Jump to content

Recommended Posts

Posted
1 minute ago, Smrtokapa said:

Tako sad ja mogu napisati rečenicu "Svi Hrvati i Albanci su potencijalni koljači dece" i očekivati da ona, logički tačna jer je izražena samo kao potencijal, koliko god mali, prođe kao nešto što je u redu upotrebiti u razmenama mišljenja na forumu.  da budem banovan zbog relativizacije srpskih ratnih zločina, verovatno.

Ispravila sam ti malo.

Posted

Izvukao si rečenice iz bilo kakvog stvarnog konteksta i stavio ih u laboratorijski logički frižider.

Tako sad ja mogu napisati rečenicu "Svi Hrvati i Albanci su potencijalni koljači dece" i očekivati da ona, logički tačna jer je izražena samo kao potencijal, koliko god mali, prođe kao nešto što je u redu upotrebiti u razmenama mišljenja na forumu.

Ovo je najbesmisleniji topik na forumu, čisto gubljenje vremena. 

• Thanks 1
Posted

Izvukao si rečenice iz bilo kakvog stvarnog konteksta i stavio ih u laboratorijski logički frižider.

Tako sad ja mogu napisati rečenicu "Svi Hrvati i Albanci su potencijalni koljači dece" i očekivati da ona, logički tačna jer je izražena samo kao potencijal, koliko god mali, prođe kao nešto što je u redu upotrebiti u razmenama mišljenja na forumu.

Pa i ta rečenica je objektivno tačna i takve generalizacije se upotrebljavaju na političkim temama, samo ne za Hrvate, nego na primer za Trampove glasače ili čuveni bauk srpskog nacionalizma i to bez odrednice potencijalni.

Rekao sam šta mislim o toj njegovoj izjavi, da bismo ostali u domenu pristojne forumske rasprave nazvaću je bezvrednim sofizmom.

Jer to je upravo definicija sofizma, laboratorijski logički frižider koji je bezvredan argument u širem kontekstu. 

Posted (edited)
6 minutes ago, Smrtokapa said:

Tako je, samo sto zaboravljas da isto to radite evo na tri strane i meni, bukvalno se baveci necim sto je napisano pre nekoliko meseci, predstavljajuci ga kao oneliner, izvlaceci ga i stavljajuci u proizvoljne koncepte.

Edited by McLeod
Posted
48 minutes ago, Mina D. Harker said:

Kakvo kukanje moderaciji na temi žalbi upućenih moderaciji, pitam se?

Zar nije sve što je ispisano na ovom topiku po difoltu kukanje?

Moja opservacija načina rada moderacije opravdava poslednju rečenicu u postu, prilično sam sigurna da se cirkularna komunikacija i inače stopira kad/jer ponavljanje gubi poentu, i to nije niti novo, niti neobična praksa na ovom forumu. 

Ako se već vlastan da mi ukazuješ na očigledno - kako je ovo forum - i objašnjavaš kako funkcioniše, potrudi se bar da pravilno tumačiš napisano, bez hiperbola, jer forumska komunikacija to iziskuje, da bi bila fer i korektna.

@Stiletto

Ti ćeš meni da određuješ šta i kako ću da pišem na Forumu? Mnogo sebi daješ na značaju, @Mina D. Harker

• Ha-ha 1
Posted (edited)
8 minutes ago, Mina D. Harker said:

Nema generalizacije jer se moderacija slaže sa izrečenim. Je li to fer reći, onako cut through the b-s?

Ok, riješena misterija, čuvati energiju za druge teme. 🙂

Nikakva misterija nije rešena i prestani da učitavaš. Ne postoji nikakav mistični hivemind koji se zove Moderacija i koji se slaže sa izrečenim stavom određenog forumaša pa ga zato dozvoljava. 

Pre će biti da se tebi i tvojim političkim istomišljenicima ne dopada njegov diskutabilan stav pa ste se pripremili na još jedno kolektivno ćebovanje koje po običaju služi da se iskritikuje nepravedna mistična mOdErAcIjA.

Edited by robespierre
Posted

Zaključak: Treba koristiti potencijal, cepati po generalizaciji, samo logički postavi ispravno rečenicu, i miran si. Moderator svakako ne koristi kontekst. Ništa, bar smo nešto naučili danas. 

• Like 3
  • Thanks 1
Posted

Besmislenost, continued:

@robespierre hoćeš li se založiti za ukidanje bana LudizaPoliju (kao naknadu štete) s obzirom na to da je iskaz "Argentinci su poprilični rasisti" logički ambivalentan i osim kao "svi Argentinci su poprilični rasisti", može se tumačiti i kao "najmanje dva Argentinca su poprilični rasisti"?

Iako nemamo konkretno istraživanje pred sobom, sa ogromnom dozom verovatnoće možemo pretpostaviti da je iskaz "najmanje dva Argentinca su poprilični rasisti" tačan, a s obzirom na dosadašnji opus Polija razumno mu možemo dati benefit of the doubt da je pre želeo da kaže ovako nešto nego da ustvrdi da su svi Argentinci ili svi argentinski fudbaleri do jednog, bez izuzetka, rasisti, što bi bila vrlo ekstremna tvrdnja.

• Ha-ha 1
  • Pumpaj! 2
Posted
26 minutes ago, robespierre said:

Rečenica u kojoj piše da su svi muškarci na teritoriji X potencijalni teroristi nikako ne može biti dehumanizacija jer je logički tačna konstrukcija. 

Svi ljudi na svetu stariji od petnaest godina su potencijalni teroristi.

Kakvu ta rečenica ima upotrebnu vrednost u rasapravi je drugi par cipela.

Otprilike istu kao i rečenica smo svi na forumu potencijalne serijske ubice, što je takođe tačno. 

Aha, znači ja da sam tebi napisao u raspravi koju smo imali pre neku nedelju na ovoj temi "ti si potencijalni ubica/silovatelj/terorista/pedofil" - tvoja reakcija na to bi bila: "aha, pa naravno da potencijalno jesam, svako potencijalno može da bude bilo šta na planeti Zemlji"

Mislim, o čemu pričamo mi ovde? Ja znam šta je McLeod mislio i ne mislim da treba sankcija (a niko me nije ni pitao), može da se vodi rasprava oko takvog rečnika ali ovaj post je baš ????

• Like 3
Posted
2 minutes ago, Smrtokapa said:

Besmislenost, continued:

@robespierre hoćeš li se založiti za ukidanje bana LudizaPoliju (kao naknadu štete) s obzirom na to da je iskaz "Argentinci su poprilični rasisti" logički ambivalentan i osim kao "svi Argentinci su poprilični rasisti", može se tumačiti i kao "najmanje dva Argentinca su poprilični rasisti"?

Iako nemamo konkretno istraživanje pred sobom, sa ogromnom dozom verovatnoće možemo pretpostaviti da je iskaz "najmanje dva Argentinca su poprilični rasisti" tačan, a s obzirom na dosadašnji opus Polija razumno mu možemo dati benefit of the doubt da je pre želeo da kaže ovako nešto nego da ustvrdi da su svi Argentinci ili svi argentinski fudbaleri do jednog, bez izuzetka, rasisti, što bi bila vrlo ekstremna tvrdnja.

Pile, kučine, nova runda moj Smrtokapa

Posted

Zbog čega je obrisan Minin komentar, koji je samo još jednom ukazao na problematiku tvoje komunikacije sa forumašima isključivo iz pozicije ideoloških stavova? 

Ja ću ponoviti šta je napisala - ona se zaista nikad nije izjašnjavala o svojim političkim stavovima na temu Bliskog istoka. Takođe, više puta ste isticali da sve odluke donosite zajednički i jednoglasno, tako da ne bi trebalo da postoji problem kada se neko od nas obrati celoj moderaciji.

Meanwhile, ova komunikacija nije obrisana i opušteno stoji na topiku:

1 hour ago, robespierre said:

Pre će biti da se tebi i tvojim političkim istomišljenicima ne dopada njegov diskutabilan stav pa ste se pripremili na još jedno kolektivno ćebovanje koje po običaju služi da se iskritikuje nepravedna mistična mOdErAcIjA.

• Thanks 1
Posted
1 hour ago, Smrtokapa said:

Besmislenost, continued:

Upravo oni banuju za ono sto ovde nama spocitavaju... rasprava sa njima je totalno bespredmetna

Posted

Lagano, obrisan je i Smrtokapin, a i moj upis. Verovatno je zasmetalo to što je obesmišljeno ono komično objašnjenje kada i šta se može podvesti pod generalizaciju.

Posted
1 hour ago, robespierre said:

Pre svega definicije genocida su raznorodne, jer ne postoje dva stručnjaka čija definicija genocida je ista. Pa će stručanjaci iz Yad Vashem centra imati svoje definicije (a i one se mogu razlikovati), a nevezano za njih Christopher Browning će imati svoju teoriju, a Daniel Goldhagen svoju, čisto da pomenemo neka eminentna imena koja se bave tom temom.  

Ovo nije bas najpreciznije izneseno. 

Genocid je ono sto je definisala Generalne skupstine UN Konvencijom o sprecavanju i kaznjavanju zlocina genocida, donetom 1948. 

Prema toj Konvenciji u genocidne radnje spadaju:

1. Ubistvo clanova grupe *

2. Teska povreda fizickog ili mentalnog integriteta clanova grupe

3. Namerno podvrgavanje clanova grupe takvim zivotnim uslovima koji treba da dovedu do delimicnog ili potpunog unistavanja clanova grupe.

4. Prinudno preseljavanje dece iz jedne u drugu grupu

5. Sprecavanja radjanja u okviru grupe.

* Samo nacionalna, rasna, etnicka ili verska pripadnost grupi mogu biti kriterijumi  pocinioca za sprovodjenje genocida. Ne moze npr navijacka ili politicka pripadnost.

(Da li je sada jasno da sam broj zrtava ne opredeljuje postojanje ovog krivicnog dela? ) Ovo je pitanje za sve clanove, jer sam video na par mesta frljanje brojkama kao corpus delicti a u nameri da se kao "dokaze" postojanje genocidne radnje.

Medjunarodni krivicni sud.jedini ima nadleznost za postupanje po tom krivicnom delu, ali i on je duzan da vodi krivicne postupke za genocid prema odredbama ove Konvencije. 

Dakle, tu nema prostora za dodavanje, oduzimanje, ekstenzivna tumacenja , sarolike definicije itd.

Druga stvar je tumacenje desavanja, konkretnog dokaznog materijala, izazovi u praksi i problemi dokazivanja svesne namere pocinioca (jer bez toga ni ne postoji krivicno delo genocida).

Tu naravno postoje razlike i u pristupu i interpretaciji. 

Posted
3 hours ago, Stiletto said:

Ovo je Forum, on služi za razmenu mišljenja i verbalne "ratove" među neistomišljenicima.

Dok niko nikog ne pičkara, zašto bi se moderacija mešala u ono zbog čega Forum i postoji?

Kamo sreće... 

Posted
3 minutes ago, Amigdala said:

Ovo nije bas najpreciznije izneseno. 

Genocid je ono sto je definisala Generalne skupstine UN Konvencijom o sprecavanju i kaznjavanju zlocina genocida, donetom 1948. 

Prema toj Konvenciji u genocidne radnje spadaju:

1. Ubistvo clanova grupe *

2. Teska povreda fizickog ili mentalnog integriteta clanova grupe

3. Namerno podvrgavanje clanova grupe takvim zivotnim uslovima koji treba da dovedu do delimicnog ili potpunog unistavanja clanova grupe.

4. Prinudno preseljavanje dece iz jedne u drugu grupu

5. Sprecavanja radjanja u okviru grupe.

* Samo nacionalna, rasna, etnicka ili verska pripadnost grupi mogu biti kriterijumi  pocinioca za sprovodjenje genocida. Ne moze npr navijacka ili politicka pripadnost.

(Da li je sada jasno da sam broj zrtava ne opredeljuje postojanje ovog krivicnog dela? ) Ovo je pitanje za sve clanove, jer sam video na par mesta frljanje brojkama kao corpus delicti a u nameri da se kao "dokaze" postojanje genocidne radnje.

Medjunarodni krivicni sud.jedini ima nadleznost za postupanje po tom krivicnom delu, ali i on je duzan da vodi krivicne postupke za genocid prema odredbama ove Konvencije. 

Dakle, tu nema prostora za dodavanje, oduzimanje, ekstenzivna tumacenja , sarolike definicije itd.

Druga stvar je tumacenje desavanja, konkretnog dokaznog materijala, izazovi u praksi i problemi dokazivanja svesne namere pocinioca (jer bez toga ni ne postoji krivicno delo genocida).

Tu naravno postoje razlike i u pristupu i interpretaciji. 

Pa upravo kao što sam rekao, razne institucije i stručnjaci su kasnije raspravljali o toj definiciji i donosili svoje definicije, to što piše tu ne znači da je uklesano u kamenu. 

Da li se u Kambodži desio genocid? Ljudi su ubijani po političkoj pripadnosti, skoro trećina stanovništva je ubijena. Mnogi stručnjaci za genocid će ti reći da je to genocid 1/1, ali po toj definiciji nije (jer su komunisti ubijali sve nekomuniste). 

Tu takođe mogu da se postave zanimljiva pitanja oko intervencionizma jer Crveni Kmeri nikada ne bi pali s vlasti da ih Vijetnam nije uklonio vojno.