Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

McCarthy

Recommended Posts

2 hours ago, Tex_Willer said:

Smeta mi ako neko to namece i propagira...

Nameće? Tebe neko tera da menjaš pol i propagira da je to dobro za tebe? Sreća da nisi u osnovnoj školi u usa, već bi se vratio bez piše...

• Ha-ha 3

2 hours ago, freethrow said:

Ne, ovde ima još jedna komponenta, strah da će sopstveni primer+autoritet biti nedovoljno snažan i jasan putokaz.

A ova priča dajte rešenje za njihove probleme, to nije ni esenesovska, a kamoli dostojna ozbiljnije rasprave. Pa toga ima bar dosta: Dinkićevih 1000 maraka od privatizacoja, Nestorovićevi zmajevi, Vučićeva plata od 5k EUR, Slobina nalazišta nafte, Trampovo jahanje ilegalaca do zida sa Meksikom (uz sledstveno hvatanje za genitalije supruga i sestara). To su rešenja za probleme te ekipice. Je l to treba da se nudi? Da se bolje i kvalitetnije laže? O tome i ja pričam od početka - konzervativnoj ekipi je jako teško ponuditi realnu priču, u poređenju sa prethondo navedenom.

Upravo to, za stranke koje su na toj strani političkog spektra je postavljen maltene nedostižan kriterijum. Kao da se namerno traga za nečim što im se može zameriti, kako bi se brže-bolje odabrala konzervativna strana.

Desničarima i konzervativistima se, kao što smo imali prilike da vidimo, žmuri na dosta toga. Jer samo da ne pobedi woke i da ne postanemo svi pederi i ostanemo bez znaš već čega... 

1 minute ago, shonke said:

Nameće? Tebe neko tera da menjaš pol i propagira da je to dobro za tebe? Sreća da nisi u osnovnoj školi u usa, već bi se vratio bez piše...

Pa bi onda morao da se makaza sa ženama kao jadni Mr. Garrison iz onog dokumentarnog filma o trans propagandi 😥

• Ha-ha 1

2 hours ago, Beonegro said:

Interesantna je definicija osnovnih potrepština, recimo za francuske žute prsluke su to kuća sa dvorištem (za šta se - jeRte - mora odmaći od grada), dvoje kola i blizu sto litara goriva mjesečno.

Međutim, ako se odmaknemo od tog već godinama nemam za ljetovanje (ali ti neću reći da svake godine kupim mobilni od hiljadu i po eura/dolara, TV od 100 inča i svake 4 godine žena i ja mijenjamo kola) rezona, onda zapravo možemo da dobacimo do toga da je immaculate disinflation (smanjenje inflacije bez recesije) koju je Bidenova administracija izvela u prošloj i ovoj godini nešto bez presedana u američkoj istoriji. 

Tesko da u zemlji u kojoj vise od polovine zaposlenih zivi od plate do plate i koji nemaju evropski bezbednosni padobran luksuz se smatra necim osnovnim.

Sto se tice uspeha Bajdenove administracije u borbi protiv inflacije to obican Amerikanac ne vidi, on vidi svoj novcanik. Naravno nije uopste nemoguce da ce isti biti jos tanji mozda i znacajno ako Elon i Trump pokusaju da rade sto im radi njihov argentinski idol, ali to i nije lose, eto red je da Amerikanci vide i drugu utopiju, utopiju becke skole...

Ja sam samo objasnio da Kamala je mogla da kritikuje ekonomiju (ako nista drugo zbog glasova), jok bukvalno je bila u fazonu ja nista Bajdenu da prebacim nemam i tu je definitivno izgubila izbore. Doduse nije ona kriva vec tim koji je vodio kampanju, tim koji izgleda je vodio i Hilarinu kampanju ili barem rade po istoj matrici jer kad su krenule poznate licnosti da daju podrsku ja sam imao isti osecaj ko 2016.

Edited by MeanMachine

1 minute ago, MeanMachine said:

tu je definitivno izgubila izbore

Kamala je izgubila izbore zato što je žena, tačnije zato što mnogi nisu mogli da prelome u mozak da glasaju za ženu. Posebno hispano muškarci, koji su masovno radije glasali za lika koji ih otvoreno prezire, nego za ženu.

Što se tiče sopstvenog novčanika, isti nikad nije dovoljno pun, tako da ne mogu da odgovorim na tu tvrdnju, kao ni na tvrdnju da 60% Amerikanaca živi od plate do plate, za to bismo morali da pogledamo prosječnu platu, medijalnu platu, prosječnu potrošačku korpu i slične podatke.

Recimo Francuzi kukaju istu pjesmu, a istovremeno su tokom prvog kovid lock downa u štedne račune ukucali dodatnih 30 MILIJARDI eura, skoro 500 jura po glavi.

• Like 2

36 minutes ago, MeanMachine said:

Ja sam samo objasnio da Kamala je mogla da kritikuje ekonomiju (ako nista drugo zbog glasova), jok bukvalno je bila u fazonu ja nista Bajdenu da prebacim nemam i tu je definitivno izgubila izbore.

Misliš,mogla je da izjavi nešto u fazonu onog JULovca Milovana Bojića na RTS devedesetih u fazonu :

-Realno,šta će nam opozicija,možemo mi da budemo i vlast i opozicija istovremeno ... 😄 

• Ha-ha 1

1 hour ago, Beonegro said:

Sjajno rečeno. Nehotično, ali sjajno nevertheless.

Pokazivanje srednjaka.

Upravo to je lajtmotiv ovih izbora u SAD.

Ono što će ponosnim pokazivačima srednjaka kao i nama koji smo na receiving end sreću pokvariti je što se od pokazivanja srednjaka nikada niko nije najeo. Napio. Obuo. Obukao. You get the point. Ne mislim ti lično, nego elementarno inteligentni ljudi.

Uopste nije nehoticno.

To je upravo ono sto se desava, isto se desilo 2015te, ali Dems nisu nista naucili, posluzio ih Covid I riots koje su otvoreno podrzavali. I onda su nastavili sve isto. 

Tvrdili su da ne vidimo da Biden nije sav tu. Ganjali Trampa, da im ne uleti neko od Reps jaci. Za to vreme glasaci vice "alo, te vase agende, pogledajte dole, nama se ovo ne svidja". A odgovor je, to je za vase dobro, ne razumete vi, samo treba da vas edukujemo da to sto vam je lose, to je za opste dobro.

Znam, zato sto su mi to govorili ljudi koji nikad nisu bili za Reps, I koji su na kraju sada glasali za Trampa. 

Secam se pre par godina razgovora sa zenom, ciji je muz u Bidenovoj administraciji, rekla je da mu je rekla, nismo vas za ovo poslali tamo...visoko obrazovana zena. Nedavno, moja prijateljica, advokat koja je negde u isto vreme otisla juznije, kaze Angelia nisam nikad mislila da cu to reci, ali Reps deluju razumnije... I tako mogu da ti dam mnogo primera. I to pricam samo native born Americans. A imam I prijatelja iz Cali koji je sad full blown Trump supporter, zato sto je osetio DEI na svojoj kozi.

A vi nastavite da pricate kako je problem u neobrazovanim belim muskarcima bez diplome.  

Da, ovo je srednji prst Demsima, po drugi put, samo sto sad moze da ima dugorocnije posledice, jer su ljudi uvereniji da su Dems izgubili kompas. I ako nista ne nauce ponovo.

Mi, glasaci, zaposljavamo njih, ne obrnuto. Nismo mi tu da nas uteruju u torove po nahodjenju, nego da isporuce za sta su zaposleni.  To inace vazi I za Reps.

• Like 1

Oooook, sad imamo dva nova pojma, beli neobrazovani i srednji prst.

I oba su već dosadila.

Ali stvarno, gde je taj prst bio 2020. kad mu je protivkanditat bio muškarac?

Ah, da, kovid...:classic_sleep:

4 hours ago, Beonegro said:

Kako ti to nameće? Je li te neko tjerao da mijenjaš pol, ili bar da se presvlačiš? Daj reci, da se organizujemo da te branimo.

Identicno kao i sto danas ljudi biraju populiste, dok klasicni političari odlaze u proslost.

Nista nije slučajno, sve se da ciljem radi i te poruke dolaze do umova mnogo lakše nego ranije.

A ti ako radis ovo sto pises, ne mora značiti da su i drugi u tom fazonu...

21 minutes ago, Beonegro said:

Kao što piše na kraju mog posta, nije bilo upućen tebi, pa nema potrebe ni da padaš u vatru oko njegovog sadržaja.

Padam u vatru? 🤣 ako tebi to pisanje izgleda kao padanje u vatru, bas se ne razumemo.  

7 hours ago, Dragan said:

"...

Postizborne ankete su pokazale da su druge stvari bile odlučujuće za birače Donalda Trumpa: migracije i ekonomija.

Stanje demokratije, sadašnje i buduće, nije igralo nikakvu ulogu u Trumpovom izboru.

Zašto bi? Za Trumpa i njegove pristalice, liberalna demokratija je slomljen sistem. Okupljanje korumpiranih elita, probuđena močvarna zavera.

Njihov kontra-model je snažan čovek, "diktator na jedan dan", koji lovi sve neprijatelje, strane i unutrašnje, sa svom doslednošću. Spasitelj.

Činjenica da demokratija ima sve manju vrednost za mnoge ljude poznata je iz istraživanja već neko vreme. Mnogi ljudi veruju "jakim ljudima" da rešavaju probleme, a ne liberalne demokratije. Ova teorijska pretpostavka je sprovedena u praksi u SAD prošle nedelje. To je ono što je zaista zastrašujuće u vezi sa izborom Donalda Trampa: Amerikanci su znali za koga glasaju. I oni su to ipak uradili.

Covek može da očajava zbog toga: da, naravno. To je isto tako razumljivo kao i impuls da se povuče iz aktuelnosti. Ovi ljudi svesno više ne konzumiraju medije, ne žele više da čuju ili čitaju o tome. Oni žele da se zaštite.

To je ljudski. Ali to je i dalje pogrešno.

Autoritarni vladari se oslanjaju na brisanje ljudi i njihovu ostavku, oni grade svoju moć na defetizmu koji se neminovno javlja u takvim sistemima."

...

Philipp Loser

Moje pitanje je bilo koja opcija je bolja od demokratije, impliciravši da bolja opcija ne postoji. Ne znam kakve veze ovaj odgovor ima sa time. Defetizam i nevera u demokratiju se širi sa strane gubitnika ovih izbora. 

• Like 1

12 minutes ago, Tex_Willer said:

A ti ako radis ovo sto pises, ne mora značiti da su i drugi u tom fazonu...

Za početak, shvataš li da važi i obrnuto, odnosno da to što ti nisi u nekom fazonu ne znači da neko drugi nije u tom fazonu? Recimo to što ja mislim da je Prince izuzetno precijenjen i dosadan muzičar ne mora da znači da neko drugi ne obožava Princea?

Zatim, da li shvataš da to što ja nisam u fazonu da slušam Princea ne znači da ja smijem da zabranjujem drugim ljudima da slušaju Princea, bar ne dok ga ne pojača do mjere da je to štetno po moj sluh? 

i na kraju, ali nikako najmanje bitno, da li shvataš da je Prince iz ove priče bilo koja tema oko koje se ne slažemo u našim životima?

• Love 1

6 hours ago, Don Dusko said:

Nije mi problem A Sade isto mi je. Problem je sto glas vredi isto neobrazovanog i obrazovanog.

I da nije problem to sto imaju istu vrednost.

Vec je problem Americkog obrazovnog sistema sto ih ima toliko. Bilo to belci ili crnci ili mesani.

Ali dobro skreces sa poente jer jebiga Trampara je to.

Moram da postiram ovaj @A sad-ov odgovor, koji je suština onoga što i ja hoću da kažem:

Ali evo, cak i kod tebe, uvek je problem glas belog redneka, tj belca bez fakultetske diplome, ali nije problem isto takvog crnca ili latinosa. To je rasizam, makar bio i nesvesni.

Naravno, ne mislim da si rasista ali padas u istu zamku kao i ovi vokovci koji su pokrenuli pricu. Nije problem glas crnca bez diplome, ni latinosa, jer se percepira da oni glasaju za pravu stvar. Cim se ta percepcija promeni i oni ce biti na tapetu. Znaci imamo cist elitizam na delu, gde neki misle da vise vrede od drugih i da su oni ti koji jedini imaju pravo da odluce sta je dobro za njih i za druge. Od samog starta Kamaline kampanje je bilo jasno kako ce se zavrsiti, jer je upravo potencirala na tim temama, a ne na onome sta intresuje vecinu populacije, a to su upravo oni bez diplome, bili oni belci, crnci, latinosi, indijanci... Zato i imamo toliki rast podrske Trampu medju tim kategorijama. 

Taj elitizam, zajedno sa drugim razlozima koje sam spomenuo, je uzrok pobede Trampa. Možemo mi da krivimo "glupu masu", populističku kampanju Trampa, fake news, trte mrte ... a ignorisati bazičnu činjenicu da Demsi nisu posvećivali dovoljno pažnje svojim glasačima. A to je baš Vučićevski, gde je uvek neko drugi kriv.

A ovo vam kažem kao neko koga Trampa ne podnosi.

@A sad

Ko je gluplji u ovoj nekoj hipotetičkoj situaciji? Ljudi koji kažu "vi belci bez diplome ste glupi" ili ti belci bez diplome koji glasaju za silovatelja.

Ja sad kažem nekom "nemoj da skočiš sa mosta, nemoj da si glup" i onda taj lik upali srpski inat i skoči pravo na glavu

15 minutes ago, Darko said:

Taj elitizam

Koristiš pojmove kojima ne vladaš u potpunosti. Elita je mala grupa ljudi koji su najbolji u tome čime se bave, najviše nekoliko procenata u populaciji ili kohorti. Mi koji samo nismo bježali sa časova nismo nikakva elita. Konkretno ja sam proleter u najizvornijem smislu te riječi (imam samo svoj rad da ponudim na tržištu), samo sam dovoljno iskusan i informisan da vidim da će izbor Trumpa biti loš i za mene i za te koji su ga glasali, i ne ustručavam se da kažem i napišem da je glasanje za nekoga ko če učiniti tvoj život lošijim glupo i dostojno prezira.

• Like 1

45 minutes ago, Darko said:

Moje pitanje je bilo koja opcija je bolja od demokratije, impliciravši da bolja opcija ne postoji. Ne znam kakve veze ovaj odgovor ima sa time. Defetizam i nevera u demokratiju se širi sa strane gubitnika ovih izbora. 

Pitao si "Koja je druga opcija? ", a moj odgovor na to je da je opcija koja je trenutno prisutna

- "Njihov kontra-model je snažan čovek, "diktator na jedan dan", koji lovi sve neprijatelje, strane i unutrašnje, sa svom doslednošću. Spasitelj."

Za malobrojne ce to biti bolja opcija, za mnoge druge losija i to ne samo nominalne gubitnike ovih izbora.

12 minutes ago, Dragan said:

Pitao si "Koja je druga opcija? ", a moj odgovor na to je da je opcija koja je trenutno prisutna

- "Njihov kontra-model je snažan čovek, "diktator na jedan dan", koji lovi sve neprijatelje, strane i unutrašnje, sa svom doslednošću. Spasitelj."

Za malobrojne ce to biti bolja opcija, za mnoge druge losija i to ne samo nominalne gubitnike ovih izbora.

Iz konteksta se valjda videlo da je pitanje koja je bolja opcija, pošto ova opcija koju si spomenuo definitivno nije bolja niti se zalažem za nju.

4 hours ago, freethrow said:

Je l to treba da se nudi? Da se bolje i kvalitetnije laže? O tome i ja pričam od početka - konzervativnoj ekipi je jako teško ponuditi realnu priču, u poređenju sa prethondo navedenom.

Ovde je situacija toliko loša da se nameće ono Makijavelijevo ekstremno rešenje sa fiktivnim princem, nekim genijalnim sociopatom koji je u suštini gud gaj, ali će da nadjebe sve prevarante i lažove tako što će da ih nadmaši u pokvarenosti.

Taj zamišljeni lik bi verovatno trebalo da se pravi bezopasan po one što bi da ga iskoriste, tako što će da glumi budalu i idiota, morao bi da poseduje veliku harizmu, da lupeta gomilu gluposti, ali tačno one koje će da mu donesu poene kod većine biračkog tela...

Donaldu Trampu odlično ide, još uvek ga niko nije provalio. 🙃

36 minutes ago, Nicklord said:

Ko je gluplji u ovoj nekoj hipotetičkoj situaciji? Ljudi koji kažu "vi belci bez diplome ste glupi" ili ti belci bez diplome koji glasaju za silovatelja.

Ja sad kažem nekom "nemoj da skočiš sa mosta, nemoj da si glup" i onda taj lik upali srpski inat i skoči pravo na glavu

Nisam A sad, a i njegov odgovor će se sigurno razlikovati od mog, ali mislim da je analogija druge strane to da je taj što oće da skoči vezan za tebe konopcem pa će da te povuče sa sobom, i onda si ti glup jer si ga isprovocirao tako što si mu rekao da je glup ako skoči, a znaš da nije normalan i da je neuračunljivi inadžija.

• Like 1

2 hours ago, Beonegro said:

Posebno hispano muškarci, koji su masovno radije glasali za lika koji ih otvoreno prezire, nego za ženu.

Cenim da ne treba zanemariti ni sledeći fenomen, koji nikako ne važi isključivo za hispano muškarce u SAD:

dcyI2iQ.jpeg