robespierre Posted Wednesday at 06:17 PM Posted Wednesday at 06:17 PM Ako želiš da diskutuješ izdvoji vreme i upoznaj se sa sadržajem o kom se diskutuje, baš je bezveze da ti ja prepričavam tekst članka koji je okačen nekoliko postova iznad (dobro, jeste malo duži tekst ovaj u Njujorkeru). Oni imaju ideju da izgrade nove akademske institucije od nule jer ove današnje posmatraju kao: 1. bastione odbrane protiv cezarizma koji bi voleli da nametnu 2. centre za levo-liberalnu političku indoktrinaciju, i to sve o državnom trošku
melankolic Posted Wednesday at 06:22 PM Posted Wednesday at 06:22 PM Sve sam pročitao ali opet je sve to neko opštemestašenje, bez ideje kako bi ti univerziteti školovali buduće akademske građane a da se isključi zvanična nauka a uključi nekakvo cyber-hrišćanstvo. Lako je nešto razbucati (pravi primer je Kenedi Jr i min. zdravlja) ali kako i čime to nadomestiti?
DameTime Posted Wednesday at 06:31 PM Posted Wednesday at 06:31 PM 11 minutes ago, robespierre said: Oni imaju ideju da izgrade nove akademske institucije od nule jer ove današnje posmatraju kao: 1. bastione odbrane protiv cezarizma koji bi voleli da nametnu 2. centre za levo-liberalnu političku indoktrinaciju, i to sve o državnom trošku Mogu oni da izgrade šta hoće, to će biti samo privid akademskih institucija. Naučna misao je najveći neprijatelj ispiranju mozga koje oni žele da sprovedu. Tako da nije moguće olako zameniti sve to što MAGA razbucava iz dana u dan. 6
Smrtokapa Posted Wednesday at 06:51 PM Posted Wednesday at 06:51 PM Rekao bih da uopšte nije ideja da se to zameni. Što se posledica tiče, proli su potrošna roba a očito ima i ideja da se recikliraju u obliku goriva. Inače ove Jarvinove ideje su nešto najbolesnije što sam video u skorije vreme (a viđao sam i Dragana J. Vučićevića pa vi vidite). Osveta nerdova na najgori mogući način. 4
robespierre Posted Wednesday at 06:59 PM Posted Wednesday at 06:59 PM Nije problem što su mu ideje bolesne, nego što je čovek postao Aleksandar Dugin Republikanske partije. Inače, već duže vreme govori da od Gaze treba napraviti novi tehnokratski Los Anđeles, da Amerika treba da prestane da finansira besmislene ratove po belom svetu i da Putina treba pustiti da dokrajči evropski liberalizam. Ne znam samo gde sam sve to isto posle čuo, možda od najviših američkih državnih službenika?! U isto vreme, dok se ''zavera'' orkestrira iz Kalifornije, ljudi pišu da je Tramp KGB agent (možda i najgora teorija zavere u istoriji teorija zavere). 4
Smrtokapa Posted Wednesday at 07:06 PM Posted Wednesday at 07:06 PM 5 minutes ago, robespierre said: U isto vreme, dok se ''zavera'' orkestrira iz Kalifornije, ljudi pišu da je Tramp KGB agent (možda i najgora teorija zavere u istoriji teorija zavere). Ovde ide onaj mim gde Amer sam sebe strmopizdi sa bicikla i onda viče "prokleti Rusi".
Barkley#34 Posted yesterday at 07:17 AM Posted yesterday at 07:17 AM Ne bi bilo prvi put da demokratija propadne, pa da se, nakon protoka vremena i nebrojenih žrtava ponovo izgrađuje. Koliko kapiram, nije ideja da se uguši naučna misao nego da se liši etičkih normi (u ime probijanja granica, jelte) a biće uvek dovoljno onih kojima će to biti privlačno. Kakoim se Hristovo učenje uklapa u sve to? Negde i sam znam odgovor, gledajući razne domaće i belosvetske nazovihrišćane koji bi i njega ponovo razapeli, ako se ukaže potreba, ali ovo je baš ekstremna varijanta a raniji cezaristički ekstremisti su uglavnom gledali da potisnu postojeće religije. 3
Darko Posted yesterday at 08:05 AM Posted yesterday at 08:05 AM 45 minutes ago, Barkley#34 said: Ne bi bilo prvi put da demokratija propadne, pa da se, nakon protoka vremena i nebrojenih žrtava ponovo izgrađuje. Koliko kapiram, nije ideja da se uguši naučna misao nego da se liši etičkih normi (u ime probijanja granica, jelte) a biće uvek dovoljno onih kojima će to biti privlačno. Kakoim se Hristovo učenje uklapa u sve to? Negde i sam znam odgovor, gledajući razne domaće i belosvetske nazovihrišćane koji bi i njega ponovo razapeli, ako se ukaže potreba, ali ovo je baš ekstremna varijanta a raniji cezaristički ekstremisti su uglavnom gledali da potisnu postojeće religije. Ne znam, meni ono izgleda baš anti-Hrisćanski, to jest nasuprot Hristovom učenju onako kako sam ga ja razumeo. Al dobro, svako uzima iz Biblije ono što mu odgovara pa i ne čudi iskrivljenje. 4
robespierre Posted yesterday at 09:03 AM Posted yesterday at 09:03 AM (edited) Jarvin je ateista i to prilično radikalni. U jednom autorskom tekstu doslovno kaže da je njegova vizija trenutnog političkog sistema, citiram, unija vilenjaka i orkova, samo nemojte da me pitate u kom, nije me mrzelo juče da ih pročitam desetak. https://graymirror.substack.com/ Ti koji su doveli Trampa na vlast, kako ih naziva, orci, verujem da pojma nemaju da Kurtis Jarvin uopšte postoji, niti da ih naziva orcima, niti šta su uopšte kog đavola ti orci. Identitetske vrednosti su sredstvo za upravljanje orcima, njima se vilenjačka vladajuća elita ne opterećuje previše. Edited yesterday at 09:05 AM by robespierre 1
nonick Posted yesterday at 12:25 PM Posted yesterday at 12:25 PM She touted the wall's height and depth as ways to deter people seeking to go over or under it. Noem also said Homeland Security was going to be trying black paint to make the metal hotter. "That is specifically at the request of the president, who understands that in the hot temperatures down here, when something is painted black, it gets even warmer and it will make it even harder for people to climb," Noem said. "So we are going to be painting the entire southern border wall black to make sure that we encourage individuals to not come into our country illegally," Noem said. Mrak je u USA. Politicari, satiristi, Southparkovci i svi late night komedijasi se bezveze trude. 1 1
Rex Posted yesterday at 06:46 PM Posted yesterday at 06:46 PM On 8/20/2025 at 6:13 PM, robespierre said: Evo i jedan o Jarvinu, Tilovom kućnom filozofu. https://www.newyorker.com/magazine/2025/06/09/curtis-yarvin-profile Sad sam stigao ovo da pročitam. Mrak. Mrak mračni. No, da ne bude da samo ostavljam reakcije kao da je spomenar, da kažem par reči. Ono što mi ostaje posle čitanja teksta stvarno pravi mračnu sliku – bogataši koji se lože na dokazano i istorijski provereno opasne ideje preko lika koji je potpuno odvojen od stvarnog života. Jarvin je zaradio milion na Phone.com i onda je napustio doktorske studije i jebene GODINE je proveo u čitanju knjiga. Pošto nije morao da radi, a samo je čitao, stvorio je sebi bubble apstraktnih i opskurnih teorija o vladavini i rasnim hijerarhijama. Hvali Kinu i Ruandu, a nikad nije bio tamo, na primer. Priče o pretvaranju beskućnika u biodizel da javni prevoz ide za njih, to je ne samo otvoreni nacizam i fašizam, nego je jasno da su to fantazije lika koji nema dodira sa životima običnih ljudi. No, mračnije je da ga ne samo Til, nego i Andrisen i slična tech milijarderska otpadna govna finansiraju, jer im se jebeno sviđaju te ideje. Mogu da glume da su filozofi što žele da se reše demokratskih nadzora i vladaju kao tehnokratski kraljevi. I najgore i najužasnije od svega, to je sada realnost ovog zločinačkog režima: karikatura Vens ga citira kad priča o otpuštanju državnih službenika, neverovatno govno Kloster koristi njegov izraz "katedrala", ubica Mask pravi masovne čistke koje liče na Jarvinove planove... Dakle, lik koji ne zna kako funkcioniše stvarni život daje ideje prebogatim likovima koji ne znaju kako funkcioniše stvarni život, a narandžasti pedofil i njegova sekta im svima daju moć da sprovode svoje nakazne ideje u delo, ili da ih bar približavaju realizaciji. Nakazno. 12
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted yesterday at 08:45 PM Posted yesterday at 08:45 PM Procitala sam tekst. Prevrnuo mi se stomak na “a humane alternative to genocide,” an outcome that “achieves the same result as mass murder (the removal of undesirable elements from society) but without any of the moral stigma.” Ali da se ne lazemo, sve do sada sto je radjeno lici na to. Ukidanje zdravstvenom pristupu, bonovima za hranu... izjave senatora Joni Ernst 'svakako cemo svi umreti,' ovi zatvori sa krokodilima i pitonima i slanje u one gde niko ziv ne izlazi... 1
Klotzen Posted 12 hours ago Posted 12 hours ago Nije sve mračno evo cheerleadersice dobile pojačanja pa sada i dame mogu da uživaju u tim nastupima, kao i neki LGBT pripadnici.
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago Ne znam da li vam je poznato, ali cheerleading je poceo sa muskarcima, a postao je zenski za vreme drugog svetskog rata (doduse kao i neki sportovi sto su bili zamenjeni zenama) kada su muskarci otisli u rat. Tridesetih su ponekad ucestvovali i mesoviti sastavi Spoiler 3
Dragan Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago Dobro objasnjenje sta se ekonomski dogadja u US. Naslov je malo dramatican, ali analiza je plauzibilna.
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 45 minutes ago, Maharaja said: Cheerleading je uvek bio teška glupost i cringe. U sustini nije, jer to je 'sport' koji isto moze da obezbedi skolovanje nekima, a posle iskoristeno kao zabava u pauzama na utakmicama. Ali ponekad postaje cringe. 1
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 4 hours ago, Klotzen said: Indiji je već uveo 25% carina a 27. avgusta dodaje još 25%. Videćemo da li će i Kinu da počasti tada. Kina je u malo boljoj poziciji od Indije jer ona i nije mnogo uvećala uvoz iz Rusije od počtetka rata. Oni su digli uvoz sa 13 na 16% od rusije dok je Indija digla sa ispod 1% na preko 40% . Takođe Kina ima neke proizvode koje će teško ili nikako uvesti iz drugih zemalja dok Indija to nema. Odgovoricu na ovo ovde jer se ne tice Ukrajine, cisto je americki... Ovim podizanjem i spustanjem carina, se kontrolise berza na koju mnogi gube pare, mnogi zaradjuju. A same carine se ustvari koriste za kontrolisanje koje firme u us ce da propadnu koje da opstanu zadrzavanjem ili pustanjem roba na carini. Pa ti sad vidi hoces postati maga ili ces da trubis i dalje protiv rezima... 1 1
Maharaja Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago 2 hours ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said: U sustini nije, jer to je 'sport' koji isto moze da obezbedi skolovanje nekima, a posle iskoristeno kao zabava u pauzama na utakmicama. Ali ponekad postaje cringe. školovanje putem sporta je tek užas i posebna tema. Tako stipendije dobiju bukvalni debili koji bacaju loptu i zaleću se glavama u druge debile, i koje škola ne zanima, a ti moraš da im predaješ. 1
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago 23 minutes ago, Maharaja said: školovanje putem sporta je tek užas i posebna tema. Tako stipendije dobiju bukvalni debili koji bacaju loptu i zaleću se glavama u druge debile, i koje škola ne zanima, a ti moraš da im predaješ. Pa da i ne. Za neku decu koja nemaju finansijske uslove, sport je nacin da se skoluju, a na drugu stranu univerziteti hoce da naplate te stipendije kroz sport pa upisuju dobre sportiste, a lose djake. Ja samo gledam iz ugla onih koji su pametni, talentovani a siromasni i to im je nacin da se izvuku iz jednog u drugi socijalni status. 2
Dragan Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Ovo me bas iznenadjuje, ali ipak treba sacekati rezultate.
Maharaja Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 1 hour ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said: Pa da i ne. Za neku decu koja nemaju finansijske uslove, sport je nacin da se skoluju, a na drugu stranu univerziteti hoce da naplate te stipendije kroz sport pa upisuju dobre sportiste, a lose djake. Ja samo gledam iz ugla onih koji su pametni, talentovani a siromasni i to im je nacin da se izvuku iz jednog u drugi socijalni status. Verovatno ima poneko takav među sportskim stipendistima, ali ja ih nisam nalazio u učionici. Za univerzitete bi bilo bolje da taj ogroman novac koji daju za te besmislice (od trenera koji su plaćeni više nego profesori, pa do održavanja svega vezanog za sport), zaista usmere na siromašnu a akademski talentovanu decu.
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 1 hour ago, Maharaja said: Verovatno ima poneko takav među sportskim stipendistima, ali ja ih nisam nalazio u učionici. Za univerzitete bi bilo bolje da taj ogroman novac koji daju za te besmislice (od trenera koji su plaćeni više nego profesori, pa do održavanja svega vezanog za sport), zaista usmere na siromašnu a akademski talentovanu decu. Naravno da bi, ali taj novac oni prave kroz sponzore, tv prenose, rangiranje skola... Sport skolama donosi korist i finansijsku a i podize im rejting. To sto ti kazes, to je onaj deo gde bi drzava trebalo da uskoci, ali je uvek dreka oko kostanja i cene, i necemo mi da skolujemo tudju decu, a nikada se ne ide do toga da se vidi rezultat i perspektivi. Sve je sada i odmah. Inace, ja sam bas i razmisljala, tj jos uvek mi je neka polu nerasvetljena misija kako svi ti neverovatni sportski talenti donose sve te silne zlatne medelja. Ovde bukvalno nemas teniski klub, atletski klub, odbojkaski klub... da ne nabrajam. Sve se svede na skole. A pre neki dan sam smestila jedno dete u skolu koje ima stipendiju na osnovu sporta pa mi je pricao sta se izdesavalo pre godinu dana. Kaze, trener bukvalno odabere jednu ili dve osobe koje ce da gura, ostale unakazi (kod njih se od celog tima, njih 8 povredilo njih 6 i to povrede do operacija ili zapustene povrede koje ne mogu da vode vise ka nekom profi sportu). Elem, da se vratim, ne bi imali sportiste koje danas imaju da nema skola, jer se svede na privatno treniranje, eventualno imaju klubove za evropski fudbal, koji se ovde jedva ubraja u sportove.
DameTime Posted 23 minutes ago Posted 23 minutes ago 4 hours ago, Maharaja said: školovanje putem sporta je tek užas i posebna tema. Tako stipendije dobiju bukvalni debili koji bacaju loptu i zaleću se glavama u druge debile, i koje škola ne zanima, a ti moraš da im predaješ. Ovo je teška generalizacija. Jedna od retkih pozitivnih stvari u USA su ovakve stipendije. Time oni koji nisu imućni, a možda nisu akademski nadareni kao drugi đaci, imaju priliku da se školuju. I koliko znam ne može baš "bukvalni debil" da dobije stipendiju na osnovu sportskih postignuća, i dalje mora da ispuni i neke uslove što se tiče ocena i proseka.
Recommended Posts