Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

Recommended Posts

Posted

Za sve, ja razumem da je US bitna sila za svet (i Tramp to zna), I razumem da svakog interesuje gde je US. Ali molim vas da ne pricate o zakonima u US koji su doneseni sa vecinskom podrskom decenijama, zvuci extra glupo. Nekoliko nas su iz US, mozemo da se raspravljamo sta nam se svidja a sta ne. Imam ja sta mi se ne svidja. Ali ako hocete da krivite Trampa, drzite se njegovih EO ili izazova zakona.

Vidim lepu raspravu o spoljnoj politici US, nekoliko forumasa.

Ali generalno, nikog nije briga sta vi mislite o 2A, ili sta mislite o ICE, bukvalno kao sto moje misljenje o Nigeriji nije bitno. Podrzavam da ga izrazite, ali je potpuno nebitno, gubite vreme. Mislim ne razumem, cak I da se slozim da je zakon los, niko nista ne dobija, potapsacemo se po ramenu.

Ako imate problem sa imigracionim zakonima, ili 2A, i nisi americki gradjanin koji glasa, nikog ne interesuje

Posted
On 1/18/2026 at 7:13 PM, Helena said:

Suviše se često pominje bela rasa da bi se prelazilo preko izraza nacizam.

I ne samo pominje.

Yes, imam srece sto mi je cerka povukla na ocevu stranu, beo ten, plave oci, svetlosmedja kosa.... kao da je 14 generacija rodjenih u USA. Da mi je sin otisao u USA, onako kosmat, maslinastog tena i okat, ne bih mirno spavala. I ovako brinem, zavadice mi decu, jedno je u USA, drugo u EU....Sto se mene tice, bauk fasizma kruzi svetom...a liberalna javnost sveta kupila kokice i iz prvog reda gleda sumrak civilizacije. 

• Like 1
Posted

Znači već su na red stigle i wet dream “call me Daddy” fantazije - verovatno omiljeni dirt talk svakog random pedofila. Od podsvesti i alter ega se zaista ne možemo sakriti. :classic_rolleyes:

Nego, biće da je pajac ipak savio rep, ovo blebetanje o “zlatnim kupolama” iznad Arktika su gomila lupetanja za MAGA raju kući, jer sve i da jeste plan instalacija tog obima, na tolikoj površini i pod lokalnim klimatskim uslovima je tolika logistička noćna mora da bi trajala godinama ako ne decenijama. Ali, šta mu teško da laže, kao da bilo ko normalan od njega uopšte očekuje nešto bolje…

Thank you for your attention to this matter!  🤣 🤣 

• Like 4
Posted

I znaci kreten je kmeketao o Grenlandu sve ovo vrijeme i pravio haos samo da bi na kraju dobio ono sto je vec svakako imao. Novi masterclass genija kog ce svakako predstavit kao kolosalan uspjeh svojim idiotima. 

• Like 3
  • Ha-ha 1
Posted
On 1/14/2026 at 6:59 PM, Nek grmi jako said:

Angelia je odrasla žena koja zna da u SAD ne bi mogla nikoga da tuži zbog izjave da je ona nacista, a i odranije smo svedoci da se već suočavala sa ovakvim situacijama i da je to nije sputalo da nastavi sa delovanjem na forumu, pa me sada više zanima vaš ugao ove priče.

Šta tačno mislite pod tim da je Angelia "nacista"? Možete li mi opisati šta to uopšte znači za vas i na kog nacistu tačno pomislite kad Angeliu uporedite sa njim? Zatim, koje specifične informacije ili njena ponašanja vas navode da tako mislite, budući da je ne poznajete lično?

I uzimajući u obzir, te poštujući činjenicu da vas je nešto zaista ozbiljno trigerovalo do mere da uđete u prepisku na predmetnom topiku i izjavite nešto tako decidno, moju malenkost zanima kakve emocije osećate kada razmišljate o Angeliji ili kada je etiketirate na taj način? Šta vas brine ili plaši u vezi sa Angeliom, budući da nacisti obično plaše ljude, i kako ta etiketa utiče na vaša osećanja?

Da li, dakle, ta etiketa pomaže da se osećate sigurnije, da li vam kanališe ljutnju, da li vam je sada lakše na duši kad ste je nazvali nacistom, ili je reč nečemu drugom? I šta bi se, prema vašem mišljenju, desilo loše da joj niste rekli šta vam je na duši?

Znate, Angelia ima dosta prostora da se etablira na ovom topiku, ali vas nisam viđao ovde, pa koristim retku priliku da vas pitam i da li postoji neki događaj iz vašeg života ili prošlosti koji vas čini osetljivim na naciste, te zašto vas upravo Angelia, posredno ili neposredno, podseća na takve događaje?

I, na kraju, zaista me zanima da li je Angelia jedini nacista kojeg ste detektovali u vašem okruženju, što realnom što ovom digitalnom, ili ste i ranije etiketirali druge ljude na sličan način? i šta se dešavalo u tim situacijama?

Da li se ispostavilo da ste u pravu, da su ti ljudi zaista nacisti, i kako vam je to etiketiranje i spoznaja da ste nacisti rekli da je nacista, pomoglo u percepciji sveta oko vas, odnosno da li je i na koji način svet bio bolji pošto ste Angeliu nazvali nacistom.

Mislim da vam umesto nekakve osude, svakako treba dati prostora da se razmahnete u obrazloženju komparacije nekoga sa nacistom, te da odgovorite na neka od ovih pitanja. Jer, i vi imate pravo da budete u pravu kao i bilo koji član foruma.

I pošto vas znam sa drugih topika kao cenjenog forumaša, a i meni ste pre izvesnog vremena na pp vrhunski objasnili nešto što me je zanimalo, na način na koji mi je retko ko bilo kada na forumu približio nekakvu tematiku i ne samo pukom pričom, nego i praktično, najmanje što mogu da učinim jeste da vam postavim ova pitanja, umesto da vam a priori kažem da li ste po mom skromnom sudu u pravu ili niste.

Prijatelju, ne blamiraj se, iako ti tesko pada.

Ovde u Austriji postoji poslovica: "ako devet ljudi sedi, i ne kazu nista kad im se pridruzi jedan nacista, onda tu sede 10 nacista". Tramp i ceo GOP je danas bukvalno leglo nacizma, kako u racima tako i u akcijama.

"Zena" godinama ovde prosipa najbljutavije lazi i propagandu, i to sigurno ne radi kao hobi. Imala je ovde i partnera Bohumila, koji je dokazano lagao ljude, samo je pitanje ko ga je za to placao.

Mozes slobodno da se pravis blesav, slep i lud, ali nemoj da trazis da ti se drugi u tome pridruze. 

Posted

@robespierre

Iz kog razloga mislis da je McLeod uopste osporavao americki imperijalizam? U fokusu su bile neke druge stvari, koliko sam video. Rasprava je o paralelama ili odsustvu istih kod sadasnjeg lidera USA i prethodnika. 

Nemoguce je, ali bukvalno nemoguce sa vise od dve zdrave sive celije, poistovetiti pojavne oblike tog imperijalizma nekoc i sad. Uz to, mislim da je sasvim legitimno i to pitanje gde je granica izmedju teznji jedne supersile za samoodrzanjem i cuvanjem ranije stecenog polozaja capo di tutti cappi i kompleksa te potencijalnih (ili dokazanih) dijagnoza jednog coveka.

I da povuces znak jednakosti izmedju odredjenih Trumpovih poteza i onih koje su povlacili prethodnici u proteklih 80 godina, opet ostaje citava paleta onih koji su apsolutno bez presedana. Kako na unutrasnjem, tako i na medjunarodnom planu.

• Like 1
Posted
11 hours ago, McLeod said:

Venecuela ima tesku naftu koja ima najmanju vrednost na trzistu. Njihova proizvodnja je manja od 1/15 americke proizvodnje. Njihov izvoz je oko 4 milijarde dolara godisnje. Trampova operacija oko Madura je kostala stotine miliona, ako ne i celu milijardu, da ne pricamo sto ce imati troskove ako zeli da vrsi uticaj u izgovoru od drzave poput Venecuele i troskovi toga ce biti mnogo visi od dobitka koji predstavlja venecuelanska nafta.

SAD imaju rafinerije specijalizovane za tešku naftu. Venecuelanska nafta im pomaže da bolje iskoriste te kapacitete. 

Posted (edited)
15 minutes ago, MarkoKep said:

SAD imaju rafinerije specijalizovane za tešku naftu. Venecuelanska nafta im pomaže da bolje iskoriste te kapacitete. 

Poznato mi je to, ali je nebitno in the grand scheme of things.

Ljudi su generalno podlozni nekim naucenim "velikim istinama" koje to najcesce nisu, ali ajde da ne razvodnjavam ovu diskusiju, jer cak i da jesu, gledaju se kao nepromenjive, a jedino u sta treba da budemo sigurni je da se svet menja vrtoglavom brzinom, brze nego ikada pre.

Pa i ako je pomenuti Ajzenhauer vukao poteze kakve je vukao u svom vremenu i svom konceptu koji je tacno okarakterisan u prethodnoj diskusiji, to je bilo pre 70 i kusur godina. Da ne pricamo sto mnogi i dan danas objasnjavaju svet nekakvim masonima i iluminatima.

Ljudi koji su danas najbogatiji na svetu su izgradili imperije u industrijama koje nisu postojale pre 70 godina. Znacaj nafte danas u poredjenju sa znacajem pre 70 godina je slican kao generalni znacaj stvari od pre 70 godina i njihov znacaj danas.

Dao sam konkretne brojke koje su tacne, Trampova fiksacija nema ekonomske logike i posledica je toga sto kad omatoris i posenilis se vracas u proslost kada si bio mlad i jak i jos zesce insistiras na nekim vrednostima i tvojim istinama iz tog perioda.

Venecuelanska nafta je potpuno, ali potpuno nebitna za americku industriju danas i ovo ih kosta vise nego sto im donosi.

Edited by McLeod
  • Like 2
Posted (edited)
1 hour ago, SteveFrancis#3 said:

@robespierre

Iz kog razloga mislis da je McLeod uopste osporavao americki imperijalizam? U fokusu su bile neke druge stvari, koliko sam video. Rasprava je o paralelama ili odsustvu istih kod sadasnjeg lidera USA i prethodnika. 

Nemoguce je, ali bukvalno nemoguce sa vise od dve zdrave sive celije, poistovetiti pojavne oblike tog imperijalizma nekoc i sad. Uz to, mislim da je sasvim legitimno i to pitanje gde je granica izmedju teznji jedne supersile za samoodrzanjem i cuvanjem ranije stecenog polozaja capo di tutti cappi i kompleksa te potencijalnih (ili dokazanih) dijagnoza jednog coveka.

I da povuces znak jednakosti izmedju odredjenih Trumpovih poteza i onih koje su povlacili prethodnici u proteklih 80 godina, opet ostaje citava paleta onih koji su apsolutno bez presedana. Kako na unutrasnjem, tako i na medjunarodnom planu.

Pa ne piše niko ovde od juče, dobro su poznata stanovišta ljudi na određene teme. Tako našeg kolegu McLeoda po pravilu trigeruje kad neko piše o američkom imperijalizmu, uostalom to ga je trigerovalo i juče da od celokupnog mog pisanija iseče i kvoutuje taj deo. Ali, svako može da odabere kome će da veruje. Možda je upravu McLeod, a možda su u pravu neki od najvećih umetnika zapadne hemisfere poput Oliver Stouna, Tomasa Pinčona, Frensisa Forda Kopole i Stenlija Kjubrika koji su svoje karijere napravili na kritici američkog imperijalizma. 

Njegova teza se bazira na pogrešnoj premisi da ako je država na unutrašnjem planu demokratska republika, na spoljnom nikako ne može slediti imperijalnu logiku. Da se to opovrgne dovoljno je pogledati unazad u istoriju. Atina je na unutrašnjem planu bila demokratija, Rim je bio republika, Venecija je na unutrašnjem planu bila merkantilistička republika, Britanska imperija je u svojoj poslednjoj fazi bila parlamentarna demokratska monarhija. Sve ove države su istovremeno bile imperije.

25 minutes ago, MarkoKep said:

Ne samo to, već je to svojevrstan gol u gostima. Ne samo da su obezbedili resurse za svoju industriju, već su kontrolu nad istim resursima uskratili Kini i Rusiji i faktički rešili kubansko pitanje, jer Kuba ne može da funkcioniše bez venecuelanske nafte. 

Edited by robespierre
Posted
2 minutes ago, robespierre said:

Pa ne piše niko ovde od juče, dobro su poznata stanovišta ljudi na određene teme. Tako našeg kolegu McLeoda po pravilu trigeruje kad neko piše o američkom imperijalizmu, uostalom to ga je trigerovalo i juče da od celokupnog mog pisanija iseče i kvoutuje taj deo. Ali, svako može da odabere kome će da veruje. Možda je upravu McLeod, a možda su u pravu neki od najvećih umetnika zapadne hemisfere poput Oliver Stouna, Tomasa Pinčona, Frensisa Forda Kopole i Stenlija Kjubrika koji su svoje karijere napravili na kritici američkog imperijalizma. 

Fali ti jos Malagurski za fantastican seks(tet).

3 minutes ago, robespierre said:

Ne samo to, već je to svojevrstan gol u gostima. Ne samo da su obezbedili resurse za svoju industriju, već su kontrolu nad istim resursima uskratili Kini i Rusiji i faktički rešili kubansko pitanje, jer Kuba ne može da funkcioniše bez venecuelanske nafte.

Ovo bi bilo skroz tacno da se radi o 1953. godini, voleo bi i to Ajzenhauer, bez sumnje. U 2026. je to mnogo manje bitno. Nafta je resurs 20. veka. Ako hoces da pricamo o borbi za strateske resurse danas, tu su mnogo vise u fokusu retki minerali od nafte.

Tzv. kubansko pitanje ne postoji vec duze od decenije. Amerika je odbijanje Kube da se povinuje njenoj volji pretvorila u izolaciju tog ostrva i pad u nebitnost. Price MAGA o tom pitanju je samo jos jedan dokaz koliko su van svih tokova vremena i prostora.

Posted (edited)
15 minutes ago, McLeod said:

Fali ti jos Malagurski za fantastican seks(tet).

Ovo bi bilo skroz tacno da se radi o 1953. godini, voleo bi i to Ajzenhauer, bez sumnje. U 2026. je to mnogo manje bitno. Nafta je resurs 20. veka. Ako hoces da pricamo o borbi za strateske resurse danas, tu su mnogo vise u fokusu retki minerali od nafte.

Tzv. kubansko pitanje ne postoji vec duze od decenije. Amerika je odbijanje Kube da se povinuje njenoj volji pretvorila u izolaciju tog ostrva i pad u nebitnost. Price MAGA o tom pitanju je samo jos jedan dokaz koliko su van svih tokova vremena i prostora.

Velika ironija je da ti kao veliki kritičar srpske mitomanije i nerazumevanja političkih procesa koji im se dešavaju pred nosom patiš od te iste boljke. Kao što Milošević i klika oko njega nisu shvatali da je sa padom Berlinskog zida došao kraj socijalističkim federacijama i socijalizmu kao takvom, tako ni ti ne shvataš da je svet od invazije Rusije na Ukrajinu u novom hladnom ratu gde se svi bore da održe kontrole nad svojim sferama uticaja - ili, idealnije, iste prošire što je više moguće. Pa je tako ne samo bitno ko koristi venecuelansku naftu, već ko koristi jednu malu rafineriju u nebitnoj Srbiji, ko je na vlasti u Moldaviji, čiji je Grenland i ko kontroliše minijaturna okeanska ostrvca.

Edited by robespierre
Posted
Just now, robespierre said:

Velika ironija je da ti kao veliki kritičar srpske mitomanije i nerazumevanja političkih procesa koji im se dešavaju pred nosom patiš od te iste boljke. Kao što Milošević i klika oko njega nisu shvatali da je sa padom Berlinskog zida došao kraj socijalističkim federacijama i socijalizmu kao takvom, tako ni ti ne shvataš da je svet od invazije Rusije na Ukrajinu u novom hladnom ratu gde se svi bore da održe kontrole nad svojim sferama uticaja - ili, idealnije, iste prošire što je više moguće. 

Rat Rusije i Ukrajine trebalo je samo da promeni evropsku percepciju/paradigmu u kojoj se prenabudzeni i spori birokratski aparat oslanja na velikog americkog brata za sigurnosni kisobran, na Rusiju i Kinu za jeftine resurse, a na unutrasnjem planu zmuri na sistemske probleme u funkcionisanju Unije.

Ne postoji nikakav novi hladni rat, Rusija je regionalna azijska sila i mokri snovi njenog autokrate i lobotomiranog naroda tamo nisu uopste bitni za globalnu politiku jer nemaju alate da ostvare ono sto zele, kao sto i vidimo u Ukrajini.

Kina je prosla svoj maksimum i ima mnogo vece probleme nego sto se prica, demografske i ekonomske prirode i vrlo je upitno da li moze da se veruje onome sto emituju u pogledu statistickih i ekonomskih parametara. Indija, na primer, je u mnogo boljoj poziciji u svakom pogledu da u bliskoj buducnosti izazove svaku supersilu bar na tom ekonomskom planu.

Amerika je trenutno oblikovana Trampovim senilnim potezima i prolazi kroz krizu koju indukuje MAGA. O njihovoj poziciji i stanju bi trebalo da pricamo kada se taj debil skloni sa vlasti, posto ne postoji nikakva paralela sa americkom pozicijom u proslosti, tumacili mi njihove poteze kao imperijalne/svetskopolicajske ili ne.

Posted

Ruski sistem danas je istovetan kakav je i bio u sovjetskom komunizmu - totalitaran, trom, truo i korumpiran. To ne znači da onda, kada su glavinjali u Afganistanu kao sada u Ukrajini, nisu bili svetska sila broj dva. Eto još jedne paralele niotkuda, danas se Trampu zamera što mu se predsednik Sirije šeta po Beloj kući, jer je Asad otišao u Kinšasu. U Afganistanu su Amerikanci podržavali nikog drugog do Osamu Bin Ladena lično. 

Posted (edited)
2 hours ago, Dobar Los Milos said:

Prijatelju, ne blamiraj se, iako ti tesko pada.

Ovde u Austriji postoji poslovica: "ako devet ljudi sedi, i ne kazu nista kad im se pridruzi jedan nacista, onda tu sede 10 nacista". Tramp i ceo GOP je danas bukvalno leglo nacizma, kako u racima tako i u akcijama.

"Zena" godinama ovde prosipa najbljutavije lazi i propagandu, i to sigurno ne radi kao hobi. Imala je ovde i partnera Bohumila, koji je dokazano lagao ljude, samo je pitanje ko ga je za to placao.

Mozes slobodno da se pravis blesav, slep i lud, ali nemoj da trazis da ti se drugi u tome pridruze. 

Kako da to opišem a da ne bude da proganjam osobu? 
Prosto, ona svoja razmišljanja zasniva na “primeni zakona” ali na način da dok su demokrate bile na vlasti ona je blebetala o tome kako su ugrožena njena prava na privatnu svojinu, na odluke kako će voditi svoj život (drugim rečima da ne bude deo “kvote” da AA, LGBTQ i sl. budu postavljeni na neko mesto ne po stručnosti nego po ravnomernoj zastupljenosti), da ima pravo na oružje i da ga iskoristi (doduše, nije to ona govorila o sebi nego o drugima) bez obzira što je praksa pokazala da su njeni partijski istomišljenici odgovorni za domestic terrorism koji je odneo daleko više žrtava nego svi islamski terorizmi i narko kartelisti zajedno. Ona se zalaže za to da svako mora da se snađe u tom sistemu kako zna i ume, ne uzimajući u obzir činjenicu da nemaju svi iste startne pozicije, nema svako mogućnost da plati advokata da (pod uslovima demokrata na vlasti a ne ovih anarho liberala i tehno fašista kojima bi morao njen poslodavac da plati 100.000 $ da danas dođe da radi u USA odnosno nekoliko miliona da dobije pedo-zlatnu kartu) može da brblja sa Floride o tome kako svako na ovom forumu treba da se drži teme o zemlji u kojoj živi.

Zapravo, stvar je vrlo jasna: držati se zakona čak i kada aktovi autoritarca dovode do proterivanja ljudi po rasnoj (govori o Somalijcima s jedne i Skandinavcima i Južnoafričkim belcima s druge strane), verskoj (ban na ulazak ljudi iz pretežno islamskih zemalja u USA) , nacionalnoj (njegova opsednutost zlim Latinosima koji truju bele Amerikance; btw statistika je pokazala da je broj proteranih Kubanaca pod drugom Krasnovim prevazišao mandate svih predsednika do sada, istih onih Kubanaca koji su ga podržali zbog tirade o preuzimanju Kube, jasna naivnost svih manjinaca koji su poverovali ovom dokazanom rasisti i neonacisti) i seksualnoj pripadnosti (ukidanje svih prava LGBTQ osobama).

Prosto, to je tip ljudi koji će se posle svake katastrofe praviti da su samo  branili zakon (zakone koje je autoritarac prekrojio za svoje potrebe). Poznato?

Edited by melankolic
Posted
28 minutes ago, robespierre said:

Ruski sistem danas je istovetan kakav je i bio u sovjetskom komunizmu - totalitaran, trom, truo i korumpiran. To ne znači da onda, kada su glavinjali u Afganistanu kao sada u Ukrajini, nisu bili svetska sila broj dva. Eto još jedne paralele niotkuda, danas se Trampu zamera što mu se predsednik Sirije šeta po Beloj kući, jer je Asad otišao u Kinšasu. U Afganistanu su Amerikanci podržavali nikog drugog do Osamu Bin Ladena lično. 

Bili su svetska sila broj dva u hladnom ratu, u nekom proslom svetu gde je broj nuklearnih glava odredjivao status. Njihov status se zasnivao na goloj sili i pretnjama bezbednosti planetarnog karaktera. Ako izuzmemo taj segment i pogledamo privredu u globalu, oni su bili i tada zacelje Evrope. Zbog cega su i doziveli kolaps.

Danas se ta pretnja crvenim dugmetom izlizala, u konvencionalnom smislu su pokazali da su regionalna vojna sila u najboljem slucaju i njihove imperijalne ambicije su neostvarive u danasnjem svetu.

Oni su ostali zaglavljeni u tom vremenu i mentalnom statusu, a svet je napravio kvantni skok. I ja upravo o tome i pricam, paralele ne postoje, istorija nije egzaktna nauka i ceri pikovanje po njoj ne moze da da jaci i precizniji odgovor od analize u realnom vremenu baziranoj na ekonomskim i dnevno-politickim implikacijama poteza koji se vuku.

Posted

1 hour ago, robespierre said:

Koliko ja razumem, u pitanju je kontrola resursa I manje je bitno obezbediti naftu za svoju industriju, jer US ne treba nafta iz Venecuele. Zaustavlja se expanzija Kine i Rusije, ako nemaju jeftinu naftu I minerale, njihova snaga je umanjena. I potpuno si u pravu, samo zato sto je US demokratija, ili Ustavna Republika, sa pravima, ne znaci da spoljna politika nije "imperijalisticka". U slucaju US, nije zauzimanje teritorije, nego odbrana svoje pozicije kao sile.

24 minutes ago, melankolic said:

Prosto, to je tip ljudi koji će se posle svake katastrofe praviti da su samo  branili zakon (zakone koje je autoritarac prekrojio za svoje potrebe). Poznato?

Koji zakon je prekrojen? Da se ne bavim ostatkom Kamala style word salad.

Posted (edited)

Drug Krasnov koji ima sve lepe reči o Rusiji i Putinu, prekraja granice Ukrajine i svesno ubija Ukrajince ograničavanjem izvoza oružja i ucenama, zajedno sa Adolfom Maskom igra net-igricu koja Ukrajincima bukvalno uništava strategiju odbrane (tako isto misli i s Evropljanima da se igra) taj isti obećava Evropljanima da će ih zaštititi na Grønlandu dok istovremeno preti izlaskom iz NATO zbog budžetskih kvota, podržavanjem dokazanih evropskih neonacista i ruskih marioneta? Isti lik koji iza zatvorenih vrata dogovara kvote sa Kinezima i divi se kepecu iz S. Koreje, taj misli da zaštiti recimo J. Koreju ili Tajvan? Ma oni su mu prosto moneta za potkosurivanje (ako dogovori nešto, bilo šta sa Kinezima, odoše i J. Koreja i Tajvan -prethodno da presele svoju industriju chipova u USA- na doboš).

Pri tome, na domaćem planu svojim aktovima uništava demokratiju, Kongres i Senat pretvara u gomilu klimoglavaca i slepoposlušnika, smenjuje sudije i generale koji mu nisu lojalni a koji se samo drže slova zakona odnosno zakletve date USA, uvodi vanredna stanja u državama koje nisu glasale za njega, prekraja granice izbornih jedinica i iza zatvorenih vrata dogovara velike dealove sa dokazanim diktaturama poput Saudijske Arabije.

A ne bih isključio mogućnost da će i ako izgubi Senat i Kongres uvesti vanredno stanje i poslati vojsku i federalne jedinice na ulice a sebe ili JD Vanca proglasiti doživotnim predsednikom.

Edited by melankolic
Posted
4 hours ago, Ludi za Poli said:

I znaci kreten je kmeketao o Grenlandu sve ovo vrijeme i pravio haos samo da bi na kraju dobio ono sto je vec svakako imao. Novi masterclass genija kog ce svakako predstavit kao kolosalan uspjeh svojim idiotima. 

To nama tako izgleda, a ustvari...

Opet je oborio market da bi njegovi pajtosi (i on) profitirali na berzi. I sve je to dupli finansijski udarac po dzepovima gradjana, sto sve te zajebancije kostaju i izvlace se pare sto iz kase, sto iz berze... 

• Like 1
Posted

Njegova teza se bazira na pogrešnoj premisi da ako je država na unutrašnjem planu demokratska republika, na spoljnom nikako ne može slediti imperijalnu logiku. Da se to opovrgne dovoljno je pogledati unazad u istoriju. Atina je na unutrašnjem planu bila demokratija, Rim je bio republika, Venecija je na unutrašnjem planu bila merkantilistička republika, Britanska imperija je u svojoj poslednjoj fazi bila parlamentarna demokratska monarhija. Sve ove države su istovremeno bile imperije.

Ne vidim da ovo moze na bilo koji nacin biti sporno. I opet kazem, u onim postovima nisam ni video intenciju da se bavi ili na bilo koji nacin ocituje povodom tzv. americkog imperijalizma. Jednako tako, nisam primetio u njegovim postovima neki worship Juesofeja, naprotiv, mislim da je zagovornik oslobodjenja EU od prekoatlantskih konaca. Posto nisam bas redovan ovde, najblaze receno, moguce je da je minuli rad bio okidac za ovaj tvoj osvrt, tako da ne bih dalje ulazio u to niti glumio prevodioca.

Mislim da jeste fakat da se svet znacajno promenio i da nemaju i ne mogu imati isti uticaj i znacaj identicne stvari kao pre 50 godina. Nafta je svakako medju njima. Ne samo zbog zivotne sredine, price o odrzivosti i zelenoj agendi, vec mozda i pre zbog ocekivane progresije i sve vecih zahteva koje moderno vreme nosi. Cak i da imas neogranicene rezerve i uvek i u svakom trenutku dostupna fosilna goriva, they can only do so much. Dostigli smo uglavnom limite i izvukli ono sto se moglo izvuci iz njih. Neki veci proboji nece doci tako sto ce se udesetostruciti produkcija rafinerija.

Posted
4 minutes ago, SteveFrancis#3 said:

Mislim da jeste fakat da se svet znacajno promenio i da nemaju i ne mogu imati isti uticaj i znacaj identicne stvari kao pre 50 godina. Nafta je svakako medju njima. Ne samo zbog zivotne sredine, price o odrzivosti i zelenoj agendi, vec mozda i pre zbog ocekivane progresije i sve vecih zahteva koje moderno vreme nosi. Cak i da imas neogranicene rezerve i uvek i u svakom trenutku dostupna fosilna goriva, they can only do so much. Dostigli smo uglavnom limite i izvukli ono sto se moglo izvuci iz njih. Neki veci proboji nece doci tako sto ce se udesetostruciti produkcija rafinerija.

Oko 80% svetskog energetskog bilansa (dakle transport, industrija, proizvodnja toplote i struje - sve) se još uvek bazira na fosilnim gorivima. Znači od celokupne energije koja se potroši u svetu na godišnjem nivou 30% je iz nafte, 25% je iz prirodnog gasa i 25% iz uglja, da ne pričamo što neke industrije poput petrohemijske uopšte ne mogu da postoje bez rafinerijskih proizvoda. 

Bilo bi to isto kao da ja kažem da je rudarstvo grana industrije koja izumire, dok se za to vreme Kinezi ubiše da od Afrike naprave svoju rudarsku koloniju na način na koji su to uradili u istočnoj Srbiji.

Posted

@Baby I @melankolic Goal posts are dancing. Ako mozete da se fokusirate, imam slican osecaj kao kad pricam sa mojim klincem koji je ADHD, ali imam osecaj da kod vas ima nameru. U slucaju unutrasnje politike

- koji zakon je prekrojen, koji sad Tramp koristi?

- kako se ICE relevatni zakoni primenjuju drugacije

- kako je US postala naci nemacka, ko je zabranio slobodu govora, ko vas proganja? Ne melankolica jer on nema pojma o US zakonima.

- koji zakon je konkretno promenjen da utice na vas 

Pa posle mozemo o spoljnoj politici, Grenlandu, da je Tramp budala, mislim sta god. I nemojte besmislene izjave kako su Kongres I Senat zaobidjeni, kako? 

Posted (edited)

Zemlje u razvoju ističu da su razvijene zemlje, kao pojedine članice EU, SAD i Velika Britanija, istorijski odgovorne za većinu kumulativnih emisija CO2 od industrijske revolucije pa do danas.

One smatraju da bi bogate zemlje trebalo da pružaju finansijsku podršku za tranziciju, umesto da nameću nekakve ciljeve bez pomoći. A bez toga, tranzicija se vidi kao nefer teret, što dovodi do oklevanja, a neki bi rekli čak i do bušenja tog procesa. 

Na primer, u Africi i Aziji, prioritet je ekonomski razvoj i smanjenje siromaštva, a ne smanjenje štetnih emisija, pa je recimo u Bangladešu ugalj 13 puta zastupljeniji od solara i vetra, jer su obnovljivi izvori još uvek vidjeni kao manje pouzdani ili skuplji za skaliranje. 

Imamo, dakle, mešavinu ekonomske realnosti, potrebe za podrškom i percepcije da ta tranzicija nije pravedna, a ako jedni zagađuju danas više nego pre, dok drugi vuku u opozit, gde smo tada zapravo?

Zemlje u razvoju, uključujući Kinu i Indiju, sada čine, prema nekim procenama, skoro tri četvrtine ukupnih godišnjih globalnih emisija CO2, i doprinose sa 95% rasta štetnih emisija u poslednjoj deceniji. I to je svojevrsni buzdovan za postizanje dva ishoda, jer oni koji se trude da se odmaknu od fosilnih goriva jednostavno vide da te zemlje imaju ekonomsku prednost budući da su im troškovi proizvodnje bili znatno niži, naročito kada u jednačinu uključimo i cenu radne snage.

I dok su kompanije u EU morale da plaćaju kazne za emisije kroz ETS, fabrike u Kini, Indiji ili Vijetnamu nisu imale taj trošak. To je dovelo do selidbe proizvodnje, pa se teška industrija kao što je čelik, cement i aluminijum, selila iz EU u zemlje sa blažim ekološkim propisima.

Takođe, logično, proizvodi iz zemalja u razvoju bili su konkurentniji na svetskom tržištu jer u njihovu cenu nije uračunata takozvana ekološka šteta.

Zato je EU i uvela niz mera kako bi smanjila tu ekonomsku polugu konkurencije, poput najnovijeg mehanizma za prekogranično prilagođavanje CO2, ali njihovi ekonomski takmaci imaju odgovor i na to, pa je Kina postala dominantna sila u proizvodnji solarnih panela i baterija koja koristi vlastitu veličinu za postavljanje standarda u zelenoj ekonomiji, dok zemlje u razvoju kontrolišu retke metale neophodne za zelenu tranziciju, čime u toj partiji šaha i dalje imaju potez više nad EU, koja zavisi od njihovog uvoza.

I baš kad pomislimo gde još može da se kopa, dobijemo američki sporazum sa Ukrajinom o retkim mineralima, kao i najavljeni sporazum sa Danskom oko eksploatacije ruda na Grenlandu, i to ne zato što se nekome to tako prohtelo, nego jer postoji izražena potreba i za kopanjem i za fosilnim gorivima.

Edited by Nek grmi jako
Posted

Oko 80% svetskog energetskog bilansa (dakle transport, industrija, proizvodnja toplote i struje - sve) se još uvek bazira na fosilnim gorivima. Znači od celokupne energije koja se potroši u svetu na godišnjem nivou 30% je iz nafte, 25% je iz prirodnog gasa i 25% iz uglja, da ne pričamo što neke industrije poput petrohemijske uopšte ne mogu da postoje bez rafinerijskih proizvoda. 

Ovo je tačno, ali manje važno nego što deluje na prvi pogled.

Razlog je nešto što se zove Primary Energy Fallacy. Sagorevanje fosilnih goriva je inherentno neefikasan proces u kome se ogromna količina energije izgubi na otpadnu toplotu. To se vidi u čuvenom Svenkijevom diagramu gde se gore desno vidi koliko energije se praktično baci, odnosno ne iskoristi.

spacer.png

U slučaju SAD, 2/3 primarne energije koja se broji u energetskom bilansu se ne iskoristi.

Elektrifikacija automatski smanjuje potrošnju primarne energije, zato što je npr elektromotor mnogo efikasniji od SUS motora, takođe supstitucijom fosilnih goriva u proizvodnji struje se postižu slične efikasnosti.

Our world in data je napravio dobar dijagram gde razlikuje primary energy od energy services (odnosno korisne energije).

spacer.png

spacer.png

@Nek grmi jako 

Poslednja vest od pre samo nekoliko dana je da je i u Kini i Indiji u 2025. smanjena proizvodnja struje iz uglja u odnosu na godinu ranije. U Kini deluje da je to strukturalna promena, dok je u Indiji pored ogromne izgradnje OIE veliku ulogu odigrala i činjenica da su imali umerenije vreme i dobru godinu za hidro.

Još uvek je ceo svet na početku ovog procesa, ali narativi kako manje razvijene zemlje moraju da masovno povećaju potrošnju fosilnih goriva kako bi se razvile se ubrzano kruni. Imam jako puno grafika i podataka koji to potkrepljuju, ali ne bih da idem previše van teme.

• Like 1
  • Thanks 2