Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)
57 minutes ago, fancy said:

Ne, obično sam oštriji prema onima koji glasaju za režim.

Ispratio sam celu tu diskusiju i zaista očekivao u narednim stranicama neku vrstu izvinjenja čoveku i od tebe i od Robespierre, uprkos neslaganjima u raspravi po nekim drugim pitanjima, jer, ljudski je.. Čini se da usled ličnog animnoziteta nije uloženo zrno truda da se razume kontekst, koji je pritom bio pojašnjen nakon potpuno omanutog tumačenja napisanog.

Osoba A - Ne znamo još ništa o studentskoj listi. Ne očekujem puno, osim da ne dominiraju Lompari i slične budaletine, jer onda neće dobiti moj glas.

Osoba B - Svestan si da u tom slučaju glasaš za režim?

Osoba A - To bi bio slučaj kad bi bilo samo dve liste na izborima.

Upisi su uvezani replikama, te zaista ne bi smelo da se tumači nikako drugačije, a došli smo do toga da se osobi A imputira da bi na referendumu glasao za režim, ubacuje se u 'foldere ljudskog beščašća', itd itd. Jbg, ružno je, čak i uvredljivije od mnogih stvari za koje ljudi ovde geknu, možete vi to bolje..

Edited by fillam
  • Like 8
  • Thanks 1
Posted (edited)

Jel ima neki drugi moderator da se uključi ovde, ili @MetalHead? Ovde stoji crno na belo bezobrazluk moderatora. Ja mislim da je osnovna stvar za moderatora da bude funkcionalno pismen ali to ovde nije slučaj.

@fancy ovde piše romane o tome kako je Eddard dobio ban za "ne seri" zbog... checks notes... Eddard mu nije odgovorio na pitanje pre 3 meseca. Da ne pričam kako su dva moderatora @fancy i @robespierre vređali forumaša zato što nisu razumeli jasan tok misli, naravno prođe sve bez ikakvih posledica.

Edited by Nicklord
  • Like 1
Posted
1 hour ago, fancy said:

Nema veze s tim. Predlog čak nije ni bio moj.

(btw, tih dana - kad je taj post nastao, tj. kad se Gotivni pojavio sa svojim rešetanjem po temama sam bio duže vreme van Beograda i van foruma)

Kontaktiraj svoje bivše kolege ako meni ne veruješ.

Ne, nema razloga niti mi je nešto stalo do toga.

Precenjuješ značaj jednog foruma u mom životu.

Za odgovor na post u kome piše:

Ne, obično sam oštriji prema onima koji glasaju za režim.

Ovo je zaista tendeciozno tumačenje napisanog. Dovoljno je ispratiti tok rasprave i shvatiti šta je smisao rečenice u kontekstu rasprave pa makar bila nemušto napisana. Smatram da bi moderator morao da ima malo više integriteta i nepristrasnosti, kao i sposobnosti razumevanja napisanog. Da imaš trunku integriteta prvo bi se izvinio a zatim "dao ostavku" na mesto moderatora.

• Like 3
Posted
3 minutes ago, Mina D. Harker said:

ona fensijeva "šala" upućena meni za mene nije šala, što sam i jasno napisala

Ako si mislila da nisam razumeo tvoju šalu i nadovezao se na nju nego baš imao želju / nameru da te počastim uvredom da si jeftina žena / osoba, onda - izvini.

Što se tiče

59 minutes ago, fillam said:

Osoba A - Ne znamo još ništa o studentskoj listi. Ne očekujem puno, osim da ne dominiraju Lompari i slične budaletine, jer onda neće dobiti moj glas.

Osoba B - Svestan si da u tom slučaju glasaš za režim?

Osoba A - To bi bio slučaj kad bi bilo samo dve liste na izborima.

Sasvim sam dobro razumeo kontekst (to je pisalo i originalnom postu) i kao što 2000. nisam imao razumevanja za one koji nisu bili na strani DOS-a tako ni danas ne razumem one kojima razni likovi smetaju da budu na strani jedinstvene (studentske?) liste protiv SNS.

Nemam ja problem s tim da neko samo napiše da će da glasa za SNS, oni imaju onoliko glasača... to nije nikakvo čudo i o tome se ovde ne radi.

Posted
2 minutes ago, fancy said:

tako ni danas ne razumem one kojima razni likovi smetaju da budu na strani jedinstvene (studentske?) liste protiv SNS.

Eto, sam si dokazao moju tvrdnju, hvala 🤣.

• Like 1
  • Pumpaj! 1
Posted
12 minutes ago, fancy said:

Ako si mislila da nisam razumeo tvoju šalu i nadovezao se na nju nego baš imao želju / nameru da te počastim uvredom da si jeftina žena / osoba, onda - izvini.

Ili u prevodu: sorry if you felt that way.

Nije pravo izvinjenje, but I'll take it. Baby fancy steps :classic_smile:

Posted

Nevezano za forum tj. to da li su u pitanju moderatori ili mi obični (forumski) smrtnici, ljudi često percipiraju da je prisustvo ili nedostatak namere da se uvredi ono što definiše uvredu. 

Ne kaže se za džabe da su reči najjače oružje i da duboko ranjavaju. Nešto što je nama light i napisano bez loše namere, nekom može biti uvredljivo, pogotovo kad su u pitanju emocionalno šaržirani izrazi poput "jeftin/a si".

Nemaš nameru da uvrediš, super, good for you, ali ako neko iskomunicira da mu je to bilo povređujuće i ti nastavljaš da se braniš, bez da validiraš osećanje te osobe... jebiga baš. 

• Like 5
Posted
1 minute ago, Mina D. Harker said:

li u prevodu: sorry if you felt that way.

Ma ne nije. 

Nisam shvatio da sam te uvredio, mislio sam da se zezamo, nije sve ovde na krv i nož....  i da si shvatila da se nadovezujem (kako bih se svakom prijatelju nadovezao) na fazon sa roštiljem i pivom (tipa - "daj bre, šta ćeš tamo, prodaješ se za roštilj i pivo") kao kad bi neko i meni isto to rekao... zezanje na račun 3. strane.

Ali OK, mi nismo prijatelji, ne poznajemo se, zato bez ograda i baby steps - izvini.

To je problem s forumima, pomisliš da si s nekim prijatelj samo iz online komunikacije, a u stvari daleko si od toga, zato - izvini još jednom. Bez ograda. 🤷‍♂️

• Like 7
Posted
5 minutes ago, JPM said:

Tad prelazi u svesno vredjanje.

Ne nužno. Mnogi ljudi jednostavno nisu naučeni da asertivno komuniciraju, kao ni da se decentriraju od sopstvenog iskustva tj. stave u tuđe cipele.

Neki će se na koncu direktno izviniti, kao Fancy sad, neki neće nikada.

• Like 3
Posted

Nevezano sa Fancya, ja sam kucao upis dok se on izvinjavao 😁

Smatram da ako ti neko kaze da ga nesto vredja a tebe nista ne kosta da prestanes, treba bar da prestanes.

Ima ovde mnogo gorih od toga, ljudi koji stalkuju da bi se podsmevali, i evo i dalje su nekaznjeni.

Posted
19 minutes ago, DameTime said:

Ne kaže se za džabe da su reči najjače oružje i da duboko ranjavaju.

I reči, a bogami i nedostatak istih nekad čak i više.  Nije za ovu temu, al mi je nešto sveže u životu pa sam morao da se nadovežem.

• Like 1
Posted
4 minutes ago, fancy said:

I reči, a bogami i nedostatak istih nekad čak i više.  Nije za ovu temu, al mi je nešto sveže u životu pa sam morao da se nadovežem.

I can relate. :classic_smile:

• Like 1
Posted
46 minutes ago, fancy said:

Što se tiče

Sasvim sam dobro razumeo kontekst (to je pisalo i originalnom postu) i kao što 2000. nisam imao razumevanja za one koji nisu bili na strani DOS-a tako ni danas ne razumem one kojima razni likovi smetaju da budu na strani jedinstvene (studentske?) liste protiv SNS.

Nemam ja problem s tim da neko samo napiše da će da glasa za SNS, oni imaju onoliko glasača... to nije nikakvo čudo i o tome se ovde ne radi.

Proglašavaš svoj stav za nepobitnu istinu. Ljudi koji su preživeli zadnjih 30+ u Srbiji, i bilo kome i bilo čemu daju unapred apsolutno i bezuslovno poverenje apsolutno ništa nisu naučili za tih 30 godina. 

Posted
2 minutes ago, tomas.hokenberi said:

Proglašavaš svoj stav za nepobitnu istinu.

Ne, nikako. Moj stav je samo moj stav.  :classic_smile:

Ostalo je za drugu temu.

Posted
35 minutes ago, DameTime said:

Ne nužno. Mnogi ljudi jednostavno nisu naučeni da asertivno komuniciraju, kao ni da se decentriraju od sopstvenog iskustva tj. stave u tuđe cipele.

Neki će se na koncu direktno izviniti, kao Fancy sad, neki neće nikada.

Ma imam ja i u porodici *onoliko* ljudi koji nemaju riječ izvini u rečniku. I sve ostalo što si navela.

Nije džaba dobri Elton Džon pjevao "sorry seems to be the hardest word".

I jeste, tako jednostavna riječ koja dosta rešava ili deeskalira kad je iskreno izgovorena, ali mora iznova da se uči i primjenjuje.

• Like 1
Posted
On 2/25/2026 at 12:17 PM, DameTime said:

Smeniti demokratskim putem, drugim rečima, neka se raspišu neki forumski izbori.

Ovo je verovatno nesto najgluplje sto se moglo napisati na ovu temu. OK, mozda moze i gluplje, svasta se da cuti i procitati.

Nije uvreda jer cu da obrazlozim zasto je to glupo.

Ti hoces "demokratske forumske izbore" a svi ste ovde anonimusi iza nick-ova i klonirate se brze nego sto hulja deli pomilovanja svojim batinasima. Generalizujem, da, ali je istina. Cast izuzecima... Jel to demokratija?Ja u takvu "demokratiju" ne verujem. 

Da li bi ti prva ovde izasla sa svojim imenom i prezimenom, licnom kartom na uvid, da bi stekla pravo glasa, ili cak, da bi predstavila svoj "moderatorski program"? Koliko vas ce to da uradi? 5? I onda cete glasati medjusobno i biti legitimni predstavnici "forumskog naroda"? 

Pa cak i da se svi ovde legitimisemo, zakunemo "casnom forumskom" da nemamo klonova - izbora nece biti. 

Volim onu analogiju koju me je @Radoye naucio - da je forum kao kafana. I jeste. I zamisli sada udjes u kafanu i trazis da se promeni konobar i sanker, i to na "demokratski nacin", da "glasaju gosti", moze i pijani, nije problem. :classic_blink: 

Moderacija je volonterska rabota, kao i moje administriranje. Bukvalno nemamo nista od toga osim sto u gomili reportova i stvari koje moramo da handle-ujemo ovde, nadjemo jos malo vremena da i procitamo i sta nas zanima (a ne samo ono sto moramo da procitamo) i ostavimo neki komentar (a ja cak i to ne stizem). Trudimo se da odrzimo ovo u zivotu. I tako ce i biti. Dok sam ja tu, forum ce bas zbog ovakvih stvari biti samofinansirajuci, nece biti donacija koje zahtevaju neku povratnu uslugu, nece biti ni demokratskih ni manje-demokratskih izbora. Jedini izbori koji se desavaju su unutar moderacije, kada se dogovorimo da pojacamo tim, pogotovo ako neko svojevoljno ili manje voljno odluci da ode iz iste. Imali smo raznih situacija, a forum je i dalje tu. 

Ako imate konkretne primedbe na rad nekog moderatora, molim da mi posaljete privatnu poruku u kojoj cete sve detalje obrazloziti, ali isto tako otvorite i report (ali molim i za poruku jer ne mogu svaki report da stignem da procitam koliko ih ima). Samo nemojte nesto tipa "banovao me moderator X jer ima pik na mene" jer odluke o banovima, po ne znam koji put ovo ponavljam, ne donosi jedan moderator vec vecina moderatora. 

Posted
13 minutes ago, MetalHead said:

i klonirate se brze nego sto hulja deli pomilovanja svojim batinasima. Generalizujem, da, ali je istina. Cast izuzecima... Jel to demokratija?Ja u takvu "demokratiju" ne verujem. 

Apropo kloniranja, ja sam u ovih par godina pokusala dva puta da se kloniram iz razloga sto nisam mogla da se ulogujem na moj nalog (zaboravila lozinku, neuspelo logiranje...) i ni jednom mi nije odobreno da se prikljucim forumu. Elem, samo sam zelela da vas pitam kako da se ulogujem, ne pada mi na pamet da se kloniram... Ne znam kako drugima uspeva, ali eto meni nije...

15 minutes ago, MetalHead said:

nadjemo jos malo vremena da i procitamo i sta nas zanima (a ne samo ono sto moramo da procitamo) i ostavimo neki komentar 

odluke o banovima, po ne znam koji put ovo ponavljam, ne donosi jedan moderator vec vecina moderatora. 

Lepo je od vas sto volontirate, ali nemate vremena da odgovorite na primedbe i ucestvujete u razgovorima, ali zato za kvorum vreme mora da se nadje... Ljudi lete sa foruma brze nego sto stignu da se objasne. Svaka vam cast na predanosti o dogovaranju 

Posted

Moderacija u analogiji sa kafanom nije konobar nego obezbeđenje koje izbacuje ljude napolje bez ikakvog reda. Mislim to što ti nemaš vremena da čitaš forum, ne znači da nisi kriv za stanje ovih par podforuma. Ako nisi imao vremena da čitaš detaljne postove i žalbe forumaša na rad moderatora tokom više meseci to znači da ti treba pomoć (ili moderaciji generalno). Ako ti nemaš vremena da čitaš reportove i moderacija nema vremena da čita reportove, za šta onda služe isti?

To je ono što je @DameTime napisala, nije ona mislila da će stvarno neki izbori biti. Ako 70% ljudi koji piše na ovim političkim podforumima se žali na moderaciju i ljudi konstantno odlaze, onda znači da nešto treba da se uradi.

Ti hoces "demokratske forumske izbore" a svi ste ovde anonimusi iza nick-ova i klonirate se brze nego sto hulja deli pomilovanja svojim batinasima. Generalizujem, da, ali je istina. Cast izuzecima... Jel to demokratija?Ja u takvu "demokratiju" ne verujem.

Gde su ti novi klonovi? Ljudi koji pišu na političkim podforumima su isti godinama. Tačnije, taj broj se smanjuje tokom godina. Jako retko dođe novi član pa samim tim ne može ni biti puno klonova.

• Like 1
Posted
18 minutes ago, MetalHead said:

Izuzetno je bizarno ovo napisati na temi gde je vecina ljudi koji se zale registrovano prakticno prvog dana nastanka foruma.

20 minutes ago, MetalHead said:

Ako imate konkretne primedbe na rad nekog moderatora, molim da mi posaljete privatnu poruku u kojoj cete sve detalje obrazloziti, ali isto tako otvorite i report (ali molim i za poruku jer ne mogu svaki report da stignem da procitam koliko ih ima). Samo nemojte nesto tipa "banovao me moderator X jer ima pik na mene" jer odluke o banovima, po ne znam koji put ovo ponavljam, ne donosi jedan moderator vec vecina moderatora. 

Evo mogu ja, ne mora da bude privatna poruka.

@fancy je poprilicno los moderator, i to nema veze ni sa jednim banom koji je udeljen od nastanka ovog foruma sto se mene tice, jer mi je jasno da o tome odlucuje citava moderacija.

Coveku godinama ukazuju na to da komunicira izuzetno nadobudno i nadrkano, sto je i samo po sebi lose, ali je znatno gore kad dolazi sa pozicije moderatora. Ljudi su se ovde zalili X puta na razlicite stvari i on je uvek upadao sa stavom "vi nemate pojma sad ce cika fensi da vam objasni sve", sto je prilicno nepotrebno jer niko sa druge strane diskusije ne komunicira na taj nacin.

Sve i da se neka diskusija zakuva, bilo medju forumasima ili medju forumasima i moderacijom, moderacija bi valjda trebalo da bude tu da deeskalira situaciju pre udeljivanja banova, a to je prakticno nemoguce kad on diskutuje sa strane moderacije jer njegova mentalna gimnastika dostojna nekoliko zlatnih medalja moze samo da dodatno istiltuje ljude koji umeju da saberu 2 i 2 pa samim tim ne moze toliko jednostavno da im se proda magla, a rekao bih da je to vecina ljudi na ovom PDF-u.

Moj apel, saljite nekog drugog da diskutuje u ovakvim situacijama, ako niko nema vremena, probajte da nadjete nekog, siguran sam da je vrlo tesko naci osobu sa kojom cemo mi kao forumska rulja teze da nadjemo zajednicki jezik nego sa fensijem u ulozi moderatora.

Nije ovo nikakav licni napad na njega kao coveka, sa dosta njegovih stavova se generalno slazem (osim Ricky Gervaisa), ali je izuzetno iscrpljujuce kad dodjes negde sa legitimnom primedbom koju izneses na sasvim pristojan nacin i onda se pojavi neko ko je na toliko visokom konju da moras da imas dvogled da bi ga uocio.

• Like 1
Posted
4 hours ago, MetalHead said:

Ovo je verovatno nesto najgluplje sto se moglo napisati na ovu temu. OK, mozda moze i gluplje, svasta se da cuti i procitati.

.

.

Čak i da je ono najgluplje do sada napisano, prevaziđeno je  odmah.

Ovako obraćanje forumašima,a uobičajeno je, ponižavajuće, pokazuje da se smatra da je tojedna rulja, neodgovorna masa džabalebaroša i zgubidana, i samo zahvaljujući mudroj moderaciji i samopregornom, radu administratora ostalo je ovo što je ostalo, a šta je sa onim što je nestalo, zašto, je limoralo, to se ne pominje.

Neodoljivome podseća na nešto. Postojimo zahvaljujući mudrom vođstvu, bez nas propast, sve odluke donosimo jednoglasno. Najviše volim jednoglasnost kao dokaz ispravnosti odluke.

• Like 1
Posted
6 hours ago, MetalHead said:

Da li bi ti prva ovde izasla sa svojim imenom i prezimenom, licnom kartom na uvid, da bi stekla pravo glasa, ili cak, da bi predstavila svoj "moderatorski program"? Koliko vas ce to da uradi? 5? I onda cete glasati medjusobno i biti legitimni predstavnici "forumskog naroda"? 

Pa cak i da se svi ovde legitimisemo, zakunemo "casnom forumskom" da nemamo klonova - izbora nece biti. 

Ne iznenađuje me što nisi razumeo moju ironiju.

Naravno da nisam mislila da se bukvalno održe nekakvi izbori, već sam se polušaljivo referisala na jednu od trenutno najaktivnijih forumskih tema i smenjivost moderacije. Koja treba da bude smenjiva i ne vidim razlog da se moderatori koji dokazano svoj "posao" ne rade kako treba drže na tom mestu. Ili smo stvarno postali Srbija na nekom mikro nivou?

Tako da sve ovo što si napisao kao odgovor, sa high horse-a malo nižeg od Fensijevog, nema smisla. Ako nemaš vremena da kao administrator pratiš kvalitet rada moderacije, a neki od prethodnih puta si ovde pisao kako imaju tvoju apsolutnu podršku, na osnovu čega ti njih podržavaš? I ako oni nemaju dovoljno vremena da pažljivo čitaju forum ili su toliko zatrpani obavezama (što je takođe skroz legitimno, svako ima svoj RL), da ne mogu iole korektno da komuniciraju s nama, koji je onda smisao moderacije?

p.s. Zbog bolda bih rekla da je i moja analogija dozvoljena.

p.p.s. U koju demokratiju ti veruješ - u onu gde redovno ignorišete "glas" ljudi koji kreiraju sadržaj na ovom forumu i čine ga živim? Gde ne možemo da vas dozovemo ni kićenom čuturom, što bi rekla moja pokojna baba, da odgovorite na najprostija pitanja.