina.

 

 

Edited by Div
  • Like 2
  • Ha-ha 6
Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, urosg3 said:

Kad podvučeš crtu to izgleda otprilike ovako:

Ukr. ima koliko 43 miliona ljudi. Ogromna većina ti je tu normalnog sveta, kao i svugde otprilike. I dođe Putin i kaže ti "sad ću ja tebe malo da denacifikujem, da baš tebe (jer svako meri svet po sebi) a ti znaš da veze sa nacizmom nemaš.
Pa raspali crvena armija sruši ti pola zgrade. I dođe neka Zaharova junior i kaže tebi i svetu e ovako: "Ovo je slika zgrade koju smo denacifikovali. U ovom srušenom delu je živelo preko 50% Ukrajinica nacista, a u ovom delu koji nije srušen tu nema nacista pa smo pazili da nevini ne stradaju".

I onda ti popizdiš normalno, jer niti znaš nekog nacistu niti si ti nacista niti ti se jebe iskreno za nacizam ti si do juče hteo da gledaš samo Evroligu, kao i sav normalan svet svuda gde Putin nije bacio oko na denacifikaciju.

I kad si već popizdeo počneš lagano da mrziš i da te zabole ona stvar za sve nego da se napijaeš krvi tom lažovu koji te cinično naziva nacistom, lažnom nacijom i pri tom se pravi da zvuči učeno.
I tako dok ti gledaš kako da se krvi napiješ nekom tvoje komšije brine ima li gasa i pošto je, pošto je dizel ima li đubriva i svašta nešto, i na sve to ti vidiš neke ljude u Srbiji koji ponosno kliču "udri Putine naciste, osveti se NATO-u za bombardovanje Jugoslavije nek Ukrajinci plate za sve" pa još gore ispzdiš.
Jebem ti sve da sam ja Ukrajinac ja bih uzeo onu pušku što dele po Kijevu ne bih dva put mislio.


Pa brate mili...

Pa denacifikacija i demilitarizacija, rekao Putin. Nije valjda lagao naš brat?

I zasto je onda tesko svatiti kad Srbi mrze USA i Zapad?

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Tačno
Moja poenta sveg ovog pisanja da je glupo gurati Rusiju u naručje Kine.
Nije Rusija nikakva pretnja , ni  državama u komšiluku .
A KIna bez Rusije na svojoj strani je slabiji protivnik u nekoj budućoj konfrontaciji.
Da dodam . Neka zemlje jugoistočne Azije dobro pogledaju šta se dešava sa Ukrajinom.Sprema li se njima slična sudbina.Mučeni Ukrajinci bar imaju gde dapobegnu.
Oni bi mogli samo da plivaju.
Kako si "vešto" zaboravio na tri baltičke države koje su na 500km od Moskve...

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

11 minutes ago, shonke said:

Sibir nije Rusija, to je okupirano u vreme Ivana Groznog.

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk
 

 

Bilo bi zanimljivo videti kako bi svet izgledao da se vrate granice na vreme pred okupaciju Sibira, ako se dobro sećam, Ukrajina u to vreme nije postojala kao država, tu je bila Poljso-litvanska država.

Čisto o značaju nekih argumenata zasnovanih na istorijskim pravima, samo niko ko se poziva na ta prava ne prihvata potpuno resetovanje na bilo koju godinu. Ovde je najjači argument da Je Kosovo bilo deo srbije još u srednjem veku, a kad kažeš da Vojvodina nikad nije bila deo Srbije sve do 20. veka, onda se menja priča, onda ide etnički princip, ali tu žive većinom Srbi. 

Jednom je postignut nekakav konsensus, barem u Evropi, ali nažalost, odustalo se od njega, Helsinška deklaracija o nepromenjivosti granica, tako će se i dalje potezati argumeni istorija, etnička brojnost, civilizacijski nivo, količina para, oružja, brojnost stanovništva. 

Sve su to opravdanja za primenu sile.

  • Like 10
Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, McCarthy said:

 

Navodno zato što odbija da im pruži podršku oko Jemena.

Nije samo Jemen u pitanju, nakon američkog povlačenja iz Afganistana svi u regiji su se dobro uplašili tog vakuuma koji pravi američko recentriranje na Kinu i šta u tim okolnostima Iran može da im uradi (i ne samo Iran kao Iran, dodatna frka je što Iran preko svojih agenata, a i lokalnih šiita, vlada i Irakom, Libanom, Palestinom i Jemenom). Otud i otopljenje u odnosima sa Izraelom, baj d vej.

Prvi cilj približavanja ovih država Rusiji je da obezbijede da Rusija ne prodaje u većoj mjeri oružje Iranu (zato ne bi bilo iznenađenje da vidimo da zalivske države počnu da kupuju i rusko naoružanje), a zatim eventualno i da pokušaju da od Rusije dobiju i neke bezbjednosne garancije.

 

Edited by Beonegro
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, shonke said:

Kako si "vešto" zaboravio na tri baltičke države koje su na 500km od Moskve...

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk
 

 

Šta vama u stvari dokazuje to stalno pominjanje baltičkih republika?

 

Baltičke republike ne mogu ni po kojem osnovu da se dovode u istu ravan sa Ukrajinom, ako pričamo o geostrateškom značaju.

To su male državice na krajnjem severozapadu ruske granice, reda veličine jedne oblasti u Ukrajini.

 

Njihov prijem u atlantsku alijansu je bio simboličan i samo je pokazao namere NATO pakta u budućnosti. Da će da se ipak šire ka Rusiji.

I tretiranje ruskog stanovništva u tim baltičkim republikama, nakon otcepljenja, je takodje bilo veoma indikativno.

 

Ponavljanje takvog scenarija u slučaju Ukrajine, neminovno je moralo dovesti do krajnjeg zaoštravanja odnosa sa Rusijom.

 

O Ukrajini, kao neuralgičnoj tački, ključnoj za odnose Zapada sa Rusijom pisao je 90-ih godina i Bžežinski.

 

Ukrajina je ogromna teritorija, sa prilično izmešanim stanovništvom, koja zadire u takozvani "meki trbuh" Rusije.

Na Krimu je stacionirana ruska crnomorska flota i bez Ukrajine, Rusija faktički ne bi imala izlaz ni na Crno More.

Ukrajina je zemlja čija tertitorija je najvažnije energetsko čvorište, važno za snabdevanje Evrope ruskim energentima.

 

I što je najbitnije, Ukrajinja je zemlja koja ima nuklearni potencijal.

 

Nisu 90-ih potpsivani sporazumi o neutralnosti baltičkih država, nego o neutralnosti Ukrajine.

Baš iz gore navedenih razloga.

Edited by Bejbl
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Quote

German Foreign Minister Annalena Baerbock on Tuesday justified Berlin’s decision not to ban Russian oil imports in retaliation for the invasion of Ukraine, saying it would plunge Germany into chaos in a win rather than a loss for the Kremlin.

If Germany felt banning those imports would end the war, it would do so, Baerbock said. But it did not.

Meanwhile, Germany was dependent on Russia for a third of its oil imports - a much higher dependency than the United States, which earlier in the day announced a ban on Russian oil imports.

“If we stopped these straight away, then tomorrow we would not be able to move in Germany anymore,” Baerbock told the online television channel of newspaper Bild, adding that essential workers like teachers and nurses would not be able to get to work and there might be electricity outages.


https://www.reuters.com/article/ukraine-crisis-germany-oilimports/german-ban-on-russian-oil-imports-would-cause-chaos-minister-idUSL5N2VB5A6

Edited by erwin
Link to comment
Share on other sites

 

Ovaj nastup Nulandove mi je epic. Da, znamo da u Ukrajini imaju postrojenja sa biološkim oružjem, ali ako se desi neki napad to su Rusi. Koji će đavo postrojenja sa biološkim oružjem Ukrajini, a ako su ih Rusi zauzeli onda su postrojenja bila na granici sa Rusijom (obzirom da nisu duboko ušli u teritoriju Ukrajine).

 

disclaimer: Ne, ovo nije opravdanje agresije, samo jedno od pitanja u moru pitanja.

Edited by Liska Manjina
Link to comment
Share on other sites

11 minutes ago, Liska Manjina said:

 

Ovaj nastup Nulandove mu je epic. Da, znamo da u Ukrajini imaju postrojenja sa biološkim oružjem, ali ako se desi neki napad to su Rusi. Koji će đavo postrojenja sa biološkim oružjem Ukrajini, a ako su ih Rusi zauzeli onda su postrojenja bila na granici sa Rusijom (obzirom da nisu duboko ušli u teritoriju Ukrajine).

 

disclaimer: Ne, ovo nije opravdanje agresije, samo jedno od pitanja u moru pitanja.

 

Znači, ne samo da imaju nuklerani potencijal, nego eto u Ukrajini imaju i postrojenja za biološko oružje.

 

I posle par stranice će opet neko pitati zašto je Ukrajina toliko kritična, a nisu baltičke republike.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

23 minutes ago, Liska Manjina said:

 

Ovaj nastup Nulandove mi je epic. Da, znamo da u Ukrajini imaju postrojenja sa biološkim oružjem, ali ako se desi neki napad to su Rusi. Koji će đavo postrojenja sa biološkim oružjem Ukrajini, a ako su ih Rusi zauzeli onda su postrojenja bila na granici sa Rusijom (obzirom da nisu duboko ušli u teritoriju Ukrajine).

 

disclaimer: Ne, ovo nije opravdanje agresije, samo jedno od pitanja u moru pitanja.

A dobro nije rekla bas oruzje nego bio istrazivacka postrojenja. Mada je sa Yes skoro pa potvrdila Rubiovo pitanje. Mozda je nesmotrenost ali zbog cega strah da dokumenti o njima (ili sama postrojenja) padnu u ruke Rusima? Valjalo bi razumno objasnjenje koje vrste bioloskog istrazivanja..bojim se da ga necemo skoro dobiti. Nije Nulandova nasumicni nebitan lik u ovome u Ukrajini. 

 

Edited by Gistro Bančo
Link to comment
Share on other sites

7 minutes ago, Bejbl said:

 

Znači, ne samo da imaju nuklerani potencijal, nego eto u Ukrajini imaju i postrojenja za biološko oružje.

 

I posle par stranice će opet neko pitati zašto je Ukrajina toliko kritična, a nisu baltičke republike.

 

.

 

Ne znamo da li su labarotaorije namenjene za biolosko oruzje, mozda saznamo nekad...nije to nova vest, samo sad to ima malo vecu medijsku pokrivenost...

 

Ono cega se secam kad sam prvi put citao nesto o tome, jeste da je US izmestila sa svoje teritorije sva istrazivanja koja je americki zakonodavac smatrao opasnim za svoju teritoriju...

I Ukrajina nije jedina zemlja, njih ima vise...

 

.

Link to comment
Share on other sites

12 minutes ago, Bejbl said:

 

Znači, ne samo da imaju nuklerani potencijal, nego eto u Ukrajini imaju i postrojenja za biološko oružje.

 

I posle par stranice će opet neko pitati zašto je Ukrajina toliko kritična, a nisu baltičke republike.

Ne znam baš za nuklearni potencijal, ali imamo potvrdu za biološka postrojenja.

4 minutes ago, Gistro Bančo said:

A dobro nije rekla bas oruzje nego bio istrazivacka postrojenja. Mada je sa Yes skoro pa potvrdila Rubiovo pitanje. Mozda je nesmotrenost ali zbog cega strah da dokumenti o njima (ili sama postrojenja) padnu u ruke Rusima? Valjalo bi razumno objasnjenje koje vrste bioloskog istrazivanja..bojim se da ga necemo skoro dobiti. Nije Nulandova nasumicni lik u ovome u Ukrajini.

 

I u Vuhanu je bilo "istraživačko postrojenje". Čim je bilo potrebe da se to izmesti sa teritorije USA znači da je potencijalno opasno postrojenje. Nulandova je opasan igrač, nije uopšta random lik. Ona je Jevrejka iz Ukrajine, a vidim da je bila angažovana i u priči oko Gruzije. Operativac za exSSSR prostor.

Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, Gistro Bančo said:

A dobro nije rekla bas oruzje nego bio istrazivacka postrojenja. Mada je sa Yes skoro pa potvrdila Rubiovo pitanje. Mozda je nesmotrenost ali zbog cega strah da dokumenti o njima (ili sama postrojenja) padnu u ruke Rusima? Valjalo bi razumno objasnjenje koje vrste bioloskog istrazivanja..bojim se da ga necemo skoro dobiti. Nije Nulandova nasumicni nebitan lik u ovome u Ukrajini. 

 

 

Zato što ako budu imali celu arhivu mogu da dodaju šta hoće i da kažu "jesmo vam rekli ...."

 

Biološka istraživanja se rade u svim zemljama. Lekovi, poljoprivreda da ne nabrajam sad sve oblasti. Ništa čudno nema u postojanju tih institucija.

 

Da Ukrajina ima hemijsko oružje ne bi putin nju nikad ni napao.

Link to comment
Share on other sites

...bejbl,neznam ali ipak ću te pitati,kako to Ukrajina ugrožava Rusiju da se bilo što rješava ratom.I sam pišeš ,baltičke države ušle su NATO,Ukrajina nije.I još jedno,NATO se širi na istok,zašto,agresivnom politikom Nato ili željom tih država?Uzmi u obzir da se Varšavski pakt raspao,zašto?Zašto su te države promijenile tabor,sigurno ne zbog dobrih iskustava,Mađarska 1956,ČS 1968 itd.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Sve ovo liči na zimski rat.

 

Svi tu imaju putera na glavi, a meni je tu najžalije Ukrajine. 

Čini mi se da bi tu najbolje rešenje bilo neka podela po etničkoj liniji koliko god nepopularna. Pa da onda ovaj deo do Poljske doživi sudbinu J.Koreje. 

Best case scenario.

Link to comment
Share on other sites

13 minutes ago, Milos 3.14 said:

Čini mi se da bi tu najbolje rešenje bilo neka podela po etničkoj liniji

 

Pa nema dalje po etničkoj liniji, Rusa je u Ukrajini po popisu od 2001. bilo svega 17%, to su ti Krim i Donbas uglavnom.

 

Evo mape udela Ukrajinaca u populaciji:

 

IXkm5kn.png

 

Jedino ako misliš da će gomila onih koji su se izjašnjavali kao Ukrajinci sad dobrovoljno preći u Ruse, što je malo verovatno, s obzirom na žestok otpor u Harkovu (veliki svetliji krug u gornjem desnom delu mape), koji je na jedva nešto preko 30 km od ruske granice.

Edited by erwin
Link to comment
Share on other sites

42 minutes ago, mladenvzz said:

...bejbl,neznam ali ipak ću te pitati,kako to Ukrajina ugrožava Rusiju da se bilo što rješava ratom.I sam pišeš ,baltičke države ušle su NATO,Ukrajina nije.I još jedno,NATO se širi na istok,zašto,agresivnom politikom Nato ili željom tih država?Uzmi u obzir da se Varšavski pakt raspao,zašto?Zašto su te države promijenile tabor,sigurno ne zbog dobrih iskustava,Mađarska 1956,ČS 1968 itd.

 

Ne ugrožava Ukrajina kao Ukrajina Rusiju, već NATO, odnosno američko vojno prisustvo u Ukrajini.

Šta Amerikanci uopšte žele od Ukrajine? Većina Amerikanaca ne ume na karti ni pokazati Ukrajinu.

Šta Amerikanci traže sa svojim vojnim prisustvom u Ukrajini?

 

Njima i Britancima je Ukrajina samo sredstvo za pritisak na Rusiju. Ništa više.

To je svakom slepcu jasno.

 

Te priče o "volji država" da udju u NATO su smešne.

Država nije živo biće, pa da ima volju.

Volju ima narod , ali njega uglavnom niko ništa ne pita.

 

Pa ni vi u Hrvatskoj niste imali referendum o ulasku u NATO.

Nije ga bilo ni u Crnoj Gori.

U Makedoniji su imali svojevrstan referendum o ustavnim promenama, koje su bile uslov za ulazak u NATO.

Pa je narod te ustavne promene na referendumu odbio, ali je to na kraju ignorisano. Makedonija je promenila ime i ušla NATO.

 

Nekim državama je ulazak u NATO bio uslov da odmah udju u EU, poput Rumunije i Bugarske.

 

Tek u Ukrajini narod nije bio za ulazak u NATO. Jedva nekih 15% tamo negde do 2012.

Ali to nije smetalo Amerikancima i nekim ukrajinskim političarima poput Juščenka, da razvijaju vojne odnose NATO i Ukrajine i na kraju potpišu vojni akcioni plan 2008 godine.

Već time je narušena narodna volja i sporazum o neutralnosti Ukrajine iz 1994 godine.

 

A taj Juščenko je posle na predsedničkim izborima dobio 5% glasova, što dovoljno govori kako je narod u Ukrajini gledao na te radikalne pronatovske i antiruske političare.

 

Beznačajne države u sukobu velikih sila, nemaju nikakvu volju, a narod u tim državama se još manje pita.

 

A najveća tragedija Ukrajinaca je što je njihova zemlja postala poprište sukoba velikih sila.

Edited by Bejbl
  • Like 3
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Liska Manjina said:

Ovaj nastup Nulandove mi je epic. Da, znamo da u Ukrajini imaju postrojenja sa biološkim oružjem, ali ako se desi neki napad to su Rusi. Koji će đavo postrojenja sa biološkim oružjem Ukrajini, a ako su ih Rusi zauzeli onda su postrojenja bila na granici sa Rusijom (obzirom da nisu duboko ušli u teritoriju Ukrajine).

 

disclaimer: Ne, ovo nije opravdanje agresije, samo jedno od pitanja u moru pitanja.

 

Au koja izjava pa jos Rubio skonta sta je rekla i odmah prelazi na pricu o mogucem bioloskom napadu koji se nije ni desio a koji ce sigurno biti ruski napad.

 

Dakle Nuland je priznala da nesto u tim labaratorijama se muvalo i da Rusi hoce do toga da dodju! Sta bi Ruse zanimalo nekakvo totalno benigno istrazivanje?

 

 

Edited by MeanMachine
Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, erwin said:

 

Pa nema dalje po etničkoj liniji, Rusa je u Ukrajini po popisu od 2001. bilo svega 17%, to su ti Krim i Donbas uglavnom.

 

Evo mape udela Ukrajinaca u populaciji:

 

IXkm5kn.png

 

Jedino ako misliš da će gomila onih koji su se izjašnjavali kao Ukrajinci sad dobrovoljno preći u Ruse, što je malo verovatno, s obzirom na žestok otpor u Harkovu (veliki svetliji krug u gornjem desnom delu mape), koji je na jedva nešto preko 30 km od ruske granice.

Ne treba gledati samo popise, imali smo i mi veliki broj Jugoslovena. Treba gledati i mapu glasanja, teritorije koje govore Ruski, pa izvući neki presek. 

Ako pogledaš ovaj svetlo narandžasti pojas na jugoistoku, to bi mogla da bude neka buduća granica, a to su i delovi u kojima ruske trupe najbolje napreduju, što nije slučajno, verovatno je i otpor najslabiji.

Link to comment
Share on other sites

  • fancy locked this topic
  • fancy unlocked this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...