Jump to content

Epidemija koronavirusa (Covid-19 / SARS-Cov2) - dnevne aktuelnosti iz zemlje i sveta


djole
Message added by Eddard

Dragi forumaši, molimo vas da u vreme ove krize ostanemo prisebni i racionalni i da pisanjem na ovoj temi ne dođemo u situaciju da naudimo nekome. Stoga:

 

- nemojte davati savete za uzimanje lekova i bilo kakvu terapiju, čak i ako ste zdravstveni radnik - jedini ispravni put za sve one koji eventualno osećaju simptome je da se jave svom lekaru ili na neki od telefonskih brojeva koji su za to predviđeni.

- takođe - ne uzimajte lekove napamet! Ni one proverene, ni one potencijalne - obratite se svom lekaru!

- nemojte prenositi neproverene informacije koje bi mogle nekoga da dovedu u zabludu i eventualno mu načine štetu. Znamo da je u moru informacija po pitanju ove situacije jako teško isfiltrirati one koje su lažne, pogrešne ili zlonamerne, ali potrudite se - radi se o zdravlju svih nas. Pokušajte da informacije sa kojekakvih obskurnih sajtova i sumnjivih izvora ne prenosite. Ili ih prvo proverite pre nego što ih prenesete.

- potrudite se da ne dižete paniku svojim postovima - ostanimo mirni i racionalni.

- aktivno propagiranje naučno neutemeljenih (između ostalih i antivaxxerskih) stavova i pozivanje na nevakcinisanje bazirano na njima nećemo tolerisati.

 

Budimo dostojanstveni u ovoj krizi, ovakve situacije su ogledalo svih nas. 

Hvala na razumevanju.

 

Vaš tim Vox92

Vakcinacija  

193 members have voted

  1. 1. Da li ste vakcinisani protiv Coronavirus-a i kojom vakcinom?

    • Pfizer/Biontech
    • Sinopharm
    • Sputnik V
    • Moderna
    • AstraZeneca/Oxford
    • Johnson & Johnson
    • Nisam i ne želim da se vakcinišem
    • Nisam još sigurna/an da li ću se vakcinisati
    • Preležao/la sam Covid-19, pa čekam da vidim da li i kada ću da se vakcinišem


Recommended Posts

sad sam nasla clanak u FT https://www.ft.com/content/a26fbf7e-48f8-11ea-aeb3-955839e06441 koji daje excess deaths po zemljama, ali zakljucno s razlicitim datumima, pa sam uporedila s kumulativnim brojem umrlih od covid-19 kako su prijavljeni tog datuma (prema worldmeters-u). U poslednjoj koloni je procenat covid-19 umrlih u ukupnom broju viska umrlih.

 

 

    excess deaths covid-19 statistika  
         
Austria 26. Apr 1100 542 49,3%
Netherlands 26. Apr 8900 4475 50,3%
Italy 31. Mrz 24500 12428 50,7%
UK 01. Mai 50000 27510 55,0%
Germany 12. Apr 4800 3022 63,0%
Portugal 21. Apr 1100 762 69,3%
Spain 28. Apr 32000 23822 74,4%
USA 11. Apr 30800 24062 78,1%
Sweden 28. Apr 3000 2355 78,5%
Switzerland 26. Apr 2000 1610 80,5%
Belgium 26. Apr 8000 7207 90,1%
France 26. Apr 22100 22856 103,4%
Denmark 24. Apr 200 403 201,5%
         
Norway 22. Apr 0 187  

 

Francuska je prakticno pokrila svoj visak umrlih covid-om. Danska ima duplo vise preminulih od covid-19 od excess deaths. Belgija je gotovo pokrila sve viskove covidom. Norveska nema viska mrtvih.

Ostatak pogledajte sami.

(naravno, sve zavisi od toga kako su uzete brojke za osnovu s kojom porede, ali zanimljivo za pogledati)

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Hmmm 25 mil u lockdownu a samo par slucajeva:

 

China has reimposed lockdown measures on northeastern provinces after clusters of new coronavirus cases emerged. 

The most recent 34 cases were in the province of Jilin, where its two main cities of Shulan and Jilin City have both been placed under renewed lockdown, according to Channel News Asia. There are strict controls on transport and public gatherings, and schools have had to re-close, the channel reported. 

Another three cases have been found in the neighboring province of Liaoning, according to the channel.  

Jilin borders North Korea and Russia, the latter being one of the worst-affected countries in the world.

 

https://news.yahoo.com/least-25-million-people-china-145320007.html

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, Don Laki Juan said:

Mora neko da mi ja objasni o čemu se radi "kod brojanja" preminulih?

Jedina manipulacija može da se postigne je u delu broja prijavljenih slučajeva i naravno oko testiranja, ali nisam siguran čemu to služi. Sa druge strane ako neko prijavi 200.000 obolelih, na kraju će moći da postoje samo dve kolone - opravljeni i umrli. Prijavljivaće umrle kao oporavljene?

Evo ovo:

  • Russia has for weeks been suspected of deflating its official coronavirus figures.

  • On Sunday Jamaludin Hajiyibragimov, the health minister for Dagestan, a federal republic of Russia, said the actual death toll in his region is more than 20 times Moscow's official figures.

  • Russia said that Dagestan had 3,371 infections and 29 deaths, while Hajiyibragimov said the region actually has more than 13,000 infections and 657 deaths.

  • According to Hajiyibragimov, the reporting discrepancy is due to how authorities have determined patients' illnesses.

  • Many Russian patients have been diagnosed with "community-acquired pneumonia," which has the same symptoms as COVID-19 but without an official virus test.

 

https://news.yahoo.com/top-health-official-russian-region-153304510.html

Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, Constantin said:

Nešto "slično" kao kod nas ???....

 

Mi zvanično sledimo uputstvo WHO o određivanju uzroka smrti ali ja sam totalno izgubio poverenje da su naše cifre istinite. Na kraju krajeva znamo da vođa uvek optužuje druge za ono što on radi a optužio je komšiluk da lažiraju brojeve o koroni.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Klotzen said:

 

Mi zvanično sledimo uputstvo WHO o određivanju uzroka smrti ali ja sam totalno izgubio poverenje da su naše cifre istinite. Na kraju krajeva znamo da vođa uvek optužuje druge za ono što on radi a optužio je komšiluk da lažiraju brojeve o koroni.

 

Da, naravno, ali to sto mi laziramo uopste ne iskljucuje mogucnost da drugi laziraju. Narocito oni koji su kao i mi izasli iz istog sinjela.

Link to comment
Share on other sites

ne znam vise gdje da pisem, na ovom topiku se diskutira o identicnim stvarima kao i na topiku koji bi trebao sluziti za analize.

 

...

 

da li je Alzheimerova bolest smrtonosna? jeste. no to se ne zna. medicinska struka zna, ali obicna raja, pa i vlade nekih drzava, ne znaju (ili se tako barem ponasaju). zasto se ne zna? zato sto se ne vidi u statistikama. zasto se ne vidi u statistikama? zato sto mrtvozornici kao razlog smrti obicno navode posljedice Alzheimerove bolesti, medjutim ne i osnovnu dijagnozu (koje cesto uopce i nema). pa tako ispada da je otac mog frenda nedavno umro zbog (doslovno) istih razloga kao i moja majka prije nekoliko godina (teska upala pluca + sepsa). sto dakako nije tocno, jer ona je bolovala i lijecila se od Alzheimerove bolesti, a on nije. upravo zbog toga i postoji apel medjunarodnih organizacija koje se bave problematikom Alzheimerove bolesti da se ta evidencija pocne voditi kako spada.

 

slicna stvar i sa ovim Covidom-19. da li je WHO poslao jedinstvene obrasce svim drzavama kako voditi evidenciju o umrlima? ako jeste, kako je onda moguce da na Covid-19 Worldmetru imamo jedinstven stupac sa razlicitim kriterijima smrtnosti? cemu takav stupac onda uopce sluzi? pa valjda je logicno (i jedino ispravno) da podatke koji ne odgovaraju postavljenim kriterijima ne uvrstavaju u tabelu, a ne obrnuto, da ju filuju kako god.

 

 

Edited by Vjekoslav
  • Like 3
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

53 minutes ago, NMX said:

Cekaj bre, Tramp na svoju ruku pije hlorokin? I otvoreno prica o tome?

 

Pa jbt :roflmao:

Lekar za Belu Kucu potvrdio da je na njegovu preporuku, tj rekao je da pozitivne stvari od tog leka prevazilaze rizike.

Ko bi ga znao - mozda mu daju jer ima artritis, u svakom slucaju cak i ako ga pije on to radi pod nadzorom tima lekara.

Link to comment
Share on other sites

Mislim da imamo razlog zasto je u NYC tako kako jeste, i specificnim krajevima, ovo nije prva vest ovog tipa za NYC:

 

A new video shows what appears to be a massive crowd outside a Brooklyn building, spilling onto the street with people dancing on each other and very few wearing facemasks — the latest demonstration of city residents neglecting social distancing measures.

 

https://www.nbcnewyork.com/news/local/video-shows-crowds-gather-on-brooklyn-street-in-another-nyc-social-distancing-failure/2422741/?_osource=db_npd_nbc_wnbc_twt_shr

 

 

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, McLeod said:

Oni koji nisu umrli prirodnom smrću se tako vode. Ko je umro a bio inficiran, umro je od kovida

 

Onda ne mozemo da racunamo da ce svi inficirani biti ili izleceni ili mrtvi.

 

Sa tim sto stvarno mislim da nema smisla da se covek koji je doziveo srcani udar vodi kao da je umro od posledice infekcije. Govorim o zdravim ljudima koji su slucajno pokupili virus, a koji bi ionako umrli od srcanog udara.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, goldberg said:

 

Onda ne mozemo da racunamo da ce svi inficirani biti ili izleceni ili mrtvi.

 

Sa tim sto stvarno mislim da nema smisla da se covek koji je doziveo srcani udar vodi kao da je umro od posledice infekcije. Govorim o zdravim ljudima koji su slucajno pokupili virus, a koji bi ionako umrli od srcanog udara.

Mislim da ipak ne stavljaju u statistiku umrlih one koji su npr. kao kontakt osobe bili identifikovani kao inficirani a inace su bili asimptomaticni, pa onda potpuno nevezano za covid-19 doziveli srcani udar i umrli (bez da su odlazili u bolnicu da ih lece od covid-19 jer su, jelte, bez simptoma). Ne tvrdim, ali mislim da takvi slucajevi ne spadaju u ovu statistiku. Valjda ipak mora negde da se pokaze da taj virus na neki nacin izazove taj srcani udar (usled zacepljenja krvnih sudova zbog preterane reakcije organizma na virus ili koje je vec objasnjenje kako virus utice na srce).

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, Vjekoslav said:

 

 

 

ako vec citiras moj post, drzi se barem istih parametara. dakle na 1 milijun stanovnika Sirija ima 3 zarazena, i 0.2 umrla. Bocvana na 1 milijun stanovnika ima 11 zarazenih, i 0.4 umrlih. dakle Bocvana ima (skoro) 4 puta vise zarazenih, i duplo vise umrlih.

 

Srbija i Hrvatska su prvi susjedi, imaju mnogo toga zajednickog ili slicnog. od zajednicke proslosti (i zajednicke buducnosti u EU), mentaliteta, obrazaca socijalnog ponasanja i sustava civilne zastite, preko negativnih demografskih trendova (starosti stanovnistva i odlijeva mozgova), sve do vrlo jakih ekonomskih veza (uvoz / izvoz), identicnih zdravstvenih sistema, i na koncu, zakonodavnih okvira. nije mi poznato koja je to drzava bliza USofA od Kanade? razlike dakako postoje, ali i brojne slicnosti, i jos brojnije veze, i geografske, i socijalne, i ekonomske. stoga mislim da je razumno, barem na ovoj nasoj forumskoj razini, usporedjivati kako se koja vlada bori protiv pandemije, posebno ako ce neko zatrpati cijelu jednu stranu vrlo agresivnim zamjerkama svojoj vladi sto nije napravila isto sto i susjedna vlada (jedna zabranila letove iz Kine, druga isti dan nije). pa hajde da vidimo konacne rezultate poteza tih vlada u borbi protiv pandemije.

 

Siriju i Bocvanu ne bih usporedjivao. em je Sirija u ratu, em na drugom kontinentu od Bocvane, em ne vidim sta im je uopce zajednicko, ili slicno.

 

Ti sve preozbiljno shvatas, sav si u brojevima, procentima, a ja sam, na moj nacin, pokusao da obesmislim "takmicenja" u broju zarazenih i umrlih po drzavama i izvlacenje nebuloznih zakljucaka iz tih brojeva, pri cemu se ovo ne odnosi na tebe, vec na generalni trend na forumu, tvoj post mi se ucinio samo zgodan da poentiram.

 

Navescu jos jedan meni blizak primer koji ce to najbolje demonstrirati, 

 

Jedna zemlja - Kanada, dve susedne, najvaznije i najnaseljenije provincije ... Ontario i Kvebek, u obe provincije vlast je u rukama desnice, ubedljive pobede nad komunistima, znaci politika ispada iz igre.

 

Ontario je veci 14,5 miliona stanovnika, Kvebek ima 8,5. Ontario bi sa Torontom kao megalopolisom od 6,5 miliona stanovnika trebao biti posebno riskantan, nije ni New York tako daleko :classic_ninja:

 

Zdravstvo je isto - univerzalno, "besplatno".

 

Sa 40% manje stanovnika Kvebek ima gotovo DVOSTRUKO vise zarazenih i isto toliko vise umrlih.

 

Svedeno na brojeve koje ti preferiras, racunajuci razliku u populaciji .......... Kvebek ima 3 puta vise zarazenih i 3 puta vise umrlih.

 

Na osnovu ovoga prakticno je moguce da svako izvuce zakljucak kakav mu odgovara.

 

A vrlo retko ko shvata da je dovoljan jedan autobus (kad si ga vec pomenuo), jedan avion, jedna utakmica, jedno nesposobno rukovodstvo starackih domova, pa cak, kako smo to citali u novinama (iako se ispostavilo da najverovatnije nije tacno) jedan jebeni barmen u skijaskom centru da odredi tok epidemije u gradu/drzavi.

 

Mislim, ne bi trebalo shvatiti ovo bas bukvalno, ako ne morate :classic_biggrin:

 

Tako da je moja sugestija bila da malo smanjimo dozivljaj sa brojevima, prvo sto je besmisleno, drugo sto nema smisla :classic_biggrin:

 

 

 

Edited by Down With The Sickness
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, goldberg said:

 

Onda ne mozemo da racunamo da ce svi inficirani biti ili izleceni ili mrtvi.

 

Sa tim sto stvarno mislim da nema smisla da se covek koji je doziveo srcani udar vodi kao da je umro od posledice infekcije. Govorim o zdravim ljudima koji su slucajno pokupili virus, a koji bi ionako umrli od srcanog udara.

 

Stavila ja na onu strucnu temu, zadnje istrazivanje u LA o broju ljudi koji imaju antitela, pa ispada da je zarazenih barem kod njih bilo 20X vise. Medjutim ako pogledamo excess smrt, nje nema 20X vise. Kao sto nije svako ko je zarazen virusom umro, isto stoji da ne svako ko je umro a ima virus, da je umro zbog korone.

 

inace, nevezano za to.

 

Sad pogledala statistiku u Kaliforniji, posto su uradili analizu umrlih od korone.

35% umrlih su iz starackih domova.

79% je preko 65 godina.

 

Recimo kod nas u Filiju 55% je iz starackih domova, tako da mozda im fale neki iz domova.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

https://www.newyorker.com/humor/borowitz-report/trump-optimistic-about-winning-nobel-prize-in-medicine

 

Quote

Trump Optimistic About Winning Nobel Prize in Medicine

“Just the opposite,” he said. “The fact that I’m not a doctor makes my ability to prescribe drugs that much more impressive.”

“I did peace, I did peace great, and I didn’t get the Peace Prize,” Trump said. “If I don’t get the Medicine Prize, then the whole Nobel business is rigged.”

 

Dan nije propustio da nas "zabavi"... :18:

  • Like 1
  • Ha-ha 11
Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, NMX said:

Cekaj bre, Tramp na svoju ruku pije hlorokin? I otvoreno prica o tome?

 

Pa jbt :roflmao:

 

74 godine ...... nikad vidjen s maskom ....... u zemlji sa 1,5 milion inficiranih ...... oboleli sluzbenici unutar Bele Kuce ......... pa ti razmisli :roflmao:

 

Legenda koja zivi ....... 3 doktora je promenio/najurio otkad je postao predsednik .................. great looking guy and smart, a true stable genius ....... besmrtan !!!

 

Bice dosadno 2024. kada ode.

Edited by Down With The Sickness
  • Tuzno 1
Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Down With The Sickness said:

 

74 godine ...... nikad vidjen s maskom ....... u zemlji sa 1,5 milion inficiranih ...... oboleli sluzbenici unutar Bele Kuce ......... pa ti razmisli :roflmao:

 

Legenda koja zivi ....... 3 doktora je promenio/najurio otkad je postao predsednik .................. great looking guy and smart, a true stable genius ....... besmrtan !!!

 

Bice dosadno 2024. kada ode.

 

Sve to stoji ali ako ti licni lekar ne preporuci i onda juris lekara bele kuci da ti da....ono.... :Hail:

 

Pritom, ne secam se da je bila i jedna studija gde je hlorokin delovao proaktivno, tj. sprecavao da fasujes koronu. Kao prokotol u lecenju ok. 

 

Da sam neki frik tipa Aleks Dzons zapitao bih se da nije mozda fasovao a nece da prica o tome  :kece:

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

13 hours ago, Laki21 koji lebdi said:

"Mi imamo u stopi mortaliteta rezultat koji je nestvarno dobar. Naša stopa mortaliteta je više hiljada posto manja od zemalja Evropske unije", rekao je Gojković za Radio televiziju Vojvodine.

 

Bas nestvarno 🤯

Gojković stručan kao gazda Jezda onomad...

  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

  • Eddard featured this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...