Jump to content

Epidemija koronavirusa (Covid-19 / SARS-Cov2) - dnevne aktuelnosti iz zemlje i sveta

Message added by Eddard

Dragi forumaši, molimo vas da u vreme ove krize ostanemo prisebni i racionalni i da pisanjem na ovoj temi ne dođemo u situaciju da naudimo nekome. Stoga:

- nemojte davati savete za uzimanje lekova i bilo kakvu terapiju, čak i ako ste zdravstveni radnik - jedini ispravni put za sve one koji eventualno osećaju simptome je da se jave svom lekaru ili na neki od telefonskih brojeva koji su za to predviđeni.

- takođe - ne uzimajte lekove napamet! Ni one proverene, ni one potencijalne - obratite se svom lekaru!

- nemojte prenositi neproverene informacije koje bi mogle nekoga da dovedu u zabludu i eventualno mu načine štetu. Znamo da je u moru informacija po pitanju ove situacije jako teško isfiltrirati one koje su lažne, pogrešne ili zlonamerne, ali potrudite se - radi se o zdravlju svih nas. Pokušajte da informacije sa kojekakvih obskurnih sajtova i sumnjivih izvora ne prenosite. Ili ih prvo proverite pre nego što ih prenesete.

- potrudite se da ne dižete paniku svojim postovima - ostanimo mirni i racionalni.

- aktivno propagiranje naučno neutemeljenih (između ostalih i antivaxxerskih) stavova i pozivanje na nevakcinisanje bazirano na njima nećemo tolerisati.

Budimo dostojanstveni u ovoj krizi, ovakve situacije su ogledalo svih nas. 

Hvala na razumevanju.

Vaš tim Vox92

Vakcinacija  

194 members have voted

1. 1. Da li ste vakcinisani protiv Coronavirus-a i kojom vakcinom?

• Pfizer/Biontech
    • Sinopharm
    • Sputnik V
    • Moderna
    • AstraZeneca/Oxford
    • Johnson & Johnson
    • Nisam i ne želim da se vakcinišem
    • Nisam još sigurna/an da li ću se vakcinisati
    • Preležao/la sam Covid-19, pa čekam da vidim da li i kada ću da se vakcinišem

Recommended Posts

Posted
9 minutes ago, shonke said:

Dakle čitao sam sta kaze ona dr iz INEP-a o antitelima nakon vakcinacije i uradim običan igg test danas. To je 18 dana nakon druge doze kineske vakcine.
Rezultat 0.58 (granična vrednost 1.4).
Da podsetim, 3 dana nakon prve doze (to je pre 36 dana) rezultat je bio 0,04.

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

A neki gruvaju deset dana posle revakcine... nesto tu ne valja...

Posted
10 minutes ago, shonke said:

Dakle čitao sam sta kaze ona dr iz INEP-a o antitelima nakon vakcinacije i uradim običan igg test danas. To je 18 dana nakon druge doze kineske vakcine.

Baci fotku da mi to seciramo i rastumacimo.

• Ha-ha 1
Posted
5 minutes ago, John Terry said:

To znaci da ni od ovog leta nema nista sto se normalnog zivota tice.

Covek napisao ranije danas da ima visok nivo antitela na IGG s protein, ovo je sami IGG test, mada jeste zabinljivo da je tako izpalo.

Ali cak i da nema nikakva antitela, anegdotalni rezultat jedne osobe ne znaci da nema povratka u normalni zivot.

Kacise ljudi malopre nase istrazivanje  da je 98% lekara razvilo antitela.

Ja ostajem pri prognozi da tokom leta imamo nesto vrlo blizu povratka na staro.

• Like 3
  • Thanks 1
Posted
51 minutes ago, shonke said:

Obican IgG (na nukleokapsid) niko nije ni predlagao (bar gde sam ja citala) - preporucuju IgG na spike protein

Posted
6 hours ago, nemanjaol said:

Ja ostajem pri prognozi da tokom leta imamo nesto vrlo blizu povratka na staro.

Retko kad nakon vanrednog stanja si ti u Srbiji i imao novu normalnost, ako ne računaš maske.

• Like 1
Posted
8 hours ago, Cyber said:

Ima tu nekih lokalnih varijacija kao sto je i najavljeno a i kao sto realno stanje na terenu iziskuje.

Generalno vazi uglavnom samo to da su isporuke daleko ispod ranije ugovorenih. A i svakakvi logisticki problemi remete plan vakcinacije, negde manje negde vise. U mom domu zdravlja jos uvek vakcinisu prvu grupu ali poceli su i sa drugom grupom iako prva nije zavrsena. Tako kazu na svom sajtu. Na repertoaru imaju Pfizer, Modernu i AstraZenecu. 

Ne mora se bas traziti dlaka u jajetu, ali kad si vec pomenula: Tacno je da se negde prelazi na drugu grupu iako prva nije zavrsena, a razlog je upravo taj sto jedino AZ stize u planiranim kolicinama, a ista se ne daje starijima. Moderna i Fajzer isporucuju otprilike polovinu od ugovorenih kolicina. Moderna je najavila nesto vece kolicine od marta, a znacajno vece kasnije u toku godine. Fajzer mudro cuti i ne obecava nista. U medjuvremenu se to sto ima od Fajzera i Moderne cuva za drugu dozu onima koji su vec primili prvu. Zato se i ranije nego sto je planirano prelazi na drugu grupu, onu koja moze da primi i AZ. 

• Like 1
Posted

Evo malo absurda iz US, update is mog county (nije to bas opstina, malo je vece) znaci dobijaju oko 5,000 vakcina nedeljno (to je do sada Pfizer i Moderna), pre mene ima oko 90,000 registrovanih (manje vise ne znam tacno), znaci procena je - pa dobicu je negde u julu. Medjutim cifre nesto ne stimaju, posto od decembra kad su poceli distribuirali su preko 80k prve doze barem. Znaci negde ide jos oko 3k nedeljno - verovatno staracki domovi i bolnice. Posle mene ima jos oko 90k registrovanih, to ne ukljucuje firme, bolnice i staracke domove. Populacija opstine negde oko 850k.

Moja opstina jedna od najboljih po distribuciji u celoj Pensilvaniji, medjutim kad pogledas PA - distribucija prve doze oko 12.5%.

I ovo su samo 1A faza, znaci prva prva... Matematicare bi zabolela glava.

Biden je odlucio da gura J&J, AZ nisu ni odobrili, ali zato svaki dan objavljuju kako pobedjuju virus.

Posted

Obican IgG (na nukleokapsid) niko nije ni predlagao (bar gde sam ja citala) - preporucuju IgG na spike protein
Ma znam, ok je to ali u nekoj emisiji gde su bili dr iz INEP-a, Dr sa med faksa kod Nataše Miljković, vide se rezultati i lepo piše samo igg kod vrste testa pri čemu je voditeljka radila u drugoj lab test i kod nje je bio blizu 0 (slično kao kod mene posle prve doze). Njima nalaz na S protein nije bio jasan (oni su baš komentarisali onaj rez. od tvoje frendice što si kacila i ovde a koji se vrteo po netu) a njihovi rezultati na igg su bili u okvirima onih koje imaju i osobe posle infekcije.
Sad, glavno pitanje po meni je i sam test koji se radi u dve (tri) različite labs.
Plus sto se u mom slučaju taj rezultat (rađen apsolutno u istoj lab juče I pre 36 dana) povećao 15 puta. Jeste u okviru malog nivoa I dalje ali sa 0.04 na 0.58. Verujem da ovakva promena nije slučajna i da je van okvira granica greske mašine koja radi analizu uzorka krvi.

Posted
9 hours ago, wwww said:

@vilhelmina @Cyber

da li ima otpora primanju AZ, pa shodno tome i mali % "potrosenih" AZ vakcina (to je problem u Nemackoj) ili se vakcinise sve sto se isporuci?

Nisam stekla utisak da se ljudi ovde posebno interesuju za vrstu vakcine. Mislim da je pre drzava ta koja pokrece to pitanje u medijima, jer svi troskovi vezani za covid idu na njihov racun, ukljucujuci i povecane troskove koje imaju opstine i regioni, a koji se mogu povezati s covidom i/ili vakcinacija. Plus naravno posrnula ekonomija.

Sto se tice odziva starijih na vakcinaciju, imam prilicno dobar uvid u situaciju u mom delu grada, jer preko opstinske sluzbe za stare u kojoj radim idu i njihove pismene saglasnosti za kontakt sa zdravstvenim sluzbama. Radi se o ljudima koji imaju pomoc u kuci u vidu licne nege. Mozda je nekih 5% uskratilo svoju saglasnost, svi ostali su je dali. Niko ne pita koja je vakcina u pitanju, samo kad ce vec jednom.

• Like 2
  • Thanks 1
Posted
8 hours ago, John Terry said:

Sta kazu novine, koliko stiti AstraZeneka nakon prve doze? Jel citao neko nesto o tome?

Koliko sam pratio, što zbog situacije na terenu, što zbog konkretnih rezultata u vidu izmerenih čega već, u Britaniji rastegli drugu dozu na tri meseca posle prve, mi samo prepisali od njih, znači radi AZ ono što treba da radi. Valjda će neko da se isprsi i plati testove pa će da se vide i konkretne brojke.

Posted
9 hours ago, shonke said:

Moguće da si u onih 25% što sinofarm ne zaštiti od zaražavanja. Opet, ima virusologa koji tumače da i odsustvo antitela ne znači odsustvo imuniteta. Plus, možda ti organizam jednostavno nije prihvatio vakcinu. Uradi (imaš u Konzilijumu) test na S protein. AKo tu imaš AT, miran si.

Posted (edited)
23 minutes ago, Sprivel said:

Nismo iz istog grada. Meni je bukvalno 100m od kancelarije.

Iako je bilo dvadesetak ljudi pre mene, sve zavrseno za 5 minuta.

Moj skolski isao pre nedelju dana, pise:

"Baš su dobro organizovali, muzika kao u SPA da ulaziš, osoblje cool, volonteri, sestrice...sve odlično..."

Dobio Pfizer?

Edited by Sunshine State
  • Like 2
Posted

Samo da proverim nesto, ako su nosioci imunog odgovora T i B celije, a ne antitela, da li ima smisla raditi antitela. Jer, ukoliko su ove celije zapamtile opasnost, onda kada zaista dodju u kontakt sa zivim virus, ove celije ce napraviti antitela.

Ili nesto gadno gresim u rezonu?

• Like 1
Posted (edited)
10 minutes ago, handys said:

Samo da proverim nesto, ako su nosioci imunog odgovora T i B celije, a ne antitela, da li ima smisla raditi antitela. Jer, ukoliko su ove celije zapamtile opasnost, onda kada zaista dodju u kontakt sa zivim virus, ove celije ce napraviti antitela.

Ili nesto gadno gresim u rezonu?

Naravno da imuni sistem ne cine iskljucivo antitela na neki antigen, vec postoji kompleksan sistem koji "pamti" - T i B celije igraju vaznu ulogu u tom procesu, tako da nepostojanje (ili postojanje malog broja) antitela, ne znaci da organizam nema/ nece razviti imuni odgovor pri ponovnom susretu s virusom.

Kao sto smo vec videli kod nekih rezultata testa, broj antitela je vrlo razlicit i opada  vremenom; mozes uraditi test na IgG (S), ali i ako bude manji broj, to ne znaci nuzno da bi tvoj imuni odgovor bio slabiji.

Edited by Sunshine State
  • Like 2
  • Thanks 1