Jump to content

Winter is coming


Arsenije Pesic

Recommended Posts

Izašla zadnja epizoda na bespućima torenta, pa ću vidjenje u spoiler 

Spoiler

Meni su fino zaokružili priču, jeste krenulo malo traljavo ali su sa zadnjom epizodom upotpunili ovaj uvodni dio plesa zmajeva.

Zadnja epizoda je ona prava GoT epizoda, imao sam smiješak na licu tokom gledanja 🙂

Scene gdje se Renis ni u jednom kadru ne klanja novoj kraljici su vrh. Plus zadnja scena, team Vaghar kako se samo Arrax usrao 🙂

Sviđa mi se što se sve zbilo iz nesporazuma, prvo Alisent koja pogrešno protumaci Viseriseve riječi, pa i Amond koji nije imao kontrolu nad zmajem i znao je šta je započeo. Sve u svemu nekih 8/10 vjerojatno jer sam pod utiskom zadnje epizode.

 

 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Odgledah sezonu. Pa da krenemo, biće dosta spojlera pa ću tako i napisati, za one koji još uvek nisu gledali. 

 

Spoiler

Što se tiče razvoja likova i out of character poteza koji se pominju, ne znam šta se očekivalo. Imali su 10 epizoda od po cca sat vremena, a pokriva se vremenski raspon od 15+ godina, sa mnogo događaja. Meni lično ne smeta način na koji su odradili sve.

 

Ova prva sezona je sigurno dostojna najsvetlijih GoT trenutaka, pre nego što su D&D sjebali i pustili kola nizbrdo. Možda ste primetili istorija se ponavlja momenat (Daemon i Rhaneyra kao Cersei i Jaime, ona koja "podvaljuje" tuđu decu zbog svoje pozicije i trona, Alicent i Otto koji pletu mrežu Vyserisu iza leđa kao Cersei i njen ćale, Aegon II je doslovno Joeffrey pre Joeffrey-a itd.) 

 

Kad su u pitanju najupečatljiviji likovi, moram reći da je najbolji među njima (ako se može tako reći u Igri prestola) Vyseris. I to nema konkurenciju, ni blizu. Kao što je neko već napisao - on je konzistentan; bolešljiv, ne preterano sposoban i snažan ali konzistentan. Što se ne može reći za većinu ostalih. Vyseris je do poslednjeg daha (doslovno) ostao veran sebi, svojim principima i ispunio dužnost kao kralj. Mislim da je bio dobar vladar, po svim parametrima osim što nije bio osvajač jer je bio slabog zdravlja. Učinio je sve što je mogao da održi porodicu na okupu, ujedinjenu, da osigura Rhaneyri uspon na presto nakon svoje smrti i očuva mir. Nije on kriv što je bio okružen oportunistima (kao i svaki kralj uostalom), a što su mu dve osobe koje je voleo najviše na svetu (najstarija ćerka i brat) impulsivni i nerazumni likovi. Činjenica da mu je poslednji potez bio da, iako na samrti, sedne na presto i podrži svoju ćerku i unuka (svestan toga šta su činjenice), te da je bio srećan što je dobio jednu poslednju večeru sa porodicom na okupu govori mnogo o njemu. Scena sa Aemmom i njenim porođajem je jedna od najviše uznemirujućih scena (uključujući i GoT) i verovatno najtamniji Vyserisov momenat zbog kog se kajao do kraja života. Naravno, ne treba zanemariti i Paddy-jevu impresivnu glumu u ovoj ulozi, vrednu makar nominacije za Emmy.

 

Daemon je kompleksan lik. Kliše i predvidljivo kompleksan, ali ipak kompleksan. A možda je to samo Matt Smith koji je i princa Philipa učinio simpatičnim, pa što ne bi Daemona koji može da jaše zmaja i dobro koristi mač. U svakom slučaju, od prve epizode je jasno da Daemona ne zanima presto. On nikada ne bi otišao toliko daleko da recimo ubije Vyserisa ili naudi Rhaneyri. Samo je želeo da mu brat (javno) ukaže poštovanje i postavi ga za svog savetnika. To je dovoljno jasno iz scena u kojima Rhaneyri vraća zmajevo jaje i u kojoj se poklanja Vyserisu i predaje mu svoju krunu. Lično mislim da se prekretnica za kuću Targaryen dešava onda kada Vyseris odbija da Rhaneyru uda za Daemona. Na taj način bi sigurno ojačali njenu poziciju, jer uspon na presto ne bi bio preispitivan kao što kasnije jeste, a zajednička deca bi bila legitimni naslednici prestola. Izbeglo bi se sve krvoproliće koje je usledilo i Ples zmajeva, ali to onda ne bi bila ova priča. Matt je imao odličnu hemiju i sa Milly i sa Emmom, a ulogu Daemona je svakako izneo na impresivan način.

 

Rhaenyra je trebalo da bude razumnija, no to je lakše reći nego učiniti s obzirom na njenu poziciju. Sa svega 15 godina biva imenovana budućom vladarkom i mora da se suoči sa ogromnim teretom koji nose ugovoreni brak, političke odluke i sl. Ne pomaže ni to što se otac ponovo oženio i to ni manje ni više nego najboljom drugaricom iz detinjstva, zaljubljena je u svog strica a udaje se za rođaka koji je gej i ne može da joj napravi decu. Tako da, sve u svemu jedna nezavidna pozicija u kojoj vidi da maćeha (huh) i njen otac kuju plan kako da ne dođe do prestola, a malo toga može da učini da to spreči jer u svemu tome nema figuru koja će je navoditi (pošto Vyseris iskusno žmuri na bilo šta što bi rasturilo porodicu), sem Daemona no tek deceniju kasnije. Mislim da je imala potencijala da bude dobra vladarka. Obe glumice su bile odličan izbor za ulogu, svaka na svoj način.

 

Alicent i Otto su dva smrada o kojima nemam snage ni da pišem previše, zajedno sa Aegonom i Aemondom koji su klasični razmaženi klinci odrasli okruženi osobama ambicioznijim od sebe. Za Alicent se još može i naći neko razumevanje jer ju je otac navodio od detinjstva. Olivia Cooke je razbila ulogu.

 

Rhaneys je najbadass lik u celoj seriji, i kao i Vyseris za tu titulu nema neku konkurenciju. Njen odgovor Alicent je jedna od najmoćnijih scena u čitavom GoT univerzumu. Žena koja je izgubila sve i koja je jednom pokradena za presto, odlučuje da stane na stranu druge žene kojoj se to isto dešava. Volim taj "žena ženi solidarna" momenat. 

 

Od ostalih likova, možda je vredno spomenuti još i Ser Criston Cole-a, koji je volina neopevana. 😄 

 

To bi bilo to, sve u svemu odličnih 10 epizoda i ocena 8.5/10

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Spoiler

Meni se dopala epizoda.

 

Pocetak mi je bio malo zbrzan i hronicarski, ali sve posle toga je bilo odlicno.

 

Odlicna scena kada se jure zmajevi, daje dobar uvid u to koliko je Vhagar veca od ovih ostalih zmajeva.

 

Inace ne znam da li je i u knjizi tako, da Aemond nije planirao da ubije Luka, ali to je isto cesta tema u Martinovom svetu.

 

Kako neki nesrecan momenat i slucajnost pokrenu apsolutni haos.

 

Cekamo drugu sezonu, ali morace da se otvore vise za CGI 😄

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

On 9/29/2022 at 3:27 PM, realno *w said:

 

Ajde što se promenila glumica, nego što se od one žive vatre pretvorila ženu za serijsko štancanje beba. Bukvalno dodirnu tačku nema sa onim likom.

 

Kad smo već kod toga, ako bude još jedna scena porođaja, bataljujem gledanje.

 

 

Izgleda da muškarcima baš teško padaju te scene porođaja, ja se sećam filma sa Netflixa prošle godine, gde je scena porođaja prvih 30 minuta brat bratu. Ja sam odustao posle 10 i morao sam da premotam. Nismo dovoljno jaki za to 🙂

On 10/10/2022 at 12:51 PM, drperce said:

Kako glumi Viseris, izuzetan glumac

Da, dobar glumac. Ona uloga "zlog sveštenika" iz Blajndersa je takođe baš bila jaka,

On 10/21/2022 at 7:20 PM, Klotzen said:

Od cega je uopšte bolovao viseris ?

Viseris je bio jedan od kraljeva koji nisu dorasli ili nisu bili "dostojni" da sede na prestolu. Postojala je legenda da onog koji nije dostojan sam presto napravljen od mačeva prepozna i seče ga svaki put kada seda na njega. Zato je on bio onako izranjavan. Jedan od razloga je i sepsa.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Spoiler

Inače čekao sam da izađu sve epizode da pa gledam bez prekida. Netflix nas je uništio pa i ne znam drugačije sada :).

Naravno, onima koji su čitali knjige u dobroj meri je spojlovana serija, pa u nekoj meri i onima koji su gledali GoT pošto je nekoliko desetina puta rečeno da žena nikada nije sedela na prestolu.

 

Ono što je velika mana serije je što ne postoji neko značajnije vezivanje za liikove, što opet može da znači da nisu dovoljno razrađeni u seriji. Videćemo u kasnijim sezonama, ali recimo gledao iz mog ugla, totalno je nebitno ko će preživeti, ko umeti, ko vladati.... Jedino onaj "loši Varis", po malo budi ogavan osećaj, ostali su meh.

 

Link to comment
Share on other sites

Lepra je već moguća, s obzirom da je i oko izgubio, promene na koži, izobličenje... paše. Prenosi se kapljično, kao tuberkuloza, nisam siguran da li može preko predmeta. Mislim, nije ni bitno, ipak je u pitanju izmišljeni svet, što ne bi i bolest bila :).

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

I meni se cini da u knjizi ima pominjanja lepre, ali su ovde probali da nas izasociraju na ono sto je Don pisao - presto se navodno 'bori' protiv nestojnih. Megor Okrutni je nadjen u prestolu, proboden. Ludi Eris je nonstop bio pod ranama i oziljcima jer se redovno sekao na maceve od kojih presto sacinjen.

 

Spoiler

Nekako sam uveren da ce Egon II svoj kraj docekati isto na prestolu, da ce tu malo adaptirati knjigu.

 

Spoiler

Meni je u seriji najspornije uradjena motivacija Alisent. Ona je uradjena kao prekidac, kad god je pritisnes ona reaguje. Unutrasnja borba u njoj je tanko prikazana... Da su od nje napravili 'igraca' u drugom delu sezone bilo bi mnogo bolje. Onda bi i 9ta epizoda bila efektivnija i napetija.

 

Mada ok, ona mi je nesimpaticna jos iz knjiga, gde je cak i matorom Dzeherisu pred umiranje bila druzbenica...

 

Razvoj dece mnogo bolji nego razvoj majki - ni razvojom Renire nisam odusevljen. Mudatija je morala biti, odsecnija. I milija. Ova odrasla 'radost kraljevsta' mi bas i nije radost.

 

Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, Don Juan said:

Izgleda da muškarcima baš teško padaju te scene porođaja, ja se sećam filma sa Netflixa prošle godine, gde je scena porođaja prvih 30 minuta brat bratu. Ja sam odustao posle 10 i morao sam da premotam. Nismo dovoljno jaki za to

Ja sam uzivo video porodjaj,pa mi ovi u seriji ne padaju ni najmanje "teski za gledanje". Nego se pitam koja je svrha? Osim Martinove opsesije krvlju.

Kroz celu sezonu svetlo je k-a-t-a-s-t-r-o-f-a. Ni poslednja epizoda nije izuzetak. CGI me isto nije oduvao..

Nekoliko pitanja za fanove i citaoce knjiga.
 

Spoiler
Spoiler

1) Da li je Vhagar najmocniji zmaj od svih? Rekao bih da ocito jeste..
2) Kojeg zmaja je "prizavo" Deamon? I ima li pesma koju je pevusio neko znacenje?
3) Da li zmajevi pokazuju potpunu poslusnost prema svojim jahacima,by the books? Ovde ocito vidimo da nije tako,nego da delaju i po svojoj volji. Skoro pa nekontrolisano.

 

 

Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, Drug Crni said:


 

  Hide contents
  Hide contents

1) Da li je Vhagar najmocniji zmaj od svih? Rekao bih da ocito jeste..

 

 

Spoiler

Ima u prosloj epizodi kad Emond kaze da jase najveceg zmaja na svetu. Vagar je inace sestra Baleriona  the Black Dread-a, tj jedini zivi zmaj koji je doleteo iz Valirije. 

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

11 minutes ago, Drug Crni said:

Ja sam uzivo video porodjaj,pa mi ovi u seriji ne padaju ni najmanje "teski za gledanje". Nego se pitam koja je svrha? Osim Martinove opsesije krvlju.

Kroz celu sezonu svetlo je k-a-t-a-s-t-r-o-f-a. Ni poslednja epizoda nije izuzetak. CGI me isto nije oduvao..

Nekoliko pitanja za fanove i citaoce knjiga.
 

  Hide contents
  Hide contents

1) Da li je Vhagar najmocniji zmaj od svih? Rekao bih da ocito jeste..
2) Kojeg zmaja je "prizavo" Deamon? I ima li pesma koju je pevusio neko znacenje?
3) Da li zmajevi pokazuju potpunu poslusnost prema svojim jahacima,by the books? Ovde ocito vidimo da nije tako,nego da delaju i po svojoj volji. Skoro pa nekontrolisano.

 

 

Spoiler

Odgovor na tri - Ne. U stvari zavisi od jahača, ali imaju svoju ćud. Sećaš se u Igri prestola kako je Drogon "otkazao" poslušnost kada je Deneris želela da ga okuje.

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

@Drug Crni 

 

Spoiler

1. Vhagar je najveci zmaj od zivih. Jedino je veci bio Balerion.

2. Vermithor je zmaj od Jaehaerys koji mu je pjevusio. Vidjecemo dal ce ubaciti lika iz knjige kao njegovog jahaca. On je isto dosta velik, skoro kao Vhagar 

3. Viserys "The idea that we control the dragons is an illusion" kad prica sa Renirom u I epizodi

 

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Ako se dobro sećam u GoT je Džora Mormont je dobio lepru od nekakvih kreatura što žive  pored one reke. Ja sam mislio da je Viseris to imao, ali kada je bio time lapsing od 15 godina a on je to već imao par godina na početku onda mi je sve to postalo sumnjivo.

Link to comment
Share on other sites

32 minutes ago, Klotzen said:

Ako se dobro sećam u GoT je Džora Mormont je dobio lepru od nekakvih kreatura što žive  pored one reke. Ja sam mislio da je Viseris to imao, ali kada je bio time lapsing od 15 godina a on je to već imao par godina na početku onda mi je sve to postalo sumnjivo.

Ne, Mormont je imao greyscale bolest koja bar po knjigama ne ide na Targerijane. Plus ta bolest nije ni blizu po simptomima koje je imao Viseris. Ko ima greyscale , čitavo tijelo mu polako ima "scales" i gubi razum. Zato ih šalju u staru Valiriju, i zovu "stoneman".

Edit: ovo što je Viseris imao bi trebalo da je lepra.

Edited by Henry Chinaski
  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Ja nisam preveliki fan serije,kao sto nisam bio ni GoT. Nije ovo bas moj fazon..ipak sam ja vise "tolkinista". To je za mene vrhunac fantazi zanra. No,pratim HoD iz radoznalosti i zato sto mi je to vrhunski spucanih sat vremena ponedeljkom uvece.

Posto nisam citao knjige,moram ponekad da priupitam ponesto ili da zatrazim objasnjenje.

Medjutim,to sto nisam citao knjige i nisam bas "fan" HoD,ne sprecava me da pomno pratim seriju i da se otvoreno stavim na neciju stranu. Kao nekakav navijac. :classic_biggrin: Renira rules :thumbsup: Izrazito su mi antipaticni svi sa druge strane - Hajtaueri. Ove volim sa svim njihovim manama. Iako..slutim gde i kako ce prica otprilike zavrsiti..

Edited by Drug Crni
slovo
Link to comment
Share on other sites

Prica se da ce 2 sezona izaci tek 2024 godine odnosno da se krece sa snimanjem na proljece 2023. 

 

Spoiler

Inace, u 2 sezoni ocekujem da ubace i 4 dijete Viserisa i Alisent, Dearona. 

Vjerujem da ce ubaciti i Ulf White-a i Hugh Hammer-a s obzirom kakvu ulogu imaju u knjizi. 

Naravno, konacno cemo vidjeti Cregana Starka👍

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Miki28 said:

Prica se da ce 2 sezona izaci tek 2024 godine odnosno da se krece sa snimanjem na proljece 2023. 

 

  Reveal hidden contents

Inace, u 2 sezoni ocekujem da ubace i 4 dijete Viserisa i Alisent, Dearona. 

Vjerujem da ce ubaciti i Ulf White-a i Hugh Hammer-a s obzirom kakvu ulogu imaju u knjizi. 

Naravno, konacno cemo vidjeti Cregana Starka👍

 

 

Ova nova moda izbacivanja sezone na svake dve godine je tesko djubre... a bas sam se navikao da mi ponedeljak pocne uz HoD.

 

Prva sezona je pravi mali masterpiece uzimajuci u obzir kakav su zadatak imali u ovoj sezoni (timeline, recasting, time jump)... i drago mi je sto nisu isli na siguricu da odmah dobijemo ples a da sve ove "prolog" stvari dobijamo kroz flashback tokom serije.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...